Πλήθος κόσμου παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τις χαμηλές θερμοκρασίες κατέκλυσε σήμερα 25 Μαρτίου 2018 την πλατεία Αρμί, μπροστά στο Ηρώο με τα ονόματα όλων των πεσόντων Ανωγειανών σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, για να τιμήσει την μεγάλη επέτειο της Επανάστασης του 1821. Αρχικά, παρουσία ολόκληρης της δημοτικής αρχής και των φορέων της περιοχής τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου.

Στην συνέχεια στην πλατεία Αρμί, η φιλόλογος του Γυμνασίου Αναστασία Ράπτη εκφώνησε ομιλία, αναπτύσσοντας το ιστορικό της ημέρας, την έναρξη και την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης που απελευθέρωσαν τον Ελληνικό λαό από την Οθωμανική κατοχή.

Η σεμνή τελετή συνεχίστηκε με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και κορυφώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, που ακολούθησε η παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας στον κεντρικό δρόμο των Ανωγείων. Οι μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου Ανωγείων χειροκροτήθηκαν θερμά από τον κόσμο, ενώ για ακόμα μια χρονιά στα Ανώγεια, αίσθηση έκαναν οι δεκάδες μαθητές και μαθήτριες που ντυμένοι με παραδοσιακές Κρητικές φορεσιές, τίμησαν τους Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.

Χρόνια Πολλά!  (Φωτογραφίες: Μανόλης Σαμόλης)

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου από εκπαιδευτικούς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, οι εορταστικές εκδηλώσεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου,  με τη  συμμετοχή του Σχολείου στην παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας. Την Παρασκευή 23-3-2015,  στο αμφιθέατρο του Σχολείου, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, καθοδηγούμενοι από τη δασκάλα τους κ. Αγάπη Καλομοίρη, έδωσαν μια άρτια και πλήρη παράσταση που περιελάμβανε αφηγήσεις, δρώμενα, παρουσιάσεις, μουσική, χορό. Οι μαθητές έδωσαν ρεσιτάλ με τις υπέροχες ερμηνείες τους και καταχειροκροτήθηκαν από γονείς και μαθητές. Η αφήγηση των γεγονότων ολοκληρώθηκε με τα γεγονότα και τις θυσίες των Ανωγειανών στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Σας παραθέτουμε και το μήνυμα της Διευθύντριας του Σχολείου κ. Χατζάκη Τριανταφυλλιάς  που απηύθυνε σε γονείς και μαθητές για τη διπλή επέτειο.

ΟΜΙΛΙΑ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

«Αγαπητοί Γονείς, αγαπητοί μας μαθητές

 Το βιβλίο της  ιστορίας της πατρίδας μας περιέχει λαμπρές σελίδες ηρωισμού και αγώνα!! Πολλές ολόχρυσες σελίδες από αρχαιοτάτων χρόνων, μέχρι σήμερα. Τις μέρες αυτές το βιβλίο είναι ανοιχτό στις σελίδες του αθάνατου έπους  του Εικοσιένα!

 Ποια καρδιά δε σκιρτά όταν αρχίσει να διαβάζει τις λαμπρές σελίδες του; Ποιος λογισμός δεν ταράζεται όταν  ανιστορηθεί τα βάσανα και τη φρίκη που έζησαν οι πρόγονοί μας για τετρακόσια ολόκληρα χρόνια ;  Ποιος δεν ανιστορείται πόσες γενιές έζησαν και έφυγαν  χωρίς να γευθούν την χαρά της απελευθέρωση της πατρίδας ; Πόσες αμέτρητες θυσίες δεν έγιναν για την πολυπόθητη ελευθερία;  Γι αυτό  σήμερα και  σε κάθε δύσκολη ώρα το μυαλό μας ανατρέχει στο παρελθόν!! Από το παρελθόν θα αντλήσουμε διδάγματα, θα αντλήσουμε θάρρος, γενναιότητα, δύναμη για να  αντιμετωπίσουμε  τις δυσκολίες του παρόντος  και το μέλλοντος. Η ιστορία μας είναι γεμάτη παραδείγματα ηρωισμού και ανδρείας. Όμως η γιορτή σήμερα είναι διπλή! Είναι και γιορτή της Θρησκείας, της Ορθοδοξίας!  Σας σήμερα αναγγέλθηκε στην Παρθένο Μαρία το χαρμόσυνο μήνυμα  του ερχομού του Μεσσία από τον αρχάγγελο Γαβριήλ. Αυτό το μήνυμα άλλαξε την πορεία του κόσμου, αφού  θα ερχόταν επιτέλους Εκείνος που θα λύτρωνε την οικουμένη από τα δεσμά της αμαρτίας και της αμάθειας! Σαν Έλληνες τιμούμε τους ήρωες του εικοσιένα και τους ευγνωμονούμε για   τις θυσίες που έκαναν για την ελευθερία και προσπαθούμε να είμαστε αντάξιοί τους για πάντα.

Σαν χριστιανοί, γιορτάζουμε το πανανθρώπινο γεγονός της έλευσης του Σωτήρα που έφερε τη γαλήνη και τη σωτηρία του ανθρώπου! Το Σχολείο προετοίμασε τον εορτασμό της επετείου  με ιδιαίτερη φροντίδα και θέρμη ,εδώ και καιρό. Οι μαθητές της Έκτης τάξης  με την καθοδήγηση της  δασκάλας τους  κ. Αγάπης Καλομοίρη και τη συνδρομή  των συναδέλφων, μετά τις αλλεπάλληλες πρόβες βίωσαν για τα καλά τα γεγονότα και είναι έτοιμοι να μας μεταφέρουν τα μηνύματα της επετείου. Τους συγχαίρουμε για την προσπάθειά τους, τους υποδεχόμαστε με ένα θερμό χειροκρότημα και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!  Χρόνια πολλά και του χρόνου!!!»

 Φωτογραφίες: Ρένα Μπαγκέρη

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->