Θερμοκρασία 10.1°
Άνεμος 4.8 ΝΔ
Βαρόμετρο 1016.0
Υγρασία 84%
Βροχόπτωση Μήνα 95.2 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Κοινωνικά

Τα δέκα χρόνια έκλεισαν,

Τα έντεκα εμπήκαν,

Μα εσύ θα είσαι πάντα εδώ,

Όσα και αν διαβήκαν..

 Πέρασαν κιόλας 10 χρόνια, μας λείπουν τόσα πολλά από σένα …

Το ήθος σου, οι αξίες σου, η ντομπροσύνη  σου ο σεβασμός που ενέπνεες η λεβεντιά σου, το μερακλήκι σου, η  πιτηδιοσύνη  σου, η αυστηρότητα που μέσα της έκρυβε τόση γλύκα ,το χαμόγελο σου ,η αθόρυβη και λίγο αθέατη αγάπη σου ,που όμως την έδειχνες τόσο απλόχερα  στα  εγγόνια σου. Εκεί  δεν κατάφερνες να την κρύβεις γιατί είχες μια μοναδική  σχέση μαζί τους, σε λάτρευαν και τα λάτρευες  ..

10 χρόνια δίχως σου. Έχουμε να θυμόμαστε μόνο καλά από σένα … Και δεν είναι σχήμα λόγου .

Όσα χρόνια κι αν περάσουν  …από την  καρδιά μας το μυαλό μας την  ψυχή μας δεν έφυγες και δε θα φύγεις ποτέ.

Και παρόλο  που είμαστε  σίγουροι  ότι από κάπου ψηλά μας αγκαλιάζεις και είσαι δίπλα μας, μας λείπεις σ όλες τις στιγμές της ζωή μας, στις όμορφες και τις άσχημες .. Μας λείπεις πολύ …

Όμως οι παρακαταθήκες που μας άφησες είναι πάντα εδώ .Και το σίγουρο είναι ότι θα τις διαφυλάξουμε . Όλοι  μας..

Από την Οικογένεια του Νεοκλή Σαλούστρου..

-Με  τη συμπλήρωση Δέκα   χρόνων η  οικογένεια του καταθέτει στη μνήμη του Νεοκλή Σαλούστρου, το ποσόν των 50€ στην ΑΝΩΓΗ .Τους ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά και την στήριξη τους.

“Έφυγε” από τη ζωή η Πηνελόπη Νταγιαντά (Περβολιό) σε ηλικία 96 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την  Παρασκευή  7 Δεκεμβρίου στις 12πμ στον Ιερό ναό Αγίου Γεωργίου. Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.

Την θλίψη σκόρπισε στα Ανώγεια η θλιβερή είδηση του πρόωρου θανάτου του Γιάννη Παπανικολάκου σε ηλικία μόλις 39 ετών σε νοσοκομείο της Αθήνας, σήμερα Τρίτη 4 Δεκεμβρίου. Η κηδεία του άτυχου Γιάννη θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Γύθειο, στο χωριό Μηλιά, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου στη μια η ώρα το μεσημέρι. Η ΑΝΩΓΗ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο Γιάννης Παπανικολάκος, ή “Μόμπιλος” όπως ήταν το παρατσούκλι που του είχαν δώσει οι φίλοι του στα Ανώγεια, γεννήθηκε στο Γύθειο, αλλά πέρασε όλα τα παιδικά και τα χρόνια της εφηβείας του, μέχρι και την ενηλικίωση του, στα Ανώγεια, όπου βρέθηκε η οικογένεια του, καθώς ο πατέρας του υπήρξε αστυνομικός και μετατέθηκε στο χωριό μας. Ο ίδιος μαζί με τις δυο αδερφές του, Μαρία και Νατάσα, εντάχθηκαν αμέσως στο κοινωνικό σύνολο, αγάπησαν θερμά και αγαπήθηκαν πολύ από τους ανθρώπους των Ανωγείων αποκτώντας πολλούς φίλους, ενώ μάλιστα η αδερφή του Νατάσα νυμφεύθηκε τον Ανωγειανό Μιχάλη Μανουρά.

Μάλιστα, αρκετοί ήταν οι Ανωγειανοί φίλοι του που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα για να τον στηρίξουν στη δύσκολη μάχη που έδινε για να κρατηθεί στη ζωή, που δυστυχώς δεν τον έβγαλε νικητή. Τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης ζούσε στο Γύθειο, όπου ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, ενώ η βελτίωση της υγείας κατά την τελευταία τριετία του έδωσε όραμα και δύναμη να συνεχίσει την ζωή του και να δημιουργήσει οικογένεια έχοντας αρραβωνιαστεί πέρσι με την αγαπημένη του Αναστασία, με τη μοίρα δυστυχώς να γράφει άσχημο επίλογο σε αυτή του την προσπάθεια Ο “Μόμπιλος” έφυγε με ψηλά το κεφάλι, δίνοντας τη μάχη της ζωής του τα τελευταία χρόνια, με αξιοπρέπεια και ως μαχητής όπως τον ξέραμε καλά όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε από μικρό παιδί.

Τα Ανώγεια τον αποχαιρετούν με θλίψη και ως έναν πραγματικά δικό τους άνθρωπο. Ο Αετός Ανωγείων, με τη φανέλα του οποίου αγωνίστηκε για πολλά χρόνια από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 αναφέρει: “Ο Αετός Ανωγείων αποχαιρετάει με συναισθήματα οδύνης, ένα δικό του παιδί που ταξιδεύει στη γειτονιά των αγγέλων, τον Γιάννη Παπανικολάκο. Με την αγωνιστικότητα, τη μαχητικότητα και τη δύναμη του, υπηρέτησε με αγάπη και πίστη την φανέλα της ομάδας μας σαν γνήσιος Ανωγειανός. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει, αιωνία η μνήμη του..” καταλήγει.

Με συγκίνηση, ο φίλος του και μαντιναδολόγος Λευτέρης Μπέρκης τον αποχαιρετάει με τις εξής μαντινάδες:

Έλεγα λέει πως θα ‘ρθω, γαμπρό να σε φιλήσω,

και εδά νεκρό στο φέρετρο, πως να σε χαιρετήσω;

———————————————————————

Από τα κοπελάτα μας η σκέψη μου θα πίνει,

νερό με τσι αναμνήσεις μας, η μνήμη σου μη σβήνει..

———————————————————————-

Δεν εστεναχωρέσαμε ποτέ ο γης τον άλλο,

και πως θα ξανασμίξουμε, στιγμή δεν αμφιβάλλω..

 

———————————————————————-

Καλοστραθιά σου φίλε μου στσοι τόπους που πηγαίνεις.

Μα έχεις οπίσω φίλους σου για να τσοι περιμένεις..

Καλό ταξίδι φίλε “Μόμπιλε”..

Του Γιώργη Μπαγκέρη

Πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 63 ετών ο Κωνσταντίνος Χαιρέτης του Νικολάου (Νικάκης). Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στο κοιμητήριο Αργυρουπόλεως στις 11.30 π.μ.  Ο εκλιπών ήταν ένας καλός Ανωγειανός που εργαζόταν στην Αθήνα στο δημόσιο ως υπάλληλος του Ι.Κ.Α και επισκεπτόταν κάθε χρόνο τον τόπο καταγωγής του τον οποίο αγαπούσε με θέρμη. Αφήνει πίσω του τη σύζυγο του και δυο γιους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Η ΑΝΩΓΗ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Στις 10 Οκτωβρίου 2018, η Ανωγειανή γη “αγκάλιασε” για πάντα ένα άξιο τέκνο της, μια πραγματική αρχόντισσα, την Μαρία Κεφαλογιάννη, η οποία θα αναπαύεται πλέον για πάντα, πλάι στον αγαπημένο σύντροφο της για περισσότερο από μισό αιώνα, Νίκο (Τσουρονίκο). Ένας υπέροχος άνθρωπος για όσους είχαν την τύχη να την γνωρίσουν, που έζησε όλη της την ζωή τηρώντας πιστά, τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες και τις παραδόσεις των Ανωγείων, τις οποίες με σεβασμό μεταλαμπάδευσε στα παιδιά της, τα οποία αποτελούν δυναμικά μέλη της σημερινής κοινωνίας μας. Η ίδια καταγόταν από την μεγάλη οικογένεια των Ανωγείων, αυτή των Βρέντζηδων και μαζί με τον Τσουρονίκο απέκτησαν δυο αγόρια, τον Μανόλη και τον Δημήτρη και τρία κορίτσια, την Αλεξία, την Αγάπη και την Εύα.

Με την συμπλήρωση σαράντα ημερών από τον θάνατο της, η οικογένεια της θα τελέσει μνημόσυνο την ερχόμενη Κυριακή 18 Νοεμβρίου, στις 8.30 π.μ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Μετά το μνημόσυνο θα προσφερθεί καφές στο ξενοδοχείο “Galaxy”.Ένα κερί για μια γυναίκα που κόσμησε με την παρουσία της τα Ανώγεια και την Κρήτη γενικότερα. Ας είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που την σκεπάζει..

“Ένας χρόνος πέρασε από τη στιγμή που έφυγες από τον πρόσκαιρο τούτο κόσμο. Όμως η «μυρωδιά» της ανάμνησης σου, είναι και θα είναι, το ίδιο μοσχοβολιστή όπως όταν ήσουν κοντά μας. Θυμόμαστε ,Θείε, τις σοφές κουβέντες που έβγαιναν από τα χείλη της καρδιάς και της ψυχής σου ακόμα και για δύσκολες υποθέσεις. Την ευθύτητα των λόγων και των πράξεων σου σε κάθε στιγμή που μας οδηγούσε στο δρόμο της τιμής και του σεβασμού.

Όμως οι μνήμες είναι πολλές για έναν άνθρωπο που χάραξε στιγμές και αναμνήσεις μοναδικές για όλους μας στην οικογένεια των Μανουράδων.

Μια οικογένεια με ιστορία που πορεύεται από το ιστορικό παρελθόν μέχρι το σύγχρονο μέλλον τούτου του τόπου που γεννά Άντρες της τιμής και του θαυμασμού.

Και μέσα μας, αγαπημένε μας θείε Μιχάλη, έτσι σε κρατάμε : σαν ένα πρόσωπο που αφήνει πίσω στιγμές και μνήμες άντρα συνετού και σώφρονος .

Μνήμες ανθρώπου που δε σε σκανδάλισαν οι ερινύες της ζωής παρά τις πληγές του χρόνου πάνω σου.

Αλλά αυτές οι πληγές έγιναν εφαλτήριο απ΄ όπου ατένιζες τη ζωή με οδηγό τη σωστή και συνετή σου πορεία μέσα στις μπόρες και τις δυσκολίες.

Μνήμες, μνήμες, μνήμες πολλές!

Χαρούμενες αλλά και γεμάτες πόνο.

Πόνο που γίνεται ελπίδα για το αύριο. Ελπίδα που γίνεται δημιουργία. Δημιουργία που μας οδηγεί όχι μόνο στο σήμερα , αλλά γίνεται παρακαταθήκη και υπόσχεση για τις επόμενες γενιές της οικογένειας μας: να κρατάμε τις παραδόσεις μας, τις αξίες μας και την πολύτιμη κληρονομιά μας.

Κλείνοντας Θείε Μιχάλη ,εμείς τα ανίψια σου, με πολύ αγάπη σου γράφουμε αυτή την όμορφη μαντινάδα:

“Άντρας που έχει αρετές, ποτέ του δεν πεθαίνει,

όσος καιρός και αν περνά, μες στις καρδιές μας μένει..”

Οικογένεια Μανουρά

-Το ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του Μιχάλη Μανουρά ή Βαρδαβά, θα τελεστεί την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στα Ανώγεια.

-->