Αθλητικά

Συνέντευξη στον Γιώργη Μπαγκέρη

Φωτογραφίες:Τζούλια Νταγιαντά

Με το διεθνές σκακιστικό τουρνουά “Ιδαίον Άντρον” το όγδοο στη σειρά να ετοιμάζεται να δώσει τις πρώτες παρτίδες του, σε μια σπουδαία διοργάνωση που θα διαρκέσει από τις 18 έως τις 25 Αυγούστου στα Ανώγεια, η ΑΝΩΓΗ αποφάσισε μια παρτίδα “πρόκληση” με ένα σκακιστή που εδώ και τρία χρόνια πήρε μεταγραφή στον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων και έχει αγαπηθεί για το ήθος, την συμπεριφορά του στο χωριό και την αγάπη του στο παιχνίδι.

Ο 25χρόνος Σεβαστιανός Παπαδογιάννης, παρά το νεαρό της ηλικίας του θεωρείται ήδη ένας έμπειρος και ικανότατος σκακιστής με 14 χρόνια εμπειρίας στο παιχνίδι. Βοήθησε αποφασιστικά στην μεγαλύτερη στιγμή του Σ.Ο.Α, την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Β’Εθνική και θα συνεχίσει ως μέλος του να αγωνίζεται αλλά και να βοηθάει με τον δικό του τρόπο τα μικρά παιδιά των Ανωγείων που θέλουν να γίνουν μέρος του παιχνιδιού.

Αν και δεν θα αγωνιστεί στο “Ιδαίον Άντρον” λόγω υποχρεώσεων είναι ένας από τους καταλληλότερους για να αναλύσει στην εφημερίδα μας τι κάνει τα Ανώγεια τόσο ελκυστικά και τόσο αγαπητά στον χώρο της Σκακιστικής κοινότητας σε Πανελλήνιο αλλά και πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Σεβαστιανός μιλάει με πολύ αγάπη για τα Ανώγεια, το σκάκι, το τουρνουά και τις αγαπημένες του παράλληλες εκδηλώσεις, αλλά και για το μέλλον του Σκακιστικού συλλόγου Ανωγείων, τους ανθρώπους που δίνουν και την ψυχή τους σε αυτή την ιδέα με στόχο όπως λέει τα μικρά παιδιά και τις νέες φουρνιές σκακιστών!

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σεβαστιανού Παπαδογιάννη έχει ως εξής:

 Σεβαστιανέ, πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου, την πορεία σου στο Σκάκι και την μεταγραφή το 2016 στα Ανώγεια.

Ξεκίνησα το σκάκι το 2005 σε ηλικία 11 ετών, στην Σκακιστική Ακαδημία Χανίων. Ήρθα στον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων τον Οκτώβριο του 2016, ήδη έχουμε τρεις γεμάτες σκακιστικές χρονιές εδώ πέρα και φέτος είχαμε τη μεγάλη επιτυχία της κατάκτησης του πρωταθλήματος.

Στα Ανώγεια έρχομαι από το 2012 για το τουρνουά “Ιδαίον Άντρον”, με εξαίρεση το 2013 και το 2018 Είναι ένα υπέροχο μέρος τα Ανώγεια, ένας τόπος που “σηκώνει” πολύ το σκάκι. Μπορεί να μην έχει τις παραλίες και τον πολύ ήλιο, έχει όμως καλή παρέα, δυναμικούς ανθρώπους και κάθε χρόνο φέρνει εξαιρετικούς σκακιστές εδώ.Η φιλοξενία είναι εξαιρετική και συμβάλλουν σε αυτό όλοι οι άνθρωποι και οι φορείς των Ανωγείων.Το σκάκι στα Ανώγεια ανεβάζει επίπεδο ολόκληρο το Σκάκι στο νησί της Κρήτης.

Στην ομάδα του Σ.Ο.Α ήρθα γιατί πίστεψα στο όνειρο των ανθρώπων της να ανέβει κατηγορία. Συμμετείχα σε αυτή την όμορφη προσπάθεια. Κάθε χρόνο η ομάδα μας ήταν όλο και καλύτερη, όπως και το πρωτάθλημα όμως γινόταν όλο και πιο δύσκολο, αλλά καταφέραμε με την τρίτη προσπάθεια να πετύχουμε τον βασικό μας στόχο και να το κατακτήσουμε.

 Ποια ήταν η πρώτη σου εντύπωση με τον ερχομό σου στα Ανώγεια;

Ο Σύλλογος εδώ αγκαλιάζει όλους τους παίχτες. Με το που έρχεσαι στα Ανώγεια έχεις το αίσθημα της φιλοξενίας, νιώθεις ευπρόσδεκτος και περνάς υπέροχα. Τα Ανώγεια είναι στην καρδιά μου, έτσι κι αλλιώς η καταγωγή μου είναι από το χωριό Λαγκά εδώ στο Μυλοπόταμο.

Φέτος ήρθε και η μεγάλη επιτυχία της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Ποιο πιστεύεις εσύ ότι είναι το “ταβάνι” αυτής της ομάδας;

Η ομάδα αυτή θα έχει άλλη μια καλή χρονιά. Μετά περιμένουμε την νέα φουρνιά παιχτών. Παίχτες που είναι τώρα 16 ετών ουσιαστικά δεν θα μπορούν να παίξουν στην “Σκακιέρα 16” και έτσι αδειάζουν θέσεις να έρθουν νέα παιδιά και να συμμετέχουν στο Σύλλογο. Με τα σημερινά δεδομένα το ταβάνι του Συλλόγου είναι ένα πολύ καλό πλασάρισμα στην επόμενη κατηγορία, ενδεχομένως και μια τρίτη θέση. Βέβαια οι Κρητικές ομάδες θα μας δυσκολέψουν πολύ, διότι θα υποβιβαστούν φέτος μια με δυο ομάδες και αυτό θα κάνει το πρωτάθλημα πιο δύσκολο. Εμείς πάντως θεωρούμε επιτυχία τη συμμετοχή και δείχνουμε ότι σιγά σιγά η ομάδα αποκτάει φανέλα “”βαριά”, παίρνει ντέρμπι, είμαστε σε καλή κατάσταση. Το γεγονός ότι κερδίσαμε 7-0 τα παιχνίδια στην Β’Εθνική είναι κάτι πολύ σημαντικό, δεν χαλαρώσαμε στιγμή.

 “Ιδαίον Άντρον” ένα σπουδαίο τουρνουά που παρακολουθεί όλη η Σκακιστική κοινότητα. Η άποψη σου για το επίπεδο του;

Δυστυχώς φέτος λόγω προσωπικών ypoxre;vsevn δεν θα μπορέσω να συμμετέχω στο τουρνουά “Ιδαίον Άντρον”. Θέλω να πω όμως ότι αυτό το τουρνουά δίνει ευκαιρία σε όλους τους Κρήτες σκακιστές να συμμετέχουν. Από όταν ξεκίνησε στα Ανώγεια και με τη φιλοξενία που υπάρχει εδώ, έδωσε την ευκαιρία και σε εμένα αλλά και σε άλλους σκακιστές να παίξουν σε ένα πολύ καλό τουρνουά, με μικρό κόστος, σε μια ευχάριστη και ξεχωριστή εμπειρία σε αυτόν εδώ τον τόπο. Κάτι εντελώς διαφορετικό από τουρνουά που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλες πόλεις. Κάτι εξαιρετικό, κάτι όμορφο, κάτι πολύ παρεΐστικο.

Στις πόλεις με την θάλασσα ξεχνάς και λίγο το σκάκι, εδώ στο βουνό είσαι πιο συγκεντρωμένος, έρχεσαι για ένα σκοπό.Παίζεις τα παιχνίδια σου το απόγευμα και το βράδυ απολαμβάνεις την παρέα σε ένα τόπο ιδανικό όπως είναι τα Ανώγεια.

Απολαμβάνεις την παρέα αλλά και τις ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις πέραν από το Σκάκι;

Ξεκάθαρα. Είναι κάτι πολύ όμορφο. Από την πρώτη στιγμή, από την κλήρωση που έγινε το 2012 με τα κουνέλια που ήταν κάτι το ξεχωριστό, ήταν ιδιαίτερες οι παράλληλες εκδηλώσεις. Τα Σιμουλτανέ στις πλατείες όπου έβλεπαν οι άνθρωποι τι γίνεται και τις ενέργειες που κάνει ο Σκακιστικός σύλλογος. Εγώ θα σταθώ ιδιαίτερα σε μια παράλληλη εκδήλωση, δεν θα πω ούτε για τις εκδρομές, ούτε τα ποδόσφαιρα, το πινγκ πονγκ και άλλα που είναι βέβαια εξαιρετικά. Αλλά θα σταθώ σε μια παράλληλη εκδήλωση που είχε γίνει το 2016, άτυπη μάλιστα, όπου είχε έρθει ένας σκακιστής από τα Χανιά και ένας από την Αθήνα, πολύ ισχυρότεροι παίχτες από εμένα ξεκάθαρα και έπαιζαν όπου ο ένας έβλεπε και ο άλλος δεν έβλεπε! Ήταν στο Μεϊντάνι αυτό και έβλεπες μια γεμάτη πλατεία να παρακολουθεί χωρίς να ακούγεται ούτε ανάσα! Τελικά κατάφερε αυτός που δεν έβλεπε να πάρει την ισοπαλία και όλη αυτή μου η εμπειρία μου έμεινε σε ξεχωριστή θέση στην καρδιά.

Για αυτό βλέπουμε και σκακιστές που έρχονται και ξαναέρχονται στα Ανώγεια, γνώριμα πρόσωπα που πλέον έχουν αγαπήσει και το χωριό πέρα από το Σκάκι.

 Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων, μια ξεχωριστή παρέα ανθρώπων. Πες μας την άποψη σου για αυτούς.

Ξεκάθαρα η ψυχή της ομάδας είναι ο Μανόλης ο Νταγιαντάς, χωρίς όμως να ξεχνάμε τις προσπάθειες όλων των ανθρώπων πίσω από τον Μανόλη. Του Γιώργη Νταγιαντά, Γιώργη Καλλέργη, Μπάμπη Φασουλά, της Τζούλιας Νταγιαντά, όλων αυτών των ανθρώπων,όπως και του Δήμου Ανωγείων που βοηθάει αποφασιστικά με τις αίθουσες, τα αυτοκίνητα του, την φιλοξενία στην Εστία κ.τ.λ

Τίποτα όμως δε θα γινόταν αν τα παιδιά και οι γονείς τους δεν αγκάλιαζαν την προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων, η οποία είναι διαρκής και κοντεύει ήδη να κλείσει μια δεκαετία. Εύχομαι οι προσπάθειες των παιδιών αυτών να συνεχιστούν ,με τον ίδιο ζήλο και στο μέλλον. Να βγει η νέα φουρνιά των σκακιστών και να χαιρόμαστε όλοι να βλέπουμε μια δυνατή ομάδα από τα Ανώγεια και τα επόμενα χρόνια.

 Τι βλέπεις εσύ στο επίπεδο των μικρών παιδιών των Ανωγείων που παίζουν σκάκι; Από τα παιδιά του Δημοτικού μέχρι και αυτά του Γυμνασίου ή του Λυκείου.

Στο Ελληνικό επίπεδο βλέπω παιδιά που μπορούν να σταθούν επάξια. Απλά έχει σημασία στο Σκάκι να ξεκινήσει κάποιος μικρός.Βλέπω στα παιδιά να “κόβει” το μάτι τους, να έχουν αγάπη για το παιχνίδι. Στο σκάκι βέβαια για να εξελιχθείς χρειάζεται οπωσδήποτε και η προσωπική δουλειά, να παρακολουθείς τουρνουά στο ίντερνετ, χρειάζεται δουλειά, αφοσίωση και αγάπη στο παιχνίδι.

Θεωρώ ότι αν βρεθούν και παιδιά που δουλεύουν και στο σπίτι, γιατί και στο Σύλλογο γίνεται σοβαρή δουλειά αλλά όπως σε όλες τις δραστηριότητες πρέπει να αφιερωθεί και προσωπικός χρόνος.Αν γίνει αυτό στο μέλλον και με παροτρύνσεις του ενός παιδιού προς το άλλο, μπορούμε να δούμε σε επίπεδο Κρήτης σίγουρα πολύ καλύτερους σκακιστές που δεν θα υστερούν σε τίποτα από ένα Ηρακλειώτη, ένα Χανιώτη ή έναν Αθηναίο σκακιστή.Το αρνητικό που έχω εντοπίσει είναι ότι λόγω της τοποθεσίας εδώ και της απόστασης δεν μπορούμε να έχουμε πολύ δυνατούς προπονητές, αλλά θεωρώ για τα παιδιά ότι αν έχουν όρεξη υπάρχει ο Μανόλης Νταγιαντάς που μπορεί να τα “σπρώξει” πιο ψηλά. Είδαμε και τον Γιάννη Χαιρέτη ο οποίος είναι ένας πολύ δυνατός σκακιστής, αν είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα μπορεί να είχε πάει και στο Πανελλήνιο. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γιάννης, ταλαντούχου, που δούλεψε κιόλας ώστε να θεωρείτε σήμερα ένας πολύ δυνατός σκακιστής.

Τι είναι για τον Σεβαστιανό το Σκάκι, δώσε μας μια δική σου ερμηνεία για όλη τη φιλοσοφία του αθλήματος.

Το Σκάκι είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, ασχολούμαι από πολύ μικρός. Παρακολουθώ τα τουρνουά στο εξωτερικό, τα πρωταθλήματα Ελλάδας, τα τουρνουά του καλοκαιριού στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Χώρα, τα παγκόσμια πρωταθλήματα. Είμαι πολύ μέσα στο παιχνίδι, αφιερώνω πολύ μεγάλο κομμάτι του χρόνου μου. Μέσα από το σκάκι γνώρισα ανθρώπους, κοινωνικοποιήθηκα, έζησα, έκανα διακοπές παραπάνω, γνώρισα μέρη, όπως τη Χαλκιδική, τη Πάτρα, την Εύβοια, και στο εξωτερικό που έχω πάει σε Βουλγαρία και Τουρκία.

Στην προσωπικότητα μου το σκάκι έδωσε ένα θεμέλιο τρόπο σκέψης γιατί είναι ένα παιχνίδι που ότι του δώσεις παίρνεις. Δεν έχει μέσα τύχη. Μαθαίνεις από τα λάθη σου. Είναι ένα παιχνίδι που έχει άκρες επιστημονικές, ένα άθλημα βελτιστοποίησης. Την βελτιστοποίηση την βλέπεις και στην καθημερινή ζωή. Ένα ευχάριστο παιχνίδι, με απλούς κανόνες στο οποίο μπορείς να περάσεις όμορφα την ώρα σου και να μάθεις.

Κλείνοντας πες μας για τα Ανώγεια, ποια είναι τα συναισθήματα και η προσωπική σου άποψη για τον τόπο μας;

Τα Ανώγεια είναι ένας τόπος που από όταν ήμουν πολύ μικρός, ήταν ξακουστά, τα είχα ακούσει και τα θαύμαζα. Άκουγα από μικρός τραγούδια, θυμάμαι από όταν ήμουν στο Δημοτικό το “Τραγούδι της Νίδας”. Μου άρεσε η παράδοση, το τραγούδι, είχα ακούσει τα καλύτερα λόγια για τους ανθρώπους των Ανωγείων.

Η αλήθεια είναι ότι πριν το 2012 δεν είχα έρθει στα Ανώγεια, αλλά από όταν ήρθα διαπίστωσα ένα τρόπο ζωής όμορφο, απλό, αληθινό, Κρητικό! Όπως είχα δει παρόμοια και στο χωριό μου. Έτσι και στα Ανώγεια. Με ανθρώπους ζεστούς και όχι όπως στο απρόσωπο κλίμα της πόλης.

Είδα ένα μέρος με καθαρό αέρα. Που το καλοκαίρι έχει λιγότερη ζέστη από την πόλη! Είδα ένα μέρος που με ενέπνευσε. Μέσα στα Ανώγεια ουσιαστικά αναγεννήθηκα γιατί ήρθα εδώ όταν είχα τελειώσει πλέον το Λύκειο και είχα μείνει ελαφρώς στάσιμος στο σκάκι. Τα Ανώγεια μου έδωσαν την ευκαιρία να ξαναγεννηθώ σκακιστικά, αλλά και να γνωρίσω ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του Πολιτισμού της Κρήτης. Είμαι πολύ χαρούμενος για όλο αυτό και ελπίζω να παραμείνω με ισχυρούς δεσμούς στα Ανώγεια για πολλά χρόνια ακόμα.

 

“Ο Αετός Ανωγείων σας ενημερώνει ότι οι εγγραφές για τη σεζόν 2019-2020, για την Ακαδημία του σωματείου μας, ξεκινούν σήμερα Πέμπτη 8 Αυγούστου. Δεκτά θα γίνονται όσα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, έχουν γεννηθεί από 1 Ιανουαρίου 2004 έως και 31 Δεκεμβρίου 2014!

Το κόστος συμμετοχής στις Ακαδημίες του Αετού είναι:

-Για ένα παιδί 10 ευρώ το μήνα.

-Για δυο παιδιά 20 ευρώ το μήνα.

-Το τρίτο παιδί θα έχει δωρεάν συμμετοχή.

Με την εγγραφή θα προκαταβάλλονται οι τρεις πρώτοι μήνες (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος). Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες καλέστε καθημερινά από τις 5 μ.μ έως τις 9 μ.μ στο τηλέφωνο 694-5918140 στον υπεύθυνο και των φετινών Ακαδημιών μας Κώστα Κονιό..”

Ο Γιώργος Ποζίδης, ο «Πόντιος γίγαντας», 6ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών. Ο στενός του φίλος παπα- Ανδρέας πήγε στη Θεσσαλονίκη και τον αποχαιρέτησε από κοντά με το δικό του τρόπο. Ο Γιώργος Ποζίδης ήταν φίλος των Ανωγείων και αγαπούσε ιδιαίτερα το χωριό μας και τους ανθρώπους του. Είχε κάνει μάλιστα αρκετές φιλίες και κάθε φορά που έβρισκε ευκαιρία περνούσε από τα Ανώγεια για να προσκυνήσει στον Αϊ Γιώργη.

Η εξόδιος ακολουθία για τον Ολυμπιονίκη Γιώργο Ποζίδη τελέστηκε το Σάββατο 3 Αυγούστου στις 12:00 από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και το ύστατο χαίρε, υπό τους ήχους ποντιακής λίρας, είπαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας και Αλέκος Τριανταφυλλίδης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δύο φορές Ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος, εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων, αθλητές της πάλης, ο γνωστός τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης και ο παπα- Ανδρέας από τα Ανώγεια της Κρήτης.

 Ο επικήδειος που εκφώνησε ο παπα-Ανδρέας Κεφαλογιάνης έχει ως εξής:

 “Όλοι οι φίλοι σου πλάι εδώ, και όχι μόνο. Άνθρωποι που σε τίμησαν σε σεβάστηκαν, 

σε γνώρισαν και δε σε ξέχασαν. 

Συν Έλληνες σου, πατριώτες, 

πόντιοι μα και Κρήτες 

που αναγνώρισαν την αξία σου και στέκονται εδώ μένα κερί στο χέρι για να σου πουν  το στερνό αντίο. 

Σε σένα αδερφέ. 

Που τίμησες τη γενιά σου, την καταγωγή σου, τα ιδανικά της χώρας, τους γονείς και τα αδέρφια σου. 

Σε σένα που περπάτησες τίμια στη γη, που διδάχτηκες και δίδαξες. 

Υπακοή, σεβασμό, ανθρωπιά, αλληλεγγύη, αγωνιστικότητα, ταπεινότητα και φυσικά το πως πρέπει να φέρεται ο άνθρωπος που είναι νικητής. 

Ταξιδεύεις για την ουράνια βασιλεία έτοιμος, ίσως νωρίς, αλλά έτοιμος. 

Τα στρτάτας ντε πορπάτεσα, τα γεφύρεα ντε δέβα

Ατώρα έρθα και γέρασα, ‘ς 

σο μεσοστράτ’ επέμ’να.

Ψηλά ρασία και πράσινα, ‘ς 

σα λίβεα απες κρυμμένα

Ανοίξτε σεβνταλή μ’ ταφήν, βαλτεν απές εμένα.

 

Και στον τάφο σου απάνω αδερφέ μας οι Έλληνες καταθέτουμε στεφάνι και τιμή 

όχι στον Ολυμπιονίκη και αγωνιστή αλλά στον άνθρωπο, στον πατέρα, στον φίλο και συμπορευτή. 

Σε μία ζωή που δεν φοβήθηκες να αντιμετωπίσεις ζωή γεμάτη, 

ζωή που με συνείδηση είχες από καιρό πάρει τα εχέγγυα της πρεπιάς όπως λέμε στην  Κρήτη. 

Όλων εκείνων δηλαδή των χαρακτηριστικών που ορίζουν τον άνθρωπο ως ανθρώπα, όπως χαρακτηρίζουμε στη μεγαλόνησο 

όλους όσους η περπατησιά τους είχε το ανάστημα της διδαχής 

και την τόλμη την αληθινή και υπέροχη.

Αδερφέ μας. 

Εκεί που πας θα συναντήσεις τη θεία χάρη, την ευδεμονία, την απροσπέλαστη ηρεμία, τ

ην αναγνώριση θεού και αγγέλων, αγίων και οσίων. 

Εκεί θα διαπιστώσεις ψυχικά πως ο αγώνας ο επίγειος επιβραβεύεται και δεν είναι άδικος. Εκεί αδερφέ μας θα χαρείς για όλες τις πράξεις σου ανθρωπιάς που στη ζωή συντέλεσες. 

Θα χαρείς για την αγκαλιά του θεού που γνώριζες πως υπάρχει. 

Γιατί και συ, θεό είχες μέσα σου, θεό μαρτυρούσες, θεό πρέσβευες και διακονούσες. 

Την παρακαταθήκη σου στους νέους δε θα την εξαντλήσουμε σε ευχολόγια και λόγια. 

Θα διαπιστώσεις από κει ψηλά ότι το όνομα σου και η πορεία σου θα μετεξελιχθεί σε μάθημα ζωής και ανθρωπιάς. 

Δε φοβάμαι πως θα φοβηθείς τη θεία κρίση, διότι ο θεός γνωρίζει 

όπως και όλοι εμείς 

πως στάθηκε ατρόμητος 

διότι όσοι στη φαρέτρα τους έχουν την αλήθεια, το ήθος, την αγάπη για τη σημαία και πατρίδα, 

όλοι όσοι απλώνουν το χέρι στο συνάνθρωπο και χαρίζουν το χαμόγελο και την καλημέρα χωρίς σφίξιμο, 

είναι ατρόμητοι. 

Έτσι θα κριθείς 

ως ο ατρόμητος Πόντιος, 

ο αληθινός Έλληνας, 

ο αγνός άνθρωπος 

ο υπέροχος φίλος. 

Καλό ταξίδι αδερφέ μου 

και στις ματιές που θα ρίχνεις από κει ψηλά σε όλους εμάς, μέχρι την ημέρα της αντάμωσης, 

να είσαι σίγουρος 

ότι η πορεία μας δε θα προσβάλει όλα όσα θέλεις, εμείς να πράξουμε.

————————————————————-

 Ο ποντος σήμερα θρηνεί για ένα μεγάλο άντρα..

Που της πατρίδας την τιμή είχε σημαία πάντα…

—————————————————————–

Γλέντι απόψε έχουνε οι ελληνες στον αδη

γιατί πηγαίνει διαλεκτός άντρας χωρίς ψεγάδι 

—————————————————————-

Ήσουν και θα σαι υπόδειγμα ανθρώπου μα και άντρα

…γιατί για χάρη της τιμής θυσίαζες τα πάντα…  

——————————————————————-

Σαν ήρωας τη τίμησες φίλε μου την Ελλάδα…

πιο παθιασμένο Έλληνα ποτέ μου δε ξανάδα…

——————————————————————

Το χώμα το ελληνικό φίλε θα σε σκεπάσει κ εύχομαι

να ναι ελαφρύ και να σε ξεκουράσει…  

 Καλή αντάμωση, καλό θεό, αναπαύσου εν ειρήνη.”

 

 

Ένα από τα καλύτερα παιδιά που φόρεσαν τη φανέλα του Αετού και την τίμησαν όσο λίγοι, αποχαιρετάει την ομάδα με συγκίνηση μέσω της ΑΝΩΓΗ, καθώς φέτος για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια δεν θα την υπερασπίζεται κάτω από τα δοκάρια της! Ο λόγος για τον τερματοφύλακα Ζαχαρία Καπετανάκη που φεύγει σαν φίλος…μέχρι να επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του όπως αναφέρει και ο ίδιος!

Με την φανέλα του Αετού ο ίδιος γνώρισε αρκετές χαρές αλλά και λύπες όπως όταν η ομάδα έφτασε στα πρόθυρα της διάλυσης, και γνώρισε την καθολική αναγνώριση όλων για τα σπουδαία αθλητικά του προσόντα και το εξαιρετικό ήθος του. Ο Ζαχαρίας φεύγει ως πρωταθλητής και βασικό στέλεχος της ομάδας που κατέκτησε πέρσι την ΒΈΠΣΗ. Παράλληλα με τον Αετό κατέκτησε και το πρωτάθλημα της Β’Ρεθύμνου, ενώ ήταν βασικό μέλος της ομάδας στον τελικό Κυπέλλου Ρεθύμνου το 2014!

 Αναλυτικά η δήλωση αποχώρησης του από τον Αετό αναφέρει:

“Πραγματικά φεύγω μετά από τόσα χρόνια, γεμάτος μόνο με θετικές εμπειρίες και χαρούμενες αναμνήσεις. Στα Ανώγεια έκανα πολλούς φίλους και αγάπησα το χωριό και τον τόπο. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους της ομάδας, την Διοίκηση και τους ποδοσφαιριστές που ενωμένοι σαν οικογένεια και φίλοι της καλύτερης παρέας πετύχαμε τον στόχο μας πέρσι. Με μεγαλύτερο μερίδιο στον Σταμάτη Μαματζάκη, τον προπονητή μας που μας κράτησε ενωμένους, μας “πάλεψε” όλο τον χρόνο και έτσι φτάσαμε στην κατάκτηση του τίτλου!

Θέλω να πω και ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ για αυτά τα έξι χρόνια, στον Μίλτο Πλουσή, τον Γιώργη Μπαγκέρη και τον Βασίλη Ανδρεαδάκη, γιατί σε όλο αυτό το μεγάλο διάστημα παραμονής μου στα Ανώγεια ήταν πάντα δίπλα μου ως φίλοι σε ότι χρειαζόμουν εγώ και η ομάδα. Πλέον έχω γίνει ένας αυθεντικός οπαδός του Αετού και πιστεύω ότι σύντομα θα ξαναγυρίσω στα Ανώγεια ως μέλος αυτής της οικογένειας. Καλή αντάμωση!”.

Καλή τύχη Ζαχάρη! Εις το επανιδείν..!

 

Ο Αετός Ανωγείων αναβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα, με τους ανθρώπους του να προσπαθούν για το καλύτερο όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και στο να δημιουργήσουν τις καλύτερες συνθήκες άθλησης και προπόνησης αλλά και λειτουργικότητας της ομάδας και των Ακαδημιών της. Η απόκτηση ενός 9θέσιου λεωφορείου άνηκε στις πρώτες προτεραιότητες  της φετινής χρονιάς και έγινε πραγματικότητα, καθώς από σήμερα ο Αετός Ανωγείων για πρώτη φορά στην ιστορία του έχει το δικό του ιδιόκτητο αυτοκίνητο!

Το εννιαθέσιο όχημα αποτελεί μια σπουδαία προσφορά και χορηγία των δυο υιών του προέδρου της ομάδας Στέλιου Ξυλούρη που πλήρωσαν όλο το ποσό για την απόκτηση του. Πολλά μπράβο λοιπόν στον Γιάννη Ξυλούρη, ιδιοκτήτη του φαρμακείου στα Ανώγεια, αλλά και του Απόστολου Ξυλούρη, ιδιοκτήτη του καταστήματος οπτικών “optika-eyelab” στο Ηράκλειο. Παράλληλα η ομάδα ευχαριστεί θερμά τον Βασίλη Τουπή για την χορήγηση ετήσιας ασφάλισης για τις ασφαλείς μετακινήσεις της ομάδας μας καθώς και τον Λευτέρη Πλουσή που πραγματοποίησε εργασίες συντήρησης στο όχημα!

Με το μικρό λεωφορείο ο Αετός ρίχνει το κόστος που είχε για τις προπονήσεις και τις μετακινήσεις του, και  επιπλέον αποκτά κάτι που θα του λύσει τα χέρια σε ότι αφορά τους ποδοσφαιριστές του που μένουν στο Ηράκλειο.Η ομάδα πλέον περιμένει και την ολοκλήρωση των εργασιών στο Δημοτικό στάδιο όπου θα γίνουν έργα ενός εκατομμυρίου ευρώ κάτι που θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την εικόνα της στο πρωτάθλημα του Ηρακλείου, όπου και φέτος στο Β’Τοπικό θα έχει πρωταγωνιστικούς στόχους. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν και οι κινήσεις που γίνονται στο αγωνιστικό τμήμα, με την παραμονή του πετυχημένου προπονητή της Σταμάτη Μαματζάκη, την συνέχιση της συνεργασίας της με τον πρώτο της σκόρερ πέρσι  Γιώργου Παγκαλάκη και την επιστροφή όπως όλα δείχνουν στον Αετό της “σημαίας” της ομάδας Μανόλη Σπαχή και του Ευριπίδη Κεφαλογιάννη που στο παρελθόν αποτελούσε ένα από τα καλύτερα ταλέντα που έβγαλε η Ακαδημία των Ανωγείων. Παράλληλα ο Αετός έχει έτοιμη μια μεταγραφή πολύπειρου ποδοσφαιριστή που αγωνιζόταν πέρσι σε μεγάλη ομάδα του Ηρακλείου, αλλά και άλλων τεσσάρων ποδοσφαιριστών, δυο από ομάδα της Α’ΕΠΣ Ρεθύμνου και δυο από το Ηράκλειο, που θα την ενισχύσουν σημαντικά και των οποίων τα ονόματα δεν αναφέρουμε μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ομάδα μας.

 

Ένα σπουδαίο άλμα στην καριέρα του έκανε ο 21 χρόνος ποδοσφαιριστής Γιάννης Παπανικολάου, εγγονός του Γεωργίου Αεράκη ή “Νταρογιώργη”, ο οποίος από τη νέα χρονιά θα αγωνίζεται και πάλι στα σαλόνια της Super League με τα χρώματα του ιστορικού Πανιώνιου! Ο πρώην πλέον παίχτης του Πλατανιά Χανίων, σε ηλικία 21 ετών (γεννημένος το 1998) ανοίγει το δρόμο  για μια λαμπρή όπως προδιαγράφεται καριέρα, καθώς ο Πανιώνιος είναι μια από τις ομάδες που διαχρονικά επενδύουν σε νέους Έλληνες ποδοσφαιριστές τους οποίους βοηθούν να κάνουν το βήμα παραπάνω στη συνέχεια, μέσω της σωστής δουλειάς που γίνεται στην “πλατεία” της Νέας Σμύρνης.

Ο Γιάννης, έχει παραστάσεις από τη μεγάλη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, με τη φανέλα του Πλατανιά και Highliht ένα γκολ που πέτυχε στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” με αντίπαλο τον Ολυμπιακό το 2017. Πέρσι ήταν από τους κορυφαίους του Πλατανιά στη Football League με την ομάδα να φτάνει μέχρι τα μπαράζ και να διεκδικεί επί ίσοις όροις την άνοδο με αντίπαλο τον Ο.Φ.Η, σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι όπου ο Γιάννης είχε ισοφαρίσει στο Ηράκλειο σε 2-2 στο 90′, αλλά το γκολ του Ναμπί του Ο.Φ.Η στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων έδωσε το εισιτήριο στην ομάδα του Ηρακλείου. Συνολικά την περασμένη σαιζόν είχε 31 συμμετοχές, τέσσερα γκολ και πέντε ασίστ.

Με προπονητή τον έμπειρο Έλληνα τεχνικό Άκη Μάντζιο, ο Γιάννης Παπανικολάου μπορεί με σκληρή δουλειά να καθιερωθεί στον Πανιώνιο και αργότερα να διεκδικήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο άλμα στην καριέρα του που προδιαγράφεται λαμπρή. Η ΑΝΩΓΗ του εύχεται ολόψυχα υγεία και καλή επιτυχία, όπως και στη μητέρα του Βαγγελιώ Αεράκη και την υπόλοιπη οικογένεια του που πλέον θα τον καμαρώνουν στα γήπεδα της Αθήνας όπου και ζουν!

 

-->