Θερμοκρασία 24.6°
Άνεμος 9.7 Δ
Βαρόμετρο 1011.8
Υγρασία 51%
Βροχόπτωση Μήνα 9.4 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Κοινωνικά

Δυο χρόνια συμπληρώθηκαν από το φευγιό μιας από τις πιο σεμνές και παράλληλα φωτεινές γυναικείες παρουσίες των Ανωγείων και του Περαχωριού ειδικότερα. Η Ουρανία Ξυλούρη ή Ανάσταινα “έφυγε” από τη ζωή στις 7 Ιουνίου του 2016, αφήνοντας πίσω της όμως αξίες και ιδανικά και μια πορεία ήθους και αξιοπρέπειας που συνεχίζουν τα παιδιά της, ως ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα της αέναης Ανωγειανής παράδοσης.

Τα παιδιά της Ουρανίας, θέλοντας να τιμήσουν την μνήμη της, και τα δυο χρόνια από το χαμό της αγαπημένης τους μητέρας, κατέθεσαν στην ηλεκτρονική έκδοση της Ανωγής το ποσό των 100 ευρώ. Τους ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους, με χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες και του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και των δωρεάν φροντιστηρίων Αγγλικών σε ενήλικους, μαθητές και πρόσφυγες. Άλλωστε και η ίδια η Ανάσταινα ανήκε σε αυτόν τον ιδιαίτερο κύκλο των Ανωγειανών γυναικών, που παρά την απλότητα και τη σεμνότητα τους, δίδασκαν με απλό τρόπο τη γνώση και την ανθρωπιά που θα έπρεπε να έχει ο καθένας μας, απέναντι σε οποιοδήποτε άνθρωπο είχαν απέναντι τους, χωρίς να ξεχωρίζουν τον δυνατό από τον αδύνατο, στην φιλοξενία και την καλοσύνη τους. Ας είναι αιωνία η μνήμη της. Ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που την σκεπάζει.

Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της Άρτεμης –  Ντιάνας Μανουρά, φιλολόγου, ανθρώπου των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, πρώην μέλους του Διοικητικού του Συμβουλίου, πρώην προέδρου της Ένωσης Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών από την εκδημία της, οργανώνει, στην αίθουσα Μανόλης Καρέλλης ( Ανδρόγεω ) του Δήμου Ηρακλείου, εκδήλωση – φιλολογικό Μνημόσυνο, την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, στις 19.00, και σας προσκαλεί να παρευρεθείτε.

Ομιλητές στην Εκδήλωση –Μνημόσυνο θα είναι οι :

Γιώργης Καράτζης, ποιητής, αντιπρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας
Μαρία Φραγκιαδάκη, φιλόλογος, επίτιμη λυκειάρχης
Αντώνης Περαντωνάκης, καθηγητής Γαλλικής Φιλολογίας, σκηνοθέτης

Την εκδήλωση θα συντονίζει η Λίζα Σκλάβου, φιλόλογος, τέως πρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου.

«Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, Βαριά η σημερινή μέρα για όλους εμάς που βρισκόμαστε εδώ για να αποχαιρετήσουμε ένα πατριώτη, έναν αγωνιστή, έναν καταδρομέα, , έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση, ένα ξεχωριστό παλικάρι, έναν άνθρωπο με «Α» κεφαλαίο το Βασίλη Φθενό. Ο Βασίλης μετά από μια σκληρή μάχη που έδωσε με το χάρο έφυγε για τον άλλο κόσμο, αφήνοντας ως παρακαταθήκη το έργο του, τόσο ως υπηρέτης του δημόσιου συμφέροντος όσο και ως Στρατιώτης που υπηρέτησε την πατρίδα. Μια πατρίδα που την τίμησε με τον καλύτερο τρόπο, στην Κύπρο το 1974. Ο Βασίλης που ήταν πάντα ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ σε όλα, εκεί που πάει θα συναντήσει το Παπαμελέτη, τον τότε διοικητή του που έφυγε προ ημερών. Μαζί θα σχεδιάζουν και θα δίνουν τις δικές τους μάχες για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας όπως έκαναν πάντα.

Βασίλη, βλέπω ότι είναι εδώ οι φίλοι σου, οι συμπολεμιστές σου στην Κύπρο το μαύρο Ιούλη του 1974. Τον συμμαθητή σου στη σχολή και συμπολεμιστή στην Κύπρο, πρώην αρχηγό ΓΕΣ Νικόλαο Ντούβα, βλέπω τον Βασίλη Μανουρά μια άλλη ηρωική μορφή, τον Βαγγέλη Πετρουλάκη τον κυβερνήτη του ΝΙΚΗ15, τον Αφάλη Παναγιώτη, τον Αργύρη Μαλακωνάκη, τον Σφακιανάκη Λευτέρη, τον Τσιράκη Στέλιο, τον Τσαγκαράκη, τον Καμπουράκη, τον Τσουρακάκη, τον Τριαλλώνη, τον Τερζάκη, τον Σφακιανάκη Γιάννη, τον Φαρσαράκη Μιχάλη, τον Πεδιαδιτάκη, τον Λαντζουράκη…

Ο Βασίλης ήταν έναν από τους «300» της Κρήτης που πήραν μέρος στην επιχείρηση ΝΙΚΗ, τον Ιούλιο του 1974. Ως υπολοχαγός συμμετείχε στη νικηφόρα Μάχη του Αεροδρομίου. Ο Βασίλης με τους «300» δεν ηττήθηκαν στην Κύπρο, βγήκαν νικητές εκεί όπου τους έταξε το καθήκον. Η Κύπρος, χάθηκε γιατί υπήρξε ΠΡΟΔΟΣΙΑ, μεγάλη προδοσία! Ο Βασίλης και η στάση ζωής του, δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθούμε για να πετύχουμε τις δικές μας ΝΙΚΕΣ σε μια εποχή που ξένες και ντόπιες δυνάμεις μας θέλουν καθυποταγμένους στα «θέλω» των σύγχρονων τυράννων. Να ΄ναι υπερήφανες οι Γωνιές, η Κρήτη και το σώμα των καταδρομέων για άνδρες σαν τον Βασίλη. Μπορεί το σώμα να φεύγει όμως, το πνεύμα του ζει αιώνια και διδάσκει. Τιμή και δόξα στον ήρωα Βασίλη Φθενό! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει!

Εφυγες μα δε σε θωρώ άρχοντα ποθαμένο.

Ηρωα μοιάζεις που έχουνε  ύπουλα προδομένο

————————————————————————

Μόνο περήφανος μπορώ να πω πως νοιώθω τώρα

Ηρωα που σε χαιρετώ την ταλευταία ώρα..»

 

 

Πέθανε η Ελένη Ξημέρη (Ξημερολένη) σε ηλικία 84 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί αύριο Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 στις 11 π.μ από τον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα Ανώγεια. Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Βρέντζος ή Γιαγκόκωστας, σε ηλικία 84 ετών. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 12 μ.μ στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στα Ανώγεια. Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που θα τον σκεπάσει.

Σήμερα Πέμπτη 19 Απριλίου στις 4 μ.μ θα γίνει στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στον Κρουσώνα Μαλεβιζίου, η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Βενιζέλο Ξυλούρη, που έφυγε χθες από την ζωή, σκορπώντας την θλίψη στην οικογένεια του και σε όσους τον γνώρισαν ως ένα αυθεντικό και ξεχωριστό Κρητικό άνδρα. Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει..

-->