Θερμοκρασία
Άνεμος
Βαρόμετρο cript>
Υγρασία /sc
Βροχόπτωση Μήνα
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Πολιτισμός

Με την Αμερικανική ταινία φαντασίας του 1998 “Θα σε βρω στον παράδεισο” και πρωταγωνιστή τον Ρόμπιν Ουίλιαμς θα ανοίξει ξανά η αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Πειραιώς, το Σάββατο 20 Απριλίου, για τις προβολές ταινιών από την Ομάδα Φίλων Κινηματογράφου. Η προβολή θα γίνει στις 7.30 μ.μ ενώ στις 4.30 μ.μ θα προηγηθεί η ταινία για τους μικρούς σινεφίλ “Η ζωή του Χριστού”!

“Θα σε βρω στον παράδεισο” 7.30 μ.μ:Ένας νεκρός παιδίατρος, που βρίσκεται σ’ έναν Παράδεισο φτιαγμένο από πίνακες και νοητικές παραστάσεις, κατεβαίνει στην Κόλαση για να ελευθερώσει τη γυναίκα του, η οποία αυτοκτόνησε. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και συγκινητικό δράμα που καταπιάνεται με ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα: την αναπαράσταση των δυο μορφών της μεταθανάτιας ζωής (παράδεισο και κόλαση). Το αποτέλεσμα είναι πέρα από κάθε προσδοκία… ετοιμαστείτε να δείτε μαγευτικές εικόνες, βραβευμένες με oscar!

“Η ζωή του Χριστού”, 4.30 μ.μ. Παιδική ταινία, μεταγλωτισμένη για την γέννηση και τη ζωή του Θεανθρώπου. Μια ιδανική ταινία για τους μικρούς σινεφίλ ενόψει και της έναρξης της Μεγάλης Εβδομάδας!

Mε αφορμή τη δημιουργία Eπίτιμου Προξενείου του Λουξεμβούργου στην Κρήτη, με έδρα το Ηράκλειο και τον διορισμό στη θέση του Επίτιμου Προξένου, του κ. Γιώργου Αεράκη, θα πραγματοποιηθεί κονσέρτο στο Πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου την Κυριακή 21 Απριλίου στις 8.30 μ.μ. Η βραδιά  θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου, το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου και τον σύλλογο «οι φίλοι του Λουξεμβούργου». Η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Η Πρεσβεία του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα, παρουσιάζει τον Λουξεμβουργιανό πιανίστα και συνθέτη David Ianni και σας προσκαλεί για ένα και μοναδικό κονσέρτο πιάνου την Κυριακή, 21 Απριλίου 2019 και ώρα 20.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου (Λεωφόρος Νικολάου Πλαστήρα 10, Ηράκλειο – Κρήτης 712 01).Ο καλλιτέχνης David Ianni θα παρουσιάσει επιλεγμένα κομμάτια από το μουσικό ευρωπαϊκό του έργο “My Urban Piano” εκ των οποίων και το “Άγιος ο Θεός”,το συγκεκριμένο γυρίστηκε στην Ελλάδα σε εμβληματικά πολιτιστικά σημεία της Αθήνας, καθώς και πολλά νέα έργα, μεταξύ άλλων ένα νέο κομμάτι που περιλαμβάνει παραδοσιακές λουξεμβουργιανές μελωδίες.

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Παν. Κρήτης σας προσκαλεί στην εναρκτήρια συνάντηση – ενημέρωση για το έργο RURITAGE που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Έκθεσης του ΜΦΙΚ στο Ηράκλειο Κρήτης, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 και ώρα 18:00 – 21:00. Το έργο RURITAGE χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 της Ε.Ε. και επιδιώκει να μετασχηματίσει τις αγροτικές περιοχές σε εργαστήρια βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης του μοναδικού δυναμικού πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που φιλοξενούν. Στο έργο συμμετέχουν 38 εταίροι από 18 χώρες, οι περισσότερες της Ευρώπης, καθώς επίσης από τη Βραζιλία, Κολομβία, Ιαπωνία και Τουρκία. Το έργο εστιάζει σε έξι συστημικές περιοχές καινοτομίας: τον προσκυνηματικό τουρισμό, την αγροτική κουζίνα, τη μετανάστευση, τις τοπικές εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, την ανθεκτικότητα και τη διαχείριση του τοπίου.

Για κάθε περιοχή καινοτομίας έχουν επιλεγεί περιοχές επίδειξης (Πρότυπα Μοντέλα Ρόλων) που έχουν αναπτύξει και μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν παραδείγματα ορθών πρακτικών, καθώς επίσης και από μια περιοχή εφαρμογής (αναπαραγωγός) των αποτελεσμάτων του έργου. Το RURITAGE υποστηρίζεται επίσης από αρκετούς ερευνητικούς φορείς οι οποίοι θα αναπτύξουν καινοτόμα εργαλεία καταγραφής, ανάλυσης και μεταφοράς ορθών πρακτικών και πολιτικών. Το συντονισμό του έργου έχει το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, ενώ το ΜΦΙΚ με το γεωπάρκο του Ψηλορείτη συμμετέχουν ως φορείς επίδειξης στον τομέα της Ανθεκτικότητας. Tο ΜΦΙΚ, στα πλαίσια της συμμετοχής του στο έργο, θα λειτουργήσει ένα κέντρο ενημέρωσης και πληροφόρησης για την πορεία και τα αποτελέσματά του με τον τίτλο «Κέντρο Αγροτικής Κληρονομίας – Rural Heritage Hub». Το κέντρο θα διοργανώνει ανοικτές εκδηλώσεις και εργαστήρια για τη διάχυση της γνώσης και των αποτελεσμάτων του έργου καθ’ όλη την τετραετή διάρκεια υλοποίησής του προσκαλώντας συνεργαζόμενους φορείς, οργανώσεις, συλλόγους και ιδιώτες. Στη συνάντηση που οργανώνεται στις 19 Απριλίου 2019 θα παρουσιαστεί η βασική φιλοσοφία του έργου, ο τρόπος υλοποίησης των δράσεων, τα βασικά αποτελέσματα και παραδοτέα καθώς και η δυνατότητα αλληλεπίδρασης και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε τοπικούς εταίρους, φορείς και ιδιώτες.

Την εκδήλωση θα «ντύσει» μουσικά στο κλείσιμό της, με παραδοσιακά και έντεχνα κομμάτια ο Χάρης Φασουλάς, μαζί με τους μουσικούς Βασίλη Χαιρέτη, Θωμά Μπολάκη και Γιάννη Χαρκούτση. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΝΑΡΚΤΉΡΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ RURITAGE ΣΤΟ ΜΦΙΚ «Καινοτόμα εργαλεία και πρακτικές αναγέννησης της υπαίθρου» Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 Έκθεση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης 18:00 – 18:15, Άφιξη – εγγραφές – καφές 18:15 – 18:30, Χαιρετισμοί 18:30 – 19:00, Παρουσίαση του έργου RURITAGE από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο Δρ Χαράλαμπο Φασουλά 19:00 – 19:30, Παραδείγματα άλλων περιοχών και εταίρων του έργου RURITAGE 19:30 – 20:00,

Συζήτηση 20:00 – 21:00, Μουσική βραδιά με τους Χάρη Φασουλά, Βασίλη Χαιρέτη , Θωμά Μπολάκη και Γιάννη Χαρκούτση. Θα υπάρξει μικρό κέρασμα.

Το ΚΠΕ Ανωγείων, διοργανώνει σε συνεργασία με τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων της χώρας, με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ανωγείων, το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη και την περιβαλλοντική ομάδα των Μυθοκρουσμένων, Επιμορφωτικό Σεμινάριο για το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Π.Ε. του ΚΠΕ Ανωγείων με θέμα:
«Ψηλαφώντας τη μνήμη της γης μέσα από τη γεωποικιλότητα, τα Γεωπάρκα και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες».

Διαβάστε την συνέχεια... »

Του Γεωργίου Σμπώκου, τέως δημάρχου Ανωγείων-Συνταξιούχου Εκπαιδευτικού

“Αξιότιμοι Κύριοι,

Σας είναι γνωστές:1)Η υπ’αριθμόν 86/2013 απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, με την οποία έγινε αποδεκτή η δωρεάν προσφορά εκ μέρους μου, υλικού, για τη δημιουργία του Παλιού Ανωγειανού Σπιτιού, του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, προσωπικού αρχείου και βιβλιοθήκης και 2) η υπ’αριθμόν 177/2016 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής του δήμου, με την οποία έγινε αποδεκτή η δωρεά εκ μέρους του δήμου και από επιτροπή του παρελήφθη το υλικό μαζί με την γραπτή παραχώρηση των συγγραφικών δικαιωμάτων των εκδοθέντων και υπό έκδοση 20 συνολικά βιβλίων μου, που αφορούν τη ζωή και τον πολιτισμό των Ανωγείων, υπέρ του ιδρυθησομένου για τη δωρεά νομικού προσώπου.

Επαναλαμβάνω ότι το παραδοθέν υλικό και δικαιώματα αποτελούν περιουσία του ιδρυθησομένου Πολιτιστικού Οργανισμού “Γεωργίου και Αμαλίας Σμπώκου” και ως εκ τούτου  δεν επιτρέπεται από τον οποιοδήποτε η παραχώρηση σε ιδιώτες και φορείς  οποιουδήποτε ιστορικού, αρχειακού και λαογραφικού αντικειμένου, ούτε η οποιαδήποτε παρέμβαση στο ιστορικό, λαογραφικό και αρχειακό υλικό (ηχητικό αρχείο, συλλογή νομισμάτων και γραμματοσήμων, συγγραφικών δικαιωμάτων κ.α). Το δικαίωμα παραχώρησης υλικού και παρέμβασης μπορεί εν εσχάτη ανάγκη να πραγματοποιείται  μόνο μετά από έγγραφη συγκατάθεση του εν ζωή δωρητού (Γ.Σμπώκου) και εν ελλείψει αυτού εκπροσώπου της οικογένειας του και εν καιρώ από τη διοίκηση του Πολιτιστικού Οργανισμού  “Γεωργίου και Αμαλίας Σμπώκου” στην οποία θα πρέπει να συμμετέχει εκπρόσωπος της οικογένειας του δωρητή.

Ο Δήμος έχει την υποχρέωση δημιουργίας και οργάνωσης των χώρων στέγασης, των μουσειακών και πολιτιστικών χώρων, την διατήρηση και συντήρηση του μουσειακού και πολιτιστικού υλικού και τη δημιουργία του Πολιτιστικού Οργανισμού. Δυστυχώς δεν μπορώ να κρύψω την απογοήτευση στην προώθηση όλων εν γένει των διαδικασιών που αφορούν τη δωρεά μου, την οποία θεωρώ σημαντική στην όλη πρόοδο και ανάπτυξη των Ανωγείων, με μόνα σημαντικά  την απόφαση της οικείας Επιτροπής αποδοχής της δωρεάς και τη διάθεση 20.000 ευρώ για τη σύνταξη μελέτης ανέγερσης του Παλιού Ανωγειανού σπιτιού και τίποτε άλλο.

Ας μην ξεχνούμε ότι η όλη υπόθεση ξεκίνησε το 2013 και ο χρόνος είναι υπέρ το δέον επαρκής, ώστε σήμερα να είχαν όλα ολοκληρωθεί. Περιμένουμε τις απόψεις και προοπτικές του δήμου για την τύχη της δωρεάς, δεδομένου ότι εν εσχάτη ανάγκη υπάρχει και η περίπτωση ανάκλησης της δωρεάς  και επαναφοράς του υλικού, μουσειακού και πολιτιστικού στο χώρο που βρισκόταν και τότε.”

-Το άρθρο κοινοποιήθηκε από τον τ.δήμαρχο Ανωγείων Γεώργιο Σμπώκο, στο δημοτικό συμβούλιο Ανωγείων και στην ΑΝΩΓΗ

 

Ήταν 9 Ιανουαρίου του 2016, όταν έφευγε από τη ζωή η Ζουμπουλιά Ξυλούρη, η αδελφή του Νίκου, του Ψαραντώνη και του Ψαρογιάννη σκορπίζοντας τη θλίψη στην οικογένεια, τους φίλους της  και το χωριό μας και αφήνοντας μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό πίσω της. Η ξεχωριστή Ζουμπουλιά, για περισσότερα από 25 χρόνια, μετά την αποφράδα εκείνη ημέρα του θανάτου του Αρχάγγελου της Κρήτης Νίκου Ξυλούρη, στις 8 Φεβρουαρίου του 1980, είχε μετατρέψει την πατρική τους οικεία στο Περαχώρι σε ένα μουσείο μνήμης και τιμής στον αδερφό της και υποδεχόταν με το χαμόγελο και τη ζεστασιά της τους χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, που έφταναν στα Ανώγεια και επιθυμούσαν μια κατάθεση αγάπης και ευγνωμοσύνης στο σπίτι που μεγάλωσε ο Ξυλούρης. Όλοι έφευγαν από τα Ανώγεια με την ανάμνηση της επίσκεψης τους στο σπίτι του Ξυλούρη, αλλά και αυτής της φιλοξενίας της αδερφής του.

Τα τρία αυτά χρόνια της απουσίας της Ζουμπουλιάς, μέλη της οικογένειας Ξυλούρη και κυρίως ο Σοφοκλής Ξυλούρης με τη σύζυγο του, δίνουν τα πάντα για να παραμένει ανοιχτό όσες περισσότερες ώρες γίνεται το σπίτι του Ξυλούρη. Φυσικά όπως είναι ευνόητο, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό να συμβαίνει με αποτέλεσμα κάποιες φορές επισκέπτες του χωριού να μην έχουν τη δυνατότητα ενός προσκυνήματος στο σπίτι του αγαπημένου τους καλλιτέχνη.Αρκετές φορές και εμείς στην “Α” είχαμε μηνύματα για το γεγονός ότι δεν ήταν ανοιχτή η οικία και δεν ήταν δυνατή η επίσκεψη. Τα Ανώγεια θα τιμούν τον Ξυλούρη εσαεί και αυτό το κενό φαινόταν ότι δεν θα είχε μεγάλη διάρκεια.

Το θέμα απασχολεί εδώ και μια 15ετία τον Δήμο Ανωγείων και σήμερα μετά από προσωπικές ενέργειες του δημάρχου Εμμανουήλ Καλλέργη, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα λυθεί άμεσα. Πιο συγκεκριμένα ο Εμμανουήλ Καλλέργης φαίνεται να έχει συντάξει συγκεκριμένη πρόταση προς ολόκληρη την οικογένεια Ξυλούρη για την αξιοποίηση της οικίας των “Ψαράκηδων” στο Περαχώρι και μάλιστα ο δήμαρχος Ανωγείων το προχωράει και ένα βήμα παραπέρα, θέλοντας να μετατρέψει την οικία σε ένα ζωντανό μουσείο αφιέρωμα τόσο στο Νίκο Ξυλούρη, όσο και στα άλλα δυο αδέρφια του και “ιερά” τέρατα της μουσικής, τον Ψαραντώνη και τον Ψαρογιάννη! Μάλιστα σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα για θέματα του δήμου, ο κ.Καλλέργης επισκέφθηκε την Ουρανία Ξυλούρη, την σύζυγο του Νίκου, η οποία εκφράστηκε με θετική διάθεση για τις προθέσεις του δημάρχου Ανωγείων. Θετικά έχουν αποφανθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες και ο Ψαραντώνης με τον Ψαρογιάννη, όσο και ο Ψαρογιώργης, ο Λάμπης Ξυλούρης, και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, μουσικοί και μη και όλα δείχνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για ένα μουσείο μνήμης και τιμής στο Περαχώρι στην ιστορία της μουσικής παράδοσης των Ανωγείων και της μεγάλης αυτής μουσικής οικογένειας.

Μια ακόμα από τις σκέψεις του δημάρχου Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργη είναι όταν με το καλό ετοιμαστεί ο χώρος για τους τρεις μεγάλους μας μουσικούς, τον ρόλο του ξεναγού να αναλάβουν επί 24ώρου βάσεως νέοι του χωριού, με βάση την ΚΟΙΝΣΕΠ Νιδαία-Συνεργασία που ήδη “τρέχει” με επιτυχία άλλες δομές του δήμου, όπως το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης” Γιάννη και Έφης Σακελλαράκη” όσο και της Μουσικής Ακαδημίας των Ανωγείων στο Πολύκεντρο.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο της δημοτικής αρχής που προσωπικά μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και στόχο έχει να λύσει ένα σημαντικό θέμα , καθώς αφορά χιλιάδες επισκέπτες, ενόψει ενός ακόμα καλοκαιριού που στα Ανώγεια αναμένεται να βρεθούν χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους προγραμματίζουν και μια επίσκεψη στο σπίτι του Ξυλούρη. Το χωριό οφείλει να σταθεί δίπλα σε αυτή την προσπάθεια, στην αίσια κατάληξη της οποίας είμαστε βέβαιοι, με τη σύμφωνη γνώμη όλης της μεγάλης και ιστορικής οικογένειας των Ξυλούρηδων.

-->