Εκκλησία

Ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη βοήθεια και την στήριξη στο εορταστικό πανηγύρι της ενορίας του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου τα παρακάτω καταστήματα και τους επαγγελματίες:

-KRIVEK

-Φασουλάς Μανώλης (Χουμάς)

-Βελιβασάκης Α.Ε ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ

-Μάντης

-Μπάμπης Κεφαλογιάννης (του Παπά- Αντρέα)

-Υιοί Εμμ. Ανδρεαδάκη

-Δακανάλη Ρένα

-Κρεοπωλείο Μανουρας

-Κεφαλογιάννη Ανδονίκη- Αρτοποιείο

-Νταγιαντάς Βασίλης του Χαραλάμπου

-Ορέστης Βρέντζος του Σωκράτη

-Γιάννης Ζαχαριάς (Λασιθιώτικες πατάτες)

-Χριστοφάκης

-Ραέτι- Γυναικείος συνεταιρισμός

-Ρούβας

-Κουνάλης Γιάννης- κρεοπωλείο

-Χαλκιαδάκης Α.Ε Super Market

-Βασίλης & Μπάμπης Χαιρέτης

Επίσης, ευχαριστούμε πολύ τους συγχωριανούς μας και όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση του πανηγυριού.

Με εκτίμηση,

Η ενορία του Αγίου Ιωάννη

 

Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ θα τελεστεί ο Εσπερινός και στη συνέχεια η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην εκκλησία του Αγίου Αριστείδη, στην υπέροχη τοποθεσία “Κορίτσι” σε υψόμετρο 1300 μέτρων στον Ψηλορείτη! Πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο πανηγύρι των κτηνοτροφικών οικογενειών των Ανωγείων στο βουνό, με οικοδεσπότες της οικογένεια Μανουρά που υποδέχεται και φιλοξενεί κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκεπτών.

Οι Μανουράδες ετοιμάζονται πυρετωδώς για το τραπέζι που θα παραθέσουν σε όλους τους προσκυνητές, όπου οι υπέροχες Ανωγειανές γεύσεις θα έρθουν σε πλήρη αρμονία με την ασύγκριτη ομορφιά της τοποθεσίας!

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αριστείδη στο “Κορίτσι” θεμελιώθηκε το 1988 από την οικογένεια Μανουρά και είναι το τελευταίο χρονικά πανηγύρι καθώς στη συνέχεια ακολουθεί ο βαρύς χειμώνας και το χιόνι που απλώνεται σε όλο το βουνό. Λόγω του μεγάλου υψομέτρου των 1300 μέτρων όσοι ανηφορίσετε και φέτος θα πρέπει να εφοδιαστείτε με βαριά ρούχα, καθώς οι θερμοκρασίες  είναι ιδιαίτερα χαμηλές και αυτή την περίοδο. Χρόνια πολλά!

 Μη φοβηθείτε τη στραθιά ,να ‘χετε να θυμάστε,
στου Ψηλορείτη μια βραδιά την αγκαλιά πως θα ‘στε…

Το Σαββάτο 7 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα, Παραμονή της Γέννησης της Θεοτόκου, θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός στη Παναγία τη Ρουσαλιμνιώτισσα. Η οικογένεια των Βρέντζηδων σας περιμένει και φέτος να σας φιλοξενήσει και να περάσετε μια αξέχαστη βραδιά απολαμβάνοντας και ένα τραπέζι με όλες τις αυθεντικές Ανωγειανές γεύσεις.

Η περιοχή Ρουσαλίμνη στον Ψηλορείτη βρίσκεται 11 χιλιόμετρα νότια των Ανωγείων.  Λόγω του μεγάλου υψομέτρου οι προσκυνητές πρέπει να εφοδιαστούν με βαριά ρούχα καθώς οι θερμοκρασίες στην περιοχή με τη δύση του ηλίου είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Χρόνια πολλά!

 

 

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου  στις 5.30 μ.μ θα γίνει ο Εσπερινός και στη συνέχεια η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην τοποθεσία “Μύθια” στον Ψηλορείτη και το υπέροχο εκκλησάκι του Αγίου Μάμα, προστάτη Άγιου της οικογένειας των Σκουλάδων. Θα ακολουθήσει τραπέζι που παραθέτει η οικογένεια Σκουλά στους εκατοντάδες προσκυνητές που ανηφορίζουν κάθε χρόνο στη Μύθια. Για τον Άγιο Μάμα γίνεται  ένα από τα πιο γνωστά πανηγύρια του Ψηλορείτη, με μια από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές των Ανωγείων, να είναι ο καλύτερος οικοδεσπότης.

Συνοδεία φαγητού θα υπάρξει όπως και κάθε χρόνο και μουσική, με καλλιτέχνες της οικογένειας όπως τον Βασίλη Σκουλά  να αναλαμβάνουν να διασκεδάσουν τον κόσμο σε γλέντια που συνήθως κρατάνε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Για όσους ανηφορίσουν στον Άγιο Μάμα συνιστάμε βαριά ρούχα καθώς η θερμοκρασία πέφτει πολύ χαμηλά στην περιοχή με τη δύση του ηλίου. Χρόνια πολλά!

 

Ο προαύλιος χώρος της εκκλησίας αλλά και όλος ο κεντρικός δρόμος μπροστά από τον Ναό του Αγίου Ιωάννου του Ριγολόγου στο Αρμί, πλημμύρισε από κόσμο που ήθελε να προσκυνήσει και να δεχτεί τη χάρη του.

Η πρωτοβουλία που πήραν οι ενορίτες του Αί Γιάννη μαζί με τον ιερωμένο του Ναού π. Γεώργιο Ανδρεαδάκη να διοργανώσουν για πρώτη φορά πανηγύρι για τον “Ριγολόγο” έτυχε της καθολικής συμπαράστασης και συμμετοχής όλου του χωριού.

Οι άντρες και οι γυναίκες της ενορίας του Αγίου Ιωάννου είχαν ετοιμάσει τα πάντα στην εντέλεια, προσφέροντας στους πιστούς μετά το προσκύνημα τους στην εκκλησία, ένα αυθεντικό τραπέζι με τα εδέσματα του τόπου μας.

Στόχος του πανηγυριού στον Αι Γιάννη όπως ανέφεραν όλοι είναι “η ανανέωση των ανθρώπινων δεσμών και η τόνωση της Χριστιανικής πίστης”. Επιθυμία όλων είναι το πανηγύρι για τον Αι Γιάννη το Ριγολόγο να γίνεται πλέον κάθε χρόνο  και να καθιερωθεί στα Ανώγεια. Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο. Και του χρόνου!

Ο Εμμανουήλ Ξυλούρης ή Ντομπλούκος, ένας ξεχωριστός Ανωγειανός, εδώ και μια  δεκαπενταετία  έχει χτίσει μια εκκλησία για τον Άγιο Φανούριο και υποδέχεται κάθε χρονιά πλήθος επισκεπτών στου Κοκκίνη το Χάνι στο Ηράκλειο. Ο πατέρας του Γεώργιος Ξυλούρης ή Ζωνός μάλιστα ήταν εκ των ιδρυτών της εκκλησίας των Ξυλούρηδων στα Πετραδολάκια το 1950, όπου ο μικρός τότε Μανόλης μετέφερε με το γαϊδουράκι  τα υλικά για την ανέγερση του Ναού. Λόγοι υγείας τον κρατούν τα τελευταία χρόνια μακριά από τον Ψηλορείτη και τα Πετραδολάκια και η μεγάλη του επιθυμία έγινε πραγματικότητα πριν 15 χρόνια όταν και θεμελίωσε στο μέρος που ζει σήμερα την δική του εκκλησία για να τιμήσει τον Άγιο Φανούριο όπως και ο αείμνηστος πατέρας του.

Ο Εμμανουήλ Ξυλούρης αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα Ανωγειανού που αν και δε ζει στο χωριό δεν ξεχνάει τις παραδόσεις και τα ήθη που του μετέδωσε η οικογένεια του, και το ύψιστο έθιμο της οικογένειας του να τιμάει κάθε χρόνο στις 26 Αυγούστου τον Άγιο Φανούριο και να περιποιείται τους επισκέπτες που προσέρχονται για προσκύνημα.Τα μεγάλα πανηγύρια των Αγίων στον Ψηλορείτη που ξεκίνησαν λίγο μετά την ανοικοδόμηση του χωριού μετά την καταστροφή του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, τα άρχισαν οι κτηνοτροφικές οικογένειες του τόπου που πάλευαν σε δύσκολες συνθήκες όλο το χειμώνα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και το καλοκαίρι τιμούσαν τον δικό τους Άγιο, για να τους δώσει δύναμη και κουράγιο για τον επόμενο δύσκολο χειμώνα που ήταν προ των πυλών.

Ο “Ντομπλούκος” μιλώντας στην “Α” αναφέρει ότι η μεγάλη του επιθυμία είναι τα παιδιά και εγγόνια του να συνεχίσουν την μεγάλη αυτή παράδοση. “Δεν ξέρω τι θα κάνουν τα παιδιά μου, δε θα τα βάλω με το ζόρι, αλλά πιστεύω ότι θα συνεχίσουν διότι αυτή η γιορτή ανήκει στην ψυχή της οικογένειας μας..” τονίζει χαρακτηριστικά! Του ευχόμαστε υγεία και δύναμη να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα, να είναι ο οικοδεσπότης και ο φιλόξενος άνδρας που θα υποδέχεται το πλήθος των πιστών στου Κοκκίνη το Χάνι, σε ένα Ναό που αποτελεί το δημιούργημα της ζωής του.

-->