Θερμοκρασία 10.8°
Άνεμος 1.6
Βαρόμετρο 1015.9
Υγρασία 66%
Βροχόπτωση Μήνα 36.6 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Εκκλησία

 

Ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες:Μανόλης Σαμόλης

Πλήθος κόσμου αλλά και επισήμων κατέκλυσαν από νωρίς την αίθουσα “INFOCOST”, του “Εργαστηρίου Γνώσης” της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, για να παραστούν στα εγκαίνια της πρώτης διαδικτυακής σύνδεσης , του CSI Institute, που ξεκίνησε από τα Ανώγεια, με σκοπό να εκπαιδεύσει τα παιδιά αρχικά στον προγραμματισμό του ηλεκτρονικού υπολογιστή και την εκμάθηση κώδικα και αργότερα στην ρομποτική. Μέσω της ειδικής πλατφόρμας Blackboard, ότι καλύτερο υπάρχει στην τεχνολογία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έγινε και διαδικτυακή σύνδεση με τις υπόλοιπες τέσσερις περιοχές που συμβολικά  μαζί με τα Ανώγεια ξεκινούν το πρόγραμμα που εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Πρόεδρος του CSI Institute αντιστράτηγος ε.α Εμμανουήλ Σφακιανάκης.

Στα Ανώγεια χτυπούσε η καρδιά του CSI στην αίθουσα που με πολύ μεράκι έφτιαξε ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης και το Εργαστήρι Γνώσης του Αγίου Γεωργίου, τα τριάντα παιδιά της περιοχής ηλικίας 12 έως 18 είχαν πάρει τις θέσεις τους και η πρώτη σύνδεση έγινε με Αμοργό, Καστοριά, Φυλή και Πλατανιά, ενώ μετά τις 13 Νοεμβρίου θα βγει το πρόγραμμα και θα ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματα προγραμματισμού και αργότερα όταν εξασφαλισθούν τα χρήματα και ρομποτικής.

Στην αίθουσα του Εργαστηρίου Γνώσης βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ο πρόεδρος του CSI Institute Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ο Κωνσταντίνος Νάκος της εταιρίας Cosmolearn, οι Αντιδήμαρχοι Ανωγείων Ζαχαρίας Σουλτάτος και Δημήτρης Πασπαράκης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαίρη Σταυρακάκη-Μπαγκέρη,ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πρωϊας, αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων και ο Αχιλλέας Κεφαλογιάννης που συνεισέφερε τα μέγιστα για την μετατροπή της αίθουσας, μαζί με την οικογένεια του στην μνήμη του Ηρακλή Κεφαλογιάννη. Στους επίσημους καλεσμένους προσφέρθηκαν τσάντες με δώρα, προσφορά του Δήμου Ανωγείων που στέκεται αρωγός στην προσπάθεια, ενώ γυναίκες του Εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας προσέφεραν δώρα και τους φόρεσαν παραδοσιακούς μαντηλέδες. Τα εγκαίνια τέλεσε ο π.Ανδρέας και στη μίλησε συνέχεια στον κόσμο για το ξεκίνημα του Ινστιτούτου Εκμάθησης Κώδικα και για τη σημασία που έχει για την ευρύτερη περιοχή. Τα δικά τους μηνύματα από την εκδήλωση έστειλαν τόσο ο εμπνευστής της ιδέας Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ο Χρήστος Παππούς δήμαρχος Φυλής, περιοχής που είναι επίσης στο πρόγραμμα και τέλος ο δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης που στηρίζει εμπράκτως το πρόγραμμα που ξεκινάει από τα Ανώγεια.

π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης

“Η παρουσία σας εδώ είναι πέρα από τιμή και μια ευθύνη ώστε να αποδείξουμε για μια ακόμη φορά πως η Ελλάδα είναι μια γειτονιά στην οποία οφείλουμε να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο..”

“Σας καλωσορίζουμε στον τόπο του ορεινού Ψηλορείτη, στον όμορφο Μυλοπόταμο, στα Ανώγεια της ιστορίας, της παιδείας, του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών, των ανθρώπων. Και οι άνθρωποι είναι που στένουν τον τόπο. Οι άνθρωποι είναι που καλούνται να πάρουν το χθες, να το προσφέρουν στο σήμερα και να ανοίξουν με όσο κόπο επιτρέπει ο Θεός, το δρόμο για το αύριο. Οι άνθρωποι όμως για να οδηγηθούν και να οδηγήσουν χρειάζονται τρεις βασικούς πυλώνες. Την ομόνοια, την ασφάλεια και την παιδεία. Αυτούς τους πυλώνες εμείς εδώ στα Ανώγεια τους διατηρούμε και συνεχώς τους επιμελούμαστε.

Η επιλογή του φίλου μας Μανόλη Σφακιανάκη, να μας επιτρέψει να φιλοξενήσουμε την προσπάθεια του και το πρόγραμμα του για την υποστήριξη όλων μας και κυρίως των νέων μας σε όλη τη χώρα, σχετικά με την τριβή και τη σχέση τους με το αναγκαίο εργαλείο που λέγεται υπολογιστής και διαδίκτυο, είναι πέρα από τιμή και μια ευθύνη ώστε να αποδείξουμε για μια ακόμη φορά πως η Ελλάδα είναι μια γειτονιά στην οποία οφείλουμε να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο.

 

Είναι η χώρα μας μια πόρτα που οδηγεί στην εστία που όλοι έχουμε ανάγκη, όχι μόνο για να υπάρχουμε αλλά και για να αφήνουμε πίσω μας όλα τα καλά. Και αυτό που ξεκινάει σήμερα στα Ανώγεια με τον αδερφό μας Μανόλη είναι καλό. Καλό για όλους μας μιας και έχει σχέση με την καθημερινότητα μας, αλλά και τις επιταγές ενός σύγχρονου κόσμου που απαιτεί όμως ιδιαίτερη προσοχή. Συν θεό λοιπόν και συν προσοχή, συν αλληλεγγύη και συν ομόνοια, εμείς εδώ από τα Ανώγεια ανοίγουμε  ακόμη μια φορά την αγκαλιά μας ώστε να φωλιάσει το καλό. Ευχαριστούμε το στρατηγό και όλους όσοι συνεπικουρούν το έργο του μα πάνω από όλους ευχαριστούμε το θεό που μας επιτρέπει το φως..”

Εμμανουήλ Σφακιανάκης

” Αναπτύσσουμε σιγά σιγά και πιλοτικά τον προγραμματισμό από τα Ανώγεια και τα υπόλοιπα τέσσερα σημεία με στόχο να απλωθούμε σε όλη την Ελλάδα. Αρχικά με προγραμματισμό και εν συνεχεία με την ρομποτική..”

“Καταρχήν ευχαριστώ τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου και έχουν έρθει εδώ για να στηρίξουν το πρόγραμμα. Εννοείται ότι ο π.Ανδρέας έχει κάνει θαύματα, αυτό το βλέπετε όλοι σας. Όταν του το είπα πριν λίγο καιρό ότι θα ξεκινήσω από τα Ανώγεια και θέλω να φτιάξεις το σπίτι του CSI στάθηκε αμέσως δίπλα μου με όλες τους τις δυνάμεις. Εσείς τα παιδιά πρέπει να μπείτε σε αυτόν τον κόσμο της εκμάθησης κώδικα παράλληλα με το σχολείο σας. Όπως είπε και ο πρόεδρος Ομπάμα 20 μέρες πριν αποχωρήσει, όποιος δεν γνωρίζει προγραμματισμό θα έχει πλέον πρόβλημα στη ζωή του και ειδικά τα νέα παιδιά. Το CSI είναι ένα Ινστιτούτο γνώσης και πληροφορικής. Αναπτύσσουμε σιγά σιγά και πιλοτικά τον προγραμματισμό από τα Ανώγεια και τα υπόλοιπα τέσσερα σημεία με στόχο να απλωθούμε σε όλη την Ελλάδα. Αρχικά με προγραμματισμό και εν συνεχεία με την ρομποτική που καθυστερεί λίγο γιατί για να αγοραστούν τα ρομποτάκια χρειάζονται χιλιάδες ευρώ τα οποία πιστεύω ο Θεός θα στείλει, για να μπορέσουμε να κάνουμε την αρχή ξανά από τα Ανώγεια και στα ρομπότ και στη συνέχεια να πάμε και στις άλλες πόλεις.

Το όραμα μας είναι να βρούμε νέα ταλέντα από τη χώρα μας για να μπορέσουμε να τα εξελίξουμε σε όλο τον κόσμο. Και στην προηγούμενη δουλειά που ήμουν έβλεπα ότι τα νέα παιδιά έχουν έφεση στην πληροφορική. Όμως όταν ένα παιδί είναι από τα Ανώγεια, την Ανάφη και αλλού, δεν έχει ευκαιρίες να μάθει προγραμματισμό. Έτσι λοιπόν εμείς θα προσεγγίσουμε αυτά τα παιδιά που θα ξεχωρίσουν στην πληροφορική και έχουμε τον τρόπο να τα σπρώξουμε σε νέες αγορές και γνώσεις, παράλληλα με υποτροφίες που έχουμε και στο μέλλον θα έχουμε ακόμα περισσότερες.

 

Το CSI σήμερα πήρε σάρκα και οστά. Ήδη τώρα που μιλάμε υπάρχουν συνδεδεμένοι οι άλλοι φίλοι από Καστοριά, Αμοργό, από Ανάφη και Φυλή. Όπως είπε και ο π.Ανδρέας, η Ελλάδα να γίνει μια γειτονιά. Πιστεύω σε τρεις μήνες που θα αναπτυχθεί το CSI περισσότερο, θα είστε εδώ σε μια οθόνη και θα βλέπετε όλη τη χώρα. Θα είμαστε σε 52 νομούς με τα παιδιά που θέλουν και ενδιαφέρονται μετά το σχολείο τους να μαθαίνουν Πληροφορική. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε εξίσου δυναμικά..”

 Χρήστος Παππούς

” Είναι σημαδιακό ότι από τα ιστορικά Ανώγεια ξεκινάει αυτό το πρόγραμμα και είμαι σίγουρος ότι θα έχει επιτυχία..”

“Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία, πρώτα τον π.Ανδρέα και στη συνέχεια το φίλο δήμαρχο Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη που είναι και αυτός καθηγητής, εγώ Φυσικός αυτός Μαθηματικός. Τον στρατηγό μας Μανόλη Σφακιανάκη, τον κύριο Νάκο, όλους και όλες εσάς. Μα πάνω από όλα στο φίλο και αντιδήμαρχο μου κ.Χατζητρακόση που είναι και πρόεδρος επιτροπής παιδείας που είναι τώρα στο δήμο Φυλής. Και στα παιδιά που έχουν την υπομονή στο δήμο μου για να έρθουν σε επαφή με τα Ανώγεια. Να ευχηθώ καλή αρχή. Όλα τα παιδιά να προχωρήσουν μπροστά. Είναι σημαδιακό ότι από τα ιστορικά Ανώγεια ξεκινάει αυτό το πρόγραμμα και είμαι σίγουρος ότι θα έχει επιτυχία..”

Εμμανουήλ Καλλέργης

“Θα είμαστε δίπλα σε εσάς και στον π.Ανδρέα για οτιδήποτε χρειαστεί για το CSI καθώς όλοι στον Δήμο Ανωγείων το θεωρούμε ως εξαιρετική ευκαιρία για τους νέους της περιοχής μας. .”

“Σας καλωσορίζω στρατηγέ και εσάς και ολόκληρη την ομάδα σας και σας ευχαριστώ που επιλέξατε τα Ανώγεια για να ξεκινήσετε το πρόγραμμα εκμάθησης κώδικα. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι θετικό ιδιαίτερα βέβαια για τα νέα παιδιά στα οποία δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία γνώσης, κάτι το οποίο θα φανεί και στην πορεία του προγράμματος που είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχει. Θα είμαστε δίπλα σε εσάς και στον π.Ανδρέα για οτιδήποτε χρειαστεί για το CSI καθώς όλοι στον Δήμο Ανωγείων το θεωρούμε ως εξαιρετική ευκαιρία για τους νέους της περιοχής μας. Σας ευχαριστούμε όλους θερμά..”

Μετά την εκδήλωση παρατέθηκε τραπέζι στην παραδοσιακή ταβέρνα “Αροδαμός”. Τα αυθεντικά Ανωγειανά εδέσματα συνόδευσε υπέροχα με το μαντολίνο και τη φωνή του ο  γαμπρός του π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη Βασίλης Σωπασής, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το ξεκίνημα από τα Ανώγεια της εκμάθησης κώδικα και ρομποτικής, που σίγουρα θα δώσει διεξόδους αλλά και ευκαιρίες στα νέα παιδιά της ευρύτερης περιοχής.

Ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Λευτέρης Μπέρκης, αφιέρωσε μια προσωπική του μαντινάδα για την περίσταση, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

 “Από τα Ανώγεια ξεκινά κάθε καλό στον τόπο,

γιατί είναι πάντα ανοιχτά, τα μάθια των ανθρώπων..”

 

“Το CSI Institute ξεκινάει από τα Ανώγεια της Κρήτης, με την ευλογία της Εκκλησίας, προς πέντε προορισμούς, με σκοπό να εκπαιδεύσει τα παιδιά μας, και συγκεκριμένα τα παιδιά των περιοχών των Ανωγείων, της Αμοργού, και των Δήμων Φυλής, Πλατανιά και Καστοριάς. Πιλοτικά, αρχικά στον Προγραμματισμό Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Εκμάθηση Κώδικα), και στη συνέχεια στη Ρομποτική, μέσω ειδικών προγραμμάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων καταξιωμένοι επιστήμονες θα προσφέρουν δωρεάν τις γνώσεις τους μέσω του Διαδικτύου και της ειδικής Πλατφόρμας BlackBoard, η οποία χρησιμοποιείται διεθνώς από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η πλατφόρμα Blackboard, παρέχεται δωρεάν από την εταιρεία του Κ. Νάκου Κωνσταντίνου, Cosmolearn, για να επιμορφωθούν τα παιδιά εξ αποστάσεως και στις έδρες των σχολείων τους, απογευματινές ώρες και μετά τα πρωινά τους μαθήματα, εθελοντικά, δύο φορές την εβδομάδα. Το πρόγραμμα του CSI Institute, το οποίο ονομάζεται «Μάθηση χωρίς σύνορα» θα αρχίσει πιλοτικά τη λειτουργία του τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 16:00, από την Εκκλησία των Ανωγείων και την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που ο ιερέας Ανδρέας Κεφαλογιάννης δημιούργησε για αυτό τον σκοπό, με ταυτόχρονες παράλληλες συνδέσεις στα σημεία που αναφέρονται παραπάνω. Το CSI Institute, μετρώντας μόλις μερικούς μήνες από τη δημιουργία του, βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στους πολίτες μέσα από μεγάλο αριθμό ημερίδων που έχει πραγματοποιήσει σε όλη την Ελλάδα, με στόχο το κοινό όφελος και την προσφορά του στη νέα γενιά. Θερμές ευχαριστίες προς τις εταιρείες Aegean Airlines και Hertz, οι οποίες έχουν συνδράμει ουσιαστικά στο μέχρι τώρα έργο μας, μέσω της εξασφάλισης των μετακινήσεών μας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Αντιστράτηγος ε.α. Εμμανουήλ Σφακιανάκης”

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ.κ. Δημήτριος, στη Μονή Γωνιάς στο Κολυμπάρι

Με προσκυνηματική επίσκεψη και Θ. λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Γωνιάς, στο Κολυμπάρι Χανίων, ολοκλήρωσε την ολιγοήμερη παραμονή του στην όμορφη μεγαλόνησό μας ο Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος, ο οποίος μετέβη στην Κρήτη, από την Πόλη του Κωνσταντίνου, για να εκπροσωπήσει την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στις Συνοδικές Επετειακές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.

Το πρωί της 27ης Αυγούστου τέλεσε την Θ. Λειτουργία στην Ιστορική και Παλαίφατο Μονή Γωνιάς μαζί με τον οικείο Ιεράρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο και αμέσως μετά μετέβη στο αρχονταρίκι της Μονής όπου είχε ένθερμη συζήτηση με τους προσκυνητές.

Κατά τη Θ. Λειτουργία ο Σεβαστείας Δημήτριος εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στην ιστορική αυτή Μονή, στην οποία πριν από ένα χρόνο περίπου χτυπούσε η καρδιά της Ορθοδοξίας, λόγω του μεγάλου γεγονότος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, που βρίσκεται πλησίον της Μονής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη καθώς επίσης, συνεχάρη και τον νυν Μητροπολίτη Κισάμου κ. Αμφιλόχιο για το θαυμάσιο και σημαντικό, φιλανθρωπικό και ποιμαντικό έργο που επιτελεί στην επαρχία του.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελήνου κ.κ. Αμφιλόχιος

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος προσέφερε κρητικό-παραδοσιακό γεύμα στον υψηλό προσκεκλημένο και σε όλη την συνοδεία του, αφού προηγουμένως τους ξενάγησε στους ανακαινισμένους, εξωραϊσμένους και φιλόξενους χώρους της Μονής.

Συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος, αγναντεύοντας το Κρητικό Πέλαγος και τις ομορφιές του νησιού μας από την Ανατολική Πτέρυγα της Μονής, ανέφερε την εξής μαντινάδα:

‘’Ποιος ναυαγός που θα βρεθεί

σε κρητικό ακρογιάλι

δε θα σωθεί και δε θα πει

να ναυαγήσω πάλι’’

Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει την χαρά της που υπάρχουν τέτοιοι λαμπροί Ιεράρχες, όπως ο Σεβαστείας Δημήτριος, που αγαπούν και τιμούν την Κρήτη και τους Κρήτες και με κάθε ευκαιρία την επισκέπτονται και την επαινούν. Ας μην ξεχνούμε ποτέ, πως και ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δεν έχει επισκεφθεί κανέναν τόπο τόσες πολλές φορές, όσες φορές έχει έρθει στην Κρήτη. Εμείς σε όλους αυτούς τους καλούς και μπιστικούς φίλους της Κρήτης μας, ευχόμαστε υγεία και δυνάμεις πολλές για να συνεχίζουν απρόσκοπτα το σημαντικότατο έργο τους

Στην ηρωοτόκο  και αγιοτόκο Κρήτη βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος, εκλεκτός και λαμπρός Ιεράρχης του Πάνσεπτου Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Ο εν λόγω ιεράρχης μετέβη στην μεγαλόνησο μας, από την Πόλη του Κωνσταντίνου, για να εκπροσωπήσει την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στις Συνοδικές Επετειακές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, που έλαβαν χώρα την Τετάρτη 23 Αυγούστου και περιελάμβαναν Συνοδική Θεία λειτουργία στον Άγιο Μηνά και Επετειακή Τιμητική Εκδήλωση στον Άγιο Πέτρο (παραλιακή λεωφόρος Ηρακλείου).

 

Οι εκδηλώσεις αυτές, με απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, οργανώθηκαν με αφορμή την συμπλήρωση δέκα ετών (2006-2016) Αρχιεπισκοπικής Διακονίας του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και δεν πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν έτος 2016, λόγω του σπουδαίου και ιστορικού γεγονότος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στο Κολυμπάρι Χανίων.

Ο Μητροπολίτης Σεβαστείας  Δημήτριος σε τηλεφωνική  επικοινωνία που είχε με τον συγχωριανό μας δημοσιογράφο της ΕΡΤ και πολύ καλό του φίλο κ. Γιάννη Φασουλά, εξέφρασε την αγάπη του και το θαυμασμό του για τα μαρτυρικό χωριό μας καθώς και την λύπη του καθώς το βεβαρημένο πρόγραμμά του και οι πολλές υποχρεώσεις του δεν του επιτρέπουν να επισκεφθεί τον τόπο μας. Υποσχέθηκε  όμως, πως την επόμενη φορά θα έρθει στα Ανώγεια για να βιώσει την γνήσια και αφτιασίδωτη Ανωγειανή φιλοξενία.

Ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου θα παραμείνει στην Κρήτη μέχρι τη Δευτέρα 28 Αυγούστου και θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τις μητροπόλεις της Εκκλησίας Κρήτης για να δει από κοντά το πολυσχιδές και ευθυνοφόρο έργο που επιτελούν.

Η ΑΝΩΓΗ τού εύχεται ολόψυχα να έχει μια ευχάριστη διαμονή στην Κρήτη και τον αναμένει στα Ανώγεια με πολλή χαρά!

 

ΑΝΩΓΗ

Την ερχόμενη Κυριακή 20 Αυγούστου, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου το σαρανταήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής μιας σεβαστής Ανωγειανής, μιας υπέροχης παρουσίας του “Μεϊντανιού” και μιας γυναίκας γεμάτη αξιοπρέπεια, της Αγάπης Αεράκη. Η οικογένεια της καλεί συγγενείς και φίλους να παραστούν και να τιμήσουν τη μνήμη της με την παρουσία τους. Στην “Α” δημοσιεύουμε σήμερα ένα αποχαιρετιστήριο σημείωμα από της ανιψιά της Λίνα  Σμπώκου, το οποίο αναφέρει τα εξής:

“Πέρασαν 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας, αλλά παραμένει στη σκέψη μας και την καρδιά μας. Γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1923. Ήταν το μικρότερο παιδί του Νταρονικολή και της Στεφανίας, το γένος Σφακιανάκη. Ήταν έξι παιδιά, ένας γιος ο Νταρογιώργης και πέντε κόρες. Η Νταγιαντομανώλενα, η Ρηνάκη, η Ζουμπουλιά, η Αθηνά και η μικρότερη, η Αγάπη.Σε πολύ μικρή ηλικία  χάνει τη μητέρα της και μεγαλώνοντας την προλαβαίνει ο πόλεμος και η Κατοχή. Δύσκολα χρόνια για όλους στα Ανώγεια, όμως δεν το έβαλε κάτω και υπηρέτησε στην Αντίσταση με το ΕΑΜ. Μετά το κάψιμο του χωριού παλεύει μαζί με την οικογένεια της να ξαναχτίσουν το σπίτι τους.

Μετά το θάνατο της αδελφής της Αθηνάς, αναλαμβάνει μαζί με την Ρηνάκη και τη Ζουμπουλιά να μεγαλώσουν την κόρη της, την Αθηνά, τη μαμά μου και τη μεγάλωσαν με πολύ φροντίδα και αγάπη. Με την ίδια φροντίδα και αγάπη μεγάλωσαν το Μανόλη και εμένα. Η Ρηνάκη και η Ζουμπουλιά έφυγαν νωρίς, όμως η Αγάπη μας φρόντιζε όλα αυτά τα χρόνια σαν πραγματική γιαγιά. Θεία, θα είσαι πάντα μέσα στην καρδιά μας…

Λίνα Σμπώκου”

—-Στη μνήμη της,  τα ανίψια της προσέφεραν το ποσό των 100 ευρώ για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου και τα δωρεάν φροντιστήρια Αγγλικών σε ενήλικους, μαθητές και πρόσφυγες.

–Η ΑΝΩΓΗ ευχαριστεί θερμά και τον Βασίλη Σμπώκο (Λουκάς του Ατζαρομάνωλα) για την προσφορά 50 ευρώ για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης, στη μνήμη της Αγάπης Αεράκη.

Ας είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που την σκεπάζει.

 

Τα Ανώγεια απέκτησαν τη δική τους Αγία Αννα. Η νεόκτιστη εκκλησία βρίσκεται στα «Πλάγια», λίγο πιο πάνω από τον ‘Αγιο Νεκτάριο. Τα θυρανοίξια πραγματοποιήθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου από το σεβασμιότατο μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. κ. Ευγένιο.
Η Αγία Αννα, χτίστηκε μετά από μεγάλες και πολύχρονες προσπάθειες, καθημερινούς αγώνες και αγωνίες από τον καλό Ανωγειανό Χαράλαμπο Τζαγκαράκη. Τάμα, της οικογένειας του, όπως μας είπε ο ίδιος.

Η ΑΝΩΓΗ βρέθηκε προ ημερών στην Αγία Αννα. Μείναμε εντυπωσιασμένοι από το τελικό αποτέλεσμα. Όλα όσα έχουν φτιαχτεί είναι σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον του βουνού. Ο ναός επιβλητικός, το ίδιο και ο προαύλιος χώρος. Η θέα από τα «Πλάγια» μοναδική, θεσπέσια, σε κυριεύει. Στο «πιάτο» του επισκέπτη το χωριό,  ο Κουλούκωνας και όπου βλέπει το μάτι… Είναι ίσως από τα πιο επιβλητικά από κάθε άποψη σημεία της Κρήτης.
Ο καθαρός αέρας, το υπέροχο, γεμάτο από ευωδίες περιβάλλον και η γνήσια ΑΝΩΓΕΙΑΝΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ από τον πάντα πρόθυμο και φιλότιμο Μπάμπη και την ευγενική σύζυγο του Μαρία, είναι ο καταλληλότερος ίσως συνδυασμός για τους επισκέπτες του ναού, προκειμένου να τους μείνει αξέχαστο το προσκύνημα στην Αγία Αννα των Ανωγείων.

Μπάμπη και Μαρία πολλά συγχαρητήρια!

-->