Θερμοκρασία pt>
Άνεμος
Βαρόμετρο cript>
Υγρασία /sc
Βροχόπτωση Μήνα
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Archive for Φεβρουαρίου 2019

Πέθανε στην   Αθήνα η Δέσποινα Δακανάλη ή “Βολταίρα” σε ηλικία 70 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στις 11 π.μ στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στα Ανώγεια.

Η εκλιπούσα υπήρξε ένας δραστήριος άνθρωπος και ερχόμενη ως νύφη στα Ανώγεια, από την Κεφαλλονιά όπου καταγόταν, στην δεκαετία του ’70 άνοιξε ένα από τα πρώτα φροντιστήρια Αγγλικών εκείνης της εποχής όχι μόνο για το χωριό μας αλλά και για ολόκληρο τον ορεινό Μυλοπόταμο. Παράλληλα για πολλά χρόνια έδειχνε το ταλέντο της και στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου στο Αρμί όπου βρισκόταν ως ψάλτρια περήφανη και ηρωίδα Μάνα, άντεξε για χάρη της οικογένειας της τον χαμό της κόρης της Ρηνούλας που πέθανε άδικα σε ηλικία μόλις έξι ετών στην δεκαετία του 1980.Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και “έφυγε” από τη ζωή μόλις στα 70 της χρόνια αφήνοντας όμως πίσω της μια σεβαστή και αξιοπρεπή οικογένεια. Κόρη της είναι μάλιστα η σημαντική τραγουδίστρια μας Μαρίνα Δακανάλη.

Η ΑΝΩΓΗ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Ας είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που θα την σκεπάσει.

Η Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου Πεπτικού Συστήματος (ΕΜ-ΚΑΠΕΣ) οργανώνει το 4o MasterClass για τους καρκίνους του πεπτικού, από τις 20-24 Φεβρουαρίου 2019 στα Ανώγεια.  Στο Συνέδριο συμμετέχουν χειρουργοί, παθολογο-ανατόμοι, βιολόγοι, ακτινολόγοι, ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι και παθολόγοι ογκολόγοι. Η μακρόχρονη επιστημονική συνεισφορά των ομιλητών έχει καθορίσει την σύγχρονη βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση για τους καρκίνους του πεπτικού και έχει οδηγήσει στην εντυπωσιακή βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης από τη νόσο.

Βασικοί στόχοι του συμποσίου είναι η ανάδειξη της σημασίας:

α) της διεπιστημονικής συνεργασίας και

β) της ανάπτυξης μεθοδολογιών και προτύπων ποιοτικού ελέγχου για την περαιτέρω βελτίωση της έκβασης των ασθενών με καρκίνο στο πεπτικό σύστημα, ανεξαρτήτως σταδίου κατά την διάγνωση.

Η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε η διοργάνωση του Συνεδρίου να γίνει στα Ανώγεια καθώς το χωριό σχετίζεται με την αρχαιολογική παράδοση που αξιώνει την Επιστήμη και την Έρευνα σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, αναγνωρίζει ότι και η σύγχρονη ιστορία του εξακολουθεί να παράγει Πολιτισμό. Παράλληλα το χωριό προσφέρεται ως χώρος περισυλλογής και διαφυγής από την πίεση της καθημερινότητας.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου και ο Δήμος των Ανωγείων καλεί στην Ανοικτή Εκδήλωση με θέμα Πολιτικές Υγείας στους Καρκίνους του Πεπτικού που θα γίνει το Σάββατο στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων και ώρα 18.30.

Ευελπιστούμε στην γόνιμη συναναστροφή της συνεδριακής κοινότητας  και της τοπικής κοινωνίας.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΜ-ΚΑΠΕΣ

Ο Δήμος Ανωγείων

Την ερχόμενη Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου θα γίνει στο Ηράκλειο η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Σταύρου Χριστοδουλάκη, με τίτλο “Οικογένεια Σκουλά, η ιστορία της” από τις εκδόσεις Μπατσιούλας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ στην αίθουσα ¨Μανώλης Καρέλης” στο κτίριο Ανδρόγεω με συντονιστή τον Γιώργο Βιτώρο. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο Επίτιμος Πρόξενος του Λουξεμβούργου στην Κρήτη Γιώργος Αεράκης και ο τέως Υπουργός Νίκος Σκουλάς. Την ιστορική αρχειακή έρευνα για το βιβλίο έκανε ο συγγραφέας Γιώργης Σκουλάς του Μιλτιαδαντρέα ο οποίος θα είναι και ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου, όπως και ο συγγραφέας και ερευνητής Γεώργιος Παναγιωτάκης, ο Μιχάλης Γεωργίου Σκουλάς και φυσικά ο ίδιος ο συγγραφέας Σταύρος Χριστοδουλάκης.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Σταύρος Χριστοδουλάκης για το βιβλίο του:

Η παρούσα μελέτη αφορά στην οικογένεια Σκουλά, μία από τις πιο μεγάλες οικογένειες της Κρήτης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μεγαλονήσου διότι τα περισσότερα από τα μέλη της υπήρξαν πρωτεργάτες στις μεγάλες κρητικές επαναστάσεις, όπως στη Μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866-1869, και με την αυτοθυσία τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην απελευθέρωση της νήσου.

Από την οικογένεια Σκουλά των Ανωγείων -διότι σε αυτήν εστιάζεται η παρούσα μελέτη- έχουν αναδειχθεί σπουδαίες προσωπικότητες τόσο σε σημαντικές ιστορικές στιγμές, όπως αυτή του Εμμανουήλ Αναγνώστου Σκουλά, του φερόμενου –σύμφωνα με τα νέα ιστορικά στοιχεία– ως πυρπολητή της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και του Γεώργιου Αθανασίου Σκουλά, έναν από τους 62 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς μάρτυρες, όσο και σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, αφού πολλά μέλη της συνεργάστηκαν με ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Βασίλειος Σκουλάς που υπήρξε ο στενότερος φίλος και συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου σε όλη τη διάρκεια του βίου του, ο Νίκος και ο Θανάσης Σκουλάς, στενοί συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου, ο μουσικός-καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς κ.ά.

Αυτή η μελέτη δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με επιστημονικό τρόπο, εάν δεν υπήρχε η αγαστή συνεργασία του συγγραφέα με τον ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα Γεώργιο Σκουλά του Μιλτιαδαντρέα, ο οποίος, ως θεματοφύλακας, κάτοχος και επόπτης του ιστορικού αρχειακού υλικού της οικογένειας Σκουλά, συνέλεξε το υπάρχον υλικό μαζί με ανάλογο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό που αφορούσε στην οικογένεια και το παρέδωσε προς διασταύρωση, χρήση και δημοσίευση στον γράφοντα, προκειμένου να υπάρχει αντικειμενικότητα στην έρευνα και ο οποίος στη συνέχεια το εμπλούτισε και το επιβεβαίωσε με επιπλέον ιστορικά στοιχεία που είχε συλλέξει ο ίδιος, δημιουργώντας το εν λόγω σύγγραμμα.

Η οικογένεια Σκουλά έχει προσφέρει πολλά στην ελληνική κοινωνία και τα μέλη της εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους στην πρόοδο της πατρίδας. .”ολοκληρώνει.

Ο Σταύρος Χριστοδουλάκης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Αρσακείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ψυχικού (1987).

Από το 1994 άρχισε να ασκεί το διδακτικό του έργο στην Πρωτοβάθμια Δημοτική Εκπαίδευση. Μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Πατρών (2002-2005). Το 2005 έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε τιμητικές υποτροφίες του ΙΚΥ επί δύο έτη.

Από το 2012 μέχρι σήμερα είναι Διευθυντής σε Δημοτικά Σχολεία της Αθήνας. Το 2017 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα με βαθμό «Άριστα» από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Συμμετέσχε σε επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις που προάγουν το σχολείο στην ευρύτερη κοινωνία ή την εκπαιδευτική κοινότητα (Πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν. 2012-2015, Προγράμματα Πολιτισμού και Αγωγής Υγείας).

Παράλληλα, συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια και έκανε εισήγηση σε επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η Εκκλησία της Κρήτης κατά την Αραβοκρατία (824-961 μ.Χ.)», Ηράκλειο Κρήτης 2011 (δημοσίευση στον τόμο 11, περιοδικό  GRAECO-ARABICA, Ηράκλειο Κρήτης 2011). Επίσης συμμετέχει ωςπροσκεκλημένος ομιλητής σε ραδιοφωνικές εκπομπές, εκδηλώσεις και  βιβλιοπαρουσιάσεις.

Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης στο επιστημονικό περιοδικό Αέροπος (1999), ανέλαβε τις διορθώσεις του περιοδικού Ελληνική Αγωγή (2008) και  επιμελήθηκε από τις εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας τα συγγράμματα Αττικόν Ύδωρ (Αθήνα 2009), Ένας Γεωργιανός προσκυνητής στον Βυζαντινό κόσμο  του 9ου αιώνα: ο Άγιος Ιλαρίων ο Γεωργιανός (διδακτορική διατριβή, Αθήνα 2010), Κανέλα από τη Σμύρνη (Αθήνα 2015) και Το απουσιολόγιο του χρόνου από τις εκδ. Μ. Γκιούρδας (Αθήνα 2017).

Διαβάστε την συνέχεια... »

Το ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης, Αναπτυξιακή Α.Ε ΟΤΑ, ως κύριος δικαιούχος του έργου με τίτλο “Γεωτουρισμός στα Νησιωτικά Γεωπάρκα (Geotourism in insular geoparks) και ακρωνύμιο “Geo-In” που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014 – 2020 και ως διαχειριστής του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη (Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO), σας προσκαλεί σε ενημερωτική εκδήλωση που θα διεξαχθεί στα γραφεία του στα Ανώγεια, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ.

Στη συνάντηση θα παρουσιασθούν οι στόχοι, το περιεχόμενο καθώς και η πορεία υλοποίησης του έργου.Ειδικότερα θα συζητηθούν σημαντικές δράσεις οι οποίες απαιτούν την συμμετοχή και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας καθώς και την ευαισθητοποίηση ανθρώπων και φορέων του Γεωπάρκου Ψηλορείτη σε μια κοινή φιλοσοφία συνεργασίας και περαιτέρω ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. Όπως:

  1. Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη (Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO). Η σημασία του συμφώνου για τη χωρική ανάπτυξη και δικτύωση της ευρύτερης περιοχής.

2.Γεωλογικές, φυσιολατρικές και πολιτιστικές διαδρομές του Ψηλορείτη, τμήμα των οποίων υλοποιείται μέσω του GEO – INκαι η σύνδεσή τους με άλλες διαδρομές που υπάρχουν ή δημιουργούνται  στο πλαίσιο άλλων πρωτοβουλιών και προγραμμάτων.

3.Πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου GEO-IN.

Το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

 

Στα Ανώγεια βρέθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου του Κ.Κ.Ε Μανόλης Συντυχάκης, που πραγματοποίησε μια βόλτα κατά μήκους του χωριού, επισκέφθηκε τα καφενεία και συνομίλησε με τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τον Βουλευτή του Κομμουνιστικού κόμματος συνόδευαν σε αυτή την επίσκεψη ο υποψήφιος δήμαρχος Ανωγείων με την Λαϊκή Συσπείρωση Στέλιος Σταυρακάκης καθώς και ο Δημοτικός σύμβουλος Ανωγείων Αντώνης Ρούλιος καθώς και μέλη της τοπικής Π.Ε.Α.Ε.Α Ανωγείων.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν πτόησαν ιδιαίτερα τον Μανόλη Συντυχάκη, που πέρασε από όλες τις πλατείες των Ανωγείων και συνομίλησε με όσο περισσότερους θαμώνες μπόρεσε. Βασικό θέμα της κουβέντας ήταν τα αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην ορεινή Κρήτη.

Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετώπισε με επιτυχία και ο Δήμος Ανωγείων, με κυριότερο μια μικρή κατολίσθηση βράχων και χωμάτων σε δρόμο στα Σείσαρχα το πρωί που δεν διέκοψε μεν την κυκλοφορία, αλλά ήταν επικίνδυνη για τους διερχόμενους οδηγούς. Μηχάνημα του Δήμου παρενέβη και μετακίνησε τους βράχους και τις πέτρες που είχαν μπει μέσα στο δρόμο και έδωσε τέλος σε αυτό το θέμα που απασχόλησε κατοίκους και οδηγούς. Ο Δήμος Ανωγείων έμεινε ανοιχτός σήμερα Σάββατο για κάθε ενδεχόμενο χωρίς πάντως να παρουσιαστεί κάποιο άλλο πρόβλημα.Μοναδικό ίσως θέμα μετά τις κατολισθήσεις, η αναβολή του παιχνιδιού του Αετού Ανωγείων, ο οποίος θα αγωνιζόταν σήμερα στο Ηράκλειο με τον Τηγανίτη, αλλά η ΕΠΣΗ το ανέβαλλε λαμβάνοντας υπόψιν και τη δύσκολη μετακίνηση των Ανωγειανών προς το Ηράκλειο λόγω των προβλημάτων που άφησε πίσω της η βροχή.

Πάντως και στα Ανώγεια “έριξε” πολύ νερό, ακατάπαυστα καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας όπως συνέβη και χθες, με έντονη βροχή και χαλάζι σε ορισμένες στιγμές, ενώ στον Ψηλορείτη σε ορισμένα σημεία το χιόνι έφτασε ακόμα και τα 10 εκατοστά! Τα φαινόμενα δείχνουν να υποχωρούν αφήνοντας πίσω του ένα κατάλευκο Ψηλορείτη, αλλά και μια ..γεμάτη λιμνοδεξαμενή του Γωνομιού, με το ύψος του νερού εκεί να έχει πλέον ξεπεράσει τα 14 μέτρα. Η στάθμη θα παραμείνει εκεί καθώς ο Δήμος με στοχευμένες κινήσεις δεν επιθυμεί την υπερχείλιση της που γίνεται όταν φτάσει κοντά στα 20 μέτρα, διότι δεν θέλει να ρισκάρει να παρουσιαστούν προβλήματα του πρόσφατου παρελθόντος και να χαθεί το νερό που τόσο πολύτιμο είναι για τα Ανώγεια όχι μόνο για την ύδρευση αλλά και για την άρδευση κατά τους θερινούς μήνες μια διαδικασία που φαίνεται ότι δεν θα έχει θέματα τουλάχιστον για την επόμενη διετία.

Με τα παραπάνω δεδομένα, αντιμετωπίζουμε τις έντονες φετινές, πρωτόγνωρες ίσως βροχοπτώσεις στα Ανώγεια,ως “δώρο” Θεού αναλογιζόμενοι τα προβλήματα του παρελθόντος, και ξεπερνάμε τα όποια προβλήματα αφήνει πίσω της η κακοκαιρία, παράλληλα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι τέτοιες ημέρες στα ποιμνιοστάσια τους λόγω του νερού και της λάσπης.

Φωτογραφίες:Μανόλης Σαμόλης

 

-->