Μεγαλώνουμε με την ιδέα ότι θα αποχαιρετήσουμε τους μεγαλύτερους. Ζούμε πιστεύοντας ότι η «λογική» πλευρά της ζωής είναι να φεύγει ο καθένας όταν ο κύκλος έχει κάνει το γύρο του. Να όμως που δεν είναι απαραίτητα έτσι, να που κάποιος βιάζεται να φύγει νωρίς, να που λαργάρει από τη σειρά του και βγαίνει μπροστά!

Σαν τον αθλητή με τις λιγότερες πιθανές προβλέψεις έκανες την έκπληξη και έκοψες το νήμα. Εδώ όμως δεν είχε νικητή και δάφνες. Εδώ είχε πόνο, κραυγή, οδύνη, απόγνωση και ερωτηματικά! Ποια δύναμη ήταν ποιο δυνατή από τη δύναμη να ζήσεις; Ποιο μονοπάτι χαράχτηκε στο μυαλό σου και το ακολούθησες αβίαστα; Δεν είχε επιστροφή, δεν είχε διέξοδο! Δεν μπόρεσες να ακούσεις τη φωνή της ελπίδας!
Ξέρω, ότι αν μπορούσες να δεις πόσο πόνο προκάλεσε η πράξη σου δεν θα το έκανες. Πίστευες στην οικογένεια, στους συγγενείς, στην φιλία και ήσουν πάντα έτοιμος να θυσιαστείς για όλους. Η λατρεία στα παιδιά και τη γυναίκα σου ήταν τέτοια που ξάφνιαζε, κι όμως ούτε κι αυτή στάθηκε ικανή για να σε κάνει να σταματήσεις. Ξέρω ακόμα, ότι οι ευαίσθητοι άνθρωποι πρέπει να παλέψουν δύο φορές για να μην δείξουν την ευαισθησία τους. Ήσουν τόσο περήφανος που προτίμησες να πεθάνεις παρά να την αφήσεις να φανεί. Όμως Λευτέρη, οι άνθρωποι είναι γεμάτοι με αδυναμίες και όλοι με αυτές παλεύουν στην ζωή τους. Δεν είμαστε υπεράνθρωποι, ούτε και θεοί για να τα καταφέρνουμε όλα!
Θαρρώ πως στάθηκες πολύ σκληρός με τον εαυτό σου. Ναι, είναι αλήθεια πως πρέπει να αποδεικνύουμε κάθε στιγμή στους γύρω μας και στην κοινωνία, που μας περιβάλλει, ότι είμαστε δυνατοί και αντέχουμε. Όμως θα ’πρεπε να ξέρεις ότι όσο περισσότερα της δίνεις, τόσο περισσότερα ζητάει. Μακάρι κι εκείνη να ήξερε να συγχωρεί την αδυναμία. Τώρα όλοι παλεύουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Τίποτα όμως δεν είναι πια το ίδιο. Θαρρώ ότι θα ξεπροβάλεις στο λιβάδι, στο Κοκάκι, στου Τσιπούρα και θα περάσεις βιαστικός όπως πάντα για να προλάβεις. Θα χαμογελάσεις πλατιά και θα πεις «μα ήντα μπρε γίνεται;» Και θα λαργάρεις έτσι όπως έκανες και με τη ζωή σου.

Χαιρέτη Ευαγγελία του Ιωάννου

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->