Archive for Ιανουαρίου 2021

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών, ο Αγησίλαος Κουταντος του Σαρακινογιωργη. Η νεκρωσιμος ακολουθία θα ψαλει την Κυριακή 17 Ιανουαρίου στις 2 μ.μ από τον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μετόχι. Η σορός του θα βρίσκεται στον Ναό από τη 1 μ.μ.
Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που θα τον σκεπάσει. 

Μια διαδικτυακή μουσική βραδιά με τους Νίκο Βλατά, Βασίλη ξυλούρη, Βασίλη Δραμουντάνη και Ελένη Τορνεσάκη μέσα από την αγαπημένη μας μουσική σκηνή “Νυν & Αεί” σε συνεργασία με την εταρειά μας “Αεράκης – Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον”. Παίζουν: Νίκος Βλατάς: Λύρα, τραγούδι Βασίλης Ξυλούρης: Λαούτο, τραγούδι Βασίλης Δραμουντάνης: Μαντολίνο, τραγούδι Ελένη Τορνεσάκη: Κιθάρα, τραγούδι

Την Κυριακή στις 6 μ.μ στο κανάλι του “Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και Σείστρον” στο youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=QluSMus4-d4&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3msp_ZaZzNXsiUNkmRAn7TLMTNZMo8Stj_dE60aKz1qtOFGk8dwmAkFAI&ab_channel=%CE%91%CE%B5%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82%CE%9A%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9-%CE%A3%CE%B5%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD

Γράφει ο Νίκος Σουλτάτος, φοιτητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Θυμόμαστε όλοι τα θλιβερά γεγονότα στην ΑΣΣΟΕ τον περασμένο χρόνο.

Βλέπουμε επίσης καθημερινά την αγωνία των φοιτητών αν και πότε θα ξαναγυρίσουν στα αμφιθέατρα και στις φοιτητικές ζωές τους.

Την υποστελέχωση των περισσότερων πανεπιστημίων και την μείωση των εισακτέων σύμφωνα με νομοσχέδιο της τωρινής κυβέρνησης .

Διαβάστε την συνέχεια... »

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών, ο Γρηγόρης Χαιρέτης (Φουναδογρηγόρης). Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί σήμερα Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στις 2 μ.μ από τον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η σορός θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό στις 1.45 μ.μ 

Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που θα τον σκεπάσει.

Aπό το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από Πέμπτη 14-1-2021 έως τουλάχιστον και την Κυριακή 17-1-2021   αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα στο νομό Ρεθύμνου, και συγκεκριμένα:

-ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι

-έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες

-Χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά

Συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις ημέρες εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση αυτών. Ειδικότερα:

– Να ενημερώνονται διαρκώς από τα ΜΜΕ ( ραδιόφωνο τηλεόραση, διαδίκτυο κτλ) για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και να παρακολουθούν με προσοχή τις επίσημες προειδοποιήσεις.

–Να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους, ώστε να μην συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Εάν είναι απαραίτητη η μετακίνηση, να ταξιδέψουν κατά την διάρκεια την ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και όχι δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν τους οικείους τους για την διαδρομή που θα ακολουθήσουν

-Να εξοπλίσουν το αυτοκίνητό τους με όλα τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης εκτάκτων καιρικών φαινομένων. Απαραίτητο είναι το αδιάβροχο, κουτί πρώτων βοηθειών.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Γράφει ο Κώστας Ξυλούρης

 Η απόφαση της κυρίας Φώφης Γεννηματά να προχωρήσει στις εσωκομματικές αλλαγές, σηματοδοτεί αποφασιστικότητα και θάρρος. Αρκεί να υπάρξει συνέχεια και να μην μείνει σε προσωπικό επίπεδο, όπως η αντικατάσταση του Ανδρέου Λοβέρδου και στην θέση του τοποθετήθηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης, στους οποίους, φυσικά, ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Από ότι ακούγεται, η κυρία Φώφη Γεννηματά θα συνεχίσει την ανανέωση σε καίριες θέσεις, με την αντικατάσταση του Βασίλη Κεγκέρογλου, Χρήστου Πρωτόπαππα και Μανώλη Όθωνα, η θητεία των οποίων σχολιάζεται αρνητικά και έχει κουράσει τον κόσμο του Κινήματος.

Η κίνηση αυτή θα θεωρηθεί ως μία θετική αλλαγή και ως η επανεκκίνηση της παράταξης με τη δραστηριοποίηση νέων στελεχών που θα ενεργοποιήσουν όλους όσους απογοητεύτηκαν και απομακρύνθηκαν από την ιδεολογική και πολιτική κοιτίδα της δημοκρατικής παράταξης.

Το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του ένα συνέδριο που χρειάζεται προετοιμασία για να μη γίνουν λάθη και αστοχίες και οι διαδικασίες να γίνουν με διαφάνεια όπως αξίζει στην ιστορία του.

Η Πρόεδρος κυρία Γεννηματά οφείλει να δρομολογήσει και να εγγυηθεί μια ομαλή ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία στο συνέδριο γιατί μόνο έτσι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να αναγεννηθεί και να ηγεμονεύσει πολιτικά και ιδεολογικά σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά κατέρρευσε μαζί με τη λαίλαπα των μνημονίων το 2010 και τότε άρχισε να λεηλατείται ακόμα και από αυτούς που είχαν ευεργετηθεί και στη συνέχεια ήρθε η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2012 και το αποτελείωσε και το 48% έγινε 4,5%.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που αποτέλεσε μετά την μεταπολίτευση ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα που στηρίχθηκε στον χαρισματικό ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου που είχε διεισδύσει στην κοινωνία με βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές ρίζες.

Το ΠΑΣΟΚ είναι συνδεδεμένο με τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό κράτος όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα ΚΕΠ, το ΑΣΕΠ και πολλά άλλα έργα που άλλαξαν την πορεία του τόπου.

Είχε υπογράψει συμβόλαιο τιμής με τον λαό που τις περισσότερες φορές τηρήθηκε πέρα από τα όποια λάθη και αντιφάσεις, ένα είναι σίγουρο, ότι ακόμα και σήμερα συζητείται και εξεγείρει όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και θέλουν την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ για μια νέα προοδευτική Ελλάδα των ίσων ευκαιριών.

Για όλους αυτούς τους λόγους οφείλουμε να υπηρετούμε με αυταπάρνηση, αφοσιωμένοι στις αρχές και στις αξίες της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και να μην αφήνουμε περιθώρια για να μας θεωρούν ότι είμαστε ένα ακόμα συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η θέση μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη. Το ΠΑΣΟΚ πηγάζει από τα λαϊκά, κοινωνικά στρώματα και έχει αυτόνομη πορεία.

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Κεντροαριστεράς αλλά χρειάζεται αποφασιστικότητα και τόλμη. Να βγουν μπροστά νέα πρόσωπα άφθαρτα, με πολιτικό περιεχόμενο που θα αναλάβουν να βγάλουν από τη ναφθαλίνη αυτό το χώρο ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να εκφράσει και πάλι τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Εάν και εφόσον επιμείνουν κάποιοι στα ίδια και τα ίδια σωτηρία δεν υπάρχει. Το αίτημα της κοινωνίας είναι κραυγαλέο, να προχωρήσουμε μπροστά. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ούτε ιδιοκτήτες, ούτε ενοικιαστές, έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά. Είναι ιστορικό δημιούργημα με κοινωνικές και πολιτικές ρίζες και μπορεί να μην χαρίζεται, να  μην τεμαχίζεται αλλά ούτε κατακτιέται από ομάδες δήθεν «πρωτοκλασάτων στελεχών» που το επιβουλεύονται.

Για αυτό και τόσο η επιστροφή όσο και η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί μονόδρομο.

 

 

-->