Παιδεία

Συγκίνησαν και χειροκροτήθηκαν θερμά οι μαθητές της πρώτης τάξης του Σταυράκειου Λυκείου Ανωγείων, με την εξαιρετική σε δομή, ροή και ποιότητα εκδήλωση τους για την επέτειο του Πολυτεχνείου, 46 χρόνια μετά το ηχηρό “χαστούκι” των φοιτητών ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Με προετοιμασία ενός μηνός τα παιδιά συνέχισαν μια παράδοση δεκαετιών, όπου το Λύκειο Ανωγείων τιμάει κάθε Νοέμβριο τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, αλλά και κάθε πράξη αντίστασης ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή Φασισμού.

Εξαιρετικές ερμηνείες τραγουδιών από μαθητές και μαθήτριες σε τραγούδια , όπως το “Ένα το Χελιδόνι”, το “Προσκυνώ τη χάρη σου Λαέ μου”, ο “Δρόμος”, ο ¨Στρατιώτης”, το “Αθώο Αίμα”, τα “Κανόνια”, το “Ακορντεόν”, τα “Χαρακώματα”, το “Σχοινί” και το “Πότε Θα κάνει Ξαστεριά”. Όμορφες απαγγελίες ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου, του Τάσου Λειβαδίτη, της Κωστούλας Μητροπούλου και άλλων κορυφαίων μας ποιητών και εξαιρετικές αναγνώσεις για το χρονικό της ημέρας αλλά και τα μηνύματα που μετέδιδαν οι φοιτητές από τον ραδιοφωνικό σταθμό που είχαν δημιουργήσει τότε. Συγκινητική η στιγμή που η μαθήτρια Αριστέα Σμπώκου απάγγειλε το ποίημα “Θέλω να κλάψω” του αείμνηστου θείου της Γιώργη Σμπώκου “Ατζαρογιώργη”, ενώ συγκλονιστική και η αφήγηση της Ελένης Μανουρά στο βίντεο με τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, όπως και η επιμέλεια του βίντεο από τον Γ. Χαιρέτη όπου ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και ο Σταύρος Σαλούστρος αφηγήθηκαν την ιστορία όπως την έζησαν μέσα από το Πολυτεχνείο.

Την εκδήλωση άνοιξαν με ομιλίες για την επέτειο, η διευθύντρια του Λυκείου Ανωγείων Μαίρη Μπαγκέρη και ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Μπράβο παιδιά!

Μουσική: Ευριπίδης Σαλούστρος, Χάρης Φασουλάς

Τραγούδι: Βάλια Νταγιαντά, Ολυμπία Σφυρή, Γιάννης Σκανδάλης, Νάνσυ Ξυλούρη, Δημήτρης Χαιρέτης

Πρόλογος και επίλογος : Ηρώ Φασουλά

Απαγγελίες ποιημάτων: Γιώργος Μπέρκης, Μαρία Καμαρίτη,Ειρήνη Ξυλούρη, Αριστέα Σμπώκου, Άννα Στροέβα, Φρόσω Ξυλούρη, Ρένα Ρούλιου,

Βίντεο νεκρών: Ελένη Μανουρά

Χρονικό: Νίκος Ξυλούρης, Βαγγελιώ Μέμμου

Ραδιοφωνικός σταθμός:Χρύσα Πασπαράκη, Μαρία Χαιρέτη

ΑΝΩΓΗ

-Φώτο:Τζούλια Νταγιαντά

 

Εδώ και περίπου ένα μήνα προετοιμάζονται οι μαθητές της Πρώτης Λυκείου Ανωγείων, για την εκδήλωση μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που θα παρουσιάσουν αύριο Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, το πρωί σε όλους τους μαθητές και το βράδυ για όλο το χωριό. Όπως αναφέρει η πρόσκληση τους:”Η Α’ Λυκείου Ανωγείων σας προσκαλεί στην εκδήλωση μνήμης για την συμπλήρωση 46 ετών από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου ενάντια στην Χούντα των Συνταγματαρχών.” Στην εκδήλωση θα διαβαστούν ποιήματα, το χρονικό της εξέγερσης, ενώ θα υπάρχει ζωντανά μουσική από νέους, με τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη, του Μάνου Λοίζου και άλλων.

-Η πρώτη παρουσίαση της εκδήλωσης θα γίνει το πρωί της Παρασκευής στις 10 π.μ λίγο μετά την επετειακή δημιουργία και των μικρών μαθητών του Δημοτικού που θα ξεκινήσει στις 8.30 π.μ

-Η δεύτερη παρουσίαση θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής στις 9 μ.μ με καλεσμένο όλο το χωριό να την παρακολουθήσει.

-Όλες οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 46 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών, θα γίνουν στο αμφιθέατρο του Δημοτικού σχολείου Ανωγείων.

Φώτο: Ολυμπία Μπαγκέρη

Ο Σύλλογος  Διδασκόντων του Σταυράκειου Λυκείου Ανωγείων , καθώς και Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων  αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν  τις εκδόσεις “Σαββάλας” και ιδιαίτερα το συγχωριανό μας  Νίκο Δραμουντάνη , υπεύθυνο του Εκδοτικού τμήματος των εκδόσεων  και συγγραφέα για την προσφορά τους στο σχολείο μας ,σε εκπαιδευτικά  βοηθήματα όλων των μαθημάτων.

Η συνεχής  προσφορά  σχολικών  βοηθημάτων των εκδόσεων   είναι σημαντική τόσο  στους εκπαιδευτικούς, όσο και στους μαθητές μας και συντελεί στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας έργου.

Η διευθύντρια

Μαίρη Μπαγκέρη

“Τα παιδιά κ οι εκπαιδευτικοί του 1ου κ 2ου νηπιαγωγείου Ανωγειων, ευχαριστουμε απο καρδιάς την οικογένεια του Γιώργου Σκυλοδήμο και Εμμανουέλας Μπαγκερη για την σημαντική δωρεά στο σχολείο μας. Εφτά τραπέζια, τριάντα χρωματιστά καρεκλάκια, δυο έπιπλα αποθήκευσης υλικών καθώς κ διαφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια χάρισαν χαμόγελα στους μικρούς μας μαθητές. Ιδιαίτερα ευχαριστουμε την κόρη τους, Καλλιρόη Σκυλοδήμου, σχέδια της οποίας μετατράπηκαν σε ξύλινα παιδικα διακοσμητικά κ ομορφαίνουν όλους τους χώρους του νηπιαγωγείου μας

Φωτογραφίες:Αγγέλα Σκουλά

Με παιδικά και εφηβικά χαμόγελα, με ενθουσιασμό αλλά και άγχος για τα “πρωτάκια” και πολλές προσδοκίες από καθηγητές και γονείς, πραγματοποιήθηκε σήμερα ο Αγιασμός και η επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς στα Ανώγεια. 450 μαθητές πήραν τις θέσεις τους και άκουσαν το πρώτο κουδούνι για το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο μετά τον Αγιασμό που πραγματοποίησε ο π.Γεώργιος Ανδρεαδάκης και ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης.

Ο Αγιασμός έγινε παρουσία του Δήμαρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, της Αντιδημάρχου Παιδείας Λευκοθέας Κουνάλη και του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Μιχάλη Δραμουντάνη, ενώ τις πρώτες συμβουλές και νουθεσίες προς τα παιδιά έκαναν οι τρεις διευθύντριες των σχολείων μας, Έφη Χατζάκη για το Δημοτικό, Δήμητρα Στασινού του Γυμνασίου και Μαίρη Μπαγκέρη του Λυκείου.Στο νέο του πόστο και ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης που ξεκινάει και πάλι την εκπαιδευτική δράση του ως Μαθηματικός του Γυμνασίου!Θετικά τα μηνύματα και από την παρουσία των δασκάλων και καθηγητών καθώς φαίνεται ότι η χρονιά ξεκινάει με μικρές ελλείψεις που αναμένεται και αυτές άμεσα να καλυφθούν!

Σωκράτης Κεφαλογιάννης, δήμαρχος Ανωγείων

“Εύχομαι σε όλους σας, μαθητές, καθηγητές και γονείς, υγεία και δύναμη με την έναρξη αυτής της σχολικής χρονιάς.Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια αναφορά στη μεγάλη επιτυχία για μια ακόμη χρονιά του Λυκείου μας στις πρόσφατες εξετάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.Επειδή αυτά τα παιδιά απουσιάζουν τώρα και θα ανοίξουν τα φτερά τους για μεγαλύτερη γνώση, θα ήθελα να απευθυνθώ στους καθηγητές και να τους πω μπράβο, να τους συγχαρώ για αυτό το σπουδαίο έργο που επιτελούν και όχι μόνο το εκπαιδευτικό.Εδώ οι καθηγητές παίζουν και το ρόλο του γονέα και το καταφέρνουν σε απόλυτο βαθμό, αν και δεν είναι στις αρμοδιότητες τους. Το λειτούργημα που γίνεται στα σχολεία των Ανωγείων από τους εκπαιδευτικούς όλα αυτά τα χρόνια είναι άξιο συγχαρητηρίων.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Πρώτο κουδούνι αύριο Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου  για τα σχολεία των Ανωγείων και για περίπου 450 μαθητές του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στο ξεκίνημα μιας ακόμα σχολικής χρονιάς! Ο Αγιασμός στο Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο θα γίνει στις 9 π.μ ενώ στο Γυμνάσιο και Λύκειο θα γίνει στις 9.30 π.μ! Να αναφέρουμε ότι τα λεωφορεία για τους μαθητές από τα κοντινά χωριά (Λιβάδια, Αξό, Ζωνιανά, Κράνα κ.τ.λ) θα λειτουργήσουν κανονικά από αύριο τα δρομολόγια τους για την ασφαλή μεταφορά όλων στις μαθητικές αίθουσες.

Διαρκώς αυξανόμενος είναι ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στα Ανώγεια, είτε από παιδιά εντός του χωριού είτε από μαθητές άλλων χωριών που εγγράφονται εδώ, σε ένα στοιχείο ασφαλώς ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για το μέλλον και τη νεολαία της ευρύτερης περιοχής του ορεινού όγκου του Μυλοποτάμου. Έτσι φέτος θα έχουμε 200 περίπου παιδιά για το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο, 130 παιδιά στο Γυμνάσιο και 110 στο Λύκειο με τις εγγραφές να συνεχίζονται μέχρι και την τελευταία ώρα.Παράλληλα την επόμενη εβδομάδα αναμένονται να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να ανοίξει και ο Παιδικός σταθμός που θα φιλοξενήσει και φέτος περίπου 35 παιδιά των Ανωγείων.

Παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και θα είναι πανέτοιμα για χρήση τα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ στους χώρους άθλησης Γυμνασίου και Λυκείου. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται και αίθουσες που παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες και αναβαθμίζονται, επισκευάζονται και ανακαινίζονται εδώ και καιρό, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας.

Καλή μαθητική χρονιά, με υγεία και δύναμη, στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς!

 

-->