Θερμοκρασία
Άνεμος
Βαρόμετρο cript>
Υγρασία /sc
Βροχόπτωση Μήνα
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Εκκλησία

Δημοσιεύτηκε από παπα Ανδρεας Κεφαλογιαννης στις Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019

 

Μετά την Θεία Λειτουργία μόνο για άντρες, που έγινε το Σάββατο 13 Απριλίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης τέλεσε μνημόσυνο για τον αδικοχαμένο πιλότο της πολεμικής μας Αεροπορίας Γεώργιο Μπαλταδώρο ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στις 12 Απριλίου 2018, όταν συνετρίβη το αεροσκάφος του Mirage 2000-5, σε απόσταση εννέα ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της Σκύρου. Ήταν μόλις 34 ετών και υπηρετούσε στην 114 πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Άφησε πίσω του δυο παιδιά.”Αθάνατος μένει εκείνος ο οποίος κατέστη η ζωή του και η ύπαρξη του δυνατή και άξια ώστε να μας αφήσει παρακαταθήκες..” ανέφερε ο π.Ανδρέας χαρακτηριστικά στην ομιλία του για τον άτυχο πιλότο μας. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε:

“Ένας χρόνος πέρασε από την ηρωική θυσία του Γεωργίου Μπαλταδώρου Ικάρου της Πολεμικής μας αεροπορίας ο οποίος έπεσε στα νερά του Αιγαίου υπερασπιζόμενος τον όρκο του προς την πατρίδα τον εναέριο χώρο της Ελλάδας στον Έβρο, στις Φέρες,στο Καστελόριζο,στη Λήμνο, στην Γαύδο, στον Ψηλορείτη, στα Κύθηρα, στους Οθωνούς και την Ερεικούσα, στο Ιόνιο στον Όλυμπο και τα όνειρα όλων εμάς. Ο Γιώργος Μπαλταδώρος απέδειξε ότι ο Έλληνας είναι ικανός να ονειρευτεί να πιάσει τους στόχους του να βρεθεί υπερασπιστής του τόπου του όχι για ίδιο συμφέρον αλλά γιατί είναι καταγεγραμμένο μέσα μας ως ιερή υποχρέωση να συνεχίζουμε την πορεία για μία χώρα που της αξίζει.

Η Ελευθερία η δημοκρατία . Μιας και αυτή μπόρεσε να ανατείλει σε όλο τον κόσμο, διδάσκοντας τις αρχές και τις αξίες αυτές να ανατείλει όλα όσα μπορεί να γεννήσει ο άνθρωπος, όντας ελεύθερος σε μία ελεύθερη χώρα. Πολλές φορές ακούμε τη λέξη αθάνατος και την επικαλούμαστε είτε για ήρωες είτε για δασκάλους είτε για μεγάλους ευεργέτες .Η λέξη Αθάνατος δεν πρέπει όμως να στοχεύει μόνο στη μνήμη. Αθάνατος μένει εκείνος ο οποίος κατέστη η ζωή του και η ύπαρξη του δυνατή και άξια ώστε να μας αφήσει παρακαταθήκες. Αυτές τις παρακαταθήκες πρέπει να εξετάζουμε, αυτές να ακολουθούμε, από αυτές να παραδειγματιζόμαστε και με αυτές να συμπορευόμαστε. Βασικές παρακαταθήκες του Γιώργου Μπαλταδώρου του Ικάρου της Ελληνικής μας Αεροπορίας. Ήταν η απόδειξη ότι όταν ο νέος βάλει στόχο μπορεί να καταφέρει να φτάσει στο Επιθυμητό αποτέλεσμα. Όποιο και αν είναι αυτό αυτός ο στόχος είναι η κατευθυντήρια γραμμή που ορίζει τη σχέση μας με τον ορίζοντα και αυτή η χώρα έχει ορίζοντα.

Έχει όμως ορίζοντα μόνο στην περίπτωση που το βλέμμα μας καθαρό, ευθεία κοιτάζει και μπορεί και ανταποκρίνεται σε κάθε καιρική συνθήκη. Άλλη μία Λοιπόν παρακαταθήκη του Γιώργου Μπαλταδώρου ,μπορούσε να πετάει ψηλά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες .Αυτό ας γίνει παράδειγμα για όλους εμάς ώστε να μη λυγίζουμε όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας , αρκεί να συνεχίσουμε την πορεία μας για να φτάσουμε το στόχο μας όποιος και αν είναι αυτός . Ο στόχος γίνεται ιδανικός πάντα όταν συνοδεύεται από τη μνήμη της ιστορίας,  όταν συμπορεύεται από τις αξίες που διδαχτήκαμε και όταν παραδειγματίζετε από τις ζωές ανθρώπων που μας εντυπωσίασαν όπως ο Γιώργος Μπαλταδώρος. Ο Ήρωας πετούσε και συνεχίζει να πετά στις αετοράχες όπου μόνο οι σταυραετοί τολμούν.Ευχαριστούμε Λοιπόν τον Ίκαρο μας για τις παρακαταθήκες που μας επέτρεψε να διαχειριστούμε και υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε η διαχείριση αυτή να έχει τα πιο θετικά αποτελέσματα

 

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι, ήταν κατάμεστη από άνδρες όλων των ηλικιών που παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, δέχτηκαν την Θεία Μετάληψη και άκουσαν στο τέλος το κήρυγμα του πάτερ Ανδρέα λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Στον Ιερό Ναό βρέθηκαν και όλα τα παιδιά που στελεχώνουν το πυροσβεστικό κλιμάκιο, με τους πυροσβέστες μετά την τελετή των εγκαινίων να παρακολουθούν τη λειτουργία για άνδρες και να κοινωνούν για να πάρουν δύναμη στο ξεκίνημα τους στα Ανώγεια. Στο κήρυγμα του ο π.Ανδρέας μίλησε για την αγάπη και το μάθημα που πρέπει όλοι να πάρουμε από τον Χριστό.

Αναλυτικά όλο το κήρυγμα:

“Ήρθε ξανά η ώρα που ανταμώσαμε

 με την ισχυρή θέληση του ο καθένας ξεχωριστά, να θέλει να βρεθεί ανάμεσα σε μας, ο ένας δηλαδή ανάμεσα και δίπλα στον άλλο. 

Με κατάνυξη και χωρίς υπερβολές και αλλότριες σκέψεις, βρισκόμαστε απόψε εδώ λειτουργηθήκαμε, προσευχηθήκαμε και ως απλοί άνθρωποι θα καταλήξουμε τη μέρα τη σημερινή, ίσως πιο ήρεμοι από ότι τις άλλες μέρες.

Και τούτο συμβαίνει αδέρφια μου, όχι λόγο της κατανυχτικότητας του χώρου, μήτε λόγο των ημερών. Συμβαίνει διότι αναγνωρίζουμε μέσα μας, υποσυνείδητα ίσως, ότι με τη θέληση μας βρισκόμαστε στο χώρο του Θεού, του Χριστού μας. 

Του θεανθρώπου Χριστού μας, ο οποίος δέχτηκε με ηρεμία την μέγιστη των ταπεινώσεων περίοδο, τα μέγιστα του βασανισμού, τα μέγιστα της ατίμωσης έως και την ώρα της σταύρωσης του. 

Όλα όσα εκείνος βίωσε, εμάς μας δημιουργούν όποτε τα συνειδητοποιούμε δέος και υστερία σκέψεων. 

Μας δημιουργούν τη διάθεση να σιωπήσουμε ως απλοί άνθρωποι μπρος το μεγαλείο του ανθρώπου που ενσαρκώθηκε το θεό. 

Διαβάστε την συνέχεια... »

Το Σάββατο 13 Απριλίου στις 8 μ.μ θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη λειτουργία για άντρες, λίγο πριν από τον εορτασμό του Πάσχα, από τον π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη και τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο π.Ανδρέας:”Κάθε χρόνο είμαστε και περισσότεροι και αυτό είναι μία υποχρέωση προς τον Άγιο και καπετάνιο μας προς τις ψυχές μας και προς τους συνανθρώπους μας.Σας περιμένω όλους..”. Είναι η 18η συνεχόμενη χρονιά που γίνεται η λειτουργία για άντρες, που λαμβάνει χώρα δυο φορές το χρόνο, μια πριν τις γιορτές του Πάσχα και μια πριν τα Χριστούγεννα.

“Ήταν πρώτη φορά το 2001 όταν ο εφημέριος των Ανωγείων σκέφτηκε και έκανε πράξη αυτή τη λειτουργία μόνο για άντρες που γίνεται μια φορά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και η δεύτερη λίγο πριν το Πάσχα και την Ανάσταση του Χριστού.Σκοπός της από τη πρώτη χρονιά ήταν να φέρει τους άντρες του χωριού όλων των ηλικιών κοντά στην εκκλησία, καθώς οι περισσότεροι ως κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν λόγω της δουλειάς τους να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες. Πλέον κάθε χρονιά η εκκλησία μας κατακλύζεται από άντρες όχι μόνο των Ανωγείων αλλά από όλα τα μέρη της Κρήτης..”

 

 

 

-ΑΠΟ την ιστοσελίδα https://www.pentapostagma.gr

Στα χαρακώματα βρίσκονται πλέον Εκκλησία και κυβέρνηση μετά τα αποτελέσματα της πρόσφατης Ιεραρχίας και την ταφόπλακα στην πρόταση Τσίπρα-Ιερώνυμου. Οι χθεσινές επιθετικές δηλώσεις του συνήθως πράου υπουργού Παιδείας δείχνουν ξεκάθαρα πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν χάσει την ψυχραιμία τους.

Παράλληλα ετοιμάζονται να πλήξουν εκ νέου την πίστη μας με τις αλλαγές του ποινικού κωδικού στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται κάποιες που έχουν να κάνουν με την βλασφημία, την εξύβριση νεκρών κλπ. Για αυτό και η ΔΙΣ την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να παρέμβει για το θέμα της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα για την κατάργηση των άρθρων 198, 199 και 201 που αφορούν στην κακόβουλη βλασφημία, στην καθύβριση θρησκευμάτων και στην περιύβριση νεκρού, γεγονός -που όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της-”θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για το αγαθό της θρησκευτικής και κοινωνικής ειρήνης, θέμα που αφορά και όλες τις δραστηριοποιούμενες στον τόπο μας γνωστές θρησκείες”.

Ανοίγοντας το «Φάκελο Βλασφημία» το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, το Σάββατο, αναφέρθηκε στις επερχόμενες αλλαγές, στις πρώτες παρεμβάσεις Ιεραρχών και στο τι ισχύει σε διεθνές επίπεδο.

Σήμερα επανέρχεται και ο λόγος δίνεται στους απλούς κληρικούς.

Σε αποκλειστική του δήλωση στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο Κρητικός “Παπαφλέσσας” πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης εκφράζει την λύπη και τον προβληματισμό του για τις αλλαγές και στέλνει ηχηρότατο μήνυμα προς τους βουλευτές που προτίθενται να ψηφίσουν τις αλλαγές.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Λύπη προκαλεί η απόφαση για την εξέταση, που αφορά στην κατάργηση των άρθρων σχετικά με την καθύβριση Θρησκευμάτων και καθύβριση νεκρού, σύμφωνα με το προσχέδιο και την πρόταση της επιτροπής που αφορά στο συγκεκριμένο νόμο.

Τα άρθρα αυτά μεταξύ άλλων φροντίζουν ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός μεταξύ των μελών μιας κοινωνίας, να υπάρχει όλο το πλαίσιο εκείνο που βοηθάει στο να διατηρείται η Ειρήνη όπως επισημαίνει και η επίσημη εκκλησία μας στις κοινωνίες μεταξύ των ανθρώπων, που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές, οικονομικές, θρησκευτικές και φυλετικές ταυτότητες.

Δεν είναι δυνατόν να μετατραπεί σε πλημμέλημα το αδίκημα και να καταργηθεί η διάταξη και γενικά οι διατάξεις που αφορούν στην ύβρη για τα Θεία και στην ύβρη για τους νεκρούς μας.

Μπορεί κάποιοι να μιλούν για την ελευθερία του ατόμου και των ανθρώπων, η ελευθερία όμως προστατεύεται μόνο όταν υπάρχει ο σεβασμός, η μνήμη και η θέληση, να διατηρήσουμε τους ανθρώπους σε ηρεμία, τις κοινωνίες μας σε ηρεμία και τους κεκοιμημένους μας σε ηρεμία.

Δεν μπορώ ως Έλληνας, ως άνθρωπος, ως Κρητικός, ως ρασοφόρος να συμφωνήσω με την βλασφημία του Θεού. Δεν μπορώ να συμφωνήσω με την περιύβριση ενός νεκρού όποιος και αν είναι, από όπου και αν προέρχεται. Δεν είναι δυνατόν να δεχτώ την περιύβριση ενός τάφου, ενός θρήνου, του πόνου, να ανεχτώ συμπεριφορές, οι οποίες δείχνουν πως για να αισθανθεί κάποιος ελεύθερος πρέπει να ανακόψει την πορεία Ειρήνης των άλλων ανθρώπων.

Δεν θα καταδικάσω όλους όσοι καθυβρίζουν, ασχημονούν, για τα Θεία, για τους νεκρούς μας, για την ορθόδοξη εκκλησία μας. Θα προσπαθήσω να νουθετήσω, όπως το ίδιο θα πράξω εάν διαπιστώσω ότι καθυβρίζονται ή ασχημονούν κάποιοι για άλλα θρησκεύματα, προς άλλους ανθρώπους, άλλων φυλών χωρίς διάκριση.

Είναι η αγάπη χωρίς διάκριση; Όχι. Είναι ο σεβασμός χωρίς διάκριση; Όχι. Γιατί η Ειρήνη δεν έχει διακρίσεις… Απλώνεται από μία αγκαλιά και φτάνει σε έναν ολόκληρο πλανήτη.

Αυτό ας σκεφτούν και στην επιτροπή τη νομοπαρασκευαστική, κυρίως όμως αυτό ας σκεφτούν όλοι όσοι σηκώσουν ψηλά το χέρι και ψηφίσουν “Ναι” στο συγκεκριμένο νόμο και στις συγκεκριμένες αλλαγές. Η χώρα μας μπορεί να μάχεται, να αγωνίζεται για την Ελεύθερη σκέψη και την Ελευθερία, δεν μπορεί όμως να δεχτεί η κοινωνία της, ούτε τη βλασφημία των Θείων ούτε την περιύβριση των νεκρών”.

Πατήστε εδώ και ακούστε το τραγούδι:

https://www.youtube.com/watch?v=VL3PGeuuFn8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2DLwvr1GwfOBLm3W_ErPXZeO0vTkJdHSUUx2dYum4IH0Kp_f9g5pNzFnU

“Μην Ξεχνάς και μη Λυγίζεις”  είναι το τραγούδι του Αϊ Γιώργη που σε ταξιδεύει από το Βυζάντιο μέχρι τις μέρες μας μέσα από στίχους που κουβαλάνε μέσα τους την Ελλάδα. Το τραγούδι ερμηνεύει ο τραγουδοποιός και ψάλτης Βασίλης Δραμουντάντης. Η έκπληξη όμως είναι ότι στο στούντιο της ηχογράφησης δεν βρέθηκε μόνο ο Βασίλης, από δίπλα του είχε και το παπα-Ανδρέα, που με τη βροντώδη φωνή του ερμηνεύει το στίχο «‘Αι Γιώργη, καπετάνιο, με το τάγμα σου το ουράνιο Δώσε δύναμη και φόρα, κάμε την ψιχάλα μπόρα.»

Τους στίχους του εκπληκτικού αυτού τραγουδιού έγραψε ο Μανώλης Αγιομυργιανάκης και τη μουσική ο Βασίλη Δραμουντάνης. Το  “Μην Ξεχνάς και μη Λυγίζεις” παρουσιάζεται αποκλειστικά από την ΑΝΩΓΗ. Είναι μια μουσική παραγωγή της εκκλησίας μας και της ενορίας του Αγίου Γεωργίου. Ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι και μια σύμπραξη φίλων, ανάμεσα στον ιερωμένο του Αγίου Γεωργίου και τον γνωστό καλλιτέχνη αλλά και ψάλτη της εκκλησίας μας Βασίλη Δραμουντάνη.

“Πολλές φορές η ανάγκη των ανθρώπων να εκφράσουν όλα όσα έχουν μέσα στην καρδιά τους, όλα όσα κουβεντιάζουν μεταξύ τους, οδηγεί στη δημιουργία ” αναφέρει σχετικά με την κυκλοφορία του τραγουδιού ο π. Ανδρέας και συνεχίζει τονίζοντας:. “Ανταμώσαμε φίλοι μεταξύ μας, κοιταχτήκαμε στα μάτια με τον Βασίλη και νοιαστήκαμε για τις μνήμες μας… Εκείνα που αποτυπώθηκαν στην ιστορία και αποδεδειγμένα πλήγωσαν τη χώρα, τους ανθρώπους, έσπειραν τον θρήνο, την αγωνία και την ανασφάλεια, δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε… Ως άνθρωποι με γνώμονα την ειρήνη και την αγάπη δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εξαπλώνεται η βία και το μίσος. Αυτό θα το καταφέρουμε αν ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, αν ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ πως είμαστε ικανοί να διαδώσουμε την ομόνοια και την σύμπνοια γύρω μας.

Με τη βοήθεια του θεού και των ανθρώπων, αυτή η χώρα δε θα χάσει την ταυτότητα της. Είναι σπουδαίο να αγαπάς τη γη, το χώμα που άντεξε και αντέχει κάθε βάρος από όλα όσα κουβαλάς. Ας είμαστε μονιασμένοι, μαζί, άνθρωποι με αξία, ουσία, αλήθεια. Αυτό είναι που τελικά θα μας σώσει. Ποτέ το μίσος, ο πόλεμος και ο φασισμός των ιδεών δεν οδήγησαν μπροστά την ανθρωπότητα. Σεβασμός αξίζει στην ιστορία, στους υγιείς θεσμούς, στους νέους μας, στον απανταχού Ελληνισμό, στις αλησμόνητες πατρίδες, στον άνθρωπο, στο θεό. Ας μην ξεχνάμε τα λόγια που συναντούμε στον Ερωτόκριτο: “κι οπού κατέχει να μιλεί με γνώση και με τρόπο, κάνει και κλαίσι και γελούν τα μάτια των ανθρώπω” καταλήγει.

Το τραγούδι συνοδεύεται από ένα υπέροχο βίντεο με εικόνες από τον Ελληνισμό, την Κρήτη, τον Πόντο, την Πόλη και την Κύπρο και είναι μια ευχάριστη έκπληξη και μια διαφορετική πρόταση από την εκκλησία για την στήριξη των αξιών, των παραδόσεων και των ιερών και οσίων του Ελληνισμού.Οι στίχοι του Μανώλη Αγιομυργιανάκη άλλοτε μαχαίρι στην καρδιά για τις αλησμόνητες Πατρίδες,τις γενοκτονίες και τα Ολοκαυτώματα και άλλοτε έναυσμα για χαμόγελο και αισιοδοξία, ντύνουν με τον καλύτερο τρόπο την μουσική σύνθεση στην οποία συνεργάστηκαν αρκετοί μουσικοί:

Bασίλης Δραμουντάνης: Μαντολίνο Γιώργης Σπαχής: Κρητική Λύρα Λάζος Ιωαννίδης: Ποντιακή Λύρα Γιώργης Σαλούστρος(Κεχρής): Ασκομαντούρα Γιάννης Σπαχής: Κρητικό Λαούτο Δημήτρης Παπουτσάκης: Κιθάρες, Μπάσο Φίλιππος Λευκαδίτης: Νταούλι
Ενορχήστρωση: Βασίλης Δραμουντάνης, Μενέλαος Νταγιαντάς Μοντάζ: PLTube Ηχογράφηση, μίξη, Master: Μενέλαος Νταγιαντάς “Πύρηχος Studio” Ερμήνευσαν: Βασίλης Δραμουντάνης, Παπά Ανδρέας Κεφαλογιάννης

Διαβάστε τους στίχους του τραγουδιού:

Ποιο τραγούδι, να σου γράψω, πού τον πόνο σου να πάψω.

 Μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, που θα ανταμωθεί η χώρα.

Μη στενάζεις Μαυροφόρα, στον καιρό βάστα τη μπόρα

Εχε πίστη και προχώρα, θα’ ρθει κι η μεγάλη ώρα.

‘Αι Γιώργη, καπετάνιο, με το τάγμα σου το ουράνιο

Δώσε δύναμη και φόρα, κάμε την ψιχάλα μπόρα.

Κόκκινη μηλιά, ριζώνει, που ανθίζει και φουντώνει

Κι όσο και αν περνούν οι χρόνοι, τόσο εκείνη δυναμώνει.

Πράσινη γραμμή στο χάρτη, στη φωθιά να γίνει στάχτη.

Μη ξεχνάς και μη λυγίζεις, να θυμάσαι και να ελπίζεις.

 Κόκκινη μηλιά, ριζώνει, που ανθίζει και φουντώνει

Κρήτη, Κύπρος, Πόντος Πόλη, απ΄ το ίδιο περιβόλι.

Χαίρε Δέσποινα το βιο σου, των περήφανων παιδιών σου.

 Πράσινη γραμμή στο χάρτη, στη φωθιά να γίνει στάχτη

Μη ξεχνάς και μη λυγίζεις, να θυμάσαι και να ελπίζεις.

Καλοτάξιδο με τις ευλογίες του Αγίου Γεωργίου, του καπετάνιου των Ανωγείων

Του Αγίου Χαραλάμπου σήμερα, μεγάλη εορτή για τα Ανώγεια και ειδικά για το Περαχώρι, όπου ο διμάρτυρος Ναός της Παναγίας τίμησε ον Άγιο με συλλείτουργο που τελέστηκε το πρωί. Το Περαχώρι άλλωστε για αυτό έχει πολλούς ενορίτες με το όνομα Χαράλαμπος καθώς ο Ναός της Παναγίας είναι αφιερωμένος και στον Άγιο Χαράλαμπο. Στην Λειτουργία βρέθηκε πλήθος πιστών ενώ για τον Άγιο Χαράλαμπο μίλησε στο κήρυγμα του ο .Ανδρέας Κεφαλογιάννης. Αναλυτικά τα όσα είπε.

Αδέρφια μου, συνοδοιπόροι στη ζωή και συνλειτουργοί στα των καθημερινών μας αγώνων, εορτάζομαι σήμερα  τον Άγιο Χαράλαμπο στο απολυτίκιον του οποίου, ακούμε την περιγραφή, του προσώπου και δικαίως αγίου.

Ως στύλος ακλόνητος, της Εκκλησίας Χριστού, καί λύχνος αείφωτος της οικουμένης σοφέ, εδείχθης Χαράλαμπε,  ελαμψας εν τω κόσμω, διά του μαρτυρίου,   ελυσας των ειδώλων, τήν σκοτόμαιναν μάκαρ, διό εν παρρησία Χριστου, πρέσβευε σωθηναι ημας.

Στύλος ακλόνητος, όπως και όλοι εμείς αδερφοί μου, πρέπει να παραδειγματιστούμε και να σηκώσουμε το ανάστημα μας, παρά τη βαρύτητα των συνθηκών και όλων όσων συνθηκών και προσώπων, κολάζουν τις στιγμές μας, σκοτεινιάζουν κάθε λάμψη που έχομε ανάγκη, θεριεύουνε την αγριότητα που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος.

Στύλος ακλόνητος αν γίνει ο καθείς από εμάς, που σήμερα εορτάζουμε, δηλαδή αναγνωρίζουμε τιμάμε και μνημονεύουμε τον Άγιο Χαράλαμπο, θα καταφέρουμε όλοι μαζί αδέρφια μου να ξεπεράσουμε τα μαρτύρια των αδίκων και τις αδικίες. Θα προσπεράσουμε τα ολίγα που αφορούν σε συναισθήματα και αξία ώστε να νικήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε το καλό και την αριστεία. Θα μπορέσουμε ως Ακλόνητοι στύλοι να υποστηρίξουμε την πατρίδα μας και εκείνα που την πληγώνουν να τα απορρίψουμε γιατρεύοντας τις πληγές της.

Λύχνος αείφωτος… Ακόμη μία υποχρέωση που μας επιβάλλεται να αναλάβουμε και ως αείφωτοι λύχνοι να φωτίσουμε εις το πέρας των θαλασσών για να ανταποκριθούμε εις τον φόβο των τρικυμιών και των πελάγων που δεν γνωρίζουμε το τι κρύβουν μέσα τους. Λύχνοι αείφωτοι ώστε να φωτίσουμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, να διδάξουμε όσα μας έκαναν περήφανους να τα φωτίσουμε και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας και ως παρακαταθήκη όπως μας απονεμήθηκαν και εμείς να τα απονείμουμε. Λύχνος αείφωτος ο Άγιος λύχνοι αείφωτοι και όλοι εμείς που συνεχίζουμε τον αγώνα μας σε μία χώρα που ακόμη δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα δεινά της μεταξύ των οποίων και ο αναιδείς πόλεμος κατά της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης της ευγένειας πολλώ δε μάλλον πόλεμος κατά του ωραίου και της υπέρλαμπρης ορθοδοξίας μας.

Λείπουν αγαπητές μου και αγαπητοί οι λύχνοι στο σήμερα για να φωτίσουν τη δύσκολη πορεία μας και αναζητούμε, πιστεύω έχοντας χάσει τον προσανατολισμό μας, την καθαρή αυτή, το φωτεινό ξημέρωμα, τον προστάτη μας και στυλοβάτη μας. Ο κάθε ένας ξεχωριστά και όλοι μαζί οφείλουμε να ανταμώσουμε και να ανταμωθούμε, μήπως και καταφέρουμε να βρούμε εμείς τον προσανατολισμό μας και να γίνουμε εμείς οι λύχνοι.

Αφεθήκαμε στις επιλογές των λαϊκών και αφήσαμε πιο πέρα από εμάς την αξιοπρέπεια της προσωπικής μας επιλογής. Αφεθήκαμε σε λόγια βαρύγδουπα και υποσχέσεις χωρίς να δείξουμε τη δύναμη μας ως   ενωμένες ατομικές μονάδες. Και για το λόγο αυτό σας καλώ να αποδείξουμε πως ο κάθε ένας μας ξεχωριστά αλλά μονιασμένοι και συμφιλιωμένοι μπορούμε να ξανακερδίσουμε την αξιοπρέπεια μας. Να μην καθόμαστε στα καφενεία μας και στους καναπέδες μας, κρίνοντας και σχολιάζοντας τα πεπραγμένα των άλλων, αλλά να σηκωθούμε και να συμμετέχουμε σε όλα όσα ορίζουν τη ζωή μας.

Ενωμένοι όμως, δυνατοί και συμφιλιωμένοι.

Έλαμψε στον κόσμο όλο μέσω του μαρτυρίου ο Άγιος Χαράλαμπος, και το αυτό πρέπει να πετύχουμε και εμείς. Να λάμψουμε στον κόσμος το δικό μας, στον μικρό κοσμό μας μέσω του μαρτυρίου και των μαρτυρίων μας. Δηλαδή να σταθούμε όρθιοι να μη λυγίσουμε να μην πλανηθούμε και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε, τη γη μας, τη σημαία μας, τις οικογένειες μας, τον πολιτισμό μας, το δίκαιο του συγγενή των γειτόνων μας. Την αλήθεια της ορθοδοξίας αλλά και την αγκαλιά όλων των πονεμένων.

Η λάμψη αδέρφια μου, δεν ανήκει στους γνωστούς διάσημους, επώνυμους και προύχοντες. Η Λάμψη ανήκει στους αγωνιστές, τους καθημερινούς ήρωες και αγίους. Η λάμψη είναι αυτή που αναδύεται μέσα από κάθε άνθρωπο ο οποίος δικαίως πράττει τα της ζωής του και άξια προβάλλει στην κοινωνία.

Ο Άγιος Χαράλαμπος βασανίστηκε σκληρά και αποκεφαλίστηκε. Σκεφτείτε όμως αδέρφια μου, πως δύο  εκ των στρατιωτών που διατάχθηκαν να τον βασανίσουν βλέποντας το μαρτύριο του έγιναν Χριστιανοί. Για το λόγο αυτό και σήμερα γιορτάζουν και εκείνοι οι οποίοι είναι οι  Άγιοι Πορφύριος και Βάπτος.

Επομένως αδέρφια μου όταν μπορούμε και αντέχουμε την αδικία των ημερών και συνεχίζουμε με στοχοπροσύλωση τον αγώνα μας για το δίκαιο, το ορθόδοξο, το υγιές και το ωραίο, οι δίπλα μας, οι συνάνθρωποι μας, όσες διαφορές και να έχουμε μεταξύ μας, ομολογούν τελικά ότι λειτουργούμε στον καλό αγώνα. Και τελικά γίνονται και εκείνοι συνοδοιπόροι μας.

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που υπάρχουν για τη ζωή του Αγίου Χαραλάμπους είναι λίγα, εντούτοις είναι γνωστός για τα πολλά θαύματα που έκανε και αφορούσαν κυρίως  το γενικώτερο κοινωνικό σύνολο. Προστάτευε ο Άγιος τους ανθρώπους εις το σύνολο τους, Από σεισμούς, από πολέμους, από αρρώστιες, από ανομβρίες, προστάτευε τις καλλιέργειες… Ο Άγιος των πολλών θαυμάτων για πολλούς ανθρώπους.

Το θαύμα αδέρφια μου είναι να αγαπάμε τους ανθρώπους, τον κάθε έναν ξεχωριστά και όλους μαζί. Και να κάνουμε πράξεις για αυτούς. Αυτό είναι θαύμα. Η κάθε πράξη στο κάθε σήμερα.

Ας φωτιστούμε από τον Άγιο Χαράλαμπο και ας αξιωθούμε της ζωής του ως παράδειγμα και ως κοινωνοί.

Είναι δύσκολες οι μέρες που περνάμε. Αλλά εμείς είμαστε πιο δυνατοί, πιο ανθεκτικοί, πιο έτοιμοι. Διότι είμαστε πλάσματα του θεού της αγάπης και υπό την προστασία της μάνας παναγίας μας.

Δεν απελπιζόμαστε. Δεν παραδινόμαστε. Δεν αντιδικούμε, όμως μαχόμαστε για τη ζωή που αξίζει, για τη ζωή μας, την αξιοπρέπεια μας, τις οικογένειες, μας, την πίστη μας. Μαχόμαστε και θα νικήσουμε με τη βοήθεια του κυρίου υμών Ιησού χριστού και των ορθοδόξων αξίων ιερομαρτύρων μας.

Ας είμαστε ευλογημένοι και άξιοι ο ένας να βλέπει στα μάτια στον άλλον.

 

-->