Πολιτισμός

Το μηχάνημα είναι μια δωρεά ανθρωπιάς από τον Αλέξη Σαρρηγεωργίου, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eurolife Ασφαλιστικής

Θέμα: ΑΝΩΓΗ

Φωτογραφίες: Μανόλης Σαμόλης

Είναι ο Ντίνος Μερκούρης, ο γιατρός “της καρδιάς” όλων των Ανωγειανών, που ήρθε πρώτη φορά το 2012 στο χωριό μας και με την τεράστια επιστημονική προσφορά , αλλά και το ήθος και τον χαρακτήρα του, έχει αγαπηθεί από όλους, όχι μόνο στα Ανώγεια, αλλά και σε όλη τη “ρίζα” του Ψηλορείτη, καθώς για επτά χρόνια έχει εξετάσει καρδιολογικά πάνω από 8.000 ανθρώπους, πάντοτε δωρεάν! Ήρθε το 2012 παρακινούμενος από το ίδιο του το αίμα και τους συγγενικούς δεσμούς με την οικογένεια Σμπώκου, ως ένα πείραμα που σκέφτηκε τότε, ο πολιτευτής σήμερα του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Βασίλης Σμπώκος για να ενισχύσει το Κέντρο Υγείας Ανωγείων. Ο γιατρός έδωσε ζωή στην αίθουσα “Διονύσης Φρυσάλης” του Κέντρου Υγείας και τον υπέρηχο προσφορά της χαροκαμένης Μάνας Ζαχαρένιας ή “Λαμάχενας”, και ερχόμενος από τότε κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο, εξέταζε ακούραστα τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Το πείραμα είχε πετύχει, οι εξετάσεις θα γινόταν θεσμός και παράλληλα ο Ντίνος Μερκούρης, ένας καθαρός Ανωγειανός, καθώς αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας. Έχει τιμηθεί και από τον Δήμο Ανωγείων, αλλά το μεγαλύτερο παράσημο του πάντα θα είναι το χαμόγελο και το “ευχαριστώ πολύ γιατρέ μου” μετά από κάθε εξέταση ασθενούς!

Ο γιατρός της “καρδιάς” των Ανωγειανών πλέον θα είναι δικός τους 365 μέρες το χρόνο και όχι μόνο κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο, καθώς με δικές του ενέργειες και προσπάθειες, ο Ντίνος Μερκούρης πέτυχε την αναβάθμιση του εξοπλισμού του Κέντρου Υγείας Ανωγείων, με ένα καινούριο και σύγχρονο υπέρηχο, που συνοδεύεται από ένα μηχάνημα που έχει τη δυνατότητα να του στέλνει τις εικόνες του ασθενούς και να κάνει υπέρηχο ακόμα και όταν βρίσκεται στην Αθήνα! Η μεγάλη προσφορά έγινε από τον πρόεδρο της Eurolife Ασφαλιστικής Αλέξη Καραγεωργίου, προσωπικού φίλου του γιατρού, που έδωσε τα χρήματα και τα Ανώγεια απέκτησαν δυο μηχανήματα που θα ζήλευαν “όλα τα  Νοσοκομεία της Ελλάδας” όπως αναφέρει με περηφάνια και ευχαρίστηση σε δηλώσεις του στην ΑΝΩΓΗ.

“Γιατί εμείς τα όνειρα μας δεν τα πετάμε στον ωκεανό των ευρώ. Αφιερωμένο στα Ανώγεια, μια μικρή ανταπόδοση της απέραντης αγάπης τους…” θα πει ο Ντίνος Μερκούρης μετά τις πρώτες δοκιμές στο νέο μηχάνημα που εγκαταστάθηκε ήδη στην αίθουσα “Διονύσης Φρυσάλης” του Κέντρου Υγείας. Στη συνέχεια με εμφανή τα σημάδια της χαράς και της ανυπομονησίας για τη χρησιμοποίηση και επίσημα του νέου υπερήχου, ο Ντίνος Μερκούρης μίλησε στην ΑΝΩΓΗ, για τον καλό του φίλο Αλέξη Καραγεωργίου και την προσφορά του, αλλά και για τις δυνατότητες που έχει το νέο μηχάνημα που εγκαταστάθηκε στην “πρωτεύουσα όλου του κόσμου” όπως χαρακτήρισε τα Ανώγεια.

Αναλυτικά η δήλωση του:

“Το καινούριο μηχάνημα το οφείλουμε στον φίλο μου Αλέξη Σαρρηγεωργίου πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eurolife Ασφαλιστικής. Χωρίς να τον πιέσω, χωρίς να το απαιτήσω. Γιατί οι Ανωγειανοί ούτε επαιτούν, ούτε απαιτούν! Για τον λόγο αυτό τον ευγνωμονώ όπως και όλοι οι κάτοικοι των Ανωγείων για την δωρεά που μας έκανε. Όταν ήρθα εδώ για πρώτη φορά βρήκα ένα μηχάνημα για υπέρηχο που ήταν αγορασμένο το 1999, από τη Ζαχαρένια Φρυσάλη (Λαμάχενα) της μάνας του αδικοχαμένου Διονύση. Εγώ ήρθα στα Ανώγεια το 2012. Καταλαβαίνεται ότι ήταν ήδη ένα μηχάνημα παλιό, είχε πολλά χρόνια να λειτουργήσει και οι εικόνες που πρόσφερε και οι δυνατότητες του ήταν πάρα πολύ περιορισμένες.

Το καινούριο μηχάνημα, είναι ένα σύγχρονο μηχάνημα, το οποίο πιστεύω ότι πολλά Νοσοκομεία της Ελλάδας θα το ζήλευαν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο Αλέξης και η Eurolife Ασφαλιστική, μας πρόσφεραν δυο μηχανήματα. Το δεύτερο είναι ουσιαστικά μια φορητή, εύχρηστη συσκευή, η οποία συνδεόμενη με ένα Tablet, δίνει τη δυνατότητα σε ένα γενικό γιατρό από εδώ το Κέντρο Υγείας Ανωγείων, να στέλνει τις εικόνες στο κινητό μου στην Αθήνα και εγώ να κάνω υπερηχογράφημα σε όποιον το έχει ανάγκη για 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Το δεύτερο αυτό μηχάνημα, είναι το πρώτο που παρουσιάζεται στην Ελλάδα και φυσικά στα Ανώγεια! Γιατί όπως έχω πει και πολλές φορές στο παρελθόν,τα Ανώγεια δεν είναι η πρωτεύουσα της Κρήτης, ούτε της Ελλάδας, αλλά είναι η πρωτεύουσα του κόσμου ολόκληρου!

Έτσι, επειδή και εγώ είμαι στη καρδιά των Ανωγειανών, θα έχω και εγώ στα χέρια μου τις καρδιές των Ανωγειανών 365 μέρες το χρόνο!”

Σε ευχαριστούμε πολύ γιατρέ μας…!

 

Ο Αλέξανδρος Παπαδάκης την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου μας καλεί να σαλπάρουμε μαζί του σε ένα ταξίδι γεμάτο γνήσιους, κρητικούς, παραδοσιακούς ήχους και μελωδίες από διάφορες γωνιές της Κρήτης. Η περιπλάνηση ξομπλιάζεται από παραδοσιακά όργανα της Κρήτης, όπως λύρα, λαγούτο, μπουλγαρί, μαντόλα, χαμπιόλι.

Μας σεργιανά από τον Άη-Βασίλη, στα Χανιά, από τα Αστερούσια στις αξέχαστες μελωδίες του Νικολή Τζέγκα, από τα Ανώγεια στο Αμάρι. Δίνει νέα πνοή στους σκοπούς μεγάλων μορφών της κρητικής μουσικής, όπως του Φουσταλιέρη, του Ναύτη, του Κουτσουρέλη. Μας θυμίζει παλιούς παραδοσιακούς σκοπούς και στίχους και μας εκ στασιάζει με τον ήχο της αρχέγονης ασκομπαντούρας του.

Συνοδοιπόροι του στα λαούτα θα είναι ο Στελλής Μυλωνάκης και ο Γιώργης Σταυρακάκης (Νιδιώτης).Τηλ. κρατήσεων: 2810225758. Σας περιμένουμε !!

Ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο/η ότι ο Δήμος Ανωγείων., το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης συνεχίζουν επιτυχώς τη λειτουργία του Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Ανωγείων στο οποίο θα υλοποιηθούν προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις Εθνικής και Τοπικής Εμβέλειας.

Στο Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Ανωγείων μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:

 

Α/Α

ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΩΡΕΣ

1

Συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα (σχολικός εκφοβισμός, διαδίκτυο,

πρόληψη εξαρτήσεων ,διατροφή κλπ.)

25

2

Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Social media)

25

3

Εθελοντικές δράσεις στην τοπική κοινωνία

25

4

Ιταλικά για τον τουρισμό(Α1-Α2)

25

5

Εργαστήρι δημιουργίας κοσμήματος

50

 

Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, ηλικίας και μόρφωσης, καθώς και μέλη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης με επίδειξη του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του υποψήφιου.

Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν σε μέρες και ώρες που θα συμφωνηθούν. Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει έως δύο από τα παραπάνω προγράμματα.

 

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»

 Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης που υλοποιείται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ανωγείων  στα τηλέφωνα 2834031411 , 2834031484.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.           

Έπειτα από επτά χρόνια δισκογραφικής απουσίας ο Κώστας και η Μαρία Σκουλά επιστρέφουν δυναμικά με ένα νέο δίσκο, παρουσιάζοντάς μας δικές τους μουσικές συνθέσεις για τα έμμετρα μυθιστορήματα «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου και «Λευτέρης και Ειρήνη» του Κώστα Μανουρά. Το ύφος του μουσικού έργου κινείται στον χώρο της έντεχνης κρητικής δημιουργίας με επιρροές από τη βυζαντινή, την αναγεννησιακή και τη σύγχρονη μουσική, ενώ πλαισιώνεται από πολλούς και καταξιωμένους συντελεστές του καλλιτεχνικού φάσματος.

Ο Κώστας και η Μαρία Σκουλά αποφάσισαν μέσα από αυτήν τη μουσική προσέγγιση να αναδείξουν και την άλλη διάσταση του Ερωτόκριτου, την πιο επική, καθώς το συγκεκριμένο ποιητικό έργο έχει και άλλη όψη εκτός από αυτήν που ο πολύς κόσμος γνωρίζει. Γι’ αυτόν το λόγο επέλεξαν ένα εκτενές απόσπασμα από τον «Ερωτόκριτο», το οποίο έχει ως επίκεντρο τη μονομαχία του Ερωτόκριτου με τον Άριστο, χαρακτηρίζεται από μαχητικότητα και έχει έντονη αντιπολεμική χροιά. Το έργο άλλωστε στρέφεται γύρω από δύο βασικούς άξονες: «του έρωτα την εμπόρεση» και «των αρμάτω τις ταραχές», όπως λέει και ο ίδιος ο Βιτσέντζος Κορνάρος στο προοίμιό του.

Το CD περιλαμβάνει και αποσπάσματα από το νέο μεγάλης πνοής αφηγηματικό ποίημα του σύγχρονου ποιητή μας, Κώστα Μανουρά ή Προσφύρη, το οποίο φέρει τον τίτλο «Λευτέρης και Ειρήνη». Οι ήρωες στο έργο του Κώστα Μανουρά ενσαρκώνουν δύο ουσιώδεις έννοιες, την ελευθερία και την ειρήνη. Εν τέλει ο ποιητής μάς αφήνει να στοχαστούμε «πόσα καλόπορα γεννά ο ΛΕΥΤΕΡΟΣ κι η ΕΙΡΗΝΗ!» Τα αποσπάσματα που επιλέχθηκαν μέσα από το εν λόγω ποιητικό έργο αφορούν στον πόθο του Λευτέρη για λευτεριά και στα πάθη της Ειρήνης από τον έρωτα.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Τα Ανώγεια αποχαιρετούν με συγκίνηση τον Γιάννη Καλομοίρη ή “Τσίκη”, έναν άνθρωπο που διατήρησε αρχές και αξίες σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ενός βίου που του επιφύλασσε και πολλές δύσκολες στιγμές. Πέραν του ότι πέρασε ως 10 χρόνο παιδί το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τους Ναζί, ο Γιάννης Καλομοίρης είδε το 1947 δυο αδέρφια του να χάνονται σε μια μάχη στον Ψηλορείτη και τη θέση Λοχριά. Ο Μπάμπης και ο Αποστόλης Καλομοίρης θα πέσουν για τις ιδέες τους νεκροί, γεγονός που συγκλόνισε τον Γιάννη. 70 χρόνια μετά, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 θα μιλήσει στην ΑΝΩΓΗ, λίγες μέρες πριν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μπάμπη Καλομοίρη, του καπετάν Ψηλορείτη στο Περαχώρι. Συγκινημένος και δακρυσμένος ήταν σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης και της συγκλονιστικής του αφήγησης, ενώ λίγες μέρες μετά, την 1η Οκτωβρίου 2017 θα νιώσει περήφανος και δυνατός πλάι στην προτομή του Μπάμπη και στο πλήθος του κόσμου που τίμησε την οικογένεια του 70 χρόνια μετά…

 Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του στην ΑΝΩΓΗ:

Ο Μπάμπης Καλομοίρης με έντονη δράση στην περίοδο της Ναζιστικής Κατοχής σκοτώθηκε στις 29 Ιουνίου του 1947 ως μέλος του Δημοκρατικού στρατού σε ηλικία 29 ετών στην Μάχη της Λοχριάς στον Ψηλορείτη. Στην ίδια μάχη και την ίδια ημέρα σκοτώθηκε και ο αδερφός του Απόστολος Καλομοίρης 17 ετών. Η ΑΝΩΓΗ συνομίλησε με τον αδερφό τους Γιάννη Καλομοίρη ή Τσίκης 13 ετών τότε που με μια συγκλονιστική περιγραφή και με ιδιαίτερη συγκίνηση μιλάει για εκείνη την ημέρα που έχασε τα δυο του αδέρφια, αλλά και για τη περηφάνια που νιώθει σήμερα, 70 χρόνια μετά με τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Μπάμπη Καλομοίρη.

Η αφήγηση του έχει ως εξής:

“Στην Κατοχή ήμασταν μια φτωχή και πολυμελή οικογένεια. Ο Μπάμπης έφυγε και πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν εκεί ο σάντολος μου ο Δασκαλομανώλης. Ο Μπάμπης ύστερα πήγε και κατατάχθηκε ως εθελοντής στην Αεροπορία. Ήταν λίγο πριν την Κατοχή, περίπου το 1940. Με το που κηρύχθηκε ο πόλεμος ο Μπάμπης μπήκε στην παρανομία ντελόγο. Είχε ενταχθεί στο Κ.Κ.Ε Με την κατάρρευση της Ελλάδος από τους Γερμανούς κατέβηκε στην Αθήνα και εντάχθηκε στο εκεί Κ.Κ.Ε. Ήτανε στην ομάδα την ΟΠΛΑ. Αυτός, ο Μανόλης ο Βρέντζος (Γιαγκομανώλης), ο Μανόλης ο Μανουράς ο Ζωνομανόλης ο δάσκαλος, ο Μιχάλης ο Κουτεντάκης και ο Μένιος Μανουράς. Η αποστολή τους ήταν να καθαρίζουν το έδαφος, να σκοτώνουν τους γκεσταμπίτες. Μια μέρα τον επιάσανε οι Γερμανοί και τον επηγαίνανε για τα κάτεργα στη Γερμανία να τον εκάμουνε σαπούνι.Αλλά στη Λάρισα κατάφερε να δραπετεύσει.

Μπήκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ, στο βουνό. Από το βουνό εσυνδέθηκε με τον Πέτρο τον Κόκκαλη που ήταν Υπουργός Υγείας στο βουνό. Μετά γύρισε στην Αθήνα και πήγε ως νοσοκόμος στο 401 Νοσοκομείο. Η δράση του ήταν βέβαια στην Καισαριανή και τη Καλλιθέα, μαζί με το Μένιο Μανουρά. Ήταν άνθρωπος που πρωτοστάτησε στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για να μη γενεί επιστράτευση να πάρουν τσι ανθρώπους να τσι πάνε στη Γερμανία για εργάτες. Ήτανε ο άνθρωπος που όταν εμπήκε η φοιτήτρια μπροστά στο τανκ και σήκωσε τα χέρια για να μη περάσει να σκοτώσει τσι ανθρώπους και τη πάτησε. Έπαιξε δυο σάλτους ο Μπάμπης και βγαίνει απάνω στο τανκ και σηκώνει το καπάκι και έριξε χειροβομβίδα και τσι σκοτώνει.Αυτός ο άνθρωπος όπως μου είπανε και οι σύντροφοι του που  προανέφερα δεν εγνώριζε τι θα πει φόβος. Δεν είχε όρια για αυτό που πίστευε.

Μετά την απελευθέρωση κατέβηκε εδώ κάτω στη Κρήτη. Τονε επιάσανε και επήγανε να τονε δικάσουνε να τονε σκοτώσουνε. Στο δικαστήριο μέσα επήγε ο Κουντομανώλης ο Κεφαλογιάννης ο Μανόλης που έγινε μετά υπουργός. Και μπαίνει μέσα στο δικαστήριο και τονε λέει -“Βρε άτιμοι, αυτόν πάτε να δικάσετε;Εδώ ρε είναι όλη η Αντίσταση τσι Ελλάδας, εσείς οντέν εχώνουστε αυτός επολεμούσε!”. 

Έτσι γλίτωσε. Σταμάτησε η δίκη. Και ήταν πάλι στη Κρήτη. Κυνηγημένος όμως. Και βγήκανε στο βουνό, απάνω εδώ. Το αποτέλεσμα ήτονε ότι βγήκανε 2000 ανθρώποι, μπορεί και παραπάνω και κυνηγούσανε 60 ανθρώπους. Όταν γυρίσανε στη Μαύρη κορφή από πίσω, στα “Κόλλητα” δυο τρεις μέρες χωρίς φαΐ, χωρίς νερό ήτανε όλοι ξεραμένοι τσι δίψας. Αλλά τσι κυνήγουσανε 2000 άτομα. Και λέει ο Μπάμπης εγώ θα πάω για το νερό που γατέχω. Και παίρνει τα παγούρια και πάει. Ήτανε σκοτεινά. Εγέμισε το νερό αλλά όταν έφευγε σκόνταψε στα όπλα που είχαν στέσει οι άλλοι που τα στέναν σαν πυραμίδες στο χώμα. Σκόνταψε και τον αντιληφθήκανε και άρχισαν να πυροβολούν, αλλά στον αέρα γιατί ήταν νύχτα και φοβήθηκαν μη σκοτωθούν μεταξύ τους. Κάποιος τονε γνώρισε με τα φώτα που εδίδανε οι σφαίρες. Και λέει αυτός είναι από τσι Κομμουνιστές. Ένας από τη Λοχριά που τόνε γνώρισε εγύρισε και του παίξε. Την ώρα που έπεφτε ο Μπάμπης γύρισε και αυτός το ταχυβόλο και του παίξε και τονε σκότωσε κι αυτόν.

Ο Αποστόλης είδε ότι σκοτώθηκε ο Μπάμπης. Και πήραν αυτοί απάνω να φύγουνε και εγενίκανε δυο ομάδες. Ο Αποστόλης ακολούθησε την ομάδα που ήτανε ο Πατραμάνης. Ήτανε 11 άτομα. Βγήκανε όπως μου έλεγε ο Θεόφιλος ο Τρουλινός, σε ένα μέρος που είναι Μύλοι. Πιστεύω ή στον Άρδαχτο ή στη Νίθαυρο, κάπου εκεί. Σε ένα σώπατο που είναι Μύλοι.Μπήκανε σε ένα Μύλο μέσα γιατί πια είχε αρχίσει να φέγγει, να ξημερώνει. Κατά τσι 9 με 10 το πρωί επήγε εκεί ένας πιτσιρικάς 16-17 χρονών να πάει στα ζα να τα βλέπει. Δεν ήξερε ότι μέσα ήτανε οι αντάρτες. Την ώρα που τσι δε πάει να φύγει αλλά τονε πιάσανε. Οι αντάρτες σκεφτόντουσαν ίντα να κάμουνε με το κοπέλι που τσι δε. Αυτό τον έλεγε ότι ο πατέρας του ήτονε Κομμουνιστής μονό να το αφήσουνε να φύγει μα δε θα τσι πρόδιδε. Ο Πατραμάνης έκαμε ψηφοφορία. Και επήγε 6 με 5. Οι έξι να το μολάρουνε και οι 5 να το κρατήσουνε εκεί μέχρι το βράδυ. Και εφήκα ντο.

Την ώρα που επήγε λέει το κοπέλι 500 μέτρα απόσταση αρχινά και εφώνιαζε “Οι Κομμμουνιστές μέσα στο μύλο”. Και πορίζουνε όξω. Την ώρα που εκατεβαίνανε ανάμεσα σε πολλά κλαδιά για να φτάσουν σε ένα ξεροπόταμο να περάσουνε απέναντι στο κέδρος, τραυματίστηκε ο Πατραμάνης. Τονε επιδέσανε και τονε κρύψανε σε ένα γύρο εκεί. Οι άλλοι φύγανε . Τελικά τον Πατραμάνη δε τονε βρήκανε και γλίτωσε. Μέχρι να κατεβούνε στο ποταμό σκοτώνει η μια μπάντα την άλλη. Αυτή είναι η κατάρα του Εμφυλίου. Την ώρα που κατεβήκανε στον ποταμό είχε πομείνει μόνο ο Αποστόλης με το Θεόφιλο τον Τρουλινό, όλοι οι άλλοι σκοτωμένοι.Και έλεγε ο γης του αλλού να περάσει πρώτος τον ποταμό. Σφαίρες παντού. Τελικά επέρασε ο Θεόφιλος. Έρποντας λέει επεράσανε. Την ώρα που ήταν στην άκρη του ποταμού του λέει ο Αποστόλης -φύγε μα εμένα με σκοτώσανε. Είχε φάει μια σφαίρα. Δε σε αφήνω εγώ Αποστόλη θα σε επιδέσω και θα φύγουμε, μόνο παίζε που και μπαλωθιά να παίζω και εγώ όπως θα έρχομαι να σε βάλω στη πλάτη μου να σε πάρω του είπε ο Θεόφιλος.

Όπως και έγινε τον επήρε στη πλάτη του και επεράσανε τον ποταμό. Την ώρα εκείνη του φώναζε ο Θεόφιλος -“Αποστόλη εγλιτώσαμε!”. Δε μιλεί ο Αποστόλης.. Και γυρίζει και πέφτει. Έχει πάρει άλλη μια σφαίρα επαέ στη πλάτη. Και πιάσανε και το Θεόφιλο. Τσι βάλανε όλους σε μουλάρια και εφύγανε. Ο Θεόφιλος λέει ότι μέχρι το Τυμπάκι ήτανε μαζί μετά δε γατέχει ίντα τσι κάμανε τσι σκοτωμένους. Και πραγματικά δε βρέθηκε ποτέ του Αποστόλη το πτώμα.Αυτά πως τα έμαθα; Είχε μια εκπομπή στο ραδιόφωνο τότε η ΕΡΤ και έλεγε όσοι έχουνε αγνοούμενους ανθρώπους και θένε να μάθουνε να στείλουνε. Για τη μαύρη τη μάνα μου το κάμα που είχε πάντα την ελπίδα πως μπορεί και να ζει. Και έστειλα στο ραδιόφωνο για το αν γνωρίζει κάποιος για τον Αποστόλη τον Καλομοίρη.

Μου έστειλαν μια επιστολή από την Αθήνα από την ΕΔΑ το κόμμα και μου λένε αν θες να μάθεις έλα στην Αθήνα και βρες τον Παπαδομιχελάκη από το Μάραθος.Πήγα και τονε βρήκα και με πήγε νομίζω στη Καισαριανή και βρίνω το Θεόφιλο που εγλίτωσε. Μου είπε για τα βασανιστήρια που πέρασε μετά. Τον Αποστόλη δεν τόνε εβρήκαμε ποτέ. 17 χρονών ήτονε.

Του Μπάμπη τη κεφαλή τη κόψανε να τη πάνε στο Ρέθυμνο.Προλαβαίνει λέει ο Κατσιάς ο Αντώνης, πρέπει να τόνε πολύ καλός και του λέει:” ξέρεις μρε ποιος είναι αυτός; Μέχρι οψές επολεμούσαμε μαζί, δε θα φτάσουμε μέχρι αυτό το σημείο..” Και κάνει λέει και μια αμαθιά του Μίχαλου του Βρέντζου και τη κρύψανε τη κεφαλή σε μια σχίστρα. Για πολλές μέρες δεν ετολμούσανε να τόνε θάψουνε. Ήτανε εκειά στο λακκί, χωρίς κεφαλή βέβαια. Και περνούσε ο Καράγιωργας, άλλη καλή φυσιογνωμία του χωριού και του λένε για τον άταφο νεκρό. Και έβαλε μπέτη και σιμώσανε και τόνε θάψανε. Εβάλανε και πέτρες απάνω γιατί είχε χοίρους εκεί κοντά και φοβούνταν μη το ξεθάψουν. Όπως τον εθάψανε εκεί έτσι τόνε βρήκαμε. Αλλά το κεφάλι δε μπορέσαμε να το βρούμε ποτέ.

Είναι τόσο μεγάλη η συγκίνηση μου που θα γίνει αυτή η τιμή στα αδέρφια μου με αυτό το άγαλμα που φοβούμαι ότι μπορεί και να μη το φτάξω να το δω. Σας ευχαριστώ όλους και εσένα και τον πάτερ Ανδρέα αλλά και όλους τσι ανθρώπους που συμβάλλουνε να μαθευτεί αυτή η ιστορία. Μετά από τόσους κατατρεγμούς και διώξεις που περάσανε αυτοί οι ανθρώποι έχουνε μια τιμή που τόνε αξίζει..”

 

Σύσσωμη η Παραδοσιακή Χορωδία Ανωγείων νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσοι ηθικά, αλλά κυρίως υλικά έχουν σταθεί αρωγοί και υποστηρικτές στο Πολιτιστικό έργο της. Έως την σήμερον σημαντική οικονομική αλλά και υλικοτεχνική βοήθεια έχουν προσφέρει στη Χορωδία μας οι κάτωθι αξιότιμοι Ανωγειανοί:

-Μιλτιάδης και Καίτη Σαλούστρου.

-Δήμος Ανωγείων (προσωπικές ευχαριστίες στον πρώην δήμαρχο Εμμανουήλ Καλλέργη, το νυν δήμαρχο Σωκράτη Κεφαλογιάννη καθώς και όλο το συν αυτοίς επιτελείο).

-Νταγιαντάς Μανόλης (πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων)

-Ευριπίδης Χαιρέτης (Λιμοτύρης)

-Μπάμπης Δραμουντάνης (super market Μετόχι).

-Βασίλης και Μιχάλης Νταγιαντάς (super market)

-Άρης Μανουράς (Κούντης)

-Αντώνης Νταγιαντάς (Αροδαμός)

-Νίκος Νταγιαντάς (Κοκόλης)

-Νίκος Καλομοίρης (Γκαγκάρης)

-Βασίλης Κεφαλογιάννης (Σκαλώματα)

-Μιχάλης Μανουράς (Μίχαλος του Γιάννο)

-Γιάγκος Δραμουντάνης (Υάκινθος)

-Στέφανος Δραμουντάνης (Bam game)

-Αριστέα Σμπώκου (Ξενοδοχείο)

-Νταγιαντάς Άρης και Μαρίνα (Hotel Marina)

-Μανουράς Λευτέρης, Αντιδήμαρχος Ανωγείων.

-Στέλιος Πατελάρος, Κατερίνα Ανδρεαδάκη (Χορευτικός σύλλογος Αξού “τ’αόρι”)

-Την εφημερίδα όλων των Ανωγειανών “ΑΝΩΓΗ” για την προβολή των δράσεων της Χορωδίας μας.

Η Παραδοσιακή Χορωδία Ανωγείων με το παρόν δελτίο τύπου σκοπό έχει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς όλους τους παραπάνω συγχωριανούς μας, αλλά και όλους εκείνους ακόμη που πιθανόν θελήσουν να μιμηθούν το παράδειγμα τους από εδώ και στο εξής, καθώς σε καιρούς χαλεπούς που χαρακτηρίζονται από ¨πολιτιστική ξηρασία”, το περίσσευμα της καρδιάς των ως άνω χορηγών της Χορωδίας, επιτρέπει στα μέλη της να κάνουν πράξη τη μαντινάδα του σπουδαίου Άρη Χαιρέτη “Γιαλάφτη”, ο οποίος είπε προς τιμήν της:

“Η Χορωδία ετούτηνε όπου κι αν πάει αξίζει,

γιατί είναι φως πολιτισμού και το ντουνιά φωτίζει…”

Θερμές Ευχαριστίες

Η Παραδοσιακή Χορωδία Ανωγείων

-->