Πέρασαν ήδη σαράντα ημέρες, από το θάνατο του τελευταίου αντάρτη της Ανωγειανής Αντιστασιακής Ομάδας, Θοδωρή Ξυλούρη. Ο χρόνος και ο θάνατος είναι δύο έννοιες ανίκητες στο νου και στο λογισμό του ανθρώπου.

Την Κυριακή 3 Απριλίου 2016, στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Καλού, θα είμαστε, όλοι εκεί.. Να τιμήσουμε το Θοδωρή. Το γιο του Ξυλουρογιώργη. Που σήκωσε και κράτησε ψηλά την Ελληνική σημαία. Τα δύσκολα κατοχικά χρόνια. Ενταγμένος, όπως και όλη του η οικογένεια στην Ανεξάρτητη Ομάδα Ανωγείων.

Μια ομάδα που :

α) Να διατηρήσει άσβεστη τη σπίθα και τη δίψα της λευτεριάς, σε μια μεγάλη εδαφική περιφέρεια της κεντρικής Κρήτης, (Άνω και Κάτω Μυλοπόταμο – Δυτικό Μαλεβύζι).

β) Να διατηρήσει αδούλωτο τον Ψηλορείτη, το μοναδικό ελεύθερο τμήμα του νησιού, βρίσκοντας εκεί καταφύγιο οι καταδιωκόμενοι από τους Γερμανούς Κρήτες, αλλά και οι Άγγλοι στρατιώτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν τους συντρόφους τους μετά τη μάχη της Κρήτης.

γ) Το δυσκολότερο έτος της Κατοχής, το 1942, όταν οι αντάρτες που λημέριαζαν στα βουνά μετρούνταν στα δάχτυλα των χεριών, έδωσε καταφύγιο στις συμμαχικές αποστολές οι οποίες με τους σταθμούς ασυρμάτου που έφεραν στην Κρήτη, διατήρησαν επαφή με το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής (τον ελεύθερο τότε κόσμο). Τα Ανωγειανά μητάτα, Κορακόπετρα, Μίθια, Πετροδολάκια, ήταν τα ασφαλή καταφύγια των σταθμών ασυρμάτου και των Άγγλων Αξιωματικών Συνδέσμων Τομ Ταμπάμπιν, Ραλφ Στόκμπριτζ, Πάτρικ Λη Φέρμορ κ.ά.

δ) Οργάνωσε δίκτυο κατασκοπίας στους νομούς Ρεθύμνου και Ηρακλείου από ικανά στελέχη, οι πληροφορίες των οποίων ήταν πολύτιμες, μεταδίδονταν στο Στρατηγείο Μέσης Ανατολής και αξιοποιούνταν αναλόγως.

ε) Η Ανεξάρτητη Ομάδα Ανωγείων ήταν η μία από τις τέσσερις ένοπλες Αντιστασιακές ομάδες που έδρασαν καθ’όλη τη διάρκεια της Γερμανοϊταλικής Κατοχής στην Κρήτη (οι άλλες ήταν του Καπετάν Μανόλη Μπαντουβά, του Καπετάν Πετρακογιώργη και του Αντώνη Γρηγοράκη-Σατανά). Στα Ανωγειανά λημέρια οργανώθηκαν οι πρώτες συσκέψεις των Αρχηγών της ένοπλης Κρητικής Αντίστασης (Κορακόπετρα-Μίθια-Πετροδολάκια, Απρίλιο-Μάιο 1942).

στ) Διατήρησε, (με τη συμβολή του ιδρυτικού της μέλους Νίκου Σταυρακάκη-Αεροπόρου), όλα τα έγγραφα που στέλνονταν σ’αυτήν τα χρόνια 1941-1945, παραδίδοντας στις νεότερες γενιές ένα μοναδικό Αρχείο, το πιο πλήρες Ελληνικό Κατοχικό Αρχείο που γνωρίζουμε ως σήμερα και το οποίο φυλάσσεται στο Δήμο Ανωγείων. Χιλιάδες έγγραφα μας αποκαλύπτουν την διαδρομή της Κρητικής Αντίστασης, μιας πρωτοπόρου Αντίστασης, όχι μόνο στον Ελληνικό αλλά σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό χώρο, μιας Αντίστασης που ξεκίνησε αμέσως με την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανοϊταλούς και που κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει σ’αυτήν η Ανεξάρτητη Ομάδα Ανωγείων.

Κάποιες λέξεις δε γράφονται με μολύβι ή μελάνι, αλλά κυρίως με αίμα.

 

Του Γιώργη Καλογεράκη

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->