Τέλος εποχής δυστυχώς για το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Ανωγείων μετά από μια πολύ επιτυχημένη προσπάθεια που είχε διάρκεια τριών χρόνων και η υπεύθυνη του προγράμματος στα Ανώγεια κα Ελευθερία Καλομοίρη, με μια επιστολή της στην “Α”, ανατρέχει στις σπουδαίες δράσεις που αναπτύχθηκαν αυτή την τριετία, αλλά και τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες επετεύχθη σαν αυτές οι δράσεις λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν σε ένα ορεινό μέρος σαν τα Ανώγεια. Ένα πρόγραμμα που την ώρα που απέκτησε μεγάλη δυναμική, ολοκληρώθηκε από την Πολιτεία, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό σε μια ορεινή και μειονεκτική περιοχή όπως του Δήμου Ανωγείων.

 

Ευχόμαστε σύντομα το πρόγραμμα να λειτουργήσει ξανά με οποιαδήποτε μορφή ή ονομασία. Οι φορείς και οι αρχές του τόπου πρέπει να πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να μην διακόπτονται προγράμματα που προσφέρουν διεξόδους στον πληθυσμό μιας απομακρυσμένης περιοχής όπως της δικής μας. Όπως αναφέρει και η ίδια η κα Καλομοίρη “. Η ουσία δεν είναι να συνεχίσει να υφίσταται ως τίτλος η Δια Βίου Μάθηση αλλά να παράγει έργο και να ωφελεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος πολιτών αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί και απαξιώνεται, όπως καθετί όμορφο χτίζεται σε αυτή την χώρα. “. Αναλυτικά η επιστολή της κας Καλομοίρη έχει ως εξής:

 

 

Ενημερώνουμε όλους τους δημότες του Δήμου Ανωγείων, ότι το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ρίχνει αυλαία. Ο Δήμος Ανωγείων υπήρξε από τους πρώτους δήμους που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. για τη δημιουργία Κέντρου Δια Βίου Μάθησης στα Ανώγεια. Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ανωγείων τέθηκε σε λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2013 από τον Δήμο Ανωγείων και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ( δια της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης). Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα ¨Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση¨ και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Στο ΚΔΒΜ τα 3 χρόνια λειτουργίας δημιουργήθηκαν 30 δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους δημότες. Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ως ένα απομακρυσμένο από το κέντρο του Ρεθύμνου Κ.Δ.Β.Μ., λόγω της άρνησης πολλές φορές εκπαιδευτών να αναλάβουν προγραμματισμένο τμήμα εξαιτίας της απόστασης, έχοντας ως αποτέλεσμα τμήματα με συμμετοχές εκπαιδευόμενων να μένουν στον αέρα για αρκετό διάστημα και άλλα να μην προλάβουν να υλοποιηθούν καν καθώς εξαντλούνταν ο πίνακας εκπαιδευτών ειδικότητας, καταφέραμε να προσφέρουμε στον κόσμο πολλά και ενδιαφέροντα προγράμματα ικανοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερες εκπαιδευτικές ανάγκες. Λειτουργήσαμε, παρά τον περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων εκπαιδευτών, πολλά τμήματα πληροφορικής, ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά), οικολογικές λύσεις για το σπίτι, πρακτικές συμβουλές υγιεινής διατροφής, περιβάλλον και καθημερινή ζωή, ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα, διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων, εθελοντικές δράσεις στην τοπική κοινωνία, αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης στην καθημερινή ζωή. Επίσης, υλοποιήθηκαν και αρκετά προγράμματα τοπικής εμβέλειας, προγράμματα που πρότειναν οι δημότες και οι φορείς του δήμου Ανωγείων, όπως κατασκευή τοπικής φορεσιάς, εργαστήρι υφαντικής, κοπτική-ραπτική και κόσμημα.

Στήσαμε το Κ.Δ.Β.Μ. Ανωγείων από την αρχή και πιστέψαμε πολύ σ΄ αυτόν τον θεσμό. Η προσπάθεια μας να εδραιώσουμε στην συνείδηση του κόσμου τι είναι η Δια Βίου μάθηση υπήρξε συνεχής και κοπιαστική όπως μεγάλη ήταν και η προσπάθεια για να εξασφαλιστούν όλα όσα ήταν απαραίτητα για την λειτουργία του ΚΔΒΜ όπως χώρους στέγασης, υλικοτεχνική υποδομή, χώρους για την υλοποίηση των προγραμμάτων, κλπ, και τώρα όλα αυτά θα εγκαταλειφθούν. Διαδώσαμε την ιδέα της δια βίου μάθησης σε ένα ορεινό δήμο, ξεπεράσαμε τα όποια προβλήματα παρουσιάζονταν κατά καιρούς( έλλειψη εκπαιδευτών, χώρων, περιορισμένος χρόνος υλοποίησης τμημάτων) και φέραμε τους ανθρώπους πιο κοντά εντάσσοντάς τους σε μια ομάδα και δίνοντάς τους την δυνατότητα να γνωρίσουν πράγματα, που δεν είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν από αλλού ή αγνοούσαν αλλά και την ευκαιρία να μεταδώσουν και οι ίδιοι δικές τους γνώσεις, απόψεις και εμπειρίες.. Αίσθηση όλων είναι ότι διεκόπη βίαια το έργο της δια βίου μάθησης την στιγμή που είχε εδραιωθεί στην αντίληψη του κόσμου και υπήρχαν ακόμα πολλά προγράμματα που ενδιέφεραν τους πολίτες, αφήνοντάς τους χωρίς επιμόρφωση και εκπαίδευση.
Γενικά πάνω που το έργο έχει αποκτήσει μια δυναμική πορεία, ολοκληρώνεται. Το ίδιο συνέβη και το 2011 με το κλείσιμο των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων όπου η χώρα έμεινε για δύο έτη χωρίς εκπαίδευση ενηλίκων και το 2013 αρχίσαμε πάλι από το μηδέν.Το δικαίωμα δωρεάν εκπαίδευσης ενηλίκων συνεχίζεται μονό για την Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, για την υπόλοιπη Ελλάδα δυστυχώς τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης κλείνουν. Αυτό αποτελεί διάκριση για εμάς τα στελέχη, τους εκπαιδευτές , τους Δήμους και κυρίως τους εκπαιδευόμενους. Αναρωτιόμαστε σε πόσες χώρες θα μπορούσε να συμβεί αυτό.
Η ανησυχία για το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα ΚΔΒΜ είναι μεγάλη, ενώ στον νέο σχεδιασμό προβλέπεται μείωση κατά 70% των στελεχών το οποίο συνεπάγεται με την μείωση του φυσικού αντικειμένου και την προσφορά του έργου. Η ουσία δεν είναι να συνεχίσει να υφίσταται ως τίτλος η Δια Βίου Μάθηση αλλά να παράγει έργο και να ωφελεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος πολιτών αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί και απαξιώνεται, όπως καθετί όμορφο χτίζεται σε αυτή την χώρα.
Σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι γνώσης της Δια Βίου Μάθησης στάθηκαν πολλοί δίπλα μας, έτσι νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Δήμο Ανωγείων , τους διευθυντές των σχολείων, το ΚΗΦΗ, την ενορία Αγίου Γεωργίου για την αίθουσα υπολογιστών, την Κοινωνική Υπηρεσία Ανωγείων και την Μαθητική Εστία Ανωγείων για τη παραχώρηση των αιθουσών, τα ΜΜΕ της ευρύτερης περιοχής για την στήριξη και την προβολή του έργου μας και κυρίως την Ανωγή, τους εκπαιδευτές για το εκπαιδευτικό έργο που μας παρείχαν και φυσικά όλο των κόσμο για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που έδειξε στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στην κα Λευκοθέα Σπιθούρη και κα Ειρήνη Σαλούστρου για την αμισθί εργασία που προσέφεραν, παρέχοντας στους δημότες των Ανωγείων αλλά και των περιχώρων σημαντικές γνώσεις και οδηγίες για την κατασκευή της τοπικής μας παραδοσιακής φορεσιάς αλλά και μαθήματα κοπτικής-ραπτικής.

 

Οι βεβαιώσεις παρακολούθησης όσων παρακολούθησαν επιτυχώς προγράμματα του ΚΔΒΜ Ανωγείων θα παραδίδονται στο εξής από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου (πρώην ΚΑΠΗ).
«Η Δια Βίου Εκπαίδευση ως ανάγκη αποτελεί γεγονός και ταυτόχρονα την απάντηση στο μέλλον των συγχρόνων κοινωνιών μας»
Με σεβασμό και εκτίμηση
– Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Ανάπτυξής και Διασφάλισης Ποιότητας ΚΔΒΜ: Ελευθερία Καλομοίρη

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->