Archive for Νοεμβρίου 2019

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται και στα Ανώγεια το μάζεμα του ελαιοκάρπου, σε μια καλή χρονιά όπως όλα δείχνουν για το χωριό. Οι καιρικές συνθήκες το τελευταίο δεκαήμερο ευνόησαν τους παραγωγούς που δουλεύουν εντατικά στις περιουσίες τους.

Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε την λειτουργία του και το ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανωγείων. Το ωράριο λειτουργίας του είναι καθημερινά από τις 2 μ.μ έως τις 6 μ.μ ώρες στις οποίες μπορείτε να πηγαίνετε την παραγωγή σας στηρίζοντας παράλληλα το ελαιουργείο του τόπου μας.

Τα Ανώγεια δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα με τον δάκο, όπως σε άλλες περιοχές της Κρήτης, καθώς γίνεται καλή δουλειά με το ράντισμα των ελιών. Άλλωστε κάθε χρόνο, ανάλογα με την εικόνα της παραγωγής γίνονται πάντα ένα με δυο επιπλέον ραντίσματα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ανωγείων, και με αυτό τον τρόπο προστατεύεται στο μέτρο του δυνατού ή παραγωγή. Παράλληλα η οξύτητα είναι σε καλά επίπεδα στο χωριό όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία (4 με 5 γραμμές)

 

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα για τα Εισόδια της Θεοτόκου, στην εκκλησία δίπλα στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων, παρουσία πλήθους πιστών και των απογόνων των αείμνηστων Ορέστη και Δόξας Σαμόλη που ήταν οι ιδρυτές της εκκλησίας. Ένα τάμα ζωής για την “Δόξα του Αί Γιώργη” που είχε ονειρευτεί για αυτό μαζί με τον άντρα της και τελικά κατάφερε να το πραγματοποιήσει το 1995, 11 χρόνια μετά το θάνατο του αγαπημένου της Ορέστη. Η Δόξα Σαμόλη πέρασε και αυτή στην αιωνιότητα πρόσφατα, αλλά τα παιδιά της κρατούν πάντα ζωντανό και ενεργό το εκκλησάκι ακολουθώντας μια παράδοση 25ετίας!

Ο Ορέστης Σαμόλης υπήρξε ένας από τους σημαντικούς Ανωγειανούς με μεγάλη προσφορά στον τόπο μας και μνημονεύεται ακόμα για τις πράξεις του αν και αισίως έχουν περάσει 35 χρόνια από τον θάνατο του.

Γεννημένος το 1932, πέρασε σαν έφηβος τις κακουχίες του πολέμου και την ισοπέδωση του χωριού μαζί με την οικογένεια του. Στάθηκε στα πόδια του και εργάστηκε στα Ανώγεια για πολλά χρόνια ως ταχυδρομικός υπάλληλος. Μέχρι το τέλος της ζωής του συμμετείχε ενεργά στην ενορία του Αγίου Γεωργίου, προσφέροντας τον εαυτό του και τις υπηρεσίες του ως επίτροπος και ταμίας.

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που μίλησαν μετά τον θάνατο του για τις πολλές φιλανθρωπίες και αγαθοεργίες που έκανε σε συγχωριανούς που το είχαν ανάγκη. Όσο ήταν εν ζωή ο Ορέστης δεν επιθυμούσε να μιλάνε για τη βοήθεια που προσέφερε.Το έκανε κρυφά και μόνο για τον συνάνθρωπο, όχι για να του δώσουν παράσημα.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 52 ετών στις 23 Φεβρουαρίου του 1984 χτυπημένος από τον καρκίνο.Άφησε όμως πίσω του ισχυρή παρακαταθήκη που ακολουθούν τα παιδιά του, μετά και το θάνατο της Δόξας στις 20 Φεβρουαρίου 2018.

Η Δόξα υπήρξε από τις εμβληματικές μορφές της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι, με μεγάλη προσφορά στην κοινωνία των Ανωγείων.

 Φωτογραφίες: Μανόλης Σαμόλης

 

Τελείωσε μετά από 9 γύρους το 7ο σκακιστικό πρωτάθλημα Ανωγείων με τον Γιώργη Νταγιαντά να κατακτά την πρώτη θέση μετά από ένα συναρπαστικό τουρνουά με συνεχείς ανατροπές.

Ήταν ένα πρωτάθλημα με πολύ αμφίρροπες παρτίδες και μάχες μέχρι τέλους, στο οποίοι οι μισοί και πλέον συμμετέχοντες μάχονταν σχεδόν μέχρι τέλους για τα μετάλλια.

Μετά από πολλές ανατροπές, καθώς η πρώτη θέση άλλαξε χέρια μεταξύ 3 σκακιστών 5 φορές, κυριολεκτικά στις τελευταίες κινήσεις της τελευταίας παρτίδας, κρίθηκε ο τίτλος του πρωταθλητή, με ισοβαθμία στην κορυφή!

Ο Γιώργης Νταγιαντάς ήταν αυτός που τελικά επικράτησε και κατέκτησε το τουρνουά με 7,5 βαθμούς έχοντας παίξει πολύ καλό σκάκι και κυρίως μένοντας σταθερός στους τελευταίους κρίσιμους γύρους.

Την 2η θέση με τους ίδιους βαθμούς (7,5) κατέκτησε ο περσινός νικητής Γιώργος Χαιρέτης. Παρά την ισοβαθμία στην κορυφή ο Γιώργης Νταγιαντάς υπερτερούσε στα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας καθώς είχε κερδίσει την μεταξύ των δύο σκακιστών παρτίδα.

Στην 3η θέση βρέθηκε ο Μανόλης Νταγιαντάς με 7 βαθμούς.

Στα κορίτσια κάτω των 18 ετών την 1η θέση κατέκτησε μετά από ένα πολύ καλό τουρνουά στο οποίο κέρδισε 55 μονάδες διεθνούς αξιολόγησης,  η Ολυμπία Σφυρή.

Στην 2η θέση η Βαλέρια Μιρζάκ μετά από ένα επίσης εξαιρετικό τουρνουά στο οποίο έφτασε να διεκδικεί μέχρι τον τελευταίο γύρο την 1η θέση, ενώ η παρουσία της ήταν καθοριστική στο να κριθεί ο πρωταθλητής.

3η θέση για την Μαρία Μανουρά η οποία έκανε επίσης μια πολύ καλή προσπάθεια στο πρωτάθλημα.

Στα αγόρια κάτω των 18 ετών 1ος ήταν ο Δημήτρης Νταγιαντάς με αρκετές καλές παρτίδες και επίσης ήταν ο μοναδικός σκακιστής που νίκησε τον πρωταθλητή.

2ος κάτω των 18 ο Γιώργος Κονιός ο οποίος έκανε εξαιρετικό τουρνουά και έβγαλε διεθνές έλο.

Στην 3η θέση ένα παιδί από την νέα γενιά των συλλόγων μας, ο Νεκτάριος Κεφαλογιάννης ο οποίος δείχνει ότι «έρχεται» δυναμικά.

Φωτογραφίες, βαθμολογία και αποτελέσματα ανα γύρο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ: www.anogiachess.com

Καλύτερη παρτίδα του τουρνουά αναδείχθηκε η παρτίδα του Δημήτρη Νταγιαντά στον 4ο γύρο του πρωταθλήματος, όπου με μια εξαιρετική επίθεση και θυσίες νίκησε τον μετέπειτα πρωταθλητή Γιώργη Νταγιαντά. Ήταν μια παρτίδα που κέρδισε τους θεατές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον χώρο των αγώνων, αλλά έκανε και αρκετούς από τους αγωνιζόμενους να αφήνουν τις παρτίδες τους για να βλέπουν τι συνέβαινε σε εκείνη την παρτίδα, η οποία τελικά παρομοιάστηκε με «συναυλία των Slayer» λόγω της τραχύτητας και αγριάδας της, ανάλογης με αυτήν της μουσικής του thrash metal συγκροτήματος.

Νικήτρια στην ειδική βράβευση για την μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών διεθνούς αξιολόγησης ήταν η Ολυμπία Σφυρή με κέρδος 55 μονάδες.

Στα δύο παιδιά δόθηκαν ως δώρο σκακιστικά βιβλία.

Πολύ σημαντική όπως αναφέραμε και παραπάνω ήταν η παρουσία και η απόδοση του Γιώργου Κονιού ο οποίος πέτυχε διεθνή αξιολόγηση και έγινε ο 21ος σκακιστής των συλλόγων μας που – ξεκινώντας το σκάκι από τα σωματεία μας – πετυχαίνει διεθνή αξιολόγηση.

Συνολικά όμως η προσπάθεια των περισσοτέρων παιδιών ήταν πάρα πολύ καλή, κάτι που επισήμανε και ο προπονητής των ομάδων Μανόλη Νταγιαντάς.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων θέλει να ευχαριστήσει την Αντιδήμαρχο Ανωγείων Λευκοθέα Κουνάλη για την παρουσία της στην τελετή λήξης και τις απονομές, καθώς και όλους τους γονείς που παραυρέθηκαν.

Και του χρόνου!

Νικητές του πρωταθλήματος Ανωγείων:

2013: ΜΑΝΟΛΗΣ ΝΤΑΓΙΑΝΤΑΣ

2014: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ

2015: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

2016: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ

2017: ΜΑΝΟΛΗΣ ΝΤΑΓΙΑΝΤΑΣ

2018: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

2019: ΓΙΩΡΓΗΣ ΝΤΑΓΙΑΝΤΑΣ

 

Κάθε Πέμπτη από τις 6 μ.μ έως τις 8 μ.μ θα είναι ανοιχτή η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ανωγείων, στον ισόγειο χώρο του Δημαρχείου, ώστε να μπορούν οι δημότες να επιστρέφουν και να δανείζονται νέα βιβλία. Πρόκειται για μια εθελοντική προσφορά δυο γυναικών, της Κυριακής Αντωνοπούλου και της Ειρήνης Μπέρκη που έρχεται για να καλύψει ένα κενό που προήλθε από την ολοκλήρωση του Κοινωφελούς  προγράμματος, και αναμένεται να καλυφθεί με τις νέες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν για τους Δήμους στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Με την εθελοντική προσφορά της Κυριακής και της Ειρήνης, λύνεται προσωρινά το θέμα αυτό καθώς η δημοτική βιβλιοθήκη, που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2018 με τη μεγάλη προσφορά της οικογένειας του αείμνηστου Ευάγγελου Κεφαλογιάννη “Κουντοβαγγέλη” αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή μας που πρέπει να προσεχθεί ακόμα περισσότερο. Μέλημα της δημοτικής αρχής είναι η κάλυψη των κενών εκεί με τις νέες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν ελπίζουμε το συντομότερο δυνατόν.

Hττα που τον απομακρύνει από το στόχο της ανόδου, υπέστη ο Αετός στο ντέρμπι της Τυλίσου με αντίπαλο την τοπική ομάδα, με το τελικό 2-1 να αφήνει τους Ανωγειανούς  έξι βαθμούς πίσω από τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Μετά από ένα δυνατό ντέρμπι με λίγες κλασσικές ευκαιρίες, οι γηπεδούχοι πιο αποτελεσματικοί στην τελική προσπάθεια πήραν μια σπουδαία νίκη, αφήνοντας τον Αετό με την πικρία ότι βάσει εμφάνισης δικαιούνταν τουλάχιστον τον βαθμό της ισοπαλίας. Την επόμενη Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 3 μ.μ ο Αετός θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να επιστρέψει στις νίκες με αντίπαλο τις Δαφνές στα Ανώγεια.

Καλύτερος σήμερα στο πρώτο μέρος, αλλά άστοχος ο Αετός, δέχτηκε το γκολ στο χειρότερο σημείο σε μια από τις τελευταίες φάσεις του ημιχρόνου, τέρμα που αποδείχτηκε καθοριστικό. Ήταν το 44′ όταν μετά το κόρνερ του Λέκα ο Μανιουδής με κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι έγραψε το 1-0! Είχαν προηγηθεί σημαντικές ευκαιρίες του Αετού με κυριότερους εκφραστές τον Βιτώρο που αστόχησε σε σουτ στο 18′, το 35′ και το 40′, του Δραμουντάνη στο 9′, του Παγκαλάκη στο 19′ και το παραλίγο αυτογκόλ με τη γυριστή κεφαλιά του Ταβουλαρέα στο 12”.

Κακό ξεκίνημα στο πρώτο τέταρτο του δεύτερου μέρους όπου ο Αετός μπήκε νωθρά, δεν απείλησε για την ισοφάριση και μάλιστα δέχτηκε και δεύτερο γκολ στο 60′ καθως ο Λέκα έκανε το 2-0 διασχίζοντας  σαράντα μέτρα και πλασάροντας από το ύψος της μικρής περιοχής! Οι Ανωγειανοί “ξύπνησαν” στη συνέχεια, και με τη βοήθεια των αλλαγών του Μανόλη Γιακουμάκη προσπάθησε να ξαναμπεί με ένα γκολ στο παιχνίδι, αλλά δυστυχώς το 2-1 έγινε αργά, στο 87′ με ένα ακόμα εξαιρετικό σε εκτέλεση σουτ έξω από τη περιοχή του Γιάννη Βιτώρου. Η μπίλια έκατσε στο…πράσινο στην τελευταία φάση του αγώνα, όπου ο Παγκαλάκης προσπάθησε για την ισοφάριση αλλά το σουτ του μέσα από την περιοχή απέκρουσε ο Γιανναδάκης.

Οι συνθέσεις:

Τύλισος: Γιανναδάκης-Βανγκέλι-Λιαπάκης-Καλέας (91’Μαθιουδάκης)-Χατζηγεωργίου-Ταβουλαρέας-Μαματζάκης(67’Παπαγγελής) -Παπάζογλου-Στεφανάκης-Μανιουδής-Λέκα

Αετός: Τσαχάκης-Ιωαννίδης (46’Βασιλάκης)-Μέμος(82’Δ.Ξυλούρης)-Παπαδομιχελάκης-Σπαχής-Ανδρικάκης-Κρητικός-Βιτώρος

-Δραμουντάνης(82’Πιντιλί)-Παγκαλάκης-Μαρής(92’Χαλκιαδάκης).

Ήττα και για τους “μικρούς Αετούς”

Με ένα γκολ στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, γνώρισε την ήττα και η μικρή ομάδα του Αετού, από την Γόρτυνα με 3-2, το Σάββατο στο γήπεδο της ΕΓΟΗ, για τον Γ2 όμιλο του παιδικού πρωταθλήματος της ΕΠΣΗ. Η ομάδα του Κώστα Κονιού είχε και πάλι άψογη παρουσία τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου και πάλεψε μέχρι τέλους για το θετικό αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε δυο φορές πίσω στο σκορ κατάφερε να ισοφαρίσει αλλά δεν είχε απάντηση στο γκο στην εκπνοή του αγώνα. Το 1-1 σημείωσε ο Ανδρέας Κεφαλογιάννης με σουτ μέσα από την περιοχή, ενώ το 2-2 έκανε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι ο Στέλιος Χαιρέτης.

Τη δική του σφραγίδα στα τουριστικά δρώμενα της Κρήτης φιλοδοξεί να αφήσει ανεξίτηλα το ορεινό συγκρότημα του Ψηλορείτη, του όρους Ίδη κατά την αρχαία του ονομασία, που υπήρξε τόπος γέννησης θεών και ηρωικής δράσης θνητών ανθρώπων.

Με όχημα την ανάδειξη του από το 2015 σε αναγνωρισμένο παγκόσμιο Γεωπάρκο της Unesco, αλλά και τις άοκνες προσπάθειες της αναπτυξιακής εταιρίας «ΑΚΟΜ Ψηλορείτης» που εδρεύει στα Ανώγεια, «ο «Ψηλορείτης» αναμένεται να γίνει το κέντρο για την άνθιση της τουριστικής δραστηριότητας και στις τέσσερις πλευρές του, όπου κείτονται και βλαστάνουν οι τοπικές κοινωνίες».

Τουλάχιστον αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα όλων των εμπλεκομένων για την ανάδειξη μεγαλύτερου του ορεινού όγκου της Κρήτης, που από την αρχαιότητα άκμασε και μέχρι τις ημέρες μας, η ιστορία των περιοχών που τον αγκαλιάζουν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Κρήτης.

Βασικός αρρωγός στην προσπάθεια ανάδειξης του Γεωπάρκου Ψηλορείτης είναι η ΑΚΟΜ Ψηλορείτης, που όπως τόνισε ο διευθυντής Δημήτρης Καλομοίρης, σε πρόσφατη αποστολή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κρήτη, μεγάλος στόχος παραμένει να κερδηθεί το στοίχημα του εναλλακτικού τουρισμού για το νησί. Και το Γεωπάρκο Ψηλορείτης, με έκταση 1.300 χλμ, μπορεί να επεκτείνει την τουριστική περίοδο στο νησί απευθυνόμενο σε επισκέπτες που θέλουν να ξεφύγουν από το δίπολο ήλιος και θάλασσα ή ακόμα περισσότερο σε αυτούς που θα θέλουν να το συνδυάσουν. ‘Αλλωστε η απόσταση από τις βόρειες ακτές της Κρήτης μέχρι τους πρόποδες του μυθικού βουνού δεν ξεπερνάει την μια ώρα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ / Κ. Χαλκιαδάκης

 

-->