Θερμοκρασία 28.7°
Άνεμος 4.8 ΝΔ
Βαρόμετρο 1008.8
Υγρασία 31%
Βροχόπτωση Μήνα 0.0 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Πολιτισμός

Παίρνοντας παράδειγμα από την ιστορία του τόπου μας, ενός τόπου που κάηκε ολοσχερώς από το ναζιστικό καθεστώς, επειδή αντιστάθηκε σε αυτό, συνεχίζουμε φέτος, στήνοντας το φεστιβάλ Χαϊμαλίνα για δεύτερη φορά στη καρδιά του Ψηλορείτη, στα Ανώγεια, με ένα αντιφασιστικό-αντιπολεμικό τριήμερο στις 10, 11 & 12 Αυγούστου.
Tο Φεστιβάλ πήρε το όνομα του από το ποίημα «Γράμμα σε μια Αφρικάνα», του Ανωγειανού ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη ή Νιδιώτη, που δημοσιεύτηκε το 1978 (https://haimalinafestivalblog.wordpress.com/%CF%87%CE%B1%CF%8A%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CE%BC%CE%B1/) και διοργανώνεται από τους Ανωγειανέους, μια ομάδα ανήσυχων νέων από τα Ανώγεια, υπό την αιγίδα του Δήμου Ανωγείων.
Ο σκοπός του φεστιβάλ είναι μέσα από τα δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν, όπως προβολές ταινιών, εκθέσεις σκίτσου και φωτογραφίας, γκράφιτι, παιχνίδια (κυνήγι θησαυρού, θεατρικό παιχνίδι, τουρνουά ποδοσφαίρου, τουρνουά σκακιού) και μουσική, να προωθήσουμε τις αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής προσφοράς, της ειρήνης και του σεβασμού. Παράλληλα, μέσα από τις ομιλίες, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το φαινόμενο του πολέμου από την οπτική εκείνων που η ιστορία συνήθως προσπερνάει. Να γνωρίσουμε τις γυναίκες πρόσφυγες, περπατώντας μαζί τους από την ανατολή ως την δύση, να μιλήσουμε για τα γεγονότα στη Γάζα και να αφουγκραστούμε το δίκιο του Παλαιστινιακού λαού. Τέλος, αφού αναλύσουμε την κοινωνική βάση του φασισμού, να θίξουμε τα φαινόμενα της ακραίας βίας, τη δράση και τις πρακτικές των Νεοναζί, και να ενημερωθούμε για τα τρία χρόνια της δίκης της Χρυσής Αυγής, αναλογιζόμενοι ταυτόχρονα το βάρος της ατομικής και της συλλογικής μας ευθύνης. Το τριήμερο αυτό, όλες οι δράσεις θα καταλήγουν σε μια μεγάλη γιορτή με μουσικές και χορό από όλο τον κόσμο. Από την Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως τα Βαλκάνια και την Λατινική Αμερική, μέσα από την παράδοση κάθε τόπου, αλλά και μέσα από πειραματισμούς και σύγχρονες δημιουργίες.
Ευελπιστούμε λοιπόν, το φεστιβάλ αυτό, να αποτελέσει μία νησίδα πειραματισμού, προβληματισμού και συνάντησης πολλών ιδεών και διαφορετικών πολιτισμικών στοιχείων, με στόχο την συμβολή στη έμπρακτη καθιέρωση της ειρηνικής συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς!
Σας προσκαλούμε, στις 10, 11 & 12 Αυγούστου στα Ανώγεια!, να συμμετέχετε, να στηρίξετε την προσπάθεια μας και όλοι μαζί μέσα από τις δραστηριότητες του φεστιβάλ να προβληματιστούμε, να κουβεντιάσουμε, να παίξουμε, να εξερευνήσουμε και φυσικά να τραγουδήσουμε ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό.

“Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε
για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου,
απ’ τον κόσμο.
Εμείς τραγουδάμε
για να σμίξουμε τον κόσμο.”
Γιάννης Ρίτσος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 10/8
11:00 : Θεατρικό παιχνίδι για μικρά παιδιά, από τις παιδαγωγούς Νατάσα Φασουλά και Αγάπη Βρέντζου
16:00: Προβολή Ταινίας Animation : «The breadwinner» της Nora Twomey
18:30: Ομιλίες (Πλατεία Αρμί):
• Φραγκιουδάκης Γιώργος ,Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε. (Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη).
«Δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι, μερική ιστορική αναδρομή»
• Νίκος Βλαχάκης, Ψυχολόγος και Χρύσα Βίλκενς, Δημοσιογράφος
«Γυναίκες Πρόσφυγες Πολέμου: Διαδρομές και Τραύμα»
• Νασίμ Αλάτρας, Δημοσιογράφος
«Το παλαιστινιακό : Αλήθειες και μύθοι»
Προβολή μίνι animation «Closed Zone»
21:00 : Μουσικό Πρόγραμμα (Δημοτικό Θέατρο “Νίκος Ξυλούρης”):
Χρίστος Τζιφάκις & flamenco aire (Christos Tzifakis & flamenco aire)
-Χρίστος Τζιφάκις (Κιθάρα)
-Φανή Δεμέστιχα (Χορός)
-Άλκιστη Τριανταφυλλίδη (Φωνή)
-Pedro Fabian (Κρουστά)
*Συνεργασία με το Φεστιβάλ Κιθάρας Ανωγείων
Ρεμπέτικα-Τραγούδια του τεκέ
-Μαρία Φασουλάκη (Φωνή)
-Παναγιώτης Καπιζιώνης (Μπουζούκι)
-Θύμιος Μπαρδαμάσκος (Μπουζούκι)
-Χριστόφορος Παπανικολάου (Κιθάρα)
-Αλέξανδρος Κανακάκης (Κλαρίνο)
-Στέφανος Κουρουπάκης (Κοντραμπάσο)
Κρητικό γλέντι
-Γιώργης Μανωλάκης (Λαούτο-φωνή)
-Ζαχάρης Σπυριδάκης (Λύρα)
-Μιχάλης Κονταξάκης (Μαντολίνο)
-Γιώργης Σταυρακάκης [Νιδιώτης] (Λαούτο)
-Νικόλας Χριστόπουλος (Κρουστά)
-Στέφανος Κουρουπάκης (Κοντραμπάσο)

Σάββατο 11/8
16:00: Προβολή Ταινίας : «In the fade/ Μαζί ή τίποτα», του Φατίχ Ακίν
19:00 : Ομιλίες (Πλατεία Αρμί):
• Παρουσίαση αυτοοργανωμένων ομάδων ποδοσφαίρου ( Τηγανίτης ΑΣΗ, Λίβας Α.Σ. Ρεθύμνου, Αυτοοργανωμένος Α.Σ. Ασπάλαθος)
• Θανάσης Αλεξίου , Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου :
«Η κοινωνική βάση του φασισμού, ταξικές και ιδεολογικές πλευρές»
• Ελευθερία Κουμάντου, Δημοσιογράφος, Μέλος Golden Dawn Watch:
«Τρία χρόνια δικη της Χρυσης Αυγής. Η ατομική και η συλλογική ευθυνη»
Βιντεοπροβολη για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, στα πλαίσια της ομιλίας
21:00 : Μουσικό Πρόγραμμα (Δημοτικό Θέατρο “Νίκος Ξυλούρης”):

Βασίλης Δραμουντάνης και Pedro Fabian
-Βασίλης Δραμουντάνης (Μαντολίνο & Φωνή)
-Pedro Fabian (Κρουστά)
-Χρίστος Τζιφάκις (Κιθάρα)

Haig Yadjian Quartet (Μουσική χωρίς σύνορα)
-Haig Yadjian (Ούτι & Φωνή)
-Γιώργος Κοντογιάννης (Λύρα & Κρουστά)
-Τάσος Πούλιος (Κανονάκι & Φωνή)
-Γιώργος Λιμάκης (Μπάσο & Κιθάρα)

Jaques / Meleteas / Summers Trio (Σύγχρονη και παραδοσιακή μουσική της ανατολικής μεσογείου)
-Peter Jaques (Κλαρίνο & Ney)
-Θωμάς Μελετέας (Ούτι & Φωνή)
-Jerry Summers (Κρουστά)

Κυριακή 12/8
11:00 -15:00 : Κυνήγι Θησαυρού
(Σημείο συνάντησης: Πλατεία Αρμί / 11.00 )
16:00 : Προβολή ταινίας «Τα φιλόξενα Χωριά», του Λευτέρη Χαρωνίτη
17:30: Αντιφασιστικό τουρνουά ποδοσφαίρου, με τις ομάδες: Τηγανίτης ΑΣΗ (Ηράκλειο), Λίβας Α.Σ. Ρεθύμνου (Ρέθυμνο), Αυτοοργανωμένος Α.Σ. Ασπάλαθος (Χανιά) και την ομάδα Χαϊμαλίνα (Ανώγεια), (Δημοτικό στάδιο Ανωγείων)
21:00 : Μουσικό Πρόγραμμα (Δημοτικό Θέατρο “Νίκος Ξυλούρης”):
-Babel Trio
-Villagers of Ioannina City
-Xylouris – White
Παράλληλες Δράσεις 10,11 & 12:
• Τουρνουά γρήγορου σκακιού (blitz chess), πρίν από τις ομιλίες στην Πλατεία Αρμί.
• Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Χεριών Τελετή», των Κατερίνα Φουράκη-Κοντόκαλου και Κωνσταντίνα Γεωργαντά στην πλατεία Αρμί
• Graffiti από τους Αλέξανδρος Ραπτάκης (στην είσοδο του χωριού) και Γιάννης Μιλιαράκης (δίπλα στην αίθουσα προβολών)
• Έκθεση σκίτσου “made in Europe”, με αντιπολεμικές και αντιφασιστικές γελοιογραφίες του σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη (Αίθουσα «Μανώλης Κεφαλογιάννης», κάτω από την Tράπεζα Πειραιώς)
*Όλες οι προβολές ταινιών θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα «Μανώλης Κεφαλογιάννης», κάτω από την τράπεζα Πειραιώς.

 

Οι ομορφιές της Κρήτης είναι πολλές και κάθε χωριό έχει τα δικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Βάμος, Λουτρό, Ασκύφου, Ανώγεια, Μαργαρίτες, Αρχάνες, Χουδέτσι, Άγιος Γεώργιος, Κριτσά, Μόχλος..

Ανώγεια
Ο Ψηλορείτης με τους τεράστιους γυμνούς όγκους του, που ορθώνονται πάνω από το χωριό, κάνει το τοπίο σεληνιακό. Λύρες και μαντινάδες ηχούν στα στενάκια. Σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο 800 μ., τα Ανώγεια είναι ο τελευταίος οικισμός πριν αρχίσουν οι πλαγιές του Ψηλορείτη να παίρνουν μεγάλο ύψος. Χωρισμένο σε αρκετές γειτονιές –το Περαχώρι χαμηλά, το Μεϊντάνι κεντρικά, το Μετόχι πιο πάνω–, είναι από τα πιο ζωντανά χωριά της Κρήτης.

Οι γηραιότεροι με τα στιβάνια, τα μαύρα ρούχα και το μαύρο σαρίκι στο κεφάλι μαζεύονται κυρίως στα καφενεία στο Περαχώρι. Πριν προλάβει να τελειώσει ο καφές, έρχεται αμέσως στο τραπέζι κερασμένη ρακή με μεζέ. Στην πάνω γειτονιά, στο Μεϊντάνι, μαζεύονται όλοι – ηλικιωμένοι, νέοι και παιδιά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το αντικριστό στις ταβέρνες του χωριού: αρνί σιγοψημένο απέναντι από τη θράκα. Απόσταση από Ρέθυμνο 55 χλμ., από Ηράκλειο 35 χλμ.

Από το αφιέρωμα της εφημερίδας “Καθημερινή” στα 10 χωριά της Κρήτης με μοναδική ομορφιά

 

Η θεατρική ομάδα “Ζούτλαροι” από τη Θεσσαλονίκη, κάνει μια στάση στα Ανώγεια και την Δευτέρα 16 Ιουλίου, στις 8 μ.μ θα παρουσιάσει στην πλατεία Μεϊντάνι, το έργο “Η φυλλάδα του γαϊδάρου”, με ελεύθερη είσοδο. Πρόκειται για ένα διήγημα του 15ου αιώνα, αγνώστου συγγραφέα, γραμμένο στο κρητικό 15 σύλλαβο. Το έργο δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στο θεατρικό κοινό και μεταγράφηκε σε θεατρική μορφή από την ομάδα. Πραγματέυεται τη σχέση τριών ζώων, του Γαϊδάρου, του Λύκου και της Αλεπούς,  χρησιμοποιώντας την αρχέτυπη αυτή σχέση για να σατιρίσει τα στραβά και τις αδικίες εκείνης και κάθε κοινωνίας.

Πίσω από τα τρία ζώα-πρόσωπα του έργου, κρύβονται:

-Η εξουσία (ο λύκος)

-Ο κλήρος (η πονηρή αλεπού)

-Ο λαός (ο υπομονετικός γάιδαρος)

Οι προσφορές αγάπης αλλά και ουσίας, προς το Κέντρο Ασυνόδευτων ανηλίκων στα Ανώγεια, συνεχίζονται τόσο από ιδιώτες, όσο και από μεγάλους Ομίλους επιχειρήσεων που δρουν στην Κρήτη. Τελευταία προσφορά υπήρξε αυτή των 2000 ευρώ σε είδη σίτισης και καθαριότητας που παραδόθηκαν στους ανθρώπους της Εστίας, από τον Όμιλο “Sbokos Hotel Group” που ήρθε στα Ανώγεια με 7μελή ομάδα στελεχών του και επικεφαλής τον Μενέλαο Μποκέα που έχει καταγωγή από το χωριό μας,, διευθυντή προσωπικού του Ομίλου, αλλά και πολιτευτή στις τελευταίες εθνικές εκλογές με το ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι γραμματέας Τουρισμού στο Κίνημα Αλλαγής.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Μια παράσταση λόγου και μουσικής αφιερωμένη στην Ντιάνα Μανουρά. Μαθητές και φίλοι τραγουδούν και απαγγέλλουν ποίηση για τη σπουδαία Γυναίκα και Δασκάλα. Στο Κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις” στο Ηράκλειο, την Τετάρτη 11 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ

Μουσική:
Λίνα Ζάχαρη, πιάνο και ενορχήστρωση
Μιχάλης Καλογεράκης, κιθάρα
Γιάννης Μετζάκης, βιολί
Μαρία Τερζάκη, κιθάρα
Τραγούδι/Απαγγελία:
Αγγελική Γεωργουδή-Πιταροκοίλη, Λίνα Ζάχαρη, Μιχάλης Καλογεράκης, Παντελής Καλογεράκης, Μιχάλης Κορνιλάκης, Κων/να Κουμπενάκη, Ελένη Κουφαλιτάκη, Μανόλης Μακαρώνας, Δήμητρα Μανουρά, Ναυσικά Μαρκάκη, Θωμάς Μαυροματίδης, Ιωάννα Παπαδάκη, Σταυρούλα Παπαδάκη, Μιχαέλα Πασσά, Γεωργία Σαραντουλάκη, Εμμανουέλα Τερζάκη, Μαρία Τερζάκη, Αθηνά Χαραλαμπάκη
Η Οργανωτική επιτροπή Ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Ηρακλείου και ιδιαιτέρως τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Γιώργο Αντωνάκη.

 

Άλλη μια χορευτική χρόνια έφτασε στο τέλος της και για να χειροκροτήσουμε την προσπάθεια των παιδιών, θα σας την παρουσιάσουμε στην μουσικοχορευτική μας εκδήλωση που θα γίνει στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης”, την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 8 μ.μ. Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς για την όμορφη συνεργασία μας αυτήν τη χρονιά και τα παιδιά που κάθε χρόνο μας κάνουν περήφανους και καταφέρνουν όλο και περισσότερα με το μεράκι που δείχνουν για το χορό. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.Καλό καλοκαίρι!
Παύλος Πωλιουδάκης-Φένια Χαιρέτη

-->