Έτος: 1954, λίγα χρόνια μόνο έχουν περάσει από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, αλλά και της καταστροφικής εμφύλιας διαμάχης των Ελλήνων. Τα Ανώγεια ακόμα μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν να ορθοποδήσουν μετά το Ολοκαύτωμα  του Αυγούστου του 1944 που είχε ισοπεδώσει τα πάντα. Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο έρχεται εκείνη τη χρονιά και είναι προσφορά ενός ζευγαριού Ανωγειανών που ζούσαν μακριά από τον τόπο τους. Επιθυμούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην αναστήλωση των Ανωγείων. Επιλέγουν να βοηθήσουν στην αναστήλωση της Παιδείας , της μόρφωσης και του Πολιτισμού. Χτίζουν το Σταυράκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Ανωγείων και βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του. Ήταν το 1954 και πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του παρουσία όλων των Ανωγειανών . Βαθιά μέσα τους εκείνη την ημέρα οι πρόγονοι μας γνώριζαν ότι αυτό ίσως θα ήταν το έργο πνοής που θα εξασφάλιζε στα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον από το δικό τους. Δεν έκαναν λάθος. Γι’ αυτό τίμησαν εκείνη την ημέρα τους δυο ευεργέτες, τον Μιχάλη και την Λετίτσια Σταυρακάκη (Σταυράκη).

 

Εξήντα δυο χρόνια μετά τα παιδιά της Δευτέρας Λυκείου Ανωγείων με τη βοήθεια των καθηγητριών τους κ. Μαίρης Μπαγκέρη και κ. Ελένης Μακρή , στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας επιχειρούν να καταγράψουν σε ηλεκτρονική μορφή, όλους τους απόφοιτους του Σταυράκειου Γυμνάσιου και Λυκείου, αλλά και την ιστορία του από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα.  Για αυτό οι μαθητές δημιούργησαν μια ιστοσελίδα και ζητούν από όλους να τους βοηθήσουν στην εργασία τους, αποστέλλοντας φωτογραφικό υλικό από τάξεις που αποφοίτησαν στο σχολείο μας, κατά τη διάρκεια των έξι αυτών δεκαετιών! Σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να βοηθήσουν όλοι οι Ανωγειανοί, καθώς όλοι μας έχουμε περάσει τα σκαλιά του Γυμνασίου και Λυκείου  Ανωγείων, αλλά και πολλοί μαθητές που ερχόντουσαν και συνεχίζουν να φτάνουν από τα γειτονικά χωριά της ευρύτερης περιοχής. Μια μεγάλη προσπάθεια καταγραφής των ονομάτων των αποφοίτων, αλλά και των εικόνων και των στιγμών αλλοτινών εποχών.

Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν σε αυτή τη μεγάλη και κοπιαστική εργασία των μαθητών μπορούν είτε να τηλεφωνήσουν στο 28340-31205, είτε να αποστείλουν mail στο [email protected], είτε να στείλουν υλικό ταχυδρομικά ( στη διεύθυνση: Λύκειο Ανωγείων Μυλοποτάμου Ρεθύμνης με ταχυδρομικό κώδικα το 74051).Ας βοηθήσουν όλοι όσοι μπορούν! Για περισσότερες πληροφορίες η ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό είναι η εξής:

 

http://lukeioanogeion.wix.com/lukeio-anogeion

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->