Θερμοκρασία 17.5°
Άνεμος 4.8 Α
Βαρόμετρο 1010.4
Υγρασία 66%
Βροχόπτωση Μήνα 12.2 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Κοινωνικά

Κι Ανέ του κόψουν του Αετού, ύπουλα τα φτερά του,

θα φαίνονται στα σύννεφα τα αποτυπώματα του..

————————————————————————–

Ο Αετός κι αν πληγωθεί, ποτέ του δεν λυγίζει,

σε άλλα λημέρια κι ουρανούς πάντα θα φτερουγίζει..

Δυο χρόνια συμπληρώθηκαν από τον ξαφνικό και άδικο χαμό του Γεωργίου Κεφαλογιάννη του Πέτρου (Χρονογιώργη). Ήταν 20 Οκτωβρίου 2016 όταν η Ανωγειανή γη “αγκάλιαζε” για πάντα έναν άξιο, καλό και αυθεντικό άνθρωπο, που άφησε πίσω του την δική του παρακαταθήκη, μια οικογένεια δεμένη και σεβαστή σε όλη την κοινωνία. Η οικογένεια του με αφορμή την συμπλήρωση των δυο ετών από τον θάνατο του προσέφερε στην “Α” το ποσό των 100 ευρώ, για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Τα χρήματα θα διατεθούν στο Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και στα δωρεάν φροντιστήρια Αγγλικών σε ενήλικους, μαθητές και πρόσφυγες.

Ας είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που τον σκεπάζει. Αιωνία η μνήμη του.

Στην Αθήνα όπου ζούσε το τελευταίο διάστημα άφησε την τελευταία της πνοή η Μαρία Κεφαλογιάννη του Τσουρονίκο σε ηλικία 82 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την ερχόμενη Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 12 μ.μ στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Θα ακολουθήσει η ταφή της στα Ανώγεια. Η Μαρία Κεφαλογιάννη, έζησε μαζί με τον Νίκο Κεφαλογιάννη για μισό αιώνα, μέχρι και τον θάνατο του το 2012. Η ίδια ήταν από την οικογένεια Βρέντζου. Μαζί έκαναν πέντε παιδιά.  Σε άρθρο της στην “Α” το 2012 για τον Τσουρονίκο η Γιάννα Κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε :”Παντρεύτηκε την Μαρία Βρέντζου και μαζί έζησαν σε πλήρη αρμονία και αγάπη για 50 σχεδόν χρόνια. Μαζί μεγάλωσαν πέντε ξεχωριστά παιδιά, καταξιωμένα όλα, όχι μόνο για τις σπουδές και τα επαγγέλματα τους αλλά για τον ξεχωριστό τους χαρακτήρα, στον οποίο βλέπει κανείς ατόφια τα χαρακτηριστικά που έκαναν τον Τσουρονίκο τόσο αγαπητό.”

Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Ας είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που θα την σκεπάσει.

Πάρα πολλά διδάγματα και αρμηνειές επήρα,

για αυτό θα σε έχω στη καρδιά, Πατέρα μου Πλαστήρα “(Η νύφη σου Μαρία)

Την ερχόμενη Κυριακή 7 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι σαρανταήμερο μνημόσυνο, για την ανάπαυση της ψυχής, ενός αυθεντικού Ανωγειανού άντρα, του Χαράλαμπου Ξυλούρη ή Πλαστήρα, που “έφυγε” στα 88 του χρόνια και “αγκαλιάστηκε” για πάντα από την Ανωγειανή γη. Στον επικήδειο λόγο του ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης, αποχαιρετώντας τον “Πλαστήρα” είχε αναφέρει:

“Αποχαιρετούν σήμερα τα Ανώγεια και το Περαχώρι, έναν εκλεκτό Ανωγειανό, έναν από τους τελευταίους της γενιάς της Κατοχής, έναν από τους ανθρώπους που έζησε στο πετσί του, όπως και τόσοι άλλοι, το Ολοκαύτωμα, τον Φασισμό και το Ναζισμό. Βίωσε τον πόλεμο και την παράνοια του, ενώ σε ηλικία 14 ετών οι Γερμανοί τον πήραν για αγγαρείες. Ο Πλαστήρας απέδειξε ότι είχε μεγάλη ψυχή και καρδιά. Άντεξε τις αγγαρείες και τον πόλεμο και στα μεταπολεμικά Ανώγεια κατάφερε να στήσει με αξιοπρέπεια ξανά το δικό του σπίτι, το δικό του κονάκι και να δημιουργήσει μια αξιοπρεπή οικογένεια με ανθρώπους αξιόλογους στην κοινωνία των Ανωγείων. Ο ίδιος ο Πλαστήρας υπηρέτησε αυτό που λέμε Ανωγειανή ιδέα, μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του, όπου σε αυτή την ιδέα για τον ίδιο, ήταν  η αξιοπρέπεια, το φιλότιμο, η σωστή ανατροφή των παιδιών, ώστε να αφήσει συνεχιστές άξιους του δικού του έργου. Αυτό το πέτυχε, καθώς αφήνει πίσω  του μια άξια οικογένεια που μπορεί να συνεχίσει στα δικά του βήματα, να στηρίξει και να υποστηρίξει την δικιά του παρακαταθήκη.

Εκεί στον άλλο κόσμο που θα πάει, θα συναντήσει αγαπημένους του ανθρώπους, όπως τον αδερφό του Γιώργη που σκοτώθηκε το 1967 ως φαντάρος εν καιρώ ειρήνης. Θα συναντήσει την αδερφή του τη Μαρία, τη Θεοδοσία και την Κατίνα, τους γαμπρούς του, τον Χαράλαμπο τον Κριτόλαο , το Λεμονά, το Βλάσση, τον Ευθύμη του Γιάννη.

 

Θα συναντήσει τον πεθερό του, το θρυλικό Πιτοπούλιο, γνωστό για τη στάση και τη δράση του απέναντι στους Γερμανούς. Τότε που οι Γερμανοί είχαν πιάσει τον γιο του και του ζήτησαν να συνεργαστεί. Λέγοντας το Ναι έσωζε το γιο του, λέγοντας όχι τον καταδίκαζε σε θάνατο. Ο Πιτοπούλιος, σήκωσε το βλέμμα του και κοίταξε αγέρωχος τον προδότη Τζουλιά και του αποκρίθηκε πιάνοντας τον παλμό μιας ολόκληρης Κρήτης. Μιας Κρήτης που η λέξη θυσία παίρνει την κυριολεκτική της έννοια στα χείλη των Κρητικών. “Έχω 7 θυγατέρες, του λέει, να τσι μαζώξεις κι αυτές να πάνε όλοι μαζί, εγώ προδότη γιο δε κάνω” και γύρισε τη πλάτη του δίχως να περιμένει απάντηση. Αυτή ήταν η οικογένεια και το πνεύμα που υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή ο Πλαστήρας..”

 

Ο Ανωγειανός μαντιναδολόγος, Γιώργης Μπέρκης

ή Κατσούγκρης, τον αποχαιρέτησε με τις εξής μαντινάδες:

 

Έκαμες οικογένεια σε δύσκολες συνθήκες,

μα απού το δρόμο τση τιμής ποτέ σου δεν εβγήκες

———————————————————————

Κι η Παναγία σε πενθεί με τρόπο αδικό τζη

και πάντα θα σε αναζητεί απού τον ασκιανό τζη..

———————————————————————

Μεγάλη η απουσία σου και απού το Λιβάδι,

γιατί το τίμησες πιστά, Άντρα χωρίς ψεγάδι..

—————————————————————–

Αληθινός και άφθαρτος ήσουνε στη ζωή σου,

και τίμησες τον τόπο σου και την καταγωγή σου..

 

Για αυτό καλό ταξίδι σου, σου λέμε όλοι ομάδι,

άνθρωπε αξιοπρεπή, άντρα χωρίς ψεγάδι..

————————————————————-

Το χώμα να ναι ελαφρύ, μπαμπά που σε σκεπάζει,

το κουρασμένο σώμα σου, άλλο να μην κουράζει..

—————————————————————-

Μπαμπά καλό ταξίδι σου και σε ευχαριστούμε,

που άφησες δρόμο καθαρό, περήφανοι να ζούμε..

 

—Η ΑΝΩΓΗ ευχαριστεί θερμά τα παιδιά του Χαράλαμπου Ξυλούρη ή Πλαστήρα για την προσφορά 100 ευρώ στη μνήμη του πατέρα τους, για την κάλυψη των αναγκών της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Ας είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που τον σκεπάζει. Αιωνία η μνήμη του.

 

Η Ανωγειανή γη υποδέχθηκε χθες ένα από τα άξια τέκνα της, τον Γεώργιο Φασουλά ή Τροτσέλη και πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου για να τον αποχαιρετήσει και να πει μερικά λόγια συμπαράστασης στους οικείους του. Όλοι μίλησαν για έναν άξιο, ευαίσθητο και με ιδιαίτερο χιούμορ άνθρωπο που άφησε πίσω του παρακαταθήκη μια όμορφη οικογένεια με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Ιδιαίτερα ήταν και τα μηνύματα που στάλθηκαν στην ΑΝΩΓΗ για τον εκλιπόντα, ενώ στην μνήμη του η οικογένεια του Μιχάλη Φασουλά ή Μπρίκη προσέφερε στην εφημερίδα μας το ποσό των 100 ευρώ για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης.  Εκτός από μια όμορφη οικογένεια και ένα όνομα άξιο σεβασμού, ο “Τροτσέλης” άφησε πίσω του και μια νουβέλα, το έργο ζωής του με τίτλο “Ο Ξάπλας”, το οποίο έγραψε με το κοφτερό μυαλό του, παρότι είχε τελειώσει μόνο το Δημοτικό. Το έργο του είχε βραβευτεί τον Νοέμβριο του 2014 στον 30ο Λογοτεχνικό διαγωνισμό “Σικελιανά”. Αιωνία η μνήμη του.

Έφυγε” από τη ζωή ο Γιώργης Φασουλάς ή Τροτσέλης σε ηλικία  81 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί αύριο Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στις 12 μ.μ από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στα Ανώγεια. Η σορός του θα βρίσκεται στην εκκλησία από τις 11 π.μ Η ΑΝΩΓΗ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

–Ο αγαπητός σε όλους τους Ανωγειανούς “Τροτσέλης” ήταν γεννημένος του 1937 στα Ανώγεια και έζησε ως μικρό παιδί 7 ετών τον ξεριζωμό και το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων. Δημιούργησε μια μεγάλη και όμορφη οικογένεια, ενώ ο ίδιος ήταν κτηνοτρόφος και μαχητής της ζωής μέχρι και το τέλος της. Ο Γιώργης Φασουλάς, μας είχε όλους εντυπωσιάσει όταν τον Νοέμβριο του 2014, είχε κερδίσει στον 30 διαγωνισμό “Σικελιανά”, το βραβείο για την νουβέλα του “Ο Ξάπλας”! Όπως είχε αναφέρει τότε η ΑΝΩΓΗ ”

“Ο Τροτσέλης κέρδισε με τη Νουβέλα με τίτλο ”Ο ξάπλας”. Η σεμνότητα του τον έκανε να αποκρύψει για αρκετό καιρό ακόμα και από την οικογένεια του την βράβευση του αυτή.

Ο ίδιος ζει πλέον μόνιμα στο χειμαδιό του στο Βορίτσι λίγο πάνω από τις Γούβες Ηρακλείου. Γεννημένος το 1937 στα Ανώγεια έζησε από μικρός τα βάσανα και τις κακουχίες του πολέμου αλλά και την ισοπέδωση του χωριού.

Με δυσκολία τελείωσε μόνο το Δημοτικό αλλά αποδεικνύει ότι το κοφτερό μυαλό και η ματιά του ανωγειανού μπορούν να δημιουργήσουν μικρά διαμάντια σε κάθε τομέα της ζωής..”

Ας είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που θα τον σκεπάσει.

 

“Έφυγε” από τη ζωή η Ελένη Κοντόκαλου του Αντωνίου σε ηλικία 95 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου  στις 4μμ στον Ιερό ναό Αγίου Ιωάννου. Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.

-->