Θερμοκρασία 14.6°
Άνεμος 11.3 ΒΔ
Βαρόμετρο 1013.9
Υγρασία 99%
Βροχόπτωση Μήνα 35.4 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Πολιτισμός

 Του Δρ Χαράλαμπου Φασουλά

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή στην αίθουσα Γ. Κρανιδιώτη, του Υπουργείου Εξωτερικών, στις 17 και 18 Μαΐου 2018.

Στο συνέδριο συμμετείχαν και παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους εκπρόσωποι από όλα τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου, στελέχη του τμ. Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου, του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Ελλάδας, εκπρόσωποι Υπουργείων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημίων, Ινστιτούτων και οργανισμών, καθώς και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Παράλληλα είχαν προσκληθεί από το εξωτερικό η Γεν. Διευθύντρια της Σλοβένικης Επιτροπής για την UNESCO κα Marjutka Hafner, ο πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και νυν Πρόεδρος του Φόρουμ των Γερμανικών Γεωπάρκων Dr J.-F. Leonhard και η συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO κα. Κ. Ragnes οι οποίοι και μετέφεραν τις εμπειρίες των χωρών τους και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.

Κατά την επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου κ. Κ. Καδής, η Υπουργός Πολιτισμού κα Λ. Κονιόρδου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Αμανατίδης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος της Κύπρου κα Κ. Βασιλείου, η βουλευτής κα Χ. Καφαντάρη και εκπρόσωποι του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Υπουργού Τουρισμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς επίσης η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Κ. Τζιτζικώστα, εκπρόσωπος της Προέδρου της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO καθ. Ν. Ζούρος.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα χαρακτηριστικά, οι δράσεις και ορθές πρακτικές των Ελλαδικών και Κυπριακών γεωπάρκων, δραστηριότητες της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχετικές με τη γεωποικιλότητα και τα γεωπάρκα, παραδείγματα και καινοτόμες μεθοδολογίες για την προβολή των τοπικών προϊόντων, προώθησης του γεωτουρισμού και στήριξη της βιώσιμης, τοπικής ανάπτυξης, ενώ αναλύθηκαν διεξοδικά τα χαρακτηριστικά των γεωπάρκων, τα κριτήρια επιλεξημότητας και η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φακέλου υποψηφιότητας για αναγνώριση μιας περιοχής ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν επίσης η υπο αξιολόγηση από την UNESCO περιοχή Γρεβενών – Κοζάνης, καθώς και η πρόθεση άλλων περιοχών, όπως η Λαυρεωτική, η βόρεια Εύβοια, ο Όλυμπος, η Κεφαλονιά-Ιθάκη και η Σύρος από την Ελλάδα και η περιοχή του Ακάμα από την Κύπρο, για τη δημιουργία γεωπάρκων και κατάθεση συντόμως σχετικού φακέλου υποψηφιότητας. Το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων καθώς και το σύνολο των γεωπάρκων Ελλάδας και Κύπρου έθεσαν στη διάθεση όλων την εμπειρία, τις γνώσεις και το προσωπικό τους για να βοηθήσουν και να στηρίξουν τα δυνητικά νέα γεωπάρκα.

Στο κλείσιμο του συνεδρίου διοργανώθηκε στρογγυλή τράπεζα με θέμα τη «Διαχείριση της Γεωποικιλότητας και τα Παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO» με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Πολιτισμού, της Βουλής των Ελλήνων, του Συνηγόρου του Πολίτη, της Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου και του ΙΓΜΕ, της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, του Προέδρου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO και αρκετών παρισταμένων. Το σύνολο των εισηγητών, συμμετεχόντων, παρατηρητών και εκπροσώπων των Υπουργείων που συμμετείχαν και παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου αναγνώρισαν την τεράστια προσπάθεια και τη σημαντική επιτυχία των Παγκόσμιων γεωπάρκων, τις δυνατότητες που προσφέρουν για τη γεωδιατήρηση, εκπαίδευση και βιώσιμη ανάπτυξη και την επιθυμία για την ανάπτυξη ακόμα περισσότερων συνεργειών και δράσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ινστιτούτα, υπηρεσίες, αρχές και βέβαια τι τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι παρά την τεράστια πρόοδο, την καινοτομία και τη δυναμική που περικλείουν τα Παγκόσμια γεωπάρκα, το θέμα της γεωδιατήρησης στη χώρα μας χρειάζεται ακόμα περισσότερα βήματα και προσπάθειες κυρίως στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών, την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, της θεσμικής αναγνώρισης των σημαντικότερων γεωτόπων, της θέσπισης ελεγκτικών μηχανισμών, το συντονισμό των προσπαθειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της ουσιαστικής στήριξης των Ελληνικών Γεωπάρκων και των φορέων διαχείρισής τους. Χρήσιμη ενδεχομένως μπορεί να είναι η εμπειρία της Κύπρου όπου πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση έχει συμβάλει στην ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία και διατήρηση πάνω από 100 σημαντικών γεωλογικών θέσεων. Αναγνωρίστηκε επίσης το μεγάλο κενό που υφίσταται τόσο στην Ελλάδα όσο και την Κύπρο στις διαδικασίες της τυπικές εκπαίδευσης και της απουσίας ή και σωστής διδασκαλίας μαθημάτων σχετικών με τη γεωλογική κληρονομιά, τη γεωποικιλότητα και τους γεωλογικούς κινδύνους (σεισμούς, πλημμύρες, τσουνάμι, ηφαιστειότητα).

Τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού δήλωσαν την αμέριστη στήριξή τους στις προσπάθειες των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, θεωρούν ότι το μοντέλο λειτουργίας τους θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για αντίστοιχες προσπάθειες σε άλλους τομείς και πεδία και κυρίως την πρόθεσή τους για άμεση επίλυση των θεσμικών προβλημάτων που ακόμα υφίστανται στην εφαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας για προστασία της Γεωλογικής μας Κληρονομιάς.

Σύντομα οι εισηγήσεις και τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα αναρτηθούν στη σελίδα των Φόρουμ των Ελληνικών Γεωπάρκων. Κατά το κλείσιμο του συνεδρίου ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες του επόμενου συνεδρίου των Ελλαδικών και Κυπριακών Παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, στις 16 και 17 Μαΐου 2019.

 

Την ερχόμενη Τρίτη 22 Μαίου θα βρίσκεται ξανά στα Ανώγεια και στο Κέντρο Υγείας η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου. Για προγραμματισμό ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2834 0 31208 και 2834 3 40200 (Κ.Υ. Ανωγείων). Για κάθε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου στο τηλέφωνο 28310 20799

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας στο Νομό Ρεθύμνου

Η κινητή Μονάδα λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής, η βάση της οποίας , μετατοπίζει το κέντρο βάρους της ψυχιατρικής περίθαλψης και φροντίδας από το ψυχιατρικό άσυλο στην κοινότητα και στις κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Στο νομό Ρεθύμνου υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ληπτών υπηρεσιών  ψυχικής υγείας που προέρχεται από την επαρχία και από απομακρυσμένες περιοχές. Πολλές ανάγκες ως τώρα παρέμεναν αναπάντητες ή ικανοποιούνταν μερικώς λόγω δυσκολίας πρόσβασης στις υπηρεσίες. Το κενό αυτό στοχεύει να καλύψει η Κινητή Μονάδα παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες όπως:

-διαγνωστική εκτίμηση
-ψυχολογική υποστήριξη
-συμβουλευτική
-φαρμακευτική αγωγή
-κατ’ οίκον επισκέψεις σε περιπτώσεις δυσκολίας μετακίνησης
-κοινωνική υπηρεσία

Ταυτότητα

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου λειτουργεί από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου. Είναι ενταγμένη στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας παρέχει υπηρεσίες στα 4 Κέντρα Υγείας του νομού, το Κ.Υ. Σπήλιου, το Κ.Υ. Αγ. Φωτεινής, το Κ.Υ. Περάματος και το Κ.Υ. Ανωγείων.

Επιστημονικό Προσωπικό

Οι υπηρεσίες της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου παρέχονται σε κάθε Κέντρο Υγείας από την Επιστημονική Ομάδα την οποία στελεχώνουν: ψυχίατρος, ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, επισκέπτρια υγείας και νοσηλεύτρια.

 

Από μικροί μαθητές Του δημοτικού.

Πίσω από το κλεμμένο σεντόνι  της μάνας και τη λάμπα  του πετρελαίου,ο καραγκιόζης. Αυτή Ήταν η δική μας κινηματογραφική εμπειρία. Αυτοσχέδιες  παραστάσεις με χωριανούς ήρωες.Το εισιτήριο ήταν ένα αυγό η μια πατάτα.

Τα Ανώγεια από πάντα είχαν γιορτές όπως οι περίφημοι γάμοι. Καντάδες γιορτές των βοσκών.  Γλέντια.Το χωριό είχε και έχει πολλούς οργανοπαίχτες, Μουσικούς,Μαντιναδολόγους. Ωστόσο το σινεμά ήταν μια εμπειρία πέρα από τα δεδομένα και τη φαντασία.  Ήρθε όμως  και έδεσε.

  1. Ζαφειρογιώργης ένας  νέος άνδρας των Ανωγείων με επιχειρηματικό δαιμόνιο και αγάπη για το χωριό, μαζί με το φίλο του Σωκράτη Σαλούστρο έφεραν το πρώτο σινεμά στα Ανώγεια. Σήμερα στα 98 του χρόνια αφηγείται: “Το 1946 ανέβηκα πρώτη φορά στην Αθήνα σαν Στρατιώτης Ήταν η εποχή του εμφυλίου. Πήγαμε σε μια σχολή βαθμοφόρων. Διοικητής μας  ήταν ένας ωραίος Έλληνας μας είπε “δεν είναι Αντρεία να σκοτώσεις έναν άνθρωπο, ανδρεία είναι να σώσεις έναν άνθρωπο” αυτά τα λόγια Δεν τα ξέχασα ποτέ …

Ένας καλός μου φίλος με την αρραβωνιαστικιά του με πήγαν στο Σινεμά. Το ίδιο βράδυ που έφτασα με το καράβι Από την Κρήτη. Κατεβήκαμε από την Ιπποκράτους στην Πανεπιστημίου,  στρίψαμε δεξιά.Τι ήταν αυτό! Μια μαρκίζα που έγραφε με επίσημα γράμματα:

Σινέ Ρεξ 

Μαγεύτηκα! Από τις φωτογραφίες, τα φώτα,  Τους ανθρώπους. Πρώτη φορά έβλεπα σινεμά. Τι θαύμα ήταν αυτό; Είπα μέσα μου θεέ μου να μπορέσω κάποτε να φτιάξω αυτό το σινεμά στο χωριό μου”.

Δραστηριοποιήθηκα επιχειρηματικά έκανα ελαιοτριβείο τυροκομείο και είχα ένα φορτηγό που μετέφερα εμπορεύματα από τον Ηράκλειο. Όλα Πήγαν καλά. Ήρθε η ώρα του σινεμά η υπόσχεση που είχα δώσει στον εαυτό μου . Άρχισαν οι εργασίες,  το 1957 Έφερα μηχανικό με μια μεταχειρισμένη μηχανή. Έγιναν οι πρόβες όλα καλά ετοιμαστήκαμε να αρχίσουμε. Εγώ σαν παιδί μου έμεινε Η εικόνα του θείου του Μαρκογιάννη του επιγραφοποιού. Να στέκεται πάνω στην σκάλα μια ολόκληρη μέρα και να γράφει στον τοίχο  με μπλε μπογιά,  αφού Μέτρησε με ακρίβεια ξανά και ξανά Χρησιμοποιώντας μολύβι και χάρακα: “ΣΙΝΕ  ΡΕΞ”. Τι θα πει Ρεξ ; Κανένας δεν ήξερε..

Όλα έτοιμα. Για τη διαφήμιση φωτογραφίες της ταινίας καρφιτσωμένες σ ‘ένα χαρτόνι μας έστειλε να τις κρεμάσουμε στα καφενεία με αντάλλαγμα να δούμε το έργο δωρεάν. Ο τελάλης ήταν ένας βροντόφωνος φουρνελατζής,  ο Κατερνομανώλης με σωστή άρθρωση και εμπειρία από το “βάρδα Φουρνελοοοο” που φώναζε όταν επρόκειτο να πυροδοτήσει την έκρηξη στο νταμάρι οπού δούλευε. Πήγαινε στα ψηλά σημεία που ακουγόταν καθαρά και φώναζε στην διάλεκτο του χωριού: Απόψε ο κινηματόγραφος θα παίξει ελληνικό έργο. Κατάλληλο.

Η “Αγιουπα” ήταν η πρώτη ταινία. Μια νεαρή αγρότισσα. Με μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Ένα πανέμορφο κορίτσι μέσα στα στάχυα θυμάμαι. Η πρώτη μέρα. Μαζεύτηκε όλο το χωριό. Ήταν μια γιορτή. Συνέβησαν διάφορα ευτράπελα. Μια γυναίκα βλέποντας στο πανί τους Ηθοποιούς είπε στο Ζαφειρογιωργη: Και που θα κοιμήσεις τόσο κόσμο απόψε Γιώργη;

Στο Διάλειμμα έπαιζε το πικάπ λαϊκά τραγούδια του Πάνου Γαβαλά του Καζαντζίδη της Γιώτας Λύδια κ α  Το σινεμά γέμιζε κόσμο Κάθε βράδυ και εμείς τα παιδιά καθόμαστε μπροστά κάτω στο πάτωμα . Μας Άρεσαν πολύ οι ταινίες από την Ινδία με την πανέμορφη Ναργκίς. Ο Νίκος Ξανθόπουλος αργότερα, ένας λαϊκός ήρωας αγαπήθηκε πολύ. Γιατί ταυτίστηκε με τους φτωχούς ανθρώπους. Η Μάρθα Βούρτση Έκανε  τον κόσμο να ευχαριστιέται τα δάκρυα !

Ο Κινηματογράφος ήταν η επίσημη έξοδος των αρραβωνιασμένων και των κοριτσιών με συνοδεία πάντα τον πατέρα η τους αδελφούς. Άρεσαν πολύ και οι ταινίες οι με τον Αυλωνίτη τη  Βασιλειάδου τον Φωτοπουλο τον Σταυρίδη κ α

Κάποια έργα Λογοκρίνονταν βέβαια. Από τον Θεολόγο καθηγητή του γυμνασίου όταν επρόκειτο να πάμε σαν Σχολείο. Καθόταν πάνω στη μηχανή και έβαζε την παλάμη μπροστά σε φιλιά και κάποια γυμνά…

Η φαντασία μας μεγάλωσε αγαπήσαμε τους ήρωες των ταινιών.Οι κοπέλες κολλούσαν  φωτογραφίες των ηθοποιών,  Μπαρκουλη,  Κακαβά,  Γεωργίτση  πάνω στα  αργαστήρια τους που ψαλίδιζαν από το περιοδικό “Ρομάντζο”. Άλλαξε το χωριό,  η πλούσια φαντασία του κόσμου βρήκε διέξοδο Και ταύτιση.

Από Παντού μας “πυροβολεί” ένας παράδεισος! Η ομορφιά μας χρεώνει την ανακάλυψη της και καμιά φορά κρύβεται  μέσα στο άσχημο, μου έλεγε ένας φίλος μου γέρος αλλά  θέλει μάθια να την δεις…

Η φωτογραφία είναι ένα φιλοδώρημα του χρόνου στην Μνήμη.  Ώστε εκείνη όποτε το έχει ανάγκη με ευκολία να ανακαλεί την ευχαρίστηση .Όπως εγώ τώρα που άπειρες σκηνές έρχονται μπροστά μου χωρίς απώλειες. Ένας πολιτισμός γεννήθηκε από το σινέ Ρεξ όλες οι γενιές στα 30 χρόνια λειτουργίας του έχουν να διηγηθούν.

“ΣΙΝΕ ΡΕΞ”

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ

Κύριε Γιωργο σ’ ευχαριστούμε.

 

 

Η Μαρία Χρονιάρη και οι Εκδόσεις Σοκόλη, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών από την κυκλοφορία της ποιητικής συλλογής «Αγέννητη γη», σας προσκαλούν  το Σάββατο 19 Μαΐου στις 21.30, στο Βαλκανιζατέρ Rock Café&Bar (Αγ. Γλυκερίας 12, Γαλάτσι) σε μια γιορτή του βιβλίου.

Με οδηγό τα ποιήματα της συλλογής, η Μαρία Χρονιάρη και ο μουσικός Πάνος Πιλάτος ενώνουν τις φωνές τους, ως alter ego ο ένας του άλλου, διανύοντας μια εσωτερική διαδρομή σε μια διαφορετική ανάγνωση.

Η βραδιά θα συνεχιστεί με Dj set μουσικής από τους ίδιους.

Δείγμα Γραφής

 Όνομα

 Σε ανακαλύπτω

σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης

ξηλωμένη από θάνατο

 

Ζωγραφισμένη με τη νύχτα της ζάλης

 που ποτέ δεν αρνήθηκε να σηκώσει το βάρος

 του να αντέχω σαν μάρμαρο

 με λαθραίες σημαίες

 

φτάνει να σε μιλώ

 

Ως τον αθάνατο θάνατο εκείνων

που πάντα ζουν στο σκοτάδι

 μακριά από ανάρμοστα βλέμματα

 

Mε το ουρλιαχτό ενός λύκου

που πάντα κλαίει

γιατί ξέρει πόσο πονάει η ορφάνια

 

να κρύβεις μέσα σου όλου του κόσμου

 

τη θλίψη

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 15 Μαΐου, η πρώτη συνάντηση των γυναικών των Ανωγείων, με στόχο την σύσταση ενός συλλόγου που θα αναλάβει πολιτιστικές, κοινωνικές και άλλες δράσεις στην ευρύτερη περιοχή. Γυναίκες όλων των ηλικιών βρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Πειραιώς, συνομίλησαν για αρκετή ώρα με αναλύσεις για τις ανάγκες της περιοχής και τους τομείς που χρήζουν βοήθειας, αλλά και τις βασικές λειτουργίες και κανόνες του συλλόγου. Μετά το πέρας, όρισαν νέα συνάντηση που θα γίνει στον ίδιο χώρο την ερχόμενη Τρίτη 22 Μαΐου στις 7 μ.μ. Όπως αναφέρει η Ομάδα Πρωτοβουλίας με σημείωμα της στην “Α”:

“Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του υπό σύσταση γυναικείου συλλόγου μας, με μεγάλη συμμετοχή και διάθεση προσφοράς.Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 22 Μαΐου στης 7.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Πειραιώς.

Η παρουσία όλων σας μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, ώστε να προχωρήσουμε δυναμικά με όραμα και στόχους, στην κατεύθυνση ανάπτυξης πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων, που θα ωφελήσουν το χωριό μας και την ευρύτερη περιοχή. Σας περιμένουμε.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας

Φωτογραφίες: Τζούλια Νταγιαντά

Ο μαντολινίστας Μιχάλης Κονταξάκης, ο βιρτουόζος της κιθάρας Χρίστος Τζιφάκης και οι Xylouris White σε ένα μοναδικό αφιέρωμα στην κρητική μουσική στις 26 και 27 Μαΐου.

Από την κορυφή του Ψηλορείτη στην Εναλλακτική Σκηνή της Ε.Λ.Σ.,διακεκριμένοι μουσικοί και έμπειροι οργανοποιοί παρουσιάζουν την αστείρευτη παράδοση της Κρήτης μέσα από μια σειρά συναυλιών και έκθεση μουσικών οργάνων. Το αφιέρωμα «Ο ήχος των Ανωγείων «περιλαμβάνει τις συναυλίες του δεξιοτέχνη μαντολινίστα Μιχάλη Κονταξάκη, του βιρτουόζου της κιθάρας Χρίστου Τζιφάκι, καθώς και των σπουδαίων Xylouris White, του δυναμικού ντουέτου του δεξιοτέχνη του λαούτου Γιώργου Ξυλούρη, ή αλλιώς Ψαρογιώργη, και του εξαιρετικού Αυστραλού ντράμερ των Dirty Three, Τζιμ Γουάιτ, «ένα από τα πιο συναρπαστικά fusion ντουέτα που θα συναντήσετε», όπως έγραψε ο Guardian.

Στη διάρκεια του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση κρητικών οργάνων από οργανοποιούς της Κρήτης, η οποία θα φιλοξενηθεί και τις δύο ημέρες στο Φουαγέ και στο VIP Lounge της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου θα εκτεθούν και όργανα από το Μουσείο Παραδοσιακών Οργάνων Έρευνας και Τεκμηρίωσης Θύραθεν.

Την πρώτη ημέρα του αφιερώματος (26/5) θα εμφανιστούν στην Εναλλακτική Σκηνή της Ε.Λ.Σ. ο δεξιοτέχνης μαντολινίστας Μιχάλης Κονταξάκης και ο βιρτουόζος της κιθάρας Χρίστος Τζιφάκις.

Το πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλαμβάνει ρεπερτόριο από τη μουσική παράδοση της Κρήτης -διασκευασμένο και μη- και συνθέσεις του Μιχάλη Κονταξάκη.

Το μαντολίνο, ένα όργανο που δύσκολα πρωταγωνιστεί στην ελληνική μουσική σκηνή και  δισκογραφία, μας ταξιδεύει μέσα από πρωτότυπους ήχους και λιτούς συνδυασμούς οργάνων. Ο Μιχάλης Κονταξάκης ασχολείται με τη μελέτη και έρευνα του μαντολίνου, τόσο ως ένα όργανο που έχει ενταχθεί στην βιωματική του μουσική (την μουσική της Κρήτης) αλλά και ως ένα μέσο για να εκφράσει ο ίδιος την μουσική του. Ο ίδιος έχει παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και διεύρυνση του κρητικού παιξίματος στο μαντολίνο, αλλά ταυτόχρονα με σεβασμό στο παραδοσιακό ύφος και την τεχνοτροπία που έχει αναπτυχθεί στην Κρήτη. Εισάγοντας νέες τεχνικές και εκφραστικά στοιχεία, ανοίγει νέους ορίζοντες και προοπτικές για το όργανο αυτό.

Ο Χρίστος Τζιφάκις θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση ένα νέο κύκλο κομματιών με τίτλο «Επιστροφή» που έχει συνθέσει και διασκευάσει με βασικό εργαλείο την κιθάρα. Έχοντας περιπλανηθεί σε διαφορετικούς τόπους, επιστρέφει στη μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας του της Κρήτης, κρατώντας μια επίγευση διάφορων ιδιωμάτων, όπως τζαζ και φλαμένκο,  δημιουργώντας έτσι μια προσωπική μουσική προφορά που πατάει με το ένα πόδι στην ανατολή και με το άλλο στη δύση. Οδηγό του αποτέλεσαν οι καταγραφές του μουσικολόγου Baud Bovy που έγιναν σε ορεινές περιοχές της Κρήτης το 1953-54, οι μελωδίες που ηχογράφησαν οι πρωτομάστορες της κρητικής λύρας, τα ηχοχρώματα της μικρασιατικής μουσικής παράδοσης που έφεραν στην Κρήτη οι πρόσφυγες, αλλά και θέματα που βρίσκουμε στο ρεπερτόριο της τζαζ και που θυμίζουν παλιούς τρόπους.

Τη δεύτερη ημέρα του αφιερώματος (27.5) θα εμφανιστούν οι σπουδαίοι Xylouris White, δηλαδή ο Γιώργος Ξυλούρης, γνωστός και ως Ψαρογιώργης, μοναδικός δεξιοτέχνης του λαούτου και τραγουδιστής της κρητικής μουσικής, και ο κορυφαίος Αυστραλός ντράμερ των Dirty Three, Τζιμ Γουάιτ. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τη μουσική τους “Goatish” («κατσικίσια», δανεισμένη από τον τίτλο του πρώτου τους εξαιρετικού δίσκου «Goats»), θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσουν την ατίθαση κατεύθυνσή της και το ελεύθερο πνεύμα της. Από την άλλη, οι αποθεωτικές κριτικές αναφέρονται σε ένα εντελώς ριζοσπαστικό ήχο ο οποίος, πέρα από ταμπέλες και κατηγορίες, συνδυάζει φαινομενικά διαφορετικούς ήχους δημιουργώντας μια νέα μουσική αισθητική, η οποία δεν παραπέμπει στο παρελθόν, αλλά αντίθετα δίνει νέες ερμηνείες στο παρόν.

Οι Xylouris White, μέσα από μια πρωτόγνωρη ελευθερία και δημιουργικότητα, σπάνε τα όρια της τοπικότητας. Χωρίς εμμονές, μας θυμίζουν ότι αυτό που ονομάζεται παράδοση δεν είναι έννοια στατική και παγιωμένη, αλλά μια δυναμική διαδικασία που εκτυλισσόταν στο παρόν, ενώ χωρίς στερεότυπα και μέσα από τον αυτοσχεδιασμό μας συγκινούν θυμίζοντάς μας την πλήρη ελευθερία της μουσικής έκφρασης.

Δυο λόγια για τους καλλιτέχνες:
Μιχάλης Κονταξάκης

O Μιχάλης Κονταξάκης γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1984 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ξεκίνησε σε μικρή ηλικία να ασχολείται με την μουσική του τόπου του και να τη μεταδίδει μέσα από το μαντολίνο. Έχει μελετήσει την κρητική μουσική παράδοση κοντά στους σημαντικότερους λαϊκούς μουσικούς – δασκάλους μαντολίνου της Κρήτης. Επίσης είναι απόφοιτος του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής του Τ.Ε.Ι. Άρτας. Για εκείνον το μαντολίνο αποτελεί το σημαντικότερο σημείο αναφοράς και την αφετηρία για τις μετέπειτα μουσικές αναζητήσεις του. Στο ευρύ κοινό, έγινε γνωστός με τη δισκογραφική δουλειά του «Ιδιόtropo». Συνεχίζοντας το μουσικό του ταξίδι από την Κρήτη σε ολόκληρο τον κόσμο, μας παρουσιάζει την δεύτερη δισκογραφική του πρόταση με τίτλο «Ξέφωτο».

Χρίστος Τζιφάκις

Σπούδασε κλασική κιθάρα στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία του Μάαστριχτ ( Dutch Royal Academy), απ’ όπου αποφοίτησε ως σολίστ κλασικής κιθάρας (Konzertexamen), μετ’ επαίνων (cum laude),  και ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Μιχάλη Τραυλό. Ταξίδεψε στην Κόρδοβα της Ισπανίας όπου μελέτησε την τεχνική και τις φόρμες του flamenco πλάι στον Manolo Sanlucar.  Έχει δώσει ρεσιτάλ σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τις εξής Ορχήστρες: Symphony Orchestra of Limburg (South Netherlands), ερμηνεύοντας το «Concerto Elegiaco» του Leo Brouwer με τον ίδιο τον συνθέτη στο πόντιουμ του μαέστρου, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Symphony Orchestra of Sofia-Bulgaria. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες του flamenco όπως οι Gerardo Nunez, Carmen Cortez, Oscar De Los Reyes. Το 2011 παρουσίασε το έργο του «Flamenco Alchemy» (για κιθάρα και ορχήστρα) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την συμμετοχή του περίφημου Joaquin Grilo, o οποίος και το χορογράφησε. Από το 2015 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Ανωγείων.

Xylouris White

Ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης), γιος του Ψαραντώνη, και ο Τζιμ Γουάιτ συνδέονται με μια φιλιά που μετράει 25 ολόκληρα χρόνια. Οι δύο ξεχωριστοί μουσικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους και το συναρπαστικό ταξίδι των Xylouris Whiteξεκίνησε το 2014, τότε που κυκλοφόρησε ο πρώτο τους δίσκος «Goats», σε παραγωγή του Guy Picciotto των θρυλικών Fugazi. O δίσκος «Goats» έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τον παγκόσμιο μουσικό τύπο και ανέβηκε στην πρώτη θέση του Billboard στην κατηγόρια World Music. Ακολούθησε το 2016 ο δεύτερος δίσκος τους «Black Peak» που τους εδραίωσε στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο τρίτος τους δίσκος «Mother» που διεύρυνε τους μουσικούς τους ορίζοντες, ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν τις πετυχημένες εμφανίσεις τους σε όλο τον κόσμο. «Το Mother είναι η επέκταση του «Goats» και του «Black Peak». Τρία πράγματα, όλα μέρος ενός συνόλου. Τα Κατσίκια είναι Μητέρες, ο Δίας μεγάλωσε με το γάλα της Αμάλθειας, η Μαύρη Κορυφή είναι η Μητέρα Γη… Η Μητέρα Γη είναι η Μητέρα όλων», σημειώνει ο Γιώργος Ξυλούρης.

Αφιέρωμα στην κρητική μουσική – Ο ήχος των Ανωγείων,  Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 26 Μαΐου 2018 ● ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ / ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΖΙΦΑΚΙΣ, 27 Μαΐου 2018 ● XYLOURIS WHITE, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 10, 12 ευρώ, φοιτητικό, παιδικό 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία της Ε.Λ.Σ. στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν., τηλ. 213 0885700, καταστήματα Public & http://tickets.public.gr/www.ticketservices.gr,www.nationalopera.gr

Το αφιέρωμα στην κρητική μουσική «Ο ήχος των Ανωγείων « εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

-->