Τοπικά

Τη δική του σφραγίδα στα τουριστικά δρώμενα της Κρήτης φιλοδοξεί να αφήσει ανεξίτηλα το ορεινό συγκρότημα του Ψηλορείτη, του όρους Ίδη κατά την αρχαία του ονομασία, που υπήρξε τόπος γέννησης θεών και ηρωικής δράσης θνητών ανθρώπων.

Με όχημα την ανάδειξη του από το 2015 σε αναγνωρισμένο παγκόσμιο Γεωπάρκο της Unesco, αλλά και τις άοκνες προσπάθειες της αναπτυξιακής εταιρίας «ΑΚΟΜ Ψηλορείτης» που εδρεύει στα Ανώγεια, «ο «Ψηλορείτης» αναμένεται να γίνει το κέντρο για την άνθιση της τουριστικής δραστηριότητας και στις τέσσερις πλευρές του, όπου κείτονται και βλαστάνουν οι τοπικές κοινωνίες».

Τουλάχιστον αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα όλων των εμπλεκομένων για την ανάδειξη μεγαλύτερου του ορεινού όγκου της Κρήτης, που από την αρχαιότητα άκμασε και μέχρι τις ημέρες μας, η ιστορία των περιοχών που τον αγκαλιάζουν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Κρήτης.

Βασικός αρρωγός στην προσπάθεια ανάδειξης του Γεωπάρκου Ψηλορείτης είναι η ΑΚΟΜ Ψηλορείτης, που όπως τόνισε ο διευθυντής Δημήτρης Καλομοίρης, σε πρόσφατη αποστολή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κρήτη, μεγάλος στόχος παραμένει να κερδηθεί το στοίχημα του εναλλακτικού τουρισμού για το νησί. Και το Γεωπάρκο Ψηλορείτης, με έκταση 1.300 χλμ, μπορεί να επεκτείνει την τουριστική περίοδο στο νησί απευθυνόμενο σε επισκέπτες που θέλουν να ξεφύγουν από το δίπολο ήλιος και θάλασσα ή ακόμα περισσότερο σε αυτούς που θα θέλουν να το συνδυάσουν. ‘Αλλωστε η απόσταση από τις βόρειες ακτές της Κρήτης μέχρι τους πρόποδες του μυθικού βουνού δεν ξεπερνάει την μια ώρα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ / Κ. Χαλκιαδάκης

 

Συγκίνησαν και χειροκροτήθηκαν θερμά οι μαθητές της πρώτης τάξης του Σταυράκειου Λυκείου Ανωγείων, με την εξαιρετική σε δομή, ροή και ποιότητα εκδήλωση τους για την επέτειο του Πολυτεχνείου, 46 χρόνια μετά το ηχηρό “χαστούκι” των φοιτητών ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Με προετοιμασία ενός μηνός τα παιδιά συνέχισαν μια παράδοση δεκαετιών, όπου το Λύκειο Ανωγείων τιμάει κάθε Νοέμβριο τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, αλλά και κάθε πράξη αντίστασης ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή Φασισμού.

Εξαιρετικές ερμηνείες τραγουδιών από μαθητές και μαθήτριες σε τραγούδια , όπως το “Ένα το Χελιδόνι”, το “Προσκυνώ τη χάρη σου Λαέ μου”, ο “Δρόμος”, ο ¨Στρατιώτης”, το “Αθώο Αίμα”, τα “Κανόνια”, το “Ακορντεόν”, τα “Χαρακώματα”, το “Σχοινί” και το “Πότε Θα κάνει Ξαστεριά”. Όμορφες απαγγελίες ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου, του Τάσου Λειβαδίτη, της Κωστούλας Μητροπούλου και άλλων κορυφαίων μας ποιητών και εξαιρετικές αναγνώσεις για το χρονικό της ημέρας αλλά και τα μηνύματα που μετέδιδαν οι φοιτητές από τον ραδιοφωνικό σταθμό που είχαν δημιουργήσει τότε. Συγκινητική η στιγμή που η μαθήτρια Αριστέα Σμπώκου απάγγειλε το ποίημα “Θέλω να κλάψω” του αείμνηστου θείου της Γιώργη Σμπώκου “Ατζαρογιώργη”, ενώ συγκλονιστική και η αφήγηση της Ελένης Μανουρά στο βίντεο με τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, όπως και η επιμέλεια του βίντεο από τον Γ. Χαιρέτη όπου ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και ο Σταύρος Σαλούστρος αφηγήθηκαν την ιστορία όπως την έζησαν μέσα από το Πολυτεχνείο.

Την εκδήλωση άνοιξαν με ομιλίες για την επέτειο, η διευθύντρια του Λυκείου Ανωγείων Μαίρη Μπαγκέρη και ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Μπράβο παιδιά!

Μουσική: Ευριπίδης Σαλούστρος, Χάρης Φασουλάς

Τραγούδι: Βάλια Νταγιαντά, Ολυμπία Σφυρή, Γιάννης Σκανδάλης, Νάνσυ Ξυλούρη, Δημήτρης Χαιρέτης

Πρόλογος και επίλογος : Ηρώ Φασουλά

Απαγγελίες ποιημάτων: Γιώργος Μπέρκης, Μαρία Καμαρίτη,Ειρήνη Ξυλούρη, Αριστέα Σμπώκου, Άννα Στροέβα, Φρόσω Ξυλούρη, Ρένα Ρούλιου,

Βίντεο νεκρών: Ελένη Μανουρά

Χρονικό: Νίκος Ξυλούρης, Βαγγελιώ Μέμμου

Ραδιοφωνικός σταθμός:Χρύσα Πασπαράκη, Μαρία Χαιρέτη

ΑΝΩΓΗ

-Φώτο:Τζούλια Νταγιαντά

 

Άρθρο του Νίκου Κ.Σκουλά

Δικηγόρου και Περιφερειακού συμβούλου Π.Ε Ηρακλείου

Διαπιστώνεται από σωρεία δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων η μαζική καταστροφή της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου σε παγκρήτιο επίπεδο με πιθανότατα αίτια τον δάκο και τον μήκυτα γλοιοσπόριο.

Ως περιφερειακός σύμβουλος υπέβαλα  στην Περιφέρεια Κρήτης με το με αρ. Πρωτ. 287221/12-11-2019 υπόμνημά μου με εισηγήσεις για το ζήτημα που πλήττει με πρωτοφανή τρόπο την παραγωγή και την ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου.

Ήδη και από άλλες παρατάξεις υπάρχουν ερωτήσεις που θα συζητηθούν συνολικά στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019.

Οι αρμόδιοι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς διενεργούν συσκέψεις και αναμένεται η κάθοδος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης την επόμενη εβδομάδα στην Κρήτη.

Το θέμα που αντιμετωπίζει φέτος η Κρήτη και που  πέρυσι κατέστρεψε όλη την σοδειά της Πελοπονήσσου συνέχεται με το παγκόσμιο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Είναι γνωστό ότι ο δάκος δεν επιβιώνει στο ψύχος και ότι ο μύκητας γλοιοσπόριο ευνοείται  από τον συνδυασμό υγρασίας και υψηλής θερμοκρασίας. Εμείς στην Κρήτη διανύουμε μήνα Νοέμβριο με κλίμα τουλάχιστον Σεπτεμβρίου.  Στο οξύ ζήτημα ήρθε να προστεθεί και η χθεσινή χαλαζόπτωση της κακοκαιρίας “Βικτώρια” που έριξε τον ελαιόκαρπο σε αρκετές περιοχές.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι, θα τελεστεί το μνημόσυνο για τις σαράντα ημέρες από το φευγιό του Χαράλαμπου Ροδίτη, με την οικογένεια του να καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς να παραστούν και να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του. Άνθρωπος με αξίες και αρχές που υπηρέτησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, άφησε ένα σημαντικό κενό στην κοινωνία των Ανωγείων που τον θυμάται πάντα με εκτίμηση και σεβασμό. Σύσσωμο το χωριό τον αποχαιρέτησε στις 14 Οκτωβρίου 2019 στο αγαπημένο του Περαχώρι, με αισθήματα οδύνης και θλίψης.

Η “Α” εκφράζει τη στήριξη και τη συμπαράσταση για το χαμό του αγαπημένου της πατέρα και στην φίλη και καλή συνάδελφο ,δημοσιογράφο Αγάπη Ροδίτη.

Στο σημείωμα που έστειλαν στην ΑΝΩΓΗ τα παιδιά και η σύζυγος του αναφέρεται:

“Πέρασαν κιόλας 40 ημέρες. Η απουσία σου και το κενό που αφήνεις είναι δυσαναπλήρωτο και αναπάντεχο. Λένε ότι όσοι αγαπάμε δεν φεύγουν ποτέ, βρίσκονται στην καρδιά μας για πάντα , μα νομίζω είναι λόγια παρηγοριάς. Είμαστε υπερήφανοι για όσα μας δίδαξες με την στάση ζωή σου .Ήθος, Δικαιοσύνη, Σεβασμό, Επιμονή, Αγώνα. Και μ αυτά θα πορευτούμε.

Σ ευχαριστούμε για όλα…”

-Στην μνήμη του η οικογένεια του προσέφερε στην ΑΝΩΓΗ το ποσό των 150 ευρώ για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Τα χρήματα θα διατεθούν και για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και τα δωρεάν φροντιστήρια Αγγλικών σε μαθητές, ενήλικες και πρόσφυγες. Τους ευχαριστούμε θερμά. Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που τον σκεπάζει…

Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ-ΑΝΔΡΕΑ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ

Τα Ανώγεια σήμερα αποχαιρετούν μία σεμνή μορφή ενός ανθρώπου που υπηρέτησε με αυταπάρνηση τις αξίες και τις παραδόσεις αυτού του τόπου. Αυτό που χαρακτήριζε το Χαραλάμπη ήταν το στοιχείο της ηθικής της εντιμότητας και της ειλικρίνειας. Διετέλεσε πολλά χρόνια ως ταμίας του Αγροτικού συνεταιρισμού Ανωγείων. Δούλεψε για τον τόπο του. Προσέφερε από όπου τον έταξε η μοίρα και κείνο το οποίο  κρατάμε από αυτό τον άνθρωπο , είναι την καλοσύνη του την καλαγαθια του και την  ανθρωπιά του.O Θεός να τον αναπαύσει ..

 

 

 

Εδώ και περίπου ένα μήνα προετοιμάζονται οι μαθητές της Πρώτης Λυκείου Ανωγείων, για την εκδήλωση μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που θα παρουσιάσουν αύριο Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, το πρωί σε όλους τους μαθητές και το βράδυ για όλο το χωριό. Όπως αναφέρει η πρόσκληση τους:”Η Α’ Λυκείου Ανωγείων σας προσκαλεί στην εκδήλωση μνήμης για την συμπλήρωση 46 ετών από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου ενάντια στην Χούντα των Συνταγματαρχών.” Στην εκδήλωση θα διαβαστούν ποιήματα, το χρονικό της εξέγερσης, ενώ θα υπάρχει ζωντανά μουσική από νέους, με τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη, του Μάνου Λοίζου και άλλων.

-Η πρώτη παρουσίαση της εκδήλωσης θα γίνει το πρωί της Παρασκευής στις 10 π.μ λίγο μετά την επετειακή δημιουργία και των μικρών μαθητών του Δημοτικού που θα ξεκινήσει στις 8.30 π.μ

-Η δεύτερη παρουσίαση θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής στις 9 μ.μ με καλεσμένο όλο το χωριό να την παρακολουθήσει.

-Όλες οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 46 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών, θα γίνουν στο αμφιθέατρο του Δημοτικού σχολείου Ανωγείων.

Φώτο: Ολυμπία Μπαγκέρη

Ο Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Ανωγείων σας ενημερώνει ότι η απογραφή ζωικού κεφαλαίου έχει ξεκινήσει. Η ημερομηνία λήξης για την Βιολογική Κτηνοτροφία είναι η 15η Νοεμβρίου 2019 ενώ για την συμβατική κτηνοτροφία είναι η 15η Δεκεμβρίου 2019. Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Συνεταιρισμού.

-->