Θερμοκρασία 16.2°
Άνεμος 24.1 Δ
Βαρόμετρο 1015.1
Υγρασία 88%
Βροχόπτωση Μήνα 10.2 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Εκκλησία

Την ερχόμενη Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αριστείδη, στην μαγευτική τοποθεσία “Κορίτσι” στον Ψηλορείτη, με οικοδεσπότες την Οικογένεια Μανουρά, που τιμάει τον προστάτη Άγιο της. Μετά τη λειτουργία θα ακολουθήσει πλούσιο τραπέζι με άφθονες τις Ανωγειανές γεύσεις το οποίο ετοιμάζουν κάθε χρόνο οι Μανουράδες για να υποδεχτούν τους εκατοντάδες επισκέπτες που ανηφορίζουν στο βουνό, στο τελευταίο χρονικά πανηγύρι των Ανωγειανών κτηνοτροφικών οικογενειών, για τους προστάτες Άγιους τους.

Η εκκλησία που χτίστηκε και εγκαινιάστηκε πριν από ακριβώς 30 χρόνια, το 1988, βρίσκεται σε ένα ίσως από τα ομορφότερα σημεία του Ψηλορείτη σε υψόμετρο 1300 μέτρων και λόγω της εποχής καλό θα είναι οι επισκέπτες να φροντίσουν για ζεστά ρούχα, καθώς η θερμοκρασία κατεβαίνει σε χαμηλά επίπεδα τις βραδινές ώρες. Χρόνια πολλά σε όλον τον κόσμο, και ευχόμαστε και του χρόνου σε όλες τις οικογένειες που τίμησαν και φέτος τους προστάτες Άγιους τους, στις ξεχωριστές αυτές γιορτές του ιερού βουνού του Ψηλορείτη.

Πανηγυρικός εσπερινός θα τελεστεί την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ρουσαλιμνιώτισσας στα Ανώγεια ,την παραμονή της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου. Το πανηγύρι της εκκλησίας των Βρέντζηδων θα γίνει φέτος όπως κάθε χρόνο στην περιοχή Ρουσαλίμνη ,η οποία βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα μακριά από τα Ανώγεια.Η οικογένεια έχει φροντίσει να περιποιηθεί τους ανθρώπους που θα ανηφορίσουν στην εκκλησία, με το τραπέζι που θα παραθέσει με όλα τα Ανωγειανά εδέσματα. Η οικογένεια των Βρέντζηδων περιμένει όλο τον κόσμο να έρθει να προσκυνήσει στην Παναγία την Ρουσαλιμνιώτισσα.

Καλό θα είναι οι επισκέπτες να έχουν εφοδιαστεί με βαριά ρούχα καθώς η θερμοκρασία στην περιοχή το βράδυ κατεβαίνει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Το ερχόμενο Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί στις 7 μ.μ ο  εσπερινός στην εκκλησία του Αγίου Μάμα στον Ψηλορείτη, στην θέση Μύθια και στην συνέχεια θα ακολουθήσει μεγάλο τραπέζι από την οικογένεια των Σκουλάδων που τιμάει τον προστάτη Άγιο της. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του Ψηλορείτη, από μια από τις πολυπληθέστερες κτηνοτροφικές οικογένειες των Ανωγείων. Συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, ενώ οι Σκουλάδες, ονομαστοί για την φιλοξενία τους, ετοιμάζουν ήδη πλούσιο τραπέζι, με όλα τα αυθεντικά Ανωγειανά εδέσματα.

Λόγω της εποχής και του υψομέτρου όσοι ανηφορίσετε προς την εκκλησία του Αγίου Μάμα στον Ψηλορείτη, καλό θα είναι να έχετε εφοδιαστεί με ζεστά ρούχα καθώς η θερμοκρασία κατεβαίνει τη νύχτα αρκετά. Το σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε την ομορφιά του τοπίου, την φιλοξενία της οικογένειας Σκουλά, που τις περισσότερες φορές εξελίσσεται σε μεγάλο κρητικό γλέντι που αναλαμβάνουν κάποιοι από τους πολυάριθμους καλλιτέχνες τους.

Την Κυριακή 26 Αυγούστου, στην θέση Πετραδολάκια, θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο πανηγύρι των Ξυλούρηδων, προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου προστάτη της οικογένειας τους. Το απόγευμα, ο παπά Κώστας Σκουλάς θα τελέσει την Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής του Αγίου και στη συνέχεια οι Ξυλούρηδες θα παραθέσουν όπως πάντα πλούσιο τραπέζι, με Ανωγειανά εδέσματα που κάθε σπίτι της οικογένειας προσφέρει για τη χάρη του Αγίου.

Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου συρρέει στο βουνό για ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια των Ανωγείων, ενώ η συνηθισμένη κατάληξη μετά το πλούσιο τραπέζι είναι η μουσική, καθώς ως μουσική οικογένεια με μεγάλη παράδοση, οι Ξυλούρηδες με προεξάρχοντα τον Ψαραντώνη, κάνουν μια μεγάλη μουσική γιορτή με θέα τον μαγευτικό Ψηλορείτη, που αξίζει να τη ζήσει ο καθένας.

Σε μια πολύ όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα, παραδόθηκαν σήμερα τα ενδεικτικά παρακολούθησης των μαθημάτων Αγγλικής Γλώσσας, που προσφέρει το Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, σε μαθητές, ενήλικες και πρόσφυγες. Η μικρή τελετή έγινε στην αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών της ενορίας. Τα θερινά τμήματα ολοκληρώθηκαν και τα ενδεικτικά παρέλαβαν σήμερα Κυριακή 19 Αυγούστου, μαθητές μέχρι 17 ετών (σ.σ 70 συνολικά),, από τα χέρια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου  κ.κ Ευγένιου, που όντας πάντα φιλικός με τη νέα γενιά, συνομίλησε με τα μικρά παιδιά, τα αγκάλιασε ζεστά και συνομίλησε μαζί τους,  δείχνοντας το πως πρέπει ένας άνθρωπος της εκκλησίας να φέρνει κοντά του τους ανθρώπους που αποτελούν το μέλλον του τόπου. Στο τέλος μάλιστα ο κ.κ Ευγένιος έταξε και μια εκδρομή στα παιδιά, με έξοδα της Μητροπόλεως, ώστε να ξεφύγουν λίγο πριν αρχίσει η μαθητική χρονιά και ο μεγάλος όγκος των σχολικών τους υποχρεώσεων. Να αναφέρουμε ότι οι εγγραφές για τα χειμερινά τμήματα των δωρεάν φροντιστηρίων Αγγλικών του Εργαστηρίου Γνώσης, θα ολοκληρωθούν στις 30 Αυγούστου.

Στην ομιλία του μπροστά στους μικρούς μαθητές, ο αγαπητός Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ.κ Ευγένιος ανέφερε τα εξής:

“Στην ζωή σας η εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη, πολλές φορές και εγώ ο ίδιος νιώθω..αναλφάβητος καθώς δεν τα έμαθα μικρός και τώρα το μετανιώνω. Χαίρομαι λοιπόν γιατί εδώ εσείς αρχίσατε σε αυτή τη μικρή ηλικία να μπαίνετε σιγά σιγά στο νόημα. Έτσι με σταθερά βήματα θα χρησιμοποιείτε τα Αγγλικά και στην καθημερινότητα σας. Να μπορούνε πέντε άνθρωποι που θα έρχονται στα Ανώγεια να συνεννοούνται μαζί σας.

Θα σας πω και ένα ανέκδοτο. Κάποτε σε ένα χωριό καθόντουσαν ένα ζευγάρι γέροι έξω από το σπίτι τους. Η γιαγιά έπλεκε και ο γέρος πελεκούσε ένα ξύλο και τότε περνάει ένα ζευγάρι τουρίστες που έψαχναν να δουν τα αξιοθέατα του τόπου. Σταματάνε μπροστά στο ζευγάρι και ρωτάνε:”Do you speak english?”.  Ίντα μρε λες απαντάει ο γέρος άσε με ήσυχο. Οι τουρίστες ρώτησαν και σε άλλες τρεις γλώσσες, γερμανικά, γαλλικά ιταλικά, και στο τέλος ο γέρος τους έστειλε με το χέρι κάπου μακριά και όχι εκεί που ήθελαν αφού δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν. Και σηκωθήκανε και φύγανε λοιπόν οι τουρίστες. Όταν απομακρύνθηκαν λέει η γριά στο γέρο της: “Είδες εδά γέρο που σου είχα πει να μάθουμε μια ξένη γλώσσα να μπορούμε να συνεννοηθούμε με τσι ανθρώπους;”. Και απαντάει ο γέρος:”Είδες, ναι. δα αυτοί που γατέχουνε τέσσερις, εσυνεννοηθήκανε;”.

Αυτά όμως ήταν μια φορά και ένα καιρό. Γιατί τώρα ξέρουν όλοι Αγγλικά και πρέπει να μάθουμε και εμείς για να μπορούμε να συνεννοηθούμε. Για αυτό χαίρομαι για όλο αυτό που γίνεται εδώ και για όλες τις δραστηριότητες της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, χαίρομαι που όλα αυτά γίνονται υπό τη σκέπη της εκκλησίας και πολλές φορές σκέφτομαι και καμαρώνω και μακάρι να το έκαναν και άλλες ενορίες. Ο παπά Ανδρέας σκέφτεται και φροντίζει για εσάς και για αυτόν τον τόπο, την παράδοση και τον πολιτισμό του, το σκέφτηκε ότι έτσι πρέπει να γίνεται. Κι όταν μιλάμε για την παράδοση και τον πολιτισμό των Ανωγείων που πρέπει να περάσει και στο μέλλον και πρέπει να βγει και έξω από τα όρια, για να το μάθουν όλοι, τότε λοιπόν πρέπει στους πολυάριθμους επισκέπτες που έρχονται εδώ να μπορείτε να μιλήσετε μαζί τους. Να τους δείξετε τα μνημεία σας, τα αγάλματα των ηρώων προγόνων σας, τις εκκλησίες σας και να τους πείτε τον πολιτισμό και την παράδοση που κρατιέται εδώ τόσο ζωντανά. Και να τους πείτε, όπως μάθατε εσείς τα Αγγλικά, να προσπαθήσουν να μάθουν κι αυτοί τα Ανωγειανά, αν κι αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο από την εκμάθηση των Αγγλικών! Και ίσως κάποτε να πρέπει να κάνετε και εδώ στα Ανώγεια ένα τέτοιο φροντιστήριο, γνήσιας κρητικής γλώσσας γιατί κι αυτή έχει κακοποιηθεί τελευταία βάρβαρα, για αυτό χαίρομαι για την πρωτοβουλία που έχουν κάποιοι τελευταία, κι εγώ έγραψα ένα γράμμα και παρακάλεσα τον πρύτανη στο Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο να βάλει ένα μάθημα κρητικής διαλέκτου στη φιλοσοφική σχολή. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ρίζες και τη γλώσσα μας. Κι είναι αξιέπαινος και ο σύλλογος των Ρεθυμνιωτών της Αθήνας που πήρε αυτή την πρωτοβουλία την οποία εμείς στηρίζουμε, όπως και ο Αρχιεπίσκοπος από το Ηράκλειο που έγραψε επίσης κι αυτός στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό που έγραψα κι εγώ.Είναι όμορφο να ξέρουμε να συνεννοηθούμε αλλά προπάντων να ξέρουμε να κρατάμε τη δική μας γλώσσα και τη δική μας παράδοση.

Θέλω να σας πω ένα ευχαριστώ και θα πω κι ένα ευχαριστώ στα σπίτια σας που σας εμπιστεύονται σε αυτή την ωραία προσπάθεια.Ακόμα κι αν λίγο σας πιέζουν, αυτή είναι μια όμορφη πίεση, γιατί όπως έλεγαν οι Αρχαίοι, οι ρίζες της Παιδείας μπορεί να είναι πικρές, αλλά οι καρποί θα είναι σίγουρα γλυκύς. Μπορεί τώρα λίγο να πιέζεστε, λίγο να ζορίζεστε, αλλά αύριο μεθαύριο θα δείτε τι καλό είναι αυτό το σποράκι που πέφτει μέσα στη γη των ψυχών σας και θα καρποφορήσει στην ώρα του. Αρκεί να μην το αφήσετε ποτέ να ξεραθεί.Να το ποτίζετε, να το καλλιεργείτε, για να γίνει όπως πρέπει και να δώσει καρπούς στο μέλλον.

Ευχαριστώ θερμά τον π.Ανδρέα, τους καλούς του συνεργάτες, τις δασκάλες σας στο Εργαστήρι της Γνώσης, της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και εκείνον παρακαλώ να σας σκεπάζει, να σας βλέπει και να οδηγεί τα βήματα σας, ώστε να είσαστε κοντά σε αυτές τις πρωτοβουλίες της ενορίας και να παίρνετε΄όσα περισσότερα πράγματα μπορείτε. Πέρα από την ωφέλεια που έχει η Γνώση και η παροχή της, είτε αυτό είναι γλώσσα, είτε ηλεκτρονικοί υπολογιστές, είτε οτιδήποτε άλλο, για μένα προσωπικά το μεγαλύτερο κέρδος είναι άλλο. Είναι η συνάντηση, το ότι βρίσκεστε. Ότι δεν είναι ο καθένας μόνος του. Το ότι είστε μαζί και στο παιχνίδι και στη χαρά και στην απόκτηση των γνώσεων.Είναι μεγάλο πράγμα να μαθαίνουμε να είμαστε μαζί και να μη γινόμαστε αυτιστικοί άνθρωποι και να σας εξηγήσω τι εννοώ, το είχα πει και παλιότερα εδώ στον Αγιασμό. Ότι στεναχωρήθηκα ένα βράδυ στο Ρέθυμνο πάρα πολύ. Γιατί; Γιατί με κάλεσαν σε ένα σπίτι για φαγητό. Ήταν τρία ζευγάρια και είχαν τέσσερα παιδάκια σαν κι εσάς. Εμείς καθήσαμε στο τραπέζι να φάμε κι αυτά τα τέσσερα παιδάκια κυριολεκτικά “πάρκαραν” σε ένα καναπέ και το καθένα έπαιζε το παιχνίδι του στο κινητό ή το tablet του. Επί μιάμιση ώρα παρατηρούσα αυτά τα τέσσερα παιδάκια, το καθένα να είναι στο δικό του κόσμο και να μη ρίχνει ούτε μια κλεφτή ματιά στο διπλανό του.Αυτό με λύπησε πάρα πολύ, με έκανε να μην ευχαριστηθώ καθόλου το βράδυ και το τραπέζι εκείνο.Είπα στον εαυτό μου, κι εμείς όταν είμαστε παιδιά, είχαμε τα περιοδικά μας τα άλμπουμ μας, κάναμε ότι μπορούσαμε αλλά συναγωνιζόμασταν και το διπλανό μας.Ρίχναμε και μια κλεφτή ματιά! Βλέπαμε και δίπλα μας τι γινότανε. Όχι να κλεινόμαστε ο καθένας μας στον εαυτό του κάτι που είναι πολύ μεγάλο λάθος. Χαίρομαι λοιπόν γιατί αυτές οι προσπάθειες που γίνονται εδώ λειτουργούν “κόντρα” στο ρεύμα της εποχής που θέλει τον καθένα μας κλεισμένο στον κόσμο του τελικά!

Σαν πατέρας σας και με όλη μου την αγάπη σας λέω ότι προσπάθειες σαν αυτή που γίνεται εδώ στο Εργαστήρι Γνώσης όπου μαθαίνουμε να είμαστε όλοι μαζί και ότι δεν περισσεύει κανείς, είναι πολύ ευλογημένες από το Θεό και πρέπει όλοι μας να τις καλλιεργούμε αν θέλουμε τελικά να έχουμε μια υγιή κοινωνία και υγιής σχέσεις μεταξύ μας. Διαφορετικά αν κλεινόμαστε ο καθένας στον εαυτό του τότε θα βλέπουμε και τον άλλο απέναντι μας και εχθρικά κι όλη η ζωή μας θα είναι ένας πόλεμος. Όχι μόνο απέναντι στον άλλον. αλλά εν τέλει στον ίδιο μας τον εαυτό…”

 

 

 

“Γιορτάζουμε την Παναγιά μας σήμερα. Μεταλαμβάνουμε μετά το Πάσχα του Καλοκαιριού τιμώντας τη θεία ύπαρξη της Αγίας και θεοφόρου Μητέρας μας.  Εκείνης που τιμάται  περισσότερο από τους αγίους, εκείνη που βρίσκεται στα χείλη όλων, ακόμη και των ασεβών, ή των βαριά αποπροσανατολισμένων αδερφών μας.

Παναγιά μου αναφωνούμε στις δύσκολες στιγμές μας, σαν να γνωρίζουμε πως απευθυνόμαστε στη Μάνα που μπορεί να μεσιτεύσει τα πάθη μας στον γιο της το Χριστό. Εκείνη που είναι ικανή να μετέχει στις ζωές όλων μας και να δωρίζει όλα όσα έχουμε ανάγκη για να λάβουμε δύναμη ώστε να συνεχίσουμε τη πορεία μας τη δύσκολη.

Γιορτάζουμε σήμερα αδέρφια μου τη Μάνα του Χριστού τη Μάνα τη δική μας, που αξιωθήκαμε να έχουμε στη γιορτή της, τη χαρά από την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών μας από τις Τούρκικες Φυλακές. Δώρο θεού στη μέρα τη σημερινή, η αντάμωση των γονιών που μήνες τώρα πολεμούσαν με την αγωνία τους για τα παιδιά τους, τους στρατιωτικούς μας, μήνες τώρα προσευχόντουσαν για να τα δεχτούν όσο πιο γρήγορα γινόταν στην αγκαλιά τους.  Και η μέρα η σημερινή μέρα γιορτής όλων των Ελλήνων,  αξιωθήκαμε να τη γιορτάσουμε μαζί με τους άγνωστους για μας γονείς των στρατιωτικών, αλλά τόσο γνωστών μας με βάση όλα όσα βίωσαν. Που τα κατανοούμε, συμπάσχουμε και νιώσαμε τη λύτρωση τους με την απόφαση των Τούρκων Δικαστών για τα παιδιά τους και δικά μας αδέρφια.

Από την μια άκρη της χώρας μας στην άλλη, και από την πιο ψηλή κορφή της, μέχρι  τις θάλασσες,  τα ξωκλήσια και οι εκκλησιές μαρτυρούν τη σχέση που έχουμε με την Παναγιά μας τη Μάνα μας.

Μια σχέση λυτρωτική, αναπαυτική, σχέση που δεν κρύβει αλλά φανερώνει την αλήθεια καθενός από όλους μας ξεχωριστά, για την ανάγκη μας να στηριχτούμε στη μητέρα του Χριστού μας, στα δύσκολα, αλλά και στις χαρές, στο θρήνο αλλά και στη μεταμέλεια μας.

Να πιστέψουμε στην προστασία της και να διαπιστώσουμε το ενδιαφέρον της για την κάθε στιγμή της ζωής μας, της ψυχής μας της καρδιάς μας.  Και εμείς ως αντίδωρο της παρουσίας της και της αγάπης της, την ορίσαμε ως πρώτη των πρώτων σε κάθε πόλη της Ελλάδας, σε κάθε χωριό και γωνιά. Διότι αδέρφια μου, η σχέση είναι τόσο δυνατή και αλώβητη που δεν χρειάζεται ούτε θαύματα προς επιβεβαίωση ούτε και μαρτυρίες γενικές και αθρόες.

Μέσα μας ο καθένας μας γνωρίζει…

Διαβάστε την συνέχεια... »

-->