Ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης

Με συγκινητικές αναφορές στον “Θρυλικό” Βασσώ που “έφυγε” από τη ζωή το 2004, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Ανώγεια, η παράδοση των υποτροφιών στους αριστεύσαντες Ανωγειανούς μαθητές των Πανελλαδικών εξετάσεων, που λαμβάνει χώρα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, από τον εγγονό του Βασίλη Δακανάλη που τιμάει με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη του παππού του. Ο Βασίλης παρέδωσε δυο επιταγές των 1500 ευρώ η καθεμιά, στον μαθητή Ιωάννη Χαιρέτη του Μιχαήλ που πρώτευσε στην κατεύθυνση των θετικών σπουδών και στην μαθήτρια Αντιγόνη Βουιδάσκη του Δημοσθένη που πρώτευσε στην κατεύθυνση ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών σπουδών!

Το παρόν στην αίθουσα των Δημοτικών συμβουλίων έδωσε τόσο ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης, όπως και η υπεύθυνη Παιδείας του Δήμου, Μαίρη Μπαγκέρη-Σταυρακάκη, καθώς φυσικά και συγγενείς και φίλοι των δυο αριστούχων μαθητών. Μάλιστα οι οικογένειες των μαθητών προσέφεραν κέρασμα στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.

Στον χαιρετισμό του στην έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης ανέφερε τα εξής:”Η προσφορά του Βασίλη είναι ιδιαίτερα τιμητική, τόσο για τον Δήμο μας, όσο και για τα παιδιά των Ανωγείων.Θεωρώ ότι η προσφορά αυτή την τελευταία πενταετία, αποτελεί ένα μεγάλο κίνητρο για ολόκληρη την Ανωγειανή κοινωνία και ιδιαίτερα για τους μαθητές, ώστε να βαδίσουν στον δρόμο της γνώσης, που είναι τόσο απαραίτητη σε κάθε βήμα της ζωής μας. Γνωρίζω και τα δυο παιδιά που βραβεύονται απόψε, τους είχα και εγώ μαθητές πριν γίνω δήμαρχος, είναι και οι δυο άριστα παιδιά και άνθρωποι, που από μικρά βρήκαν το δρόμο τους με τη βοήθεια των οικογενειών τους και τους εύχομαι τα καλύτερα και στην μετέπειτα πορεία τους στις Ανώτατες σπουδές.

Εμείς και ως Δήμος Ανωγείων, αλλά και οι καθηγητές του Λυκείου, εκτός του ότι χαιρόμαστε με τις επιτυχίες των Ανωγειανών  παιδιών που προχωρούν μπροστά, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Βασίλη, για αυτή την ευγενική χειρονομία που κάνει στη νεολαία του τόπου μας. Τέτοιες κινήσεις βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση, όχι μόνο για την πρόοδο των παιδιών, αλλά και της κοινωνίας μας γενικότερα…” ολοκλήρωσε.

Συγκινημένος και δακρυσμένος ήταν ο Βασίλης Δακανάλης, στη δική του ομιλία και αφού είχε προηγηθεί επίσκεψη του στο Δημοτικό νεκροταφείο, όπου τέλεσε τρισάγιο στους τάφους των προγόνων του. Στη σύντομη ομιλία του ανέφερε: “Θα ήθελα με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για το καλωσόρισμα σας και την παρουσία σας εδώ ώστε να τιμήσουμε τη μνήμη του παππού μου, του Βασιλείου Δακανάλη ή “Βασσώ” όπως τον γνώριζαν οι παλιότεροι. Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά επιβραβεύω τους καλύτερους Ανωγειανούς μαθητές των Πανελλαδικών εξετάσεων, στη μνήμη του ανθρώπου που από τα παιδικά μου χρόνια μου δίδαξε την αγάπη για τον τόπο μου. Ενός ανθρώπου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση και την ανατροφή μου και στον οποίο χρωστάω πάρα πολλά για όσα έχω καταφέρει στη ζωή μου. Έβαλε στην ψυχή μου τις αρχές και τις αξίες των Ανωγείων και μου δίδαξε την έννοια της προσφοράς  και της βοήθειας προς τον συνάνθρωπο μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ για άλλη μια φορά τους καθηγητές του Λυκείου Ανωγείων, καθώς επίσης και τους γονείς των παιδιών, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά, ώστε να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση και την ορθή παιδεία στα παιδιά και να τα παροτρύνουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Εύχομαι στα παιδιά καλή σταδιοδρομία στο νέο τους ξεκίνημα και να θυμούνται πάντα ότι οι στόχοι, όσο δύσκολοι κι αν είναι, μπορούν να κατακτηθούν όταν υπάρχει θέληση.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να μου επιτρέψετε να διαβάσω δυο λόγια που έχω γράψει στη μνήμη του παππού μου: Αγαπημένε μου παππού. Μπορεί ως φυσική παρουσία να μη βρίσκεσαι μέσα σε αυτή την αίθουσα, αλλά είμαι σίγουρος ότι η ψυχή σου βρίσκεται κάπου ανάμεσα μας.Είμαι βέβαιος ότι νιώθεις πολύ περήφανος και χαρούμενος σήμερα, που μετά από 14 χρόνια, τιμάμε εμείς οι χωριανοί σου τη μνήμη σου. Παππού, παρόλο που έφυγα σε πολύ μικρή ηλικία, μόλις 7 ετών,  από τα Ανώγεια, θυμάμαι κάθε στιγμή που περάσαμε μαζί. Άλλωστε και να ήθελα να σε ξεχάσω, θα ήταν αδύνατο, καθώς όλες αυτές οι όμορφες στιγμές που περάσαμε μαζί, έχουν αποτυπωθεί με περηφάνια στις αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων. Ήσουν υπόδειγμα σωστού οικογενειάρχη, με αρχές και αξίες, με γνήσια ανθρωπιά, προσφέροντας σε όλο το κόσμο που είχε ανάγκη από το υστέρημα σου. Είχες αυτό το μεγαλείο ψυχής που σε έκανε αξιοθαύμαστο και όλοι σε σέβονταν. Ακόμη και τώρα, σε κάθε αναφορά του ονόματος σου, οι παλιοί που σε γνώριζαν, μιλούν για σένα με καμάρι και θαυμασμό. Τίποτα δε σου δόθηκε απλόχερα, παππού. Κόπιασες για το κάθε τι, να φτιάξεις ένα σπίτι και μια μονοιασμένη οικογένεια. Μεγαλείο ανθρώπου που ανάθρεψες τα παιδιά σου με τις παλιές αξίες και άφησες μια κληρονομιά πιο πολύτιμη από όλα τα πλούτη του κόσμου.Τώρα καταλαβαίνω τι εστί πετυχημένος άνθρωπος. Αυτός που φεύγει και αφήνει πίσω του άτομα που θα τον θυμούνται, θα τον αγαπούν και θα τον τιμούν για μια ολόκληρη ζωή. Σε ευχαριστώ πολύ για όσα μου δίδαξες και δοξάζω το Θεό που είχα εσένα για παππού.Αιωνία σου η μνήμη..” ολοκλήρωσε εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων ο Βασίλης Δακανάλης.

Μετά την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ανωγείων προσέφερε ως δώρο στον Βασίλη Δακανάλη, το βιβλίο με την αυτοβιογραφία του μεγάλου δωρητή του σχολείου, Μιχαήλ Σταυρακάκη. Ένα πολύτιμο δώρο, για έναν άνθρωπο σαν τον Βασίλη που προσφέρει κι αυτός τα μέγιστα από το δικό του μετερίζι, στη νεολαία και στην παιδεία των Ανωγειανών, αλλά και σε ολόκληρη τη κοινωνία μας, καθώς έχει φιλανθρωπικές δράσεις σε πολλούς τομείς της.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->