Θερμοκρασία 10.1°
Άνεμος 4.8 ΝΔ
Βαρόμετρο 1016.0
Υγρασία 84%
Βροχόπτωση Μήνα 95.2 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Archive for Δεκεμβρίου 2018

Φέτος, στην καθιερωμένη λειτουργία για τους άνδρες στην Εκκλησία του ΑΪ Γιώργη ,που θα γίνει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ στα Ανώγεια, , με πίστη ορθοδοξία και σεβασμό θα μνημονεύσουμε ,θα τιμήσουμε και θα δοξάσουμε, όλους τους Έλληνες πεσόντες αεροπόρους μας, ως την πιο απλή τιμή που μπορεί να τους δοθεί μέσα από την Ιερά Θεία Λειτουργία, μέσα από την προσευχή όλων των ανδρών της Κρήτης.

Τους ήρωες των αιθέρων, ανάμεσα τους και ο Ανωγειανός Ζαχαρίας Δραμουντάνης που έπεσε με το αεροπλάνο του το 1954.Θα τιμήσουν με την παρουσία τους Αξιωματικοί της τιμημένης Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας! Όσοι πιστοί…

π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης

–Συνέντευξη στην ΑΝΩΓΗ και τον Γιώργη Μπαγκέρη

Την απόφαση του να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Ανωγείων, γνωστοποιεί μέσω της Ανωγής, ο νυν δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης. Με αφορμή αυτή του την απόφαση, συνομιλήσαμε μαζί του στο γραφείο του, όπου ο ίδιος αναφέρεται στα πεπραγμένα του ως δήμαρχος Ανωγείων από τον Σεπτέμβριο του 2014 και τις άμεσες προτεραιότητες του για το 2019 , αλλά και για την επόμενη πενταετία εφόσον εκλεγεί. Παράλληλα ο κ.Καλλέργης δε διστάζει να μιλήσει για πράγματα που ήθελε να κάνει αλλά έμειναν πίσω και τη θέληση του να πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα. Αναφέρεται επίσης στις σκέψεις του για ενιαίο  ψηφοδέλτιο αλλά  μιλάει επίσης για τους συνυποψήφιους του εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό, τονίζοντας ότι στα Ανώγεια πάντα μόλις κλείνει η κάλπη ξεκινά η περίοδος της συνεργασίας, ανεξαρτήτως θέσεως.

Τέλος ο Εμμανουήλ Καλλέργης απευθύνει μήνυμα στους Ανωγειανούς όπου γης για τα Ανώγεια, την ιστορία και τον πολιτισμό που πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε προσφέροντας παράλληλα λύσεις και διεξόδους στη νέα γενιά και στο παραγωγικό τμήμα του τόπου, των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη του Εμμανουήλ Καλλέργη στην ΑΝΩΓΗ:

Για την υποψηφιότητα του στις δημοτικές εκλογές του 2019:

Η επιλογή μου να είμαι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος Ανωγείων θα έλεγα ότι έχει ωριμάσει στο μυαλό μου κυρίως κατά τον τελευταίο χρόνο. Θεωρώ ότι είναι μια λογική απόφαση, διότι όταν κάνεις μια προσπάθεια, όταν μπαίνεις στα βαθιά της διοίκησης του Δήμου και του προγραμματισμού, νομίζω ότι ο κάθε άνθρωπος δε μπορεί σε μια πενταετία να δράσει και να προσφέρει αυτό που μπορεί να προσφέρει στον μέγιστο βαθμό. Νομίζω ο κάθε δήμαρχος δικαιούται άλλη μια θητεία , για να ολοκληρώσει το όραμα του να βάλει μια βάση ολοκλήρωσης στην προσπάθεια του. Θεωρώ  ότι και στον Δήμο Ανωγείων εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια συνέχεια, από δήμαρχο σε δήμαρχο όλοι είχαν να προσφέρουν κάτι, από παλιότερα και την εποχή δημαρχίας Κλάδου που θυμόμαστε εμείς. Υπάρχει μια ενιαία αντίληψη και μια ενιαία στρατηγική για την ανάπτυξη των Ανωγείων, οπότε και ο καθένας προσθέτει το λιθαράκι του και τις προσωπικές πινελιές του, ανάλογα και με τις συγκυρίες.

Εμείς ξεκινήσαμε με τους συνεργάτες μου από την πρώτη μέρα μια προσπάθεια, πάντα σε συνεργασία και με τις άλλες παρατάξεις και με όλο το δημοτικό συμβούλιο, καθώς σχεδόν πάντα οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε ενημέρωση όλων των παρατάξεων  και είχαμε κοινή στρατηγική για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Οι τρεις βασικοί άξονες ανάπτυξης των Ανωγείων:

Από την αρχή θέσαμε τρεις βασικούς άξονες για την ανάπτυξη των Ανωγείων. Ο πρώτος άξονας και ο πιο σπουδαίος για μένα είναι ότι συνεχίσαμε και εντείνουμε τις προσπάθειες μας για τον δρόμο Ηράκλειο-Ανώγεια. Αυτή την τετραετία πήραμε το 80% των υπογραφών του κόσμου και πιέζουμε ακόμα σε αυτό το σημείο, για απαλλοτριώσεις χωρίς αποζημίωση. Κατορθώσαμε πέρσι να μπει σε κωδικό του Υπουργείου Μεταφορών, το τμήμα Κυλιστός-Ανώγεια. Πιέζουμε για να μεταφερθούν τα χρήματα, οι ενδείξεις και οι εξαγγελίες δείχνουν ότι αυτό θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και ευελπιστώ ότι με τις αρχές του νέου έτους θα μπουν αυτά τα 5 εκ ευρώ από τη γενική γραμματεία Υποδομών και Μεταφορών. Αυτές είναι οι πληροφορίες που έχουμε για το πιο βασικό και αναπτυξιακό έργο των Ανωγείων.

Ο δεύτερος άξονας είναι η ανάπτυξη προς τον Ψηλορείτη και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπου κατορθώσαμε αρκετά πράγματα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Με το περίπτερο της Νίδας, έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες για να συνεχίσουμε κάποια πράγματα, όπως το παλιό Χιονοδρομικό όπου περιμένουμε να ανοίξουν κάποια προγράμματα. Έχουμε ένα στόχο για την ανάπτυξη του χιονοδρομικού για τον οποίο είμαστε σε διαπραγματεύσεις

Ένας τρίτος άξονας στον οποίο μας βοήθησε πολύ το πρόγραμμα “Φιλόδημος” είναι η αντικατάσταση των υποδομών, ένα έργο πνοής για τα Ανώγεια. Δηλαδή ο εξορθολογισμός και του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και η βοήθεια προς τον Ψηλορείτη με δρόμους που ανοίγονται εκεί και για τους βοσκούς αλλά και για τον τουρισμό. Πιστεύω ότι άμεσα θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση καθώς έχουμε κάνει όλη την προεργασία για να απορροφηθούν. Έχουμε δουλέψει αρκετά τον τελευταίο καιρό σε αυτή τη κατεύθυνση για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο των Ανωγείων.

Η βοήθεια της Πολιτείας και της Περιφέρειας Κρήτης και οι προτεραιότητες για το 2019:

Στην ουσία ο κρατικός μηχανισμό πηγαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς. Δεν υπήρχαν χρήματα όλο αυτό το διάστημα, αλλά ευτυχώς για μας τους ορεινούς δήμους υπήρξε μια στήριξη με επιπλέον χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να μπορέσουν να γίνουν κάποια πράγματα.

Η βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης υπήρξε πάντα απλόχερη. Είχαμε και έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον Σταύρο Αρναουτάκη Ότι μπορούσαμε να ωριμάσουμε και να πάρουμε νομίζω ότι μας δόθηκε για αυτό κάναμε αρκετά έργα αλλά και έχουμε και πολλές μελέτες έτοιμες για την προετοιμασία νέων έργων.Πρόσφατα καταφέραμε να πάρουμε για παράδειγμα τα χρήματα για τη μελέτη του φράγματος του Βαρσαμά, στο οποίο έργο όμως συναντούμε κάποια εμπόδια και δεν έχει προχωρήσει, αλλά ελπίζω ότι αυτό το διάστημα θα καταφέρουμε να το επανεκινήσουμε και αυτό. Όπως επίσης και ένας μεγάλος στόχος που έχουμε θέσει και κοιτάζουμε τη νομική πλευρά του θέματος είναι να έρθουν οι εναπομείναντες “Πυρήνες” στα χέρια του Δήμου.

Ένας άλλος στόχος είναι να λειτουργήσουν κάποιες υποδομές που είναι στο χωριό από ντόπιους, και θέλουμε να τις λειτουργήσουμε ως δήμος όπως για παράδειγμα τον ‘Τόπο του βοσκού”, ή το Ψηφιακό μουσείο κάτι που το κατορθώσαμε και είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης.

Νομίζω όλα αυτά δείχνουν ένα δρόμο και των προθέσεων μας και στο τι μπορούμε να κάνουμε για το χωριό μας. Πιστεύω όλα αυτά θα πάνε καλά όπως και η πρόθεση μας να στηρίξουμε υποδομές μέσα στο χωριό.

Κατορθώσαμε και πήραμε το κέντρο ενημέρωσης και βιοποικιλότητας κτηνοτροφίας ένα έργο ενός εκατομμυρίου ευρώ  το οποίο έχουμε βγάλει και μέσα στο 2019 θα ξεκινήσει αυτό. Επίσης βάλαμε στο LEADER και θεωρώ ότι θα εγκριθεί, η επέκταση του μουσείου του Γρυλιού . Άρα στοχεύουμε δυναμικά στις υποδομές μέσα στο χωριό και για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας στον τόπο.

Παράλληλα φτιάξαμε πλατείες και στενά στο χωριό πιστεύω οι παρεμβάσεις αυτές αναδεικνύουν περισσότερο την ομορφιά των Ανωγείων. Καθημερινά βρισκόμαστε έξω και παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε και σε ζητήματα της καθημερινότητας των δημοτών. Φτιάξαμε το έργο της ανακύκλωσης με μια απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχουν ακόμα αδυναμίες σε επίπεδο καθαριότητας, αλλά τα βασικά τα βλέπουμε και παρεμβαίνουμε άμεσα.

Δώσαμε επίσης και πάντα θα δίνουμε έμφαση στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το χωριό μπορεί να μην πάσχει από πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά πάντα θα δίνουμε έμφαση σε αυτές που θα τονίζουν και θα αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό των Ανωγείων.

Τέλος ξεκινάμε κάποια συνέδρια, εμείς επιθυμούμε να κάνουμε τα Ανώγεια τόπο συνεδρίων. Τον Φεβρουάριο για παράδειγμα έχουμε ένα πολύ μεγάλο ιατρικό συνέδριο με συμμετοχή 150 ατόμων.

Παράλληλα στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους Πολιτιστικούς συλλόγους όπως και τους αθλητικούς. Τον Πολιτιστικό σύλλογο Ανωγείων, τον Όμιλο του Σκακιού που κάνουν σημαντικά πράγματα, αλλά και τον Αετό Ανωγείων που στεκόμαστε στο πλευρό του σε αυτή τη καινούρια προσπάθεια που κάνει στο Ηράκλειο. Μέσω της βοήθειας μας σε όλους τους συλλόγους πιστεύω βοηθάμε τη νεολαία μας που πρέπει να βρίσκει διεξόδους σε θετικές κατευθύνσεις στα Ανώγεια.

Τα οικονομικά του Δήμου και κατά πόσο αυτά του δίνουν ελευθερία κινήσεων για να κάνει αυτά που επιθυμεί για τα Ανώγεια:

Ο δήμος Ανωγείων δεν είχε ποτέ άνεση στα οικονομικά του, είναι ένας μικρός δήμος που παλεύει να σταθεί όρθιος καθημερινά. Υπάρχουν προβλήματα στη διοίκηση. Είμαστε ένας δήμος που δεν έχει πολύ προσωπικό, λειτουργεί με συμβούλους, ενώ δεν έχουμε επάρκεια στην τεχνική υπηρεσία καθώς έχουμε μόνο ένα μηχανικό που μπορεί να βάλει υπογραφή. Προσπαθούμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα. Θεωρώ ότι για την ερχόμενη πενταετία είναι ένα σημαντικό ζήτημα, ίσως και το πρωτεύον, το θέμα της διοίκησης και ο τρόπος λειτουργίας του δήμου. Θεωρώ ότι με την έξοδο από τα μνημόνια που έχουμε τώρα θα έχουμε αυτή την ευκαιρία και με το ζήτημα των προσλήψεων του ένα προς ένα ή του επιστημονικού προσωπικού.Θα κατευθυνθούμε εκεί όπως και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια που μπορέσαμε και πήραμε όλους τους υπαλλήλους που ήταν μέσω ΑΣΕΠ, τον μηχανικό, ένα στην πληροφορική και ένα εργάτη, εννοώ μόνιμο προσωπικό, και θα συνεχίσουμε εντατικά αυτή την προσπάθεια στελέχωσης του δήμου Ανωγείων. Οι ελλείψεις μας είναι τεράστιες σε θέματα προσωπικού, ιδιαίτερα σε επιστημονικό επίπεδο. Τώρα θα βγουν κάποιες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού και ευελπιστώ να είμαστε μέσα σε αυτές. Δυστυχώς τα οικονομικά του δήμου δεν επιτρέπουν ανοίγματα τέτοιου είδους και πρέπει να περιμένουμε αυτό που είπε η Κυβέρνηση για την ανακατανομή των πόρων.

Ως οικονομικά είμαστε σε θέματα προϋπολογισμού στο σημείο που δεν κάνουμε αυξήσεις ούτε σε τέλη ούτε σε άλλες επιβαρύνσεις των δημοτών. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να κάνουμε μειώσεις. Ο προϋπολογισμός μας βγαίνει θετικός, όπως και φέτος θα είναι με θετικό πρόσημο. Υπάρχουν ζητήματα στα έσοδα του δήμου από τους δημότες, και υπάρχει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε εξέλιξη για τον εξορθολογισμό των χρεών με βάση τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες για να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις τους. Υπάρχει υστέρηση στα έσοδα, αυτό πρέπει να το πούμε και ορισμένες φορές βγαίνουμε σε αναγκαστικά μέτρα, με την ευαισθησία βέβαια πάντα που διακρίνει τον καθένα μας στο να εξυπηρετήσουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκες, ή είναι άρρωστοι ή οτιδήποτε άλλο πρόβλημα προκύπτει. Το κοινωνικό ζήτημα το έχουμε πάντα ψηλά υπόψιν μας.

Αν επανεκλέγει, πως θα θέλει να τον θυμούνται οι Ανωγειανοί μετά από δέκα χρόνια δημαρχίας

Εγώ θέλω να έχω ήσυχη τη συνείδηση μου. Ότι έκανα αυτό που μπορούσα να κάνω. Όλοι κάνουμε την προσπάθεια μας με τις δυνάμεις που έχει ο καθένας. Το βασικό για μένα είναι να έχω ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έκανα τα πάντα προς την κατεύθυνση της προόδου του τόπου μας. Και βασικά δεν θέλω να αλλάξω και σαν χαρακτήρας, όπως νομίζω κάνω και μέχρι σήμερα όπου λειτουργώ συλλογικά. Προσπαθώ να βοηθήσω όλους τους ανθρώπους χωρίς κανένα διαχωρισμό αρκεί να πειστώ ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Κανένας διαχωρισμός ούτε κοινωνικός ούτε κομματικός δεν ήταν ποτέ στη φύση μου.Νομίζω όλη η ομάδα του δήμου Ανωγείων έχει αποδείξει τα παραπάνω που είπα αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Βλέπετε και εσείς και γνωρίζετε ότι υπάρχει και μια άριστη συνεργασία με όλη την αντιπολίτευση του δήμου Ανωγείων.

Αν έχει μετανιώσει για πράγματα που έκανε από τον Μάιο του 2014 μέχρι σήμερα, ή αν σε κάποια ζητήματα θα έπραττε διαφορετικά αν γύριζε πίσω τον χρόνο;

Όχι, όχι. Πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και τις συγκυρίες στις οποίες συμβαίνει μια κατάσταση. Έχω ένα ζήτημα ότι ίσως δεν ήμουνα καλός στην επικοινωνία. Δεν εννοώ την καθημερινότητα. Εννοώ και τα Μ.Μ.Ε αλλά και κάποια πράγματα που είχα πει το 2014 για περισσότερη συμμετοχή του κόσμου και συνελεύσεις τα οποία δεν κατόρθωσα να κάνω. Και αυτό είναι δικό μου πρόβλημα, προσωπικό. Με το ζήτημα επικοινωνίας που τόνισα παραπάνω. Ο κόσμος είχε πάντα άποψη βέβαια στο οτιδήποτε προσπαθούσαμε να κάνουμε, πάντα ρωτάμε τον κόσμο γιατί ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλύτερα τα προβλήματα του από εμάς. Επειδή όμως μας κυνήγησε πολύ ο χρόνος σου απαντώ στο ερώτημα σου ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάποιες ανοιχτές συνελεύσεις που από δική μου ολιγωρία δεν έγιναν. Αυτό είναι μια αδυναμία που θέλω και πιστεύω ότι θα διορθώσω.

Για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου του και το ποσοστό ανανέωσης που αυτό θα έχει.

Η λειτουργία της ομάδας μας αυτά τα τέσσερα χρόνια ήταν πολύ καλή.Με τακτικές συνεδριάσεις και συναντήσεις γεγονός που έφερε ένα αποτέλεσμα συλλογικής δράσης σε όλα τα ζητήματα. Με τις απόψεις, τις ιδιαιτερότητες και την δυναμική του καθενός.Αν και είναι νωρίς και θα προτιμούσα όλα αυτά να τα πούμε μετά τις γιορτές μπορώ να πω ότι θα συνεχίσουμε σε αυτή τη βάση. Σε όλους τους οργανισμούς βέβαια υπάρχουν ζητήματα ανανέωσης κάτι που και εμείς θα πράξουμε σε ένα λογικό ποσοστό.

Η πρόθεση μας είναι να συνεχίσουμε μαζί και την ερχόμενη πενταετία. Για μένα θα είναι αυτή η πενταετία ακόμα και μετά τέλος! Θέλω μετά τα τελευταία μου χρόνια να γυρίσω ξανά στο σχολείο (σ.σ είναι καθηγητής Μαθηματικών).Θέλω να κλείσω εκεί μαζί με τα παιδιά. Νομίζω ότι ένας δήμαρχος  με δυο θητείες δίδει ότι είχε να δώσει από τον εαυτό και την ψυχή του. Αυτή είναι η απόφαση μου και δεν θα αλλάξει για κανένα λόγο. Να δώσω τη ψυχή μου για άλλα πέντε χρόνια και μετά να δώσω χώρο για ανανέωση και νέα δυναμική πορεία στο δήμο Ανωγείων.

Ενιαίο ψηφοδέλτιο στο Δήμο Ανωγείων. Μια συζήτηση 20 ετών που δεν έχει ευδοκιμήσει. Πόσο πιθανό είναι να γίνει τώρα;

Αυτό δεν μπορεί να το καθορίσει ο κάθε δήμαρχος πέρα από τις προθέσεις του. Όλοι έχουμε πρόθεση στην ουσία να αξιοποιήσουμε όλο το δυναμικό του χωριού.Μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να δώσει και μια άλλη πνοή στα Ανώγεια.Πάνω από 20 χρόνια υπάρχουν αυτές οι προθέσεις για ενιαίο ψηφοδέλτιο και δεν έχει γίνει ποτέ. Αυτό που μπορώ όμως να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει ένας εκλογικός νόμος καινούριος, ο “Κλεισθένης” ο οποίος στην ουσία βοηθάει στην κατεύθυνση των συνεργασιών. Υπάρχει και στο δήμο Ανωγείων αυτή η λογική . Μετά τις εκλογές όλοι συνεργαζόμαστε ούτως ή άλλως. Θα δούμε κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος στη σημερινή συγκυρία για ενιαίο ψηφοδέλτιο. Άποψη μου είναι ότι δεν περισσεύει κανείς στα Ανώγεια και το δείχνουμε αυτό καθημερινά. Εάν σαν κοινωνία το κατορθώσουμε αυτό το ζήτημα νομίζω θα είναι πολύ καλό από όλες τις απόψεις.

Αν δεν έχουμε ενιαίο ψηφοδέλτιο κατά πόσο τον απασχολεί ποιοι θα βρεθούν απέναντι του στις εκλογές ως υποψήφιοι δήμαρχοι;

Όχι δεν έχω τέτοιες σκέψεις ούτε με απασχολεί. Δεν είναι ζήτημα προσωπικό.Εμάς η πρόθεση μας είναι να κατέβουμε ξανά στις εκλογές και να συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε χαράξει. Τώρα το τι θα προκύψει ή ποιος θα είναι αντίπαλος δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Ο καθένας θα κάνει τον αγώνα του και είμαι βέβαιος ότι θα κρατήσουμε το επίπεδο που έχουν οι εκλογές στα Ανώγεια εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν μια παράδοση τα Ανώγεια σε αυτό το επίπεδο. Θυμίζω και τον συνυποψήφιο μου Σωκράτη Κεφαλογιάννη που δεν έκανε ένσταση όταν εκλέχθηκα δήμαρχος με διαφορά μιας ψήφου. Και εγώ και ο Σωκράτης και ο Αντώνης Ρούλιος είχαμε κρατήσει ψηλά το επίπεδο των Ανωγείων καθ’όλη την προεκλογική προηγούμενη περίοδο και το ίδιο θα γίνει και τώρα όποιος και να είναι υποψήφιος. Στα Ανώγεια ανέκαθεν, την ώρα που έκλεινε η κάλπη τελείωνε η περίοδος των εκλογών και ξεκινούσε αμέσως η περίοδος των συνεργασιών και αυτό θα το διαφυλάξουμε και τώρα. Πανελλαδικά έχουν να το λένε αυτό και είναι η αλήθεια για τα Ανώγεια.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει σε όλους τους Ανωγειανούς όπου γης με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του:

Υπάρχει μια ιστορία και μια υποδομή πίσω μας. Υπάρχει ένα βαρύ όνομα, τα Ανώγεια και ο δήμος Ανωγείων που πρέπει να το κρατήσουμε ψηλά εκεί που του αξίζει. Αυτό πρέπει ο κάθε Ανωγειανός να διαφυλάττει καθώς και την προοπτική ανάπτυξης αυτού του τόπου. Την αλλαγή νοοτροπιών προς το καλύτερο και τη διέξοδο που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερα στη νέα γενιά σε αυτά τα ζητήματα.Με σωστά βήματα να δράσουμε για τους νέους και για την παραγωγική ανασυγκρότηση, κρατώντας πάντα το όνομα στο σημείο που πρέπει να είναι.

Οι Ανωγειανοί πρέπει να κρίνουν το έργο μας. Κυρίως να κρίνουν αν προσπαθήσαμε και δώσαμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας για αυτούς, κάτι που θεωρώ ότι το κάναμε. Πιστεύω ότι κρατήσαμε αυτό το brand name που λέγεται Ανώγεια στο επίπεδο που του αξίζει και που πρέπει να βρίσκεται και καθημερινά μοχθούμε για την άνοδο του ακόμα περισσότερο.

-Ο Μανόλης Καλλέργης του Νικολή και της Ελευθερίας, γεννήθηκε το 1960 και μεγάλωσε στα Ανώγεια. Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος από το 1993 με την Ελένη Ξυλούρη του Επαμεινώνδα, δασκάλα και έχουν τρία παιδιά, τον Νίκο, την Όλγα και την Ελευθερία-Μαρία.

Διετέλεσε υπεύθυνος λειτουργίας του Πολύκεντρου του δήμου Ανωγείων από το 1987 έως το 1990 και δημοτικός σύμβουλος από το 1990 έως το 1994. Από φοιτητής συμμετείχε στους κοινωνικούς αγώνες της Αριστεράς, είτε ως μέλος, είτε ως υπεύθυνος οργανώσεων του Συνασπισμού και του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ

Εργάστηκε για 16 χρόνια στον ιδιωτικό χώρο της Εκπαίδευσης και από το 2006 έως το 2014 ως μόνιμος καθηγητής Μαθηματικών στο γυμνάσιο Ανωγείων. Τον Μάιο του 2014 εκλέχτηκε δήμαρχος Ανωγείων, επικρατώντας με μια ψήφο διαφορά του Σωκράτη Κεφαλογιάννη (1038 ψήφοι έναντι 1037). 

 

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων με έτος ιδρύσεως το 1960 ,με βαθιές τις  ρίζες του  στην Ανωγειανή – Κρητική παράδοση και πολιτισμό ,με βαρύ το αίσθημα  και σεβασμό της Ιστορίας του χωριού που εκπροσωπεί, την τελευταία 7ετία έχοντας μπολιάσει την παλιά με την νέα γενιά, πατώντας πάνω σε στέρεες, σωστές  και γερές βάσεις, πρωτοπορεί στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης και  Ελλάδας, με πολλές ποιοτικές ανωτέρου επιπέδου εκδηλώσεις, επιτελώντας ταυτόχρονα και ένα κοινωνικό έργο προς αδύναμες κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη ,επενδύοντας πάντα στην ΠΑΙΔΕΙΑ των Ανθρώπων και με γνώμονα το τρίπτυχο ,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΑΝΘΡΩΠΙΑ –ΑΛΗΛΛΕΓΓΥΗ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων διοργανώνει εορταστική χοροεσπερίδα την Παρασκευή  14 Δεκεμβρίου στο «ΝΥΝ και ΑΕΙ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ και  ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ.

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για  την αποπεράτωση της  αίθουσας του Π.Σ.Α(100τμ) που  θα μετατραπεί σε  έναν πολυχώρο πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (εκμάθηση παραδοσιακών χορών , μουσικών οργάνων και μπαλέτου, διεξαγωγή σεμιναρίων, εκγύμναση με ήπιες μορφές άσκησης, όπως σουηδική γυμναστική, πιλάτες αλλά και κικ μπόξινγκ ή μπόξινγκ-κουν φου- προβολές ταινιών κ.α) και θα στεγάσει επιτέλους μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας του, όλες τις δραστηριότητες του ΠΣ Ανωγείων ,αποκτώντας το ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙ που μέχρι και  σήμερα δεν κατάφερε να έχει .Ελάτε να περάσουμε μια αξέχαστη και ξεχωριστή βραδιά με πολλά και πλούσια ΔΩΡΑ!

Σας ευχαριστούμε που στηρίζεται την παράδοση. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως.Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Εκ μέρους του Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων, ο πρόεδρος Νικόλαος Γ.Βρέντζος και η Γενική Γραμματέας Ειρήνη Σταυρακάκη. Η ιστοσελίδα του Συλλόγου είναι: http://www.psanogeion.gr/

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πρώτης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων για το WiFi4EU, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7-9 Νοεμβρίου 2018.Επιλέχθηκαν από την Ε.Ε. 2.800 δήμοι – μεταξύ των οποίων 117 Ελληνικοί – για τη χορήγηση κουπονιού WiFi4EU ύψους 15 000 ευρώ.Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρωτοβουλίας ανήλθε σε 42 εκατ. ευρώ.Οι επιλεγέντες δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν σημεία Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως δημαρχεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, πάρκα, πλατείες και άλλους χώρους δημόσιου ενδιαφέροντος.

Η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ εξέφρασε την ικανοποίησή της με την ακόλουθη δήλωση: «Χάρη στην πρώτη πρόσκλησηWiFi4EU, 2 800 δήμοι θα μπορούν να παρέχουν σε χιλιάδες Ευρωπαίους και επισκέπτες δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους, σε ολόκληρη την ΕΕ, προσφέροντας μεγαλύτερη συνδεσιμότητα στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι εν λόγω δήμοι βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Η βελτίωση της συνδεσιμότητας στην ΕΕ αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας για την ψηφιακή ενιαία αγορά και η πρωτοβουλία WiFi4EU είναι ένα ακόμη απτό βήμα που θα την καταστήσει πραγματικότητα για όλους».

Επισημαίνεται ότι, θα υπάρξουν τρεις επιπλέον προσκλήσεις, για τις οποίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι δήμοι που δεν έλαβαν κουπόνι.Η δεύτερη πρόσκληση θα ξεκινήσει στις αρχές του 2019. Συνολικά, περίπου 8.000 δήμοι θα μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτό το καθεστώς έως το 2020.

Οι δήμοι της Κρήτης

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ-Municipality of Chania
ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ-Municipality of Platanias
ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ-Municipality of Anogia
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ-Municipality of Aghios Vassilios
ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ-Municipality of Viannos
ΔΗΜΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ-Municipality of Oropedio Lassithiou

 

Την μεγάλη του αγάπη για την Κρήτη και ιδιαίτερα για τα Ανώγεια έδειξε για ακόμα μια φορά, ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος, με ανάρτηση του στο instangram στον προσωπικό του λογαριασμό. Ο ίδιος ανέβασε μια φωτογραφία με έναν παραδοσιακά ντυμένο ηλικιωμένο  Κρητικό που τον συνόδευε η φράση:”Το να κατάγεσαι από την Κρήτη είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός σε όλο τον πλανήτη. Και άμα ξένε μου σου αρέσει το νησί μας τότε για μας λέγεσαι Κρητικός..”
Την φωτογραφία ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συνόδευσε με το προσωπικό του σχόλιο “Ειδικά από τα Ανώγεια” πιστοποιώντας για μια ακόμα φορά τους ισχυρούς δεσμούς με το χωριό μας, στο οποίο έχει πολύ δυνατές φιλίες. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού  εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία επισκέπτεται τα Ανώγεια, με τους φίλους του να του διοργανώνουν συχνά τραπέζια πάνω στον Ψηλορείτη και τα Μητάτα των βοσκών. Τις φιλίες του αυτές “έδεσε” ακόμα περισσότερο πριν 2 χρόνια όταν και πάντρεψε τον στενό του φίλο Μιχάλη Μανουρά με την κόρη του παπά-Ανδρέα Κεφαλογιάννη, Ειρήνη.
Η δημοσίευση έγινε..viral στα Ανώγεια, με πολλούς νεαρούς κυρίως κατοίκους και δη φιλάθλους του τριφυλλιού, να αποθεώνουν τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού για το σχόλιο του και την αγάπη του για τα Ανώγεια.

Με χατ-τρικ του Ευριπίδη Δραμουντάνη, ο Αετός έκανε υγιεινό περίπατο στο Αρκαλοχώρι, με αντίπαλο το ελλιπέστατο Ίνι, επικρατώντας με 1-6 και φθάνοντας τους 21 βαθμούς στο πρωτάθλημα. Το παιχνίδι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση με τους Ανωγειανούς να πετυχαίνουν 4 γκολ στα πρώτα 13 λεπτά, δίνοντας και την ευκαιρία στη συνέχεια στον προπονητή Σταμάτη Μαματζάκη να χρησιμοποιήσει πολλά νέα παιδιά που είχαν λίγο χρόνο συμμετοχής έως τώρα στο πρωτάθλημα. Ένα από τα γκολ της αγωνιστικής και ίσως της χρονιάς για τη Γ’ΕΠΣΗ πέτυχε ο Στέλιος Παπαδομιχελάκης με εξαιρετικό ψηλοκρεμαστό σουτ από τα 40 μέτρα, γκολ που χειροκροτήθηκε θερμά από όλο το γήπεδο.

Οι σκόρερ του Αετού ήταν ο Ευριπίδης Δραμουντάνης με 3 γκολ στο 5′, το 13′ και το 45′, ο “μικρός” Νίκος Ξυλούρης στο 7′, ο Γιώργος Παγκαλάκης στο 10′ και ο Παπαδομιχελάκης στο 48′. Το γκολ της τιμής για το Ίνι πέτυχε με κοντινή προβολή στο 66′ ο Θωμάς Πολίσης.

Πριν τον αγώνα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του παλιού παίχτη του Αετού Ανωγείων, Γιάννη Παπανικολάκου που έσβησε μόλις στα 39 του χρόνια την περασμένη εβδομάδα. Την ερχόμενη Κυριακή στα Ανώγεια ο Αετός θα αντιμετωπίσει τους Νέους Μοιρών στο τελευταίο χρονολογικά παιχνίδι για το 2018, με στόχο τη νίκη που θα τον διατηρήσει στην κορυφή της βαθμολογίας.

Οι συνθέσεις:

Ίνι:Χαραλαμπάκης-Πιλιγκότσης-Βουρλιδάκης-Κοσμαδάκης-Βλαστός-Κατσαμήτρος-Μουντράκης-Κ.Πολίσης-Συντυχάκης(58

Θ.Πολίσης)-Καπαρουνάκης-Μαρθαλαμάκης

Αετός Ανωγείων:Σκανδάλης-Μαματζάκης-Καλέας-Παπαδομιχελάκης-Βιτώρος-Αρ.Παπαδάκης-Δημ.Ξυλούρης(33’Πασπαράκης)-Ν.Ξυλούρης-

Δραμουντάνης(46’Γ.Παπαδάκης)-Παγκαλάκης(50’Χαιρέτης)-Λ.Καλλέργης(53’Γ.Ξυλούρης)

 

-->