-Παππού αγαπημένε, είπα, δώσε  μου μια προσταγή. Χαμογέλασε, απίθωσε το χέρι απάνω στο κεφάλι μου, δεν ήταν χέρι, ήταν πολύχρωμη φωτιά, ως τις ρίζες του μυαλού μου περιχύθηκε η φλόγα.

-Φτάσε όπου μπορείς, παιδί μου…

Η φωνή του βαθιά, σκοτεινή, σαν να’βγαινε από το βαθύ λαρύγγι της γης.

Έφτασε ως τις ρίζες του μυαλού μου η φωνή του, μα η καρδιά μου δεν τινάχτηκε.

-Παππού, φώναξα τώρα πιο δυνατά, δώσε μου μια πιο δύσκολη, πιο κρητικιά προσταγή.

Κι ολομεμιάς, ως να το πω, μια φλόγα σούριξε ξεσκίζοντας τον αέρα, αφανίστηκε από τα μάτια μου ο αδάμαστος πρόγονος με τις περιπλεμένες θυμαρόριζες στα μαλλιά του κι απόμεινε στην κορφή του Σινά μια φωνή όρθια, γεμάτη προσταγή, κι ο αέρας έτρεμε:

-Φτάσε όπου δεν μπορείς!

 

Πολιτισμός και Ανώγεια, είναι δυο έννοιες ταυτόσημες και στο πλαίσιο αυτό κινείται και ο Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων που σε δύσκολους καιρούς παρουσιάζει και τις φετινές εκδηλώσεις του που στόχο δεν έχουν μόνο την ψυχαγωγία, αλλά και την γνώση μέσω της τιμής στο έτος του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, την τιμή και τον σεβασμό στο παρελθόν μέσω της ενεργής παρουσίας στις εκδηλώσεις για την 73η Επέτειο του Ολοκαυτώματος του χωριού από τους Ναζί, αλλά και το βλέμμα στο μέλλον μέσω της θεατρικής παράστασης με πρωταγωνιστές τα μικρά Ανωγειανάκια του Νηπιαγωγείου.

 

Τα παιδιά του Πολιτιστικού προσπαθούν και “φτάνουν” όπου δεν μπορούν και υιοθετούν το δόγμα “Η ισχύς εν τη ενώσει” καθώς ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Αετό Ανωγείων με τον οποίο κάνουν κοινή εκδήλωση για τη στήριξη του σωματείου και εν γένει του αθλητισμού της περιοχής, ενώ παράλληλα είναι σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Ανωγείων υπό την αιγίδα του οποίου είναι οι εκδηλώσεις, όσο και με την Ανωγή που είναι χορηγός επικοινωνίας στις βραδιές του συλλόγου, που υπόσχονται και τον φετινό Αύγουστο, διασκέδαση, μάθηση, συγκίνηση αλλά και πολλά χαμόγελα!

 

Με τίτλο λοιπόν “Φτάσε όπου δεν μπορείς” την γνωστή κρητική προσταγή του παππού, από την “Αναφορά στον Γκρέκο” του Νίκου Καζαντζάκη, ο Πολιτιστικός σύλλογος παρουσιάζει τις εκδηλώσεις του και καλεί όλο τον κόσμο, ντόπιους αλλά και επισκέπτες των Ανωγείων, όχι μόνο να τις παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετέχουν ενεργά σε αυτές και να ανηφορίσουν προς τις προσωπικές τους “απάτητες κορυφές”. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν μάλιστα ελεύθερη είσοδο, εκτός από την λαϊκή βραδιά που το αντίτιμο του εισιτηρίου θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθεί οικονομικά το αθλητικό σωματείο του Αετού, ενόψει μιας δύσκολης ποδοσφαιρικής χρονιάς που αναμένεται. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:

 

Σάββατο 5 Αυγούστου: Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων τιμά τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη με την υποστήριξη του Μουσείου “Νίκος Καζαντζάκης”. Ομιλία από τη Βούλα Βασιλειάδη με τίτλο “Νίκος Καζαντζάκης:Πολεμική και Αναγνώριση”.

Προβολή της ταινίας του Λευτέρη Χαρωνίτη “Νίκος Καζαντζάκης:Ακροβάτης πάνω από το χάος”.

Στις 7.30 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Πειραιώς.

 

 

Κυριακή 6 Αυγούστου:Θεατρική παράσταση του Νηπιαγωγείου Ανωγείων με τίτλο “Ανωγειανά καμώματα” και μουσική βραδιά με νέους Ανωγειανούς καλλιτέχνες. Διοργάνωση Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων στις 8.30 μ.μ στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης”.Θα συμμετέχουν νέοι Ανωγειανοί καλλιτέχνες όπως ο Λευτέρης Καλομοίρης, ο Μανόλης Σταυρακάκης (Πατάρης) και ο Νικομανώλης Νύκταρης. Μια μοναδική παράσταση με πρωταγωνιστές τα μικρά παιδιά, που υπόσχεται γέλιο και συγκίνηση.

 

 

Τετάρτη 9 Αυγούστου: Μουσική βραδιά με τον Μανόλη Σταγάκη. Αφιέρωμα στους μεγάλους Έλληνες τροβαδούρους. Διοργάνωση:Αετός Ανωγείων και Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων. Στις 9.30 μ.μ στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης’ με είσοδο 5 ευρώ.

 

Κυριακή 13 Αυγούστου:Ο Πολιτιστικός σύλλογος και όλα τα μέλη του θα βρίσκονται στην πλατεία Αρμί για την ενεργή συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 73η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τους Ναζί, αλλά και παράλληλα να τιμήσει την παρουσία στο χωριό του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου και την ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη Ανωγείων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο Αρμί ο Πολιτιστικός σύλλογος θα χορέψει Πυρρίχιο Ανωγειανό για να τιμήσει τους Ανωγειανούς πεσόντες μπροστά από το Ηρώο.

 

Όλες οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Ανωγείων με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. Χορηγός επικοινωνίας είναι και η ΑΝΩΓΗ.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->