Θερμοκρασία 12.3°
Άνεμος 6.4 ΒΔ
Βαρόμετρο 1020.7
Υγρασία 68%
Βροχόπτωση Μήνα 5.8 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Τοπικά

Του Κώστα Χαρ. Νεονάκη (από την εφημερίδα «Πατρίς» του Ηρακλείου)
Την ημέρα των Βαΐων, αρχή της Μ. Εβδομάδας, δολοφονήθηκε στ’ Ανωγειανά όρη το 23χρονο παλικάρι για κτηματικές διαφορές στα βοσκοτόπια. Το τραγικό γεγονός συγκλόνισε την Κρήτη και το Πανελλήνιο. Τελευταία στην πατρίδα μας είναι σ’ έξαρση η βαρβαρότητα, οι ληστείες και δολοφονίες κι έχομε συνηθίσει, δυστυχώς, στις εγκληματικές πράξεις. Κανείς όμως δεν περίμενε αυτό το άγριο έγκλημα στ’ Ανώγεια Ρεθύμνου και μάλιστα μεταξύ συγγενών. Τ’ Ανώγεια έχουν ένα δικό τους ξεχωριστό πολιτισμό που στηρίζεται σ’ αιώνιους άγραφους νόμους. Οι Ανωγειανοί, όσες διαφορές κι αν έχουν μεταξύ τους τις επιλύουν και ομαλοποιούν σιωπηρά με τους λεγόμενους “Σασμούς”.

Σ’ όλα τα δύσκολα προβλήματά τους, σημαίνει “εσωτερικός συναγερμός” κι οι άνθρωποι που σηκώνουν το σταυρό της ανωγειανής τιμής, δίνουν τις λύσεις. Η ανωγειανή κοινωνία εμπνέεται και πορεύεται με αλληλεγγύη μεγάλη. Ολοι για τον ένα κι ο ένας για όλους. Η προκοπή ενός Ανωγειανού στις τέχνες, τα γράμματα, στην οικονομία και πολιτική είναι χαρά για όλους. Δεν υπάρχει φθόνος εναντίον του. Είναι υπερήφανοι γι αυτόν.

Οι Ανωγειανοί ξεχωρίζουν στα θέματα φιλοξενίας. Όσοι υπηρέτησαν αυτό τον τόπο έχουν πολλά να διηγηθούν γι αυτό το θέμα. Στη φιλοξενία των Ανωγειανών και το σεβασμό τους στον κάθε άνθρωπο που έρχεται στον τόπο τους οφείλεται η δημιουργία, η εδραίωση και προσφορά των οικοτροφείων Ανωγείων στους ξένους μαθητές. Παιδιά φτωχά, ορφανά κι επιμελή απ’ όλους τους νομούς της Κρήτης, που ξεπερνούσαν τα διακόσια, έβρισκαν προστασία στα οικοτροφεία αρρένων και θηλέων. Η επιμέλειά τους κι η ευγενής τους άμιλλα με τους Ανωγειανούς μαθητές και μαθήτριες ανέδειξαν τότε το ενιαίο Γυμνάσιο Ανωγείων, ένα από τα καλύτερα επαρχιακά της πατρίδας μας. Οι απόφοιτοί του, χωρίς φροντιστήρια, έμπαιναν στις πανεπιστημιακές σχολές. Ήταν συγκινητικές οι παρακλήσεις των γονιών να προσληφθούν τα παιδιά τους στα οικοτροφεία, που μετονομάστηκαν αργότερα “Μαθητική Εστία” υπό κρατικό έλεγχο. Ήξεραν οι γονείς πως τα παιδιά τους στα οικοτροφεία ήταν ασφαλή, υπό το άγρυπνο βλέμμα της ανωγειανής φιλοξενίας και η επιτυχία τους στις σπουδές δεδομένη.

Η κατάργηση της Μαθητικής Εστίας Ανωγείων ήταν λάθος. Στέρησε θέσεις εργασίας από τ’ Ανώγεια, αλλά προπαντός την ευκαιρία των Ανωγείων να φιλοξενούν και να προστατεύουν παιδιά φτωχά και ορφανά για να μπορούν να σπουδάζουν.

Οι Ανωγειανοί είναι υπερήφανοι για τον τόπο τους και την πατρίδα. Διατηρούν τη γλωσσική προφορά τους και τις παραδόσεις της κωμόπολής τους με θρησκευτική ευλάβεια.

Η αγάπη τους για την πατρίδα φαίνεται στους αγώνες θυσίες και τα ολοκαυτώματά τους.

Στ’ Ανώγεια υπηρέτησα δεκάξι χρόνια, ως θεολόγος καθηγητής και δ/ντής του ενιαίου Γυμνασίου και αργότερα του Λυκείου και υπεύθυνος των οικοτροφείων. Είχα αμέριστη τη συμπαράσταση των δημάρχων: Λευτέρη Σκουλά, Γιώργου Κλάδου και Βασίλη Σπαχή, πρωταγωνιστών και στους ανωγειανούς σασμούς.

Αμέριστη και η συμπαράσταση των Ανωγειανών που με υπερηφάνεια έβλεπαν να προκόβουν οι ξένοι μαθητές στον τόπο τους.

Εκεί, στ’ Ανώγεια, έζησα με την οικογένειά μου μια ξεχωριστή κι αξέχαστη χρονική περίοδο. Εκεί με τους σύντεκνους και βαπτιστήρια μου, τους κουμπάρους κι αγαπημένους μου Ανωγειανούς, έγινα ένα μ’ αυτούς. Θα μπορούσα να διηγούμαι ώρες πολλές για τους άγραφους νόμους του ανωγειανού πολιτισμού και τα προτερήματα της ανωγειανής κοινωνίας. Πληγώθηκα και πόνεσα με το έγκλημα στ’ Ανωγειανά όρη.

Ήταν αναπάντεχο και είναι αναπάντητο. Παρακαλώ τους φίλους μου Ανωγειανούς να ξαναβρούν τον ιστορικό τους δρόμο. Να εμπιστευτούν τη Δικαιοσύνη για να περιορίσουν το κακό και να δώσουν χαρά σ’ αυτούς που τους αγαπούν.

Ας μην ξεχνούν οι αγαπημένοι μου φίλοι πως οι ιστορικές δόξες και τιμές των Ανωγείων γράφτηκαν στην ανηφόρα και όχι στην καταστροφική κατηφόρα.

Ελπίζω η γενναιότητα των Ανωγειανών στα δύσκολα να βρει τρόπους να επουλώσει τις αιμορραγούσες πληγές, που είναι μαύρη σελίδα στην ιστορία των Ανωγείων και πρέπει να σβήσει. Τότε θάρθει ο πανηγυρισμός με το αναστάσιμο μήνυμα: “Χριστός Ανέστη”.

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΤΡΙΣ» ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ)

Ημερομηνία δημοσίευσης:
22/4/2017

Την ανάγκη να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν στην τοπική κοινωνία «με νηφαλιότητα, συνεργασία, αλληλεγγύη και αλληλοκατανόηση» επισήμανε ο παπα- Ανδρέας  στο κήρυγμα του μετά την περιφορά της 2ης Ανάστασης στα σοκάκια του χωριού.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση κάλεσε του πιστούς να παλέωουν και να ανατρέψουν την πραγματικότητα που βιώνει η χώρα τα τελευταία επτά χρόνια που οδηγεί στη δυστυχία, τη ανέχεια, τη πείνα, και τη φτώχεια.

Ολόκληρο το κήρυγμα έχει ως εξής:

«Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί

Μετά τη στημένη δίκη και καταδίκη του Ιησού, το Γολγοθά, τη Μεγάλη Προδοσία, τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση. Η Ανάσταση είναι η νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο. Η νίκη του καλού απέναντι στο κακό. Η επικράτησης της ελπίδας και όχι της απογοήτευσης.

Σήμερα, όσο ποτέ η κοινωνία μας προσδοκά την δική της Ανάσταση, μέσα από τον Γολγοθά και τη Σταύρωση που βιώνει τα τελευταία 7 χρόνια.

Η δυστυχία, η ανέχεια, η πείνα, η φτώχεια, η παιδική φτώχεια, οι χιλιάδες άστεγοι είναι πλέον μια πραγματικότητα. Τα κουπόνια σίτισης, τα χιλιάδες συσσίτια ειδικά στα αστικά κέντρα είναι μια πραγματικότητα.

Το μήνυμα της Ανάστασης μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα που οδηγεί στην εξαθλίωση, την πραγματικότητα που  κουρελιάζει τις ζωές μας, την πραγματικότητα που ακυρώνει το μέλλον των παιδιών μας, την πραγματικότητα που σιγά-σιγά αλλά σταθερά μας περιορίζει ως Έθνος, μας περιορίζει ως κράτος δημιουργώντας συνθήκες που δίνουν λαβή στους γείτονες να θέλουν να πατήσουν πόδι στη γη μας.

Ο κόμπος πλέον έφτασε στο χτένι, ήρθε ώρα να ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα, κι αυτό για να γίνει θα χρειαστούν θυσίες, πολλές θυσίες, γιατί μόνο έτσι όπως έχει διδάξει η ιστορία μπορείς να συναντήσεις την Ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία. Οι πληγές για να κλείσουν χρειάζονται αγώνες, χωρίς αγώνες θα ζήσουμε μια νέα εποχή ραγιαδισμού, εμείς τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Ας το καταλάβουν λοιπόν τα ξένα κέντρα αποφάσεων, ότι πάνω από όλα θα βάλουμε τον άνθρωπο και κάτω από αυτόν τα κέρδη τους και τα τοκοχρεολύσια τους…

Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί,

Πέρα από την κοινωνία στο σύνολο της που βιώνει τις δικές της πληγές και η τοπική κοινωνία, η δική μας, άνοιξε πληγές στο σώμα της, που πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε για να επουλωθούν. Έχουμε δείξει και αποδείξει μέσα από την ιστορία, ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Μπορούμε με νηφαλιότητα, συνεργασία, αλληλεγγύη και αλληλοκατανόηση να βρούμε τη χρυσή τομή και να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο, όμως, το μήνυμα του Χριστού μέσα από τη δική του θυσία είναι τόσο δυνατό, που δίνει και σε μας δύναμη να επαναφέρουμε στον τόπο μας την ειρήνη, την αγάπη, τη συντροφικότητα…Όμως, για να γίνει αυτό θα χρειαστεί πολλή δουλειά από όλους. Αν μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να μας προσπερνούν οι δυσάρεστες εξελίξεις. Κι είμαι βέβαιος ότι δεν θα το αφήσετε, δεν θα το αφήσουμε να γίνει. Είχε πει ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης: ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΡΗΤΙΚΟΣ. Θα μου επιτρέψει, από κει ψηλά που βρίσκεται,  να τον παραφράσω, λέγοντας: «ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΩΓΕΙΑΝΟΣ…»

Χριστός Ανέστη, Χρόνια Καλά!»

 

Τα Ανώγεια βίωσαν φέτος δύσκολες μέρες που συνέπεσαν με την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Το Πάσχα των Ανωγείων υπήρξε βουβό και θλιμμένο, λόγω των συνθηκών και του αδόκητου θανάτου ενός νέου ανθρώπου. Σύσσωμο το χωριό τιμώντας τη μνήμη του, επέλεξε να περάσει τις Αναστάσιμες ημέρες σε χαμηλούς τόνους, καθώς ήταν και μια προσωπική ανάγκη κάθε Ανωγειανού να ηρεμήσει και να σκεφτεί με τον εαυτό του, προσδοκώντας καλύτερες ημέρες στο μέλλον.

Οι Αρφανοί ήταν τρεις και όχι πέντε, αλλά τα παιδιά των ενοριών του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας, έστησαν φωτιές που μετέδωσαν σε όλες τις γύρω περιοχές το Αναστάσιμο μήνυμα και έδωσαν την ευκαιρία στους επισκέπτες του χωριού να απολαύσουν αυτό το μοναδικό έθιμο.

Το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, είχαμε και ένα ακόμα μοναδικό έθιμο, αυτό της “Δεύτερης Ανάστασης”, με τους Σταυρούς όλων των ενοριών να γυρίζουν όλες τις εκκλησίες με πλήθος κόσμο να τους ακολουθεί σε όλο το χωριό.

Οι καμπάνες των εκκλησιών έμειναν βουβές καθ’όλη τη διάρκεια των Αναστάσιμων ημερών και οι άνθρωποι ήταν σιωπηλοί, αλλά οι Ανωγειανοί προσπάθησαν και πέτυχαν να κρατήσουν ζωντανά κάποια έθιμα που τους κληροδότησαν οι πρόγονοι τους και ακολουθούνται με ευλάβεια ανεξαρτήτως συνθηκών.

Χρόνια πολλά σε όλους. Χριστός Ανέστη!

Φωτογραφίες:Μανώλης Σαμόλης

Από νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, τα παιδιά από τις τρεις ενορίες του χωριού δίνουν τον δικό τους αγώνα, να μεταφέρουν τα ξύλα στο καθορισμένο σημείο του Αρφανού, ώστε να ολοκληρώσουν το “στέλιωμα” του και να είναι όλα έτοιμα για να τον ανάψουν ακριβώς τα μεσάνυχτα και αφού ακουστεί το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού.

Οι κοπέλες της ενορίας θα είναι επιφορτισμένες με μια άλλη σημαντική εργασία που θα είναι το κερασάκι στην τούρτα του αρφανού, δηλαδή τη δημιουργία του ομοιώματος του Ιούδα, που ως το σύμβολο της προδοσίας θα καεί στην πυρά το βράδυ και θα τιμωρηθεί για την πράξη του. Τα Ανώγεια συνεχίζουν ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη του χρόνου και περνάει από γενιά σε γενιά, από πατέρα σε γιο και εντυπωσιάζει το βράδυ της Ανάστασης ντόπιους και επισκέπτες των Ανωγείων.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες των φετινών Αναστάσιμων ημερών και το βαρύτατο πένθος που επικρατεί σε ολόκληρο το χωριό για τον θάνατο του Μανόλη Στρατάκη, επιβάλλουν την ύπαρξη μόνο τριών  Αρφανών, αντί για πέντε, που με τη φλόγα τους θα διαδώσουν στα Ανώγεια και τις γύρω περιοχές το Αναστάσιμο μήνυμα. Το έθιμο θα τηρηθεί φέτος από την ενορία του Αγίου Γεωργίου, την ενορία του Αγίου Δημητρίου στο Μετόχι και από αυτής της Παναγίας στο Περαχώρι και αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά που παρά το κλίμα πένθους αποφάσισαν να κρατήσουν το έθιμο ώστε να το απολαύσουν και επισκέπτες που έρχονται για πρώτη φορά στα Ανώγεια. Αρφανοί δεν θα πραγματοποιηθούν  από τις ενορίες του Αγίου Ιωάννη,  αλλά και από τους ανεξάρτητους “Παλαιστίνιους”, τους “Κομπιανούς”!

Περαχωριανοί, Πανωμουλιανοί και Μετοχιανοί, θα δώσουν λοιπόν τα μεσάνυχτα τον δικό τους αγώνα, ώστε να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να κριθούν από τους αντικειμενικούς κριτές για το ποιος θα κάνει τον καλύτερο αρφανό, ποια φλόγα θα φτάσει ψηλότερα αλλά και ποια φωτιά θα διαρκέσει περισσότερες ώρες.

Αυτό άλλωστε είναι το μοναδικό βραβείο, αλλά και το σημαντικότερο ίσως, για τα παιδιά, η επιβράβευση των κόπων τους τον τελευταίο μήνα και η νίκη τους σε αυτή την αναμέτρηση!

Φωτογραφίες:Μανώλης Σαμόλης

 

Ο Σταυρός  με τον Επιτάφιο στην εκκλησία της Παναγίας στο Περαχώρι

Οι γυναίκες σε όλες τις ενορίες αφιέρωσαν πολλές ώρες στις ετοιμασίες του Σταυρού και του Επιτάφιου, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μετά τον βραδινό Εσπερινό και το αποτέλεσμα για μια ακόμα χρονιά είναι υπέροχο.

Του Αϊ Γιάννη

Γυναίκες όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά του, μέχρι και τις πιο ηλικιωμένες κάθε ενορίας συνδύασαν το ταλέντο και την εμπειρία και κατέληξαν στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα που βλέπετε στο φωτορεπορτάζ μας. Σίγουρα όλες οι ενορίες έδωσαν ότι καλύτερο. Η προσωπική μας άποψη είναι ότι ο Επιτάφιος του Μετοχιού και ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου κλέβουν τις εντυπώσεις για φέτος!

Του Αϊ Γιώργη

Οι Σταυροί θα μπουν σήμερα το βράδυ σε αρκετά σπίτι, κυρίως νιόπαντρων που το ζητάνε για να πάρουν την ευλογία του.

Του Αϊ Δημήτρη

Ο Σταυρός που θα τον κρατάει συνήθως ένας νέος που υπηρετεί την θητεία του, σύμφωνα με την παράδοση θα μπει από την πόρτα του σπιτιού και θα βγει από το παράθυρο.

Της Αγίας Παρασκευής στα Σίσαρχα

Οι οικοδεσπότες που θα περιμένουν σήμερα στο σπίτι τους τον Σταυρό προετοιμάζονται για αυτόν τον σπουδαίο επισκέπτη όλη την Σαρακοστή, θυμιάζοντας το σπίτι τους, ενώ το βράδυ θα έχουν όλα τα φώτα ανοιχτά να τον υποδεχθούν.

Καλή Ανάσταση!

ΦΩΤΟ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΑΜΟΛΗΣ

Ανατροπή σημειώθηκε στην υπόθεση του εγκλήματος στον ορεινό Μυλοπόταμο, στα Ανώγεια, την περασμένη Κυριακή, καθώς ο γιός του 54χρονου ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη για τον φόνο του 23χρονου ξαδέλφου του.

Πατέρας και γιός, μετά την απολογία τους, κατά την οποία 21χρονος ομολόγησε ότι από το δικό του όπλο βρήκε τον θάνατο ο νεαρός κτηνοτρόφος, Μανόλης Στρατάκης, οδηγήθηκαν στην φυλακή.

Ενώ όμως παραδέχτηκε ότι αυτός τον πυροβόλησε, υποστήριξε ότι βρισκόταν σε άμυνα, δεδομένου ότι ο ίδιος και ο πατέρας του δέχτηκαν βροχή πυροβολισμών καθώς βρισκόντουσαν μέσα στο αυτοκίνητό τους και αναγκάστηκαν και οι δύο να αμυνθούν.

Ζήτησαν μάλιστα να διαπιστωθεί η κατάσταση που βρίσκεται το όχημά τους μετά την επίθεση που δέχτηκαν.

Σε βάρος των δύο ανδρών ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία, ενώ στην αστυνομία έχουν παραδοθεί και δύο όπλα, τα οποία χρησιμοποίησαν πατέρας και γιος, ένα πιστόλι 9 χιλιοστών και ένα οπλοπολυβόλο τύπου Καλάσνικοφ.

Η κατάσταση που επικρατεί στο χωριό είναι σαφώς πιο ήρεμη, όμως το κλίμα παραμένει βαρύ. Τα μέλη της οικογένειας των δύο κατηγορουμένων έχουν αποχωρήσει από την εστία τους και διαμένουν σε άγνωστη τοποθεσία, ενώ αρκετοί επισημαίνουν ότι εξ αρχής πίστευαν ότι ο 54χρονος θα αναλάμβανε την ευθύνη του εγκλήματος, θέλοντας να διαφυλάξει το γιο του και ξάδελφο του θύματος.

Την τελική απόφαση για το ποιος ευθύνεται για τη μοιραία βολή θα δώσει, όσο αυτό είναι εφικτό, η σήμανση και τα εργαστήρια της, δεδομένου ότι το βλήμα που αφαίρεσε τη ζωή του 23χρονου δεν έχει εντοπισθεί, δεδομένου ότι το τραύμα που προκάλεσε ήταν διαμπερές.

Αίτημα της πλειονότητας των κατοίκων των Ανωγείων, αλλά και των δικηγόρων των δύο οικογενειών, είναι να επικρατήσει η λογική και οι συνθήκες εκείνες που θα βοηθήσουν στην ειρήνευση, γιατί στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρξουν πράξεις αντεκδίκησης.

Η ΕΛΑΣ, με διακριτική παρουσία επιμελείται της όλης υπόθεσης, κυρίως στα Ανώγεια, ώστε να υπάρχει η τάξη στην περιοχή, ενώ οι κάτοικοι παραμένουν παγωμένοι από το τραγικό συμβάν που κλονίζει τον Μυλοπόταμο, φέρνοντας στη μνήμη τους ιστορίες που ταλαιπώρησαν την τοπική κοινωνία δεκαετίες πριν.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΜΠΑΘΑΚΗΣ – ΑΠΕ)

-->