Θερμοκρασία 8.2°C
Άνεμος 8.0 ΒΑ
Βαρόμετρο 1010.5
Υγρασία 65%
Βροχόπτωση Μήνα 6.0 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Κοινωνικά

“Έφυγε” από τη ζωή η Αριστέα Βιτώρου του Κωνσταντίνου σε ηλικία 83 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα Τρίτη 20 Μαρτίου στις 4 μ.μ από τον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι.

Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Την Μάνα, είτε την έχεις, είτε δεν την έχεις θα είναι πάντα εκεί. Πέρυσι το καλοκαίρι ο Αριστείδης Χαιρέτης της είπε:

“Οι βιόλες σου μυρίζουνε και κάθε μέρα ανθούνε,

εσύ είσαι που σταμάτησες τα χρόνια να περνούνε..”

Γεννημένη το 1920 έφυγε ταπεινά η πολύτιμη Μάνα τις 13 του Φλεβάρη. Αυτή την Κυριακή θα έχουμε τα 40 της μνήμης της. Στον Αι Γιώργη στα Ανώγεια στις 10 το πρωί.

Λουδοβίκος των Ανωγείων

 

Με την συμπλήρωση  40 ημερών  από όταν «έφυγε» ο ΧαρίτοςΡούλιος και ακριβώς 20 χρόνων από όταν «έφυγε» η αγαπημένη του κόρη Γιαννούλα Ρούλιου (01.02.1998) η Οικογένεια τους  προσφέρει για την μνήμη τους στην Ανω Γή  το ποσό των  200 ευρώ.

Επίσης στη μνήμη Χαρίτου Ρούλιου προσφέρουν στην ΑΝΩ Γη ποσά οι :

Κεφαλογιάννης Αριστοτέλης  50 ευρώ

Κεφαλογιάννης  Αντώνιος  50 ευρώ

Κεφαλογιάννης Νικόλαος του Αριστοτέλη 50ευρώ

Κεφαλογιάννης Νικόλαος του Αντωνίου 50ευρώ

Μετά από παράκληση τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και τα δωρεάν φροντιστήρια σε ενήλικους, μαθητές και πρόσφυγες. Η “Α” ευχαριστεί θερμά για τις παραπάνω προσφορές.

Για την μνήμη του παππού της  η εγγονή του Άννα  Παρασύρη έγραψε:

Σαράντα ημέρες πέρασαν από την μέρα που έφυγες μακριά μας, έτσι σεμνά και αθόρυβα, όπως διάβαινες πάντα στην ζωή σου. Σαράντα ολόκληρες  ημέρες αλλά νιώθω ότι δεν πέρασε στιγμή από την τελευταία φορά που σε είδα. Καθόσουν , όπως πάντα, γελαστός και χαρούμενος περιτριγυρισμένος από όλους εμάς που σε αγαπούσαμε, περιτριγυρισμένος από την τόσο όμορφη οικογένειά σου, αυτή που μόχθησες και κόπιασες για να δημιουργήσεις.
Με ζάλο ταπεινό και καθάριο διάβηκες το δύσκολο μονοπάτι της ζωής , αγωνιώντας διαρκώς για το καλύτερο που ήθελες για εσένα τον ίδιο και την οικογένειά σου.
Ήσουν υπόδειγμα οικογενειάρχη, εργατικού, σοφού, γεμάτος χιούμορ και αγάπη, υπόδειγμα Ανθρώπου. Πόσα επιφανή πρόσωπα ζητούσαν πάντα την σοφία και την γνώση σου για θέματα που μόνο εσύ ήξερες τον τρόπο για την επίλυσή τους. Ενάρετος και με αρχές πάντα εκεί για όλους, πάντα εκεί σαν «από μηχανής Θεός» για κάθε τι που προέκυπτε. Μερακλής και άνθρωπος της παρέας μας έκανες όλους να περνάμε όμορφα και να γελάμε… Το μόνο που ζητούσες ήταν να είμαστε καλά, γεροί και δυνατοί, και , απλά, ήσουν περήφανος για όλους εμάς.
Πέρασες πολλά αλλά στο τέλος τα κατάφερες και ,τώρα πια, μπορώ  να πω ότι έφυγες γεμάτος στιγμές και εμπειρίες, απλά ευτυχισμένος.
Ήσουν πάντα ο ήρωας μου, εκείνος που με άκουγε υπομονετικά, εκείνος που πάντα είχε ανοικτή την καρδιά του για εμένα. Θυμάμαι όλες εκείνες τις συζητήσεις μας για τον κόσμο,  τη ζωή και την αγάπη , εκείνες τις όμορφες στιγμές που μου διηγούσουν ιστορίες για τα Ανώγεια, για την Κρήτη , για την κατοχή, για διάσημους συγγραφείς και ποιητές.. Μέσα από την ζωή και τα μάτια σου γνώρισα όλο τον κόσμο, με τις εμπειρίες σου ταξίδευα σε μέρη αλλιώτικα και μακρινά.
Όλα μοιάζουν διαφορετικά από την μέρα που «έφυγες». Η καρέκλα σου έχει μείνει άδεια και η φωνή σου λείπει από τα οικογενειακά μας τραπέζια. Το σπίτι έχει μείνει αδειανό γιατί πάντα με τον τρόπο σου φρόντιζες να το «γεμίζεις» και η ανωγειανή κοινότητα θα πενθεί για πάντα την απώλεια του πιο αγαπητού της μέλους.  Τίποτα πια δεν θα είναι ίδιο χωρίς εσένα. Νομίζω δεν θα καταφέρει κανείς να σε ξεχάσει ποτέ, τις στιγμές μας μαζί σου θα τις επισκιάζουν δάκρυα, δάκρυα χαράς όμως, και περηφάνιας γιατί ήμασταν τυχεροί που μεγαλώσαμε με ένα  τέτοιο άνθρωπο με την μεγάλη καρδιά και ψυχή.

Το μόνο που μένει να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ  για όλα εκείνα που με δίδαξες και έμαθα κοντά σου, ευχαριστώ που ήσουν πάντα εκεί για μένα για να με στηρίξεις και να προσφέρεις κάθε τι για να με βλέπεις ευτυχισμένη. Μια αστραπή η ζωή σου…μα πρόλαβες να τη ζήσεις στο έπακρο. Τώρα πια οι στιγμές μας έγιναν πολύ όμορφες αναμνήσεις .

Καλό παράδεισο να έχεις αγαπημένε μου παππού,
Καλό παράδεισο… καλέ μου Άνθρωπε.

 

Αριστείδης Χαιρέτης(Γυαλάφτης) :

Η  τη Γιαννούλα σου να βρείς

Χαρίτο η στον Αδη

αυτή  που σε τραυμάτισε

και  σου’φηκε σημάδι

———–

Η τη Γιαννούλα σου να βρείς

Χαρίτο η στον άδη

να΄σαι στο φως γιατί επαέ

ησουνε στο σκοτάδι

—————

 Λευτέρης Μπέρκης:

Χαίρεται η γης που δέχεται

Χαρίτο το κορμί σου

γιατί  μ’αξιοπρέπεια

έζησες τη  ζωή σου.

——————-

Κεφαλογιάννης Νίκος (Γιοργαλής):

Φαίνεται επεθύμησες

θείε μου το παιδί σου

και φεύγεις  αξιοπρεπώς

ως ήτανε η ζωή σου

 

 

«Έφυγε» από τη ζωή η Αθηνά Κοντογιάννη (Ζαφειρογιώργενα)  στην Αθήνα όπου διέμενε το τελευταίο διάστημα. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 2 μ.μ στο κοιμητήριο της Καλλιθέας στην Αθήνα. Η εκλιπούσα υπήρξε η πιστή σύντροφος και το στήριγμα της ζωής του “Θρυλικού” Γιώργη Κοντογιάννη ή Ζαφειρογιώργη που άφησε ιστορία στα Ανώγεια με τον σινεμά “ΡΕΞ” στη λειτουργία του οποίου η ίδια είχε καθοριστική συμβολή και συμμετοχή. Μαζί μεγάλωσαν μια όμορφη οικογένεια και είδαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να γίνονται δυναμικά μέλη της κοινωνίας. Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.

“Ο χρόνος δεν επάλυνε, αδερφέ μου τον καημό σου,

γιατί είναι μες στη σκέψη μου, μεγάλο το κενό σου..

Με αυτή την μαντινάδα που έστειλε στην ΑΝΩΓΗ ο Μανόλης Κονιός ή Τζιρντανομανόλης), θυμάται τον ξεχωριστό αδερφό του Νίκο αυτές τις ημέρες όπου συμπληρώθηκε ένα έτος από τον πρόωρο χαμό του. Ο Νίκος Κονιός (Τζιρντανονίκος), ο Μαθηματικός, ο Ανωγειανός, ο Άνθρωπος, “έφυγε” στις 23 Φεβρουαρίου του 2017, σκορπίζοντας την θλίψη, καθώς υπήρξε ένα από τα φωτεινότερα μυαλά των Ανωγείων που άφησε το ξεχωριστό του στίγμα στην περιοχή στα 66 χρόνια της ζωής του, τα οποία ήταν γεμάτα με αγάπη από τον ίδιο για την οικογένεια, τους φίλους, τους συγχωριανούς, τους συναδέλφους και τους μαθητές του.

Γνήσιος Ανωγειανός, με κοφτερό μυαλό και λαμπερή ματιά και ένα ξεχωριστό χιούμορ που τον έκανε την ψυχή της εκάστοτε παρέας. Ο Νίκος Κονιός λάτρευε τη νεολαία, τους μαθητές του αλλά και όλα τα παιδιά, και οι περισσότεροι που μεγαλώσαμε στα Ανώγεια, τον θυμόμαστε να μας κάνει να “σπάμε” το κεφάλι μας με τις ξεχωριστές σπαζοκεφαλιές που μας προκαλούσε να λύσουμε, τα ιδιότυπα προσωπικά του Μαθηματικά κουίζ, που προσέφεραν το γέλιο, αλλά και είχαν στο βάθος της λύσης τους το ταξίδι για την γνώση την οποία και λάτρευε.

Ο Τζιρντανονίκος “έφυγε’ πριν ένα χρόνο αφήνοντας πίσω του μια υπέροχη οικογένεια με την σύντροφο της ζωής του Μαρία Στεφανάκη και τα παιδιά του Ειρήνη και Γιώργο που διαπρέπουν επίσης σε επιστημονικούς κλάδους.Τα Ανώγεια θα τον θυμούνται με αγάπη, καθώς παράλληλα με τον “ανήφορο” της γνώσης που περπάτησε στη ζωή του, υπηρέτησε τον τόπο του, είτε ως δημοτικός σύμβουλος επί σειρά ετών, είτε ως πρωτεργάτης του Ανωγειανού σκακιού στο οποίο έθεσε τις καλύτερες βάσεις τους καρπούς της οποίας βλέπουμε σήμερα με την ανάπτυξη του παιχνιδιού στα Ανώγεια, είτε ως ένας από τους πρώτους αθλητές ποδοσφαίρου στα πρώτα βήματα του Αετού Ανωγείων στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και τέλος ως ένας αγωνιστής της γενιάς του Πολυτεχνείου στην εξέγερση του οποίου είχε ενεργό ρόλο και συμμετοχή. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Αιωνία η μνήμη του.

-Η ΑΝΩΓΗ ευχαριστεί θερμά τον αδερφό του Μανόλη Κονιό (Τζιρντανομανόλη) που στην μνήμη του αγαπημένου του αδερφού Νίκου, προσέφερε το ποσό των 100 ευρώ για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης (www.anogi.gr). Μετά από επιθυμία του, τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και τα δωρεάν φροντιστήρια Αγγλικών σε ενήλικους, μαθητές και πρόσφυγες.

επεισόδιο».

Έφυγε από τη ζωή ο Αριστείδης Σκουλάς σε ηλικία 80 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί αύριο Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 2 μ.μ στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι. Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που θα τον σκεπάσει.
-->