Θερμοκρασία 20.9°
Άνεμος 4.8
Βαρόμετρο 1013.5
Υγρασία 42%
Βροχόπτωση Μήνα 4.4 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Εκκλησία

Ο Βασίλης Δραμουντάνης, είναι 32 ετών και με την πολύ όμορφη φωνή του και το μαντολίνο του μας έχει χαρίσει όμορφα τραγούδια και υπέροχες ζωντανές εμφανίσεις, καθώς καλλιτεχνικά είναι μέλος της γνωστής “Παρέας του Υακίνθου” που έχει δώσει το στίγμα της και στην δισκογραφία. Πέρα από όλα αυτά ο Βασίλης είναι και από μικρό παιδί ψάλτης στην ενορία του Αγίου Γεωργίου στα Ανώγεια και είναι ένας νέος στα Ανώγεια με βαθιά πίστη αλλά και υπέροχη προσωπικότητα και δυναμισμό.

Πριν λίγες μέρες μια μεγάλη παρέα Ανωγειανών βρέθηκε στην Κύπρο, για την βάφτιση ενός ανιψιού του Βασίλη και η παρουσία τους στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής στην Λευκωσία, γέμισε συναισθήματα την καρδιά του Βασίλη, που συγκινημένος ξεκίνησε αυθόρμητα να ψάλει “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ”. Το βίντεο είναι συγκλονιστικό και αποτελεί μια απόδειξη για πως ένας άνθρωπος με πίστη μπορεί να νιώσει τα αισθήματα του να ξεχειλίζουν και να δίνουν στον άνθρωπο την ανάγκη να τα διοχετεύσει μέσω μιας ψαλμωδίας σε όλους τους πιστούς.

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο: Ανατριχιαστική Ερμηνεία από τον Ανωγειανό Ψάλτη ΒΑΣΙΛΗ ΔΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗ Εκκλησία της Κύπρου 24-04-2017

Από νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, τα παιδιά από τις τρεις ενορίες του χωριού δίνουν τον δικό τους αγώνα, να μεταφέρουν τα ξύλα στο καθορισμένο σημείο του Αρφανού, ώστε να ολοκληρώσουν το “στέλιωμα” του και να είναι όλα έτοιμα για να τον ανάψουν ακριβώς τα μεσάνυχτα και αφού ακουστεί το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού.

Οι κοπέλες της ενορίας θα είναι επιφορτισμένες με μια άλλη σημαντική εργασία που θα είναι το κερασάκι στην τούρτα του αρφανού, δηλαδή τη δημιουργία του ομοιώματος του Ιούδα, που ως το σύμβολο της προδοσίας θα καεί στην πυρά το βράδυ και θα τιμωρηθεί για την πράξη του. Τα Ανώγεια συνεχίζουν ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη του χρόνου και περνάει από γενιά σε γενιά, από πατέρα σε γιο και εντυπωσιάζει το βράδυ της Ανάστασης ντόπιους και επισκέπτες των Ανωγείων.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες των φετινών Αναστάσιμων ημερών και το βαρύτατο πένθος που επικρατεί σε ολόκληρο το χωριό για τον θάνατο του Μανόλη Στρατάκη, επιβάλλουν την ύπαρξη μόνο τριών  Αρφανών, αντί για πέντε, που με τη φλόγα τους θα διαδώσουν στα Ανώγεια και τις γύρω περιοχές το Αναστάσιμο μήνυμα. Το έθιμο θα τηρηθεί φέτος από την ενορία του Αγίου Γεωργίου, την ενορία του Αγίου Δημητρίου στο Μετόχι και από αυτής της Παναγίας στο Περαχώρι και αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά που παρά το κλίμα πένθους αποφάσισαν να κρατήσουν το έθιμο ώστε να το απολαύσουν και επισκέπτες που έρχονται για πρώτη φορά στα Ανώγεια. Αρφανοί δεν θα πραγματοποιηθούν  από τις ενορίες του Αγίου Ιωάννη,  αλλά και από τους ανεξάρτητους “Παλαιστίνιους”, τους “Κομπιανούς”!

Περαχωριανοί, Πανωμουλιανοί και Μετοχιανοί, θα δώσουν λοιπόν τα μεσάνυχτα τον δικό τους αγώνα, ώστε να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να κριθούν από τους αντικειμενικούς κριτές για το ποιος θα κάνει τον καλύτερο αρφανό, ποια φλόγα θα φτάσει ψηλότερα αλλά και ποια φωτιά θα διαρκέσει περισσότερες ώρες.

Αυτό άλλωστε είναι το μοναδικό βραβείο, αλλά και το σημαντικότερο ίσως, για τα παιδιά, η επιβράβευση των κόπων τους τον τελευταίο μήνα και η νίκη τους σε αυτή την αναμέτρηση!

Φωτογραφίες:Μανώλης Σαμόλης

 

«Έφυγε» από τη ζωή ο Νικηφόρος Δαδούτης του Μιχαήλ σε ηλικία 72 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα  και ώρα 1.00 μμ. στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια της στους οικείους του.

pist2«Η «Ξαστεριά», που τραγούδησε ο Ψαρονίκος  στο Πολυτεχνείο μαζί με τους εξεγερμένους φοιτητές  ενάντια στο Φασισμό, είναι και σήμερα την εποχή της πρωτόγνωρης κρίσης και των μνημονίων το ίδιο επίκαιρη»  τόνισε ο παπα- Ανδρέας στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που οργάνωσε η Εκκλησία του Αϊ Γιώργη για το ματωμένο Νοέμβρη του ‘ 73.

Ο παπα- Ανδρέας στο κήρυγμα  του εξήγησε ποιο νόημα  έχει στις μέρες μας το κεντρικό σύνθημα εκείνης της εποχής: «Ψωμί- Παιδεία – Ελευθερία».

Ολόκληρο το κήρυγμα έχει ως εξής:

«Φέτος συμπληρώνονται 43 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών του πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Ειδικά στις εποχές που ζούμε, εδώ και 6 χρόνια, τα αιτήματα τα οποία ανέδειξαν την εποχή εκείνη οι νέοι της Ελλάδος , το «Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία», είναι όχι μόνο επίκαιρα, αλλά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων της  σημερινής γενιάς.

pap1Της σημερινής γενιάς που δεν είναι πλέον των 700 ευρώ αλλά των 100 και 150 ευρώ. Το ζητούμενο σήμερα είναι το ψωμί με όλη τη σημασία της λέξεως,  διότι ζούμε μια εποχή απόλυτης κρίσης, όπου ένας μεγάλος αριθμός πολιτών ζει από τα συσσίτια και από τις κάρτες σίτισης.

Παιδεία:  Η παιδεία σήμερα δοκιμάζεται εξ αιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για τους ανθρώπους που θέλουν να σπουδάσουν στην δημόσια εκπαίδευση, συν το γεγονός ότι θα πρέπει οι γονείς οι ίδιοι να διαθέτουν από το υστέρημα τους χρήματα για να καλύψουν τις δικές τους εκπαιδευτικές ανάγκες. Η παιδεία μέσα στην κρίση υποβαθμίστηκε, και θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Ελευθερία: Για πια ελευθερία μιλάμε σήμερα , όταν τα πάντα είναι ελεγχόμενα , τη στιγμή που όποια απόφαση και να ληφθεί , δεν μπορεί στη συνέχεια να εφαρμοστεί, μιλάω για την Ελλάδα, γιατί τα διευθυντήρια και τα ξένα κέντρα των αποφάσεων , είναι αυτά που έχουν τον τελευταίο  λόγο. Άρα για ποια ελευθερία αποφάσεων μιλάμε, για πια ελευθερία κινήσεων.

Σε ότι αφορά την ελευθερία του ατόμου διαρκώς συρρικνώνεται μέσα από νόμους και μέσα από συστήματα τα οποία εφεύρει η παγκόσμια κοινότητα.

«Ψωμί Παιδεία Ελευθερία» αξίες για κάθε άνθρωπο που μπορεί και οφείλει να ονειρευτεί να αγωνίζεται να πολεμά προσβλέποντας το καλύτερο σήμερα για τον ίδιο το καλύτερο αύριο για τα παιδιά του. Παράλληλα όμως τρεις λέξεις που μπόρεσαν να μας υποδείξουν στις δύσκολες αυτές εποχές που ζούμε το νόημα και την αξία της αλληλεγγύης. Προσευχόμαστε και ευχαριστούμε όλους τους φίλους και συνανθρώπους μας που βοηθούν κάποιους άλλους να έχουν ψωμί να έχουν Παιδεία να μπορούν να αισθάνονται την ελευθερία έστω και μέσα στο σκούρο συνετό που μας τυλίγει. Μέσα στην κρίση της Ευρωζώνης στην κρίση της παγκόσμιας κοινότητας μέσα στην κρίση της χώρας μας μεγάλωσαν η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά.  Τιμούμε την επέτειο του Πολυτεχνείου. Τους ανθρώπους που αφανείς προχώρησαν για να φέρουν την ουσία των αξιών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου από το μαύρο τότε στο φωτεινό σήμερα της Δημοκρατίας. Αυτό το φως δε θέλουμε να το χάσουμε. Δε θέλουμε να απολέσουμε τη χαραυγή την ξαστεριά μας. Μήτε  στις ζωές μας ούτε στο ψωμί  μας στην Παιδεία στην ελευθερία μας.

Εμείς οφείλουμε σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε τη συμμετοχή και την στάση των δικών μας ανθρώπων σ’  αυτόν τον αγώνα του 1973 ενάντια στη χούντα και στον φασισμό. Του Ψαρονίκο και των φοιτητών που είχαν κλειστεί στο πολυτεχνείο τραγουδώντας το πότε θα κάνει ξαστεριά.

Και το πότε θα κάνει ξαστεριά είναι το συνετό να γίνει σήμερα.»

papas

Φωτογραφίες: Μανόλης Σαμόλης

Κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή όλων, το πανηγύρι για την μεγάλη γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή, στην πλατεία Μεϊντάνι στα Ανώγεια, έξω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Όλοι οι ενορίτες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για ένα τριήμερο όπου γίνονταν οι ετοιμασίες για το τραπέζι με όλα τα Ανωγειανά τοπικά εδέσματα τα οποία απόλαυσαν στην χάρη του Αγίου, ντόπιοι αλλά και ξένοι επισκέπτες που βρέθηκαν σήμερα στο χωριό μας. Νέα παιδιά, άντρες και γυναίκες της ενορίας του Αγίου Γεωργίου αξίζουν όλα τα εύσημα καθώς με την ιδανική καθοδήγηση του π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη κατάφεραν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να τιμήσουν τον Άγιο προστάτη της ενορίας με τον καλύτερο τρόπο. Οι άνδρες της ενορίας προσέφεραν το κρέας, η κάθε γυναίκα από κάθε σπίτι μια δική της ξεχωριστή λιχουδιά και στο τέλος όλοι μαζί ενωμένοι φρόντισαν τους προσκυνητές να απολαύσουν το τραπέζι στην πανέμορφη πλατεία Μεϊντάνι, η οποία κυριολεκτικά κατακλύστηκε από κόσμο!

pap4Το τραπέζι έγινε μετά την μεγάλη Θεία Λειτουργία αλλά και την περιφορά της εικόνας του Αγίου γύρω από την εκκλησία σύμφωνα με το έθιμο.Ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης στο κήρυγμα του προς τους πιστούς μίλησε για τον Άγιο, ανέφερε τους κινδύνους που κρύβονται στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε και που ως μόνη λύση από μέρους μας έχουν την αντίσταση στο άδικο και την κάθε μορφής σκλαβιάς! Αναλυτικά το κήρυγμα έχει ως εξής:

pap3

“Αγαπημένοι μου αδελφοί, χριστιανοί και συναγωνιστές, στους δύσκολους καιρούς που περνούμε… Σήμερα μαζευτήκαμε να λειτουργηθούμε, να γιορτάσουμε, να τιμήσουμε κι ευλαβικά να προσκυνήσουμε τον Άγιο μας. Τον Άι Γιώργη που σήμερα, μέρα του μεθυστή, 3 του Νοέμβρη ο μεγαλομάρτυρας Γεώργιος στη σημερινή δεύτερη γιορτή του, όπως ορίζει και η παράδοση ευλογεί το καινούργιο μας κρασί. Τους κόπους μας, τις προσπάθειες μας. Δεν ορίζει η επίσημη εκκλησία μας τον άι Γιώργη ως Μεθυστή, μα εμείς οι κοινωνίες, ο κόσμος ο απλός λαός. Τα μέλη της ορθοδόξου και άγιας εκκλησίας μας… Μ έσα από ανθρώπους όπως εμείς γεννήθηκαν, έζησαν, πίστεψαν, αγωνίστηκαν μαρτύρησαν και αγιάστηκαν τελικά οι άγιοι μας. Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας δεν είναι όντα έξω από τον κόσμο τούτο… Αλλά άνθρωποι που συμβίωσαν τα ίδια με τους προγόνους μας. Που κάθισαν μαζί τους, που κουβέντιασαν, που αγκάλιασαν την πίστη, το θεό μας, πάλεψαν για τη ζωή ως ένα πεδίο του ιδιαίτερου αγώνα, που δεν είναι άλλος πέρα από το, κατ εικόνα του θεού, να φτάσουμε στο κατ ομοίωση. Η αγιότητα, η αγιοσύνη, αποτελεί το κάλεσμα του χριστού μας, σε κάθε έναν ξεχωριστά από όλους εμάς, ώστε μέσα από τον αγώνα που ως πιστοί καλούμαστε να δώσουμε να φτάσουμε τελικά ο καθένας μας στην Ανάσταση του. Οι Άγιοι όπως κι ο άγιος Γιώργης μας, επέλεξαν τη ζωή του μαρτυρίου, της προσωπικής σταύρωσης, τη ζωή πέρα από τα πάθη, τη ζωή της ταπεινότητας, της υπακοής, της μετάνοιας, τη ζωή της συμπόρευσης, τη ζωή της ταπείνωσης και της θεοφορίας. Εμείς σήμερα που βιώνουμε τη ζωή της δυσκολίας, της κατακρήμνισης των ηθών μας, τη ζωή του εξευτελισμού της ανθρώπινης ύπαρξης, του γκρεμίσματος της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας μας… Εμείς σήμερα που ζούμε τις εποχές της που εκλείπει η πιστότητα, βάλλεται η διάθεση μας να πλησιάσουμε το θεό μας και χριστό μας, σήμερα που όλα προσπαθούν να γίνουν πρώτα χωρίς να έχουν την ποιότητα που αρμόζει και πρέπει σε κάθε πρώτο… Όλοι εμείς αδέλφια μου, σήμερα έχουμε ιερή υποχρέωση, να ΜΕΘΥΣΟΥΜΕ από τη γνώση του βίου των αγίων μας, να γίνουμε μαθητές τους και μιμητές τους. Έχουμε υποχρέωση να διαγράψουμε τα λάθος μονοπάτια που τυχόν έχουμε πάρει και να διανοίξουμε δρόμους, καθαρούς, φωτεινούς, δρόμους που να είναι φαρδοίς και να μας χωρούν όλους. Μιας και χέρι, χέρι αξίζει όλοι μας, να κρατήσουμε τη θεοπορεία μας για τη θεοφορία μας. Κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου… Και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τουλάχιστον ας κρατάμε ο ένας στην προσευχή του τον άλλον. Δεχτείτε αγαπημένοι μου, πως χωρίς τη μαθητεία στους αγίους μας και δίχως τον παραδειγματισμό μας από τη ζωή που έκαναν οι Άγιοι μας, ο αγώνας μας θα είναι δυσκολότερος. Σας προτρέπω, να μεθύσετε από την γνώση, από τη συνέχιση του αγώνα που όλοι μας δίνουμε και είναι πολύ δύσκολος. Να μεθύσετε από την προσπάθεια να κρατήσουμε το τόπο μας ψηλά. Τη σημαία μας να κυματίζει, τη δύναμη να δείχνουμε στο βάθος του ορίζοντα τους νέους δρόμους στα παιδιά μας. Δρόμους του Χριστού μας, του ήθους μας, του τόπου μας, της πατρίδας μας, των ηρώων μας, της ιστορίας μας. Γιατί αδέρφια μου, δεν υπάρχει καλύτερο και δυνατότερο μεθύσι από το αυτό της αναγνώρισης, της αυταπάρνησης, της πορείας που ορίζει η του Χριστού ζωή. Όλα τα υπόλοιπα, και όλοι όσοι είναι υποταγμένοι στα υπόλοιπα, το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι σε κάποια στιγμή της ζωής τους απλά να χαμογελάσουν ή απλά να χαρούν. Ενώ για όσους επιλέξουμε τη μαθητεία στους αγίους μας, τη πίστη στο θεό μας, την υπεράσπιση των ανθρώπων και της πατρίδας μας και τη συνέχιση των ηθών και των εθίμων μας, θα ΜΕΘΥΣΟΥΜΕ χαμογελώντας διαρκώς, θα Μεθύσουμε χαιρόμενοι διαρκώς… ΝΑ είστε όλοι σας ευλογημένοι, υγιείς και πάντα διαθέσιμοι ο ένας για τον άλλον.”

rous2Πλήθος κόσμου ανηφόρισε την Τετάρτη στο βουνό στην θέση Ρουσαλίμνη, για να παρευρεθεί στην λειτουργία στο εκκλησάκι της Παναγίας και να απολαύσει στην συνέχεια την φιλοξενία της οικογένειας των Βρέντζηδων, η οποία παρέθεσε τραπέζι με όλα τα Ανωγειανά εδέσματα στους εκατοντάδες επισκέπτες και προσκυνητές.

ofto3Όπως κάθε χρόνο η οικογένεια τιμάει την Παναγία την Ρουσαλιμνιώτισσα και την μεγάλη εορτή της Γέννησης της Θεοτόκου, ενώ και οι ιδανικές χθεσινές καιρικές συνθήκες ευνόησαν και οδήγησαν στην Ρουσαλίμνη εκατοντάδες επισκέπτες από όλες τις γωνιές της Κρήτης.

papa2Αρχικά τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός και στην συνέχεια παρατέθηκε το τραπέζι. Μετά την λειτουργία στον κόσμο μίλησε ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης ο οποίος ανέφερε τα εξής:

“Εκ μέρους της οικογενείας των Βρέντζηδων σας καλωσορίζω στο ιερό και τιμημένο βουνό του Ψηλορείτη. Ευχόμαστε σε όλους η σκέπη της πανάγιας να βλέπει εσάς και τις οικογένειες σας. Όπως ερχόμουν για να λειτουργήσω σκεφτόμουν ότι αυτή η Πατρίδα θα σωθεί από όσους η ψυχή, η καρδιά, το μυαλό και η θέληση τους μοιάζουν όπως του Αοριού! Στο Αόρη η προσευχή παίρνει δύναμη, όπως δύναμη παίρνει μέσα από την ψυχή, την καρδιά, το μυαλό και τη θέληση μας, να είμαστε, να νιώθουμε και να συνεχίζουμε να δηλώνουμε πιστοί. Πιστοί σε ένα Θεό που δεν μας εγκαταλείπει, πιστοί σε μια Πατρίδα που μας έχει και την έχουμε ανάγκη, πιστοί σε κάθε συνάνθρωπο μας που όταν τον κοιτάξουμε και μας κοιτάξει θα καταλάβουμε ότι το μόνο που έχει σώσει, σώζει και θα σώζει αυτή η Πατρίδα είναι το Μαζί. Η δύναμη της Πίστης και η δύναμη της Προσευχής δεν πρέπει να λείπει από κανέναν και για κανένα λόγο. Ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Η πίστη έσωσε, η πίστη θα μας σώσει και όσοι πιστεύουν ότι ο Έλληνας χωρίς πίστη και προσευχή θα συνεχίσει να είναι ο ίδιος Έλληνας πλανάται πλάνην οικτράν.

Εμείς στηρίζουμε τις οικογένειες μας, τις ενορίες μας, τις γειτονιές μας, τους συνανθρώπους μας. Στηρίζουμε τις εκκλησίες μας, στηρίζουμε τη σημαία μας, στηρίζουμε την Πατρίδα μας, στηρίζουμε τη ψυχή μας. Γιατί η στήριξη αυτή είναι το μοναδικό θεάρεστο και ουσιαστικότερο όπλο που έχουμε…”

-->