Ο έβδομος άξονας του προγράμματος της δημοτικής κίνησης του Εμμανουήλ Καλλέργη “Τα Ανώγεια Μπροστά” αφορά την καθημερινότητα, το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Αναλυτικά:

 

 1. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Η φύση, ο πολιτισμός και ο άνθρωπος σφυρηλατούν τους πιο αλληλένδετους κρίκους στην μακραίωνη ιστορία του τόπου μας. Η ιστορία των Ανωγείων είναι συνδεδεμένη με το φυσικό περιβάλλον και ο πολιτισμός μας αποτελεί στοιχείο που εφάπτεται στην καθημερινότητα μας ως άνθρωποι με συνείδηση και συλλογική μνήμη. Το περιβάλλον αποτελεί το σπίτι των παιδιών μας και για το λόγο αυτό η προστασία του και η αλλαγή κουλτούρας είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα.

Η καθημερινότητα μας οφείλει να αναπτύξει τις συνήθειες που θα υπενθυμίζουν οτι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας. Η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και συμπεριφοράς από το σχολείο μέχρι την κοινωνία επαναδιατυπώνει τις αρχές και τα ιδανικά μας, σε ένα τόπο που ιστορικά έχουμε μάθει να στηρίζουμε και να αγαπάμε.

Με όση αγάπη και περηφάνια προασπιζόμαστε το ιστορικό μας παρελθόν και τις μνήμες που αναγέννησαν από τις στάχτες τον τόπο μας, με αντίστοιχο ζήλο οφείλουμε να υπερασπιστούμε τον φυσικό μας πλούτο ως ενσυνείδητοι πολίτες και υπεύθυνοι άνθρωποι.

Στην κατεύθυνση αυτή

-:Επιτύχαμε την ανάδειξη του μοναδικου ενδημικού φυτού, είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση – Horstrissea Dolinicola -, μέσα από ημερίδα σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).

Υποβάλαμε πρόταση στο ΥΜΕΠΕΡΑ και δημοπρατήσαμε πρόταση ύψους 1.040.000€, για την δημιουργία Κέντρου  Βιοποικιλότητας, Κτηνοτροφίας και  Πολιτισμού για το φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, το οποίο θα φιλοξενηθεί σε ένα τμήμα του παλιού σχολείου, στο Περαχώρι, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη, την ανάδειξη και την ενίσχυση του δικτύου των επισκέψιμων υποδομών του Δήμου μας.

Προχωρήσαμε στην ανακύκλωση των αποβλήτων, τοποθετώντας κατάλληλους κάδους απορριμμάτων  μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως επίσης και στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών στην οποία προχωρούμε άμεσα.

Υλοποιήσαμε ημερίδα για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ιδιαίτερα των μαθητών για θέματα ανακύκλωσης και περιβάλλοντος.

Υποβάλαμε πρόταση για την διαχείριση των βιοαποβλήτων και την απόκτηση καφέ κάδων (κομποστοποίηση).

-Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης υποβάλαμε πρόταση για την δημιουργία πράσινου σημείου (την συγκέντρωση & διαχείριση μεγάλων αντικειμένων).

Δημιουργήσαμε μια νέα δομή στο Δήμο μας, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ανωγείων, με 12 πυροσβέστες και 3 πυροσβεστικά οχήματα, στο Φυλάκιο, στο Μετόχι, για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας στην περιοχή του Ψηλορείτη, όλο τον χρόνο, που θα συμβάλλει στο αίσθημα ασφάλειας ντόπιων και επισκεπτών. Στην παραπάνω νέα υπηρεσία έχει συμφωνηθεί  η  επιπλέον στελέχωση μέσω της πρόσληψης ντόπιων εποχικών υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

-Στηρίξαμε και στηρίζουμε τις δράσεις και τα συνέδρια του ΚΠΕ στο σοβαρό ρόλο που διαδραματίζει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά θέματα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην οικονομία του τόπου.

Προχωρήσαμε στην ανάπλαση με ιδίους πόρους, πλατειών και δρόμων μέσα στον Δήμο (Κοκάκι, Σπιθουριανά, Αϊ Γιώργη, Μετόχι, Σείσαρχα).

Υποβάλαμε πρόταση για την ανάπλαση των υπόλοιπων στενών της περιοχής του Αϊ Γιάννη ύψους 400.000€.

-Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 200.000€ για την αποκατάσταση του πλακοσκεπή, στην περιοχή της Σοχώρας, η οποία είναι προς δημοπράτηση.

-Παρεμβήκαμε και παρεμβαίνουμε καθημερινά, για να αλλάξει η όψη του δημοτικού νεκροταφείου, το οποίο για εμάς είναι η εικόνα του πολιτισμού της καθημερινότητας και η αναγκαιότητα για τον απαιτούμενο σεβασμό, που πρέπει να δείχνουμε στους νεκρούς μας.

Οι στόχοι μας, ως συνέχεια των δράσεων μας, διαμορφώνονται ως εξής: 

 1. Διοργάνωση Ημερίδων – Σεμιναρίων  ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον,με στόχο την ανάπτυξη περιβαλλοντικής πολιτικής στο Δήμο και έμφαση στα σχολεία.
 2. Ενισχύση της φάσης δασικής αναγέννησηςτην οποία παρουσιάζει ο Ψηλορείτης την τελευταία δεκαετία με πρωτοβουλίες- εθελοντικές δράσεις και συνεργασίες που αναδεικνύουν την πανίδα και χλωρίδα, ως τα αναπόσπαστα συστατικά στοιχεία του βουνού μας.
 3. Δημιουργία και κατασκευή 4 νέων παιδικών χαρών(Μετόχι, Περαχώρι, Πίσω αυλή του Παιδικού Σταθμού, Δημοτικό Σχολείο), ως χώροι ανοιχτοί στα παιδιά και στις οικογένειες, τη χρηματοδότηση των οποίων έχουμε εξασφαλίσει από το Υπουργείο Εσωτερικών , ύψους 202.000€ (Φιλόδημος ΙΙ).
 4. Εξασφάλιση χρηματοδότησης για έργα ανάπλασης σε όλα τα στενά του Δήμουπου έχουν μείνει από το Πράσινο ταμείο, μετά από μελέτες που ήδη έχουν εκπονηθεί ή εκπονούνται.
 5. Εξασφάλιση παραχώρησης  των υπόλοιπων Πυρήνων στο Μετόχι, από την Γ.Γ. Πρόνοιας και αξιοποίηση τους για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς του Δήμου.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ

Ο Δήμος μας ήταν ένας από τους Δήμους της Κρήτης που αντιμετώπιζε διαχρονικά προβλήματα με την επάρκεια του πόσιμου νερού. Με την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής Γονωμιού, αρχές του 2000, τα προβλήματα αυτά περιορίστηκαν αλλά δεν εξαλείφθηκαν.

Τα προβλήματα διαρροής που αντιμετώπιζε η  λιμνοδεξαμενή, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικής ποσότητας νερού, είχαν ως συνέπεια την επισφάλεια του προγραμματισμού ιδιαίτερα για τις ποσότητες νερού των αρδευόμενων εκτάσεων.

Η κοστοβόρα λόγω κατανάλωσης ρεύματος άντλησης του νερού ύδρευσης από την γεώτρηση στα Αγρίδια για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εντός του έτους, επιβάρυνε  οικονομικά το Δήμο. Παράλληλα οι ζημιές στο δίκτυο μεταφοράς και στα αντλιοστάσια όπως επίσης και στα μοτέρ άντλησης του νερού από την επιφάνεια της λιμνοδεξαμενής προς το διυλιστήριο ήταν ένα συχνό φαινόμενο.

Στόχος μας από την πρώτη στιγμή ήταν να σταματήσουμε την διαρροή του νερού στη λιμνοδεξαμενή και την άντληση του πόσιμου νερού από την γεώτρηση στα Αγρίδια. Με ένα τεχνικό έργο κόστους 50.000 ευρώ που εξασφαλίσαμε από το Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, παρεμβήκαμε στην λιμνοδεξαμενή αποκαθιστώντας τις ζημιές και περιορίζοντας στο ελάχιστο την εν λόγω διαρροής σημαντική απώλεια νερού. Παράλληλα με την παρέμβαση μας αυτή εγκαταλείψαμε τα μοτέρ άντλησης του νερού ύδρευσης από την επιφάνεια της λιμνοδεξαμενής προς το διυλιστήριο. Το νερό ύδρευσης κατευθύνεται τώρα από την λιμνοδεξαμενή προς το διυλιστήριο με φυσική ροή. Σε συνδυασμό με το μικρό φράγμα που κατασκευάστηκε από ιδίους πόρους στο χώρο μάστευσης του νερού στην τοποθεσία “Κυνηγού ρυάκι” και βοήθησε σημαντικά στην αύξηση της ποσότητας εισροής νερού στην λιμνοδεξαμενή, το αποτέλεσμα είναι σήμερα μετρήσιμο και ικανοποιητικό.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 δεν έχει αντληθεί ούτε ένα κυβικό πόσιμου νερού από την γεώτρηση στα Αγρίδια. Ο Δήμος επωφελήθηκε στα ταμεία του το ποσό των 700.000 ευρώ περίπου, που καταμερίζεται στην δαπάνη  κατανάλωσης ρεύματος για την άντληση του νερού, τις ζημιές των αντλιοστασίων και των μοτέρ άντλησης. Η λιμνοδεξαμενή έχει σήμερα 550.000 κυβικά μέτρα νερού που καλύπτει τις ανάγκες κατανάωσης δύο χρόνων του Δήμου και των δημοτών.

 

Σε όλη την διάρκεια της θητείας μας συντηρήσαμε και υποστηρίξαμε όλα τα έργα υποδομής ύδρευσης και άρδευσης του Δήμου μας. Παρεμβαίναμε άμεσα σε όποιο ζήτημα ανέκυπτε που επηρέαζε την ομαλή λειτουργία τους και δημιουργούσε προβλήματα στην καθημερινότητα των δημοτών μας.

   Στόχοι:

 1. Η δημοπράτηση και έναρξη των εργασιών  του έργου “Βελτίωση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Ανωγείων” προϋπολογισμού 2.800.000€.
 2. Η υλοποίηση της μελέτης του “φράγματος Βαρσαμά”.
 3. Η διενέργεια της δοκιμαστικής γεώτρησης στη θέση “Μελισουργάκι”και η αναζήτηση χρηματοδότησης για την ολοκληρωμένη γεώτρηση σε περίπτωση άντλησης ικανοποιητικής ποσότητας νερού .
 4. Η αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου για την ένταξη της μελέτης του αρδευτικού δικτύου μήκους 2,5 χιλιομέτρων στην τοποθεσία “Φτέρη-Βραϊμι”, κόστος έργου 1.000.000€,που θα αξιοποιήσει τις ποσότητες νερού του νέου βιολογικού καθαρισμού, που έχει ενταχθεί ως ξεχωριστό έργο στο πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι” του Υπουργείου Εσωτερικών.
 5. Η αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου για την ένταξη 2 μικρών λιμνοδεξαμενών και 5 ομβροδεξαμενών σε κτηνοτροφικές περιοχές του Δήμου, κόστος έργου 700.000€.

 

Μοιραστείτε το:
 • Print
 • PDF
 • Twitter
 • Facebook

-

-->