Τελευταία Νέα

Την Αγία Αννα των Τζαγκαράκηδων θα τιμήσει το χωριό και όχι μόνο, στις 24 του Ιούλη, εκεί στα Πλάγια, με την εκπληκτική θέα. Ολα  είναι έτοιμα από τους οικοδεσπότες, για να υποδεχτούν τους δεκάδες πιστούς που θα ανηφορίσουν για να προσκυνήσουν τη χάρη της Αγίας, τη μητέρα της Παναγίας και προστάτιδα των άτεκνων ζευγαριών επειδή η ίδια τεκνοποίησε σε μεγάλη ηλικία.

Οσοι επιλέξουν το μονοπάτι από τον Αγιο Νεκτάριο, φέτος θα είναι ακόμα περισσότερο φωτισμένο για την ευκολότερη πρόσβαση των πιστών. Τα υπόλοιπα εφόσον βρεθείτε στο ειδυλλιακό τοπίο της Αγίας Αννας, τα έχουν αναλάβει ο Μπάμπης  με τη Μαρία Τζαγκαράκη και να ΄στε βέβαιοι ότι η φιλοξενία τους θα αγγίξει και πάλι την τελειότητα.

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση από την ΟΤΔ του LEADER του AKOMM Ψηλορείτης Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ των προτάσεων που υποβλήθηκαν στη σχετική 1η πρόσκλησή της . Εντάχθηκαν για χρηματοδότηση έξι (6) προτάσεις του Δήμου Ανωγείων συνολικού εγκεκριμένου κόστους 386.540,00 €.

Οι παραδεκτές προς στήριξη αιτήσεις στήριξης προωθούνται στην ΕΥΔ της Περιφέρειας Κρήτης για την έκδοση της σχετικής απόφασης ένταξης. Θα ακολουθήσει η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ της ΟΤΔ και των δικαιούχων σύμφωνα με τους όρους υλοποίησης του Τοπικού Προγράμματος και τις επιμέρους προϋποθέσεις ένταξης.

Οι προτάσεις αυτές αφορούν σε:

1) Έντυπο και ηλεκτρονικό πληροφοριακό υλικό του φυσικού πάρκου Ψηλορείτη (49.900,00 €) .

2) Ιδαίες Γιορτές: Δράσεις για την ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων ανάδειξης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη (37.920,00€) .

3)Το ταξίδι ξεκινάει από τον τόπο σου, Γνώρισε τον: Δράσεις για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και των κατοίκων της περιοχής του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη (44.110,00€).

4)Σήμανση Δικτύου Διαδρομών Ανωγείων (76.230,00 €) .

5)Δράσεις ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για την Ανάδειξη – Προστασία των Μητάτων του Ψηλορείτη και της Παραδοσιακής τεχνικής των Ξερολιθικών κατασκευών (49.000,00€).

6)Επέκταση – Αναβάθμιση Μουσείου Γρυλιού (129.380,00€)

Οι τρεις πρώτες προτάσεις είναι από κοινού με το ΑΚΟΜΜ και αφορούν όλο το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη.

Όπως αναφέρετε από τον Δήμο Ανωγείων:”Πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι προτάσεις θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια και θα ωθήσουν προς την αειφόρο ανάπτυξη τον τόπο και ιδιαίτερα τα Ανώγεια..”.

 

Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019, 9:00 μ.μ, Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».Μία μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» διοργανώνει ο Σύλλογος Στήριξης Ασθενών με Νεοπλασματική Νόσο «Ευ Ζω με τον Καρκίνο» », σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό συγκρότημα «Οι Φωνές του Νότου», υπό την προεδρία της μουσικού Αραμπατζόγλου Αντιγόνης.

Ο χώρος θα χορηγηθεί ατελώς από τον Δήμο Ηρακλείου προς όφελος των αναγκών των ογκολογικών ασθενών της πόλης μας.«Οι Φωνές του Νότου», κάνουν προσφορά τα έσοδα της παράστασης «Νίκος Ξυλούρης. Ήτανε μια φορά και έμεινε για πάντα», στον «Ευ Ζω με τον Καρκίνο».

Τιμή εισόδου: 5 ευρώ

Ώρα προσέλευσης: 21:00

Ώρα έναρξης: 21:30

Μετά την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του εθελοντή και του Αγίου Υακίνθου, η τρίτη κατά σειρά  που θα έχει την πανηγυρική της Θεία λειτουργία είναι αυτή της Αγίας Μαρίνας στον Ψηλορείτη, ανήμερα της μεγάλης εορτής της την Τετάρτη 17 Ιουλίου. Εννιά χιλιόμετρα μακριά από τα Ανώγεια και δίπλα στον Αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου βρίσκεται η πανέμορφη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, προστάτιδας της μεγάλης Ανωγειανής οικογένειας των Φασουλάδων. Την Τρίτη τελέστηκε ο εσπερινός και το πρωί της Τετάρτης θα γίνει η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Λόγω πένθους φέτος για τον θάνατο του Γιώργη Φασουλά (Νταμπάκη) δε θα ακολουθήσει τραπέζι, η οικογένεια όμως των Φασουλάδων θα τιμήσει τους επισκέπτες και τους πιστούς προσφέροντας τυρί, άρτο και λίγο κρέας για την χάρη της Αγίας Μαρίνας. Χρόνια πολλά!

 

 

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου θα τελεστεί στις 6 το απόγευμα η μεγάλη νυχτερινή Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας πάνω στον Ψηλορείτη. Η εκκλησία βρίσκεται στο Μητάτο του “Μπολντοζέρη” στην τοποθεσία “Λιάντρο” πάνω στο βουνό και η λειτουργία θα γίνει παραμονή της μεγάλης εορτής. Θα ακολουθήσει η φιλοξενία από την μεγάλη οικογένεια των Αεράκηδων, που προς τιμήν του προστάτη Αγίου της θα υποδεχθεί όπως κάθε χρόνο εκατοντάδες ανθρώπους που θα ανηφορίσουν, για να ανάψουν ένα κερί. Ακολουθεί όπως πάντα πλούσιο τραπέζι με μουσική και με όλα τα αυθεντικά Ανωγειανά εδέσματα και προϊόντα, προσφορά της οικογένειας Αεράκη.
Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα πανηγύρια του Ψηλορείτη, στον οποίο βρίσκονται διάφορες εκκλησίες διάσπαρτες σε όλη την περιοχή, κτισμένες από μεγάλες κτηνοτροφικές οικογένειες που τιμά η καθεμιά τον δικό της Άγιο, προσφέροντας του τάματα και πρόβατα προς τιμήν του, αλλά και με το τραπέζι με το οποίο υποδέχεται όλους τους πιστούς που ανηφορίζουν. Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και της Αγίας Αναστασίας χτίστηκε από την οικογένεια του Γεωργίου Αεράκη (Μπολντοζέρη) το 2010 και πλέον έχει καθιερωθεί σαν ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια των Ανωγειανών κτηνοτρόφων πάνω στο βουνό.

Ο Αετός Ανωγείων αναβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα, με τους ανθρώπους του να προσπαθούν για το καλύτερο όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και στο να δημιουργήσουν τις καλύτερες συνθήκες άθλησης και προπόνησης αλλά και λειτουργικότητας της ομάδας και των Ακαδημιών της. Η απόκτηση ενός 9θέσιου λεωφορείου άνηκε στις πρώτες προτεραιότητες  της φετινής χρονιάς και έγινε πραγματικότητα, καθώς από σήμερα ο Αετός Ανωγείων για πρώτη φορά στην ιστορία του έχει το δικό του ιδιόκτητο αυτοκίνητο!

Το εννιαθέσιο όχημα αποτελεί μια σπουδαία προσφορά και χορηγία των δυο υιών του προέδρου της ομάδας Στέλιου Ξυλούρη που πλήρωσαν όλο το ποσό για την απόκτηση του. Πολλά μπράβο λοιπόν στον Γιάννη Ξυλούρη, ιδιοκτήτη του φαρμακείου στα Ανώγεια, αλλά και του Απόστολου Ξυλούρη, ιδιοκτήτη του καταστήματος οπτικών “optika-eyelab” στο Ηράκλειο. Παράλληλα η ομάδα ευχαριστεί θερμά τον Βασίλη Τουπή για την χορήγηση ετήσιας ασφάλισης για τις ασφαλείς μετακινήσεις της ομάδας μας καθώς και τον Λευτέρη Πλουσή που πραγματοποίησε εργασίες συντήρησης στο όχημα!

Με το μικρό λεωφορείο ο Αετός ρίχνει το κόστος που είχε για τις προπονήσεις και τις μετακινήσεις του, και  επιπλέον αποκτά κάτι που θα του λύσει τα χέρια σε ότι αφορά τους ποδοσφαιριστές του που μένουν στο Ηράκλειο.Η ομάδα πλέον περιμένει και την ολοκλήρωση των εργασιών στο Δημοτικό στάδιο όπου θα γίνουν έργα ενός εκατομμυρίου ευρώ κάτι που θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την εικόνα της στο πρωτάθλημα του Ηρακλείου, όπου και φέτος στο Β’Τοπικό θα έχει πρωταγωνιστικούς στόχους. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν και οι κινήσεις που γίνονται στο αγωνιστικό τμήμα, με την παραμονή του πετυχημένου προπονητή της Σταμάτη Μαματζάκη, την συνέχιση της συνεργασίας της με τον πρώτο της σκόρερ πέρσι  Γιώργου Παγκαλάκη και την επιστροφή όπως όλα δείχνουν στον Αετό της “σημαίας” της ομάδας Μανόλη Σπαχή και του Ευριπίδη Κεφαλογιάννη που στο παρελθόν αποτελούσε ένα από τα καλύτερα ταλέντα που έβγαλε η Ακαδημία των Ανωγείων. Παράλληλα ο Αετός έχει έτοιμη μια μεταγραφή πολύπειρου ποδοσφαιριστή που αγωνιζόταν πέρσι σε μεγάλη ομάδα του Ηρακλείου, αλλά και άλλων τεσσάρων ποδοσφαιριστών, δυο από ομάδα της Α’ΕΠΣ Ρεθύμνου και δυο από το Ηράκλειο, που θα την ενισχύσουν σημαντικά και των οποίων τα ονόματα δεν αναφέρουμε μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ομάδα μας.

 

-->