Συμπληρώθηκαν αυτές τις ημέρες 20 χρόνια από το θάνατο ενός αξέχαστου, δραστήριου και δυναμικού Ανωγειανού, του Βασίλη Βρέντζου του Ιωάννου (Αντωνογιάννου), του “καφετζή” όπως  αγάπησαν να τον αναφέρουν οι συγχωριανοί του, καθώς για δεκαετίες διατηρούσε το μικρό και φιλόξενο καφενείο του σε κεντρικό σημείο του χωριού. Ένα καφενείο που για δεκαετίες αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους φίλους και συντοπίτες του αλλά κυρίως για την οικογένεια του.

Ο Βασίλης Βρέντζος, γεννήθηκε το 1929 στα Ανώγεια και έζησε ως έφηβος 15 ετών την ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού από τους γερμανούς κατακτητές και στη συνέχεια τον  ξεριζωμό και την προσφυγιά. Η οικογένεια του και ο ίδιος επέστρεψαν αργότερα και έχτισαν πάνω στις στάχτες τα νέα τους σπιτικά, με τον νεαρό Βασίλη να ασχολείται με την κτηνοτροφία όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Ανωγειανών τότε.Το ανήσυχο πνεύμα του αργότερα θα τον οδηγήσει σε ένα δεύτερο “ξεριζωμό” όπου ως μετανάστης στη Γερμανία έζησε εκεί για πολλά χρόνια και δούλεψε σκληρά για μια καλύτερη ζωή.

Ο νόστος για την οικογένεια και τα αγαπημένα του Ανώγεια θα τον οδηγήσουν στην επιστροφή στα πάτρια εδάφη, όπου άνοιξε αμέσως το καφενείο του που έγινε σήμα κατατεθέν για γενιές Ανωγειανών. Το καφενείο θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του και το προσωνύμιο “ο καφετζής” θα τον εκφράζει απόλυτα καθώς οι χώροι αυτοί στο χωριό μας πέραν από μέρη ψυχαγωγίας είναι σημεία συναντήσεων, ανταλλαγής απόψεων, προβληματισμών και εξεύρεσης λύσεων σε σημαντικά ζητήματα.

Ο Βασίλης Βρέντζος το 1967 παντρεύτηκε την Ελευθερία Δακανάλη του Ιωάννου, μοδίστρα στο επάγγελμα. Μαζί δημιούργησαν μια όμορφη οικογένεια και απέκτησαν τρία παιδιά, την Εύη, τον Γιάννη και την Ελένη. Ο Βασίλης “έφυγε” από τη ζωή στις 17 Μαΐου του 2000 σε ηλικία μόλις 71 ετών. Πριν από επτά χρόνια, το 2013, τον ακολούθησε στο αιώνιο ταξίδι αλλά και στο  αέναο σμίξιμο η αγαπημένη του σύντροφος, η “κυρία Ελευθερία” όπως την αποκαλούσαν όλοι.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που τους σκεπάζει αιώνια.

-Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατο του Βασιλείου Βρέντζου τα παιδιά του προσέφεραν στην “Α” το ποσό των 150 ευρώ για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Τους ευχαριστούμε θερμά για την στήριξη τους. 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->