Πολιτισμός

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης των Επιπτώσεων από Καταστροφές την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, στις 18:30,στο Αμφιθέατρο του Μουσείου με δυο ανοικτές συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή:
-«Μεταβολές του κλίματος στο γεωλογικό παρελθόν αλλά και τη σημερινή εποχή», Δρ Χαράλαμπος Φασουλάς, έφορος των γεωλογικών συλλογών του ΜΦΙΚ.
-«Μείωση της διακινδύνευσης σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα», Θεόδωρος Γιάνναρος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Meteo.gr
Θα ακολουθήσει εκτενής συζήτηση σχετικά με τους προβληματισμούς που άπτονται με την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπισή της.Είσοδος Ελεύθερη.Η εκδήλωση αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων του Rural Heritage Hub του έργου Horizon 2020 “RURITAGE”.

Όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου του το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστημών Κρήτης:

“Επισκεψιμότητα και συμμετοχή  πέρα από κάθε προσδοκία σημείωσε το 3ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Steam Κρήτης το οποίο διεξήχθη στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2019 στο Πολιτιστικό  Κέντρο Ηρακλείου.

Πλήθος κόσμου συνέρρεε καθ΄ όλη την διάρκεια του διημέρου.  Η συμμετοχή νέων, μαθητών, σπουδαστών και ανθρώπων όλων των ηλικιών ήταν η ζωντανή απόδειξη ότι η Κρήτη αγκάλιασε αυτήν την διοργάνωση.

Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στα περίπτερα, παρακολούθησαν ομιλίες, είδαν μοναδικές εκθέσεις, συμμετείχαν σε εργαστήρια, ενημερώθηκαν για την χρησιμότητα της τεχνολογίας και του steam στον τομέα της εκπαίδευσης και έλαβαν μέρος σε διαγωνισμούς.

Ιδρύματα και φορείς παρουσίασαν εκπαιδευτικά προγράμματα σε εκπαιδευτικούς, ενήλικες και παιδιά, ενώ αποκορύφωμα υπήρξε η βράβευση από εκπροσώπους του Δήμου και του ΙΤΕ, παιδιών που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς με θέμα έξυπνη πόλη, έξυπνες εφαρμογές, με ανοικτό υλικό και λογισμικό.

Η στήριξη του Φεστιβάλ από επιχειρήσεις όλης της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, του έδωσε την μοναδικότητα που πρέπει να έχει και μετά και την φετινή ανταπόκριση του κόσμου, να το αναδείξει σε μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του είδους του, στην Ελλάδα.

Το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστημών Κρήτης “Robotic & Science Academy”, διοργανωτής του Φεστιβάλ, επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά για την αιγίδα και την στήριξη τους, την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. Τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό INTESO και την UNESCO. Τους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Χερσονήσου ,Ανωγείων, καθώς επίσης το Επιμελητήριο Ηρακλείου και τον Ροταριανό ΄Ομιλο Ηρακλείου Candia.

Ευχαριστούμε επίσης τα Ιδρύματα, τους φορείς και τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την πραγματικά μοναδική στήριξη τους, όλους του καθηγητές του Κέντρου μας για την διεξαγωγή του μεγαλύτερου μέρους των εργαστηρίων, καθώς επίσης και τους εθελοντές του Φεστιβάλ.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους χορηγούς του Φεστιβάλ οι οποίοι βοήθησαν απίστευτα με την ενίσχυση του υλικού διεξαγωγής των εργαστηρίων, βοηθώντας μας με αυτόν τον τρόπο να αυξήσουμε φέτος τον αριθμό των παιδιών που συμμετείχαν στα εργαστήρια.

Ως ηθική μας υποχρέωση αλλά και ως ένδειξη ανταπόδοσης για την στήριξη των χορηγών μας, το Κέντρο μας  σε συνεργασία με την νέα δομή του «Κέντρου Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης» των παιδικών χωριών SOS Κρήτης αλλά και με τον Δήμο Ανωγείων, έναν ορεινό Δήμο του οποίου τα παιδιά δεν έχουν πολλές επιλογές σε εξωσχολικές δραστηριότητες, θα παρέχει δωρεάν εργαστήρια σε παιδιά, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε όλο αυτό το υλικό που συγκεντρώθηκε στο έπακρο.

Τέλος ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που το επισκέφθηκε και ανανεώνουμε το ραντεβού μας το 2020!!!”

 

Όλη η Κρήτη ήταν εκεί, σε μια μαγική βραδιά στο Ηρώδειο, κάτω από το αιώνιο φως της Ακρόπολης, ο Βασίλης Σκουλάς με το δοξάρι της ψυχής, μας ταξίδεψε από το Ψηλορείτη μέχρι την κορυφή του Ολύμπου και τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά.

Έχοντας δίπλα του σπουδαίους ερμηνευτές που τον τίμησαν για τα  60  χρόνια προσφοράς στην κρητική και την ελληνική παράδοση, έδωσε μια αξέχαστη μουσική παράσταση, με το χορευτικό συγκρότημα του Μαυρόκωστα να δίνει το δικό του ρεσιτάλ ξεσηκώνοντας το κοινό.

Ήταν όλοι τους υπέροχοι. Ο  πρωταγωνιστής της βραδιάς Βασίλης Σκουλάς ο δικός μας μας Καλαθάς, με την είσοδο του στο Ηρώδειο λίγο μετά τις 9 το βράδυ, το αρχαίο κατάμεστο θέατρο σείστηκε από τα χειροκροτηματα, με πρώτο τραγούδι το σε «Ψηλό Βουνό».

Ακολούθησε το «χέρια που δεν αρπάξανε ξένο ψωμί να φάνε…» με το συγκρότημα του Μαυρόκωστα να κάνει την πρώτη εμφάνιση στην σκηνή.  Φωτιά… κόντεψε να πάρει το Ηρώδειο όταν ο Καλαθάς έπαιξε το «Πήραν οι Γωνιές φωτιές και θα καούν τα Ανώγεια…», με τους δεκάδες- εκατοντάδες θεατές να ακολουθούν το σκοπό, χειροκροτώντας και τραγουδώντας.

dav

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή με τη Μελίνα Κανά, όταν μαζί με το Βασίλη τραγούδησαν κομμάτια από το Ερωτόκριτο.

Πολλά τα χειροκροτήματα για τον Παντελή Θαλασσινό, που αποκάλεσε «πατέρα και αδερφό» το Βασίλη Σκουλά,  τον Μπάμπη Στόκα και το νέο ταλέντο της κρητικής μουσικής το Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη.  Ένα πρόβλημα υγείας, κράτησε μακριά από το Ηρώδειο το σπουδαίο Χρόνη Αηδονίδη με το Βασίλη Σκουλά να του αφιερώνει ένα παραδοσιακό τραγούδι.

Τη βραδιά σημάδεψε η στιγμή που ο Βασίλης Σκουλάς κάλεσε στη σκηνή του Ηρωδείου τον διάδοχο του όπως είπε, τον εγγονό του, το μικρό Βασίλη Σκουλά, με τους θεατές να ξεσπούν σε ένα παρατεταμένο και ζεστό χειροκρότημα. Ο μικρός Βασίλης με το λαούτο του τραγούδησε το «Ήθελα να ΄μουν άρωμα….» κερδίζοντας από τα πρώτα του βήματα το κοινό σε έναν ιδιαίτερο και απαιτητικό χώρο όπως είναι το Ηρώδειο.

 

 

 

 

“Τα παιδιά κ οι εκπαιδευτικοί του 1ου κ 2ου νηπιαγωγείου Ανωγειων, ευχαριστουμε απο καρδιάς την οικογένεια του Γιώργου Σκυλοδήμο και Εμμανουέλας Μπαγκερη για την σημαντική δωρεά στο σχολείο μας. Εφτά τραπέζια, τριάντα χρωματιστά καρεκλάκια, δυο έπιπλα αποθήκευσης υλικών καθώς κ διαφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια χάρισαν χαμόγελα στους μικρούς μας μαθητές. Ιδιαίτερα ευχαριστουμε την κόρη τους, Καλλιρόη Σκυλοδήμου, σχέδια της οποίας μετατράπηκαν σε ξύλινα παιδικα διακοσμητικά κ ομορφαίνουν όλους τους χώρους του νηπιαγωγείου μας

“Όπως και πέρσι, εδώ και φέτος με όρεξη και καλή καρδιά, για την μετάδοση της τεράστιας παραδοσιακής μουσικής μας κληρονομιάς! Με πολύ αγάπη και μερακλίκι ξεκινάμε δυναμικά και σας περιμένουμε. Είστε όλοι καλοδεχούμενοι. Οι εγγραφές είναι δωρεάν!

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα:

– 6989386447(Δημήτρης)
-6948477073(Νίκη)

Ξεκινάει την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου το 7ο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Ανωγείων, μια διοργάνωση που γίνεται σταθερά από το 2013 και μετά.Πρόκειται για ένα τουρνουά 9 γύρων ελβετικού συστήματος με διεθνή αξιολόγηση των παρτίδων.Το φετινό πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 27 Σεπτεμβρίου στο χώρο που εδρεύει ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων και ο ΑΠΣ ΙΔΑΙΟΙ Ανωγείων, με τελετή έναρξης στις 18.00 (οι παρτίδες θα ξεκινήσουν στις 18.30) και θα συνεχιστεί μετά με παρτίδες κάθε Κυριακή (στις 18.30) με τον τελευταίο γύρο να έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι πάρα πολλοί σκακιστές των σωματείων μας δεν μπορούν να συμμετέχουν για διάφορους λόγους, στο πρωτάθλημα τελικά θα αγωνιστούν

28 σκακίστριες και σκακιστές όλων των ηλικιών.Στην φετινή τελετή έναρξης, μεγάλη χαρά και τιμή για μας θα είναι η παρουσία του Ιταλού GM David Alberto, ο οποίος θα κάνει και την 1η κίνηση στην 1η σκακιέρα καθώς και της συζύγου του Inna Iasman.

Μέχρι στιγμής, από δύο κατακτήσεις του πρωταθλήματος έχει ο Γιάννης Μαρής (δεν θα αγωνιστεί φέτος) και ο Μανόλης Νταγιαντάς, ενώ από μία έχουν οι Γιάννης Χαιρέτης (δεν θα αγωνιστεί φέτος) και Γιώργος Χαιρέτης. Φυσικά όποιος θέλει να παρακολουθήσει τους αγώνες μπορεί να το κάνει ελεύθερα, ερχόμενος στον χώρο των συλλόγων μας.Ελπίζουμε να είναι ένα απολαυστικό πρωτάθλημα για όλους τους παίχτες!

Κλήρωση 1ου γύρου:

Διαβάστε την συνέχεια... »

-->