Archive for Αυγούστου 2019

ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες:Γιώργος Νταγιαντάς, Μαίρη Βασιλακάκη

Με μεγάλο νικητή τον Γκραν Μέτρ από τη Ρωσία, Vadim Moiseenko ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 25 Αυγούστου σε μια υπέροχη τελετή λήξης στην πλατεία Μεϊντάνι, το 8ο Διεθνές Σκακιστικό τουρνουά “Ιδαίον Άντρον” την κατά γενική ομολογία καλύτερη διοργάνωση που έχει γίνει ποτέ από το ξεκίνημα αυτής της σπουδαίας δράσης του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων. Εξαιρετικός και ο Ανωγειανός σκακιστής Γιάννης Μέμμος, πρώτος στην κατηγορία κάτω των 18 ετών και τρίτος στο δεύτερο γκρουπ του τουρνουά! Στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου βρέθηκαν σκακιστές από όλο τον κόσμο, σε μια ένωση πολιτισμών, σκέψεων και απόψεων, το καλύτερο και ομορφότερο φινάλε μιας άρτιας διοργάνωσης.

Μιας διοργάνωσης που ξεχώρισε και φέτος πέραν από του καθαρά αγωνιστικού κομματιού στις σκακιέρες που είχαν στηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Πειραιώς “Μανόλης Κεφαλογιάννης”, και για τις πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν γίνει σημείο αναφοράς για τους σκακιστές που επισκέπτονται τον τόπο μας και επιθυμούν διακαώς τη συμμετοχή τους και την επόμενη χρονιά! Έτσι και φέτος πέρα από το σκάκι οι αθλητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Ιδαίο Άντρο στη Νίδα, το Σπήλαιο Σφενδόνη στα Ζωνιανά, να παίξουν ποδόσφαιρο στο δημοτικό στάδιο Ανωγείων, να ακούσουν τον Ψαρογιώργη στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης” αλλά και να παρακολουθήσουν τα ξεχωριστά τυφλά Σιμουλτανέ ή να απαντήσουν σε ξεχωριστά σκακιστικά κουίζ σε κάποια από τις πλατείες του χωριού!

Η μεγαλύτερη νίκη όμως του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων, στον απόηχο πλέον του τουρνουά “Ιδαίον Άντρον” είναι η ενεργή συμμετοχή δεκάδων μικρών παιδιών του τόπου μας, τόσο στις σκακιέρες όσο και στη βοήθεια που ήθελαν και έδωσαν για να γίνει καλύτερη η διοργάνωση και άψογη η φιλοξενία των ξένων σκακιστών.Τα παιδιά έτρεξαν, ίδρωσαν και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για μια διοργάνωση που γίνεται και αναδεικνύει το χωριό και τον πολιτισμό του. Στο τέλος έπαιξαν σκάκι, άλλα κέρδισαν, άλλα όχι, αλλά όλοι μαζί μια αγκαλιά στο Μεϊντάνι συμμετείχαν με χαμόγελο στην τελετή λήξης!

Την παρουσίαση της τελετής λήξης στο Μεϊντάνι, έκανε ο ξεχωριστός άνθρωπος για το Σκάκι της Κρήτης, και μεγάλος φίλος των Ανωγείων Κώστας Κλόκας, που με το χιούμορ και την ενέργεια του έδωσε ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση. Αναλυτικά ανέφερε τα εξής:

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που άλλο ένα τουρνουά ολοκληρώθηκε, ενώ μέσα σε αυτές τις οκτώ ημέρες που πέρασαν είχαμε την ευκαιρία να “ξαναζεσταθεί” μεταξύ της η Σκακιστική κοινότητα. Τα παιδιά του χωριού και αυτή η πλούσια Ακαδημία που συναρπάζει με τις δράσεις και τη ζωντάνια της, έχουν γίνει ένα σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Κρήτη αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.

Οκτώ χρόνια είναι πολλά, δεν είναι λίγα. Ειδικά όταν σκαλί με σκαλί έχεις την αίσθηση ότι πας από καλό σε ακόμα καλύτερο τουρνουά, η χαρά πολλαπλασιάζετε. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το τουρνουά ήταν το ποιοτικότερο και το μαζικότερο και ξέρετε αυτές είναι δυο έννοιες όχι εύκολες να έχεις περισσότερο κόσμο από ότι παλιότερα αλλά και τη μεγαλύτερη ποιότητα. Η γνώμη μου είναι ότι από άποψη καθαρά σκακιστική το τουρνουά του πρώτου γκρουπ εδώ στα Ανώγεια είναι το ισχυρότερο τουρνουά που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα!

Ολοκληρώνουμε όλοι μας σήμερα και αισθανόμαστε “γεμάτοι” και παίρνουμε δυνάμεις για την επόμενη χρονιά και το τουρνουά του 2020 που σχεδιάζουμε πολύ ξεχωριστά πράγματα, που δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμα αλλά θεωρώ ότι θα δώσουν άλλη αίγλη στην διοργάνωση. Φυσικά για τα Ανώγεια το σκάκι για το 2019 δεν τελείωσε απόψε, καθώς ακολουθεί μια τεράστια διοργάνωση τεσσάρων κλειστών τουρνουά από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, τρία για Νόρμες Γκραν Μετρ και ένα για νόρμα Διεθνούς Μέτρ, όπου σαράντα κορυφαίοι σκακιστές θα βρεθούν εκείνο το διάστημα στα Ανώγεια..”

Ως εκπρόσωπος του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων, μίλησε για την διοργάνωση ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του τόπου στα άθλημα, ο νεαρός Γιάννης Χαιρέτης, που ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Εκ μέρους του Σκακιστικού ομίλου Ανωγείων σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας στην τελετή λήξης του τουρνουά “Ιδαίον Άντρον”. Ήταν μια ακόμα διοργάνωση μας που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με μεγάλο αριθμό συμμετοχών αλλά και παιχτών με δυναμική, οπότε θεωρώ ότι είναι σωστό αυτό που ειπώθηκε πριν ότι ήταν το καλύτερο που έχει γίνει ποτέ στα Ανώγεια. Ειδικότερα και για τον δικό μας όμιλο είχαμε πολλούς Ανωγειανούς σκακιστές οι οποίοι τα πήγαν πάρα πολύ καλά, σε μια χρονιά όπου μη ξεχνάμε ότι ο σύλλογος κατέκτησε το πρωτάθλημα Β’Εθνικής, οπότε είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από όλη αυτή την πορεία γενικότερα..”

Ο Εκλεγμένος δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης δεν μπόρεσε λόγω υποχρεώσεων να είναι παρόν στην τελετή, στην οποία διαβάστηκε μήνυμα που έστειλε για την διοργάνωση. Αναλυτικά:

“Είναι άξιοι συγχαρητηρίων όλοι όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση ενός ακόμη διεθνούς σκακιστικού τουρνουά στον τόπο μας. Οι σκακιστικοί σύλλογοι των Ανωγείων έχουν δείξει το πολυσχιδές πολιτιστικό και αθλητικό τους έργο. Αυτό το έργο όλοι μας οφείλουμε να το στηρίξουμε και να το προχωρήσουμε παραπέρα, στο όνομα της κοινωνίας, του αθλητισμού και της νέας γενιάς. Συγχαρητήρια σε όλους σας, διοργανωτές και αθλητές. Εύχομαι υγεία και καλή συνέχεια στο δημιουργικό και τόσο ενδιαφέρον έργο σας..”

Οι νικητές στα τρία γκρουπ του “Ιδαίον Άντρον”.

Μεγάλος νικητής του όγδοου διεθνούς τουρνουά όπως αναφέραμε αναδείχθηκε ο Ρώσος Γκραν Μετρ Vadim Moiseenko με 7 βαθμούς, ο οποίος πέρα από το χρυσό μετάλλιο έλαβε και την επιταγή των 1300 ευρώ ως έπαθλο για την πρώτη θέση. Δεύτερος και ασημένιο μετάλλιο ο Βούλγαρος Γκραν Μετρ Aleksander Delchev με 6,5 βαθμούς και 450 ευρώ έπαθλο. Στην τρίτη θέση και χάλκινο μετάλλιο για τον Ρώσο Evgeny Levin με 6,5 βαθμούς και 450 ευρώ έπαθλο. Στην τέταρτη θέση βλέπουμε τον Έλληνα Παναγιώτη Κουτουλίδη, πέμπτος ο Ιταλός David Alberto περσινός νικητής της διοργάνωσης, έκτος ο Γιάννης Γκούμας και έβδομος ο Σπύρος Καπνίσης. Τη δεκάδα κλείνουν οι Σταμάτης Κούρκουλος, Κώστας Αναγνωστόπουλος και ο Βούλγαρος Tsvetan Stoyanov.Πρώτη γυναίκα αναδείχθηκε η R.Vaishali από την Ινδία όπου με 5 βαθμούς κατετάγη 17η! Στο πρώτο γκρουπ συμμετείχαν όσοι είχαν elo πάνω από 2000.

Στο δεύτερο γκρουπ όπου είχαμε συμμετοχή όσων είχαν elo κάτω από 2000 ο Ανωγειανός Γιάννης Μέμμος έκανε σπουδαίο τουρνουά και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο σε ισοβαθμία στους 6.5 βαθμούς μαζί με τον Μάριο Αγγελέτο και τον Νίκο Σαρακενίδη!Πρώτος αναδείχθηκε ο Σάββας Χρηστίδης και δεύτερος ο Κωνσταντίνος Γκαντής.Παράλληλα ο Γιάννης Μέμμος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο γκρουπ των κάτω των 18 πραγματοποιώντας πραγματικά μια εξαιρετική εμφάνιση.

Στο τρίτο γκρουπ είχαμε τα παιδιά των Ανωγείων του Σκακιστικού Ομίλου και των ΑΠΣ Ιδαίοι σε μια ξεχωριστή διοργάνωση με ενδιαφέρουσες παρτίδες! Στα αγόρια χρυσό μετάλλιο με 7,5 βαθμούς κατέκτησε ο Κριτόλαος Τζαγκαράκης, δεύτερος ο Γιάννης Σπιθούρης με 5,5 και τρίτος ο Νεκτάριος Κεφαλογιάννης με 5 βαθμούς. Στα κορίτσια πρώτη θέση και χρυσό μετάλλιο για την Αλεξάνδρα Σφυρή-Μπαγκέρη με 7 βαθμούς, δεύτερη θέση και ασημένιο για την Φωτεινή Σπιθούρη με 5,5 βαθμούς και τρίτη με το χάλκινο μετάλλιο η Μαρίνα-Ελευθερία Σκουλά με 5,5 βαθμούς.

Η διοργάνωση έγινε από τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων, και συνδιοργανωτές τους Δήμο Ανωγείων, Περιφέρεια Κρήτης και Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Χορηγός επικοινωνίας ήταν και η ΑΝΩΓΗ.

Το πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου στην περιοχή “Πετραδολάκια” στα Ανώγεια, συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκεπτών, που απολαμβάνουν την άψογη φιλοξενία της μεγάλης κτηνοτροφικής οικογένειας των Ξυλούρηδων. Ο εσπερινός θα τελεστεί στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας 26 Αυγούστου στην εκκλησία στα Πετραδολάκια που θεμελιώθηκε το 1950 και θα ακολουθήσει πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει τραπέζι με όλα τα αυθεντικά Ανωγειανά εδέσματα, με κρέας από τους κτηνοτρόφους της οικογένειας και όλες τις υπόλοιπες παραδοσιακές γεύσεις από τις γυναίκες της σε μια προετοιμασία που διαρκεί τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Θα ακολουθήσει μεγάλο παραδοσιακό γλέντι, όπου συμμετέχουν κάθε χρόνο σπουδαίοι καλλιτέχνες της οικογένειας, όπως ο Ψαραντώνης, ο Ψαρογιώργης, ο Λάμπης και η Νίκη Ξυλούρη, ο Δημήτρης Ξυλούρης και άλλοι. Φέτος στο πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου θα τιμηθεί για την τεράστια προσφορά του στην κρητική μουσική παράδοση, ο μεγάλος Ανωγειανός καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς!

Για τους επισκέπτες που θα ανηφορίσουν και φέτος στα Πετραδολάκια να τονίσουμε ότι θα χρειαστούν βαριά ρούχα καθώς τη νύχτα η θερμοκρασία πέφτει αρκετά στην περιοχή όπου βρίσκεται σε υψόμετρο 1435 μέτρων, 13 χιλιόμετρα νότια των Ανωγείων. Χρόνια πολλά!

“Ώστε να ζω θα ακούγεται στα Ανώγεια τ’όνομα σου,

αφού εσύ μου δίδαξες, την τέχνη τσι ανθρωπιάς σου..”

Με αυτή την μαντινάδα που αφιέρωσε στον παππού του ‘Βασσώ” με τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τον θάνατο του, ολοκληρώθηκε σήμερα Σάββατο,στην αίθουσα των δημοτικών συμβουλίων, η σεμνή εκδήλωση όπου ο Βασίλης Δακανάλης παρέδωσε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, τις υποτροφίες του στους τρεις καλύτερους Ανωγειανούς μαθητές των Πανελλαδικών εξετάσεων. Μια επιταγή των 1000 ευρώ για τον καθένα, ένα επιστέγασμα για τους κόπους και της θυσίες ετών στα μαθητικά θρανία, αλλά και ένα σημαντικό βοήθημα στην αφετηρία του στίβου της φοιτητικής ζωής των τριών μαθητών!

Συνοδευόμενος από την σύζυγο του Πέπη και την κόρη τους, ο Βασίλης Δακανάλης απότισε ξανά φόρο τιμής στον παππού του, τον θρυλικό “Βασσώ” και βράβευσε τους μαθητές τονίζοντας ότι η παιδεία είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά που μπορεί να αποκτήσει στη ζωή του ο άνθρωπος. Στην αίθουσα των δημοτικών συμβουλίων, βρέθηκαν ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης, η Διευθύντρια του Λυκείου και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαίρη Μπαγκέρη, καθώς και οι γονείς των τριών παιδιών, συγγενείς και φίλοι τους που ευχήθηκαν καλή σταδιοδρομία στους μελλοντικούς φοιτητές μας.Οι γονείς με το τέλος της εκδήλωσης προσέφεραν γλυκά και παραδοσιακές πίτες στους παρευρισκόμενους, ενώ αργότερα παρέθεσαν ευχαριστήριο γεύμα στον Βασίλη Δακανάλη και την οικογένεια του στην παραδοσιακή ταβέρνα “Αετός”.

Η ΑΝΩΓΗ βρέθηκε στην αίθουσα των δημοτικών συμβουλίων και συνεχάρη για ακόμα μια χρονιά τον Βασίλη για την σπουδαία πράξη του αλλά και τη γενικότερη προσφορά του στην Ανωγειανή κοινωνία. Του ευχόμαστε υγεία και δύναμη να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα να προσφέρει και να τιμάει τον τόπο καταγωγής του. Δείτε παρακάτω τις ομιλίες του δημάρχου Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργη και του Βασίλη Δακανάλη, στη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης:

Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης:

“Να ευχαριστήσουμε τον Βασίλη Δακανάλη, που για πέμπτη χρονιά φέτος συνεχίζει την εμβληματική για εμένα προσφορά του. Δίνει ένα ισχυρό κίνητρο στους Ανωγειανούς μαθητές να προχωρήσουν παραπάνω στη ζωή τους. Η υποτροφία αυτή είναι ένα πολύ σημαντικό βοήθημα, αλλά η ουσία είναι η πράξη που κάνει ο Βασίλης όλα αυτά τα χρόνια. Σαν Δήμος Ανωγείων είμαστε πολύ περήφανοι που βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε μια τέτοια πράξη, τα 5 αυτά χρόνια θεωρώ ότι τα χρήματα αυτά έπιασαν τόπο και στους 15 μαθητές που τα έχουν πάρει μέχρι σήμερα.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που φέτος βλέπω στους τρεις πρώτους μαθητές δυο αγόρια, είναι σημαντικό για μια ορεινή τοποθεσία όπως τα Ανώγεια. Συγχαίρω θερμά και τα τρία παιδιά που πέτυχαν και τους γονείς και καθηγητές τους.

Συγχαρητήρια στον Βασίλη που δίνει αυτές τις υποτροφίες, σήμερα που συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατο του παππού του “Βασσώ”.Ελπίζω και εύχομαι αυτές οι ενέργειες να βρίσκουν μιμητές σε όσους έχουν τη δυνατότητα, την όρεξη και καταλαβαίνουν ότι αυτές οι πράξεις μόνο καλό κάνουν στην κοινωνία των Ανωγείων..”

Βασίλης Δακανάλης:

“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ.Η σημερινή μας συνάντηση γίνεται για να τιμήσουμε τον τόπο μας, τους συντοπίτες μας, τα νεότερα παιδιά, τους προγόνους μας. Ανάμεσα τους είναι και ο παππούς μου ο Βασίλης Δακανάλης ή “Βασσώς” όπως τον γνωρίζατε. Νιώθω για άλλη μια χρονιά μεγάλη χαρά και συγκίνηση που για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά επιβραβεύω τους τρεις καλύτερους μαθητές του Λυκείου Ανωγείων, στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι μεγάλη χαρά για μένα που βλέπω μια επιθυμία μου να γίνεται πραγματικότητα και να μπορώ να βοηθάω το συντοπίτη μου και το συνάνθρωπο μου.

Θέλω να συγχαρώ τον σύλλογο των Καθηγητών του Λυκείου Ανωγείων για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά ώστε να μεταφέρουν και να μεταδώσουν στα παιδιά την γνώση και την ορθή παιδεία. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στους γονείς που παρ όλες τις δυσκολίες, οικονομικές ή άλλες, δίνουν κίνητρο στα παιδιά και τα ωθούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Η Παιδεία είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά που μπορεί να αποκτήσει ο άνθρωπος στη ζωή του. Και ξέρω ότι όταν υπάρχει ορθή Παιδεία μπορούμε να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε.Να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο τόπο, μια καλύτερη κοινωνία για εμάς και τα παιδιά μας.

Να συγχαρώ τα παιδιά για την επιτυχία τους στις εξετάσεις. Να τους ευχηθώ ότι καλύτερο στο νέο τους φοιτητικό ξεκίνημα. Να έχουν τον ζήλο και το Ανωγειανό πείσμα που μας διακρίνει και να ξέρουν ότι στη ζωή, όσο δύσκολος και αν είναι ο στόχος, όταν υπάρχει θέληση και ο καλός εννοούμενος εγωισμός που έχουμε σε αυτό τον τόπο, τότε μπορούμε να τα καταφέρουμε…”

Τα παιδιά που πήραν τις υποτροφίες:

-Ειρήνη Κονιού του Εμμανουήλ.

-Σωκράτης Βρέντζος του Ανδρέα.

-Κώστας Χαιρέτης του Στεφάνου.

Φώτο-ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης

Άρθρο στην ΑΝΩΓΗ του Βασίλη Βουϊδάσκη,Καθηγητή Κοινωνιολογίας
Πανεπιστημίου Κρήτης (ε.Υ.)

Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους φίλους, οι οποίοι από το φιλόξενο βήμα τους δημοσιοποιούν τις όποιες απόψεις μου, ενισχύοντας έτσι απίστευτα την αδάμαστη ενδόμυχη δύναμη, που με προτρέπει να σχολιάζω την επικαιρότητα. Προπάντων να εξάρω δεόντως, κάθε φορά, ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές, που μαρτυρούν ότι στον τόπο μας και το χωριό μας, δε σταματούν ποτέ να λαμβάνονται πολλές και απρόσμενες ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες, οι οποίες χαροποιούν εμάς κι εντυπωσιάζουν τους άλλους.
Η ίδρυση του πρώτου θεσμικού οργάνου ο: «Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων του Σταυράκειου Γυμνασίου–Λυκείου Ανωγείων»,αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο πολλοί είχαμε οραματιστεί και με ιώβεια υπομονή ανέμεναν οι αείμνηστοι ευεργέτες μας, Μιχάλης και Λετίτσια Σταυρακάκη, (Σταυράκη). Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους παράγοντες, που έκαναν αυτό το όνειρο, έστω και μετά από καθυστέρηση μερικών δεκαετιών, ζωντανή πραγματικότητα.
Η ασύλληπτη δωρεά των ευεργετών μας με συνόδευε πάντα κι οι ίδιοι σαν αιθέριες οπτασίες με ακολουθούν μια ζωή έως και σήμερα. Στην επίμονη αναζήτηση τρόπου ανταπόδοσης της ευεργεσίας τους, άκουγα την προτροπή τους: «Ποίει και εσύ ομοίως», ‘κάνε και συ το ίδιο!’ Κι αυτό το επιτακτικό μήνυμα το στέλνουν αδιαλείπτως σε όλα τα πνευματικά τους παιδιά, στην επιθυμία τους να βάλομε την καθημερινή μας βιωματική στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Διαπιστώνοντας την ατομική μου αδυναμία ν’ ανταποκριθώ στην απεραντοσύνη του χρέους μου, συνεκτιμούσα συνεχώς περισσότερο τη δύναμη της συλλογικότητας και της συμπόρευσης όλων των ευεργετημένων φίλων και συν-τρόφων. Γι’ αυτό και η ‘αναζήτηση’ της ανταπόδοσης αντικαταστάθηκε πολύ νωρίς με την ‘αναζήτηση’ διαφόρων τρόπων προσέγγισης και λύσης των προβλημάτων των συγχωριανών μας και όχι μόνο.
Πριν από 45 χρόνια, από τη Γερμανία, έστειλα ένα άρθρο στο φίλο και τότε Δ/ντή της ‘Φ.τ.Α’, τον Κώστα Σπαχή. Αφού συγχαίρω όλους τους φίλους, που συνέβαλαν στην ίδρυση της Εφημερίδας μας, επισημαίνω: «Τη λύση των κοινωνικών μας προβλημάτων πρέπει ν’ αναζητήσομε στο Ανωγειανό δαιμόνιο και στα δυο πνευματικά μας όπλα: Στο Γυμνάσιο και την Εφημερίδας μας. Την προσφορά του Γυμνασίου βεβαιώνουν οι δεκάδες των νεαρών επιστημόνων και για το δεύτερο ευελπιστούμε», (‘Η Φωνή των Ανωγείων’, Μάρτιος 1974, σ.4).

Τέσσερα χρόνια μετά το 1978, με αφορμή την εκλογή μου ως Καθηγητή στην Ακαδημία Ιωαννίνων, με το άρθρο μου: ‘Ξεκίνημα και Μήνυμα’ έστειλα ένα φιλικό γενικό κάλεσμα μ’ ένα τολμηρό μανιφέστο, σχετικό με την επιτακτική ανάγκη, της ίδρυσης ενός θεσμικού οργάνου όλων των αποφοίτων και κυρίως των επιστημόνων, που είχαμε την τύχη να πάρομε το μαγικό χαρτί, που υπέγραψε με τον ιδρώτα του το αξιολάτρευτο ζεύγος Σταυρακάκη.
Μεταξύ άλλων αναφέρω και τα εξής: «Η ίδρυση ενός Συλλόγου των Ανωγειανών Επιστημόνων, θα μπορούσε να διοχετεύει τις συντονισμένες προσπάθειές μας, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής του τόπου μας και ιδιαίτερα του χωριού μας. Με προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, γιορτές, διαλέξεις και με άλλες δραστηριότητες θα μπορούσαμε να συμβάλομε καθοριστικά στην ανόρθωση του μορφωτικού επιπέδου των ανθρώπων μας», (‘Η Φωνή των Ανωγείων’, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1978, σ, 4).
Η πρόσκλησή μου έπεσε στο κενό και σε «ώτα μη ακουώντων». Ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», στην οποία απάντησε μόνο η «άκρα του τάφου σιωπή». Έμεινε το αποτύπωμα μιας μικρής πικρίας, αλλά η φλόγα της ελπίδας ολοζώντανη. Κι έτσι πέρασε περισσότερο από μισός αιώνας, για να έλθει ‘το πλήρωμα του χρόνου’, τον Αύγουστο 2019! Κάλιο αργά παρά ποτέ!
Καλοδεχόμαστε το Νέο μας Σύλλογο με τις πιο θερμές μας ευχές. Άλλωστε οι προσδοκίες μας συμπορεύονται με την ποιότητα των μελών του Δ.Σ. Απαρτίζεται από ανθρώπους νέους και με όρεξη ακόμα και για να καλύψουν, αναδρομικά, κάποιες ανεκπλήρωτες δράσεις, έστω και μερικών χαμένων ετών. Καλή επιτυχία!

Σε μία προσπάθεια εξοικείωσης του κοινού με την επιστήμη και την τεχνολογία, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα προσφέρει μέρες ελεύθερης επίσκεψης κοινού στους χώρους του κάθε χρόνο. Δίδεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του να έχουν μια πρώτη γνωριμία της λειτουργίας του Αστεροσκοπείου, να πληροφορηθούν για τα τελευταία επιτεύγματα στην Αστροφυσική και να παρατηρήσουν από το τηλεσκόπιο εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Οι δυο τελευταίες ημέρες για το 2019 όπου το Αστεροσκοπείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό, είναι αύριο Κυριακή 25 Αυγούστου, και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου.Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω ημερών το Αστεροσκοπείο είναι επισκέψιμο από τις 18:00-23:00. Οι επισκέπτες θα έχουν όπως πάντοτε τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου και να παρακολουθήσουν σχετική παρουσίαση, συνήθως έως τις 20:30. Κατόπιν, οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν με το μάτι, μέσω του τηλεσκοπίου των 1.3 μέτρων, ένα ουράνιο αντικείμενο που θα είναι ορατό εκείνη την περίοδο.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στο υψόμετρο του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, προτείνουμε να είστε κατάλληλα ενδεδυμένοι. Να ληφθεί υπόψη ότι το Αστεροσκοπείο είναι Ερευνητική – Επιστημονική εγκατάσταση. Δεν υπάρχουν χώροι υγιεινής, ικανός αριθμός καθισμάτων για μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι χώροι είναι περιορισμένοι και δεν προσφέρονται για μεγάλης διάρκειας παραμονή κοινού. Επισημαίνουμε ότι σε ημέρες μεγάλης προσέλευσης η αναμονή για την παρατήρηση με το μάτι μπορεί να ξεπεράσει τη μία ώρα. Για αυτό η επίσκεψη με μικρά παιδιά, όπως και για άτομα με προβλήματα κινητικά, σε ημέρες μεγάλης προσέλευσης δεν συστήνεται.

Επίσης, λόγω της στενότητας του δρόμου προς το Αστεροσκοπείο που εμπεριέχει σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος και του περιορισμένου χώρου στάθμευσης στο Αστεροσκοπείο, η επίσκεψη με λεωφορεία τις ημέρες ελεύθερης επίσκεψης του κοινού δεν είναι δυνατή.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά τα τελευταία 5 χλμ προς την κορυφή του Αστεροσκοπείου (μετά την έξοδο προς αριστερά από το κεντρικό δρόμο προς Νίδα) λόγω της στενότητας του δρόμου και των συνεπειών από τον περασμένο χειμώνα.

Ένας χάρτης οδικής πρόσβασης από το Ηράκλειο στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα μέσω του Google Maps είναι διαθέσιμος εδώ.

https://www.google.com/maps/d/viewer?msa=0&mid=1x-DDXe2smDvJzKeLVWUFO_CicvU&ll=35.27287786471989%2C25.002154500000074&z=12

“Έφυγε” από τη ζωή στην Αθήνα σε ηλικία 81 ετών η Αγγελική Μεμου-Κλίνη, του Μεμμονικολα. Η νεκρωσιμος ακολουθία θα ψαλει τη Δευτέρα 26 Αυγούστου στις 11 π.μ από τον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο νεκροταφείο Αμαρουσίου οπου και θα γίνει η ταφή της.

Στον σύζυγο της Λευτέρη και στους τέσσερις γιους της η ΑΝΩΓΗ εκφράζει τα θερμότερα της συλλυπητήρια.Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.

-->