Archive for Σεπτεμβρίου 2020

Tα έργα υποδομών και η αξιοποίηση εθνικών, ευρωπαϊκών πόρων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον Δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Χρυσούλα Δασκαλάκη και ο προϊστάμενος του Τμήματος Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων Περιφέρειας Κρήτης Ανδρέας Κοκοσάλης. Περιφερειάρχης Κρήτης και Δήμαρχος Ανωγείων επεσήμαναν για μια ακόμη φορά ότι μόνο με συνένωση δυνάμεων μπορούν να διασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων.

Μυρωδιά από κίτρο, πορτοκάλι και κεράσι, μια ρακί κερασμένη στο τραπέζι του καφενείου του “Νιναντρέα.” Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου το Αγροτικό Δισκοπωλείο στα Σίσαρχα φιλοξενεί τους Χάρη Παναγιωτάκη (λύρα-τραγούδι), το Γιώργη Ψαράκη (λαούτο-τραγούδι) και το Χάρη Μπάκα στα κρουστά, σε ένα ταξίδι στη μουσική της Κρήτης! Με το καλό να ανταμώσουμε, σεβόμενοι τα μέτρα και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ! Οι θέσεις είναι περιορισμένες γι αυτό για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας κάντε κράτηση στα παρακάτω τηλ.: 2810225758 / 2834020339

Παράλληλα με την έναρξη της Σχολικής Χρονιάς και έπειτα από την τροποποίηση των μέτρων αντιμετώπισης του Covid- 19 μπορούν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους νέα τμήματα Διά Βίου Μάθησης στο Δήμο Ανωγείων. Η λειτουργία τους θα γίνει τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας μεταξύ των οποίων και τη χρήση μάσκας από εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενους.

Διαβάστε την συνέχεια... »

“Με την συμπλήρωση των 15χρόνωνλειτουργείας της εφημερίδας ΑΝΩΓΗ -τα 5 χρόνια  ως έντυπη έκδοση και τα 10 ως ηλεκτρονική εφημερίδα-η ΚΟΒ Ανωγείων του ΚΚΕ εύχεται η εφημερίδα να συνεχίσει τον δρόμο της έγκυρης και άμεσης πληροφόρησης στους απανταχού ΑΝΩΓΕΙΑΝΟΥΣ για όσα συμβαίνουν στο χωριό.

Εύχεται να συνεχίσει την σταθερή πορεία που έχει χαράξει από την αρχή και να είναι πάντα δίπλα στις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων, των επαγγελματιών και  αυτοαπασχολούμενων αγροτοκτηνοτροφων της περιοχής, όπως έκανε μέχρι σήμερα. Δεν θα ξεχάσουμε όμως ειδικά εμείς στο ΚΚΕ ,την μεγάλη συνεισφορά της στην ειδική έντυπη έκδοση για την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ που επιμελήθηκε και δημοσίευσε (αφιλοκερδώς ), ώστε αρκετά ιστορικά στοιχεία της, τα οποία ήταν άγνωστα στο ευρύ κοινό να δημοσιοποιηθούν .

Επίσης η φιλοξενία όλα αυτά τα χρόνια των θέσεων και ανακοινώσεων του ΚΚΕ, αλλά και της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο ΔΗΜΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ,ευρίσκαν πρόσφορο έδαφος στις σελίδες της ΑΝΩΓΗ  και είμαστε σίγουροι ότι το ίδιο θα συνεχίσει και στο μέλλον. .

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ 100 με τον ιδιο πάντα βηματισμό.”

Η ΚΟΒ ΑΝΩΓΕΙΩΝ  του ΚΚΕ

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την τελετή Ονοματοδοσίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων σε «Βιβλιοθήκη 1ου Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων- Γεώργιος Σμπώκος» μια νέα δωρεά, από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό, πρώην Δήμαρχο και συγγραφέα κ. Γεώργιο Σμπώκο,  δύο πολύτιμα πετράδια, δύο καταπληκτικές συγγραφικές εργασίες ήρθαν να προστεθούν στη δύναμή της και ίσως αργότερα να αποτελέσουν  οικονομικό πόρο για την ενίσχυση και την ενδυνάμωσή της.

Τα χειρόγραφα συγγράμματα, συνοδευόμενα από επιστολή, παραδόθηκαν από το δωρητή μας κ. Γεώργιο Σμπώκο, στην  Διευθύντρια του Σχολείου και στη συνέχεια έγιναν αντικείμενο θαυμασμού από το εκπαιδευτικό προσωπικό  για την αρτιότητα και την γλαφυρότητα των κειμένων,  την αποτύπωση  του ανωγειανού γλωσσικού ιδιώματος και την ζωντανή περιγραφή της βουκολικής ζωής των Ανωγειανών.

Οι δύο εργασίες, είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας εργασίας και μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και υποβλήθηκαν από το δωρητή μας κ. Γεώργιο Σμπώκο στο Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Οι τίτλοι των έργων είναι: 1) Η βουκολική ζωή των Ανωγειανών και 2) «Σκαλιμουρίζοντας το μπαξέ του γλωσσικού ιδιώματος των Ανωγείων»

Στην επιστολή του ο δωρητής μας καταλήγει: «Τις εργασίες μου αυτές αποφάσισα να δωρίσω στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων και τη βιβλιοθήκη του  και τα έσοδα από την αξιοποίηση της δωρεάς μου αυτής θ΄ αποτελούν εσαεί πόρους του Σχολικού Ταμείου του 1ου Δημοτικού  Σχολείου  Ανωγείων, αν φυσικά η δωρεά μου γίνει αποδεκτή.»

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου με απόφασή του  αποδέχεται με μεγάλη χαρά την πολύτιμη δωρεά του κ. Γεωργίου Σμπώκου και εκφράζει βαθύτατες ευχαριστίες. Η Διευθύντρια του Σχολείου Έφη Χατζάκη και ο Σύλλογος Διδασκόντων θα ενεργοποιήσουν  όλες τους τις δυνάμεις για την αξιοποίηση των έργων προς όφελος των μαθητών του Σχολείου  και ευελπιστούν στην έκδοσή τους, για την οικονομική ενίσχυση του σχολικού ταμείου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων .

 

 

«Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΑΝΩΓΗ», που συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια, αποτελεί για όλους εμάς τους Ανωγειανούς όπου γης, ένα φωτεινό φάρο που μας ενώνει. Μας ενώνει με τις ρίζες μας, τη γενέθλια γη των προγόνων μας, τους συγχωριανούς μας, τη σπουδαία και ηρωική ιστορία του χωριού μας.

Με σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωσή, όλα αυτά τα χρόνια, όλοι εμείς οι Ανωγειανοί και όχι μόνο, πληροφορούμαστε τα νέα και τις εξελίξεις του τόπου μας άμεσα με αντικειμενικότητα και έχουμε αγκαλιάσει με αγάπη και εκτίμηση τις προσπάθειές σας.

H μεγαλύτερη ανταμοιβή, που πιστοποιεί την αξιοπιστία της εφημερίδας και των συντελεστών της έκδοσης της, είναι η μεγάλη καθημερινή επισκεψιμότητα της στο διαδίκτυο. 

Το δέσιμό μας με τα Ανώγεια όσο μακριά και αν βρισκόμαστε παραμένει πανίσχυρο. Μία σχέση ψυχής που μας ενώνει για πάντα.

Σας εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία και καλή συνέχεια στο έργο σας.

«Όπου και αν πάω κουβαλώ, χώμα του Ψηλορείτη,

και το σκορπώ για να γενεί, όλος ο κόσμος Κρήτη»

Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης 

-->