Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανωγείων

κ. Δημήτρη Κονιό

ΚΟΙΝ: Δήμαρχο Ανωγείων

κ. Μανόλη Καλλέργη

Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης

κ. Αντώνη Ρούλιο

 

“Αγαπητέ Πρόεδρε,

Πρόσφατα στη Βουλή των Ελλήνων ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι : «…. η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της», η οποία, όπως γνωρίζουμε  αφορά την απόφαση του Αρείου Πάγου σε βάρος της Γερμανίας, η οποία παραμένει ανεκτέλεστη από το 2000. Η απόφαση αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, απόφαση που προέβλεπε, ακόμη, και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Αγαπητέ Δημήτρη,

Όπως γνωρίζουμε την δεκαετία του 1990 είχε ξεκινήσει και στον Δήμο μας μια αντίστοιχη διαδικασία καταγραφής των θηριωδιών των Ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής σε ανθρώπους και περιουσίες.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου είχε κάνει συστηματική δουλειά γύρω από αυτό το θέμα. Κατά την αναζήτηση μου τα προηγούμενα χρόνια είχαμε διαπιστώσει ότι το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου είχε εκδικάσει πολλές από αυτές αλλά λόγω της απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με την υπόθεση του Διστόμου, σταμάτησε η διαδικασία και γι’ αυτές που είχαν βγει αποφάσεις, αυτές δεν καθαρογράφησαν.

Σήμερα λοιπόν και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, προτείνω σε εσάς, όπως προγραμματίσετε μια ανοικτή συζήτηση αμέσως μετά το Πάσχα, όπου θα κληθούν έγκαιρα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου (ο Πρόεδρος κ. Βαγγέλης Μουνδριανάκης, ο κ. Μάρκος Μαρινάκης) αλλά και αξιόλογοι καθηγητές όπως ο κ. Περάκης, η κ. Μαρούδα, ο κ.Μαργαρίτης κ.α., οι οποίοι  και στο παρελθόν είχαν  συμμετάσχει σε ενημερωτικές συζητήσεις στον Δήμο μας.

Η συζήτηση αυτή θα καθορίσει τα επόμενα βήματα που οφείλουμε να κάνουμε,ώστε να ενισχύσουμε την εθνική προσπάθεια, αλλά και να απαντήσουμε σε όλους αυτούς που μπήκαν στην βάσανο της αποτίμησης των θηριωδιών των Ναζί και τόσα χρόνια δεν έχουν λάβει απάντηση.

Ο χρόνος της ανοικτής αυτής συζήτησης καλό θα ήταν να γίνει τέλος Απριλίου ώστε τα θέματα που θα αναδειχθούν και τα βήματα που πρέπει να γίνουν να παρουσιαστούν τον Αύγουστο κατά την επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων.

Εκ μέρους του Συνδυασμού «Τ’ Ανώγεια του Μέλλοντος»

 

Με  τιμή  Σωκράτης Σ. Κεφαλογιάννης

Δημοτικός Σύμβουλος

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->