Την ερχόμενη Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου θα γίνει στο Ηράκλειο η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Σταύρου Χριστοδουλάκη, με τίτλο “Οικογένεια Σκουλά, η ιστορία της” από τις εκδόσεις Μπατσιούλας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ στην αίθουσα ¨Μανώλης Καρέλης” στο κτίριο Ανδρόγεω με συντονιστή τον Γιώργο Βιτώρο. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο Επίτιμος Πρόξενος του Λουξεμβούργου στην Κρήτη Γιώργος Αεράκης και ο τέως Υπουργός Νίκος Σκουλάς. Την ιστορική αρχειακή έρευνα για το βιβλίο έκανε ο συγγραφέας Γιώργης Σκουλάς του Μιλτιαδαντρέα ο οποίος θα είναι και ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου, όπως και ο συγγραφέας και ερευνητής Γεώργιος Παναγιωτάκης, ο Μιχάλης Γεωργίου Σκουλάς και φυσικά ο ίδιος ο συγγραφέας Σταύρος Χριστοδουλάκης.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Σταύρος Χριστοδουλάκης για το βιβλίο του:

Η παρούσα μελέτη αφορά στην οικογένεια Σκουλά, μία από τις πιο μεγάλες οικογένειες της Κρήτης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μεγαλονήσου διότι τα περισσότερα από τα μέλη της υπήρξαν πρωτεργάτες στις μεγάλες κρητικές επαναστάσεις, όπως στη Μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866-1869, και με την αυτοθυσία τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην απελευθέρωση της νήσου.

Από την οικογένεια Σκουλά των Ανωγείων -διότι σε αυτήν εστιάζεται η παρούσα μελέτη- έχουν αναδειχθεί σπουδαίες προσωπικότητες τόσο σε σημαντικές ιστορικές στιγμές, όπως αυτή του Εμμανουήλ Αναγνώστου Σκουλά, του φερόμενου –σύμφωνα με τα νέα ιστορικά στοιχεία– ως πυρπολητή της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και του Γεώργιου Αθανασίου Σκουλά, έναν από τους 62 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς μάρτυρες, όσο και σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, αφού πολλά μέλη της συνεργάστηκαν με ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Βασίλειος Σκουλάς που υπήρξε ο στενότερος φίλος και συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου σε όλη τη διάρκεια του βίου του, ο Νίκος και ο Θανάσης Σκουλάς, στενοί συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου, ο μουσικός-καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς κ.ά.

Αυτή η μελέτη δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με επιστημονικό τρόπο, εάν δεν υπήρχε η αγαστή συνεργασία του συγγραφέα με τον ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα Γεώργιο Σκουλά του Μιλτιαδαντρέα, ο οποίος, ως θεματοφύλακας, κάτοχος και επόπτης του ιστορικού αρχειακού υλικού της οικογένειας Σκουλά, συνέλεξε το υπάρχον υλικό μαζί με ανάλογο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό που αφορούσε στην οικογένεια και το παρέδωσε προς διασταύρωση, χρήση και δημοσίευση στον γράφοντα, προκειμένου να υπάρχει αντικειμενικότητα στην έρευνα και ο οποίος στη συνέχεια το εμπλούτισε και το επιβεβαίωσε με επιπλέον ιστορικά στοιχεία που είχε συλλέξει ο ίδιος, δημιουργώντας το εν λόγω σύγγραμμα.

Η οικογένεια Σκουλά έχει προσφέρει πολλά στην ελληνική κοινωνία και τα μέλη της εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους στην πρόοδο της πατρίδας. .”ολοκληρώνει.

Ο Σταύρος Χριστοδουλάκης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Αρσακείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ψυχικού (1987).

Από το 1994 άρχισε να ασκεί το διδακτικό του έργο στην Πρωτοβάθμια Δημοτική Εκπαίδευση. Μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Πατρών (2002-2005). Το 2005 έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε τιμητικές υποτροφίες του ΙΚΥ επί δύο έτη.

Από το 2012 μέχρι σήμερα είναι Διευθυντής σε Δημοτικά Σχολεία της Αθήνας. Το 2017 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα με βαθμό «Άριστα» από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Συμμετέσχε σε επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις που προάγουν το σχολείο στην ευρύτερη κοινωνία ή την εκπαιδευτική κοινότητα (Πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν. 2012-2015, Προγράμματα Πολιτισμού και Αγωγής Υγείας).

Παράλληλα, συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια και έκανε εισήγηση σε επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η Εκκλησία της Κρήτης κατά την Αραβοκρατία (824-961 μ.Χ.)», Ηράκλειο Κρήτης 2011 (δημοσίευση στον τόμο 11, περιοδικό  GRAECO-ARABICA, Ηράκλειο Κρήτης 2011). Επίσης συμμετέχει ωςπροσκεκλημένος ομιλητής σε ραδιοφωνικές εκπομπές, εκδηλώσεις και  βιβλιοπαρουσιάσεις.

Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης στο επιστημονικό περιοδικό Αέροπος (1999), ανέλαβε τις διορθώσεις του περιοδικού Ελληνική Αγωγή (2008) και  επιμελήθηκε από τις εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας τα συγγράμματα Αττικόν Ύδωρ (Αθήνα 2009), Ένας Γεωργιανός προσκυνητής στον Βυζαντινό κόσμο  του 9ου αιώνα: ο Άγιος Ιλαρίων ο Γεωργιανός (διδακτορική διατριβή, Αθήνα 2010), Κανέλα από τη Σμύρνη (Αθήνα 2015) και Το απουσιολόγιο του χρόνου από τις εκδ. Μ. Γκιούρδας (Αθήνα 2017).

   ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ψήγματα χρυσού, ήτοι αποφθεγματικαί ρήσεις αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων (εκδ. Γεωργιάδης, Αθήνα 2002), το οποίο έτυχε και δεύτερης έκδοσης το 2003 από τις ίδιες εκδόσεις. Πρόλογος: Καθηγητής κ. Σωτήρης Δεσπότης (Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Tae Kwon Do, Συμβολή στη μαχητική τέχνη του Tae Kwon Do: προσεγγίσεις και διαστάσεις [εκδ. Ν. & Σ. Μπατσιούλας (Λογοσοφία), Αθήνα 2006]. Πρόλογος: Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Μπέης (Τ.Ε.Φ.Α.Α-Α.Π.Θ., Ομοσπονδιακός Προπονητής της μαχητικής τέχνης του Tae Kwon Do).

Η μινωική Κρήτη, Ο πανάρχαιος πολιτισμός της ελληνικής Μεγαλονήσου (εκδ. «ΑΛΣ Α.Ε.», Αθήνα 2008).

Γεράπετρος, Δοξασίες και μύθοι, συμβολή στη Λαογραφία, την Τοπική Ιστορία και την Εκπαίδευση (εκδ. Ν. & Σ. Μπατσιούλας, Αθήνα 2008). Πρόλογος: Καθηγητής κ. Απόστολος Παπαϊωάννου (Ιστορία Νεότερης Ελλάδας και Νεοελληνικού Πολιτισμού, Σχολή Επιστημών Αγωγής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).

Ο βίος του Ιησού, Η ζωή του Ιησού μέσα από αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό από τις Ιερές Μονές και τις Σκήτες του Αγίου Όρους (εκδ. Ν. & Σ. Μπατσιούλας, Αθήνα 2009). Πρόλογος: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος.

Κρητικές μαντινάδες, Ο Τρόπος Σκέψης και Ζωής των Κατοίκων της Μεγαλονήσου μέσα από τις Μαντινάδες τους(εκδ. Ίαμβος, Αθήνα 2009). Πρόλογος: Δρ Θεοχάρης Μιχ. Προβατάκης, Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λογοτεχνών Ελλάδος.

Αρχαία Ελληνικά, Γνωριμία με την αρχαία ελληνική γλώσσα (εκδ. Ν. & Σ. Μπατσιούλας, Αθήνα 2010). Πρόλογος: Ομότιμος Καθηγητής κ. Νικόλαος Τζιράκης (Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Γητειές, Λαϊκή θεραπευτική της Κρήτης (εκδ. Ν. & Σ. Μπατσιούλας, Αθήνα 2011). Πρόλογος: Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπαδογιαννάκης (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Αρκαδία (Ι. Μονή Καλτεζών) – Κρήτη (Ι. Μονή Αρκαδίου) (εκδ. Λεξίτυπον, Αθήνα 2012). Πρόλογος: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος.

Θεοχάρης Μιχ. Προβατάκης, Η ζωή, το Πολιτιστικό του έργο και η προσφορά του στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία(εκδ. Momentum, Αθήνα 2012), το οποίο έτυχε και δεύτερης έκδοσης το 2013 (από τις ίδιες εκδόσεις). Πρόλογος: κ. Βασίλειος Σχίζας, Γενικός Γραμματέας της «Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών» και εκδότης της Εφημερίδας «Κρητική Ενημέρωση».

Οι λόγιοι της Ανδρίτσαινας, 13η Σύναξη, Ανδρίτσαινα 28/7/2012 (εκδ. Λεξίτυπον, Αθήνα 2013). Πρόλογος: κ. Βύρωνας Γ. Πολύδωρας.

Καρναβάλι, Μια ιδιότυπη κληρονομιά, Η μετουσίωση των αρχαίων μυστηρίων σε εκδηλώσεις χαράς και ευθυμίας στις μέρες μας (εκδ. Ν. & Σ. Μπατσιούλας, Αθήνα 2014). Πρόλογος: κ. Παναγιώτης Ι. Καμηλάκης, Λαογράφος Ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης, Ο Στύλος της Ορθοδοξίας και της Αιγίνης το έρεισμα (εκδ. Ν. & Σ. Μπατσιούλας, Αθήνα 2014), το οποίο έτυχε και δεύτερης έκδοσης το 2016 (από τις ίδιες εκδόσεις). Πρόλογος: Αρχιμανδρίτης Φώτιος Γαβριελάτος, Ιεροκήρυκας Ι.Μ. Κεφαλληνίας, Ηγούμενος Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγριλίων Σάμης.

Τα σύμβολα ως κοσμική γλώσσα, Η πρακτική αξία των συμβόλων στη ζωή μας (εκδ. Ν. & Σ. Μπατσιούλας, Αθήνα 2015). Πρόλογος: κ. Γεράσιμος Στουραΐτης, Ιδρυτής του Ιπποκράτειου Κέντρου Κλασσικής Ομοιοπαθητικής.

Η Αγόριανη του θρύλου και της παράδοσης (εκδ. Ν. & Σ. Μπατσιούλας, Αθήνα 2016). Πρόλογος: κ. Αδαμαντία Τζανετέα, Αντιπεριφεριάρχης Λακωνίας.

Ο Άγιος Εφραίμ ο Νέος, Χριστού ο θείος θεράπων (εκδ. Ν. & Σ. Μπατσιούλας, Αθήνα 2016). Πρόλογος: Αρχιμανδρίτης Φώτιος Γαβριελάτος, Ιεροκήρυκας Ι.Μ. Κεφαλληνίας, Ηγούμενος Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγριλίων Σάμης.

Η Εκκλησία της Κρήτης κατά την Αραβοκρατία και το ιστορικό πλαίσιο της εποχής (824-961 μ.Χ.) (εκδ. Ν. & Σ. Μπατσιούλας, Αθήνα 2017). Πρόλογος: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος.

Χρήστος Παΐζης, Η ζωή, το έργο και η προσφορά του στη μεταφυσική (εκδ. Λεξίτυπον, Αθήνα 2017).

Προσκυνηματικός Οδηγός Ιεράς Μονής Επανωσήφη (εκδ. Ν. & Σ. Μπατσιούλας, Αθήνα 2018). Πρόλογος: Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.

Ο Μητροπολίτης Κρήτης Τιμόθεος Βενέρης (1877-1941), Συμβολή στην προσφορά του ως εκπαιδευτικού, ως Επισκόπου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και ως Μητροπολίτη Κρήτης (Διδακτορική Διατριβή) (εκδ. Ν. & Σ. Μπατσιούλας, Αθήνα 2018). Πρόλογος: Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.

Το «Βραχασιώτικο Σπίτι», Περιήγηση στη λαογραφία και την ιστορία του Βραχασίου (εκδ. Λεξίτυπον, Αθήνα 2018). Πρόλογος: κ. Δημήτριος Κουνενάκης, πρώην Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->