Θερμοκρασία pt>
Άνεμος
Βαρόμετρο cript>
Υγρασία /sc
Βροχόπτωση Μήνα
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Πολιτισμός

Την ερχόμενη Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου θα γίνει στο Ηράκλειο η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Σταύρου Χριστοδουλάκη, με τίτλο “Οικογένεια Σκουλά, η ιστορία της” από τις εκδόσεις Μπατσιούλας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ στην αίθουσα ¨Μανώλης Καρέλης” στο κτίριο Ανδρόγεω με συντονιστή τον Γιώργο Βιτώρο. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο Επίτιμος Πρόξενος του Λουξεμβούργου στην Κρήτη Γιώργος Αεράκης και ο τέως Υπουργός Νίκος Σκουλάς. Την ιστορική αρχειακή έρευνα για το βιβλίο έκανε ο συγγραφέας Γιώργης Σκουλάς του Μιλτιαδαντρέα ο οποίος θα είναι και ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου, όπως και ο συγγραφέας και ερευνητής Γεώργιος Παναγιωτάκης, ο Μιχάλης Γεωργίου Σκουλάς και φυσικά ο ίδιος ο συγγραφέας Σταύρος Χριστοδουλάκης.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Σταύρος Χριστοδουλάκης για το βιβλίο του:

Η παρούσα μελέτη αφορά στην οικογένεια Σκουλά, μία από τις πιο μεγάλες οικογένειες της Κρήτης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μεγαλονήσου διότι τα περισσότερα από τα μέλη της υπήρξαν πρωτεργάτες στις μεγάλες κρητικές επαναστάσεις, όπως στη Μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866-1869, και με την αυτοθυσία τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην απελευθέρωση της νήσου.

Από την οικογένεια Σκουλά των Ανωγείων -διότι σε αυτήν εστιάζεται η παρούσα μελέτη- έχουν αναδειχθεί σπουδαίες προσωπικότητες τόσο σε σημαντικές ιστορικές στιγμές, όπως αυτή του Εμμανουήλ Αναγνώστου Σκουλά, του φερόμενου –σύμφωνα με τα νέα ιστορικά στοιχεία– ως πυρπολητή της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και του Γεώργιου Αθανασίου Σκουλά, έναν από τους 62 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς μάρτυρες, όσο και σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, αφού πολλά μέλη της συνεργάστηκαν με ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Βασίλειος Σκουλάς που υπήρξε ο στενότερος φίλος και συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου σε όλη τη διάρκεια του βίου του, ο Νίκος και ο Θανάσης Σκουλάς, στενοί συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου, ο μουσικός-καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς κ.ά.

Αυτή η μελέτη δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με επιστημονικό τρόπο, εάν δεν υπήρχε η αγαστή συνεργασία του συγγραφέα με τον ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα Γεώργιο Σκουλά του Μιλτιαδαντρέα, ο οποίος, ως θεματοφύλακας, κάτοχος και επόπτης του ιστορικού αρχειακού υλικού της οικογένειας Σκουλά, συνέλεξε το υπάρχον υλικό μαζί με ανάλογο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό που αφορούσε στην οικογένεια και το παρέδωσε προς διασταύρωση, χρήση και δημοσίευση στον γράφοντα, προκειμένου να υπάρχει αντικειμενικότητα στην έρευνα και ο οποίος στη συνέχεια το εμπλούτισε και το επιβεβαίωσε με επιπλέον ιστορικά στοιχεία που είχε συλλέξει ο ίδιος, δημιουργώντας το εν λόγω σύγγραμμα.

Η οικογένεια Σκουλά έχει προσφέρει πολλά στην ελληνική κοινωνία και τα μέλη της εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους στην πρόοδο της πατρίδας. .”ολοκληρώνει.

Ο Σταύρος Χριστοδουλάκης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Αρσακείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ψυχικού (1987).

Από το 1994 άρχισε να ασκεί το διδακτικό του έργο στην Πρωτοβάθμια Δημοτική Εκπαίδευση. Μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Πατρών (2002-2005). Το 2005 έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε τιμητικές υποτροφίες του ΙΚΥ επί δύο έτη.

Από το 2012 μέχρι σήμερα είναι Διευθυντής σε Δημοτικά Σχολεία της Αθήνας. Το 2017 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα με βαθμό «Άριστα» από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Συμμετέσχε σε επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις που προάγουν το σχολείο στην ευρύτερη κοινωνία ή την εκπαιδευτική κοινότητα (Πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν. 2012-2015, Προγράμματα Πολιτισμού και Αγωγής Υγείας).

Παράλληλα, συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια και έκανε εισήγηση σε επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η Εκκλησία της Κρήτης κατά την Αραβοκρατία (824-961 μ.Χ.)», Ηράκλειο Κρήτης 2011 (δημοσίευση στον τόμο 11, περιοδικό  GRAECO-ARABICA, Ηράκλειο Κρήτης 2011). Επίσης συμμετέχει ωςπροσκεκλημένος ομιλητής σε ραδιοφωνικές εκπομπές, εκδηλώσεις και  βιβλιοπαρουσιάσεις.

Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης στο επιστημονικό περιοδικό Αέροπος (1999), ανέλαβε τις διορθώσεις του περιοδικού Ελληνική Αγωγή (2008) και  επιμελήθηκε από τις εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας τα συγγράμματα Αττικόν Ύδωρ (Αθήνα 2009), Ένας Γεωργιανός προσκυνητής στον Βυζαντινό κόσμο  του 9ου αιώνα: ο Άγιος Ιλαρίων ο Γεωργιανός (διδακτορική διατριβή, Αθήνα 2010), Κανέλα από τη Σμύρνη (Αθήνα 2015) και Το απουσιολόγιο του χρόνου από τις εκδ. Μ. Γκιούρδας (Αθήνα 2017).

Διαβάστε την συνέχεια... »

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στις 9.30 μ.μ και στο Κρητικό Κέντρο “Αόρη” των Μερτζάνηδων (Λεωφόρος Κηφισού 40), θα γίνει η καθιερωμένη ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου των Ανωγειανών της Αθήνας “Το Ιδαίον Άντρο”. Την Κρητική βραδιά θα ντύσουν μουσικά ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) και οι δυο γιοι του Νίκος και Αντώνης Ξυλούρης που υπόσχονται να δώσουν μια αυθεντική Ανωγειανή βραδιά στην “καρδιά” της πρωτεύουσας! Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν για την προσφορά τους, όλοι οι πρόεδροι του Συλλόγου των Ανωγειανών, από την επανασύσταση του το 1970 έως και σήμερα. Ευχόμαστε σε όλους καλή διασκέδαση!

 

 

 

Το ΚΠΕ Ανωγείων διοργανώνει σε συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαίδευσης για την Αειφορία και Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης, και την Περιφέρεια Κρήτης επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο: “Ας αφήσουμε τη φύση να εισχωρήσει στα σχολεία μας…”, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο Δ3 του Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Η Επιμορφωτική Ημερίδα θα είναι διάρκειας 6 διδακτικών ωρών και απευθύνεται σε όλους τους Διευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου (Διευθυντές Π/θμιας Εκπ/σης και  Δ/θμιας Εκπ/σης).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Πρωί

Έναρξη Σεμιναρίου

8:30-9:00  Προσέλευση

9:00 – 10:00 Έναρξη & Χαιρετισμοί από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Τερζάκη

Γεώργιο, την Οργανωτική Συντονίστρια του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης κ. Βιδάκη Ειρήνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας κ. Παρασύρη Ιωάννη,την Υπεύθυνη Σχολ. Δραστηριοτήτων Δ/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου κ. Πετρογιάννη Κερασιά και την Υπεύθυνη Σχολ. Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου κ. Χρόνη Βαρβάρα.

10:00-10:20 «Ένα αειφόρο σχολείο – Ιδέες – Καλές πρακτικές» Παρουσίαση από την Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία την κ.Φιλιππάκη Αμαλία.

10:20-10:50 «Οι επιδράσεις της φύσης στα παιδιά & το σύνδρομο έλλειψης της φύσης» από την Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια του Π.Τ.Δ.Ε. κ. Καλαϊτζιδάκη Μαριάννα.

10:50-11:15 «Ο ρόλος των ΚΠΕ στην Εκπαίδευση για την Αειφορία στη σχολική κοινότητα-Προγράμματα και δράσεις του ΚΠΕ Ανωγείων» Παρουσίαση από την Π.Ο. του ΚΠΕ Ανωγείων: Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια, Δραμουντάνη Ασημένια, Δακανάλη Ερωφίλη.

11:15-11:30  «Πέτρα, μολύβι, ξύλο και χώμα- Δόμησης με φυσικά υλικά του παρελθόντος για το μέλλον» Παρουσίαση από την ομάδα φυσικής δόμησης “Spiti Spitaki“: Claire Oiry Αρχιτέκτονας “DSA Architecture de terre”, Καλλιόπη Πανδή, Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ,Pauline Fradin, τεχνίτρια με ειδίκευση στη φυσική δόμηση.

11:30-12:00 Διάλειμμα

12:00-12:30 «Ο σχολικός κήπος ως ένα ανοιχτό σχολείο μάθησης, δράσης και καινοτομίας» Παρουσίαση  από τον εκπαιδευτικό-ερευνητή, Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φ.Ε. στο 9ο Δ. Σχ. Ρεθύμνου Τσαγλιώτη Νεκτάριο.

12:30-13.00 «Προτάσεις για πιο “πράσινα“ σχολεία – Σχολικοί ανθόκηποι & λαχανόκηποι, παραγωγή compost, ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων» Παρουσίαση από τον  Σ.Ε.Ε. Γεωπόνο – Περιβαλλοντολόγο Βλοντάκη Γεώργιο.

13.00-14:00 Συζήτηση και Λήξη Ημερίδας

Η Επιμορφωτική Ημερίδα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

 

Με δυο ακόμα ταινίες συνεχίζονται οι προβολές της Ομάδας Φίλων Κινηματογράφου στα Ανώγεια, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων “Μανόλης Κεφαλογιάννης” της Τράπεζας Πειραιώς. Η παιδική ταινία “Πιπι η Φακιδομύτη” θα προβληθεί στις 4.30 μ.μ και στη συνέχεια στις 7.30 μ.μ η διεθνής παραγωγή  του 2012, “Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι”του Γιάννη Σμαραγδή σε ένα απόγευμα αφιερωμένο στο σινεμά.

 4.30 μ.μ Πίπι η Φακιδομύτη

Η Πίπη η Φακιδομύτη αποτελεί κεντρικό χαρακτήρα σειράς παιδικών βιβλίων της Σουδής συγγραφέως Άστριντ Λίντγκρεν , που μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Το όνομά της το εμπνεύστηκε η, εννιάχρονη τότε, κόρη της Λίντγκρεν, κάποια στιγμή που ήταν άρρωστη στο κρεβάτι και ζήτησε από την μητέρα της να αυτοσχεδιάσει μία ωραία παιδική ιστορία.

Η Πίπη, ήταν ένα κορίτσι εννιά ετών, είχε την αυτοπεποίθηση ενήλικου, ζούσε ανεξάρτητα και έμενε μόνη της στην βίλα της, την βίλα Βιλεκούλα. Ενώ δεν της φαινόταν, διέθετε υπερφυσικά χαρακτηριστικά για την ηλικία της καθώς μπορούσε να αντιμετωπίσει εύσωμους παλαιστές και να σηκώσει τεράστια βάρη χωρίς δυσκολία, όπως π.χ. το άλογό της, κάτι που ξάφνιαζε τους ενήλικους. Η συμπεριφορά της, προς τους καθώς πρέπει σοβαροφανείς ενήλικους, ήταν αγενής, ενώ προς τους μοχθηρούς χαρακτήρες των ιστοριών η στάση της είναι αμείλικτη.

 7.30 μ.μ, Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι

Πρόκειται για την ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη, ενός πειρατή που γίνεται ζάμπλουτος έμπορος χαβιαριού και δεν σταματά να αγωνίζεται ενάντια σε κάθε εμπόδιο για την απόκτηση χρήματος, εξουσίας και πολιτικής επιρροής, για να χαρίσει στο τέλος όλα του τα υπάρχοντα στο όνομα της αγάπης. Η επική αυτή ιστορία, βασίζεται στην πραγματική ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη και ξεκινά από τα Ψαρά του Αιγαίου Πελάγους, φτάνει στην αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης στη Ρωσία απλώνεται στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας για να καταλήξει στη διχασμένη από εμφύλιες διαμάχες Ελλάδα, κατά  την Επανάσταση του 1821.

 

Θέλω να διηγηθώ με την σιωπηλή γλώσσα του σχεδίου ό τι με συγκινεί. Το σχέδιο το διδάσκει η φύση. Μας ξεναγεί και μας φιλοδωρεί απο παντού με σχέδια και με αρμονικές ισορροπίες. Τα μάτια ακατάπαυστα καταγράφουν το περιβάλλον, οικειοποιούνται ότι τα γοητεύει, ότι τους δίνει συγκίνηση και αποθηκεύουν στη μνήμη συνήθως την ωραιότητα.  Η ομορφιά μας χρεώνει την ανακάλυψη της και μας ξεχρεώνει όταν την διηγηθούμε. Η τέχνη είναι ενα δώρο του θεού στον άνθρωπο για να ονειρεύεται την αθανασία. Τα μάτια έχουν φτωχό λεξιλόγιο και με αυτό όμως εκπροσωπούν το πιο δυνατό στοιχείο της ύπαρξης… την “αλήθεια”.

Τα μάτια είναι ανίκανα να προσποιηθούν και να αποκρύψουν. Ερμηνεύουν και αποκαλύπτουν. Αντλούν απο την ψυχή που υπομονετικά περιμένει να γίνει μέτοχος καθε πράξης και κάθε μορφής τέχνης που εξυψώνει.  Επέλεξα ένα σύμβολο της Κρήτης για μοντέλο και πάνω του να “καρφιτσώσω”στοιχεία προσώπων που με συγκινούν και εκτιμώ, ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα, μα και Πρόσωπα της καθημερινότητας. Ο Ψαραντώνης είναι ήδη ένα “κειμήλιο”, μια εκδοχή της βαθιάς Κρήτης. Η ικανότητα του να συγκινεί είναι δώρο των θεών της Κρήτης.

Μας διδάσκει ότι ο καθένας οφείλει να βρίσκει το δικό του βηματισμό σε ό τι κάνει. Να Αγαπας ότι σε προίκισε η φύση, καλό-κακό-μέτριο και να πορεύεσαι με τη σκέψη ότι η “θεία” Παράδοση θα καταδεχτεί κάτι από το πέρασμα σου από το θαύμα της ζωής.

Τη ζωγραφική τη διδάχτηκα μελετώντας μεγάλους ζωγράφους και παίρνοντας μαθήματα στη Καλών Τεχνών για δυο χρόνια στο εργαστήριο του καθηγητή της Σχολής Κοκκινιδη. Είναι τρεις οι διαστάσεις του σχεδίου πάνω στο χαρτί και μια “τέταρτη διάσταση” εκείνη των συναισθημάτων, η πιο βασική για την πνευματικότητα ενός έργου. Έργο τέχνης είναι εκείνο που κινητοποιεί συναισθήματα. Εκείνο που σου κλέβει το βλέμμα. Το “μέγεθος” ενός έργου δεν το προσδιορίζουν οι διαστάσεις του. Η έκθεση θα φιλοξενήσει και άλλα πρόσωπα και χαραχτήρες της ορεινής Κρήτης.

 

Ένα μοναδικό, διαδραστικό τετραήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης, για 16 επαγγελματίες, με εισηγητή το γνωστό Chef Γιάννη Μπαξεβάνη, θα διεξαχθεί στα Ανώγεια της Κρήτης, στις 12 – 15 Φεβρουαρίου από το ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ), όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν σύγχρονες συνταγές, με πρώτες ύλες που θα μαζέψουν οι ίδιοι από την ελληνική γη.

Το 4ήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει, υπό την καθοδήγηση του Chef:

-μάζεμα μυρωδικών και χορταρικών

-μάζεμα χοχλιών

-άρμεγμα σε μιτάτο

-παρασκευή τυριού

-ζύμωμα ψωμιού

Οι συμμετέχοντες, αφού μαζέψουν τις πρώτες ύλες, θα μπουν με τον Chef στην κουζίνα να μαγειρέψουν, δημιουργώντας γηγενείς συνταγές.

Χαρακτηριστικά προγράμματος :

Διάρκεια εκπαίδευσης: 4 ημέρες /24 ώρες

Τύπος προγράμματος: Hands on practice

Χώρος διεξαγωγής : Ξενοδοχείο DELINA – Ανώγεια Κρήτης

Ημερομηνίες Υλοποίησης:

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου  2019, 10:00-16:00

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019, 10:00-16:00

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, 10:00-16:00

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, 10:00-16:00

Κόστος συμμετοχής:

220€ για Επιχειρήσεις Μέλη ΣΕΤΕ και Επαγγελματίες που καλύπτουν μόνοι τους το κόστος

300€ για Επιχειρήσεις μη Μέλη ΣΕΤΕ

 

*Το ΙΝΣΕΤΕ καλύπτει ποσοστό του κόστους συμμετοχής.Το σεμινάριο πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του ΙΝΣΕΤΕ.

Όλες οι θέσεις για το σεμινάριο έχουν καλυφθεί.

-->