Ο αρχηγός ΓΕΣ μιλάει στην ΑΝΩΓΗ και το συντάκτη Γιώργη Μπαγκέρη

Ο αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης με τον π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη

Ρεπορτάζ Γιώργης Μπαγκέρης

Στ΄ Ανώγεια βρέθηκε χθες Σάββατο 22 Ιανουαρίου, ο  Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Φράγκος Φραγκούλης, για λίγες ώρες χαλάρωσης,  μια μέρα μετά την ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη Ρεθύμνου.

Επισκέφτηκε το παραδοσιακό καφενείο της «Ντελίνας», όπου γεύτηκε τα παραδοσιακά φαγητά των Ανωγείων, συνοδευόμενα από παλιές ιστορίες του χωριού που προσέφεραν άφθονο γέλιο στούς παρευρισκόμενους.

Συγκίνηση πάντως επικράτησε όταν ο Βασίλης Σκουλάς έπιασε το μαντολίνο και αφιέρωσε στους ξεχωριστούς επισκέπτες το τραγούδι ”Μέλι πικρό”, το οποίο έχει γραφτεί για την Κύπρο. Η ξεχωριστή ερμηνεία του Καλαθά κυριολεκτικά τους καθήλωσε όλους.

Η ΑΝΩΓΗ βρέθηκε εκεί και είχε μια μικρή συνομιλία με τον Α/ΓΕΣ.

Μας μίλησε για την ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη Ρεθύμνου, τα  σχέδια του για την μονάδα αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε και τους τάφους των νεκρών Κρητών στη Βόρεια Ήπειρο.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους Ανωγειανούς, ενώ συγκινήθηκε όταν θυμήθηκε τον καλό του φίλο και συμμαθητή Αναστάσιο Φασουλά, τον αδικοχαμένο Ανωγειανό ταγματάρχη που έσβησε στην άσφαλτο στις 7 Νοεμβρίου του 1986.

”Οι ρίζες μου είναι από τα Σφακιά, Δερμιτζάκηδες είμαστε” σημείωσε, μιλώντας για την καταγωγή του και πρόσθεσε: ”Τον παππού μου τον πήραν οι Τούρκοι στα τάγματα εργασίας και δεν τον ξαναείδαμε από τότε. Έκτοτε χάθηκε και η γενιά. Χτες στο Ρέθυμνο αισθάνθηκα σαν να ξαναγεννήθηκα, να ξαναβαπτίστηκα. Έτσι φυσικό επακόλουθο ήταν το επόμενο βήμα μου, να με οδηγήσει εδώ στον Ψηλορείτη και τ΄ Ανώγεια.”

Ο Α/ΓΕΣ στάθηκε ιδιαίτερα στο όραμα του για την Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε, η οποία είναι από τις βασικές του προτεραιότητες, ενώ ζήτησε την βοήθεια του π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη στο θέμα αυτό. Είπε χαρακτηριστικά: ”Κάνω μια παράκληση εδώ στον π. Ανδρέα, να πείσει τούς Κρητικούς να κατατάσσονται στην Α’  Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, που λειτουργεί πλέον ως πλήρης μονάδα αλλά εγώ θέλω να είναι επανδρωμένη μόνο από Κρητικούς. Τα χρειαζόμαστε αυτά τα παλικάρια  ώστε αργότερα να επανδρώσουν και την 5η αερομεταφερόμενη μεραρχία Κρητών.”

Για το έπος του ’40 και τους τάφους των νεκρών Κρητών σημείωσε: ”Αν καμιά φορά σας πάρουν τα βήματα σας προς την Βόρεια Ήπειρο, στην Κλεισούρα, θα πονέσει η ψυχή σας. Βρήκα έναν άνθρωπο εκεί και μου είπε ότι σταμάτησε να οργώνει πια. Όταν τον ρώτησα γιατί μου έδειξε ένα σκουριασμένο σταυρό καρφωμένο στη  γη λέγοντας μου ότι είναι οι τάφοι των νεκρών Κρητών. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, είναι ο μόνος που ενδιαφέρθηκε να φτιάξει δύο κοιμητήρια για τούς νεκρούς του ’40. Και ελπίζω να λυθεί και το θέμα των νεκρών Κρητών. Δεν χρειάζονται άλλα λόγια.

Σήμερα βρίσκομαι στ΄ Ανώγεια για ένα προσκύνημα, εκφράζοντας το σεβασμό μου στους κατοίκους αυτού του τόπου.”

Η κουβέντα οδηγήθηκε στην συνέχεια στον αείμνηστο Αναστάση Φασουλά, όπου ο Αρχηγός ΓΕΣ συγκινημένος είπε: ”Ο Τάσος είναι φίλος. Και λέω είναι γιατί μόνο το σώμα φεύγει. Η ψυχή μένει και κάποτε ξανασυναντιόμαστε όλοι μαζί. Ορέστη τον λέγαμε τότε μέσα στην τάξη. Αγαπητός και ξεχωριστός άνθρωπος, πάντα με το χαμόγελο. Ήταν η μεγαλύτερη αδικία να φύγει όπως έφυγε. Θα κάνουμε στις 28 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπιδων ένα μνημόσυνο. Συμπληρώσαμε το Σεπτέμβριο 40 χρόνια από τότε που μπήκαμε στην Σχολή. Αποφασίσαμε όλοι να κάνουμε ένα μνημόσυνο για τούς 10 νεκρούς συμμαθητές μας και να θυμηθούμε τούς ανθρώπους αυτούς που η ζωή μας έχει συνταυτιστεί”.

Κλείνοντας ζητήσαμε από τον Στρατηγό να στείλει ένα μήνυμα στους Ανωγειανούς.

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Να γίνει η Ελλάδα και να έχει ψυχή όπως οι Ανωγειανοί, τίποτε άλλο. Οι Ανωγειανοί δεν χρειάζονται μηνύματα συμπλήρωσε ο κ. Φραγκούλης.

Λίγο πριν αναχωρήσει ο αρχηγός δώρισε στον Βασίλη Σκουλά και τον π. Ανδρέα από ένα αντίτυπο του βιβλίου του ”ΧΩΡΙΣ ΙΠΠΕΙΣ”, που αναφέρεται στην μάχη του Μαραθώνα.

Φεύγοντας ευχήθηκε να επισκεφθεί ξανά, το συντομότερο δυνατό τ΄ Ανώγεια.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->