Archive for Οκτωβρίου 2019

-Γενικός σημαιοστολισμός από της 8ης πρωινής ώρας της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και της δύσης του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2019.-Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων, καθώς και των Καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Υποκαταστημάτων των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2019.Δευτέρα 28ης Οκτωβρίου 2019- 11.00 π.μ. Τέλεση επίσημης δοξολογίας στον Κεντρικό, Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Ιωάννη.
– Ανάπτυξη του ιστορικού της επετείου της Εθνικής Εορτής, από την κα. Μακρή Ελένη καθηγήτρια – Οικονομολόγο του Σταυράκειου Λυκείου Ανωγείων.- Κατάθεση στεφάνων: 1. Εκ μέρους του Δήμου Ανωγείων
2. >> του Αστυνομικού Τμήματος Ανωγείων
3. >> της Εθνικής Αντίστασης
4. >> του Λυκείου Ανωγείων
5. >> του Γυμνασίου Ανωγείων
6. >> του Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων – Ενός λεπτού σιγή
– Εθνικός Ύμνος – Θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητιώσας νεολαίας.-Στις παραπάνω εορταστικές εκδηλώσεις καλούνται να παραβρεθούν όλοι οι δημότες.Από τον Δήμο Ανωγείων.

Ο Μανώλης Γιακουμάκης είναι ο “εκλεκτός” της διοίκησης του Αετού Ανωγείων για νέος προπονητής της ομάδας μετά από συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών αργά σήμερα το βράδυ, ύστερα από την απομάκρυνση του Σταμάτη Μαματζάκη. Ο πολύπειρος τεχνικός αναλαμβάνει τα ηνία του Αετού για το πρωτάθλημα της Β2 ΕΠΣΗ και αναμένεται να βρεθεί στον πάγκο της ομάδας από τον αγώνα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου στα Ανώγεια με τους Νέους του Αλμυρού.

Με θητεία σε αρκετές ομάδες του τοπικού Ηρακλείου, αλλά και σχεδόν δεκαετή διαδρομή στις Ακαδημίες του Π.Ο.Α ο Μανώλης Γιακουμάκης αναλαμβάνει τον Αετό έχοντας ως πιο πρόσφατη παρουσία στους πάγκους στην ομάδα του Ο.Φ.Αρκαλοχωρίου. Αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά με την εμπειρία και τις γνώσεις του. Να αναφέρουμε τέλος ότι ο νέος προπονητής του Αετού είναι ο πατέρας του Γιώργου Γιακουμάκη που αγωνίζεται στην Α.Ε.Κ

Η ΑΝΩΓΗ εύχεται καλή επιτυχία στον νέο τεχνικό του Αετού Ανωγείων!

Αγιασμός πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων “Μανόλης Κεφαλογιάννης” της Τράπεζας Πειραιώς, για την έναρξη και των φετινών μαθημάτων της “Παραδοσιακής Χορωδίας Ανωγείων”. Ο αγιασμός έγινε Παρουσία όλων των ιερωμένων του χωριού, του καθηγητή υπεύθυνου της χορωδίας Θάνου Γιακουμάκη, και των μελών της χορωδίας που αποτελείται από γυναίκες αλλά και μικρά παιδιά όπου όλοι ευχήθηκαν μια δυναμική και καλή χρονιά με υγεία για όλους τους συμμετέχοντες.

Η “Παραδοσιακή Χορωδία Ανωγείων” έχει έντονη παρουσία τον τελευταίο χρόνο τόσο σε εκδηλώσεις εντός του χωριού όσο και εκτός αποσπώντας όπου βρίσκεται τα θετικότερα των σχολίων. Αξιομνημόνευτη ήταν η παρουσία της κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων στις 13 Αυγούστου, ενώ σημαντικές στιγμές της ήταν και η εμφάνιση στα “Ταλλαία” στις Σίσσες και αλλού. Ευχόμαστε τα καλύτερα και για τη συνέχεια. Καλή χρονιά!

Φωτογραφίες:Στέλλα Βουιδάσκη

Ενόψει της εθνικής εορτής της 28 ης Οκτωβρίου το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) σε συνεργασία με τους Δήμους της Π.Ε. Ηρακλείου: Αρχανών – Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδας, Φαιστού και Χερσονήσου καθώς και το Δήμο Ανωγείων, τις Ενώσεις Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων Βιάννου, Δαμάστας, Σοκαρά, την Ένωση Πληγέντων νομού Ρεθύμνης, και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας», με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης οργανώνουν μία σημαντική εκδήλωση στο Ηράκλειο αφιερωμένη στο έπος του ’40, τη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση και τον αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Προβολή της ταινίας: «Το έπος των Ελλήνων στην Αλβανία». Μια ταινία του Λευτέρη Χαρωνίτη με επιστημονικό οδηγό τον Καθηγητή Ιστορίας Γιώργο Μαργαρίτη.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα:
«Από το έπος του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων».

Συμμετέχουν:
Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος ε.α., Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με θέμα: «Ιταλική επίθεση και ελληνική αντεπίθεση στην Αλβανία: τότε που ο Έλλην στρατιώτης έσκισε πρώτος το σκοτάδι του φασιστικού – ναζιστικού άξονα».
Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα: «28 Οκτωβρίου 1940: ημέρα τομής και ανάτασης!».
Αριστομένης Συγγελάκης, Διδάκτωρ Οδοντιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με
θέμα: «Μνήμη και Χρέος, Δικαιοσύνη & Αποζημίωση!».
Λευτέρης Χαρωνίτης, σκηνοθέτης και δημιουργός της ταινίας (θα μιλήσει για την ταινία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων).
Ακολουθεί συζήτηση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25.10.2019 και ώρα 7.00μμ, στον Κινηματογράφο ΑΣΤΟΡΙΑ (Πλατεία Ελευθερίας) με ελεύθερη είσοδο!

Διοργάνωση:
Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ)

Σε συνεργασία με:
– τους Δήμους της Π.Ε. Ηρακλείου: Αρχανών – Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδας, Φαιστού και Χερσονήσου καθώς και το Δήμο Ανωγείων.
– Τις Ενώσεις Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων Βιάννου, Δαμάστας, Σοκαρά, την Ένωση Πληγέντων νομού Ρεθύμνης, και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλής Συκιάς & Τσιλίβδικας
Με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Την δεύτερη ήττα στο πρωτάθλημα γνώρισε ο Αετός, καθώς ηττήθηκε στο γήπεδο του ΕΓΟΗ στο Ηράκλειο από τα Δειλινά με το ευρύ 4-0, παραμένοντας έτσι στους 6 βαθμούς μετά από 4 αγωνιστικές. Κακή εμφάνιση, αμυντικά λάθη και ολιγωρίες στοίχησαν στον Αετό, με τα Δειλινά να “καθαρίζουν” το παιχνίδι με τρία γκολ στο πρώτο ημίωρο.Ένα παιχνίδι που δεν αντέχει ιδιαίτερης κριτικής καθώς σε κανένα σημείο του ο Αετός δεν έδειξε σημάδια ανάκαμψης.

Τα τέσσερα γκολ πέτυχαν για τα Δειλινά οι Χουρίδης στο 14′ και το 27′, ο Γιακουμάκης στο 19′ και ο Λαυρεντίου στο 70′. Οι γηπεδούχοι είχαν και δυο δοκάρια με τον γιακουμάκη στο 18′ και τον Τάπα στο 69′! Καλύτερη φάση για τον μετριότατο Αετό ήταν η κεφαλιά του Καλέα στο 43′ που έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι!

Την ερχόμενη Κυριακή 27 Οκτωβρίου ο Αετός θα υποδεχθεί στα Ανώγεια τους Νέους του Αλμυρού για την 5η αγωνιστική.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΔΕΙΛΙΝΑ: Αλεξάκης-Κώσταλ-Τζαγκαράκης-Βιστάκης-Παπακώστας (60’Τάπας)-Πασσάς (78’Διονυσόπουλος)-Γεωργαλής-Κεφαλούκος-

Κλίνης (13′ λ.τ Λαυρεντίου)-Γιακουμάκης-Χουρίδης(55′ Μπακαλάκης)

ΑΕΤΟΣ:Τσαχάκης-Κεφαλογιάννης(28’Ιωαννίδης)-Καλέας-Παπαδομιχελάκης-Μέμος-Μαρής(65’Κρητικός)-Διγενής-Βιτώρος-

Σπαχής-Μαματζάκης-Παγκαλάκης(77’Ξυλούρης)

Άμεσες ήταν οι εξελίξεις στον Αετό μετά τη δεύτερη εκτός έδρας ήττα της ομάδας καθώς σε συνάντηση στο Ηράκλειο της διοίκησης με τον προπονητή της ομάδας Σταμάτη Μαματζάκη, αποφασίστηκε η απομάκρυνση του από τον πάγκο του Αετού , με το σύλλογο να βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή! Στην ανακοίνωση του ο Α.Ο Αετός Ανωγείων αναφέρει:

“Ο Αετός Ανωγείων ανακοινώνει την λύση του συμβολαίου με τον προπονητή Σταμάτη Μαματζάκη. Η ομάδα μας τον ευχαριστεί θερμά για την παρουσία του στον πάγκο της ομάδας μας που συνοδεύτηκε από την κατάκτηση του περσινού τίτλου στη Γ’ΕΠΣΗ. Ευχόμαστε στον Σταμάτη καλή συνέχεια στην προσωπική ζωή και την προπονητική του καριέρα”

Ο Αετός κι αν πληγωθεί, ποτέ του δεν λυγίζει,

σε άλλα λημέρια κι ουρανούς, πάντα θα φτερουγίζει…

Στις 20 Οκτωβρίου 2016 η Ανωγειανή γη υποδεχόταν ένα άξιο τέκνο της, τον Γιώργαρη Κεφαλογιάννη που έφευγε σκορπίζοντας τη θλίψη στην οικογένεια, τους φίλους και συγχωριανούς του. Τρία χρόνια πέρασαν ήδη αλλά η μνήμη του παραμένει ζωντανή και δυνατή για έναν άνθρωπο των Ανωγείων που έζησε με τιμή, ήθος και αξιοπρέπεια.

Στην μνήμη του η οικογένεια του προσέφερε στην ΑΝΩΓΗ το ποσό των 100 ευρώ, χρήματα που θα διατεθούν για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Τους ευχαριστούμε θερμά. Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που σε σκεπάζει Γιώργαρη…

-->