Θερμοκρασία 22.0°
Άνεμος 6.4 Δ
Βαρόμετρο 1008.5
Υγρασία 47%
Βροχόπτωση Μήνα 12.0 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Τοπικά

Με έντονες Ανωγειανές «πινελιές», χρωματίστηκε το διήμερο του Γιάνη Βαρουφάκη στην Κρήτη, που κορυφώθηκε με την κεντρική ομιλία του συνιδρυτή του πανευρωπαΪκού κινήματος DIEM25, στο κινηματοθέατρο “Αστόρια” στο Ηράκλειο. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών περιστοιχήθηκε  καθ’όλη τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στο νησί, από καλούς του φίλους από τα Ανώγεια. Είναι άλλωστε γνωστή η αγάπη του για το χωριό μας, το οποίο έχει επισκεφθεί στο παρελθόν τέσσερις φορές και είναι άριστος γνώστης της μακραίωνης ιστορίας του και της συνεισφοράς του στον Πολιτισμό και στους αγώνες της πατρίδας.

Μαζί του σε κάθε του βήμα του λοιπόν βρέθηκε ο πρώην Αντιδήμαρχος Ανωγείων, δημοτικός σύμβουλος και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Κρήτης του κινήματος DIEM25 Βασίλης Σμπώκος, ενώ μετά τις ομιλίες στην “Αστόρια”, η βραδιά έκλεισε με μουσική από τον μεγάλο Ανωγειανό καλλιτέχνη Ψαραντώνη! Επίσης την πρώτη μέρα της παραμονής του στην Κρήτη, ο Γιάνης Βαρουφάκης επέλεξε την ταβέρνα του Ανωγειανού  Βασίλη Σαλούστρου στο Γάζι για να δοκιμάσει τα απολαυστικά εδέσματα της Κρήτης και των Ανωγείων ειδικότερα. Τέλος, στην κεντρική του ομιλία στην οποία υπήρχε πλήθος κόσμου, το βλέμμα μας αντίκρισε και αρκετούς άλλους Ανωγειανούς κατοίκους που βρέθηκαν εκεί για να ακούσουν από κοντά την οικονομική και κοινωνική πρόταση του κινήματος DIEM25.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες της “Α”, προετοιμάζεται ανάλογη εκδήλωση και κεντρική ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη για το κίνημα DIEM25 και στα Ανώγεια, πιθανότερα στην πλατεία Αρμί, μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότερα στα τέλη Ιουλίου και αναμένεται να πραγματοποιηθεί αν δεν υπάρξουν ανατροπές στο πρόγραμμα, καθώς αποτελεί έντονη επιθυμία του πρώην Υπουργού Οικονομικών.

Σε ένα απόσπασμα από την ομιλία του ο Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε τα εξής:”Δεν είμαστε πια μόνοι. Τα μηνύματα του Ζίζεκ, της Ναόμι Κλάιν, του Τσόμσκι, των εθελοντών από Σλοβενία, Γερμανία, είναι δυνατά: Να μη νιώθουμε απομονωμένοι. Αυτό μας μήνυσαν. Να πάψουμε να νιώθουμε ηττημένοι. Ηττηθήκαμε, ναι. Αλλά είμαστε ανίκητοι εμείς! Όπως κάποιοι πρόγονοί μας βρέθηκαν να είναι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι έτσι κι εμείς είμαστε Ανίκητοι Ηττημένοι..”

Nα αναφέρουμε επίσης ότι  στο τέλος της εκδήλωσης ο Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε ο ίδιος στο βήμα  τον Βασίλη Σμπώκο, για να κλείσει την βραδιά με Ανωγειανό χρώμα.. Ο Βασίλης Σμπώκος  απευθυνόμενος στο κοινό ανέφερε τα εξής:

“Αποτελεί  ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα η παρουσία μου εδώ σήμερα στην εκδήλωση του κινήματος DIEM25, στην ομιλία του φίλου μου Γιάνη Βαρουφάκη. Οι λόγοι που βρίσκομαι εδώ σήμερα είναι οι εξής:Ο πρώτος λόγος είναι το παρουσιαστικό του, το βλέμμα του, αυτό το καθαρό βλέμμα. Ένας δεύτερος λόγος είναι αυτό που αποκομίζεις κουβεντιάζοντας μαζί του, με ένα άνθρωπο που δεν κουμπώνεται πουθενά. Τον έχετε παρακολουθήσει όλοι και μέσα από συνεντεύξεις του στην τηλεόραση, ότι έχει πειστικές απαντήσεις για όλα τα ζητήματα. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι αυτά που έχει πει από το 2009 μέχρι σήμερα, τα οποία ένα προς ένα έχουν όλα επιβεβαιωθεί. Είπε το πρώτο μνημόνιο δεν βγαίνει, το δεύτερο δεν βγαίνει, το τρίτο είναι το πρώτο βήμα για να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα δυο πρώτα έχουν επιβεβαιωθεί, μένει να δούμε αν επιβεβαιωθεί και το τρίτο.

Ένας ακόμα λόγος είναι για αυτή τη περίφημη διαπραγμάτευση, αυτούς τους 6 μήνες που οι μπλε και πράσινοι του καταλογίζουν ότι χρέωσε τη χώρα 100 δις ευρώ, με άλλο να λέει 300, άλλο 400, άλλο 500 δις ευρώ, ας κατασταλάξουν σε ένα νούμερο τουλάχιστον. Εγώ προσωπικά τη θεώρησα μια περήφανη διαπραγμάτευση. Αισθάνθηκα ως Έλληνας ότι πρώτη φορά έχουμε ένα Υπουργό ο οποίος όρθωσε ανάστημα, έναν Υπουργό που είναι κορυφαίος επιστήμονας και μπήκε σε ένα γκρουπ λογιστών του μεγάλου κεφαλαίου και τους έκανε άνω κάτω. Με αυτό που τους έκανε τους δημιούργησε ένα πολύ μεγάλο κόμπλεξ.

Ο τελευταίος λόγος βέβαια είναι το δημοψήφισμα. Αυτό που ένιωσα ως Έλληνας δημοκράτης πολίτης με την αναγγελία του δημοψηφίσματος ήταν πραγματικά κάτι το απίστευτο. Τότε είχε βγει και μια φωτογραφία μου στο πρακτορείο Reuters , είναι εδώ και σήμερα ο Στέφανος Ραπάνης, και με αυτή τη φώτο με έπαιρναν τηλέφωνο Ανωγειανοί από τα πέρατα της γης. Αυτό που ένιωθα ψηφίζοντας και υψώνοντας τη γροθιά μου ήταν πραγματικά κάτι το φανταστικό. Αυτό που μου έκανε ο Τσίπρας να με βγάλει τη μια στιγμή στα κάγκελα με το δημοψήφισμα και την άλλη να σκάψει ένα λάκκο να με βάλει μέσα ήταν ότι χειρότερο.

Το κίνημα DIEM25 στηρίζει απόλυτα τις αρχές και τις αξίες αυτού του δημοψηφίσματος και πιστεύω σε αυτό το καθαρό βλέμμα, ότι θα αγωνιστούμε και θα κάνουμε πράξη όλα αυτά τα μηνύματά που έβγαλε η Άνοιξη της Αθήνας. Είμαστε όλοι Γιάνηδες με ένα ν! Σας ευχαριστώ” ολοκλήρωσε ο Βασίλης Σμπώκος.

 

Πέθανε  σήμερα Τρίτη η Αλίκη του Μεκιάνη χήρα Νικολάου Σταυρακάκη, (Επιστάτη) σε ηλικία 84 χρόνων. Η κηδεία της θα γίνει στα Άρμανώγεια αύριο 14/6/17 ημέρα Τετάρτη 12 το μεσημέρι.

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες:Γιώργης Μπαγκέρης

Ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, έφτασε στα Ανώγεια στις 9  το πρωί της Τετάρτης , μαζί με τον Βουλευτή Λακωνίας Σταύρο Αραχωβίτη και τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη και κατευθύνθηκαν αρχικά στο Δημαρχείο όπου τους υποδέχτηκε θερμά ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης, ο Αντιδήμαρχος Ζαχαρίας Σουλτάτος και οι εργαζόμενοι του δήμου με τους οποίους είχε μικρή συνομιλία. Στο γραφείο του δημάρχου Ανωγείων υπήρξε μια ολιγόλεπτη συζήτηση  μεταξύ των δυο ανδρών στην οποία ο Μανόλης Καλλέργης έθεσε στον υπουργό αίτημα επιχορήγησης για την εκπόνηση της μελέτης αξιοποίησης επιφανειακών απορροών με την κατασκευή φράγματος στην τοποθεσία “Βάρσαμος’ ύψους 200.000 ευρώ. Όπως ανέφερε σχετικά ο Μανόλης Καλλέργης “Ζητάμε αυτή την επιχορήγηση ως δήμος Ανωγείων ώστε να εκπονήσουμε την μελέτη και στη συνέχεια να ωριμάσουμε το παραπάνω έργο που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας”. Ο κ.Τσιρώνης εμφανίστηκε θετικός ως προς αυτό το αίτημα στο οποίο αναμένονται άμεσα εξελίξεις. Ως δώρο δόθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό, μια παραδοσιακή βούργια γεμάτη με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ- ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΚΟΜΜ

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Ανωγείων ξενάγησε τον Υπουργό και τη συνοδεία του με μια μικρή βόλτα στο χωριό, με μικρές συζητήσεις στο ενδιάμεσο με τους θαμώνες των καφενείων, με όλους να καταλήγουν στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης “Γιάννης και Έφη Σακελλαράκη”, χώρος που εντυπωσίασε τον κ.Τσιρώνη που εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για αυτόν στο βιβλίο επισκεπτών του κέντρου. Στις 11 π.μ όλοι ανηφόρισαν στο Μετόχι, στον χώρο του ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης όπου θα λάμβανε χώρα η εκδήλωση με θέμα τον πρωτογενή τομέα, τα προβλήματα και τις προοπτικές του, στην οποία βασικός ομιλητής υπήρξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης.

Εκεί έδωσαν το παρόν μεταξύ άλλων ο διευθυντής  του ΑΚΟΜΜ Δημήτρης Παττακός ο οποίος προσέφερε και μια τσάντα με δώρα του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτης στον Υπουργό, , ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Μανόλης Χνάρης, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ανωγείων Στεφανής Χαιρέτης, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνης Γιάννης Πάτενας, ο διευθυντής της ένωσης Περάματος και δημοτικός σύμβουλος Ανωγείων Δημήτρης Κονιός, ενώ η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής που συμμετείχαν ενεργά στην συζήτηση θέτοντας τα δικά τους ερωτήματα και προτείνοντας λύσεις, τοποθετήσεις που άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή ο Αναπληρωτής Υπουργός σε μια εκδήλωση που κράτησε πέραν των τεσσάρων ωρών και τέθηκαν εκεί τα σημαντικότερα θέματα, όπως το θέμα του διαδημοτικού σφαγείου που κρίνεται απαραίτητο για την ευρύτερη περιοχή, τα κόκκινα δάνεια, την φορολόγηση των παραγωγών, η επιχειρηματικότητα μέσω του συνεταιριστικού κινήματος, το κόστος παραγωγής και πως αυτό μπορεί να μειωθεί και άλλα.

 Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ…

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο δήμος Ανωγείων παρέθεσε τραπέζι με αυθεντικά Ανωγειανά εδέσματα στην παραδοσιακή ταβέρνα “Αροδαμός” στον Γιάννη Τσιρώνη και τη συνοδεία του, ενώ η επίσκεψη στα Ανώγεια μετά από παράκληση του Υπουργού ολοκληρώθηκε με μια επίσκεψη στο χώρο του Γυμνασίου Ανωγείων, όπου ο ίδιος θυμήθηκε την πρώτη του επίσκεψη στα Ανώγεια, κατά την διάρκεια του Μουσικού Αυγούστου του 1979, στις εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει ο σπουδαίος Μάνος Χατζιδάκις στα Ανώγεια τότε, με τον κ. Τσιρώνη φοιτητή τότε, να κάνει ελεύθερο κάμπινγκ τότε στον χώρο για να τις παρακολουθήσει παρέα με φοιτητές πρόσφυγες από το Ιράν που ζούσαν στην Γερμανία εξόριστοι από τον Σάχη, όπως δήλωσε στη συνέχεια και στην Ανωγή!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «Α» –

Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης

“Ευχαριστώ θερμά τους παραγωγούς μας που ήρθαν εδώ σήμερα και μας βοήθησαν να καταλάβουμε τα προβλήματα τους. Όπως έχω πει επανειλημμένα, η δημοκρατία απαιτεί διάλογο και είδατε ότι στον διάλογο σήμερα ακούστηκαν θαυμάσιες ιδέες και προτάσεις, Τα περισσότερα από αυτά που μου είπαν οι αγρότες, τα κράτησα, κάποια πράγματα μπορούμε να τα λύσουμε γρήγορα, κάποια άλλα πράγματα αφορούν τα μνημόνια οπότε δεν είναι τόσο εύκολο να τα περάσουμε στους θεσμούς, όσο μπορούμε όμως θα προσπαθήσουμε και εκεί πέρα, με πίεση όπως κάναμε και για το ΦΠΑ των εισροών που φτάσαμε από το 24% στο 13% . Αυτό το πετύχαμε πάλι από την πίεση των παραγωγών και τους διαλόγους μας στους οποίους μας απέδειξαν ότι με αυτό το καθεστώς η Πολιτεία δεν κερδίζει τίποτα, έτσι και οι θεσμοί μας άκουσαν με τη σειρά τους, ακούσαμε αυτή την αγωνία των παραγωγών και το αλλάξαμε. Άρα τέτοιες εκδηλώσεις βοηθούν πολύ και εμάς να καταλαβαίνουμε, να μαθαίνουμε και να αποφασίζουμε, αλλά και τους παραγωγούς για να ενημερώνονται και εκείνοι σωστά, γιατί παίρνουμε πολλές φορές κάποια απόφαση που μπορεί να είναι και δύσκολη.

Το πλάνο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των Οικολόγων Πράσινων στους οποίους ανήκω και εγώ, είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί ζωντανεύει ξανά τον Αγροτικό χώρο που τον θεωρεί πυλώνα. Από εκεί και πέρα βέβαια πάρα πολλά κομμάτια της τωρινής πολιτικής δεν είναι το δικό μας πρόγραμμα αληθινά, αλλά είναι “μπαλώματα” επείγοντα που αφορούν αμαρτίες του παρελθόντος, όπως λέγαμε προηγουμένως για τον ΕΛΓΑ, που τον παραλάβαμε με μερικά δισεκατομμύρια χρέος. Αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε σωστή πολιτική, ο ΕΛΓΑ πρέπει να πατάει στα πόδια του και μπορεί να πατάει στα πόδια του αν δεν υπάρχει διαφθορά και διασπάθιση χρήματος. Άρα πρώτα καθαρίζουμε τα προβλήματα του παρελθόντος και μετά όταν το καράβι γίνει αξιόπλοο μπορούμε να ακολουθήσουμε και τη ρώτα που εμείς επιθυμούμε.

Το χωριό σας το λατρεύω, είχα την ευκαιρία να έρθω εδώ ως φοιτητής τον Αύγουστο του 1979 και μας υπέδειξαν τότε οι φιλόξενοι κάτοικοι το σχολείο εκείνη την εποχή που ήταν γεμάτο με υπέροχα μεγάλα δέντρα για να κατασκηνώσουμε, γιατί δεν είχαμε τότε τα χρήματα να μείνουμε σε ξενοδοχείο. Θυμάμαι τις γυναίκες που μας έφερναν κάθε πρωί γάλα. Δεν νομίζω να υπάρχει τόπος με τόσο φιλόξενους ανθρώπους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνες τις ημέρες στα Ανώγεια , είχαμε μαζί μας κάποιους Πέρσες, πρόσφυγες στη Γερμανία και είχε γίνει και ένα αστείο περιστατικό. Οι Πέρσες είχαν ένα μουσικό όργανο σαν μικρό μπαγλαμαδάκι, το οποίο “χάθηκε” από τη σκηνή. Ήταν φανερό ότι κάποιο παιδάκι το ζήλεψε, καθώς δεν μας πήραν χρήματα που είχαμε μέσα αλλά μόνο αυτό το μπαγλαμαδάκι των Περσών. Εκείνο που πραγματικά θαυμάσαμε τότε ήταν ότι μέσα σε 10 ώρες που το έμαθαν οι Ανωγειανοί κατάφεραν και βρήκαν το χαμένο μπαγλαμαδάκι και το είχαν γυρίσει πίσω στον κάτοχο του, δεν ξέρω καν πως το κατάφεραν αυτό! Κινητοποιήθηκε όλο το χωριό για να βρει κάτι που είχε συναισθηματική και μόνο αξία για τους Πέρσες που είχαν έρθει ως επισκέπτες στα Ανώγεια..” ολοκλήρωσε ο κ.Τσιρώνης.

 

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής Λακωνίας

“Καταρχήν ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Ανωγείων και το ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης για την πρόσκληση και φυσικά όλους όσοι βρέθηκαν σήμερα εδώ, τους κτηνοτρόφους και τους φορείς των Ανωγείων και της ευρύτερης περιοχής. Είναι χαρά μας αλλά και υποχρέωση μας η άμεση επικοινωνία μας με τους παραγωγούς, προκειμένου να λυθούν απορίες και να κοινωνηθούν πράγματα που συμβαίνουν, και που δεν έχουμε άλλο τρόπο να το κάνουμε, καθώς δυστυχώς στα μεγάλα Μ.Μ.Ε δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή να περάσουν τα θετικά μηνύματα, ή να λυθούν ζητήματα επικοινωνίας με τους παραγωγούς. Νομίζω ήταν μια πολύ καλή ημερίδα, τέθηκαν πραγματικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και ελπίζω να απαντήσαμε στα περισσότερα από αυτά. Τουλάχιστον ότι δεν μπόρεσε να απαντηθεί, είναι τροφή για προβληματισμό, για σκέψη και για λειτουργία από εδώ και πέρα.

Πιστεύω ότι στο δημοσιονομικό πλαίσιο που βρισκόμαστε, λύνουμε στον βαθμό που μπορούμε και με την ταχύτητα που μας επιτρέπεται, ένα ένα τα ζητήματα. Ένα από τα βασικά ζητήματα μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής είναι και η χρηματοδότηση στον πρωτογενή τομέα. Σε αυτόν τον τομέα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα προς όφελος των παραγωγών και όχι άλλων συμφερόντων το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και όχι όπως γινόταν στο παρελθόν. Προσπαθούμε να πάνε όλα τα χρήματα εκεί που πρέπει να πάνε για να πιάσουν τόπο και να είναι προς όφελος και ανάπτυξη των αγροτών. Από την άλλη δημιουργούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλύψουμε το κενό που άφησε η Αγροτική τράπεζα στην χρηματοδότηση των αγροτών.

Έχω ξανάρθει στα Ανώγεια, δεν έχω καταφέρει όμως να πάω ακόμα στο Ιδαίον Άντρο. Πήγαμε σήμερα στο Κέντρο Πληροφόρησης το οποίο ήταν εκπληκτικό, πραγματικά εκπληκτικό και ως προς το στήσιμο του μουσείο αλλά και με τα ευρήματα που υπάρχουν! Το χωριό σας είναι πολύ γραφικό, πανέμορφο και φιλόξενο και έχει πρώτα από όλα ζεστούς ανθρώπους. Είναι πάντα χαρά μου να βρίσκομαι στα Ανώγεια..”

 Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης

” Η εκδήλωση που συν-διοργανώσαμε με το ΑΚΟΜΜ, για την ενημέρωση των φορέων και των παραγωγών για τον πρωτογενή τομέα, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, θεωρώ ότι ήταν επιτυχημένη και έθεσε τα ζητήματα για το τοπίο σήμερα στον Αγροτικό κόσμο, τα προβλήματα τους, αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται. Σαν δημοτική αρχή πιστεύουμε ότι πέρα από τις υποδομές και τις υπηρεσίες, ο μεγαλύτερος πυλώνας για την ανάπτυξη του δήμου μας είναι η κτηνοτροφία και η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα και αυτό διότι σε αυτόν τον τομέα απασχολείται η πλειοψηφία των κατοίκων του δήμου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι που έχουν και τη μεγαλύτερη δυναμική. Πιστεύω ότι και σαν χώρα η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις για να ξεφύγει από αυτή την οικονομική κρίση. Έτσι και εμείς ως δήμος έχουμε ως προτεραιότητα για την αναπτυξιακή μας πολιτική την δημιουργία υποδομών για ήπιες μορφές τουρισμού μέσα από το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη με τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, έχοντας πάντα σε αυτή την προσπάθεια την ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον, για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.” ολοκλήρωσε.

 

 

Ο Δήμος Ανωγείων ενημερώνει τους δημότες του ότι εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης συνολικά 240.000,00€ πίστωση που έχει διατεθεί στον Δήμο Ανωγείων για την κάλυψη των παρακάτω αναγκών :

  • Την κατασκευή Χώρου Υγιεινής επισκεπτών στην περιοχή της Ζωμίνθου , ένα έργο που προτάθηκε με αφορμή την προσπάθεια της κ. Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου Ζωμίνθου στην UNESCO
  • Την τοποθέτηση αντικεραυνικής προστασίας στα Δημοτικά Κτήρια
  • Την επισκευή και συντήρηση του δικτύου  ύδρευσης και αποχέτευσης
  • Μικρές επεμβάσεις αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης κοινοχρήστων χώρων
  • Εκπόνηση μελετών

“Τα παραπάνω έργα θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση βασικών υποδομών του Δήμου μας και στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σε αυτή την προσπάθεια μας έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του κ. Περιφερειάρχη κ.Σταυρο Αρναουτάκη τον οποίο και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. .” αναφέρει σε δελτίο τύπου ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης.

 

Ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες:Μανόλης Σαμόλης

Βίντεο:Αγγέλα Σκουλά

Οι τρεις αρχηγοί του Αετού Ανωγείων, Μανόλης Σπαχής, Δημήτρης Ξυλούρης και Λευτέρης Καλομοίρης, υψώνουν στον “αέρα’ των Ανωγείων, το τρόπαιο του πρωταθλητή Ρεθύμνου και κλείνουν με τον καλύτερο τρόπο την γιορτή της ομάδας, στην πλατεία “Μεϊντάνι” το απόγευμα της Κυριακής, που διοργάνωσαν με μεράκι και ενθουσιασμό οι άνθρωποι της ομάδας. Η πλατεία ήταν κατάμεστη από κόσμο που χειροκρότησε θερμά τους πρωταγωνιστές της πορείας του Αετού προς τον τίτλο, με την ευχή η ομάδα που επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια του τοπικού Ρεθυμνιώτικου ποδοσφαίρου, να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια στους ίδιους ρυθμούς και να σταθεροποιηθεί ξανά στη  συνείδηση όλων, ως ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες πολιτισμού και αθλητισμού του τόπου.

Μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης, οι δυο αντιδήμαρχοι Ζαχαρίας Σουλτάτος και Δημήτρης Πασπαράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ρεθύμνου Γιώργος Δασκαλομαρκάκης ο οποίος παρέδωσε και το τρόπαιο του πρωταθλητή μαζί με μέλη του συμβουλίου της ΕΠΣΡ, ο πρόεδρος του Αετού Ανωγείων Μίλτος Πλουσής, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων Νίκος Βρέντζος, ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων Μανόλης Νταγιαντάς, οι ποδοσφαιριστές, το προπονητικό και διοικητικό τιμ της ομάδας, ο διαιτητής Μιχάλης Βοσκάκης εκπροσωπώντας  τον Σ.Δ.Π.Ρ , δημοτικοί σύμβουλοι, οι Ακαδημίες της ομάδας  και άλλοι.

Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η Αγγέλα Σκουλά που με κέφι και ζωντάνια συντόνισε την εκδήλωση ενώ η ίδια είχε επιμεληθεί και ένα δεκάλεπτο περίπου βίντεο που προβλήθηκε στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, με τα κυριότερα στιγμιότυπα, από την πορεία της ομάδας προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος με μουσική υπόκρουση τον ύμνο του Αετού που τραγούδησε πριν μερικά χρόνια ο σπουδαίος Ανωγειανός καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς. Σημαντική είδηση που βγήκε και από το ρεπορτάζ της βραδιάς, ήταν η εξαγγελία του δημάρχου Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη για κονδύλια ύψους περίπου 100.000 ευρώ που εξασφαλίζονται άμεσα και θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για την συντήρηση και αναμόρφωση των εγκαταστάσεων του δημοτικού σταδίου Ανωγείων, που πέρα από την ποδοσφαιρική ομάδα, φιλοξενούν και καθημερινά πλήθος Ανωγειανών όλων των ηλικιών που πηγαίνουν εκεί για να αθλούνται. Παράλληλα ο πρώην πρόεδρος του Αετού Ανωγείων πάτερ Ανδρέας Κεφαλογιάννης, ανακοίνωσε και επίσημα ότι την ερχόμενη Τετάρτη 10 Μαΐου η ομάδα του Αετού θα μεταβεί στα Χανιά και στο κοιμητήριο στα Κατσιφαριανά θα τιμήσει τον αδικοχαμένο Γιάννη Παπουτσά, τον πρώην τερματοφύλακα της που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, με τρισάγιο, ενώ θα παραδοθεί στην οικογένεια του και το τρόπαιο του πρωταθλητή.

Εκ μέρους της διοίκησης του Αετού η παρουσιάστρια της βραδιάς Αγγέλα Σκουλά εκφώνησε ένα μικρό κείμενο των ανθρώπων της ομάδας για την φετινή πορεία, αναφέροντας τα εξής:Κυρίες και κύριοι, αγαπητέ δήμαρχε, κύριε πρόεδρε της ΕΠΣΡ, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του τόπου, σας καλωσορίζουμε στην μεγάλη γιορτή του Αετού Ανωγείων, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Β’Κατηγορία Ρεθύμνου που σημάνει και την επιστροφή του μετά από τρία χρόνια στην μεγάλη κατηγορία του τοπικού Ρεθυμνιώτικου ποδοσφαίρου. Με έτος ίδρυσης το 1963, ο Αετός για 54 χρόνια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες πολιτισμού και αθλητισμού στα Ανώγεια προσφέροντας διεξόδους σε μια ορεινή περιοχή στη νεολαία του χωριού.

Η φετινή χρονιά ήταν πολύ σημαντική για όλους τους ανθρώπους της ομάδας, που συγκεντρώνοντας το καλύτερο υλικό, με τα παιδιά του χωριού αλλά και μια παρέα ποδοσφαιριστών με ήθος κυρίως από το Ηράκλειο που αγάπησαν τον τόπο μας, κατάφεραν με χαρακτηριστική άνεση να δείξουν ότι είναι η καλύτερη ομάδα και  δίκαια έφτασαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. H περσινή χρονιά ήταν μεταβατική και φέτος θεωρούμε ότι η ομάδα είναι πλέον έτοιμη να συμμετάσχει σε ένα τόσο απαιτητικό πρωτάθλημα όπως αυτό της πρώτης κατηγορίας Ρεθύμνου.

Φυσικά για να συμβούν όλα αυτά είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση τόσο του Δήμου Ανωγείων, όσο και των ανθρώπων και των επιχειρηματιών του τόπου μας. Ευελπιστούμε η παρέα αυτή να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, και να μας βοηθήσουν κι άλλοι Ανωγειανοί, τόσο ηθικά όσο και υλικά, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Μαζί μόνο και ενωμένοι θα καταφέρουμε να εδραιώσουμε την ομάδα μας σε υψηλό επίπεδο κάτι που θα έχει θετικές προεκτάσεις και στις Ακαδημίες μας, αλλά και στις εγκαταστάσεις μας που πρέπει άμεσα να συντηρηθούν και να είναι πιο φιλόξενες τόσο για τον Αετό, όσο και για τις αντίπαλες ομάδες που θα έρθουν στα Ανώγεια, αλλά και τους δεκάδες συγχωριανούς μας που κάθε μέρα ανηφορίζουν προς το στάδιο για να αθληθούν.

Ο Αετός Ανωγείων είναι υπόθεση όλων μας. Ας τον στηρίξουμε!

Οι ομιλίες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:

Δήμαρχος Ανωγείων, Μανόλης Καλλέργης:”Η ομάδα μας ο Αετός Ανωγείων κατέκτησε φέτος επάξια τον τίτλο του πρωταθλητή στην Β’ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της ΕΠΣΡ και από τη νέα χρονιά θα αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία, εκεί που πιστεύουμε όλοι ότι ανήκει. Για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα αυτό, όλων των ποδοσφαιριστών αλλά και του προπονητικού και διοικητικού τιμ της ομάδας, δεν έχουμε παρά να σας συγχαρούμε όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά και να σας δηλώσουμε ότι θα είμαστε όπως πάντα δίπλα σας, να σας στηρίζουμε με τις όποιες δυνάμεις μας και στη νέα σαιζόν με τα αυξημένα καθήκοντα σας. Θα είμαστε δίπλα σας γιατί τα προηγούμενα χρόνια έδειξαν ότι με πάθος, συλλογική δουλειά, βασιζόμενοι σε παλιούς και νέους ποδοσφαιριστές των Ανωγείων, σε πολύτιμους συνεργάτες και φίλους που αγωνίστηκαν με τη φανέλα του Αετού, προσφέρατε ότι καλύτερο, όχι μόνο στον αγωνιστικό τομέα, αλλά και στο ήθος και την προαγωγή της ευγενούς άμιλλας και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Θα είμαστε δίπλα σας γιατί μας πείσατε ότι κοιτάζετε και το μέλλον. Και το μέλλον είναι οι Ακαδημίες , η μικρή ομάδα του Αετού που εκτός του ότι έχει αυθεντικά ταλέντα, είναι κτισμένη έτσι ώστε να παίρνει χαρά από το παιχνίδι και να μας δίνει χαρά. Άλλωστε αυτή είναι και η προτεραιότητα του Δήμου μας να υπάρχουν σύλλογοι και σωματεία όπως ο Αετός, όπως ο Σκακιστικός Όμιλος, που θα μπορούν να συσπειρώσουν ένα τμήμα της νεολαίας μας και να του δώσουν διέξοδο και δημιουργικό χρόνο, ώστε μέσα από το παιχνίδι, τον αθλητισμό που είναι και πολιτισμός, την ευγενή άμιλλα και όχι τον ανταγωνισμό, τη συνεργασία, να διαπλάθεται ο χαρακτήρας τους με σκοπό να γίνουν ελεύθεροι και υπεύθυνοι άνθρωποι και ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Ο Δήμος συγχαίρει όλους τους παράγοντες του Αετού και ιδιαίτερα αυτούς που τα τελευταία χρόνια τραβάνε το “κουπί”, για το καλό όλων μας και ιδιαίτερα των νέων. Σήμερα μπορούμε να σας πούμε ότι έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αναμόρφωσης του δημοτικού μας σταδίου. Σαν πρώτη προτεραιότητα έχουμε καταθέσει ήδη στο Υπουργείο Αθλητισμού μια μελέτη της τάξης των 100 χιλιάδων ευρώ, για την αναμόρφωση και τη βελτίωση των συνθηκών άθλησης και στο γήπεδο και στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά κυρίως στο Γυμναστήριο και τα αποδυτήρια. Τις επόμενες μέρες πιστεύουμε θα έχουμε νέα για αυτό. Επίσης έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα για μια γενικότερη μελέτη εκσυγχρονισμού και επέκτασης των αθλητικών και κτιριακών χώρων ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλου του πληθυσμού και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του αθλητισμού και σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Στόχος μας είναι η ανάδειξη του σε σημείο αναφοράς προπονητικού προορισμού σε υψηλό υψόμετρο για αθλητές διαφόρων αθλημάτων. Και πάλι τα συγχαρητήρια μας με τη διαβεβαίωση ότι θα είμαστε πάντα δίπλα σας.

Πρόεδρος ΕΠΣΡ Γιώργος Δασκαλομαρκάκης:“Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ρεθύμνης συγχαίρει τον άξιο πρωταθλητή της Β’Κατηγορίας, Αετό Ανωγείων. Συγχαίρει τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές, τη διοίκηση και το φίλαθλο κόσμο, διότι πραγματικά φέτος η ομάδα στηρίχθηκε στα παιδιά της. Επί το πλείστον την ομάδα αποτελούσαν παιδιά από το χωριό και έτσι πρέπει να συμβεί και την επόμενη χρονιά, όπου η ΕΠΣΡ σας εύχεται καλή πορεία στο νέο πρωτάθλημα. Εύχομαι η ομάδα να αποτελείται πάλι από παιδιά της περιοχής, να μη γίνουν λάθη του παρελθόντος. Τέτοια λάθη έχουν γίνει σε πολλά σωματεία, το γνωρίζω και εγώ ο ίδιος από το σωματείο της Αση Γωνιάς. Πιστεύω λοιπόν ότι η ομάδα θα στηριχθεί από τον δήμο, από τον κόσμο των Ανωγείων και τον εμπορικό κόσμο του χωριού διότι το ποδόσφαιρο είναι πολιτισμός και τα Ανώγεια είναι πολιτισμός.Θέλω τέλος να συγχαρώ τον πρώην πρόεδρο του Αετού π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη καθώς επίσης και την ψυχή της ομάδας, τον Δημήτρη Μέμο που η παρουσία του είναι πολύ σημαντική. Συγχαρητήρια λοιπόν Δημήτρη και εύχομαι να πάτε την ομάδα όπου μπορείτε..”.

π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης:“Πολλά συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές και στο Δ.Σ του Αετού Ανωγείων,Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω εγώ τον Κυριακάκη, τον Πλερωνάκη, τον Τριαλώνη, τον Τζαγκαράκη, τον Καπετανάκη, τον Μαματζάκη και τον Μανόλη Κεφαλογιάννη, οι οποίοι δεν είναι Ανωγειανοί αλλά αγάπησαν την παρέα και τα παιδιά της ομάδας και ήρθαν ανιδιοτελώς και προσέφεραν ότι μπορούσαν για να πάρει η ομάδα το πρωτάθλημα. Αυτό δείχνει και τις αξίες που έχουμε σαν χωριό και πως τραβάμε τον κόσμο. Καλή επιτυχία στο Α’ Τοπικό που έχει πάρα πολλές δυσκολίες. Μην κάνετε τα λάθη που έκανα εγώ, όταν το 2005 ανέλαβα τον Αετό και χάσαμε τα δικά μας παιδιά για να φέρουμε μισθοφόρους. Να κάνετε μια προσπάθεια με τα παιδιά του χωριού και όσοι χρειαστούν, λίγοι όπως φέτος να έρθουν να πλαισιώσουν την ομάδα. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην τωρινή δημοτική αρχή η οποία είναι η μοναδική από το 2005 που μπήκα στον Αετό που βοήθησε ουσιαστικά την ομάδα μας. Να εκφράσω και συγχαρητήρια στον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων για ότι προσφέρει στο χωριό μας οι οποίοι αθόρυβα, αλλά μεθοδικά και με αγάπη προβάλλουν το χωριό μας, όπως και τον Πολιτιστικό σύλλογο που με το καινούριο Δ.Σ θα προσπαθήσουμε όλοι να ανεβάσουμε ψηλότερα την ιδέα και την αξία των Ανωγείων.

Για να δείξουμε για άλλη μια φορά τι σημαίνει Ανώγεια και πολιτισμός .Πριν σαράντα μέρες έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα ένας παλιός ποδοσφαιριστής της ομάδας ο Γιάννης Παπουτσάς. Εγώ και αντιπροσωπεία του Αετού πήγαμε τότε στην κηδεία του στα Χανιά. Με απόφαση του Δ.Σ του Αετού και των ποδοσφαιριστών την Τετάρτη θα φύγει από εδώ η ομάδα του Αετού στις 4 μ.μ που συμπληρώνονται ακριβώς σαράντα μέρες, ε εκπροσώπους και από τον Δήμο και από τον Πολιτιστικό σύλλογο και θα πάμε στο κοιμητήριο όπου η κούπα που βλέπεται εδώ θα τοποθετηθεί πάνω στο μνήμα του ως ένδειξη τιμής..”

Πρόεδρος Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων Νίκος Βρέντζος: “Αετός Ανωγείων, έτος ιδρύσεως 1963, γέννημα από τα σπλάχνα του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων. Αετός Ανωγείων 2017, μισός αιώνας και πάνω, 54 χρόνια, ένα όνομα, μια ιστορία, μια ιστορία, ένα όνομα που πρωταγωνιστεί στα αθλητικά δρώμενα του νομού Ρεθύμνης κι ολόκληρης της Κρήτης, εντός κι εκτός γηπέδων με πολλαπλές δράσεις, αθλητικού και κοινωνικού περιεχομένου. Μια ποδοσφαιρική ομάδα που έχει γαλουχήσει πολλές γενιές Ανωγειανών και έχει ανδρώσει πλήθος παιδιών στους κόλπους της, πλάθοντας στο μυαλό τους το παιδικό όνειρο “να γίνω μεγάλος και καλός ποδοσφαιριστής”. Μια ομάδα που πολλοί από εμάς έχουμε υπηρετήσει πιστά φορώντας τη βαριά, ιστορική φανέλα της. Ομάδα πρότυπο. Πανεπιστήμιο.

Αετός Ανωγείων, ένα βαρύ όνομα μιας ιστορικής ομάδας συνυφασμένο με τις αξίες και το ήθος που πρεσβεύει ο αθλητισμός, συνυφασμένο με το ευ αγωνίζεσθαι. Ο ορισμός της ομάδας που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της. Γιατί η αγάπη και το πάθος για τον αθλητισμό υπερβαίνει κάθε εμπόδιο και ανοίγει νέους δρόμους. Αετός Ανωγείων 2017. Δίκαια πρωταθλητής Β’Τοπικού Ρεθύμνης, ένα δύσκολο πρωτάθλημα με αίσιο τέλος. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια αξίζουν πρώτα απ’όλα στους πρωταγωνιστές αυτής της επιτυχίας, τους ποδοσφαιριστές, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, καθώς αγωνίστηκαν με ήθος και δίδαξαν μπάλα. Δίδαξαν επίσης το πως μικρές παρέες που αγαπάνε πολύ με πάθος αυτό που κάνουν, πάνε τον κόσμο μπροστά. Συγχαρητήρια και στους νέους και παλιούς παίχτες και ιδιαίτερα θα μου επιτρέψετε στον αρχηγό, Μανόλη Σπαχή, που έστησαν μπέτη και σήκωσαν ένα ιστορικό βάρος στα πόδια τους και στις καρδιές τους. Ο Αετός να μην γίνει ανάμνηση στα χαρτιά αλλά να έχει διαρκή παρουσία και πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στα γήπεδα. Ρόλο πρωταθλητή όπως αρμόζει στο Ανωγειανό πνεύμα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας κάνατε υπερήφανους.Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στην διοίκηση του Αετού Ανωγείων την τωρινή με τον Μίλτο Πλουσή αλλά και την παλιά με τον π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη που παρόλο τις δύσκολες συνθήκες στέκονται αρωγοί στις προσπάθειες της ομάδας διευκολύνοντας και εμψυχώνοντας τους παίχτες. Να αναφερθώ και ειδικά σε ένα πρόσωπο που 14 χρόνια ακολουθεί πιστά κάθε αποστολή της ομάδας, τον Γιώργη Μπαγκέρη “Μπόμπερ”.

Τέλος τα πιο πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε ένα άνθρωπο, ακούραστο εργάτη, αφανή ήρωα της σύγχρονης ιστορίας του Αετού , παθιασμένος φίλος, οπαδός, φίλαθλος και προπονητής  που με μοναδικό του κίνητρο την αγάπη του για την ομάδα έχει καταφέρει όπως μπορεί και με τη βοήθεια των παιχτών να την διατηρεί ενεργή και να είναι η ψυχή της. Δημήτριος-Τάκης Μέμμος “Τακούρης” ή όπως αλλιώς τον βάφτισα πριν χρόνια Σερ Άλεξ-Τάκης Μέμμος. Το χειροκρότημα σας παρακαλώ στον προπονητή του Αετού. Φίλε μου Τάκη ο Θεός να σου δίνει υγεία, δύναμη και όρεξη για να συνεχίζεις μαζί με τα παιδιά σου να γράφεται ιστορία, για τον Αετό και το χωριό μας.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων, το Δ.Σ και όλα τα μέλη που παρευρίσκονται σήμερα εδώ δεσμευόμαστε ενώπιον σας ότι θα βάλουμε τη συνεργασία μας σε άλλα επίπεδα και ότι στο νέο πρωτάθλημα θα σταθούμε έμπρακτα αρωγοί, συμπαραστάτες όσο και όπως μπορούμε για μια νέα πορεία όπως η φετινή, με γνώμονα πάντα τους Ανωγειανούς παίχτες, τα Ανωγειανά κοπέλια των Ακαδημιών. Ήδη έχουμε κάνει κάποιες επαφές και συναντήσεις με ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν σε ότι χρειαστεί η ομάδα για του χρόνου στο Α’Τοπικό. Σας ευχαριστούμε πολύ που μας κάνατε για ακόμα μια φορά υπερήφανους με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μπράβο σας μέσα από την καρδιά μας..”.

Πρόεδρος Σκακιστικού Ομίλου Μανόλης Νταγιαντάς: “Σήμερα είναι μια βραδιά γιορτής για τον Αετό Ανωγείων. Γιορτάζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος.Οπότε αρχικά συγχαρητήρια παιδιά, σε παίχτες προπονητές και διοίκηση για αυτή τη μεγάλη επιτυχία.Εγώ όμως θεωρώ ότι το πιο σημαντικό αϊτέ Ανωγειανέ μου είναι ότι υπάρχεις, ότι είσαι εδώ, ότι  με τα φτερά σου αγκαλιά ζεις τα παιδιά αυτού του τόπου και τους δίνεις διεξόδους που τόσο τις έχουν ανάγκη.Εκτός από την μεγάλη ομάδα πολύ σημαντική ήταν η παρουσία και των μικρών παιδιών του Αετού που τα βλέπω και σήμερα εδώ στην εκδήλωση τα οποία αγωνίστηκαν φέτος στο δικό τους πρωτάθλημα. Εύχομαι λοιπόν καλή συνέχεια και καλή δύναμη και εμείς ως κοινωνία των Ανωγείων αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διαφυλάξουμε την ύπαρξη του Αετού, κάτι που πιστεύω ότι θα γίνει. Καλή συνέχεια..”

Γενικός Αρχηγός Αετού Ανωγείων Κώστας Κονιός:“Συγχαρητήρια σε όλους. Ήμασταν μια οικογένεια από την αρχή και θα παραμείνουμε μια οικογένεια πιστεύω για όσο είναι ο ένας μαζί με τον άλλο. Μας ένωσαν πολλά και αυτό φάνηκε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Υπήρξαν και τριγμοί όπως υπάρχουν σε όλες τις ομάδες, αλλά στο τέλος υπερίσχυσε το οικογενειακό κλίμα. Καταφέραμε θεωρώ άνετα και με χαρακτηριστική ευκολία να πάρουμε το πρωτάθλημα . Σε μια κοινωνία δε χρειάζεται να κάνουμε εκπτώσεις σε τρία πράγματα , την Υγεία, την παιδεία και τον αθλητισμό. Πρέπει αυτά τα τρία να έχουμε ως γνώμονα για να κάνουμε το παραπάνω βήμα και να καταφέρουμε ενδεχομένως και πράγματα που δεν έχουν καταφέρει οι παλιότεροι. Χρειάζεται και η πρόοδος δεν πρέπει να είμαστε κολλημένοι.

Χρειαζόμαστε το χωριό δίπλα μας από την κερκίδα μέχρι το συμβούλιο. Το χωριό έχει πράγματα να πει και να προτείνει και πρέπει η γνώμη του καθενός να ακούγεται. ΄Δεν πρέπει όμως να ακούγεται στο καφενείο, υπάρχει συμβούλιο, γίνονται συνελεύσεις όπου μπορεί να έρθει ο καθένας να πει την γνώμη του, για να δούμε πως θα πάμε τον Αετό κάπου παραπάνω. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους ανθρώπους που συνέβαλλαν με το υστέρημα τους σε τόσο δύσκολες εποχές για να καταφέρουμε αυτό που πετύχαμε απόψε..”

Μετά την εκδήλωση, οι επίσημοι καλεσμένοι, οι ποδοσφαιριστές, η διοίκηση του Αετού και κόσμος της ομάδας βρέθηκαν στην παραδοσιακή ταβέρνα “Αροδαμός” όπου παρατέθηκε πλούσιο τραπέζι με όλα τα Ανωγειανά εδέσματα, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Με ιδιαίτερο κέφι οι ποδοσφαιριστές κυρίως έζησαν την κάθε στιγμή από την υπέροχη εκδήλωση και το τραπέζι και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Αύγουστο όπου και θα ξεκινήσει η προετοιμασία και το χτίσιμο της ομάδας για τη νέα περίοδο που θα την βρει σε ένα νέο και πολύ απαιτητικό πρωτάθλημα. Ευχόμαστε σε όλους υγεία και δύναμη και η Ανωγή θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της ομάδας μας που ευελπιστούμε να συνεχίζει και στο μέλλον να μας κάνει περήφανους.

Η πλατεία στο Μεϊντάνι και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, εμπνέουν διαχρονικά τους Ανωγειανούς, στο να δημιουργούν μαντινάδες και ποιήματα για να εκφράσουν την ομορφιά και την ιερότητα του χώρου στον οποίο βρίσκεται ο Ναός. Ένα από τα ποιήματα αυτά έστειλε στην “Α” , για τον Ανωγειανό Αι Γιώργη, ο Βασίλης Δραμουντάνης (Λιαμή)  το οποίο και δημοσιεύουμε.

Άγιε μου Γιώργη Ανωγειανέ με το μακρύ κοντάρι

που ΄χει το θυμιατήρι σου ρίγανη και θυμάρι.

—————————————————————-

Άγιε μου Γιώργη Ανωγειανέ του Ψηλορείτη ρίζα

μυρίζουνε οι λαμπάδες σου έρωντα και λουΐζα.

—————————————————————-

Άγιε μου Γιώργη Ανωγειανέ στου Μεϊντανιού τη μέση

στον ίσκιο τση καμπάνας σου να κάθομαι μ΄αρέσει.

——————————————————————–

Άγιε μου Γιώργη Ανωγειανέ τ΄ Απριλομάη λουλούδι

που ΄χεις στην πόρτα σου σαφί παρέα και τραγούδι.

———————————————————————

Άγιε μου Γιώργη Ανωγειανέ τα πιο καλά μου χρόνια

θυμίζει μου η καμπάνα σου σου οντέ χτυπά στ΄ Ανώγεια.

 

-->