Θερμοκρασία 11.9°
Άνεμος 1.6 Α
Βαρόμετρο 1013.1
Υγρασία 62%
Βροχόπτωση Μήνα 264.4 
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Τοπικά

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ  ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ή ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Ανοίγει δρόμους για να φορτώσουν στους δημότες και τις δαπάνες της πυρόσβεσης.

Όλοι θυμούνται βέβαια τις αντιμνημονιακές διακηρύξεις του κ Καλλέργη, ότι θα αντιπαλέψει τα μνημόνια, ότι θα διεκδικήσει πόρους και χρηματοδότηση για το δήμο, ότι θα σταματήσει την φοροεισπρακτική πολιτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Τις καταγγελίες του για τις αρμοδιότητες, που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φόρτωσαν στους δήμους αλλά έκοψαν τους πόρους, υπακούοντας σε τρόικα και Μέρκελ και φόρτωσαν τα βάρη στους δημότες.

Αφού κορόιδεψε και πήρε την ψήφο των Ανωγειανων  έγινε ίδιος με τον κ Κεφαλογιάννη, που με χαρά τον καλωσόρισε όπως είπε «στο κλαμπ των μνημονιακών» χωρίς να βγάλουν τσιμουδιά  . Άλλωστε τι να πουν !!!.

Τώρα όμως ο μαθητής ξεπέρασε το δάσκαλο. Μετά τα κατασχετήρια, που μαζικά πρόσφατα  έστειλε στους δημότες, μετά το φόρτωμα στους δημότες και στους άνεργους των δαπανών λειτουργίας των υποδομών, που φόρτωσε στην ΚΟΙΝΣΕΠ, τώρα πρωτοστατούν  φορτώνοντάς τους και δαπάνες της πολιτικής προστασίας και της πυρόσβεσης. Αλήθεια για να έχουμε καλό ρώτημα, με ποια απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου αναλάβετε τέτοια δέσμευση ? Η νομίζεται ότι μια συζήτηση σε επίπεδο ενημέρωσης στο ΔΣ  και στην οποία θέσαμε το ζήτημα της δαπάνης, το εκλάβετε εσείς ως συμφωνία και κάνατε ότι κάνατε?

Για να μην παρεξηγούμαστε όμως . Χρόνια τώρα ο δήμος, οι δημότες και η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ μαζί, διεκδικούμε την δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στα Ανώγεια. Η μεγάλη σε έκταση εδαφική περιοχή του δήμου που είναι ορεινή, απαιτεί την προστασία από πυρκαγιές. Αλλά και μέσα στο χωριό ,δεν είναι  λίγα τα παραδείγματα πυρκαγιών που συνέβησαν στα οποία  η πυροσβεστική υπηρεσία έπρεπε να έρθει είτε από Ρεθυμνο είτε από τα Μουρτζανα . Διεκδικούσαμε και διεκδικούμε  να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική, να αυξηθούν οι πετσοκομμένοι και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πόροι του κρατικού προϋπολογισμού για την πολιτική προστασία και την πυρόσβεση, τα μέτρα πρόληψης για να μην θρηνούμε θύματα όπως στην Μάνδρα, στο Μάτι κλπ

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο κωφεύουν στα αιτήματα αυτά ,αλλά επιχειρούν ταυτόχρονα μια ακόμη μνημονιακή αναδιάρθρωση, έστω και στην εποχή των «μεταμνημονιακών μνημονίων» .

Η πολιτική προστασία, όπως και άλλοι τομείς να ξεφορτωθούν απ’ τις υποχρεώσεις του κράτους και η χρηματοδότησή τους σιγά- σιγά να φορτωθεί κι αυτή στους δημότες όπως έγινε με τα σχολεία, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τους παιδικούς κλπ.  Όσο περισσότερες  υπηρεσίες μας φορτώσουν τόσο περισσότερα συχαρίκια θα πάρουν απ’ την Μέρκελ, τον Μακρόν, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοκαρχαρίες!!! Γιατί βέβαια όσο φορτώνουν στο λαό τέτοιες δαπάνες τόσο περισσότερα μένουν στον κρατικό προϋπολογισμό για να γίνονται φοροαπαλλαγές και κίνητρα για το κεφάλαιο, πλεονάσματα για να είναι ήσυχοι οι υποτιθέμενοι δανειστές, ΝΑΤΟΙκές δαπάνες για να συγχαίρει τον Τσίπρα ο «διαβολικά καλός Τράμπ».

Ακριβώς με αυτούς τους όρους ο κ Καλλέργης και ο αντιδήμαρχός του έστησαν το πυροσβεστικό κλιμάκιο στα Ανώγεια. Η κυβέρνηση κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα αφού το ΦΕΚ το λέει πεντακάθαρα: «…από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη στον Π/Υ εξόδων…».    Και τα σκυλιά δεμένα λοιπόν.

Τίνος είναι τα κόλλυβα; Μα για άλλη μια φορά των δημοτών και μάλιστα πολλαπλά. Αφού, μάλλον επί τούτου, έκλεισαν άρον- άρον το πολύ χρήσιμο κέντρο ζωονόσων, που φρόντισαν μεθοδικά όλοι τους να μην λειτουργήσει ποτέ .Τώρα παραχωρούν τα κτίρια αυτά για τη στέγαση του πυροσβεστικού κλιμακίου αλλά δεν έφτανε αυτό. Φόρτωσαν, πρώτη φορά στα χρονικά και σε πανελλήνια μνημονιακή πρωτοτυπία, στον βαριά φορολογούμενο λαό και τα έξοδα διαμόρφωσης του κτιρίου. Ακόμα και οι πυροσβέστες, που θα τοποθετηθούν δεν θα ‘ναι καινούργιες προσλήψεις αλλά αποσπάσεις από την επίσης υποστελεχωμένη υπηρεσία του Ρεθύμνου. Τέτοιους σταθμούς «με ξένα κόλλυβα» σου φτιάχνω εγω 100 την ώρα. Τους φέρνουν και παράδειγμα στους ελέγχους «των θεσμών», για την ικανότητά τους με τη βοήθεια των δημάρχων τους, να προωθούν τις μνημονιακές τους αναδιαρθρώσεις. Από τα συχαρίκια της Μέρκελ, των θεσμών ,θάχει σίγουρα μερτικό και ο κ Καλλέργης και ο αντιδήμαρχός του.  Απ’ τους δημότες όμως, που δεν καταπίνουν αμάσητο ότι τους σερβίρουν άλλη «πληρωμή» θα έχουν.

Κι ενώ διάβηκαν ορθάνοιχτες μνημονιακές αντιλαικές πόρτες ,πανηγυρίζουν κι από πάνω λες και νίκησαν στη μάχη των Γαυγαμήλων.  Θράσος απύθμενο ή μωραίνει κύριος….

 

ΡΟΥΛΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ με την

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

 

Με τον τίτλο “Γεωμετρικές Ενότητες: Γεωμετρία Α’Λυκείου”, κυκλοφορεί εδώ και μερικές εβδομάδες η νέα συγγραφική εργασία του Ανωγειανού Μαθηματικού, Μανόλη Φασουλά, του “Πατριάρχη”, από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για τη δέκατη συγγραφική δουλειά του ίδιου με θέμα τα Μαθηματικά, 41 χρόνια μετά το πρώτο του βιβλίο το οποίο κυκλοφόρησε ενώ ήταν ήδη δευτεροετής φοιτητής στο Μαθηματικό Αθήνας.Άνθρωπος με μεγάλη αγάπη για τα Μαθηματικά, προσπαθεί με πάθος να μεταλαμπαδεύσει αυτό τον έρωτα και στα νέα παιδιά των Ανωγείων, σε μια δύσκολη εποχή που όπως αναφέρει στην ΑΝΩΓΗ “Όλο και περισσότερο οι ιθύνοντες υποβαθμίζουν τη Γεωμετρία..”. Το πάθος του αυτό βρήκε σπόρο αρχικά και μέσα στο ίδιο του το σπίτι, καθώς δυο από τα παιδιά του, οι γιοι του σπούδασαν στο Μαθηματικό Ηρακλέιου, ο Χάρης γνωστός καλλιτέχνης της κρητικής μουσικής και ο Αλέξης.

Άλλωστε ο Μανόλης Φασουλάς, ήταν αυτός που εμπνεύστηκε και μαζί με τον παιδικό του φίλο, τον επίσης Μαθηματικό  Μανόλη Καλλέργη, τον δήμαρχο Ανωγείων, διοργάνωσαν στα Ανώγεια τη μεγάλη και επιτυχημένη διημερίδα Μαθηματικών τον Απρίλιο του 2015 με τίτλο «Μηδείς Αγεωμέτρητος Εισίτω» που είχε ως στόχο  την αναβάθμιση του μαθήματος της Ευκλείδειας Γεωμετρίας στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα μέσω της επιμόρφωσης δασκάλων και καθηγητών της χώρας.Δραστήριος, με κοφτερό μυαλό και φλόγα για τη νέα γενιά, ο Μανόλης Φασουλάς μιλάει στην ΑΝΩΓΗ για το νέο του βιβλίο το οποίο αφιερώνει σε αγαπημένους του καθηγητές από το Πανεπιστήμιο, αλλά και σε ένα ξεχωριστό και απλό άνθρωπο των Ανωγείων, το Δημήτρη Φασουλά ή Μητσοφλά, δείχνοντας πως τα Μαθηματικά μέσα από την πολυπλοκότητα της σκέψεως οδηγούν το μυαλό στις πιο απλές λύσεις!

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΤΟΥΝ…

“Verba volant,scripta manent..” αναφέρει αρχικά στην δήλωση του στην ΑΝΩΓΗ ο Μανόλης Φασουλάς, δηλαδή “Τα λόγια πετούν, χάνονται. τα γραπτά μένουν..” και συνεχίζει τονίζοντας:”Μάλλον πρέπει να ήμουν τυχερός που είχα καθηγητές μου δυο τεράστιες προσωπικότητες στο χώρο των Μαθηματικών, τον Άγγελο Κούρκουλο και το Μανόλη Μαραγκάκη, τη δεκαετία του ’70. Τότε τα παιδιά αγαπούσαν τη Γεωμετρία, η ώρα της Γεωμετρίας ήταν ιεροτελεστία. Το πως θα ανακαλύψεις ότι πρέπει να φέρεις μια βοηθητική ευθεία για τη λύση του προβλήματος, σου έδινε τόση χαρά και ώθηση για συνέχεια, που δεν περιγράφεται. Σήμερα λυπάμαι που το λέω, αλλά όλο και περισσότερο υποβαθμίζουν τη Γεωμετρία οι ιθύνοντες και αγνοούν τα λόγια του Πλάτωνα που έλεγε ότι στην ιδανική σου Πολιτεία αλίμονο σου αν αγνοήσεις τη Γεωμετρία..” και ολοκληρώνει αναφέροντας:

“Το βιβλίο όπως αναγράφεται και στον πρόλογο του είναι αφιερωμένο σε τρεις μεγάλους δασκάλους μου:

-Τον Δημήτρη Φασουλά, ράφτη, που με δίδαξε:

Στο μετερίζι τσι ανθρωπιάς και στσι τιμής το χρέος,έκεια θα στέκω να παντώ κι ας είμαι ο τελευταίος..

-Στον Άγγελο Κούρκουλο που με δίδαξε ότι η μέθοδος αποτελεί το τόξο που στοχεύει στη λύση του προβλήματος.

-Στον Μανόλη Μαραγκάκη που μου έμαθε ότι η γεωμετρική γνώση δεν κερδίζεται μια για πάντα, για να την βάλει κανείς ύστερα προσκέφαλο να κοιμηθεί ξέγνοιαστος ή και να την χαρίσει στον πλαϊνό του έτοιμη..” ολοκληρώνει.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο Μανόλης Φασουλάς είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού Αθήνας. Εδώ και 35 περίπου χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση, διατηρώντας ιδιόκτητο φροντιστήριο στα Ανώγεια.Το βιβλίο του “Γεωμετρικές Ενότητες: Γεωμετρία Α’Λυκείου”είναι η δέκατη συγγραφική του παρουσία,αφού έχουν προηγηθεί άλλες 9 με εκδοτικούς οίκους το ΔΩΡΙΚΟ ,το GUTENBERG,τον ΠΑΤΑΚΗ και αυτοεκδόσεις. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Παπαδιού και έχουν τρία παιδιά, τον Χάρη και τον Αλέξη, Μαθηματικούς και την Νατάσα που είναι δασκάλα.Είναι επίσης από τα ιδρυτικά μέλη του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων τη δεκαετία του ’80 και συμπαραστάτης της νέας μεγάλης προσπάθειας για το σκάκι στα Ανώγεια που ξεκίνησε ο Σκακιστικός Όμιλος με την επανίδρυση του το 2011.

Το βιβλίο  “Γεωμετρικές Ενότητες: Γεωμετρία Α’Λυκείου” αποτελείται από 3 μέρη.

Στο Α μέρος, όπου γίνεται το βασικό στάδιο προετοιμασίας,αναπτύσσεται η θεωρία συνοπτικά,με επισημάνσεις – μεθοδολογίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αναφέρονται στη συγκεκριμένη ενότητα,πολλά λυμένα παραδείγματα-εφαρμογές και προτεινόμενα θέματα για την εμπέδωση της ύλης και την απόκτηση εμπειριών.

Στο Β Μέρος στοχεύουμε σε κάτι παραπάνω από την εμπέδωση εννοιών και θεωρημάτων .Γίνεται μια προσπάθεια συστηματοποίησης της γνώσης,με την παρουσίαση 9 ΟΜΑΔΩΝ θεμάτων από όλη συνολικά την ύλη,με σκοπό τη βελτίωση της τεχνικής,κάθε μελετητή που θέλει να ασχοληθεί σοβαρότερα με τη Γεωμετρία.

Στο Γ Μέρος υπάρχουν θέματα εξετάσεων που μπορούν να αποτελέσουν 3ο -4ο θέμα εξετάσεων,καθώς και 9 διαγωνίσματα για αυτοέλεγχο κάθε μαθητή.

Τα προηγούμενα βιβλία του είναι αναλυτικά:

-“Η μέθοδος στη Γεωμετρία”, Αθήνα 1978 ως δευτεροετής φοιτητής.

-“Παράγωγοι-Ολοκληρώματα”, εκδόσεις Δωρικός, Αθήνα 1989.

-“Γεωμετρικές Ενότητες”, εκδόσεις Δωρικός, Αθήνα 1990.

-“Άλγεβρα Α’ Λυκείου,τεύχος Α” εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 1993.

-“Άλγεβρα Α’ Λυκείου, τεύχος Β”, εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 1993.

-“Άλγεβρα Β’Λυκείου”, εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 1993.

-“Θέματα Πανελληνίων Εξετάσεων 4ης Δέσμης”, αυτοέκδοση.

-“Τεστ Κοπώσεως” στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης Γ’Λυκείου, αυτοέκδοση.

-“Μαθηματικές Ενότητες Γ’Λυκείου”, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2010.

 

Θέμα:Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες:Ολυμπία Σφυρή-Μπαγκέρη

Να διατηρηθεί στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της Γ’ΕΠΣΗ έχει στόχο ο Αετός που υποδέχεται την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 3 μ.μ στο Δημοτικό στάδιο Ανωγείων την ομάδα του Κοροίβου. Παράλληλα οι Ανωγειανοί θέλουν να διατηρήσουν το απόλυτο στην έδρα τους όπου έχουν ήδη έξι νίκες σε έξι παιχνίδια μια αγωνιστική πριν το φινάλε του πρώτου γύρου.

Μετ’εμποδίων έγινε πάντως η προετοιμασία της ομάδας για το αυριανό παιχνίδι, καθώς οι χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών δεν επέτρεψαν να γίνει προπόνηση στα Ανώγεια, με δυο προπονήσεις να γίνονται στο γειτονικό γήπεδο της Τυλίσσου. Παρά τις δύσκολες συνθήκες ο Αετός των 27 βαθμών δε μπορεί να σκέφτεται άλλο αποτέλεσμα πέραν της νίκης, απέναντι στον Κόροιβο των 7 βαθμών στις πρώτες 11 αγωνιστικές. Η διοίκηση απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο των Ανωγείων, να βρεθεί στο γήπεδο και να στηρίξει την ομάδα σε ένα ακόμη βήμα πριν την άνοδο στην Β’ΕΠΣΗ.

Στα Ανώγεια θα βρεθεί  το Σάββατο 19 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για επίσκεψη στο χωριό μας, συνομιλία με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα θα διανυκτερεύσει στα Ανώγεια και θα αναχωρήσει την Κυριακή το μεσημέρι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φτάσει στο χωριό στις 8.30 μ.μ στην πλατεία Αρμί από όπου θα επισκεφθεί το δημαρχείο Ανωγείων και τον Ε.Καλλέργη και στη συνέχεια θα κάνει μια βόλτα με τα πόδια σε καφενεία και πλατείες για να συνομιλήσει με τον κόσμο. Ο κ.Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από τον Βουλευτή Ρεθύμνου Ιωάννη Κεφαλογιάννη και θα δοκιμάσει σε παραδοσιακή ταβέρνα τα Ανωγειανά εδέσματα πριν καταλήξει σε ξενοδοχείο των Ανωγείων για τη διανυκτέρευση του.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Σαββάτου:

Σάββατο 19 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις ξεκινώντας από το εργοτάξιο του δρόμου Ηράκλειο – Μεσαρά στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας, στο χωριό Άγιοι Δέκα του Δήμου Γόρτυνας στις 9:40π.μ., καθώς και στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσκεψη στα γραφεία της ΔΗΜ.Τ.Ο. Φαιστού στις 11:00π.μ. και βόλτα στο κέντρο της πόλης των Μοιρών.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας τους θα είναι η Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής κι αμέσως μετά, στη 1:30μ.μ. το Τυμπάκι, όπου ο Κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη με εκπροσώπους Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης, το Προεδρείο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης και Εκπροσώπους των ΤΟΕΒ Μεσσαράς στην αίθουσα του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, στο πρώην Δημαρχείο Τυμπακίου.

Η περιοδεία στον νομό Ηρακλείου θα ολοκληρωθεί με επισκέψεις στα χωριά Ασήμι στις 3:00 μ.μ. και Πύργος στις 4:00μ.μ., όπου θα τον υποδεχθούν κάτοικοι της περιοχής. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου θα επισκεφθεί το Πέραμα στις 6:30μ.μ. και τα Ανώγεια του νομού Ρεθύμνου στις 8:30μ.μ.

 

Ιστορική στιγμή για την Πολιτική Προστασία των Ανωγείων αποτελεί η υπογραφή στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως από την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για την δημιουργία Πυροσβεστικού κλιμακίου με έδρα τα Ανώγεια! Αποτελεί ουσιαστικά το επιστέγασμα της μεγάλης προσπάθειας της δημοτικής αρχής που το οραματίστηκε και πλέον παίρνει σάρκα και οστά με την υπογραφή στο ΦΕΚ με ημερομηνία την 17η Ιανουαρίου 2019, μετά από διαβουλεύσεις και εργασίες μηνών και μπροστάρη στις συναντήσεις και τις προεργασίες του Αντιδημάρχου Ανωγείων Βασίλη Σμπώκου.

Το αίτημα αυτό είχε διατυπωθεί σε συνάντηση του Αντιδημάρχου Ανωγείων Βασίλη Σμπώκου μαζί με τον πρόεδρο των Εργαζομένων του Πυροσβεστικού σώματος στη Κρήτη του Ανωγειανού Βασίλη Ανδρεαδάκη που είχε και αυτός μεγάλη συνεισφορά στην απόφαση, σε ραντεβού που έγινε πριν δυο μήνες με την ίδια την υπουργό Όλγα Γεροβασίλη και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού σώματος Βασίλη  Ματθαιόπουλο. Το αίτημα υποστηριζόταν από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Λεονταράκη καθώς και από τον Δήμο Μαλεβιζίου και τους δυο αντιδημάρχους Σαλούστρο και Κύρκο.

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ:”Στο Δήμο Ανωγείων ιδρύεται Πυροσβεστικό κλιμάκιο με έδρα τα Ανώγεια της Περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου και το οποίο υπάγεται διοικητικά και επιχειρησιακά στην Πυροσβεστική υπηρεσία Ρεθύμνου. Οι θέσεις πυροσβεστικών υπαλλήλων στο Πυροσβεστικό κλιμάκιο καλύπτονται εκ της υπάρχουσας οργανικής δύναμης του Πυροσβεστικού σώματος και η στελέχωση του γίνεται από την υπηρετούσα δύναμη. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως..”

Το Υπουργείο κατανόησε την αναγκαιότητα της δημιουργίας  Πυροσβεστικού κλιμακίου το οποίο θα επιχειρεί εντός του δήμου Ανωγείων, αλλά και όλου του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη, καθώς και το Δυτικό τμήμα του Δήμου Μαλεβιζίου. Ο Δήμος Ανωγείων δεσμεύτηκε να παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις του στο φυλάκιο, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού από Ηράκλειο για την δημιουργία του κλιμακίου της Πυροσβεστικής. Ο χώρος εκεί στα “Κυπαρισσάκια” στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί και στόχος είναι να προλάβει να είναι έτοιμος πριν  την φετινή αντιπυρική περίοδο.

Ο Βασίλης Σμπώκος, αντιδήμαρχος Ανωγείων, ιδιαίτερα χαρούμενος μετά από αυτή την ιστορική στιγμή για την πολιτική προστασία του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, αναφέρει στην ΑΝΩΓΗ τα εξής:” Είναι μια δικαίωση κοπιωδών προσπαθειών μηνών, η απόφαση και η υπογραφή της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη για την δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στα Ανώγεια.Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή την εξέλιξη. Ξεκινάμε άμεσα τις εργασίες στο φυλάκιο ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος και να προλάβουμε τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Τεχνικοί σύμβουλοι του Πυροσβεστικού σώματος  θα έρθουν το επόμενο διάστημα στα Ανώγεια για να μας αναφέρουν πως πρέπει να διαμορφωθεί ο χώρος που θα φιλοξενήσει το κλιμάκιο. Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση σε όλους μας στη δημοτική αρχή.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Όλγα Γεροβασίλη και τον Γιώργο Χουλιαράκη για την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος μας Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιάννη Λεονταράκη τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής προστασίας, τους Αντιδημάρχους Μαλεβιζίου, το χωριανό μας Άρη Σαλούστρο και τον Θανάση Κύρκο, και τέλος τον ταξίαρχο Γιάννη Μαραγκάκη, Περιφερειακό Διευθυντή Πυροσβεστικής Κρήτης και τον πύραρχο Νίκο Λαγουδάκη πρώην διοικητή πυροσβεστικής ρεθύμνου για την θερμή συμβολή τους στο αίτημα μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής προστασίας.Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στον συγχωριανό μας Βασίλη Ανδρεαδάκη τον πρόεδρο των εργαζομένων της πυροσβεστικής ανατολικής Κρήτης για την μεγάλη προσπάθεια που κάναμε μαζί και την επιτυχή κατάληξη της.

Στόχος μας ανέκαθεν ήταν στους κατοίκους των Ανωγείων να παρέχονται οι καλύτερες υπηρεσίες και να υπάρχει το αίσθημα της ασφάλειας και  η δημιουργία του κλιμακίου θα κάνει πιο δυνατό αυτό το αίσθημα. Θα συνεχίσουμε στο ίδιο μήκος κύματος με γνώμονα πάντα το συμφέρον των δημοτών μας..” ολοκληρώνει.

Να αναφέρουμε ότι η Υπουργός Όλγα Γεροβασίλη έχει δεσμευτεί προσωπικά στον Βασίλη Σμπώκο την παρουσία της στα εγκαίνια του Πυροσβεστικού κλιμακίου στα Ανώγεια που αν όλα πάνε βάσει προγράμματος υπολογίζεται να γίνουν στα τέλη Απριλίου.Τα Ανώγεια ενισχύονται με πυροσβεστικό κλιμάκιο μετά και το κλιμάκιο του ΕΚΑΒ και δίνουν μια άλλη πνοή στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη με τις υποδομές που υπάρχουν όσον αφορά την προστασία του πολίτη. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους και ευελπιστούμε τα εγκαίνια του να γίνουν το συντομότερο δυνατό ώστε να προλάβουμε την αντιπυρική περίοδο στις αρχές του καλοκαιριού.

 

Την ερχόμενη Κυριακή 20 Ιανουαρίου, θα τελεστεί στον Ιερό μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, σαρανταήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής της Ελένης Μαυρακάκη (χήρας Νικολάου), ή Κουντολένης. Η οικογένεια της καλεί συγγενείς και φίλους να παραστούν και να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη μιας άξιας γυναίκας και μητέρας.  Kαφές στο μνημόσυνο θα προσφερθεί στο “Hotel Apollonia”.

-->