Θερμοκρασία 23.3°
Άνεμος 14.5 Δ
Βαρόμετρο 1009.1
Υγρασία 70%
Βροχόπτωση Μήνα 0.0 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Archive for Αυγούστου 2018

Του Γιώργη Μπαγκέρη

Φωτογραφίες:Αγγέλα Σκουλά

Η Κρήτη βγάνει αγωνιστές κι ανθρώπους των γραμμάτων,

κι αγράμματους που αλλάζουνε την τάξη των πραγμάτων..(Μήτσος Σταυρακάκης)

Με την εκλογή προσωρινής διοικούσας επιτροπής, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη μεγάλη συνάντηση φοιτησάντων, αποφοίτων και φίλων, του Σταυράκειου Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων. Το..κουδούνι χτύπησε και οι εκατοντάδες των παρευρισκομένων, κάθησαν αυτή τη φορά όχι στα θρανίο, αλλά στο μεγάλο αμφιθέατρο του σχολείου, με σκοπό όχι μόνο να τιμήσουν τη μνήμη του μεγάλου δωρητή των Ανωγείων Μιχάλη Σταυρακάκη, αλλά και να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω, με τη δημιουργία ενός συλλόγου που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στα σχολεία του τόπου μας, με δράσεις που θα αφορούν την ομαλή τους λειτουργία, εμπλουτισμένες με ιδέες για το πως τα παιδιά μας θα δρουν και θα πράττουν περισσότερο, παράλληλα με την εκπαίδευση τους.

1794 απόφοιτοι μέχρι σήμερα, από 87 χωριά και τέσσερις χώρες, εκπροσωπήθηκαν επάξια από αυτούς που μπόρεσαν να δώσουν το παρόν στην μεγάλη αυτή συνάντηση, ανάμεσα τους και άνθρωποι που δεν φοίτησαν στο “Σταυράκειο”, αλλά θεώρησαν καθήκον τους την παρουσία σε μια τέτοιου είδους εκδήλωση, που στόχο είχε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό μέλλον για τα παιδιά μας. Αυτοί οι άνθρωποι της τελευταίας κατηγορίας θα αποτελούν και τους “φίλους” αυτού του εγχειρήματος, κάτι που προστέθηκε στο καταστατικό του νέου συλλόγου, πλάι στις κατηγορίες των φοιτησάντων και αποφοίτων!

Η συνάντηση ξεκίνησε με τρισάγιο στον χώρο του αγάλματος του Μιχάλη και της Λετίτσιας Σταυρακάκη, ενώ εντός της αίθουσας ακολούθησε αγιασμός για την έναρξη της εκδήλωσης, καθώς και ένα καλωσόρισμα από τον ιερωμένο π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη, ο οποίος ανέφερε τα εξής:”Με την ευλογία του θεού αλλά και την θέληση τη δική μας ανταμώνουμε αφιερώνοντας χρόνο ο ένας για τον άλλον και όλοι μαζί, για όσα μας ενώνουν μέσα σε ένα σχολείο μέσα από ένα σχολείο. Η συγκίνηση είναι αυτή που πρέπει στην καρδιά μου και εύχομαι και στις δικές σας καρδιές να έχει φωλιάσει ότι καλό και ότι όμορφο από εκείνα τα χρόνια που ο ένας αλληλεπιδρούσε με τον άλλον. Να έχουν φωλιάσει όλα όσα δούλεψαν ως η κύρια μηχανή για την μετέπειτα πορεία μας, αλλά και για όσες αλλαγές μας επιφύλασσε η ζωή και οι άνθρωποι που μετά τα μαθητικά μας χρόνια μας συνάντησαν και τους συναντήσαμε.Έχω μία σκέψη που θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Και αφορά στην ιδιαίτερη σχέση που υπήρχε για όλους εμάς εδώ στα ορεινά με το σχολείο μας τους εκπαιδευτικούς μας αλλά και όσα μας γιγάντωσαν για να μπορέσουμε κατόπιν να πάρουμε εμείς τη ζωή στα χέρια μας. Η σκέψη που μοιράζομαι μαζί σας αφορά την αγνότητα των παιδικών μας χρόνων. Τότε που χωρίς πολλά πολλά ο ένας καταλάβαινε πολύ γρήγορα τον άλλον και αποκωδικοποιούσε χωρίς να γνωρίζουμε καν τι σημαίνει κώδικας, τις συμπεριφορές τα συναισθήματά τις ηχηρές ή σιωπηλές σκέψεις. Τότε που η αγνότητα μας βοηθούσε να έχουμε συντρόφισσά μας την αποδοχή τη ζεστασιά, τη συναισθηματική φόρτιση, την αλληλεγγύη αλλά και το μοίρασμα των στιγμών. Τα χρόνια δύσκολα και τότε και σήμερα. Αλλά αυτό που μας έκανε το ουσιαστικά καλό ήταν η Κοινότητα. Διαβάστε την συνέχεια... »

Για 7η συνεχή χρονιά τα Ανώγεια γίνονται πόλος έλξης των σκακιστών από όλο τον κόσμο με το διεθνές τουρνουά «Ιδαίον Άνδρον» που φέτος μετακόμισε τον Αύγουστο αντί για τον Ιούλιο, από τις 17 έως τις 24 Αυγούστου. Διοργανώνεται φυσικά από τον υπερδραστήριο Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων και το νεοσύστατο Αθλητικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Ιδαίοι που δημιουργήθηκε εξαιτίας της μεγάλης εξάπλωσης του σκακιού στο χωριό. Συνδιοργανωτές πάντα μαζί στο έργο των τοπικών συλλόγων, ο Δήμος Ανωγείων, η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης.

Φέτος το τουρνουά αναβαθμίζεται, αφού πραγματοποιείται σε 3 τουρνουά δυναμικότητας, με το Α’ γκρουπ να συγκεντρώνει τα βλέμματα της διεθνούς σκακιστικής κοινότητας που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί ζωντανά μέσω του chess24.com του αγώνες μεγάλων παικτών όπως των Ελλήνων γκρανμαιτρ Χαλκιά, Καπνίση και Γρίβα, του Ιταλού γκρανμαιτρ Νταβίντ Αλμπέρτο που είναι φανατικός επισκέπτης του θεσμού και ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία. Διεκδικητές της πρωτιάς είναι σίγουρα και οι πρωτοεμφανιζόμενοι Πολωνοί διεθνής μαιτρ Νασούτα και Νγκουγέν, καθώς και ο ισχυρός Έλληνας διεθνής μαιτρ Σωτήρης Μαλικέντζος. Μαχητικός και ιδιαίτερα αγαπητός στη τοπική κοινωνία είναι και ο Μαυροβούνιος διεθνής μαιτρ Λέκιτς, που είναι γνωστός πια σε όλους με το μικρό του όνομα, Ντούσαν, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που με μεγάλη προθυμία δε χάνει ευκαιρία να μεταδόσει μερικά από τα μυστικά του στους πιτσιρικάδες Ανωγειανούς που τόσο έχουν αγαπήσει και αλλάξει τη ζωή τους μέσα από την ενασχόλησή τους με αυτό το μαγικό ταμπλώ με τα 64 τετράγωνα.

Και φέτος φυσικά θα υπάρξουν πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων (αγώνες επίδειξης γρήγορου σκακιού, τυφλού σκακιού, σκακιού σιμουλτανέ, σκακιστικών παρουσιάσεων κλπ. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες θα έχουν για άλλη μια χρονιά την μεγάλη χαρά να γευτούν Ανωγειανούς γάμους, από τους οποίους εντυπωσιάστηκαν τις προηγούμενες χρονιές μεταφέροντας τις εντυπώσεις τους στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Από την άλλη οι διοργανωτές θα πρέπει να επιδείξουν μεγάλη εφευρετικότητα προκειμένου να εξασφαλίσουν συνθήκες ησυχίας για την απόλυτη συγκέντρωση των συμμετεχόντων την ίδια ώρα που το χωριό θα ξεχειλίζει από μουσικές και γλέντι!

Στην Ελλάδα διοργανώνονται κάθε χρόνο περισσότερα από 15 διεθνή σκακιστικά τουρνουά και καθένα από αυτά έχουν το δικό τους χρώμα και ενδιαφέρον. Αποτελεί όμως κοινή ομολογία πως το τουρνουά της Ικαρίας και των Ανωγείων δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αθλητικής γιορτής υψηλού επιπέδου που αποζημιώνει κάθε φόρα και περισσότερο τόσο το συμμετέχοντα όσο και τον επισκέπτη.

Δηλώσεις συμμετοχής: 6937 880733, anogiachess@gmail.comhttp://www.anogiachess.com

Ο Δήμος Ανωγείων  , μετά την  απόφαση της Ένταξης της Πράξης « Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Ανωγείων»  με Κωδικό ΟΠΣ 5002417 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ¨Κρήτη 2014-2020¨, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο με τίτλο “Δράση 9.IV.3 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, ΚΗΦΗ.

ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ

Τους τυχόν ωφελούμενους (ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα, με κινητικές δυσκολίες, άνοια), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα που έχει αναλάβει, να υποβάλλουν Αίτηση Συμμέτοχης μετά τη δημοσίευση της παρούσας Πρόσκλησης και έως  7  /9 /2018 στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων ΚΗΦΗ ,  κατά τις ώρες 09:00 έως 14:00. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2834031003.

Ο αριθμός των ωφελούμενων για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Ανωγείων  είναι 20 άτομα  τα οποία θα επιλεχθούν με μοριοδότηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το άνωθεν Πρόγραμμα.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν είναι:

Α) Σίτιση(πρωινό και μεσημεριανό γεύμα)

Β) Νοσηλευτική φροντίδα

Γ) Φροντίδα για την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης

Δ) Ατομική Υγιεινή

Ε) Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης

Ζ) Προγράμματα ανάπτυξης λειτουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων

Η δομή λειτουργεί σε καθημερινή βάση  Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8:00 πμ. έως 16 :00 μμ.

Η Αίτηση δύναται να υποβληθεί από τον ίδιο τον ωφελούμενο ή από νόμιμο εκπρόσωπό του.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εγγραφής είναι:

 1. Αίτηση Συμμετοχής του ηλικιωμένου ή ατόμου του συγγενικού περιβάλλοντος που έχει αναλάβει τη φροντίδα του, η οποία παρέχεται από το Κ.Η.Φ.Η.
 2. Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας
 3. Αντίγραφο Ατομικού ή Οικογενειακού Εκκαθαριστικού Σημειώματος προηγούμενου έτους.
 4. Αντίγραφο Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης
 5. Γνωμάτευση θεράποντος ιατρού, από την οποία να προκύπτει αν ο ωφελούμενος/η είναι πλήρως, μερικώς ή μη αυτοεξυπηρετούμενος ( κινητικά, νοητικά, ψυχικά).

Κατόπιν της λήξης της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, το Κ.Η.Φ.Η. θα προβεί στην επιλογή των ωφελούμενων με βάση:

 1. Την Κατάσταση Υγείας
 2. Το Εισόδημα
 3. Την Οικογενειακή Κατάσταση

Για οποιαδήποτε άλλη κατηγορία κριτηρίων, οι ωφελούμενοι δεν θα λαμβάνουν μόρια, χωρίς αυτό να σημαίνει απώλεια του δικαιώματος συμμετοχής και κατάταξης μετά από την αντίστοιχη μοριοδότηση των εναπομεινάντων κριτηρίων.

Οι ωφελούμενοι είναι δυνατόν να ασκήσουν ένσταση κατά του πίνακα κατάταξης εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την γνωστοποίησή του.

 

“Γιορτάζουμε την Παναγιά μας σήμερα. Μεταλαμβάνουμε μετά το Πάσχα του Καλοκαιριού τιμώντας τη θεία ύπαρξη της Αγίας και θεοφόρου Μητέρας μας.  Εκείνης που τιμάται  περισσότερο από τους αγίους, εκείνη που βρίσκεται στα χείλη όλων, ακόμη και των ασεβών, ή των βαριά αποπροσανατολισμένων αδερφών μας.

Παναγιά μου αναφωνούμε στις δύσκολες στιγμές μας, σαν να γνωρίζουμε πως απευθυνόμαστε στη Μάνα που μπορεί να μεσιτεύσει τα πάθη μας στον γιο της το Χριστό. Εκείνη που είναι ικανή να μετέχει στις ζωές όλων μας και να δωρίζει όλα όσα έχουμε ανάγκη για να λάβουμε δύναμη ώστε να συνεχίσουμε τη πορεία μας τη δύσκολη.

Γιορτάζουμε σήμερα αδέρφια μου τη Μάνα του Χριστού τη Μάνα τη δική μας, που αξιωθήκαμε να έχουμε στη γιορτή της, τη χαρά από την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών μας από τις Τούρκικες Φυλακές. Δώρο θεού στη μέρα τη σημερινή, η αντάμωση των γονιών που μήνες τώρα πολεμούσαν με την αγωνία τους για τα παιδιά τους, τους στρατιωτικούς μας, μήνες τώρα προσευχόντουσαν για να τα δεχτούν όσο πιο γρήγορα γινόταν στην αγκαλιά τους.  Και η μέρα η σημερινή μέρα γιορτής όλων των Ελλήνων,  αξιωθήκαμε να τη γιορτάσουμε μαζί με τους άγνωστους για μας γονείς των στρατιωτικών, αλλά τόσο γνωστών μας με βάση όλα όσα βίωσαν. Που τα κατανοούμε, συμπάσχουμε και νιώσαμε τη λύτρωση τους με την απόφαση των Τούρκων Δικαστών για τα παιδιά τους και δικά μας αδέρφια.

Από την μια άκρη της χώρας μας στην άλλη, και από την πιο ψηλή κορφή της, μέχρι  τις θάλασσες,  τα ξωκλήσια και οι εκκλησιές μαρτυρούν τη σχέση που έχουμε με την Παναγιά μας τη Μάνα μας.

Μια σχέση λυτρωτική, αναπαυτική, σχέση που δεν κρύβει αλλά φανερώνει την αλήθεια καθενός από όλους μας ξεχωριστά, για την ανάγκη μας να στηριχτούμε στη μητέρα του Χριστού μας, στα δύσκολα, αλλά και στις χαρές, στο θρήνο αλλά και στη μεταμέλεια μας.

Να πιστέψουμε στην προστασία της και να διαπιστώσουμε το ενδιαφέρον της για την κάθε στιγμή της ζωής μας, της ψυχής μας της καρδιάς μας.  Και εμείς ως αντίδωρο της παρουσίας της και της αγάπης της, την ορίσαμε ως πρώτη των πρώτων σε κάθε πόλη της Ελλάδας, σε κάθε χωριό και γωνιά. Διότι αδέρφια μου, η σχέση είναι τόσο δυνατή και αλώβητη που δεν χρειάζεται ούτε θαύματα προς επιβεβαίωση ούτε και μαρτυρίες γενικές και αθρόες.

Μέσα μας ο καθένας μας γνωρίζει…

Διαβάστε την συνέχεια... »

Στα Ανώγεια ένα χωριό από Πέτρα,
μια μέρα που θυμίζει Φωτιά,
μια γλυκιά μελωδία θα φυσάει ο Αέρας

«Ήλιο και χώμα και νερό, Πέτρα φωτιά και αέρα, Έβαλε η φύση και έκτιζε με κόπο νύχτα μέρα. Να κάνει την Ανωγειανή γυναίκα να στολίσει…» Καράτζης

Η Μαρίνα Δακανάλη συναντά τους φίλους της για μια μοναδική συναυλία στα Ανώγεια την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018.

Μαζί με τους φίλους
Νίκος Παραουλάκης: νέυ, θιαμπόλια, ασκομαντούρα
Μανόλης Μανουσάκης: λαούτο, κιθάρα
Γιώργος Κοντογιάννης: λύρα
Κωστής Πουλιανάκης: κρουστά
Θέατρο Νίκος Ξυλούρης, Ανώγεια
Ώρα έναρξης: 21:00
Ελεύθερη είσοδος –

Διοργάνωση:Δήμος Ανωγείων

Ο υπουργός Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης για το 74ο Ολοκαύτωμα των Ανωγείων, στις 13 Αυγούστου 2018.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι απέναντι στη ναζιστική θηριωδία που εξελίχθηκε τον Αύγουστο του 1944 στα Ανώγεια, είναι επιβεβλημένη η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξη της ηρωικής αντίστασης του λαού μας απέναντι στους κατακτητές. «Εκδηλώσεις τιμής όπως η σημερινή», είπε, «αποτελούν ισχυρό αντίδοτο στην τοξική επίδραση του ρατσισμού, τους εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας και της φασιστικής ακροδεξιάς που σηκώνει κεφάλι ξανά στην Ευρώπη».

Δήλωσε, επίσης, ότι μετά τις 20 Αυγούστου κλείνει οριστικά ο κύκλος της κρίσης, των Μνημονίων και της δημοσιονομικής επιτροπείας και ξεκινά μια νέα περίοδος με προτεραιότητα την «επούλωση» των πληγών της κοινωνίας, την αύξηση της απασχόλησης, τη δίκαιη ανάπτυξη, τη στήριξη του Κοινωνικού Κράτους, την εξυγίανση του δημόσιου βίου και τη «θωράκιση» των θεσμών και της Δημοκρατίας. Αυτή είναι η νέα μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, εκεί θα κριθεί ποιός έχει το πολιτικό σχέδιο για τη βιώσιμη έξοδο από την κρίση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αλλά και ποιος έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει ριζικά τις διαχρονικές παθογένειες και στρεβλώσεις του πελατειακού πολιτικού συστήματος που οδήγησαν στα γνωστά αδιέξοδα και έπληξαν την αξιοπιστία της Πολιτικής.

Ο υπουργός Υγείας έκανε ειδική αναφορά στην ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ανωγείων με προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με στόχο την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια οδοντιατρική φροντίδα και στη σημαντική αναβάθμιση του τομέα του ΕΚΑΒ Ανωγείων με το νέο σύγχρονο ασθενοφόρο που παραδόθηκε πριν από λίγους μήνες και είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σε ότι αφορά στο ευρύτερο κυβερνητικό έργο, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι η κυβέρνηση σε συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών έχει δρομολογήσει μια σειρά έργων και παρεμβάσεων στην περιφέρεια που έχουν ως στόχο όχι μόνο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και να συμβάλουν καθοριστικά στην αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών. Για την περιοχή των Ανωγείων και του ορεινού Μυλοποτάμου, ανέφερε ότι έχουν δρομολογηθεί εδώ και καιρό μια σειρά από σημαντικά έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσε:

 • Τη δέσμευση κονδυλίων ύψους 5.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την κατασκευή του Νέου Οδικού Άξονα που θα συνδέσει το Ηράκλειο, τα Ανώγεια και το Πέραμα και αφορά, στην αρχική φάση, την έναρξη των έργων στο τμήμα που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Ανωγείων. Στόχος είναι έως τις αρχές Σεπτεμβρίου να έχει εγκριθεί η διάθεση της πίστωσης στην Περιφέρεια Κρήτης και στη συνέχεια να γίνει η δημοπράτηση του έργου έως το τέλος του 2018.
 • Την έγκριση πρόσθετης χρηματοδότησης, ύψους 385.000 ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς το Υπουργείο Πολιτισμού, για τη συνέχιση της ανάπλασης του Τουριστικού Περίπτερου στο “Ιδαίον Άνδρο” με στόχο την ολοκλήρωση του έργου, εντός του 2019.
 • Την έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, των τευχών Διακήρυξης για το έργο “Κέντρο Προβολής της Κτηνοτροφίας και της Βιοποικιλότητας στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη”, ύψους 1.040.000 ευρώ, έργο το οποίο θα συνεισφέρει σημαντικά στη βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Ανωγείων.

Τέλος, ο Ανδρέας Ξανθός σημείωσε ότι, πέρα από τη χρηματοδοτική ενίσχυση των ορεινών δήμων της χώρας, ήδη από το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκονται σε εξέλιξη τα προγράμματα “Φιλόδημος I” και “Φιλόδημος II” που συμβάλλουν συνολικά στη υποστήριξη των δράσεων και των πρωτοβουλιών της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, ενισχύοντας το αναπτυξιακό της έργο και την κοινωνική συνοχή

 

-->