Κοινωνικά

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 11 π.μ θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Παμ. Ταξιαρχών του κοιμητηρίου στο Χολαργό στην Αθήνα, το μνημόσυνο για τις σαράντα ημέρες από τον θάνατο ενός ξεχωριστού Ανωγειανού, του Γεωργίου Μανουρά ή Ψαρογιώργη. Η οικογένεια του καλεί συγγενείς και φίλους να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του.

Ο Γιώργης Μανουράς απεβίωσε στις 13 Σεπτεμβρίου 2019 και κηδεύτηκε στην Αθήνα. Ήταν συνταξιούχος της Δ.Ε.Η και παντρεμένος με την Ιωάννα Κουτάντου με την οποία είχε αποκτήσει τρία παιδιά, τον Γιάννη, την Ιζαμπέλα και την Ειρήνη.

Η οικογένεια του Γεωργίου Μανουρά προσέφερε στην Ανωγή το ποσό των 50 ευρώ στη μνήμη του. Τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και τα δωρεάν φροντιστήρια Αγγλικών σε ενήλικες μαθητές και πρόσφυγες. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει…

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών η Νίκη Χαιρέτη. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στη 1 μ.μ. από τον Ιερό ναό της Παναγίας στο Περαχώρι. Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που θα την σκεπάσει.

Την Κυριακή 4 Αυγούστου θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μετόχι το μνημόσυνο για τις σαράντα ημέρες από το φευγιό του Γιάννη Μανιώρου και η οικογένεια του καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς να παραστούν και να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του. Ο Γιάννης Μανιώρος, ένας σεμνός και εξαιρετικός Ανωγειανός είχε “φύγει” στα 86 του χρόνια στις 24 του περασμένου Ιουνίου, με σύσσωμο το χωριό να αποχαιρετάει με θλίψη τον “φωτογράφο” του,

Για περισσότερο από μισό αιώνα ο Γιάννης Μανιώρος κατέγραψε με τον φωτογραφικό φακό του τα Ανώγεια και τους ανθρώπους του χωριού. Όλοι είχαν περάσει από το φωτογραφείο που διατηρούσε για δεκαετίες στον κεντρικό δρόμο του χωριού και απέναντι από την Μαθητική εστία. Μεθοδικός και αεικίνητος διατηρούσε ένα τεράστιο αρχείο με φωτογραφίες των Ανωγείων. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί στο Μετόχι με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά είχε αφήσει σε όλους μας και από μια ανάμνηση των παιδικών ή εφηβικών μας χρόνων μέσω κάποιας φωτογραφίας.

-Στην μνήμη του ο γιος του Γιώργος Μανιώρος προσέφερε στην ΑΝΩΓΗ το ποσό των 50 ευρώ για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που τον σκεπάζει.

 

“Το Σάββατο 27/7/2019 θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο της πολυαγαπημένης μας μητέρας και γιαγιάς Ανδρεαδάκη Μαρίας (Κουρκουτοκώσταινα) στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Ανωγείων. Οι κόρες της, Ανδρεαδάκη-Φασουλά Αγάπη, Μουντζουρίδου Πέρλη και οι οικογένειες τους, στη μνήμη της, προσφέρουν το ποσό των 100 ευρώ στην Ανωγή”.

Την Κυριακή 21 Ιουλίου, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι, το μνημόσυνο για τις σαράντα ημέρες από το φευγιό ενός ξεχωριστού, αγωνιστή, ιδεολόγου και ευγενούς Ανωγειανού, του Ιωάννη Χαχλιούτη ή Χαχλιουτογιάννη. Η οικογένεια του καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς όπως παραστούν και ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του αγαπημένου τους προσώπου. Η ΑΝΩΓΗ έλαβε και δημοσιεύει απόψε, ένα συγκινητικό κείμενο αποχαιρετισμού, γραμμένο από τα εγγόνια του. Αναλυτικά:

“Παππού μου καλέ μου, Οι λέξεις φτωχές για να περιγράψουν πόσο πολύ λείπεις από τις ζωές μας, από το σπίτι σου. Δεν πιστεύω πως σε αποχαιρετώ με αυτό τον τρόπο, νομίζω πως είσαι ακόμα εδώ να μας στηρίζεις, να μας συμβουλεύεις, να στέκεσαι βράχος δίπλα μας.

Ήσουν πάντα ακμαίος, αγέρωχος, ταπεινός. ο καλός άνθρωπος, ο έντιμος σύζυγος, ο στοργικός πατέρας, ο λατρεμένος μας παππούς. Ακόμα και με την περιπέτεια της υγείας σου εσύ ήσουν εκείνος που μας έδινες δύναμη και κουράγιο. Με τη στάση σου αυτή μας έδωσες ένα πολύτιμο μάθημα, πως πρέπει να παλεύουμε στη ζωή πάντα με αξιοπρέπεια, ήθος και ταπεινότητα.Για τίποτα στον κόσμο να μην αφήνεσαι, να μην πέφτεις, να μην εγκαταλείπεις.

Κατάλαβες πως θα ‘φεύγες -είπες πως χόρτασες τη ζωή- και έφυγες ήρεμα και γαλήνια, όπως έζησες πάντα, έχοντας δίπλα σου τα παιδιά και την γυναίκα σου. Η παρακαταθήκη που μας αφήνεις τεράστια, να μας θυμίζεις πως πρέπει να σταθούμε δυνατοί και μονιασμένοι όπως πάντα εσύ ήθελες, όπως πάντα εσύ πάλευες, με το τεράστιο μεγαλείο της ψυχής που πάντα σε διέκρινε.

Όλοι όσοι ήρθαν μας συμπαραστάθηκαν. Ήρθαν με αγάπη, σεβασμό και υπερηφάνεια για σένα. Έτσι περήφανοι θα μείνουμε και εμείς για όλα όσα εσύ πρώτος μας δίδαξες. Καλοστραθιά παππού. Μας λείπεις..

-Η οικογένεια, τα παιδιά και τα εγγόνια του αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν όλους όσοι συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στο πένθος τους. Ακόμα ένα μεγάλο ευχαριστώ, στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων και στην μονάδα του ΕΚΑΒ.

-Η ΑΝΩΓΗ δέχτηκε προσφορές στη μνήμη του Ιωάννη Χαχλιούτη, χρήματα που θα διατεθούν για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης και τα δωρεάν φροντιστήρια του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, σε ενήλικες, μαθητές και πρόσφυγες. Τους ευχαριστούμε θερμά. Αναλυτικά:

Η Οικογένεια του Χαχλιουτογιάννη προσέφερε το ποσό των 100 ευρώ.

Η Οικογένεια  Κωνσταντίνου Βρέντζου-Χαρούλας Λαδά (Πάσχα) προσέφερε το ποσό των  100 ευρώ.

Η οικογένεια Χαραλάμπου Μαρίας Τζαγκαράκη το ποσό των 50 ευρώ.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που τον σκεπάζει..”

“Δεν βγαίνουν οι λέξεις Γιώργη. Δεν βγαίνουν τα λόγια. Έγινε αυτό που όλοι φοβόμασταν από την αρχή που αρρώστησες. Όπως έλεγες και εσύ: ποιος βγήκε νικητής από αυτή την αρρώστια; Ήσουν αρκετά συνειδητοποιημένος, το ήξερες, το συναισθανόσουν, το έβλεπες από τις αλλαγές στο σώμα σου, το ένιωθες απ την χαμένη δύναμη του κορμιού σου. Όλα άλλαζαν μέσα σου. Ο σταυρός ίδιος σε όσους ανεβαίνουν αυτό τον Γολγοθά. Από την επίπονη διαδικασία των εξετάσεων μέχρι την βαριά επίδραση των φαρμάκων. Όλα τα έβλεπες, τα ζούσες, τα βίωνες. Κανένας δεν μπορούσε να σε ξεγελάσει. Ήσουν πιο θαρραλέος από εμάς, πιο δυνατός.

Προσπαθώ να βρω έναν άνθρωπο να έχει πει μια άσχημη λέξη για σένα. Δύσκολο. Προσπαθώ να θυμηθώ μια φορά που συγκρούστηκες με κάποιον και έφερες σε αδιέξοδο μια κατάσταση . Δεν μπορώ. Προσπαθώ να φέρω στην μνήμη μου εικόνες ή στιγμές που να σε χαρακτηρίσουν άσχημα. Δεν γίνεται. Γιατί απλά ήσουν απ’ την φύση σου ένας ευγενής και τροπικός άνθρωπος. Ένας άνθρωπος χαρισματικός με γνώμονα την δοτικότητα. Ήθελες μόνο να δίνεις και όχι να παίρνεις , να προσφέρεις και όχι να απαιτείς να μοιράζεσαι και όχι να διεκδικείς . Η περηφάνια σου ήταν χαρακτηριστική και το χουβαρνταλίκι σου θα συζητιέται πάντα.

Μεγάλωσες κάτω από αντίξοες συνθήκες. Έμαθες να είσαι μαχητής από μικρός και το είχες αποδείξει με πολλούς τρόπους. Αυτή την φορά η μάχη ναι, ήταν άνιση μα στάθηκες παλικάρι. Πάλεψες με ότι όπλα είχες όμως δεν ήταν αρκετά για να νικήσεις. Ανακαλώ τις δύσκολες στιγμές στο φευγιό του Μανιό, ήμασταν όλοι παγωμένοι, βουτηγμένοι στην βαθιά μας θλίψη. Παλεύαμε να συνειδητοποιήσουμε τι είχε συμβεί. Προσπαθούσαμε ματαίως να επεξεργαστούμε το γιατί και το διότι. Μέσα σ αυτήν την οδύνη στάθηκες σεμνός, αξιοπρεπής, δυνατός και περήφανος. Θυμάμαι μια εικόνα, εκεί, στην ύστατη ώρα όπου όλος ο κόσμος είχε αποχωρήσει αφήνοντας τον νεκρό στην τελευταία του κατοικία. Στεκόσουν παραδίπλα και με ένα παράπονο που λύγιζε και τον πιο σκληρό άνθρωπο αναφωνούσες σήκω μρε Μανιό… σήκω!!! Ήταν το δικό σου μοιρολόι σε μια απώλεια που μας στιγμάτισε όλους. Μακάρι να άκουγες και εσύ αυτή τη φορά της μάνας σου τον θρήνο, τον λυγμό των δικών σου ανθρώπων και το βουβό κλάμα των απλών ανθρώπων. Αλλά δεν ακούς μόνο φεύγεις για τον δρόμο της λησμονιάς και για να συναντήσεις αυτή τη φορά με λαχτάρα τον αγαπημένο σου αδερφό και τον λατρεμένο σου πατέρα. Γιώργη, εύχομαι να είσαι καλά εκεί που πας. Να μην έχεις πόνο παρά μονάχα γαλήνη να γελάς και να φωτίζεται η ψυχή σου κι αν στα αλήθεια υπάρχει παράδεισος είμαι σίγουρη ότι θα είσαι εκεί! Καλό ταξίδι αγαπημένε μου…”

  Η ξαδέρφη σου Χαιρέτη Ευαγγελία  (Πλατσαρά)

-Η ΑΝΩΓΗ ευχαριστεί θερμά την Ευαγγελία Χαιρέτη (Πλατσαρά) για την προσφορά 50 ευρώ για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης, στη μνήμη του ξαδέρφου της Γιώργη Χαιρέτη ή Μπιντόφη που “έφυγε” από τη ζωή μόλις στα 52 του χρόνια και κηδεύτηκε την Δευτέρα 24 Ιουνίου  στα Ανώγεια. Ας είναι αιωνία η μνήμη του..

 

-->