Ο Γεώργιος Καλομοίρης ή “Ντουλγκέρης” πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας πίσω του τεράστια παρακαταθήκη στους νεότερους των Ανωγείων, τόσο με την αντιστασιακή του δράση στην Κατοχή, όσο και στην συμβολή του στον τουρισμό και τον πολιτισμό του τόπου μας μετά την απελευθέρωση. Σύσσωμο το χωριό τον τίμησε με την παρουσία του στο τελευταίο αντίο στον Ιερό Ναό της Παναγίας, ενώ εκφωνήθηκαν επικήδειοι που ανέλυσαν το μέγεθος της προσφοράς του και τη σημασία της απώλειας τέτοιων ανθρώπων για τα Ανώγεια.

Η ΑΝΩΓΗ  δημοσιεύει τους επικήδειους που εκφωνήθηκαν για τον Γεώργιο Καλομοίρη στην εκκλησία στο Περαχώρι. Αναλυτικά:

Γεώργιος Σμπώκος, πρώην δήμαρχος Ανωγείων:

Ανωγειανοί, Φίλοι και Φίλες

 Αποχαιρετούμε σήμερα από τη ζωή, ένα άξιο και ιδιαίτερο Ανωγειανό, που με τη ζωή και το έργο του τίμησε, όσο ίσως λίγοι, τ’ Ανώγεια και απετέλεσε ένα βασικό παράγοντα στην πρόοδο και ανάπτυξη τους .

Κατευοδώνουμε το Γεώργιο Ιωάννου Καλομοίρη ή Ντουλγκερογιώργη για τη μεγάλη στραθειά, που όλοι άλλος πιο νωρίς και άλλος πιο αργά θα ακολουθήσουμε.

Λέμε το τελευταίο “αντίο” σ’ ένα Ανωγειανό που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του υπηρετώντας και μαχόμενος για τη λευτεριά, την πρόοδο, ανάπτυξη και ανάδειξη των Ανωγείων.

Έφηβος έζησε τη μαρτυρική γερμανοϊταλική κατοχή, όχι όμως ως απλός θεατής, αλλά ως ενεργός και μάχιμος αγωνιστής, μέλος της Αντάρτικης Ομάδας Ανωγείων “Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ” παίρνοντας μέρος στις μάχες που έδωσε η Ομάδα στη Μύθια, τ’ Αξίπετρα και τη Φοινικιά και συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του, με την είσοδο των Ανταρτών στο Ηράκλειο.

Με τη διάλυση των αντάρτικων ομάδων διαθέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία των Επιτρόπων που δημιούργησε η Ένωση πυροπαθών Ανωγείων, βοηθώντας με κάθε τρόπο, και μέσο τουρ ρημαγμένους από τη συμφορά του πολέμου Ανωγειανούς και μπαίνει μεταξύ των πρώτων στον αγώνα για την ανασυγκρότηση, πρόοδο και ανάπτυξη των Άνωγείων, αγώνα που κράτησε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, τον οποίο και συνέχισε, όσον επέτρεπαν οι δυνάμεις του μέχρι σήμερον.

Απετέλεσε ιδρυτικό και ένα από τα πλέον ενεργά μέλη του Εκδρομικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων, πρωτοστατώντας σε όλες σχεδόν τις προσπάθειες του θαυμάσιου τούτου Σωματείου, που άφησε βαθιά και ανεξίτηλα τα ίχνη στην όλη προσπάθεια ανάπτυξης και ανάδειξης των Ανωγείων.

Από τις αρχές του 1960 συμμετέχει ως ταμίας στη Σχολική Επιτροπή του 2ου Δημοτικού Σχολείου, μαζί με τον αείμνηστο και καλό Ανωγειανό Γιάγκο Σκουλά και πρωτοστατεί όχι μόνο στην αγορά του οικοπέδου για την ανέγερση του διδακτηρίου του Σχολείου στο Γερακούλι, αλλά και στην ισοπέδωση του χώρου με τη βοήθεια όλων των Ανωγειανών και ακόμη των καλή οργάνωση και λειτουργία του Σχολείου ώστε ν’ αποβεί τούτο ένα πρότυπο σχολείο, μοναδικό για τα χρόνια εκείνα σε όλη την Ελλάδα και η όλη προσφορά του, όπως και σ’ όλες τις συμμετοχές του στα κοινά παρέχονται ανιδιοτελώς.

Δε θα ξεχάσω ποτέ, φίλε αγαπημένε, όταν σε περίμενα να επιστρέψεις από το αόρι με φορτωμένο το γαϊδουράκι τυριά και αθοτύρους, δώρα των Ανωγειανών κτηνοτρόφων, για την ανέγερση και τις ανάγκες του 2ου Σχολείου.

Την ίδια περίοδο πρωτοπορείς στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης των Ανωγείων δημιουργώντας το θαυμάσιο για τα χρόνια εκείνα τουριστικό κέντρο “Πράσινη Φωλιά” και υποδέχεσαι χιλιάδες τουρίστες στα χρόνια που ακολούθησαν, δίνοντας άφθονα αίμα στην οικονομία και ανάπτυξη του τόπου και ψωμί σε πολλούς Ανωγειανούς που ζούσαν δυστυχισμένοι και στερημένοι στα δύσκολα εκείνα χρόνια της δεκαετίας του 1960, αλλά και των δεκαετιών που ακολούθησαν.

Η ευγνωμοσύνη του χωριού και των ανθρώπων που στο πρόσωπο σου αείμνηστε Ντουλκερογιώργη θα πρέπει να είναι μεγάλη και για ένα ακόμη λόγο και είναι αυτός της λαμπερής παρουσίας σου στο μακρόχρονο διάστημα της ζωής σου στην κοινωνία των Ανωγείων, την οποία ουδέποτε αποχωρίστηκες, μιας παρουσίας στολισμένης, με ό,τι ωραίο έχει να παρουσιάσει ένας σωστός και αξιοπρεπής άνθρωπος.

Ήσουν εργατικός, φιλάνθρωπος, τίμιος και ευγενής , ανυστερόβουλος και ειλικρινής και πάντα θυσίαζες το προσωπικό σου συμφέρον στο συμφέρον των πολλών, κάνοντας το έργο και την προσφορά δυνατή και μεγάλη.Ήσουν γενναίος και ανυποχώρητος πατριώτης ,πιστός στις οικογενειακές παραδόσεις και πρότυπα, όπως αυτό του 15χρονου Γιώργη Καλομοίρη, που εγκατέλειψε το σπίτι τους για να πάει να πολεμήσει εθελοντής στην αλύτρωτη Ήπειρο και να προσφέρει τη ζωή του τιμή και θυμίαμα στο βωμό της Λευτεριάς.

Όμως, δε μπορεί αείμνηστε Ντουλγκερογιώργη ν’ αποσιωπήσει κανείς και μία άλλη εξ ίσου σημαντική προσφορά σου στην κοινωνία των Ανωγείων και είναι αυτή της άκρως επιτυχημένης κοινωνικής προσφοράς σου με τη δημιουργία μιας εκλεκτής οικογένειας έχοντας στο πλευρό σου σύζυγο και συναγωνίστρια τη διαλεκτή Ανωγειανή Ευαγγελία Ξυλούρη με την οποία απέκτησες τρία παιδιά, το Γιάννη, την Αγάπη και τη Μαρία, εξαίρετα μέλη της ανωγειανής κοινωνίας, την οποία τιμούν με την ξεχωριστή παρουσία τους.

Φίλε και συνεργάτη, ξεχωριστέ και αγαπημένε

Έρχομαι με τη σειρά μου να σου χαρίσω την εκτίμηση, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μου, γιατί στάθηκες πολύτιμος βοηθός και συμπαραστάτης σ’ όλες τις προσπάθειες που κατέβαλα ως κοινωνικός εργάτης, δάσκαλος και δήμαρχος, με στόχο πάντα την πρόοδο και ανάπτυξη του χωριού μας και μια καλύτερη και ανώτερη ζωή για όλους τους Ανωγειανούς.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της ανωγειανής γης που ζύμωσες με το θαυμαστό αγώνα σου και πότισες με τον ιδρώτα και με τα δάκρυα σου πολλές φορές και που σε λίγο θα σε σκεπάσει. Αιωνία σου η μνήμη.

 

Ο εγγονός του Γιάννης Χαιρέτης

Ξέρω έναν άνθρωπο:

-που δε δείλιασε ποτέ.

-που δεν κουράστηκε πότε.

-που δεν παραδόθηκε στην ευκολία και απαρνήθηκε την επανάπαυση.

-που χάραξε τον δρόμο για πολλούς με την πρωτοπόρα σκέψη και την οξυδέρκεια του.

-που είχε αξίες σταθερές και αδιαπραγμάτευτες και δημοκρατικά πιστεύω.

-που είχε ζωντάνια ανάλογη αν όχι περίσσια ενός εφήβου μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

-που ήταν έντιμος σε κάθε του βήμα.

-που δεν φοβήθηκε μέχρι την τελευταία του ώρα.

Αυτός ο άνθρωπος είναι ο παππούς μου.

Τα εγγόνια σου, σε ευγνωμονούμε για όσα μας έμαθες μέσω της παρουσίας σου, για όσα μας άφησες παρακαταθήκη.

Αντίο παππού..

 Ο γιος του Γιάννης Καλομοίρης:

 .ΕΣΥ ΠΟΥ 15 ΧΡΟΝΩΝ ΠΗΓΑΙΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ, ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΛΑΡΙΑ ΦΟΡΤΩΜΕΝΑ ΑΣΚΙΑ ΜΕ ΚΡΑΣΙ, ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΜΟ ΚΑΙ ΣΚΙΣΤΗΚΕ Η ΣΟΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΞΥΠΌΛΥΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΙΛΙΑΣΕΣ.

2.ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΣΥ ΠΟΥ ΣΤΑ 18 ΣΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΜΙΧΑΛΗΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΘΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΙΛΙΑΣΕΣ. ΕΣΥ ΠΟΥ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΘΕΙΣ ΣΤΑ ΞΗΠΕΤΡΑ ΟΤΑΝ ΠΗΓΕΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙΣ ΤΑ ΜΟΥΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΠΕΣΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΕ ΕΙΔΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΤΑΝ ΕΤΡΕΧΕΣ ΠΗΔΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΤΡΑΦΟ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕΣ ”ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ” ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΡΙΞΑΝ ΜΙΑ ΡΙΠΗ ΑΛΛΑ Η ΜΟΙΡΑ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙΣ, ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΝΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΜΙΧΑΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΟΛΗ Η ΟΜΑΔΑ, ΔΕΝ ΔΕΙΛΙΑΣΕΣ, ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΜΙΧΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΚΡΕΒΒΑΤΙ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΞΥΛΟΥΡΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ: ”Α ΜΠΡΕ ΝΤΟΥΛΓΚΕΡΟΓΙΩΡΗ, ΝΑ ΜΗ Μ΄ΑΦΗΣΕΙΣ ΝΑ ΣΚΟΤΩΘΏ ΣΤΑ ΞΗΠΕΤΡΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΟΙΤΟΜΑΙ Σ΄ΑΥΤΟ ΤΑ ΧΑΛΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ”. ΚΙ ΑΣ ΣΕ ΑΓΝΟΗΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ-ΕΛΠΙΖΩ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ-ΟΤΑΝ ΕΣΤΕΙΝΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ, ΕΝΩ ΗΣΟΥΝ ΠΑΡΩΝ. ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΕΣ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΞΗΠΕΤΡΑ ΗΣΟΥΝ ΕΣΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ.

3.ΕΣΥ ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΛΑΒΑΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΣΑΝΙΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ, ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΑΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΙΛΙΑΣΕΣ. ΚΙ ΟΤΑΝ ΣΕ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ Σ΄ΕΝΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΟ ΧΑΡΑΚΑ, ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΔΕΙΛΙΑΣΕΣ ΚΑΙ ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ” ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ. Η ΜΕΣΣΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ, ΘΑ ΣΚΟΤΩΘΕΙΣ” ΕΣΥ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΔΕΙΛΙΑΣΕΣ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕΣ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΣΑΝ ΑΓΡΙΜΙ, ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΙΣ ΚΟΡΦΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΕΛΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ.

 1. ΕΣΥ ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΝΕΑΡΟΣ, ΣΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΥΓΕΙΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΟΥ ΝΑ ΣΕ ΔΕΙ, ΣΟΥ ΖΗΤΑ ΔΥΟ ΠΛΑΚΕΣ ΣΑΠΟΥΝΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΝΑ ΠΛΥΘΟΥΝΕ, ΔΕΝ ΔΕΙΛΙΑΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ: ”ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΤΣΟΙ ΔΩΣΩ ΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ”.
 2. ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕΣ ΤΗ ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΣΤΑ 20 ΣΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ, ΜΕ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΚΑΙ ΓΟΛΓΟΘΑΣ, ΔΕΝ ΔΕΙΛΙΑΣΕΣ. ΗΣΟΥΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΦΟΥ ΤΗ ΓΛΙΤΩΣΕΣ ΣΤΑ ΞΗΠΕΤΡΑ.
 3. ΕΣΥ ΠΟΥ Ο ΛΟΧΑΓΟΣ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΠΗΡΕΣ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΟΥ ΕΙΠΕ: ”ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΄ΧΑ ΤΗ ΔΙΑΓΩΓΗ ΣΟΥ”.
 4. ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΝΩΓΕΙΑ-ΝΙΔΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΑΝ ΜΑΝΤΡΑΤΖΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΜΠΟΡΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΣ ΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΔΕΙΛΙΑΣΕΣ ΞΑΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΥΤΟ ΒΑΡΟΣ.
 5. ΕΣΥ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΟΥΖΕΡΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΑΜΑΤΗ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟ, ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΔΗΜΙΟΥΡΗΣΕΣ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ”ΠΡΑΣΙΝΗ ΦΩΛΙΑ” ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ, ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’70, ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΥΛΜΑΝ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ, ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΝΤΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΑΛΛΑΞΕΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣΕ Η ΑΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΦΑΜΕΓΙΕΣ ΣΤΑ ΛΙΩΜΑΖΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΜΑΝΤΡΑΤΖΗΔΕΣ Ή ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΗ ΦΑΜΕΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΛΕΚΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΟΥΝ ΥΦΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΑΝΔΡΕΣ ΑΝΟΙΞΑΝ ΚΑΦΕΝΕΙΑ, ΜΑΓΑΖΙΑ, ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑΒΕΡΝΑΚΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΡΙΖΙΚΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΩΝ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ, ΑΡΙΕΠΙΣΚΟΠΟΙ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ, ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗ ΦΥΣΕΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΑΝΩΓΕΙΑΝΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΓΝΗΣΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΟΠΩΣ Ο ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ, Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΑΕΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΦΕΥΓΑΝ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΗΜΙΣΜΕΝΗ ”ΠΡΑΣΙΝΗ ΦΩΛΙΑ”.
 6. ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΑ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ. ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΑΤΑΤΑΣΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
 7. ΕΣΥ ΠΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΕΧΑΣΕΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΔΙΕΚΡΙΝΑΝ: ΤΗΝ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ. 11. ΧΑΡΑΧΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ: ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΝΑ ΧΟΡΕΟΥΝ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΖΕΥΓΑΡΙΑ, ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ, ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΡΟΤΩΠΟΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΉ, ΕΙΧΕΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΙΔΕΑ: ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΑΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΕΩΣ. Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΑΕΡΑΚΗΣ Ο ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΓΝΩΣΤΟΣ ΛΥΡΑΡΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΡΗΝΙΩ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΝΙΚΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΧΟΡΕΨΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΥΣΕΣ.
 8. ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΟΓΟΥ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’60 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΑΜΑΤΟ ΦΙΛΟ ΣΟΥ, ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΜΠΩΚΟ. ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΧΤΙΣΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΠΕΡΑΧΩΡΙ. ΔΙΑΤΕΛΕΣΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ.
 9. ΕΣΥ ΠΟΥ Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ , ΦΕΥΓΕΙΣ ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΗΣ ΗΜΕΡΩΝ , ΓΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΒΑΓΓΕΛΙΩ, ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ, ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ”ΠΡΑΣΙΝΗ ΦΩΛΙΑ” ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ.
 10. ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΠΑΤΕΡΑ, ΤΙΜΙΕ ΚΑΙ ΑΞΙΕ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ.

 

ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΓΚΟΥΤΣΑΚΑ (ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΙΤΩΡΟΣ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΟΥΛΓΚΕΡΟΓΙΩΡΓΗ

Σήμερα αποχαιρετούν τ’Ανώγεια το Ντουλγκέρη του τόπου

την Ανάσταση το εξήντα που ‘χε φέρει

Ηταν ο αναμορφωτής η του χωριού εκείνος παρά τα τόσα χρόνια ντου,

έπεσε ένας πρίνος

Αντάρτης στα δεκάξι του στ’ Ανωγειανό αόρη

άρχοντας πράσινης φωλιάς κάτω στο Περαχώρι

Το εξηνταένα εξηνταδυό

και το εξηντατρία η τη μιζέρια του χωριού

άλωσε σαν την Τροία

Πεντέξι πούλματα εφτά, δεχόταν κάθε μέρα

κι από τους ώμους τα σταμιά πετάξαμε ντα πέρα

Οργανοπαίχτες, χορευτές, φούρνοι κρεοπωλεία

κι έπαψ’ η φτώχεια του χωριού να έχει ανοβρία

Βούργιες μαντήλια και χαλιά οι απλωτοί

γεμώναν κι αργαλιοί η το χωριό πάλι τ’ αναστηλώναν

Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο μακαρίτης τ’ Ανώγεια

πρώτο θέρετρο έκαμε η τση Κρήτης

Τ’ Ανώγεια εβουλιάξανε και πάλι με την κρίση

 ένα Ντουλγκέρη θέλουνε για να τα αναστήσει.

 

-Η ΑΝΩΓΗ ευχαριστεί θερμά τον Γιάννη Καλομοίρη, γιο του εκλιπόντος για την προσφορά 100 ευρώ στη μνήμη του πατέρα του για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που θα τον σκεπάζει αιώνια.

Μοιραστείτε το:
 • Print
 • PDF
 • Twitter
 • Facebook

-

-->