Θερμοκρασία 9.7°C
Άνεμος 0.0 Δ
Βαρόμετρο 1011.1
Υγρασία 89%
Βροχόπτωση Μήνα 43.2 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Πολιτισμός

Του Γιώργη Σκουλά του Μιλτιαδαντρέα

Είναι γνωστό ότι υπάρχει διάσταση απόψεων πάνω στο θέμα του πυρπολητή της Ιεράς Μονής του Αρκαδίου. Είναι επίσης γνωστό ότι η διάσταση αυτή, προκαλεί κατά καιρούς, όχι και τόσο ευχάριστες καταστάσεις, με δηλώσεις επί δηλώσεων, διαφορετικές τελετές σε Αρκάδι και Ανώγεια κτλ.
Ασφαλώς και όλα αυτά δεν συμβάλλουν στο να επικεντρωθούμε στο κύριο νόημα και μήνυμα της εθελοθυσίας του Αρκαδίου, αλλά στο να επικεντρωνόμαστε σε δευτερευούσης σημασίας γεγονότα.
Τι αλήθεια θα ήταν η ανατίναξη του Αρκαδίου, όποιος τελικά και αν έχει βάλει φωτιά, χωρίς την ομαδική απόφαση τόσων ανθρώπων να εθελοθυσιαστούν παρά να ζήσουν την καταισχύνη: Ένα τίποτα! Μία μπαλοθιά σε μερικά βαρέλια με πυρίτιδα.
Το θέμα όμως είναι και όπως φαίνεται θα εξακολουθήσει να είναι υπαρκτό, καθώς χρόνια τώρα η οικογένεια Σκουλά κατηγορείτε ότι προσπαθεί να υποκλέψει με ανύπαρκτα, ψεύτικα, ή αλλοιωμένα και παραποιημένα στοιχεία, την δόξα ενός άλλου ήρωα της Αρκαδικής εθελοθυσίας, του Κωνσταντίνου Γιαμπουδάκη. Βαριά. Βαρύτατη η κατηγορία. Την έχουμε βιώσει όλοι μας. Άπειρες οι ειρωνίες…
Αποκορύφωμα πέρυσι, κατά την επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στο Ρέθυμνο, και τις γνωστές δηλώσεις του ενώπιον «έκπληκτου» ακροατηρίου στο «Σπίτι του Πολιτισμού», με τις γνωστές αντιδράσεις. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Μαρινάκης, δήλωνε:
ΕΦ. ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ. 16 – Νοεμβρίου – 2016
Ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι θα πρέπει να προσέχουν εκείνοι που προσπαθούν να δουν την ιστορία «με ένα εγωισμό και μία αντίληψη οικογενειοκρατίας, διότι κακές υπηρεσίες προσφέρουν και στους τιμημένους νεκρούς και στην ιστορία».
Εντάξει κύριε Δήμαρχε. Το ακούσαμε και αυτό. Σκέτη «οικογενειοκρατία» και τίποτα παραπάνω. Έτσι χωρίς στοιχεία. Σκέτος «τσαμπουκάς» δηλαδή! Πολύ βαριά η κατηγορία κύριε δήμαρχε. Και πολύ άδικη συνάμα.
Ο κύριος Μαρινάκης στην ίδια συνέντευξη, πιθανόν για να ικανοποιήσει το κομματικό του ακροατήριο, απευθύνει «νουθεσίες» και «έμμεσες συστάσεις» για το θέμα στον ίδιο τον κ. Παυλόπουλο.
«Ο δήμαρχος Ρεθύμνου πάντως σχολίασε ότι αν ο Π. Παυλόπουλος έλεγε στο Αρκάδι αυτά που είπε στο «Σπίτι του Πολιτισμού» θα είχαμε μία επανάληψη του ολοκαυτώματος από τον κόσμο που δεν θα μπορούσε να το ανεχθεί».
Θέλω πραγματικά να πιστεύω ότι οι άστοχες αυτές δηλώσεις του κ. Μαρινάκη, αλλά και όλων όσων συνεχίζουν να τις εκτοξεύουν, δεν είναι παρά προϊόν της μη επαρκούς ενημέρωσης που έχουν και τίποτα παραπάνω. Η ευθύνη της μη επαρκούς αυτής ενημέρωσης θεωρώ ότι ανήκει στην ίδια την οικογένεια Σκουλά η οποία τόσα χρόνια, δεν βγήκε να παρουσιάσει τα στοιχεία υπέρ του Εμμ. Σκουλά και να ενημερώσει την κοινή γνώμη.
Φέτος αποφάσισα να παρουσιάσω με λεπτομέρειες τα στοιχεία αυτά· παλιά και νέα. Δεν θα υποδείξω στον κάθε ένα πώς αυτός θα τα αξιολογήσει. Ο κάθε ένας και η συνείδησή του.
Ευχής έργο θα ήταν, αυτοί που απευθύνουν τέτοιου είδους βαρύτατες κατηγορίες να παρουσιάσουν στην κοινή γνώμη ποια ακριβώς ιστορικά έγγραφα της επανάστασης του 1866 – 69 υποδεικνύουν τον κ. Γιαμπουδάκη ως πυρπολητή.
Εγώ δηλώνω, ότι κάθε χρόνο θα συνεχίζω να ενημερώνω την κοινή γνώμη με όλα αυτά τα στοιχεία αλλά και με όποια νεότερα πιθανόν προκύψουν.
Πριν παραθέσω τα στοιχεία που αναφέρουν τον Εμμ. Σκουλά ως πυρπολητή, παλαιά και νέα, κρίνω σκόπιμο να δημοσιεύσω την επίσημη θέση του ελληνικού κράτους σήμερα, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ρέθυμνο.
Το 1967 η Ακαδημία Αθηνών εκδίδει τον 6ο τόμο του έργου «ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ», που περιελάμβανε τις προξενικές εκθέσεις των Ελλήνων προξένων στην Κρήτη κατά την επανάσταση του 1866 – 69.
Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Ελευθέριος Πρεβελάκης και Βασιλική Πλαγιαννάκου – Μπεκιάρη, με τα στοιχεία που εκείνη την εποχή έχουν στην διάθεσή τους, στο εισαγωγικό σημείωμα του έργου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι: «Διά του δημιουργηθέντος ρήγματος ο στρατός εισήλασεν εις την Μονήν, εντός της οποίας ο αγών συνεχίσθη σκληρός, στήθος προς στήθος, εκορυφώθη δε διά της ανατινάξεως της πυριτιδαποθήκης υπό του κ. Γιαμπουδάκη ή υπό του εξ Ανωγείων Εμμ. Σκουλά.
Η χούντα των συνταγματαρχών δεν υιοθέτησε την θέση της Ακαδημίας Αθηνών και συνέχισε να τιμά μονομερώς τον κ. Γιαμπουδάκη. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, το ελληνικό κράτος υιοθετεί την άποψη της Ακαδημίας Αθηνών και έκτοτε αποτελεί την επίσημη θέση του.
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. 490 π.χ. – 1953.
-ΑΡΧΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ-
ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ 1989.
(Έκδοση για την εφ. Το «ΒΗΜΑ» 2014. Σελ. 298. Α.Α. 41. Και Σελ. 80. Α.Α. 5.)
«…Αφού καταλήφθηκε η Μονή, ο κ. Γιαμπουδάκης ή ο δάσκαλος Εμμ. Σκουλάς (σύμφωνα με νεότερη άποψη) ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη της Μονής…».
Το υπουργείο παιδείας επίσης, προσαρμόζοντας τα σχολικά βιβλία στα δεδομένα αυτά δεν αναφέρει όνομα πυρπολητή, λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει, στο βιβλίο της Γ΄ λυκείου, όπου και υπάρχει το μάθημα. (σελ. 189 – 190). «Τα γεγονότα του πρώτου έτους κορυφώθηκαν με την πολιορκία και το ολοκαύτωμα της ιστορικής Μονής Αρκαδίου.
Οι γενέτειρες επίσης του Κωνσταντίνου Γιαμπουδάκη και Εμμ. Σκουλά, Άδελε και Ανώγεια, σε σχετικό ερώτημά τους προς την Ακαδημία έχουν λάβει την ίδια απάντηση. Γιαμπουδάκης ή Σκουλάς.
Η πρώτη φήμη που διαδόθηκε μετά την ανατίναξη, σε Κρήτη, Ελλάδα και εξωτερικό, ήταν ότι κάποιος ιερωμένος, ή ο ηγούμενος Γαβριήλ ή ο μοναχός Μανασής, είχε βάλει πυρ στην μπαρουταποθήκη. Λίγες μέρες όμως αργότερα αρχίζει να αναφέρεται το όνομα του Εμμ. Σκουλά ως πυρπολητή. Το επόμενο επίσης διάστημα ακούστηκαν τα ονόματα του Ντελή Δράκου από τις Γωνιές Μαλεβιζίου και του φρούραρχου Δημακόπουλου, αλλά δεν φαίνεται να υπήρξε συνέχεια στις περιπτώσεις αυτές. Η είδηση για τον Σκουλά έχει ταυτοποιηθεί σήμερα, από έξι διαφορετικές πηγές και σημεία πάνω στην Κρήτη.
1) ΑΝΩΓΕΙΑ. ΕΚΘΕΣΗ Σ. ΝΙΩΤΗ – Γ. ΣΚΟΥΛΑ (Μπογκιόρνου), βάση της μαρτυρίας του διασωθέντος παπά Γεράσιμου Στρατήγη. Η έκθεση έχει δημοσιευθεί από πλήθος εφημερίδων της εποχής. Ενδεικτικά:
1) ΝΟΜΟΣ – ΣΥΡΟΥ 26 – 11 – 1866
2) ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΘΗΝΑ 26 – 11 – 1866
3) ΕΛΠΙΣ ΑΘΗΝΑ 29 – 11 – 1866
4) ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΘΗΝΑ 29 – 11 – 1866
Αναφέρει η έκθεση:
«…Τα παράθυρα και όλαι αι πολεμίστραι εξερεύγοντο ζωηρότατον πυρ κατά των εφορμούντων, οίτινες έπιπτον σωρηδόν, αφού δε εγέμισεν η αυλή του Μοναστηρίου Τούρκους, έδωκε πυρ εις τον υπόνομον ο Εμμ. Α. Σκουλάς, εικοσαετής ανδρείος και πεπαιδευμένος νέος καθώς ομολογεί ό μόνος σωθείς παππά Γεράσιμος (Στρατήγης) εκ Χαλέπας».
2) ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Έκθεση του υποπρόξενου της Ελλάδος στο Ηράκλειο, Ιωάννη Μπαρουξάκη, προς τον υπουργό εξωτερικών της Ελλάδος, Επαμεινώνδα Δεληγιώργη.
Η έκθεση, το πρωτότυπο κείμενο και η μετεγγραφή, είναι δημοσιευμένα στο βιβλίο του Απόστολου Παπαϊωάνου «ΜΑΝΟΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ». Έκδοση: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2005. Αναφέρει ο Μπαρουξάκης. «…διότι οι επαναστάται είχον απηυδήσει και δεν ηδύναντο πλέον να μάχωνται μετά της ιδίας δυνάμεως μεθ’ ής ήρξαντο και ότι αφ’ ου εισήλασαν εν τη Μονή πολλοί Οθωμανοί, είς νέος εικοσιπενταετής Σκουλάς, αδελφός του οπλαρχηγού, κατά προηγουμένην συνεννόησιν και απόφασιν των συμπολεμιστών του, έδωκε πύρ εις την πυριταποθήκην και ανέτρεψε την Μονήν μεθ’ όλων των συναδέλφων του και των εισβαλόντων οθωμανών».
Ο Μπαρουξάκης στο ίδιο έγγραφο, ως πηγή της πληροφορίας του αναφέρει οικογένειες Κρητών προσφύγων, οι οποίες μετά την ανατίναξη της Μονής ήρθαν με πλοίο από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο.
3) ΡΕΘΥΜΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΞΕΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡ. ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ.
ΕΚΔΟΣΗ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ. 2015. Σελ. 30 και 31.
«…Αντικατοπτρίζει τους θυσιασθέντες μετά του λεοντόθυμου που έθεκεν πύρ, Εμμ. Σκουλά, ανδρός αγωνισαμένου υπέρ του ανθρωπίνου δικαίου. Αναμνήσω του ιερού εκείνου και σεμνού δράματος του δίκην αστέρος λάμποντος εν των στερεώματι της γης ταύτης. Eκφράσω τον σεβασμόν προς τους Γαβριήλ Δημακόπουλον των Διοσκούρων Χαιρετών των ατρομήτων Δασκαλάκηδων, του Βενιανάκη, του Κουτρούλη, του Παχλή, του Κούβου, του Δεληδράκου, του Σ. Καλαματιανού, του Γιαμπουδάκη, του Ανθίμου, του Σαουνάτσου, του Ζαχαρία ισοτίμων προς τους επίσης μεγακλεείς της Κρήτης άνδρας Διογένην, καπετάν Τσελεπάκην, Σαββόπουλον Νι., Αλεβιζάκην, Τανζιδάκην, παππά Κρανιώτην Κοκκινίδην και τέλος τον ήρωα πυρπολητήν Εμμ.Σκουλά».
4) ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ
ΠΗΓΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΡΙΑΡΗ – Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ
Το έγγραφο αυτό το δημοσιεύει ο Παναγιώτης Κριάρης (σελ. 258) με την υποσημείωση από τον ίδιο, ότι πιθανόν είναι υποβολιμιαίο. Ως πηγή του εγγράφου αναφέρει το Ι.Α.Κ. στα Χανιά.
«… Την νύκτα της 8ης εκατέβη από ένα παράθυρον ο παπα Νικόλαος Κρανιώτης, ο οποίος μετέβη εις τον αρχηγόν (Κορωναίον) και του εδήλωσεν ότι δεν εδειλίασαν οι εν τη Μονή, αλλά από τα 250 όπλα μόνον τα 100 έμειναν ακόμα χρήσιμα.
Το πρωί της άλλης ήρχισαν να ρίχνουν δύο πεδινά πυροβόλα τα οποία έστησαν από την ανατολικήν θύραν και περί το απόγευμα ήνοιξαν δύο χαλάστραι εις το τείχος. Έγινε τότε γενική έφοδος, αλλά καταστράφηκε τότε ολόκληρον το 1ον τάγμα του Μουσταφά.

Διαβάστε την συνέχεια... »

 

Ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες:Μανόλης Σαμόλης

Πλήθος κόσμου αλλά και επισήμων κατέκλυσαν από νωρίς την αίθουσα “INFOCOST”, του “Εργαστηρίου Γνώσης” της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, για να παραστούν στα εγκαίνια της πρώτης διαδικτυακής σύνδεσης , του CSI Institute, που ξεκίνησε από τα Ανώγεια, με σκοπό να εκπαιδεύσει τα παιδιά αρχικά στον προγραμματισμό του ηλεκτρονικού υπολογιστή και την εκμάθηση κώδικα και αργότερα στην ρομποτική. Μέσω της ειδικής πλατφόρμας Blackboard, ότι καλύτερο υπάρχει στην τεχνολογία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έγινε και διαδικτυακή σύνδεση με τις υπόλοιπες τέσσερις περιοχές που συμβολικά  μαζί με τα Ανώγεια ξεκινούν το πρόγραμμα που εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Πρόεδρος του CSI Institute αντιστράτηγος ε.α Εμμανουήλ Σφακιανάκης.

Στα Ανώγεια χτυπούσε η καρδιά του CSI στην αίθουσα που με πολύ μεράκι έφτιαξε ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης και το Εργαστήρι Γνώσης του Αγίου Γεωργίου, τα τριάντα παιδιά της περιοχής ηλικίας 12 έως 18 είχαν πάρει τις θέσεις τους και η πρώτη σύνδεση έγινε με Αμοργό, Καστοριά, Φυλή και Πλατανιά, ενώ μετά τις 13 Νοεμβρίου θα βγει το πρόγραμμα και θα ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματα προγραμματισμού και αργότερα όταν εξασφαλισθούν τα χρήματα και ρομποτικής.

Στην αίθουσα του Εργαστηρίου Γνώσης βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ο πρόεδρος του CSI Institute Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ο Κωνσταντίνος Νάκος της εταιρίας Cosmolearn, οι Αντιδήμαρχοι Ανωγείων Ζαχαρίας Σουλτάτος και Δημήτρης Πασπαράκης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαίρη Σταυρακάκη-Μπαγκέρη,ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πρωϊας, αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων και ο Αχιλλέας Κεφαλογιάννης που συνεισέφερε τα μέγιστα για την μετατροπή της αίθουσας, μαζί με την οικογένεια του στην μνήμη του Ηρακλή Κεφαλογιάννη. Στους επίσημους καλεσμένους προσφέρθηκαν τσάντες με δώρα, προσφορά του Δήμου Ανωγείων που στέκεται αρωγός στην προσπάθεια, ενώ γυναίκες του Εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας προσέφεραν δώρα και τους φόρεσαν παραδοσιακούς μαντηλέδες. Τα εγκαίνια τέλεσε ο π.Ανδρέας και στη μίλησε συνέχεια στον κόσμο για το ξεκίνημα του Ινστιτούτου Εκμάθησης Κώδικα και για τη σημασία που έχει για την ευρύτερη περιοχή. Τα δικά τους μηνύματα από την εκδήλωση έστειλαν τόσο ο εμπνευστής της ιδέας Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ο Χρήστος Παππούς δήμαρχος Φυλής, περιοχής που είναι επίσης στο πρόγραμμα και τέλος ο δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης που στηρίζει εμπράκτως το πρόγραμμα που ξεκινάει από τα Ανώγεια.

π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης

“Η παρουσία σας εδώ είναι πέρα από τιμή και μια ευθύνη ώστε να αποδείξουμε για μια ακόμη φορά πως η Ελλάδα είναι μια γειτονιά στην οποία οφείλουμε να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο..”

“Σας καλωσορίζουμε στον τόπο του ορεινού Ψηλορείτη, στον όμορφο Μυλοπόταμο, στα Ανώγεια της ιστορίας, της παιδείας, του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών, των ανθρώπων. Και οι άνθρωποι είναι που στένουν τον τόπο. Οι άνθρωποι είναι που καλούνται να πάρουν το χθες, να το προσφέρουν στο σήμερα και να ανοίξουν με όσο κόπο επιτρέπει ο Θεός, το δρόμο για το αύριο. Οι άνθρωποι όμως για να οδηγηθούν και να οδηγήσουν χρειάζονται τρεις βασικούς πυλώνες. Την ομόνοια, την ασφάλεια και την παιδεία. Αυτούς τους πυλώνες εμείς εδώ στα Ανώγεια τους διατηρούμε και συνεχώς τους επιμελούμαστε.

Η επιλογή του φίλου μας Μανόλη Σφακιανάκη, να μας επιτρέψει να φιλοξενήσουμε την προσπάθεια του και το πρόγραμμα του για την υποστήριξη όλων μας και κυρίως των νέων μας σε όλη τη χώρα, σχετικά με την τριβή και τη σχέση τους με το αναγκαίο εργαλείο που λέγεται υπολογιστής και διαδίκτυο, είναι πέρα από τιμή και μια ευθύνη ώστε να αποδείξουμε για μια ακόμη φορά πως η Ελλάδα είναι μια γειτονιά στην οποία οφείλουμε να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο.

 

Είναι η χώρα μας μια πόρτα που οδηγεί στην εστία που όλοι έχουμε ανάγκη, όχι μόνο για να υπάρχουμε αλλά και για να αφήνουμε πίσω μας όλα τα καλά. Και αυτό που ξεκινάει σήμερα στα Ανώγεια με τον αδερφό μας Μανόλη είναι καλό. Καλό για όλους μας μιας και έχει σχέση με την καθημερινότητα μας, αλλά και τις επιταγές ενός σύγχρονου κόσμου που απαιτεί όμως ιδιαίτερη προσοχή. Συν θεό λοιπόν και συν προσοχή, συν αλληλεγγύη και συν ομόνοια, εμείς εδώ από τα Ανώγεια ανοίγουμε  ακόμη μια φορά την αγκαλιά μας ώστε να φωλιάσει το καλό. Ευχαριστούμε το στρατηγό και όλους όσοι συνεπικουρούν το έργο του μα πάνω από όλους ευχαριστούμε το θεό που μας επιτρέπει το φως..”

Εμμανουήλ Σφακιανάκης

” Αναπτύσσουμε σιγά σιγά και πιλοτικά τον προγραμματισμό από τα Ανώγεια και τα υπόλοιπα τέσσερα σημεία με στόχο να απλωθούμε σε όλη την Ελλάδα. Αρχικά με προγραμματισμό και εν συνεχεία με την ρομποτική..”

“Καταρχήν ευχαριστώ τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου και έχουν έρθει εδώ για να στηρίξουν το πρόγραμμα. Εννοείται ότι ο π.Ανδρέας έχει κάνει θαύματα, αυτό το βλέπετε όλοι σας. Όταν του το είπα πριν λίγο καιρό ότι θα ξεκινήσω από τα Ανώγεια και θέλω να φτιάξεις το σπίτι του CSI στάθηκε αμέσως δίπλα μου με όλες τους τις δυνάμεις. Εσείς τα παιδιά πρέπει να μπείτε σε αυτόν τον κόσμο της εκμάθησης κώδικα παράλληλα με το σχολείο σας. Όπως είπε και ο πρόεδρος Ομπάμα 20 μέρες πριν αποχωρήσει, όποιος δεν γνωρίζει προγραμματισμό θα έχει πλέον πρόβλημα στη ζωή του και ειδικά τα νέα παιδιά. Το CSI είναι ένα Ινστιτούτο γνώσης και πληροφορικής. Αναπτύσσουμε σιγά σιγά και πιλοτικά τον προγραμματισμό από τα Ανώγεια και τα υπόλοιπα τέσσερα σημεία με στόχο να απλωθούμε σε όλη την Ελλάδα. Αρχικά με προγραμματισμό και εν συνεχεία με την ρομποτική που καθυστερεί λίγο γιατί για να αγοραστούν τα ρομποτάκια χρειάζονται χιλιάδες ευρώ τα οποία πιστεύω ο Θεός θα στείλει, για να μπορέσουμε να κάνουμε την αρχή ξανά από τα Ανώγεια και στα ρομπότ και στη συνέχεια να πάμε και στις άλλες πόλεις.

Το όραμα μας είναι να βρούμε νέα ταλέντα από τη χώρα μας για να μπορέσουμε να τα εξελίξουμε σε όλο τον κόσμο. Και στην προηγούμενη δουλειά που ήμουν έβλεπα ότι τα νέα παιδιά έχουν έφεση στην πληροφορική. Όμως όταν ένα παιδί είναι από τα Ανώγεια, την Ανάφη και αλλού, δεν έχει ευκαιρίες να μάθει προγραμματισμό. Έτσι λοιπόν εμείς θα προσεγγίσουμε αυτά τα παιδιά που θα ξεχωρίσουν στην πληροφορική και έχουμε τον τρόπο να τα σπρώξουμε σε νέες αγορές και γνώσεις, παράλληλα με υποτροφίες που έχουμε και στο μέλλον θα έχουμε ακόμα περισσότερες.

 

Το CSI σήμερα πήρε σάρκα και οστά. Ήδη τώρα που μιλάμε υπάρχουν συνδεδεμένοι οι άλλοι φίλοι από Καστοριά, Αμοργό, από Ανάφη και Φυλή. Όπως είπε και ο π.Ανδρέας, η Ελλάδα να γίνει μια γειτονιά. Πιστεύω σε τρεις μήνες που θα αναπτυχθεί το CSI περισσότερο, θα είστε εδώ σε μια οθόνη και θα βλέπετε όλη τη χώρα. Θα είμαστε σε 52 νομούς με τα παιδιά που θέλουν και ενδιαφέρονται μετά το σχολείο τους να μαθαίνουν Πληροφορική. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε εξίσου δυναμικά..”

 Χρήστος Παππούς

” Είναι σημαδιακό ότι από τα ιστορικά Ανώγεια ξεκινάει αυτό το πρόγραμμα και είμαι σίγουρος ότι θα έχει επιτυχία..”

“Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία, πρώτα τον π.Ανδρέα και στη συνέχεια το φίλο δήμαρχο Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη που είναι και αυτός καθηγητής, εγώ Φυσικός αυτός Μαθηματικός. Τον στρατηγό μας Μανόλη Σφακιανάκη, τον κύριο Νάκο, όλους και όλες εσάς. Μα πάνω από όλα στο φίλο και αντιδήμαρχο μου κ.Χατζητρακόση που είναι και πρόεδρος επιτροπής παιδείας που είναι τώρα στο δήμο Φυλής. Και στα παιδιά που έχουν την υπομονή στο δήμο μου για να έρθουν σε επαφή με τα Ανώγεια. Να ευχηθώ καλή αρχή. Όλα τα παιδιά να προχωρήσουν μπροστά. Είναι σημαδιακό ότι από τα ιστορικά Ανώγεια ξεκινάει αυτό το πρόγραμμα και είμαι σίγουρος ότι θα έχει επιτυχία..”

Εμμανουήλ Καλλέργης

“Θα είμαστε δίπλα σε εσάς και στον π.Ανδρέα για οτιδήποτε χρειαστεί για το CSI καθώς όλοι στον Δήμο Ανωγείων το θεωρούμε ως εξαιρετική ευκαιρία για τους νέους της περιοχής μας. .”

“Σας καλωσορίζω στρατηγέ και εσάς και ολόκληρη την ομάδα σας και σας ευχαριστώ που επιλέξατε τα Ανώγεια για να ξεκινήσετε το πρόγραμμα εκμάθησης κώδικα. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι θετικό ιδιαίτερα βέβαια για τα νέα παιδιά στα οποία δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία γνώσης, κάτι το οποίο θα φανεί και στην πορεία του προγράμματος που είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχει. Θα είμαστε δίπλα σε εσάς και στον π.Ανδρέα για οτιδήποτε χρειαστεί για το CSI καθώς όλοι στον Δήμο Ανωγείων το θεωρούμε ως εξαιρετική ευκαιρία για τους νέους της περιοχής μας. Σας ευχαριστούμε όλους θερμά..”

Μετά την εκδήλωση παρατέθηκε τραπέζι στην παραδοσιακή ταβέρνα “Αροδαμός”. Τα αυθεντικά Ανωγειανά εδέσματα συνόδευσε υπέροχα με το μαντολίνο και τη φωνή του ο  γαμπρός του π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη Βασίλης Σωπασής, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το ξεκίνημα από τα Ανώγεια της εκμάθησης κώδικα και ρομποτικής, που σίγουρα θα δώσει διεξόδους αλλά και ευκαιρίες στα νέα παιδιά της ευρύτερης περιοχής.

Ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Λευτέρης Μπέρκης, αφιέρωσε μια προσωπική του μαντινάδα για την περίσταση, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

 “Από τα Ανώγεια ξεκινά κάθε καλό στον τόπο,

γιατί είναι πάντα ανοιχτά, τα μάθια των ανθρώπων..”

 

“Το CSI Institute ξεκινάει από τα Ανώγεια της Κρήτης, με την ευλογία της Εκκλησίας, προς πέντε προορισμούς, με σκοπό να εκπαιδεύσει τα παιδιά μας, και συγκεκριμένα τα παιδιά των περιοχών των Ανωγείων, της Αμοργού, και των Δήμων Φυλής, Πλατανιά και Καστοριάς. Πιλοτικά, αρχικά στον Προγραμματισμό Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Εκμάθηση Κώδικα), και στη συνέχεια στη Ρομποτική, μέσω ειδικών προγραμμάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων καταξιωμένοι επιστήμονες θα προσφέρουν δωρεάν τις γνώσεις τους μέσω του Διαδικτύου και της ειδικής Πλατφόρμας BlackBoard, η οποία χρησιμοποιείται διεθνώς από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η πλατφόρμα Blackboard, παρέχεται δωρεάν από την εταιρεία του Κ. Νάκου Κωνσταντίνου, Cosmolearn, για να επιμορφωθούν τα παιδιά εξ αποστάσεως και στις έδρες των σχολείων τους, απογευματινές ώρες και μετά τα πρωινά τους μαθήματα, εθελοντικά, δύο φορές την εβδομάδα. Το πρόγραμμα του CSI Institute, το οποίο ονομάζεται «Μάθηση χωρίς σύνορα» θα αρχίσει πιλοτικά τη λειτουργία του τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 16:00, από την Εκκλησία των Ανωγείων και την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που ο ιερέας Ανδρέας Κεφαλογιάννης δημιούργησε για αυτό τον σκοπό, με ταυτόχρονες παράλληλες συνδέσεις στα σημεία που αναφέρονται παραπάνω. Το CSI Institute, μετρώντας μόλις μερικούς μήνες από τη δημιουργία του, βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στους πολίτες μέσα από μεγάλο αριθμό ημερίδων που έχει πραγματοποιήσει σε όλη την Ελλάδα, με στόχο το κοινό όφελος και την προσφορά του στη νέα γενιά. Θερμές ευχαριστίες προς τις εταιρείες Aegean Airlines και Hertz, οι οποίες έχουν συνδράμει ουσιαστικά στο μέχρι τώρα έργο μας, μέσω της εξασφάλισης των μετακινήσεών μας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Αντιστράτηγος ε.α. Εμμανουήλ Σφακιανάκης”

Γράφει η Αρετή Κοκκίνου

(Από http://www.mousikogramma.gr)

Το πρόσωπο της συνέντευξης αυτής είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους σύγχρονους Έλληνες στιχουργούς που έχει ήδη αφήσει σημαντική παρακαταθήκη 25 χρόνων και βάλε στην ελληνική δισκογραφία. Έπεται δυναμική συνέχεια, αφού, μεταξύ των άλλων, μάς δίνει και την πληροφορία της επερχόμενης κυκλοφορίας της νέας του δουλειάς. Ο κ. Κώστας Φασουλάς με τα λεγόμενά του μού απέδειξε ακόμα μια φορά τη δύναμη του Λόγου και των στίχων που, αφού όπως αναφέρει: «Είναι όπως τα δέντρα. Άλλα ριζώνουν σε γκρεμούς, άλλα σε ισιώματα και άλλα μέσα στην πόλη…..».

Ο ποιητικός του λόγος, ακόμα και στο πλαίσιο μιας συνέντευξης, είναι μια πνευματική απόλαυση που μοιράζομαι με τους αναγνώστες μας.

Από το «Κράτα καρδιά μου ενός λεπτού σιγή» το 1992 μέχρι το σήμερα η διαδρομή πλούσια και το πλήθος των τραγουδιών μεγάλο. Έχουν αλλάξει τα πράγματα και οι καταστάσεις που σας εμπνέουν;

Νομίζω ότι έχουν πληθύνει τα πρόσωπα της αγωνίας μου. Ευτυχώς, εκπλήσσομαι διαρκώς με τα παράξενα του κόσμου μας. Ευτυχώς, με ελέγχω ακόμη, με στενό μαρκάρισμα για όσα γράφω και για όσα λέω, κι ένα ακόμη ευτυχώς: Η σχεδόν βέβαιη υποψία μου, ότι μόλις τώρα αρχίζω να επισκέπτομαι τον πυρήνα της προσωπικής μου γραφής. Είναι φανερό, πως αυτός ο δαίμονας που παραστέκει στην άκρη της κάθε σελίδας, θα έχει πάντα λόγο, και πάντα θα υπονομεύει με μεγάλα ερωτηματικά, τα μικρά εκείνα θαυμαστικά σου…

Πιστεύετε ότι προσδιορισμοί όπως “μοντέρνος στίχος”, “σημερινός στίχος”, “εμπορικός στίχος” έχουν κάποιο ουσιαστικό περιεχόμενο; Πώς ορίζεται κατά τη γνώμη σας;

Πολλές φορές τα λεκτικά παιχνίδια τα εφεύρουμε σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε αυτό που αδυνατούμε να προσδιορίσουμε. Το ελληνικό τραγούδι, βρίθει κατηγοριών, ειδών και ετικετών. Ειλικρινά έχω μπερδευτεί. Όμως, την απάντηση σε όλα αυτά, τη δίνει τα ίδιο το τραγούδι, από όποια περιοχή και αν προέρχεται. Είναι το τραγούδι της Υψηλής τάσης. Τα συμπτώματά του γνωστά. Κόμπος στο λαιμό, ξάφνιασμα χαράς ή λύπης, ερχομός της συγκίνησης και αναστάτωση της μνήμης. Κι αυτό ακριβώς το τραγούδι, είναι μοντέρνο, εμπορικό, σημερινό, και πιο παλιό κι απ’ τα παλιά ακόμη…

Έχετε ποτέ γράψει στίχους “κατά παραγγελία”;

Αρκετές φορές! Είναι περίπου γοητευτικό, να σου ζητεί κάποιος να «τοποθετηθείς» πάνω σε μια ιδέα που σου προτείνει. Τα τραγούδια που έχω γράψει για τηλεοπτικές σειρές έχουν όλα αυτόν τον εργασιακό πυρήνα.

Έχω την αίσθηση ότι οι στιχουργοί είναι (ίσως και διεθνώς) οι πιο σημαντικοί αλλά και οι πιο αδικημένοι συντελεστές των τραγουδιών που ακούμε. Πιστεύετε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του τρόπου που έχει λειτουργήσει το star system ή είναι ανθρωπίνως αναπόφευκτο, λόγω της από σκηνής λάμψης των ερμηνευτών;

Ξέρετε, όλο αυτό μου θυμίζει τον άστοχο εκείνο αφορισμό, που βάφτισε τους αριστερούς ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς ως «ποιητές της ήττας». Είναι σχεδόν αφορισμός να μιλάμε για αδικημένους στιχουργούς. Η θέση του λόγου μέσα στο τραγούδι είναι κεντρική, φτάνει ο συγκυβερνήτης συνθέτης να έχει κι αυτός ευστοχήσει στο σχεδίασμα του ταξιδιού. Για την έξω από το τραγούδι θέση μας, αυτή ορίζεται και καθορίζεται από εμάς τους ίδιους. Αν, για παράδειγμα, θέλεις να γίνεις διάσημος ή λαθροδιάσημος μέσα από αυτό που κάνεις, αν θέλεις να βγάλεις χρήματα, (καλά, σε αυτό χάσαμε όλοι!), αν επιθυμείς να αποκτήσεις άποψη δημογέροντα, ως άνθρωπος της τέχνης και άλλα πολλά. Έτσι κι αλλιώς, όλοι μας κάπου αναφερόμαστε. Άλλος αναφέρεται στην τσέπη του, άλλος στο χωριό του, άλλος στους συγγενείς του, άλλος στη ψυχή του. Το θέμα είναι πού αναφέρεσαι.

Ποιά η εμπειρία σας από τους νέους στιχουργούς του «Μικρού Πολυτεχνείου» όπου διδάσκετε; Σε ποιο βαθμό η ποίηση και η στιχουργία διδάσκονται;

Συναντιέμαι με τον ενθουσιασμό και την αγωνία νέων ξεχωριστών συναδέλφων, γεγονός που ενισχύει τη θερμοκρασία της προσωπικής μου αναζήτησης Τους ευχαριστώ γι’ αυτό.

Ασφαλώς και δεν εμβολιάζω το στιχουργικό τάλαντο! Αυτό υπάρχει, κι εγώ με τη σειρά μου συνομιλώ με τον ανήσυχο και κάποιες φορές αδιαμόρφωτο κόσμο του. Οι στίχοι είναι όπως τα δέντρα. Άλλα ριζώνουν σε γκρεμούς, άλλα σε ισιώματα και άλλα μέσα στην πόλη. Ο στιχουργός αναζητά τον ίσκιο που του πάει, τον κορμό που θα ακουμπήσει τη πλάτη του. Κι αλίμονο, αν ακουμπήσει σε ξένο δέντρο.

Πώς βλέπετε τη σύγχρονη πραγματικότητα… Πού εστιάζεται η ανησυχία σας;

Αυτή η αλύπητη θεριστική μηχανή, για την ταχύτητα του καιρού μας λέω, που παλιώνει αυτόματα το ζωντανό σήμερα και προσβάλει τον ωφέλιμο εγωισμό του χρόνου, αυτή ακριβώς η ταχύτητα, με τρόπο μαφιόζικο και ύπουλο, θαρρείς και απενεργοποιεί το συναίσθημα, αφαιρώντας από αυτό τη συγκινησιακή του ορμή. Με ταχύτατους διασκελισμούς, χωρίς ποτέ να κόβει το νήμα, υπονομεύει με τρόπο έντονο τη μνήμη. Είναι τόσο ισχυρή, που μου προκαλεί το φόβο.

??????????

Η ελληνική μουσική βιομηχανία, βιώνει αυτή τη στιγμή την απόλυτη παρακμή της. Ποια είναι η θέση του τραγουδιού, μέσα στη νέα αυτή πραγματικότητα;

Η αλαζονεία και ο πρόχειρος σχεδιασμός, είναι στοιχεία που οδηγούν στην παρακμή. Όμως, εδώ να διευκρινίσουμε κάτι σημαντικό! Η παρακμή της μουσικής βιομηχανίας, δε σημαίνει και παρακμή του ελληνικού τραγουδιού. Το αντίθετο μάλιστα! Θα το δείτε και σύντομα, η νέα αυτή πραγματικότητα να δίνει καινούργιες πνοές στα μουσικά μας πράγματα. Είναι φανερό, ότι σιγά- σιγά οι δημιουργοί ξαναπαίρνουν τη θέση που τους ανήκει.

Τι σχεδιάζετε καλλιτεχνικά αυτό τον καιρό;

Μέσα στο 2018 ελπίζω να κυκλοφορήσει ο δίσκος που χρόνια τώρα έχω σημαδέψει, ως βαθιά προσωπική μου επιθυμία. Οκτώ συνθέτες και τραγουδοποιοί, που πολύ εκτιμώ, έχουν μελοποιήσει στίχους μου για το έργο αυτό. Τον ερμηνευτή θα τον κρατήσω ως έκπληξη…

Περιμένουμε λοιπόν με πολύ μεγάλη χαρά…Σας ευχαριστούμε πολύ!

Κι εγώ σας ευχαριστώ…

 Ο κατάδικος (Μουσική: Μπάμπης Στόκας, Στίχοι: Κώστας Φασουλάς)  https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=69GmCuCvZwM

 

Νέες εντυπωσιακές εισόδους, αλλά και πλήθος σημαντικότατων ευρημάτων, που υποδηλώνουν τη σπουδαιότητα του τεράστιου, λαβυρινθώδους μινωικού ανακτόρου της Ζωμίνθου στον Ψηλορείτη, αποκάλυψε η φετινή ανασκαφή, που διεξήχθη επί έξι εβδομάδες (Ιούλιο-Αύγουστο) από την επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων Δρ Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη.

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «νέα στοιχεία προέκυψαν και για την εσωτερική διαρρύθμιση του συγκροτήματος και την αρχιτεκτονική του (κλίμακες, πλούσιος διάκοσμος), ενώ πλήθος ήταν και τα ευρήματα από την έρευνα στο εσωτερικό του και στα δωμάτιά του, όπου μεταξύ άλλων εντοπίσθηκε ένα ιδιαίτερα σπάνιο νόμισμα Μάρκου Αυρηλίου (161- 180 μ.Χ.). Όλα, στοιχεία που υποδηλώνουν τη σπουδαιότητα αυτού του τεράστιου, λαβυρινθώδους κτιρίου, εδραιώνοντας τις απόψεις για τον χαρακτήρα του σε υψόμετρο 1.200 μέτρων», συμπληρώνει το ΥΠΠΟΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το ανάκτορο της Ζωμίνθου εντοπίσθηκε και ανασκάφηκε ένα τμήμα του από τον Γιάννη Σακελλαράκη στη δεκαετία του ’80. Η τελευταία περίοδος των συστηματικών ανασκαφών άρχισε το 2004 και συνεχίζεται.

Ως προς τα νέα στοιχεία που δίνει το ΥΠΠΟΑ, ξεχωρίζουν τα εξής:

-Δύο είναι οι νέες είσοδοι, εκ των οποίων η πρώτη στη βορειοανατολική γωνία του ανακτόρου είναι ιδιαίτερα προσεγμένη διαθέτοντας και προθάλαμο με θρανία στις δύο πλευρές του. H είσοδος αυτή οδηγεί μέσω ενός μεγάλου διαδρόμου στο σπουδαίο ιερό της ανατολικής πτέρυγας στο οποίο έχουν αποκαλυφθεί ήδη βαθμιδωτός βωμός και βόθρος.

-Εντοπίσθηκε επίσης η είσοδος της νοτιοανατολικής γωνίας, η οποία όμως δεν σώζεται σε καλή κατάσταση, καθώς υπέστη πολλές μετασκευές στα Μυκηναϊκά και Ρωμαϊκά χρόνια, αλλά και μεγάλη καταστροφή λόγω των αρχαιοκαπηλικών δράσεων της δεκαετίας του ’60. Φαίνεται ωστόσο πως ήταν μεγαλοπρεπέστατη, οδηγώντας με κλίμακες, που ξεκινούσαν από το κατώτερο επίπεδο του λόφου, όπου είναι κτισμένο το ανάκτορο, στην κεντρική αυλή του.

-Μία ακόμη εσωτερική σκάλα αποκαλύφθηκε κατά την ανασκαφή, ενώ οι τοίχοι, μερικοί από τους οποίους σώζονται σε ύψος έως και τριών μέτρων, αποδεικνύουν ότι το κτήριο ήταν πολυώροφο. Τα δάπεδα, που ήρθαν και φέτος στο φως, άλλα από λαμπερό ασβεστόλιθο κι άλλα βοτσαλωτά υποδηλώνουν την πολυτέλεια που επικρατούσε στο εσωτερικό του, το ίδιο και τα τοιχογραφημένα κονιάματα που κοσμούσαν τα δωμάτια, δείγμα εκλέπτυνσης της εποχής και των κατοίκων του.

-Σε πολυτελή χώρο, που βρίσκεται πάνω από το μεταλλουργικό εργαστήριο, ήρθαν στο φως σφραγίδες (η μία από τις οποίες με παράσταση ιερού κόμβου είχε πέσει από τον άνω όροφο), περίαπτα όπως αυτό σε σχήμα αχιβάδας, ρυτό (λατρευτικό αγγείο) με διακόσμηση σπειρών και τμήμα αγγείου με ανάγλυφη διακόσμηση μικρού χοίρου.

-Επίσης, βρέθηκαν λίθινες θήκες οι οποίες θα περιείχαν πολύτιμα αντικείμενα, τα οποία ασφαλώς πήραν μαζί τους οι ένοικοι αφήνοντας πίσω τους ελάχιστα λείψανα, όπως έναν μικρό χάλκινο σκαραβαίο, τοπική μίμηση των αιγυπτιακών, μία σφραγίδα και πολλά θαλάσσια όστρεα μη βρώσιμα, που δείχνουν ότι στην περιοχή λατρευόταν θεότητα στην θαλάσσια εκδοχή της, όπως γνωρίζουμε και από την Κνωσό.

-Αποκαλύφθηκαν επίσης χάλκινα αντικείμενα (π.χ. εγχειρίδια), λίθινα αγγεία, σφραγίδες, ένα οστέινο πλακίδιο το οποίο μοιάζει με αυτά που κοσμούν το περίφημο ζατρίκιο της Κνωσού, τμήματα μεγάλων πίθων και πήλινων αγγείων, κεραμεικοί τροχοί, καθώς και λείψανα κυψελών, ένδειξη της ενασχόλησης των κατοίκων και με τη μελισσοκομία, εκτός βέβαια από την εκμετάλλευση της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας του Ψηλορείτη.

-Αποδεικνύεται έτσι το εύρος και ο χαρακτήρας των δραστηριοτήτων των ενοίκων του ανακτόρου πάνω στο βουνό, που ήταν βεβαίως οικονομικός, πολιτικός και θρησκευτικός. Η σύνδεσή του αφενός με την Κνωσό -η πρώτη εγκατάσταση στη Ζώμινθο στα 1900 π.Χ. σχεδόν ταυτίζεται χρονολογικά με αυτήν της Κνωσού- και αφετέρου με το Ιδαίο ‘Αντρο, που υπήρξε το σπουδαιότερο και ίσως παλαιότερο ιερό της Κρήτης δείχνει τη μεγάλη σημασία του. Ο κύριος λόγος ασφαλώς που και οι κατακτητές του νησιού, οι Μυκηναίοι καταρχάς και οι Ρωμαίοι αργότερα, θέλησαν να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο.

 

 

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Ανωγειανός Βασίλης Δακανάλης, ο εγγονός του θρυλικού “Βασσώ” επιβράβευσε με υποτροφίες τους πρώτους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σε μια πολύ όμορφη τελετή που έγινε στην αίθουσα των δημοτικών συμβουλίων και που διοργάνωσε η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Ανωγείων. Ο Βασίλης παρέδωσε μια επιταγή των 1000 ευρώ σε καθένα από τους τρεις πρώτους μαθητές, μια υποτροφία και ένα ιδιαίτερα σημαντικό βοήθημα για τους μαθητές  ενόψει της εισόδου τους σε Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Η συγκεκριμένη υποτροφία δίδεται στον πρώτο κάθε ομάδας προσανατολισμού, ανεξάρτητα από των αριθμό των μορίων. Οι μαθητές που την έλαβαν φέτος είναι η Τερέζα Νταγιαντά του Ιωάννου, ο Γιάννης Βρέντζος του Ανδρέα και η Ασημένια Ανδριαδάκη του Αιμίλιου.

Στην ομιλία του ο Βασίλης Δακανάλης συγκινημένος τόνισε τα εξής:”Θέλω να πω ότι νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά που για τρίτη χρονιά επιβραβεύω τους καλύτερους Ανωγειανούς μαθητές των Πανελλαδικών εξετάσεων στη μνήμη του παππού μου, ενός ανθρώπου που με δίδαξε να αγαπώ τον τόπο μου, που μου έβαλε στην ψυχή τις αρχές και τις αξίες των Ανωγείων. Σήμερα 13 χρόνια μετά το θάνατο του είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη του. Θεωρώ ότι η κίνηση μου αυτή πέρα από το χρηματικό χαρακτήρα , έχει και ένα χαρακτήρα πολιτισμού, ήθους και αλληλεγγύης απέναντι στο συνάνθρωπο μας. Παιδιά σας συγχαίρω για την επιτυχία σας, εύχομαι καλή αρχή στο νέο σας ξεκίνημα και να έχετε πάντα την υγεία σας. Οι κόποι σας ανταμείβονται. Να έχετε το πείσμα το Ανωγειανό στη ζωή σας σε ότι και να κάνετε.Να συγχαρώ και τους καθηγητές που παρά τις δυσκολίες δίνουν αγώνα για να περάσουν στα παιδιά τη γνώση και τη μόρφωση, όπως και τους γονείς που προτρέπουν τα παιδιά τους προς τη μόρφωση και τις σπουδές.

Όταν έχουμε παιδεία έχουμε τα πάντα. Πριν μερικούς μήνες έγινε ένα περιστατικό που με στεναχώρησε πάρα πολύ με το χαμό ενός παλικαριού στο χωριό μας.Ένα περιστατικό που στιγμάτισε άσχημα τα Ανώγεια. Θερμή παράκληση στη τοπική αρχή, στους καθηγητές και στην εκκλησία αυτού του τόπου. Τα Ανώγεια έχουν δείξει ότι προλαβαίνουν καταστάσεις. Εσείς όλοι που ζείτε εδώ και γνωρίζετε  τα προβλήματα συνανθρώπων μας σας προτρέπω να επεμβαίνετε όπου μπορείτε. Να προλαβαίνουμε καταστάσεις. Έφυγε ένα παλικάρι από το χωριό χωρίς κανένα λόγο. Τα Ανώγεια πάντα πήγαιναν σαν μια ομάδα και έτσι πρέπει να παραμείνουν. Έχουμε ιερό χρέος και υποχρέωση στους προγόνους μας. Πριν μια εβδομάδα τους τιμήσαμε στο Ολοκαύτωμα των Ανωγείων. Τιμήσαμε αυτούς που θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι με τις οικογένειες μας στον τόπο μας..” κατέληξε.

Ο Δήμαρχος Ανωγείων ανέφερε τα εξής για την εξαιρετική πρωτοβουλία του συγχωριανού μας Βασίλη Δακανάλη:”Θέλω και πάλι όπως κάθε χρόνο να ευχαριστήσω τον Βασίλη που αποφάσισε και υλοποίησε τις υποτροφίες στους τρεις πρώτους Ανωγειανούς μαθητές της κάθε χρονιάς. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υποτροφία ιδιαίτερα την περίοδο που γίνεται και πιστεύω ότι είναι χρήματα που πραγματικά πιάνουν τόπο και για αυτό ενέργειες σαν αυτές από ανθρώπους σαν τον Βασίλη έχουν ένα πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα και για τα παιδιά που ξεκινούν τη φοιτητική τους ζωή αλλά και σαν Ανωγειανοί που βλέπουμε ότι υπάρχουν τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες. Σαν Δήμος και σαν Επιτροπή Παιδείας του Δήμου έχουμε τη χαρά να έχουμε σήμερα μαζί μας τον Βασίλη και την οικογένεια του και να τον ευχαριστήσουμε για την συνεισφορά του.

 

Η φετινή χρονιά είναι πάρα πολύ καλή για το Λύκειο Ανωγείων. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και όχι μόνο στους  τρεις που βρίσκονται σήμερα εδώ. Είμαι βέβαιος ότι σε λίγες μέρες που θα ανακοινωθούν οι εισακτέοι, το ποσοστό για το ΓΕΛ Ανωγείων θα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Καλή πρόοδο στα παιδιά και Βασίλη σε ευχαριστώ ξανά για όσα προσφέρεις στον τόπο σου..” ολοκλήρωσε ο Μανόλης Καλλέργης.

 

Εκ μέρους των μαθητών μίλησε στην Ανωγή ο Γιάννης Βρέντζος ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:”Καταρχήν να ευχαριστήσουμε θερμά τον Βασίλη που μας τιμά και μας βοηθάει με αυτή την υποτροφία που μας έδωσε. Ο Θεός να συγχωρέσει του παππού του “Βασσώ”. Ο Βασίλης σήμερα μας δίδαξε κάτι πολύ σημαντικό. Να τιμάμε τον τόπο μας και τον Πολιτισμό μας και ότι ο κόπος και η σκληρή δουλειά κάποια στιγμή ανταμείβετε. Να είναι πάντα καλά, τον ευχαριστούμε θερμά και εύχομαι να έχει υγεία και αυτός και η οικογένεια του και να συνεχίσει την προσφορά του στο χωριό”.

 

Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι γονείς των μαθητών που αρίστευσαν έκαναν το τραπέζι στον Βασίλη Δακανάλη, τη σύζυγο και τον αδερφό του για να τον ευχαριστήσουν με τον δικό τους τρόπο για την υποτροφία που έδωσε στα παιδιά τους. Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε ότι ο Βασίλης Δακανάλης προσφέρει εδώ και χρόνια στην κοινωνία του χωριού σε διάφορους τομείς , όπως στην Παιδεία αλλά και με υλικές προσφορές στην Μαθητική Εστία και τους ανήλικους ασυνόδευτους, αλλά και στο Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και αλλού.

 

-->