Θερμοκρασία 16.2°
Άνεμος 24.1 Δ
Βαρόμετρο 1015.1
Υγρασία 88%
Βροχόπτωση Μήνα 10.2 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Archive for Σεπτεμβρίου 2018

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ανωγείων προγραμματίζει μία πολυήμερη εκδρομή για το μήνα Οκτώβριο. Προτείνει δύο προορισμούς και θα υλοποιηθεί αυτός που θα  έχει τις περισσότερες συμμετοχές. Παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή στο τηλέφωνο 2834031484 έως και την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Η πρώτη εκδρομή είναι στην

ΑΙΓΙΝΑ-ΝΑΥΠΛΙΟ -ΤΟΛΟ  , ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΥΔΡΑ-ΣΠΕΤΣΕΣ, ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΛΕΒΗ -ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ -ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ-ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Η δεύτερη εκδρομή  είναι στην

ΤΗΝΟ – ΑΝΔΡΟ.

 

Πρόγραμμα 1ης εκδρομής

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 4-10-2018

1η μέρα: ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο, τακτοποίηση στις καμπίνες και αναχώρηση για τον Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλώ.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Έφυγε” από τη ζωή ο Γιώργης Φασουλάς ή Τροτσέλης σε ηλικία  81 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί αύριο Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στις 12 μ.μ από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στα Ανώγεια. Η σορός του θα βρίσκεται στην εκκλησία από τις 11 π.μ Η ΑΝΩΓΗ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

–Ο αγαπητός σε όλους τους Ανωγειανούς “Τροτσέλης” ήταν γεννημένος του 1937 στα Ανώγεια και έζησε ως μικρό παιδί 7 ετών τον ξεριζωμό και το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων. Δημιούργησε μια μεγάλη και όμορφη οικογένεια, ενώ ο ίδιος ήταν κτηνοτρόφος και μαχητής της ζωής μέχρι και το τέλος της. Ο Γιώργης Φασουλάς, μας είχε όλους εντυπωσιάσει όταν τον Νοέμβριο του 2014, είχε κερδίσει στον 30 διαγωνισμό “Σικελιανά”, το βραβείο για την νουβέλα του “Ο Ξάπλας”! Όπως είχε αναφέρει τότε η ΑΝΩΓΗ ”

“Ο Τροτσέλης κέρδισε με τη Νουβέλα με τίτλο ”Ο ξάπλας”. Η σεμνότητα του τον έκανε να αποκρύψει για αρκετό καιρό ακόμα και από την οικογένεια του την βράβευση του αυτή.

Ο ίδιος ζει πλέον μόνιμα στο χειμαδιό του στο Βορίτσι λίγο πάνω από τις Γούβες Ηρακλείου. Γεννημένος το 1937 στα Ανώγεια έζησε από μικρός τα βάσανα και τις κακουχίες του πολέμου αλλά και την ισοπέδωση του χωριού.

Με δυσκολία τελείωσε μόνο το Δημοτικό αλλά αποδεικνύει ότι το κοφτερό μυαλό και η ματιά του ανωγειανού μπορούν να δημιουργήσουν μικρά διαμάντια σε κάθε τομέα της ζωής..”

Ας είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που θα τον σκεπάσει.

 

 

Στις 19 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται οι δωρεάν εγγραφές στη Σχολή χορού Ανωγείων των Παύλου Πωλιουδάκη και της Φερενίκης Χαιρέτη. Η εκμάθηση Κρητικών Παραδοσιακών χορών θα περιλαμβάνει φέτος τμήματα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται στην αίθουσα χορού της σχολής από τις 6 μ.μ έως τις 9 μ.μ

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου θα είναι η τελευταία ημέρα για το 2018 που το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα θα έχει ανοιχτές τις πύλες του για τον κόσμο που θέλει να ξεναγηθεί στο μαγικό κόσμο του ουρανού και των αστεριών. Στην διάρκεια των προηγούμενων τεσσάρων Κυριακών του έτους, πλήθος κόσμου συνέρρευσε στον χώρο και γνώρισε από κοντά την λειτουργία και τη σημασία του Αστεροσκοπείου. Σε μία προσπάθεια εξοικείωσης του κοινού με την επιστήμη και την τεχνολογία, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα προσφέρει πέντε μέρες ελεύθερης επίσκεψης κοινού στους χώρους του κάθε χρόνο. Δίδεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του να έχουν μια πρώτη γνωριμία της λειτουργίας του Αστεροσκοπείου, να πληροφορηθούν για τα τελευταία επιτεύγματα στην Αστροφυσική και να παρατηρήσουν από το τηλεσκόπιο εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου το Αστεροσκοπείο είναι επισκέψιμο από τις 18:00-23:00. Οι επισκέπτες θα έχουν όπως πάντοτε τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου και να παρακολουθήσουν σχετική παρουσίαση, συνήθως έως τις 20:30. Κατόπιν, οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν με το μάτι, μέσω του τηλεσκοπίου των 1.3 μέτρων, ένα ουράνιο αντικείμενο που θα είναι ορατό εκείνη την περίοδο.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στο υψόμετρο του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, προτείνουμε να είστε κατάλληλα ενδεδυμένοι. Να ληφθεί υπόψη ότι το Αστεροσκοπείο είναι Ερευνητική – Επιστημονική εγκατάσταση. Δεν υπάρχουν χώροι υγιεινής, ικανός αριθμός καθισμάτων για μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι χώροι είναι περιορισμένοι και δεν προσφέρονται για μεγάλης διάρκειας παραμονή κοινού. Επισημαίνουμε ότι σε ημέρες μεγάλης προσέλευσης η αναμονή για την παρατήρηση με το μάτι μπορεί να ξεπεράσει τη μία ώρα. Για αυτό η επίσκεψη με μικρά παιδιά, όπως και για άτομα με προβλήματα κινητικά, σε ημέρες μεγάλης προσέλευσης δεν συστήνεται.
Επίσης, λόγω της στενότητας του δρόμου προς το Αστεροσκοπείο που εμπεριέχει σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος και του περιορισμένου χώρου στάθμευσης στο Αστεροσκοπείο, η επίσκεψη με λεωφορεία τις ημέρες ελεύθερης επίσκεψης του κοινού δεν είναι δυνατή.

Ένας χάρτης οδικής πρόσβασης από το Ηράκλειο στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα μέσω του Google Maps είναι διαθέσιμος εδώ.

Η ιδέα να αποτελέσει ο Σκίνακας τόπο αστρονομικής έρευνας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1984 και άρχισε να υλοποιείται με την διάνοιξη δρόμου προς την κορυφή του βουνού. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (τότε Ερευνητικό Κέντρο Κρήτης) και το Ινστιτούτο Max Planck Εξωγήινης Φυσικής της Γερμανίας συμφώνησαν να τοποθετήσουν και να λειτουργήσουν από κοινού ένα τηλεσκόπιο με έμφαση τόσο στην σύγχρονη εκπαίδευση των φοιτητών του Πανεπιστημίου στην Αστρονομία όσο και στην έρευνα εκτεταμένων ουράνιων αντικειμένων όπως οι κομήτες και τα αέρια νεφελώματα.

Η άφιξη του κομήτη του Halley, o οποίος επρόκειτο να γειτνιάσει την άνοιξη του 1986 μετά από 76 χρόνια περιπλάνηση και πάλι τη Γη, έθετε και τον χρονικό ορίζοντα εγκατάστασης του τηλεσκοπίου, του οποίου το ευρύ οπτικό πεδίο και η υπερευαίσθητη ηλεκτρονική κάμερα το έκαναν ιδιαίτερα κατάλληλο για την παρατήρηση του κομήτη. Πράγματι μετά τη διάνοιξη δρόμου μέσα από το βραχώδες βουνό και την κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες κατασκευή του πρώτου, πετρόχτιστου Αστεροσκοπείου, εκατοντάδες επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες από όλη την Ελλάδα συνέρρευσαν την άνοιξη του 1986 στον Σκίνακα για να συμμετάσχουν στα εγκαίνια και την παρατήρηση του κομήτη του Halley. Το 1988 ολοκληρώθηκε και η κατασκευή του επίσης πετρόχτιστου ξενώνα που χρησίμευσε αμέσως  για  να στεγάσει το πρώτο σχολείο παρατηρησιακής αστροφυσικής στην Ελλάδα.

Η επιτυχημένη εγκατάσταση και λειτουργία του πρώτου, πλην όμως με 0.3μ διάμετρο κατόπτρου, μικρού τηλεσκοπίου επιβεβαίωσε και τις άριστες συνθήκες που προσφέρει η κορυφή Σκίνακα για αστρονομικές παρατηρήσεις υψηλής ποιότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Γι αυτό τα συνεργαζόμενα ιδρύματα απεφάσισαν την περαιτέρω ανάπτυξη του Αστεροσκοπείου με την εγκατάσταση μεγαλύτερου και πολύ σύγχρονου τηλεσκοπίου τύπου Ritchey Cretien με διάμετρο κατόπτρου 1,3μ. Το τηλεσκόπιο, το οποίο εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 1995, τοποθετήθηκε σε μεταλλικό κτίριο ώστε να ελαχιστοποιούνται τοπικά φαινόμενα θερμικών αναταράξεων ( τύρβη). Το τηλεσκόπιο των 1,3μ αποτελεί ένα μεγάλο συλλέκτη φωτός κατασκευασμένο με υψηλές προδιαγραφές ευκρινούς και πιστής απεικόνισης ευρέως οπτικού πεδίου. Οι ιδιότητες αυτές εξασφαλίζουν την άριστη φωτογράφιση και μελέτη εκτεταμένων ουράνιων αντικειμένων όπως γαλαξιών, σμηνών άστρων και γαλαξιών και αέριων νεφελωμάτων. Για την περαιτέρω βελτίωση της παρατήρησης εκτεταμένων αντικειμένων κατασκευάσθηκε Μειωτής Εστιακής Απόστασης ο οποίος προσαρμοσμένος στο Τηλεσκόπιο σχεδόν διπλασιάζει το πεδίο παρατήρησης, προσφέροντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα φασματοσκοπίας.

Το έτος 2006, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Tuebingen, εγκαταστάθηκε στον Σκίνακα ένα τρίτο τηλεσκόπιο με το όνομα “Γανυμήδης”, με διάμετρο κατόπτρου 0.6 μέτρα, το οποίο λειτουργεί με τηλεχειρισμό μέσω διαδικτύου και διαθέτει μεγάλο οπτικό πεδίο.

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα βρίσκεται στο όρος  Ίδη (Ψηλορείτης) στην κεντρική Κρήτη σε υψόμετρο 1750 μ. (Γεωγραφικό μήκος  240 53’ 57’’ Ανατολικά, Γεωγραφικό πλάτος  350 12’ 43’’ Βόρεια). Η απόστασή του από την πόλη του Ηρακλείου είναι 25 χλμ. σε ευθεία γραμμή, ενώ  οδικώς  απέχει 50 χλμ. Καθοδόν, 20 χλμ. πριν φθάσει κάποιος στο Σκίνακα, συναντά τα Ανώγεια. Βορειοδυτικά από το Αστεροσκοπείο, σε ευθεία απόσταση περίπου 6 χλμ., βρίσκεται το Ιδαίον Άνδρον, το διάσημο σπήλαιο όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, ανατράφηκε ο Δίας.

 

Τα “αποκαλυπτήρια” για τον νέο Αετό Ανωγείων, θα γίνουν αύριο Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, με την πρώτη φιλική αναμέτρηση της ομάδας μας, που συμπληρώνει ήδη δέκα ημέρες προετοιμασίας. Ο προπονητής Σταμάτης Μαματζάκης, θα έχει την ευκαιρία να βγάλει τα πρώτα του αγωνιστικά συμπεράσματα στον αγώνα με αντίπαλο την ομάδα του Αγίου Δημητρίου, την Κυριακή στις 5 μ.μ στο γήπεδο των Καλεσσών στο Ηράκλειο ενόψει του πρωταθλήματος Γ’Τοπικού Ηρακλείου που θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Οκτωβρίου.

Λόγω της πίεσης και του χρόνου καθώς σε ακριβώς τρεις εβδομάδες ο Αετός θα κάνει την επίσημη πρεμιέρα του στο πρωτάθλημα με αντίπαλο τις Ελπίδες Ηροδότου, οι προετοιμασία γίνεται με εντατικούς ρυθμούς, με τέσσερις προπονήσεις κάθε στο Δημοτικό Στάδιο και την συμμετοχή περισσότερων από 25 ποδοσφαιριστών. Το παιχνίδι με τον Άγιο Δημήτριο θα προσφέρει  την ευκαιρία στον προπονητή να διαπιστώσει την αγωνιστική ετοιμότητα της ομάδας και να δουλέψει πάνω σε συστήματα και τακτικές, ενώ στο προσεχές μέλλον αναμένεται ο Αετός να κλείσει και άλλα φιλικά παιχνίδια, ώστε να είναι πανέτοιμος με την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών του υποχρεώσεων.

Ξεκίνησαν  οι Εγγραφές για την εκμάθηση Κρητικών Χορών, της Σχολής Χορού Καλομοίρη. Οι εγγραφές θα γίνονται από τη Παρασκευή 14 έως την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου στις 6:00-8:00 μ.μ στο χώρο “Δε βαριέσαι” στο Περαχώρι. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 1 Οκτωβρίου.  Σας περιμένουμε όλους με κέφι και μεράκι να περάσουμε μια όμορφη χορευτική χρονιά!

-->