Λίγες ώρες πριν από την Ανάσταση του Θεανθρώπου, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα Ανώγεια για το κάψιμο του «Ορφανού».  Από το πρωί τα παιδιά του Μετοχίου, του Αϊ Γιώργη, του Αϊ Γιάννη, του Περαχωριού και οι…μικροί «Παλαιστίνιοι», στην περιοχή Κομπί συγκεντρώνουν τα ορφανόξυλα για να κάψουν τον άνθρωπο που πρόδωσε το Χριστό, τον  Ιούδα.

Οι δρόμοι και τα σοκάκια των Ανωγείων έχουν γεμίσει από ασπαλάθους και αχινοπόδους.  Τα παιδιά με τη βοήθεια και των μεγάλων έχουν αρχίσει να «χτίζουν» τον «Ορφανό» στα πιο ψηλό σημείο της κάθε ενορίας.

Τα  μεσάνυχτα την ώρα που θα ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» θα δοθεί  το σύνθημα για να καεί ο «Ορφανός», για την τιμωρία του Ισκαριώτη.

Κάποιο από τα παιδιά που θα βρίσκεται στην εκκλησία της κάθε ενορίας  θα τρέξει να δώσει το σύνθημα, φωνάζοντας σε όσους αναμένουν με αγωνία  να βάλουν φωτιά: «Το ΄πε , το΄ πε ο παπάς…»

Σε λίγα λεπτά οι φλόγες από τους πέντε «Ορφανούς» θα φωτίσουν τα πλάγια και τη ρίζα του Ψηλορείτη.

Οι μπαλωθιές για το καλοσώρισμα της Ανάστασης θα δίνουν και θα παίρνουν στέλνοντας το μήνυμα ότι η ζωή κέρδισε το θάνατο.

Το μοναδικό αυτό έθιμο των Ανωγείων που κρατάει εδώ και αιώνες, δίνει ένα ξεχωριστό χρώμα στο Πάσχα του χωριού και της Κρήτης ολόκληρης.  Σύμφωνα με την παράδοση  ο «Ορφανός» έχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκοκρατίας. Από την ΑΝΩΓΗ του Ψηλορείτη οι μεγάλες φωτιές μετέφεραν το διπλό μήνυμα της Ανάστασης σε όλη την Κρήτη και  στους Τούρκους, ότι υπάρχει χριστιανοσύνη και ελληνισμός.

Χριστός Ανέστη!

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->