Σκάκι

Ξεκινάει την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου το 7ο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Ανωγείων, μια διοργάνωση που γίνεται σταθερά από το 2013 και μετά.Πρόκειται για ένα τουρνουά 9 γύρων ελβετικού συστήματος με διεθνή αξιολόγηση των παρτίδων.Το φετινό πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 27 Σεπτεμβρίου στο χώρο που εδρεύει ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων και ο ΑΠΣ ΙΔΑΙΟΙ Ανωγείων, με τελετή έναρξης στις 18.00 (οι παρτίδες θα ξεκινήσουν στις 18.30) και θα συνεχιστεί μετά με παρτίδες κάθε Κυριακή (στις 18.30) με τον τελευταίο γύρο να έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι πάρα πολλοί σκακιστές των σωματείων μας δεν μπορούν να συμμετέχουν για διάφορους λόγους, στο πρωτάθλημα τελικά θα αγωνιστούν

28 σκακίστριες και σκακιστές όλων των ηλικιών.Στην φετινή τελετή έναρξης, μεγάλη χαρά και τιμή για μας θα είναι η παρουσία του Ιταλού GM David Alberto, ο οποίος θα κάνει και την 1η κίνηση στην 1η σκακιέρα καθώς και της συζύγου του Inna Iasman.

Μέχρι στιγμής, από δύο κατακτήσεις του πρωταθλήματος έχει ο Γιάννης Μαρής (δεν θα αγωνιστεί φέτος) και ο Μανόλης Νταγιαντάς, ενώ από μία έχουν οι Γιάννης Χαιρέτης (δεν θα αγωνιστεί φέτος) και Γιώργος Χαιρέτης. Φυσικά όποιος θέλει να παρακολουθήσει τους αγώνες μπορεί να το κάνει ελεύθερα, ερχόμενος στον χώρο των συλλόγων μας.Ελπίζουμε να είναι ένα απολαυστικό πρωτάθλημα για όλους τους παίχτες!

Κλήρωση 1ου γύρου:

Διαβάστε την συνέχεια... »

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00 (τελετή έναρξης στις 16.30) θα ξεκινήσουν οι παρτίδες των τεσσάρων (4) Διεθνών κλειστών τουρνουά που θα φιλοξενηθούν στα Ανώγεια, στην αίθουσα κάτω από την τράπεζα Πειραιώς και θα διαρκέσουν από τις 11 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου με διοργανωτές τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων, τον ΑΠΣ ΙΔΑΙΟΙ Ανωγείων και τον ΟΑΑ Ηράκλειο και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και τον Δήμο Ανωγείων.

Στα 4 τουρνουά που θα είναι round robin 9 γύρων θα λάβουν μέρος 40 πολλοί ισχυροί σκακιστές από 16 διαφορετικές χώρες: Ελλάδα, Νορβηγία, Ινδία, Ισλανδία, Αγγλία, Δανία, Βουλγαρία, Ρωσία, Ελβετία, Ιταλία, Ουκρανία, Λιθουανία, Ολλανδία, Ισραήλ, Μαυροβούνιο και Βέλγιο θα εκπροσωπηθούν με σκακιστές στην μεγάλη αυτή διοργάνωση. Η μάχη θα δοθεί με έπαθλο τους δύο μεγαλύτερους τίτλους στο παγκόσμιο σκάκι, αυτόν του Internation Master (Διεθνής Μετρ) και του International Grandmaster (Διεθνής Μεγάλος Μετρ). Στα 3 από τα 4 γκρουπ οι παίχτες που δεν τους έχουν κατακτήσει ήδη θα μπορούν να διεκδικήσουν και τους δύο τίτλους, ενώ στο 4ο μόνο τον τίτλο του Διεθνούς Μετρ.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Μετά από την πιο επιτυχημένη σεζόν στην ιστορία των σωματείων μας, με τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων να κατακτά το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, ήρθε η ώρα για την έναρξη της καινούριας σκακιστικής χρονιάς!

Οι εγγραφές στα μαθήματα σκακιού για το έτος 2019 – 2020 άρχισαν και είναι όπως πάντα ΔΩΡΕΑΝ για όλους, όπως και η παρακολούθηση των μαθημάτων.

Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας ( ή του παιδιού σας) στο τηλέφωνο: 6972857752 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση των συλλόγων μας [email protected].

Μπορείτε επίσης να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 5 το απόγευμα στο χώρο που στεγάζονται οι δύο σύλλογοι μας (ΣΟ Ανωγείων και ΑΠΣ ΙΔΑΙΟΙ Ανωγείων) όπου και θα γίνει η επίσημη έναρξη της νέας σκακιστικής χρονιάς. Μετά τις εγγραφές θα ακολουθήσει ο σχηματισμός του προγράμματος των τμημάτων και ορισμός των ημερών και των ωρών παρακολούθησης για κάθε τμήμα.

Θα σχηματιστούν τμήματα για όλες τις ανάγκες και ηλικίες (αρχαρίων, στάδιο μετά-αρχαρίων, προχωρημένων, πολύ προχωρημένων, ενηλίκων κλπ).

Η προπονητική ομάδα του ΣΟ Ανωγείων και του ΑΠΣ ΙΔΑΙΟΙ Ανωγείων θα αποτελείτε φέτος από τους: Νταγιαντά Μανόλη, Σφυρή Ολυμπία, Μιρζάκ Βαλέρια.

Η νέα σκακιστική χρονιά ξεκινά την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου με εγγραφές – ΔΩΡΕΑΝ όπως πάντα – στις 5 το απόγευμα στο χώρο που στεγάζονται οι σύλλογοι μας (Ζύγωμα, Αη Γιάννης). Θα δημιουργηθούν νέα τμήματα αρχάριων παιδιών, καθώς και ενηλίκων που θέλουν να μάθουν το παιχνίδι.  Επίσης θα ορισθούν οι μέρες και ώρες για τα παλιά τμήματα των πιο προχωρημένων σκακιστών/σκακιστριών μας!(δημιουργός αφίσας:Ολυμπία Σφυρή-Μπαγκέρη).

Συνέντευξη στον Γιώργη Μπαγκέρη

Φωτογραφίες:Τζούλια Νταγιαντά

Με το διεθνές σκακιστικό τουρνουά “Ιδαίον Άντρον” το όγδοο στη σειρά να ετοιμάζεται να δώσει τις πρώτες παρτίδες του, σε μια σπουδαία διοργάνωση που θα διαρκέσει από τις 18 έως τις 25 Αυγούστου στα Ανώγεια, η ΑΝΩΓΗ αποφάσισε μια παρτίδα “πρόκληση” με ένα σκακιστή που εδώ και τρία χρόνια πήρε μεταγραφή στον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων και έχει αγαπηθεί για το ήθος, την συμπεριφορά του στο χωριό και την αγάπη του στο παιχνίδι.

Ο 25χρόνος Σεβαστιανός Παπαδογιάννης, παρά το νεαρό της ηλικίας του θεωρείται ήδη ένας έμπειρος και ικανότατος σκακιστής με 14 χρόνια εμπειρίας στο παιχνίδι. Βοήθησε αποφασιστικά στην μεγαλύτερη στιγμή του Σ.Ο.Α, την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Β’Εθνική και θα συνεχίσει ως μέλος του να αγωνίζεται αλλά και να βοηθάει με τον δικό του τρόπο τα μικρά παιδιά των Ανωγείων που θέλουν να γίνουν μέρος του παιχνιδιού.

Αν και δεν θα αγωνιστεί στο “Ιδαίον Άντρον” λόγω υποχρεώσεων είναι ένας από τους καταλληλότερους για να αναλύσει στην εφημερίδα μας τι κάνει τα Ανώγεια τόσο ελκυστικά και τόσο αγαπητά στον χώρο της Σκακιστικής κοινότητας σε Πανελλήνιο αλλά και πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Σεβαστιανός μιλάει με πολύ αγάπη για τα Ανώγεια, το σκάκι, το τουρνουά και τις αγαπημένες του παράλληλες εκδηλώσεις, αλλά και για το μέλλον του Σκακιστικού συλλόγου Ανωγείων, τους ανθρώπους που δίνουν και την ψυχή τους σε αυτή την ιδέα με στόχο όπως λέει τα μικρά παιδιά και τις νέες φουρνιές σκακιστών!

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σεβαστιανού Παπαδογιάννη έχει ως εξής:

 Σεβαστιανέ, πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου, την πορεία σου στο Σκάκι και την μεταγραφή το 2016 στα Ανώγεια.

Ξεκίνησα το σκάκι το 2005 σε ηλικία 11 ετών, στην Σκακιστική Ακαδημία Χανίων. Ήρθα στον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων τον Οκτώβριο του 2016, ήδη έχουμε τρεις γεμάτες σκακιστικές χρονιές εδώ πέρα και φέτος είχαμε τη μεγάλη επιτυχία της κατάκτησης του πρωταθλήματος.

Στα Ανώγεια έρχομαι από το 2012 για το τουρνουά “Ιδαίον Άντρον”, με εξαίρεση το 2013 και το 2018 Είναι ένα υπέροχο μέρος τα Ανώγεια, ένας τόπος που “σηκώνει” πολύ το σκάκι. Μπορεί να μην έχει τις παραλίες και τον πολύ ήλιο, έχει όμως καλή παρέα, δυναμικούς ανθρώπους και κάθε χρόνο φέρνει εξαιρετικούς σκακιστές εδώ.Η φιλοξενία είναι εξαιρετική και συμβάλλουν σε αυτό όλοι οι άνθρωποι και οι φορείς των Ανωγείων.Το σκάκι στα Ανώγεια ανεβάζει επίπεδο ολόκληρο το Σκάκι στο νησί της Κρήτης.

Στην ομάδα του Σ.Ο.Α ήρθα γιατί πίστεψα στο όνειρο των ανθρώπων της να ανέβει κατηγορία. Συμμετείχα σε αυτή την όμορφη προσπάθεια. Κάθε χρόνο η ομάδα μας ήταν όλο και καλύτερη, όπως και το πρωτάθλημα όμως γινόταν όλο και πιο δύσκολο, αλλά καταφέραμε με την τρίτη προσπάθεια να πετύχουμε τον βασικό μας στόχο και να το κατακτήσουμε.

 Ποια ήταν η πρώτη σου εντύπωση με τον ερχομό σου στα Ανώγεια;

Ο Σύλλογος εδώ αγκαλιάζει όλους τους παίχτες. Με το που έρχεσαι στα Ανώγεια έχεις το αίσθημα της φιλοξενίας, νιώθεις ευπρόσδεκτος και περνάς υπέροχα. Τα Ανώγεια είναι στην καρδιά μου, έτσι κι αλλιώς η καταγωγή μου είναι από το χωριό Λαγκά εδώ στο Μυλοπόταμο.

Φέτος ήρθε και η μεγάλη επιτυχία της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Ποιο πιστεύεις εσύ ότι είναι το “ταβάνι” αυτής της ομάδας;

Η ομάδα αυτή θα έχει άλλη μια καλή χρονιά. Μετά περιμένουμε την νέα φουρνιά παιχτών. Παίχτες που είναι τώρα 16 ετών ουσιαστικά δεν θα μπορούν να παίξουν στην “Σκακιέρα 16” και έτσι αδειάζουν θέσεις να έρθουν νέα παιδιά και να συμμετέχουν στο Σύλλογο. Με τα σημερινά δεδομένα το ταβάνι του Συλλόγου είναι ένα πολύ καλό πλασάρισμα στην επόμενη κατηγορία, ενδεχομένως και μια τρίτη θέση. Βέβαια οι Κρητικές ομάδες θα μας δυσκολέψουν πολύ, διότι θα υποβιβαστούν φέτος μια με δυο ομάδες και αυτό θα κάνει το πρωτάθλημα πιο δύσκολο. Εμείς πάντως θεωρούμε επιτυχία τη συμμετοχή και δείχνουμε ότι σιγά σιγά η ομάδα αποκτάει φανέλα “”βαριά”, παίρνει ντέρμπι, είμαστε σε καλή κατάσταση. Το γεγονός ότι κερδίσαμε 7-0 τα παιχνίδια στην Β’Εθνική είναι κάτι πολύ σημαντικό, δεν χαλαρώσαμε στιγμή.

 “Ιδαίον Άντρον” ένα σπουδαίο τουρνουά που παρακολουθεί όλη η Σκακιστική κοινότητα. Η άποψη σου για το επίπεδο του;

Δυστυχώς φέτος λόγω προσωπικών ypoxre;vsevn δεν θα μπορέσω να συμμετέχω στο τουρνουά “Ιδαίον Άντρον”. Θέλω να πω όμως ότι αυτό το τουρνουά δίνει ευκαιρία σε όλους τους Κρήτες σκακιστές να συμμετέχουν. Από όταν ξεκίνησε στα Ανώγεια και με τη φιλοξενία που υπάρχει εδώ, έδωσε την ευκαιρία και σε εμένα αλλά και σε άλλους σκακιστές να παίξουν σε ένα πολύ καλό τουρνουά, με μικρό κόστος, σε μια ευχάριστη και ξεχωριστή εμπειρία σε αυτόν εδώ τον τόπο. Κάτι εντελώς διαφορετικό από τουρνουά που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλες πόλεις. Κάτι εξαιρετικό, κάτι όμορφο, κάτι πολύ παρεΐστικο.

Στις πόλεις με την θάλασσα ξεχνάς και λίγο το σκάκι, εδώ στο βουνό είσαι πιο συγκεντρωμένος, έρχεσαι για ένα σκοπό.Παίζεις τα παιχνίδια σου το απόγευμα και το βράδυ απολαμβάνεις την παρέα σε ένα τόπο ιδανικό όπως είναι τα Ανώγεια.

Απολαμβάνεις την παρέα αλλά και τις ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις πέραν από το Σκάκι;

Ξεκάθαρα. Είναι κάτι πολύ όμορφο. Από την πρώτη στιγμή, από την κλήρωση που έγινε το 2012 με τα κουνέλια που ήταν κάτι το ξεχωριστό, ήταν ιδιαίτερες οι παράλληλες εκδηλώσεις. Τα Σιμουλτανέ στις πλατείες όπου έβλεπαν οι άνθρωποι τι γίνεται και τις ενέργειες που κάνει ο Σκακιστικός σύλλογος. Εγώ θα σταθώ ιδιαίτερα σε μια παράλληλη εκδήλωση, δεν θα πω ούτε για τις εκδρομές, ούτε τα ποδόσφαιρα, το πινγκ πονγκ και άλλα που είναι βέβαια εξαιρετικά. Αλλά θα σταθώ σε μια παράλληλη εκδήλωση που είχε γίνει το 2016, άτυπη μάλιστα, όπου είχε έρθει ένας σκακιστής από τα Χανιά και ένας από την Αθήνα, πολύ ισχυρότεροι παίχτες από εμένα ξεκάθαρα και έπαιζαν όπου ο ένας έβλεπε και ο άλλος δεν έβλεπε! Ήταν στο Μεϊντάνι αυτό και έβλεπες μια γεμάτη πλατεία να παρακολουθεί χωρίς να ακούγεται ούτε ανάσα! Τελικά κατάφερε αυτός που δεν έβλεπε να πάρει την ισοπαλία και όλη αυτή μου η εμπειρία μου έμεινε σε ξεχωριστή θέση στην καρδιά.

Για αυτό βλέπουμε και σκακιστές που έρχονται και ξαναέρχονται στα Ανώγεια, γνώριμα πρόσωπα που πλέον έχουν αγαπήσει και το χωριό πέρα από το Σκάκι.

 Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων, μια ξεχωριστή παρέα ανθρώπων. Πες μας την άποψη σου για αυτούς.

Ξεκάθαρα η ψυχή της ομάδας είναι ο Μανόλης ο Νταγιαντάς, χωρίς όμως να ξεχνάμε τις προσπάθειες όλων των ανθρώπων πίσω από τον Μανόλη. Του Γιώργη Νταγιαντά, Γιώργη Καλλέργη, Μπάμπη Φασουλά, της Τζούλιας Νταγιαντά, όλων αυτών των ανθρώπων,όπως και του Δήμου Ανωγείων που βοηθάει αποφασιστικά με τις αίθουσες, τα αυτοκίνητα του, την φιλοξενία στην Εστία κ.τ.λ

Τίποτα όμως δε θα γινόταν αν τα παιδιά και οι γονείς τους δεν αγκάλιαζαν την προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων, η οποία είναι διαρκής και κοντεύει ήδη να κλείσει μια δεκαετία. Εύχομαι οι προσπάθειες των παιδιών αυτών να συνεχιστούν ,με τον ίδιο ζήλο και στο μέλλον. Να βγει η νέα φουρνιά των σκακιστών και να χαιρόμαστε όλοι να βλέπουμε μια δυνατή ομάδα από τα Ανώγεια και τα επόμενα χρόνια.

 Τι βλέπεις εσύ στο επίπεδο των μικρών παιδιών των Ανωγείων που παίζουν σκάκι; Από τα παιδιά του Δημοτικού μέχρι και αυτά του Γυμνασίου ή του Λυκείου.

Στο Ελληνικό επίπεδο βλέπω παιδιά που μπορούν να σταθούν επάξια. Απλά έχει σημασία στο Σκάκι να ξεκινήσει κάποιος μικρός.Βλέπω στα παιδιά να “κόβει” το μάτι τους, να έχουν αγάπη για το παιχνίδι. Στο σκάκι βέβαια για να εξελιχθείς χρειάζεται οπωσδήποτε και η προσωπική δουλειά, να παρακολουθείς τουρνουά στο ίντερνετ, χρειάζεται δουλειά, αφοσίωση και αγάπη στο παιχνίδι.

Θεωρώ ότι αν βρεθούν και παιδιά που δουλεύουν και στο σπίτι, γιατί και στο Σύλλογο γίνεται σοβαρή δουλειά αλλά όπως σε όλες τις δραστηριότητες πρέπει να αφιερωθεί και προσωπικός χρόνος.Αν γίνει αυτό στο μέλλον και με παροτρύνσεις του ενός παιδιού προς το άλλο, μπορούμε να δούμε σε επίπεδο Κρήτης σίγουρα πολύ καλύτερους σκακιστές που δεν θα υστερούν σε τίποτα από ένα Ηρακλειώτη, ένα Χανιώτη ή έναν Αθηναίο σκακιστή.Το αρνητικό που έχω εντοπίσει είναι ότι λόγω της τοποθεσίας εδώ και της απόστασης δεν μπορούμε να έχουμε πολύ δυνατούς προπονητές, αλλά θεωρώ για τα παιδιά ότι αν έχουν όρεξη υπάρχει ο Μανόλης Νταγιαντάς που μπορεί να τα “σπρώξει” πιο ψηλά. Είδαμε και τον Γιάννη Χαιρέτη ο οποίος είναι ένας πολύ δυνατός σκακιστής, αν είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα μπορεί να είχε πάει και στο Πανελλήνιο. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γιάννης, ταλαντούχου, που δούλεψε κιόλας ώστε να θεωρείτε σήμερα ένας πολύ δυνατός σκακιστής.

Τι είναι για τον Σεβαστιανό το Σκάκι, δώσε μας μια δική σου ερμηνεία για όλη τη φιλοσοφία του αθλήματος.

Το Σκάκι είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, ασχολούμαι από πολύ μικρός. Παρακολουθώ τα τουρνουά στο εξωτερικό, τα πρωταθλήματα Ελλάδας, τα τουρνουά του καλοκαιριού στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Χώρα, τα παγκόσμια πρωταθλήματα. Είμαι πολύ μέσα στο παιχνίδι, αφιερώνω πολύ μεγάλο κομμάτι του χρόνου μου. Μέσα από το σκάκι γνώρισα ανθρώπους, κοινωνικοποιήθηκα, έζησα, έκανα διακοπές παραπάνω, γνώρισα μέρη, όπως τη Χαλκιδική, τη Πάτρα, την Εύβοια, και στο εξωτερικό που έχω πάει σε Βουλγαρία και Τουρκία.

Στην προσωπικότητα μου το σκάκι έδωσε ένα θεμέλιο τρόπο σκέψης γιατί είναι ένα παιχνίδι που ότι του δώσεις παίρνεις. Δεν έχει μέσα τύχη. Μαθαίνεις από τα λάθη σου. Είναι ένα παιχνίδι που έχει άκρες επιστημονικές, ένα άθλημα βελτιστοποίησης. Την βελτιστοποίηση την βλέπεις και στην καθημερινή ζωή. Ένα ευχάριστο παιχνίδι, με απλούς κανόνες στο οποίο μπορείς να περάσεις όμορφα την ώρα σου και να μάθεις.

Κλείνοντας πες μας για τα Ανώγεια, ποια είναι τα συναισθήματα και η προσωπική σου άποψη για τον τόπο μας;

Τα Ανώγεια είναι ένας τόπος που από όταν ήμουν πολύ μικρός, ήταν ξακουστά, τα είχα ακούσει και τα θαύμαζα. Άκουγα από μικρός τραγούδια, θυμάμαι από όταν ήμουν στο Δημοτικό το “Τραγούδι της Νίδας”. Μου άρεσε η παράδοση, το τραγούδι, είχα ακούσει τα καλύτερα λόγια για τους ανθρώπους των Ανωγείων.

Η αλήθεια είναι ότι πριν το 2012 δεν είχα έρθει στα Ανώγεια, αλλά από όταν ήρθα διαπίστωσα ένα τρόπο ζωής όμορφο, απλό, αληθινό, Κρητικό! Όπως είχα δει παρόμοια και στο χωριό μου. Έτσι και στα Ανώγεια. Με ανθρώπους ζεστούς και όχι όπως στο απρόσωπο κλίμα της πόλης.

Είδα ένα μέρος με καθαρό αέρα. Που το καλοκαίρι έχει λιγότερη ζέστη από την πόλη! Είδα ένα μέρος που με ενέπνευσε. Μέσα στα Ανώγεια ουσιαστικά αναγεννήθηκα γιατί ήρθα εδώ όταν είχα τελειώσει πλέον το Λύκειο και είχα μείνει ελαφρώς στάσιμος στο σκάκι. Τα Ανώγεια μου έδωσαν την ευκαιρία να ξαναγεννηθώ σκακιστικά, αλλά και να γνωρίσω ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του Πολιτισμού της Κρήτης. Είμαι πολύ χαρούμενος για όλο αυτό και ελπίζω να παραμείνω με ισχυρούς δεσμούς στα Ανώγεια για πολλά χρόνια ακόμα.

 

Του Γιώργη Μπαγκέρη

Φωτογραφίες:Γιώργος Νταγιαντάς

Ρωτάω τα πρόβατα μου, πως μοιράζονται στα ίσα τον ίσκιο του Ασφεντάμου.

Κι έχουν λευκά και μαύρα τα ίδια δικαιώματα.

Ενώ οι άνθρωποι σκοτώνονται μοιράζοντας μια πήχη γης..” (Μιχάλη Σταυρακάκη “Νιδιώτη”)

Χιλιάδες κόσμου βρίσκονται και φέτος στα Ανώγεια για το Φεστιβάλ Χαιμαλίνα που κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία τόσο στις μουσικές βραδιές στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης”, όσο και στις παράλληλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, που λαμβάνουν χώρα κατά μήκος του χωριού σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.Η νεανική ομάδα “ΑνώγειαΝέοι” αποδεικνύει ότι όταν η νεολαία ενώνει τις δυνάμεις τις, οργανώνεται και δρα σαν μια ομάδα, μπορεί να πετύχει τα μέγιστα, χωρίς να ενδιαφέρεται για χρηματικά ποσά και υλικά άλλα αγαθά. Άλλωστε όλες οι εκδηλώσεις αυτά τα τρία χρόνια, έχουν δωρεάν είσοδο για όλους, οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς, ενώ οι διοργανωτές κάνουν τεράστια προσπάθεια όλοι οι επισκέπτες να διαμένουν για το τριήμερο δωρεάν στα Ανώγεια, είτε στα κάμπινγκ που έχουν στηθεί στο Γυμνάσιο και Λύκειο, είτε στις υπόλοιπες δομές του Δήμου.

Μετά τις συναυλίες οι πλατείες του χωριού παραμένουν κατάμεστες από κόσμο μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, κάθε τραπεζάκι στο Μεϊντάνι, το Περαχώρι και αλλού, μια διαφορετική μουσική παρέα.Η ορμή της νεολαίας που θα γλεντήσει, θα πει μαντινάδες και τραγούδια, θα συναντήσει την εμπειρία ηλικιωμένων Ανωγειανών που με χαρά θα συμμετέχουν στις παρέες τους, θα τραγουδήσουν και θα συνομιλήσουν μαζί τους για το χθες, το σήμερα και το αύριο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας κάτω από το Αυγουστιάτικο Ανωγειανό φεγγάρι, θα ζήσουν μαζί μια μοναδική εμπειρία σε έναν τόπο όπως τα Ανώγεια, όπου η κάθε πέτρα του έχει μια ιστορία να πει, ειδικά αυτές τις ημέρες που πλησιάζουν στο Ολοκαύτωμα του χωριού, εκείνον τον αιματοβαμμένο Αύγουστο του 1944.

Τους επισκέπτες, υποδέχεται στην είσοδο του χωριού η αιώνια μορφή του Νίκου Ξυλούρη, και το μήνυμα από κάτω με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου, ξεκάθαρο προς όλους. “Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε αδερφέ μου για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο..”

Και του χρόνου παιδιά! Δείτε εδώ το πρόγραμμα για σήμερα Κυριακή 11 Αυγούστου τελευταίας ημέρας του Φεστιβάλ Χαιμάλίνα:

Κυριακή 11/08
ΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ + ΣΕΞΙΣΜΟΣ

MESSY PLAY / ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ηλικίες 4-7/ Κατερίνα Δασκαλάκη (Ψυχολόγος, Certified Play Therapist(PTI), Attachment Parenting Educator) – Δέσποινα Κοντογιάννη (Ψυχολόγος, Τherapeutic Play Practitioner(PTI), Attachment Parenting Educator)
Ωρα 10.00-11.30 / Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων

ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ
Ώρα 12.30 / Σημείο συνάντησης Πλατεία Αρμί

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
με τις ομάδες: Τηγανίτης ΑΣΗ (Ηράκλειο), Λίβας Α.Σ. Ρεθύμνου (Ρέθυμνο), Αυτοοργανωμένος Α.Σ. Ασπάλαθος (Χανιά), Αετός Ανωγείων -Ομάδα Χαϊμαλίνα
Ώρα 16.00 / Δημοτικό Στάδιο Ανωγείων

ΟΜΙΛΙΑ
Ώρα 19.30 / Πλατεία Μεϊντάνι

-“Ματ στην πατριαρχία” / Μέλη του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Ώρα 20.30 / Θέατρο Νίκος Ξυλούρης

Thymics

Bazooka

Balothizer

Νίκος και Αντώνης Ξυλούρης / Κρητικό γλέντι

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας» / Καμπάνια από το HumanRights360 και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ
Ώρες λειτουργίας 12-8 /  Αίθουσα Μανώλης Κεφαλογιάννης, κάτω από την τράπεζα Πειραιώς

Πολυμεσική έκθεση  “Smash Repetition”/ Διοργάνωση:Ρα.στα.παν.κ.(Ραδιοφωνικός σταθμός Πανεπιστημίου Κρήτης)
Ώρες λειτουργίας 12-8 / Σταυράκειο Γυμνάσιο-Λύκειο Ανωγείων

GRAFFITI από τον Αλέξανδρο Ραπτάκη / Σείσαρχα

*Όλες οι προβολές ταινιών πραγματοποιούνται στην  Αίθουσα Μανώλης Κεφαλογιάννης, κάτω από την τράπεζα Πειραιώς.

 

-->