Αλλαγές στον φόρο βοσκής, τα γνωστά  ως Αοριάτικα, που επιβάλλεται κάθε χρόνο στους Κτηνοτρόφους, επιφέρει ένα νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Νομοσχέδιο αυτό παίρνει από τους Δήμους την διαχείριση των βοσκοτόπων και τους πάει κεντρικά στο Κράτος και τις Περιφέρειες, όπου με βάση τις κτηνοτροφικές αιτήσεις Ενιαίας ενίσχυσης του κάθε Κτηνοτρόφου, μοιράζονται τα στρέμματα ούτως ώστε να καλύπτονται όλοι οι κτηνοτρόφοι για τις ενισχύσεις που λαμβάνουν από την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ανωγείων δεν έχει πλέον την δυνατότητα να επιβάλλει τον φόρο αυτό της βοσκής, ο οποίος θα επιβάλλεται πλέον από το Κράτος και τις Περιφέρειες, όχι ανά κεφαλή ζώου αλλά στα στρέμματα που θα δίνονται σε κάθε Κτηνοτρόφο για να ενεργοποιήσει την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης βάσει του μητρώου αιγοπροβάτων που υποβάλλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που ένας φόρος φεύγει από τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης, τους Δήμους και πηγαίνει στον Δεύτερο βαθμό στις Περιφέρειες.

 

Η Ανωγή συνομίλησε για αυτό το σημαντικό θέμα με τον Δημοτικό σύμβουλο και πρώην Αντιδήμαρχο Ανωγείων κ. Βασίλη Σμπώκο. Ο ίδιος ως αγροτοσυνδικαλιστής θεωρεί ότι πλέον ο φόρος θα είναι πιο δίκαιος για όλους τους κτηνοτρόφους, ενώ διαβεβαιώνει ότι κανένα αγροτικό έργο στο Ανωγειανό αόρη δεν θα μείνει πίσω λόγω της έλλειψης των χρημάτων αυτού του φόρου από τα ταμεία του Δήμου. Παράλληλα αναδεικνύει τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο Δήμος Ανωγείων σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Ορεινούς Δήμους της Κρήτης για να διεκδικήσουν αυτά τα χρήματα που προβλέπεται να εισπραχθούν με το νέο τρόπο επιβολής του φόρου.Αναλυτικά η δήλωση του κ.Σμπώκου έχει ως εξής:

” Ο Δήμος Ανωγείων υλοποιώντας ένα Νόμο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που λέει ότι η διαχείριση των βοσκοτόπων  φεύγει από τους Δήμους και πάει στο Κράτος και τις Περιφέρειες, φέτος δεν θα βεβαιώσει φόρο βοσκής στους κτηνοτρόφους, τα λεγόμενα Αοριάτικα. Τον φόρο αυτό δεν μπορούμε να τον επιβάλλουμε  γιατί δεν κατοχυρωνόμαστε Νομικά από τη στιγμή που δεν είμαστε διαχειριστές των βοσκοτόπων.

Το Υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε σε όλες τις δημοτικές εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα και διαχειρίστηκε καταρχήν την κατανομή των κτηνοτροφικών εκτάσεων προς τους κτηνοτρόφους για να ενεργοποιήσουν τις επιδοτήσεις τους. Αυτό έγινε κεντρικά και έχει ως αποτέλεσμα να αφαιρεί από εμάς τη δυνατότητα ως Δήμος να βεβαιώσουμε τον φόρο βοσκής. Πλέον ο φόρος αυτός θα επιβληθεί από το Κράτος και τις Περιφέρειες ανάλογα με το στρέμμα που θα χορηγηθεί σε κάθε κτηνοτρόφο και οι πληροφορίες μας είναι ότι θα κυμαίνεται από 40 έως 60 λεπτά ανά στρέμμα. Από τη μια πλευρά αυτό είναι πιο δίκαιο σε σχέση με την φορολογία που υφίσταται έως σήμερα, διότι είχαμε τους κτηνοτρόφους που ενεργοποιούσαν τις επιδοτήσεις τους με στρέμματα ιδιωτικά δικά τους από τα χειμαδιά τους , αλλά πλήρωναν τον ίδιο φόρο βοσκής κατά κεφαλήν με αυτούς που τους παραχωρούσε στρέμματα ο Δήμος Ανωγείων.Ο νέος νόμος λοιπόν θεωρώ ότι φέρνει περισσότερη δικαιοσύνη.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα ζήτημα με τον φόρο αυτό για τον προυπολογισμό  του Δήμου Ανωγείων καθώς αφαιρεί ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 80.000 ευρώ. Υπάρχει μια συζήτηση ότι αφαιρώντας αυτά τα κονδύλια ο Δήμος μας θα έχει  σοβαρό πρόβλημα για την πορεία αποκατάστασης τυχόν ζημιών είτε σε δρόμους, είτε σε δεξαμενές και άλλες υποδομές στο Ανωγειανό αόρι. Εγώ θέλω να διαβεβαιώσω ως δημοτικός σύμβουλος ότι αυτό δεν θα συμβεί σε καμιά περίπτωση. Αυτά τα χρήματα θα τα διεκδικήσουμε για να μπουν στο ταμείο του Δήμου.Η Κυβέρνηση αναφέρει ότι αυτά θα διατεθούν για τα λεγόμενα διαχειριστικά σχέδια των Κτηνοτροφικών εκτάσεων.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Ανωγείων και με βασικότερο επιχείρημα την αρχή της εγγύτητας, δηλαδή ότι περισσότερο καλά γνωρίζουν οι Δήμοι τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και τα βοσκοτόπια παρά το Κράτος και οι Περιφέρειες, οι Ορεινοί Δήμοι της Κρήτης έχουμε  καταθέσει υπόμνημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε τα ποσά που θα εισπραχθούν με τον νέο τρόπο φορολόγησης που επιβάλλεται στα στρέμματα να εισέλθουν  στα ταμεία των Δήμων που έχουν επιλέξιμες κτηνοτροφικές εκτάσεις.

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω ότι  φόρος βοσκής  δεν είναι ανταποδοτικός. Ανταποδοτικοί φόροι είναι αυτοί που επιβάλλονται στην καθαριότητα, την ύδρευση και τον φωτισμό. Τον φόρο βοσκής είχα κάνει αγώνα να απαλειφθεί και πριν χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος τότε της αντιπολίτευσης, ώστε να φύγει από το κατά κεφαλήν και να πάει στα στρέμματα από τον Δήμο πλέον. Δεν το είχα καταφέρει τότε και σήμερα έρχεται το Κράτος και μας δίνει την δυνατότητα να προχωρήσουμε και να κάνουμε τον φόρο πιο δίκαιο και πιστεύω και σε σχέση με το εύρος των χρημάτων ανά κτηνοτρόφο θα είναι μικρότερος.

Κλείνοντας να τονίσω ότι το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν θα βεβαιωθεί φόρος βοσκής από τον Δήμο στον Ανωγειανό κτηνοτρόφο, δίνει και μια επιπλέον δυνατότητα, καθώς περιμένοντας τη νέα ρύθμιση που λέγεται ότι θα έρθει στις αρχές του νέου έτους όπου θα ελαφρύνεται ο οφειλέτης από τις προσαυξήσεις, θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να έρθουν και να ρυθμίσουν τα χρέη τους ώστε να ωφεληθεί και ο Δήμος με σημαντικά ποσά που θα εισρεύσουν στα ταμεία του” ολοκληρώνει ο κ. Σμπώκος .

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->