Θερμοκρασία
Άνεμος
Βαρόμετρο cript>
Υγρασία /sc
Βροχόπτωση Μήνα
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Τελευταία Νέα

Ρεπορτάζ: Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες: Ολυμπία Μπαγκέρη

Η πλατεία Αρμί ήταν κατάμεστη από κόσμο που βρέθηκε εκεί την Πέμπτη το βράδυ για να παρακολουθήσει την κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη κατά την διάρκεια της οποίας παρουσίασε και τους 23 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους με την δημοτική κίνηση του “Τ’ Ανώγεια του Μέλλοντος”. Σε μια αναλυτική ομιλία του που χειροκροτήθηκε θερμά, ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης παρουσίασε στον κόσμο των Ανωγείων τις βασικές αρχές, δομές και ιδέες του προγράμματος του, το οποίο βασίζεται σε δυο στρατηγικούς πυλώνες, έντεκα πτυχές-κλειδιά, τρία εμβληματικά έργα και τρεις κορυφαίες διεκδικήσεις για τα Ανώγεια του μέλλοντος.”Γιατί αυτό το σχέδιο που σας παρουσιάσαμε είναι η συμφωνία που υπογράφουμε μαζί και στηρίζεται στη λογική «ο γεις για τον άλλον», τη μεγάλη κοινωνική δημοκρατική αξία των Ανωγείων. Στηρίζεται στη λογική ότι τα Ανώγεια ως ιδέα, ως ιστορία, ως πολιτισμική αξία πρέπει να στέκουν εκεί που πρέπει και ακόμη πιο ψηλά, από κει που τα πήγαν οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας..” ανέφερε χαρακτηριστικά σε ένα απόσπασμα της ομιλίας του ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Το παρόν στην πλατεία Αρμί, έδωσαν μεταξύ άλλων και οι δυο συνυποψήφιοι του Σωκράτη Κεφαλογιάννη, ο Εμμανουήλ Καλλέργης και ο Στέλιος Σταυρακάκης συνοδεία υποψηφίων των συνδυασμών τους. Μετά το τέλος της ομιλίας του ο υποψήφιος δήμαρχος Ανωγείων χαιρέτησε προσωπικά όλους τους παρευρισκόμενους που του ευχήθηκαν καλή δύναμη και επιτυχία λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν τις κάλπες των δημοτικών εκλογών.

Η ΑΝΩΓΗ σας παρουσιάζει παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του Σωκράτη Κεφαλογιάννη στην πλατεία Αρμί, την τελευταία του πριν τις εκλογές της Κυριακής. Αναλυτικά:

 

«Αγαπητές  Συγχωριανές, Αγαπητοί Συγχωριανοί,

 Σας καλωσορίζουμε όλες και όλους εδώ απόψε,δυόμισι μόλις εικοσιτετράωρα πριν πάμε στις κάλπες και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.Ακολουθούμε αρχές, αξίες, ιστορικές παραδόσεις, πολιτισμικές κατακτήσεις.

Γι αυτό, ό,τι κάνουμε, πρέπει να ψηλώνει τα Ανώγεια.Τα’ Ανώγεια μας μεγάλωσαν, μας προίκισαν με σοβαρά πνευματικά και ηθικά εφόδια, μας διαμόρφωσαν.

Όταν, για πρώτη φορά ζητήσαμε την ψήφο σας και μας εκλέξατε ως νέα δημοτική αρχή, νιώσαμε χρέος και καθήκον να συνδράμουμε, ως αντίδωρο,στην προσπάθεια για ενδυνάμωση της φήμης του τόπου που μας μεγάλωσε και μας γαλούχησε και για να ζουν σε καλύτερες συνθήκες οι άνθρωποι του.Πέντε χρόνια τώρα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιλέξαμε αυτό που επιτάσσει το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών, δηλαδή Δημιουργική αντιπολίτευση.

Συνδράμαμε πολλές φορές σε συνθέσεις και όποτε ζητήθηκε η παρουσία και η συμβολή μας σε ζητήματα του Δήμου, ήμασταν παρόντες.Συνηθίζεται μπροστά από κάθε εκλογική αναμέτρηση οι υποψήφιοι να θέτουν στους ψηφοφόρους διλήμματα, να καταστροφολογούν και να πολώνουν.Θεωρώ τέτοιες πρακτικές αχρείαστες.

Γι αυτό ούτε θα καταστροφολογήσουμε, ούτε θα κινδυνολογήσουμε εστιάζοντας σε απειρίες, προγραμματικές ελλείψεις και αδυναμίες της απερχόμενης δημοτικής αρχής.Όλοι όσοι διετέλεσαν, άλλωστε, δήμαρχοι Ανωγείων δούλεψαν με γνώμονα το συμφέρον της Ανωγειανής κοινωνίας.

Τα πράγματα είναι πιο απλά, αν ο δημότης σκεφτεί, βάλλει μπροστά του την απλή λογική  και αναρωτηθεί τι έκανε η μια δημοτική αρχή, και τι έκανε η άλλη, τι προτείνει ο ένας υποψήφιος και τι προτείνει ο άλλος.

Όμως, οφείλουμε να σας εξηγήσουμε γιατί είμαστε εδώ και διεκδικούμε την ψήφο σας.Γιατί το έργο της περιόδου 2007-2014 που παραδώσαμε οδηγούσε το Δήμο σε νέα επιτεύγματα για την πενταετία 2015-2019.

Γι’ αυτό επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο, να κάνω μια κριτική εκτίμηση της τελευταίας πενταετίας με τέσσερις επισημάνσεις.

  1. Θυμόμαστε την προ πενταετίας δέσμευσή σας στους Ανωγειανούς. Λόγια που έμειναν κενό γράμμα. Κορυφαία για εσάς τότε, αλλά και για μας, η συμμετοχική δημοκρατική άσκηση λειτουργίας του Δήμου. Δεν έγινε ποτέ πράξη. Λάθος χειρισμοί σε λεπτά ζητήματα. Εσωστρεφή αντιμετώπιση όλων των θεμάτων. Καμία διαβούλευση ούτε για προϋπολογισμό ούτε για απολογισμό. Για κανένα μικρό ή μεγάλο θέμα που απασχόλησε το δήμο. Ένα δημοκρατικότατο, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος μέτρο,δεν έγινε ποτέ πράξη. Αλλά και για την ανακούφιση των δημοτών δεν καταρτίσατε κανένα σχέδιο ώστε να μειωθούν τα δημοτικά τέλη.
  2. Η δεύτερη επισήμανση αφορά στην αναποτελεσματική διοίκηση και διεκδίκηση πόρων. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος:Α) Χάθηκαν εγκεκριμένα έργα. Να μην αναφέρουμε το χιονοδρομικό που δεν έπρεπε να επιτρέψετε να απενταχθεi.  Χάθηκε η  υγρομόνωση και θερμομόνωση στο ΑΚΟΜΜ.   Χάθηκε η διαμόρφωση του κήπου στο δημοτικό σχολείο καθώς και άλλα μικρά και μεγάλα ενταγμένα ‘έργα.

Β) Χάθηκαν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ωφελούσαν την καθημερινότητα των ανωγειανών όπως η κατασκευή αγροτικών δρόμων από το ΟΠΑΑΧ και από το ΕΣΠΑ, η ανακατασκευή του δημαρχιακού μεγάρου μέσα από το πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ το οποίο είναι ανοικτό από τον Ιανουαρίου 2018.

  1. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε τη στασιμότητα σε κρίσιμα θέματα όπως το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, το σχέδιο πόλης και η απόδοση των πυρήνων στους κατά το ηθικό δίκαιο δικαιούχους.
  2. Εδώ και τρία χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο έχουμε αποδεχθεί την πίστωση από το ΠΔΕ για τέσσερα σημαντικά έργα α) τη μελέτη για το φράγμα του Βαρσαμά  β)τη γεώτρηση στο Μελισσουργάκι, γ) το βιολογικό στα Σίσαρχα και δ) το δρόμος για τον τόπο του βοσκού.  Όλα μαζί προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ. Τρία χρόνια τώρα δεν έχει γίνει τίποτα.

Θέλετε να πιστέψουμε ότι μπορείτε να υλοποιήσετε έργα 36 εκ. Αλλά ας δούμε τι είναι αυτός ο πίνακας των 36 εκ. Αποδεικνύει περίτρανα ότι 5 χρόνια δεν κάνατε κανένα σημαντικό έργο.

Από τι αποτελείται αυτός ο πίνακας;

Τα 7 εκ. από τα έργα τα οποία παραδώσαμε, μέσα και το περίπτερο στη Νίδα, και εσείς το παραδεχόσασταν το 2016 με δημόσιες δηλώσεις.

Τα  3 εκ. για μελέτες έργων που δεν έχουν υποβληθεί σε κανένα πρόγραμμα.

Τα 10  εκ. που αφορούν έργα οδοποιίας και υλοποιούνται από την Περιφέρεια.

Τα   5 εκ. από έργα που έχετε υποβάλλει για χρηματοδότηση και δεν  έχουν εγκριθεί ακόμα.

Τι μένει; 7 εκ έργα στο Φιλόδημο, ένα πρόγραμμα που θα πάρουν όλοι οι Δήμοι της Ελλάδος όπως είπε και ο Πρωθυπουργός. Ένα πρόγραμμα που υποθηκεύει τα έσοδα των Δήμων.

Για τα υπόλοιπα υποσχετικές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επομένως ο Δήμος κατά την τελευταία πενταετία πέρασε σε άμυνα, οδηγήθηκε σε αναπτυξιακή στασιμότητα.

Αυτά μόνο, ως ένδειξη καλόπιστης κριτικής.

Γιατί το κρίσιμο δεν είναι η μεμψιμοιρία και η παρελθοντολογία, το κρίσιμο είναι η αναγκαία και επιτακτική αλλαγή πορείας.

Αλλά και για να κατανοήσουν όλοι οι Ανωγειανοί γιατί είμαι εδώ και ζητώ μαζί με τους συνεργάτες μου την εμπιστοσύνη σας.

Νιώθω πως μέσα στη σημερινή συγκυρία, κάτι χρωστάμε ακόμη στον τόπο μας, κάτι που έχει μείνει ανολοκλήρωτο, κάτι για να δυναμώσει η αίγλη και η φήμη τους, κάτι που θα οδηγήσει το δήμο και τους δημότες σε υψηλότερο επίπεδο ευημερίας.

Το ολοκληρωμένο σχέδιό μας που έχει ως βάση του τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στόχευση την κοινωνική ευημερία είναι μελετημένο, κοστολογημένο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό.

Ολοκληρώνει το Όραμά μας για τα Ανώγεια του σήμερα και του κοντινού μέλλοντος. Ξέρουμε που πατάμε.Είναι απλό, καθαρό, κατανοητό.

Δείχνει στην καθεμιά και στον καθένα δημότη

–  Ότι γνωρίζουμε την σημερινή κατάσταση

– Γνωρίζουμε που πρέπει να πάμε τα Ανώγεια.

-Γνωρίζουμε τους τρόπους για να τα πάμε

Με το υπαρκτό και ορατό έργο μας έχουμε δείξει πώς γίνεται πράξη.

Φίλες και φίλοι

Δεν ερχόμαστε να υπηρετήσουμε κομματικά συμφέροντα και πολιτικές. Έννοια μας μονάχα το συμφέρον των Ανωγειανών.

Δεν μας ενδιαφέρει ποίοι κυβερνούν, αλλά διεκδικούμε αυτά που εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να πάρουμε και τα παίρνουμε.

Έτσι θα κάνουμε.

Θα αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και δυνατότητες από όλες τις ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές.

Θα επαναφέρουμε το μόνιμο αίτημα απόδοσης στους Δήμους όλων των παρακρατηθέντων από το κράτος, ανεξάρτητα με το ποιος κυβερνά.

Το σχέδιό μας είναι ολοκληρωμένο, γιατί έχει αρχή, μέση και τέλος.

Στηρίζεται σε δύο στρατηγικούς πυλώνες

Ο πρώτος πυλώνας του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού αφορά την οικονομική βάση που στηρίζει τον δεύτερο Στρατηγικό Πυλώνα.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η Κοινωνική Ευημερία των πολιτών ως στρατηγικό αποτέλεσμα του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού

Το σχέδιό μας έχει χρονοδιάγραμμα που μεθοδικά και σταδιακά βελτιώνει και αλλάζει καθοριστικά 11 βασικές πτυχές της καθημερινής ζωής των δημοτών.

Επικεντρώνει παράλληλα το ενδιαφέρον μας σε τρεις κορυφαίες διεκδικήσεις που αφορούν:

-στον καθορισμό της ιδιοκτησίας του βουνού

-Στην ολοκλήρωση της νέας οδικής διασύνδεσης των Ανωγείων με το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο

-Στη βιώσιμη επαναλειτουργία του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού

3 νέα μεγάλης πνοής εμβληματικά έργα που προτείνουμε και είναι

-Η δημιουργία των Αρχαιολογικών δρυμών Ιδαίου Άντρου και Ζωμίνθου

-Η δημιουργία του πολιτιστικού πάρκου –στο μετόχι

-Και η δημιουργία Σύγχρονου Εκπαιδευτηρίου Γυμνασίου-Λυκείου σε νέο χώρο.

 Αυτά θα ολοκληρώσουν, μαζί με τις υπάρχουσες πολιτιστικές υποδομές και άλλα συμπληρωματικά έργα, το δίκτυο διαδρομών από το βουνό στο χωριό.

Ας τα δούμε σύντομα ένα-ένα :

1οςΣτρατηγικός Πυλώνας  – Αναπτυξιακός Σχεδιασμός

Για μας ο αναπτυξιακός σχεδιασμός ξεκινά από το βουνό που διαχρονικά είναι η πηγή ζωής των Ανωγειανών.

Στηρίζουμε  την κτηνοτροφία ως τη ζωτικότερη πηγή ανάπτυξης.

Η δημιουργία των αρχαιολογικών δρυμών του Ιδαίου άντρου και της Ζωμίνθου, ολοκληρώνει τη διαδρομή από το βουνό προς το χωριό συναντά τον Τόπο του Βοσκού, το ΚέντροΑρχαιολογικήςΠληροφόρησηςκαι τις υπόλοιπες πολιτιστικές δομές που δημιουργήσαμε.

Η δημιουργία του Πολιτιστικού Πάρκου στο Μετόχι και ορισμένων άλλων αναγκαίων συμπληρωματικών έργων μέσα στο χωριό, θα ολοκληρώσει τη δεύτερη μεγάλη εναλλακτική μορφή ανάπτυξης που είναι η αξιοποίηση του περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής.

Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, όπως η ποιότητα των προϊόντων, η γαστρονομική ιδιαιτερότητα των Ανωγείων, η αξιοποίηση των υπόγειων υδάτων, το σημαντικό Φράγμα στο Βαρσαμά  αποτελούν ενδεικτικά μέρος νέων πηγών πλούτου στον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό.

Ιδιαίτερη ώθηση θα δώσει ασφαλώς ο δρόμος Ηρακλείου-Ανωγείων–Ρεθύμνου και ο κάθετος άξονας από Σίσσες – Ανώγεια-Νότια Κρήτη, γιατί θα αυξήσει ποικίλες προοπτικές.

2ος Στρατηγικός πυλώνας: Κοινωνική ευημερία

Για μας η ανάπτυξη σημαίνει έγνοια και δυνατότητα αντιμετώπισης πραγματικών αναγκών των συγχωριανών μας, οι οποίοι έχουν επιλέξει να ζουν και να παράγουν ανθρώπινες αξίες σε αυτόν τον τόπο.

Όλη η δουλειά που θα κάνουμε για την επιτυχία του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού, όλος ο μόχθος και η πνευματική ενέργεια που θα διαθέσουμε για να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους θα αποσκοπούν σε αυτό το στρατηγικό στόχο μας, την Κοινωνική ευημερία

-Θέλουμε κάθε ανωγειανή οικογένεια να ανακουφιστεί, να βελτιώσει τη θέση της, να ευημερήσει.

-Θέλουμε κάθε ηλικιωμένος δημότης, κάθε οικογένεια που το έχει ανάγκη, να έχει την καλύτερη κοινωνική υποστήριξη.Να μη νιώθει κανείς μόνος του.

-Θέλουμε όλοι όταν χρειαστούμε, να έχουμε την καλύτερη πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

-Θέλουμε τα παιδιά μας από τη νηπιακή τους ηλικία μέχρι την αποφοίτηση τους από το Λύκειο να διαβιούν σε σύγχρονους σχολικούς χώρους 

-Θέλουμε οι νέοι μας που απασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία να στηριχθούν και να προσανατολιστούν σε νέες παραγωγικές ευκαιρίες.

-Θέλουμε όλοι μας να ζούμε σε ένα σύγχρονο, όμορφο χωριό, να έχουμε ίσες ευκαιρίες για επιμόρφωση, ποιοτική ψυχαγωγία και υποστηρικτική ενημέρωση για ζητήματα που μας απασχολούν.

-Θέλουμε οι  επισκέπτες των Ανωγείων να βρίσκουν χώρους να παρκάρουν, να ενημερωθούν για το που, τι, πως

-Θέλουμε οι επιχειρήσεις του χωριού να προσβλέπουν στην προοπτική προόδου τους και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Έτσι, βλέπουμε εμείς την ευημερία του τόπου και για αυτό θα παλέψουμε και θα πετύχουμε.

Το ξέρετε …………….

(11 ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ)

Φίλες και Φίλοι,

Το σχέδιο μας εξειδικεύεται σε 11 βασικές πτυχές-κλειδιά των στρατηγικών πυλώνων του οράματος μας.

Κάθε πτυχή είναι καλά μελετημένη, με βεβαιωμένη τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα της, κοστολογημένη, με γνώση των πηγών χρηματοδότησης, άρα υλοποιήσιμη.

Στις έντεκα αυτές πτυχές μπορεί ο δημότης να δει πως ξεδιπλώνουμε όλες τις δράσεις και τον προγραμματισμό μας για την υλοποίηση του σχεδίου μας και τη δημιουργία ενός δήμου πρωτοπόρου και καινοτόμου.

Αναλυτικά οι 11 πτυχές αναπτύσσονται στο έντυπο πρόγραμμά μας και στην ΑΝΩΓΗ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε

-το Φράγμα του Βαρσαμά, βασική υποδομή της Κτηνοτροφίας-Γεωργίας,

-Ολοκληρωμένο Δίκτυο αγροτικής-κτηνοτροφικής οδοποιίας.

-Δημιουργία μικρών φραγμάτων και των αναγκαίων ομβροδεξαμενών

-Προώθηση τοπικών προϊόντων

-Ενεργειακή αυτονομία του Δήμου μέχρι το 2022, που οδηγεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους του δήμου και άρα στη μείωση της επιβάρυνσης των δημοτών.

-Παράλληλη ελάφρυνση των δημοτικών τελών

-Δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της ανάπτυξης των δομών και υποδομών του Δήμου

-Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Κανείς ανήμπορος ηλικιωμένος ή παιδί μόνο του.

-Θα διεκδικήσουμε την παροχή ολοκληρωμένης Υπηρεσίας Υγείας

-Κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολικών μονάδων.

-Επανέναρξη εργασιών για τον εκσυγχρονισμό της Μαθητικής Εστίας και του Πολύκεντρου

-Αναβάθμιση υπηρεσιών Παιδικού Σταθμού

-Δημιουργία υποδομών άθλησης και στήριξη της νεολαίας του χωριού

-Σταθερή και πολύπλευρη στήριξη των Πολιτιστικών Φορέων με βάση πενταετές πρόγραμμα μέσα από την δημιουργία του πολιτιστικού προγράμματος «ΦΙΛΟΤΕΧΝΟΣ»

– Ενθάρρυνση και στήριξη της Νεολαίας για δικές της πολιτιστικές παρεμβάσεις

-Προωθούμε το «Ίδρυμα Γεωργίου και Αμαλίας Σμπώκου»

-Περιφερειακός δρόμος από Μετόχι προς Περαχώρι

– Δημιουργία χώρων στάθμευσης

-Αναβάθμιση της αίθουσας του παλιού κινηματογράφου στο Δημαρχείο για την εξυπηρέτηση των δημοτών και τη φιλοξενία συνεδρίων

-Επαναλειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

-Διαφάνεια στην διαχείριση των αιτημάτων των δημοτών .

-Μια καινοτόμος λειτουργία διαβούλευσης «ΔΗΜΟΣΚΟΠΕΙΟ», όπου θα συζητούνται  τα μικρά και τα μεγάλα θέματα του Δήμου.

-Ανοικτές ετήσιες συνελεύσεις σε θέματα που καθορίζουν το μέλλον του τόπου μας.

-Προώθηση Δημιουργίας Δικτύου «Ορεινών Δήμων Ελλάδας»

-Συμμετοχή σε συντονισμένες ενέργειες για το δίκαιο αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων –επανορθώσεων σε συνεργασία με το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων

-Χάραξη τοπικής ενεργειακής πολιτικής, ώστε να αντιμετωπίσουμε το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων υπό το Δήμο Ανωγείων.

Ενόψει της έναρξης της εφαρμογής του Κτηματολογίου και τον καθορισμό των Δασικών Χαρτών αποτελούν σήμερα αναγκαιότητα (έπρεπε να είχαν γίνει χθες):

-Ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

-Ολοκλήρωση, επιτέλους, του Σχεδίου Πόλεως

-Στατική ενίσχυση και αισθητική λειτουργική αναβάθμιση του Δημαρχείου  και σταδιακή αναβάθμιση όλων των υποδομών για χρήση από (ΑΜεΑ).

-Εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου 2013, για την απόδοση των πυρήνων στους, κατά το ηθικό δίκαιο, δικαιούχους, καθώς και η αξιοποίηση και περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής.

 

 Θα σας αναφέρουμε ένα μικρό παράδειγμα για το πώς λειτουργούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι έντεκα αυτές πτυχές με στόχο την τόνωση της οικογενειακής ευημερίας.

Ως δημοτική αρχή το είχαμε μειώσει αυτό το κόστος στα χρόνια της βαθιάς κρίσης και οφείλουμε να το μειώσουμε περαιτέρω.

Πως θα το κάνουμε;

-Με τη σταδιακή μείωση της τιμής του νερού

-Με την εξοικονόμηση χρημάτων από τη μείωση του υψηλού ποσού που πληρώνει ο δήμος για το ηλεκτρικό ρεύμα και επιβαρύνονται οι δημότες.

Το σχέδιό μας προβλέπει :

-Ενεργειακή αυτονομία του δήμου μέχρι το 2022

-Χάραξη τοπικής ενεργειακής πολιτικής με τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε να μειώνεται το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών

-Μείωση επιβάρυνσης λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών Ανώγεια-Σεισάρχων

-Μείωση ή απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους για τρίτεκνους, και μονογονεικές οικογένειες, για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και για τους δικαιούχους των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ανάλογα με τις πραγματικές οικονομικές τους δυνάμεις,

-Πυρήνας της αναπτυξιακής φιλοσοφίας μας είναι η μείωση του κόστους διαβίωσης του δημότη

Αγαπητές  Συγχωριανές, Αγαπητοί Συγχωριανοί,

(ΤΡΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ)

Κατά την οκταετία 2007-2014, που διοικήσαμε το Δήμο Ανωγείων, προτάξαμε την δημιουργία σημαντικών δομών που θα προβάλουν ιστορικές παραδόσεις και διαχρονικές πολιτιστικές κατακτήσεις της Ανωγειανής κοινωνίας, αναπόσπαστες από το φυσικό τοπίο του Ψηλορείτη.

Οι ανθρωπιστικές αυτές αξίες είναι πολύτιμες, βασικό συστατικό παιδείας και αυτογνωσίας για τις νέες γενιές και σημαντική πηγή προσπόρισης πλούτου, ικανού να συμβάλλει στην ευημερία των Ανωγειανών.

Οι δομές αυτές είναι:

-Το σύγχρονο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης του Ψηλορείτη «ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗ»

-Το εργαστήρι της Ανωγειανής Μουσικής Παράδοσης

-Το Κέντρο Πληροφόρησης του Γεωπάρκου Ψηλορείτη

-Το πρότυπο συγκρότημα «Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ»

-Το Περίπτερο στην Νίδα

-Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

 

 Οι δομές αυτές είναι ενταγμένες σε ένα δίκτυο διαδρομών στο βουνό και μέσα στο χωριό για τους επισκέπτες που έρχονται, για να γνωρίσουν τον Ψηλορείτη, τ’ Ανώγεια και τους ανθρώπους τους.

Για την ολοκλήρωση αυτού του δικτύου, εκτός των άλλων αναγκαίων συμπληρωματικών έργων που προβλέπουμε, σήμερα προτείνουμε και αναδεικνύουμε τρία, μεγάλης πνοής, εμβληματικά έργα όπως :

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΔΡΥΜΟΙ:ΙΔΑΙΟΝ ΑΝΤΡΟ ΚΑΙ ΖΩΜΙΝΘΟΥ

Με την δημιουργία των αρχαιολογικών δρυμών του Ιδαίου άντρου και της Ζωμίνθου, την ολοκλήρωση του Περιπτέρου στη Νίδα, το χιονοδρομικό – ορειβατικό καταφύγιο, το αστεροσχολείο, την επισκεψιμότητα στη Ζώμινθο Αγία Μαρίνα, το Βενετσιάνικο τυροκομείο τα Μιτάτα,ολοκληρώνεται η διαδρομή από το βουνό προς το χωριό, όπου συναντά τον Τόπο του Βοσκού, το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης και τις υπόλοιπες πολιτιστικές δομές

(ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ)

Με την δημιουργία του Πολιτιστικού Πάρκου στο Μετόχι και ορισμένων άλλων αναγκαίων συμπληρωματικών έργων μέσα στο χωριό, θα έχουμε ολοκληρώσει τη δεύτερη μεγάλη εναλλακτική μορφή ανάπτυξης που είναι η αξιοποίηση του περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος.

Ένα εμβληματικό έργο πολιτισμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που θα λειτουργήσει ως τοπόσημο στα σύγχρονα Ανώγεια

Εκεί θα στεγάζονται:.

-ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΝΩΓΕΙΑΝΗΣ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

-ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

-ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ-ΧΩΡΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ.

 

(ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ)

Το τρίτο εμβληματικό έργο που για να είμαστε ειλικρινείς το έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αντώνης Ρούλιος, που με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την επί χρόνια εποικοδομητική παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο, είναι η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου Εκπαιδευτηρίου, Γυμνασίου και Λυκείου σε ένα νέο χώρο, για τις ανάγκες της νεολαίας των Ανωγείων και της ευρύτερης περιοχής.

Δεν είναι πυροτέχνημα η ανάγκη σύγχρονων συνθηκών εκπαίδευσης. Πόσο μάλλον όταν έχουμε το ιστορικό παράδειγμα του καταλυτικού ρόλου που διαδραμάτισε η δημιουργία του Σταυράκειου Γυμνασίου στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 για την κοινωνία μας.

 

 (ΤΡΕΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ)

Σήμερα νιώθουμε πιο σίγουροι για το αύριο, διότι καταφέραμε και φέραμε στο δημόσιο διάλογο αυτό που προσπαθούμε 3 χρόνια με συνεχή αιτήματα μας προς τη δημοτική αρχή, τρία κορυφαία θέματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν την Ανωγειανή κοινωνία τα επόμενα χρόνια και ταυτίζονται με το ίδιο το μέλλον αυτής.

Σήμερα όλοι στο χωριό, όλοι οι ετεροδημότες συζητάνε και συζητάμε για τις τρεις κορυφαίες διεκδικήσεις που αναδείξαμε α) το θέμα της ιδιοκτησίας του βουνού β) την επαναλειτουργία του Γαλακτοκομικού συνεταιρισμού και γ)  τη διεκδίκηση ένταξης τμημάτων κατασκευής του Δρόμου Ηράκλειο – Ανώγεια σε διασφαλισμένα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αγαπητές  Συγχωριανές, Αγαπητοί Συγχωριανοί,

«Ευ σοι το μέλλον έξει, αν το παρόν ευ τιθής», όπως αναφέρει ο Ισοκράτης δηλαδή Το μέλλον σου θα είναι καλό αν τακτοποιήσεις καλά το παρόν.

Άμεσα θα προχωρήσουμε στη σύσταση νομικής ομάδας διεκδίκησης της ιδιοκτησίας του βουνού.

Μετά και τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια στο υπερταμείο και μετά την προ τριετίας μεταφορά του δικαιώματος κατανομής του δημοτικού βοσκότοπου από το δήμο στην Περιφέρεια κρίνεται απαραίτητη η νομική διεκδίκηση της ιδιοκτησίας ώστε να καθορίζουμε εμείς το μέλλον του βουνού μας.

 

Ιδιαίτερη ώθηση θα δώσει ασφαλώς ο δρόμος Ηρακλείου Ανωγείων Ρέθυμνο.

Ο δρόμος αυτός ξεκίνησε με την πρώτη ένταξη το 2006 και δημοπράτηση το 2008 (τμήμα Αρόλιθος – Κάμπος Στρούμπουλα), δεύτερη ένταξη το 2012 και δημοπράτηση το 2013 (τμήμα Κάμπος Στρούμπουλα – Αστυράκι) και τρίτη ένταξη προχθές με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο χωριό μας.

Κοινό χαρακτηριστικό: η χρηματοδότηση από το Π.Δ.Ε.

Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι το τελευταίο τμήμα διέθετε μελέτη ώριμη για ένταξη στο ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 14 εκ ευρώ, και ενώ οι χωριανοί είχαν παραχωρήσει τα χωράφια τους το έργο δεν εντάχθηκε ποτέ στο ΕΣΠΑ. Αντί της ένταξης στο ΕΣΠΑ πήραμε μια κουτσουρεμένη ένταξη στο ΠΔΕ, για το μισό δρόμο.  

Οι Ανωγειανοί δεν επαιτούν, απαιτούν για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των Ανωγείων.

 

Φίλες και φίλοι,

Άφησα στο τέλος την επαναλειτουργία του Γαλακτοκομικού συνεταιρισμού που με χαρά βλέπω να κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο. Άρα είναι κατά κοινή ομολογία πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Ο ανωγειανός «χρυσός» πρέπει μεθοδικά να ξαναμπεί σύντομα στην αγορά.

Στο σημείο αυτό θα σας αναφέρω που το είχαμε αφήσει τον Αύγουστο του 2014 και τι ακριβώς είχαμε καταφέρει ……………………….

Οι πολιτικές αλλαγές που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα την καθήλωση της λύσης του προβλήματος για 5 χρόνια.

Δεσμευόμαστε να ξαναπιάσουμε το νήμα από κει που το αφήσαμε, γιατί το από κει που το αφήσαμε πιστεύουμε ότι είναι κοντά στη λύση που για μας είναι εφικτή. Δεσμεύομαστε ότι θα διεκδικήσουμε την Συνετεριστική προς όφελος όλων των κτηνοτρόφων επαναλειτουργία του συνεταιρισμού.

Έτσι ξεκινήσαμε και για άλλες στοχεύσεις του παρελθόντος. Θυμάμαι την εφαρμογή δύο προγραμμάτων ταυτόχρονα στην Περιοχή του Ψηλορείτη του Leaderκαι του ΟΠΑΑΧσε αντίθεση με ότι εφαρμόστηκε σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα το ίδιο θυμάμαι και με το Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Ξεκινούσαμε μόνοι απέναντί σε όλες τις προβλέψεις αλλά ενωμένοι τα καταφέρναμε.

Όταν διεκδικούμε συλλογικά πετυχαίνουμε μόνο νίκες και θα τα καταφέρουμε σε όλες τις σημαντικές αυτές στοχεύσεις.

Αγαπητές Συγχωριανές, Αγαπητοί Συγχωριανοί,

Πιστεύουμε απόλυτα πως στο τέλος της επόμενης τετραετίας, όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού, όταν τα λόγια θα αναμετρηθούν με τις πράξεις, εμείς για μια ακόμη φορά, δεν θα έχουμε διαψεύσει την εμπιστοσύνη σας.

Γιατί αυτό το σχέδιο που σας παρουσιάσαμε είναι η συμφωνία που υπογράφουμε μαζί και στηρίζεται στη λογική «ο γεις για τον άλλον», τη μεγάλη κοινωνική δημοκρατική αξία των Ανωγείων.

Στηρίζεται στη λογική ότι τα Ανώγεια ως ιδέα, ως ιστορία, ως πολιτισμική αξία πρέπει να στέκουν εκεί που πρέπει και ακόμη πιο ψηλά, από κει που τα πήγαν οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ωρίμασαν μέσα μου πολλά πως και γιατί…….έγινα σοφότερος

Προσέγγισα πολλά προβλήματα από τη σκοπιά του δημότη, ανάγκες της καθεμιάς και του κάθενός

Εμβάθυνα περισσότερο στα προβλήματα της ανωγειανήςνεολαίας. Συνομίλησα με πολλούςΑνωγειανούςκαι ανθρώπους της ανάπτυξης, που αγαπούν τα Ανώγεια,.

Έτσι, βλέπω τα Ανώγεια του κοντινού μας Μέλλοντος και σας τονίζω απόψε

Στα Ανώγεια δεν ταιριάζει η στασιμότητα

Το σχέδιό μας καλεί όλες τις ανωγειανές και τους ανωγειανούς σε μια νέα έκρηξη συλλογικής ευθύνης, να σταθούμε όρθιοι, να δώσουμε με μπροστάρη το δήμο, μια νέα πνοή ανάπτυξης για την ευημερία όλων, για να συμπληρώσουμε την ταυτότητα των Ανωγείων και να τα καταστήσουμε κορυφαίο προορισμό πολιτισμού της Κρήτης.

Θα μου επιτρέψετε να σας ξανασυστήσω τους ανθρώπους που πλαισιώνουν το συνδυασμό μας.

Θα τους καλέσω να σταθούν δίπλα μου.

ü Αεράκη Στέλλα του Στυλιανού,

ü Ανδρεαδάκης Εμμανουήλ του Νικηφόρου,

ü Βαρδιάμπαση Άννα του Γεωργίου

ü Βρέντζος Εμμανουήλ του Ιωάννου (Βέλουκας),

ü Βρέντζου Ειρήνη του Αντωνίου,

ü Βουιδάσκη Χαρά του Εμμανουήλ, 

ü Δακανάλης Δημήτριος του Εμμανουήλ,

ü Δραμουντάνης Μιχάλης του Ανδρέα,

ü Καλομοίρης Χαράλαμπος του Δημητρίου,

ü Κεφαλογιάννη  Ελένη του Γεωργίου,

ü Κοντογιάννης Εμμανουήλ του Ιωάννου,

ü Παπαδάκη Στέλλα του Γεωργίου,

ü Κουνάλη Λευκοθέα του Ανδρέα,

ü Μανουράς Ελευθέριος του Αριστείδη

ü Νταγιαντάς Μύρων του Χαραλάμπου,

ü Ξημέρης Ελευθέριος του Εμμανουήλ,

ü Ξυλούρης Σοφοκλής του Ιωάννη,

ü Σαλούστρος Ιωάννης του Κωνσταντίνου (Καρούλιος),

ü Σαμόλη Ειρήνη του Ορέστη,

ü Σπαχής Οδυσσέας του Εμμανουήλ,

ü Σταυρακάκη Ελπίδα του Άριστου,

ü Φασουλάς Βασίλειος του Δημητρίου, 

ü Χαιρέτης Εμμανουήλ του Βασιλείου,

 

Τους ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου γιατί δέχθηκαν και είναι αποφασισμένοι να υπηρετήσουν αταλάντευτα και με πάθος το όραμα της αυριανής κοινωνίας για τα’ Ανώγεια του μέλλοντος.

 

Αγαπητές  Συγχωριανές, Αγαπητοί Συγχωριανοί,

 

Για τους 2 πυλώνες ανάπτυξης

Για τις 11 πτυχές

Για τα 3 εμβληματικά έργα

Για τις 3 κορυφαίες διεκδικήσεις

Μας εμπνέει ο μεγάλος κρητικός Νίκος Καζαντζάκης όταν λέει

«Ό,τι δε συνέβη ποτέ,

είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά».

Δώστε μας τη δύναμη να παλέψουμε,

για την καλυτέρευση της ζωής μας,

για ένα δήμο για όλους και κυρίως για το μέλλον των παιδιών μας».

 

 

 

ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης
Φωτογραφίες:Ολυμπία Μπαγκέρη

Αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε την Τετάρτη το βράδυ στην πλατεία Αρμί, για να παρακολουθήσει την κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψήφιου δήμαρχου Ανωγείων με την “Λαϊκή Συσπείρωση”Στέλιου Σταυρακάκη, μέσω της οποίας έθεσε στους κατοίκους του χωριού τις τελικές σκέψεις, τις ιδέες και το όραμα του για την ανάπτυξη της περιοχής. Τον Στέλιο Σταυρακάκη παρουσίασε στον κόσμο ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αντώνης Ρούλιος, ενώ πολιτική ομιλία για τις επερχόμενες εκλογές πραγματοποίησε και ο Νίκος Μανουσάκης, υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Μανώλη Συντυχάκη και μέλος του γραφείου περιοχής Κρήτης του Κ.Κ.Ε “Όλα αυτά τα χρόνια ως “Λαϊκή Συσπείρωση” είχαμε μια τακτική παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο, με θέσεις και προτάσεις οι οποίες πάντα είχαν ως γνώμονα τους την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών. Με την ίδια λογική θα συνεχίσουμε και στο νέο δημοτικό συμβούλιο, όπου πιστεύουμε ότι θα είμαστε με αυξημένη παρουσία..” τόνισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της ομιλίας του ο Στέλιος Σταυρακάκης.

Στο πλευρό του υποψηφίου δημάρχου Ανωγείων βρέθηκε και ο γιος του Μπάμπης Σταυρακάκης ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Μανώλη Συντυχάκη στην ΠΕ Ρεθύμνου. Το παρόν στην πλατεία έδωσαν και οι δυο συνυποψήφιοι του Στέλιου Σταυρακάκη για τον Δήμο Ανωγείων, ο Εμμανουήλ Καλλέργης και ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης που συνοδεύονταν από υποψήφιους των συνδυασμών τους.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Στέλιος Σταυρακάκης παρουσίασε στον κόσμο και τους 18 υποψηφίους δημοτικούς σύμβουλους με την “Λαϊκή Συσπείρωση” ζητώντας από τον κόσμο να αυξήσει τη δύναμη της στο δημοτικό συμβούλιο Ανωγείων.

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο Στέλιος Σταυρακάκης τόνισε τα παρακάτω:”Αγαπητοί συγχωριανοί και σύντροφοι σας ευχαριστώ για την σημερινή σας παρουσία. Τέσσερις μόλις μέρες μας χωρίζουν για τις τριπλές κάλπες και εκλογές οι οποίες αδιαμφισβήτητα έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Από αυτή εδώ την πλατεία πριν από τεσσεράμισι χρόνια, σας προειδοποιήσαμε για το τι θα ακολουθήσει με την εφαρμογή του Νόμου Καλλικράτη, που εξελίχθηκε σε Κλεισθένη, ώστε τελικά να συνεχιστεί μεγαλύτερη φοροεπιδρομή στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Η οικονομική διαχείριση πλέον των δήμων εξαρτάται από ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ασφυκτικά περιορισμένο όσον αφορά τη δυνατότητα κρατικών επιχορηγήσεων για να υλοποιηθούν έργα τα οποία αφορούν το χωριό μας και σε αυτά θα πρέπει να σταθούμε. Είναι τεράστια όλα αυτά τα προβλήματα, τα έχουμε επανειλημμένως συζητήσει και στην τηλεόραση, αλλά και τα έχουμε αναφέρει στο πρόγραμμα μας. Σήμερα θα ήθελα να σταθούμε στα βασικότερα από αυτά τα προβλήματα.

Τόσο ο σημερινός δήμαρχος ο κ.Καλλέργης όσο και ο προηγούμενος ο κ.Κεφαλογιάννης εναρμονίστηκαν απόλυτα σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με αποτέλεσμα να μπούμε στη διαδικασία των φόρων και των τελών που αυξάνονται συνεχώς, όσο οι πολιτικές τους επιβάλλονται συνεχώς από την κεντρική διοίκηση και την εκάστοτε Κυβέρνηση.Αυτό πρέπει να σταματήσει. Ο επόμενος δήμαρχος πρέπει να παλέψει ενάντια σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, να σταθεί και να διεκδικήσει τα κριτήρια αυτά που θα ανταποκρίνονται και στις οικονομικές δυνατότητες των δημοτών. Έχουμε παραδείγματα δημάρχων που πάλεψαν και κέρδισαν πράγματα, όπως στην Πάτρα και στο Χαϊδάρι και σε άλλους δήμους που την ηγεσία έχουν Κομμουνιστές δήμαρχοι.

Το μεγάλο θέμα που μας αφορά όλους και που αναδείχθηκε σε όλες τις κουβέντες, είναι ο δρόμος Ηράκλειο-Ανώγεια. Η θέση μας είναι σταθερή. Είναι υποχρέωση του Κράτους να υλοποιήσει αυτό το έργο. Είναι απαίτηση των Ανωγειανών, το δικαιούμαστε και με κάθε τρόπο θα πρέπει να το διεκδικήσουμε.Πρέπει το θέμα να πάρει μια ευρύτερη διάσταση, να γίνει μια λαϊκή συνέλευση, να φωνάξουμε και να διεκδικήσουμε, αλλιώς πολύ φοβάμαι ότι θα μας κοροϊδεύουν για πολλά χρόνια ακόμα. Και μάλιστα η προσφορά που έκαναν οι Ανωγειανοί με τα χωράφια τους και δεν ανταποδόθηκε είχε χρησιμοποιηθεί ως μέτρο πίεσης αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Εγώ είχα πει και σε προηγούμενη συζήτηση, το λέω και σήμερα ότι πρέπει αυτοί που έδωσαν δωρεάν τα χωράφια τους να διεκδικήσουμε τελικά και να πάρουν αποζημίωση για την γη τους και όχι μόνο κοροϊδία και υποσχέσεις.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που αναδείχθηκε από τους συνυποψήφιους μου και κυρίως από τον Σωκράτη Κεφαλογιάννη, που “καίει” ιδιαίτερα το χωριό μας, είναι ο Κτηνοτροφικός συνεταιρισμός. Πραγματικά είναι ένα ζήτημα καθώς το κλείσιμο του έχει επιφέρει πολλά δεινά στους κτηνοτρόφους του χωριού. Καλή η δήλωση του Σωκράτη ότι θέλει να ανοίξει και πάλι. Αλλά θέτω το ερώτημα. Σε ποια φάση και με ποια προοπτική μπορεί να ανασυσταθεί και να λειτουργήσει ο Συνεταιρισμός; Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι υπάρχει ένα τεράστιο χρεωστικό υπόλοιπο, πως λοιπόν μπορεί όλο αυτό να δρομολογηθεί και να λυθεί. Αλλά ακόμα και αν αυτό γίνει, βλέπουμε Πανελλήνια ότι παντού οι συνεταιρισμοί έχουν κλείσει ή είναι ζημιογόνοι. Μεγάλοι συνεταιρισμοί που ήταν κράτος εν κράτη έχουν διαλυθεί.

Οι Καλλέργης και Κεφαλογιάννης ανταγωνίζονται καθημερινά ποιος ξεκίνησε και ποιος τελείωσε τα έργα. Έργα ασφαλώς και πρέπει να γίνονται δεν το αμφισβητούμε. Αλλά έργα θα πρέπει να γίνονται με βάση προτεραιότητες με τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων. Αλήθεια τι γίνεται με το φράγμα Βαρσαμά που έχει μείνει στα αζήτητα; Το σχέδιο πόλης;Ο δρόμος για το Ηράκλειο; Η αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων; Ο βιολογικός καθαρισμός στα Σείσαρχα: Τι γίνεται και με τη συντήρηση ολοκληρωμένων έργων: Πρέπει να απαιτήσουμε τη στελέχωση του δήμου με εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα μελετά, θα ολοκληρώνει και θα συντηρεί τα έργα.

Όλα αυτά τα χρόνια ως “Λαϊκή Συσπείρωση” είχαμε μια τακτική παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο, με θέσεις και προτάσεις οι οποίες πάντα είχαν ως γνώμονα τους την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών. Με την ίδια λογική θα συνεχίσουμε και στο νέο δημοτικό συμβούλιο, όπου πιστεύουμε ότι θα είμαστε με αυξημένη παρουσία. Η απάντηση σας την Κυριακή πρέπει να είναι καθαρή και χωρίς καμία παρερμηνεία. “Λαϊκή Συσπείρωση” για τους δήμους, τις Περιφέρειες και για τις Ευρωεκλογές Κ.Κ.Ε

Θέλω κλείνοντας να σας πω να κρατήσετε τα προγράμματα μας γιατί εύκολα ξεχνιούνται. Και σε τέσσερα χρόνια από σήμερα, να μας κρίνεται με βάση όχι τα λόγια αλλά τα έργα.Η στήριξη σας θα είναι και η μεγαλύτερη δύναμη μας για να παλέψουμε για τον κάθε απλό δημότη, για τον κάθε άνθρωπο των Ανωγείων. Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας..”ολοκλήρωσε εν μέσω χειροκροτημάτων ο υποψήφιος δήμαρχος Ανωγείων.

Το ψηφοδέλτιο του Στέλιου Σταυρακάκη με την “Λαϊκή Συσπείρωση”

1 . ΑΕΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

2 . ΒΡΕΝΤΖΟΥ ΖΑΦΕΙΡΕΝΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

3 . ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

4 . ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

5 . ΔΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ

6 , ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ -ΦΑΣΟΥΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ

7 . ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ

8 . ΚΑΠΠΑΤΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

9 . ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

10 . ΜΟΥΤΑΦ ΒΑΛΕΡΙΟΥ του ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝ

11 . ΠΑΣΠΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ

12 . ΡΟΥΛΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ

13 . ΣΚΟΥΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ

14 . ΣΠΑΧΗ ΕΛΣΑ του ΛΕΑΝΔΡΟΥ

15 . ΣΠΑΧΗΣ ΛΕΑΝΔΡΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

16 . ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ

17 . ΦΑΣΟΥΛΑ ΑΡΕΤΗ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ

18 ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΠΟΛΥΖΩΗ

Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης του προγράμματος του Σωκράτη Κεφαλογιάννη και του συνδυασμού του “Τ’Ανώγεια του Μέλλοντος” περιλαμβάνονται τα τρία εμβληματικά έργα πνοής που αναδεινύουν όπως αναφέρεται την ταυτότητα των Ανωγείων ως κορυφαίο πολιτισμικό προορισμό στην Κρήτη. Αναλυτικά:

3     ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Οι ιστορικές παραδόσεις και οι διαχρονικές πολιτιστικές κατακτήσεις της ανωγειανής κοινωνίας, αναπόσπαστες από το φυσικό τοπίο του Ψηλορείτη, είναι για μας:Πολύτιμες ανθρωπιστικές αξίες, βασικό συστατικό παιδείας και αυτογνωσίας για τις νέες γενιές και σημαντική πηγή προσπόρισης πλούτου, ικανού να συμβάλλει στην ευημερία των Ανωγειανών.

Γι΄ αυτό, κατά την οκταετία 2007-2014, που διοικήσαμε το Δήμο Ανωγείων, προτάξαμε την δημιουργία σημαντικών δομών που θα αναδεικνύουν αυτές τις αξίες:

-Το σύγχρονο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης του Ψηλορείτη «ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗ»

-Το εργαστήρι της Ανωγειανής Μουσικής Παράδοσης

-Το Κέντρο Πληροφόρησης του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη,

-Το πρότυπο συγκρότημα «Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ»

-Το Περίπτερο στη Νίδα

– Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Τράπεζας Πειραιώς

Οι δομές αυτές είναι ενταγμένες σε ένα δίκτυο διαδρομών στο βουνό και μέσα στο χωριό για τους επισκέπτες που έρχονται, για να γνωρίσουν τον Ψηλορείτη, τ’ Ανώγεια και τους ανθρώπους τους.

Για την ολοκλήρωση αυτού του δικτύου, εκτός των άλλων αναγκαίων συμπληρωματικών έργων που προβλέπουμε, σήμερα προτείνουμε και αναδεικνύουμε τρία,μεγάλης πνοής, εμβληματικά έργα.

  1. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΔΡΥΜΟΙ:ΙΔΑΙΟΝ ΑΝΤΡΟ ΚΑΙ ΖΩΜΙΝΘΟΥ

-Ιδαίον  Άντρο-Περίπτερο-Οροπέδιο της Νίδας-Μιτάτα-Αγία Μαρίνα-Χιονοδρομικό(Ορειβατικό Καταφύγιο)-Αστεροσχολείο

-Ανάκτορο  Ζωμίνθου-ΒενετσαινικοΤυροκομείο-Πηγές Ζωμίνθου-Μιτάτα

  1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ

Θα αποτελέσει ένα νέο μοντέλο δημόσιου χώρου, οικείο για όλους.

Μουσείο και Εργαστήρι Ανωγειανής Υφαντικής Τέχνης-Ιστορικό  Αρχείο  Δήμου Ανωγείων-Αίθουσα Μουσικοθεατρικών Παραστάσεων-Κέντρο  Έρευνας και Ι Μελέτης της Ιστορίας των Ανωγείων-Χώρος Περιοδικών και  Θεματικών  Εκθέσεων.

Ένα έργο πολιτισμού και περιβαλλοντικής ευαισθησίας που θα

λειτουργήσει ως τοπόσημο στα σύγχρονα Ανώγεια

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ

  1. Δημιουργία σύγχρονου Εκπαιδευτηρίου, Γυμνασίου και Λυκείου σε νέο χώρο, για τη νεολαία των Ανωγείων και της ευρύτερης περιοχής

ΑΝΩΓΕΙΑ: ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Οι τρεις μεγάλες αυτές εμβληματικές στοχεύσεις, μαζί με τις υπάρχουσες δομές, αναδεικνύουν και προβάλλουν ανάγλυφα και ολόπλευρα τις ιστορικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές αξίες και ολοκληρώνουν την ταυτότητα των Ανωγείων, ως  κορυφαίο προορισμό πολιτισμού της Κρήτης.

 

 

Την Πέμπτη 23 Μαΐου στις 8.30 μ.μ θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη στην πλατεία Αρμί. Παρουσία όλων των υποψηφίων του συνδυασμού του “Ενωτική Δημοτική Κίνηση-Τ’Ανώγεια του Μέλλοντος”, ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης θα παρουσιάσει το σχέδιο του για τα Ανώγεια και τους Ανωγειανούς για την περίοδο 2019-23.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο κ.Κεφαλογιάννης: “Γνωρίζετε πως, ό,τι σας είχαμε υποσχεθεί, το κάναμε πράξη με συνέπεια. Το έργο που υλοποιήσαμε κατά την περίοδο 2007-2014 είναι υπαρκτό και φανερό. Τα έργα υποδομής, καθώς και  ο κεντρικός , ο περιφερειακός δρόμος, οι εκτεταμένες αναπλάσεις σε όλο το Δήμο, έδωσαν νέα αισθητική όψη στα Ανώγεια. Εσείς γνωρίζετε ότι διεκδικούμε δυναμικά και μπορούμε να υλοποιήσουμε ό,τι σχεδιάζουμε. Πιστεύουμε απόλυτα πως στο τέλος της επόμενης τετραετίας, όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού , όταν τα λόγια θα αναμετρηθούν με τις πράξεις, εμείς ,για μια ακόμη φορά, δεν θα έχουμε διαψεύσει την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε..”

 Ρεπορτάζ: Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες: Ολυμπία Μπαγκέρη

«Πετάς ψηλά και χαιρετάς τη Κρήτη,αϊτέ μου εσύ, φωνή του Ψηλορείτη.//Τραγούδι Ανωγειανό το πέταγμα σου, για μια ομάδα που ‘χει τ’ όνομά σου.//Περήφανε μου αϊτέ,αϊτέ  Ανωγειανέ μου, ομάδα κι ουρανέ μου.//Ποιος θα σε δει ν’ ανοίγεις τα φτερά σου και δε θα φοβηθεί στο πέταγμα σου.//Παίρνεις τη μπάλα και τρυπάς τα δίχτυα και τ’ όνειρό μας βγαίνει πάντα αλήθεια.//Περήφανε μου αϊτέ.Αϊτέ  Ανωγειανέ μου, ομάδα κι ουρανέ μου..

(Στίχοι Κώστας Φασουλάς, ερμηνεία Βασίλης Σκουλάς, μουσική Δημήτρης Παπαδημητρίου).

Ιστορία έγραψε ο Αετός Ανωγείων, με την πρώτη του συμμετοχή στο Ηράκλειο, συνέτριψε τα προγνωστικά του καλοκαιριού, “φτερούγισε” πάνω από τις δυσκολίες που του παρουσιάστηκαν στην διάρκεια της χρονιάς και περήφανα “κάθισε” χθες να ξαποστάσει στον θρόνο του πρωταθλητή Ηρακλείου, πριν ξεκουραστεί μέσα στο καλοκαίρι για να ετοιμαστεί για τις νέες του “πτήσεις” στα γήπεδα αυτή τη φορά της Β’ΕΠΣ Ηρακλείου! Παίχτες, προπονητές, μέλη ,φίλοι και άνθρωποι του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού , βρέθηκαν την Κυριακή 19 Μαΐου στην πλατεία Αρμί και όλοι μαζί μια γροθιά γιόρτασαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Γ’ΕΠΣΗ  μια μοναδική επιτυχία, ανεπανάληπτη αν αναλογιστούμε ότι ο Αετός Ανωγείων το καλοκαίρι του 2018 βρισκόταν στα πρόθυρα της διάλυσης..

Αυτή είναι η όγδοη  “κούπα” που περήφανα σηκώνει ο Αετός στον ουρανό των Ανωγείων, που με έτος ίδρυσης το 1963 και 56 χρόνια ένδοξης ιστορίας και προσφοράς στον ιστορικό τόπο μας μας έκανε ξανά περήφανους με την παρουσία του εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων. Ήταν και η  πρώτη του φορά στα πρωταθλήματα του Ηρακλείου μετά τη πρόσφατη μεταγραφή και αποχώρηση του από αυτά του Ρεθύμνου. Και η είσοδος του αυτή ήταν εμφατική, ανάλογη της ιστορίας και της βαριάς φανέλας του. Οκτώ  τρόπαια, όλα με τιμή και δόξα, με αγώνα και αγωνία, κόντρα σε όλους και σε όλα, αλλά πάντα διανθισμένες κούπες με το πείσμα των Ανωγείων, με τη θέληση, με το πάθος, με την αγάπη για τον αθλητισμό..

 Οι…”κούπες του Αετού μας:

2 πρωταθλήματα Α’ΕΠΣ Ρεθύμνου (1993,2007)

2 πρωταθλήματα Β’ΕΠΣ Ρεθύμνου (1978,2017)

3 Κύπελλα ΕΠΣ Ρεθύμνου (1980, 1988,2007)

1 πρωτάθλημα Γ’ΕΠΣ Ηρακλείου (2019)

Η χθεσινή απονομή, είχε και τον συμβολισμό της, καθώς το κύπελλο που σήκωσε στον ουρανό των Ανωγείων ο ποδοσφαιριστής του Αετού, Ραφαέλος Βιτώρος,έγινε στην πλατεία Αρμί, δίπλα στο άγαλμα του Ανωγειανού αγωνιστή και μια ανάσα από τις πλάκες στις οποίες αναγράφονται τα ονόματα όλων των Ανωγειανών που έδωσαν τη ζωή τους σε όλους τους εθνικό-απελευθερωτικούς αγώνες της Πατρίδας. Όλοι οι παίχτες που σήκωσαν το τρόπαιο, είτε ήταν Ανωγειανοί, είτε από τις γύρω περιοχές, ένιωσαν στο πετσί τους την τιμή και την ιστορία του τόπου μας. Η αγάπη των παιχτών που δεν κατάγονται από τα Ανώγεια, για το χωριό και τους ανθρώπους του, ήταν άλλη μια κατάκτηση της χρονιάς για τον Αετό Ανωγείων.

Ο Αετός Ανωγείων έκοψε πρώτος το νήμα στον φετινό μαραθώνιο, αλλά δίνει τα συγχαρητήρια του και στις υπόλοιπες τρεις ομάδες που μαζί του κέρδισαν την άνοδο στο Β’Τοπικό. Στον Γιούχτα 2010 που συγκέντρωσε τους ίδιους βαθμούς (59 βαθμοί), με την ομάδα μας αλλά έχασε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία με τον Αετό (2-0  στα Ανώγεια, 0-1 στις Αρχάνες) . Τελικά εκείνο το γκολ του Γιώργου Παγκαλάκη την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 στα Ανώγεια, στο 79′ της αναμέτρησης με τον Γιούχτα στα Ανώγεια όπου σημείωσε το 2-0 αποδείχθηκε και το χρυσό γκολ που έκρινε εν τέλει τον πρωταθλητή!

Στο Άλογο Μαλεβιζίου που ως τρίτο στην κατάταξη ανεβαίνει κατηγορία και θα συναντηθεί και του χρόνου στα γήπεδα της Β’ΕΠΣΗ  με τον Αετό. Εκείνο το ματς στις 17 Μαρτίου 2019 στην Τύλισσο, θα μείνει στη μνήμη όλων και κυρίως των 500 φιλάθλων που το παρακολούθησαν δια ζώσης και είδαν το απίστευτο φινάλε με το γκολ νίκης του Παγκαλάκη στο 95′.

Στους Κουνάβους τέλος, που πέτυχαν την άνοδο τους επίσης στο Β’Τοπικό, άλλη μια ομάδα που άφησε το σημάδι της στον φετινό Αετό Ανωγείων. Ήταν 9 Φεβρουαρίου 2019 όταν ο Αετός επικρατούσε των αντιπάλων του με 5-0 στα Ανώγεια. Νίκη που τον οδηγούσε αγκαλιά με την άνοδο, αλλά ένα “τρίποντο” που δεν πανηγύρισε κανείς λόγω του σοβαρού τραυματισμού του επιθετικού μας Σοφοκλή Σμαραγδή. Ο Σοφοκλής, πέτυχε το γκολ στο πρώτο λεπτό, κέρδισε το πέναλτι στο ένατο λεπτό, σε φάση που τραυματίστηκε στους χιαστούς και έχασε την υπόλοιπη χρονιά. Στην έναρξη του ματς ήταν ο Σοφοκλής που σε μια ιστορική ομιλία του προς τους συμπαίχτες του τους ζήτησε να αγωνιστούν για τον Νίκο Ξυλούρη. Ήταν 9 Φλεβάρη, μια μέρα μετά την επέτειο του χαμού του Αρχάγγελου της Κρήτης. Αλλά επειδή η ζωή κύκλους κάνει, ο Σοφοκλής, πέτυχε το γκολ, κέρδισε το πέναλτι, “καθάρισε” την άνοδο στο Β’Τοπικό, τραυματίστηκε, έχασε τη χρονιά ως ποδοσφαιριστής, αλλά συνεχίζει να προσφέρει στα Ανώγεια ως πυροσβέστης στο νεοσύστατο πυροσβεστικό κλιμάκιο.Επειδή ακριβώς το ποδόσφαιρο είναι μέρος της ζωής..

 Η ΑΝΩΓΗ «ΕΣΤΕΣΕ ΜΠΕΤΗ»

Η ΑΝΩΓΗ με χαρά και συγκίνηση βρέθηκε χθες στην τελετή της απονομής του πρωταθλήματος στην πλατεία Αρμί στον Αετό.Η ΑΝΩΓΗ είναι πάντα δίπλα στην ομάδα στις χαρές της και διακριτικά συμμετέχει στο πανηγύρι της. Αλλά η ΑΝΩΓΗ ως οφείλει δεν εγκαταλείπει ποτέ τον Αετό ούτε στις λύπες του, ούτε στις χειρότερες στιγμές του. Έστεσε “μπέτη” όπως λέμε στα Ανώγεια, πλάι στον Μίλτο, στον Μπαζού, στον Ζαφειρονίκο, στον Τακούρη και σε όλους όσοι ακολουθούσαμε τον Αετό τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια στο Ρέθυμνο. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Ευελπιστούμε οι χαρές να συνεχιστούν για πολλά χρόνια ακόμα. Και τα μικρά παιδιά των Ακαδημιών που χθες σήκωναν περήφανα το τρόπαιο πλάι στο άγαλμα στο Αρμί, να γίνουν οι πρωταγωνιστές του μέλλοντος στις νέες κατακτήσεις της ομάδας..

Οι δηλώσεις των επισήμων κατά την χθεσινή απονομή

Εμμανουήλ Καλλέργης, δήμαρχος Ανωγείων:”Σήμερα είναι η γιορτή του ποδοσφαίρου  για τα Ανώγεια, η γιορτή του Αετού και των μικρών Αετόπουλων των Ακαδημιών! Η προσπάθεια του νέου Δ.Σ του Αετού, η ομαδικότητα, η συλλογικότητα, το πνεύμα που θέλει να εμφυσήσει στους αθλητές, στους νέους και τις νέες του χωριού μας που είναι ενταγμένοι στις τάξεις και τις Ακαδημίες του, που αριθμούν πάνω από 100 άτομα, όχι μόνο μας βρίσκει σύμφωνους και συνοδοιπόρους, αλλά είναι και μέσα στην καρδιά της φιλοσοφίας μας για τους νέους που βρίσκουν τα ενδιαφέροντα τους  και συμμετέχουν. Σας ευχαριστούμε και καλή συνέχεια..”.

 

Στέλιος Ξυλούρης, πρόεδρος Αετού Ανωγείων:” Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλλαν στο να γίνει η ομάδα μας πρωταθλήτρια από την πρώτη της χρονιά στο Ηράκλειο. Πρωταθλήτρια όχι μόνο εντός των αγωνιστικών χώρων, αλλά κυρίως αυτό που μας έχει ευχαριστήσει σαν συμβούλιο είναι το ήθος και η αξιοπρέπεια και εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Μπράβο σε όλους σας παιδιά του Αετού γιατί δείξατε παιδεία και αγωγή. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους μικρούς των Ακαδημιών για την παρουσία τους και τη θέληση τους για ποδόσφαιρο που πηγάζει από την αγάπη τους για την αντρική ομάδα. Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που μας βοήθησε υλικά η ψυχολογικά, ευελπιστούμε σε μια καλύτερη χρονιά του χρόνου όπου όλοι μας ωριμότεροι θα δώσουμε το καλύτερο για τον Αετό Ανωγείων..”.

 

Νίκος Βρέντζος, πρόεδρος Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων: “Συγχαρητήρια γιατί το γήπεδο σφύζει  από τα μικρά παιδιά όλου του χωριού ,με  τις Ακαδημίες ποδοσφαίρου από αγόρια και κορίτσια και αυτό από μόνο του είναι μια κατάκτηση μεγάλη ,πιο μεγάλη και Από την Κούπα. Πολιτισμός και Αθλητισμός είναι το ίδιο πάνε μαζί και μας χαροποιεί όταν οι βάσεις μπαίνουν και είναι στέρεες και σωστές για τα επόμενα πετάγματα του Αετού  μας με γνώμονα πάντα το ευ αγωνίζεσθε στον ερασιτεχνικό  αθλητισμό .Σήμερα ο Αετός Ανωγείων γράφει την δίκη του χρυσή σελίδα στην  Ιστορία του μετά από την συνεχόμενη παρουσία του στα γήπεδα του Ρεθύμνου από 1960 να σηκώνει την πρώτη κούπα του στα πρωταθλήματα του Ηρακλείου ..”.

Γιάννης Σαλούστρος, Αντιπρόεδρος Αετού:“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την αγορά ενός αυτοκινήτου ενιαθέσιου από το σωματείο μας για να εξασφαλίσουμε την μεταφορά των αθλητών που διαμένουν στο Ηράκλειο στις προπονήσεις που γίνονται στο δημοτικό στάδιο Ανωγείων και λύνουμε με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο πρόβλημα της μεταφοράς.Η αγορά αυτή είναι μια μεγάλη προσφορά των Γιάννη και Αποστόλη Ξυλούρη. Επίσης σας ενημερώνουμε ότι της επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση για τον απολογισμό της χρονιάς την ενημέρωση των χωριανών για τα οικονομικά του σωματείου τί χρήματα εισπράξαμε τι έξοδα είχαμε και τι υπόλοιπο ταμειακό υπάρχει και θα γίνει συζήτηση και ενημέρωση  για τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς.

Σωκράτης Κεφαλογιάννης, υποψήφιος δήμαρχος Ανωγείων:”Θέλω να συγχαρώ τους παίκτες, τον προπονητή και την Διοίκηση του Αετού Ανωγείων για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Γ΄ΕΠΣΗ. Το γεγονός ότι έφτασε σε αυτήν την σημαντική επιτυχία, ενώ η φετινή  ήταν η πρώτη  χρονιά που συμμετείχε σε πρωτάθλημα της Ένωσης του Ηρακλείου, δείχνει ότι στην ομάδα γίνεται σωστή και μεθοδική  δουλειά σε όλα τα επίπεδα – ειδικά στις ακαδημίες.Αυτό άλλωστε είναι και το σημαντικότερο – το γεγονός δηλαδή ότι έχοντας ως εφαλτήριο τα νέα ταλέντα των Ανωγείων, ο Αετός δικαιούται να αισιοδοξεί για ακόμα υψηλότερες “πτήσεις” στο μέλλον. Και πάλι συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της ανόδου με υγεία και δύναμη να οδηγήσουν τον Αετό σε νέα κεφάλαια στην σπουδαία ούτως ή άλλως Ιστορία του..”.

Θεόφιλος Ασλάνης, πρόεδρος επιτροπής πρωταθλήματος Ε.Π.Σ.Ηρακλείου: “Ήρθαμε να σας κάνουμε την απονομή για την άξια προσπάθεια που κάνατε φέτος. Δείξατε επάξια ότι ήρθατε στο Ηράκλειο για να μείνετε για τα καλά στην Ένωση και τα πρωταθλήματα μας! Με πράξεις αποδείξατε τη θέληση σας, αποδίδοντας τα μέγιστα του πολιτισμού και της φιλοξενίας των Ανωγείων σε όλες τις ομάδες που ήρθαν εδώ. Ο Αετός ανέδειξε το πρωτάθλημα μας με την παρουσία του καθώς μια τόσο ιστορική ομάδα έδωσε μεγαλύτερη εμβέλεια στο πρωτάθλημα της Γ’κατηγορίας Ηρακλείου. Ήταν ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα, με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία αγωνιστική που όλοι παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον. Συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο και θέληση και η Ένωση θα είναι πάντα δίπλα σας σε όλα τα θέματα που μπορούν να σας βοηθήσουν οργανωτικά και αγωνιστικά..”

Ο Αετός Ανωγείων ευχαριστεί τον ποιητή Κώστα Μανουρά (Προσφύρη) και τις “Πανεπιστημιακές εκδόσεις” για την προσφορά του βιβλίου του “Λευτέρης και Ειρήνη” που συνόδευσε κάθε μετάλλιο στους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας. Την παρουσίαση της βραδιάς έκανε η Αγγέλα Σκουλά. Τραπέζι στους πρωταθλητές και τους επίσημους προσκεκλημένους παρέθεσε μετά την απονομή ο γενικός αρχηγός του Αετού Νίκος Καλομοίρης, ιδιοκτήτης της παραδοσιακής ταβέρνας “Γκαγκάρης”. Δείτε το βίντεο που ετοίμασε ο καλός φίλος των Ανωγείων, Νίκος Σωμαράκης, με στιγμιότυπα από όλη τη χρονιά.

Τα γκολ, οι αποκρούσεις αλλά και άλλες στιγμές που οδήγησαν στην κατάκτηση του φετινού τίτλου:

https://www.youtube.com/watch?v=s1cSMamm6xU

 

Με τη πρώτη του χρονιά στο Ηράκλειο ο Αετός πέτυχε μια σπουδαία επιτυχία καθώς αναδείχθηκε σήμερα πρωταθλητής Ηρακλείου. Σε ένα γήπεδο με πολύ κόσμο και κλίμα πανηγυρικό η ομάδα μας νίκησε με 4-1  το Μαρτινεγκο και με 59 βαθμούς έκοψε πρώτος το νήμα στην Γ ΕΠΣΗ! Τα γκολ της νίκης οι Αερακης, Ξυλούρης, Παγκαλακης και Ιωαννίδης.

Η απονομή θα γίνει σε ημερομηνία που θα οριστεί από την ΕΠΣΗ.

Στην σημερινή γιορτή παρευρέθηκαν περίπου 400 Ανωγειανοι που αποθέωσαν στο τέλος με σαμπάνιες τους πρωταθλητές! Μαζί στη γιορτή και τα 100 παιδιά των Ακαδημιών του Αετού που πριν το ματς έδωσαν φιλικό παιχνίδι με τούς νέους του Εργοτέλη και φωτογραφήθηκαν με το πανό που έγραφε “Χρονιά πολλά Μαμά ” λόγω της ημέρας.

Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στους ανθρώπους της ομάδας μας για την τεράστια επιτυχία τους.Και του χρόνου!

-->