Τελευταία Νέα

Με επιστολή στην “Α” ο Δήμος Ανωγείων επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά το φαρμακείο του Μενέλαου και της Ελένης Παπαδιού για τη προσφορά αντισηπτικών που θα διατεθούν σε μοναχικούς Ανωγειανούς για την ατομική τους προστασία.Ο Μενέλαος και η Ελένη που διατηρούν φαρμακείο στο Ηράκλειο, είχαν εκδηλώσει από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού την επιθυμία τους για προσφορά στα Ανώγεια, την οποία και έκαναν πράξη καθώς απέστειλαν ήδη 50 μπουκάλια με αντισηπτικό στο δημαρχιακό Μέγαρο. Μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας αυτά θα διατεθούν άμεσα σε συγχωριανούς μας, σε μια πράξη που αξίζει τα συγχαρητήρια μας και ελπίζουμε να βρει και άλλους μιμητές.

Η επιστολή του Δήμου Ανωγείων: 

“O Δήμος Ανωγείων ευχαριστεί θερμά  το φαρμακείο του Μενέλαου και Ελένης Παπαδιού για την προσφορά των πενήντα (50) αντισηπτικών των 500ml, μια πράξη αλληλεγγύης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα διατεθούν μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου σε μοναχικούς συγχωριανούς μας, που αδυνατούν να τα  προμηθευτούν  για την ατομική τους προστασία.”

Ο Ανωγειανός λυράρης Λευτέρης Καλλέργης έχει ήδη εξελιχθεί σε διάστημα λίγων μόνο ετών από έναν ελπιδοφόρο νέο καλλιτέχνη, σε έναν ξεχωριστό, ιδιαίτερο και ολοκληρωμένο μουσικό, που εδραιώνεται με γοργούς ρυθμούς στον χώρο της Κρητικής μουσικής παράδοσης. Η μελωδική φωνή του και το ξεχωριστό παίξιμο του στη λύρα, που συνδυάζει το σεβασμό στα παλιά ακούσματα με την προσθήκη νέων στοιχείων, τον έχει κάνει αγαπητό σε άτομα κάθε ηλικίας.

Πριν λίγες μέρες ο Λευτέρης Καλλέργης κυκλοφόρησε επίσημα το πρώτο τραγούδι από τη νέα του δισκογραφική δουλειά που αναμένεται να βγει ολοκληρωμένη στον αέρα σε λίγο καιρό. Με τίτλο “Το λουλούδι της Αγάπης” σε μουσική δική του και στίχους της ξεχωριστής μαντιναδολόγου Δέσποινας Σπαντιδάκη, η νέα αυτή μουσική πρόταση αποτελεί μια πολύ όμορφη μελωδία και ένα τραγούδι που αγγίζει ήδη τις ευαίσθητες χορδές των ανθρώπων που το έχουν ακούσει.

Το “Λουλούδι της αγάπης” κυκλοφόρησε από το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι “Αεράκης και Σείστρον”, που έχει επιμεληθεί και τους δυο δίσκους του καλλιτέχνη που έχουν προηγηθεί, το “Διγαβρέ του Έρωντα” το 2014 και τη ζωντανή ηχογράφηση “Μια βραδιά στο Νυν και Αει” το 2019. Έχοντας πάντα στο πλευρό του τον πολυτάλαντο αδελφό του Μανούσο στο λαούτο, με τις πολύτιμες συμβουλές και της μητέρας του, μαντιναδολόγου των Ανωγείων Μαρίας Μανουρά, ο Λευτέρης Καλλέργης πατάει πια πιο στέρεα και δυναμικά και χαράσσει σιγά σιγά και μεθοδικά τη δική του μουσική πορεία, που τον φέρνει στα μονοπάτια της καταξίωσης.

Απολαύστε το νέο του τραγούδι. Η ΑΝΩΓΗ εύχεται να είναι καλοτάξιδο. Λευτέρη, πάντα επιτυχίες!

ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ:

Μουσική: Λευτέρης Καλλέργης

Στίχοι: Δέσποινα Σπαντιδάκη

Που να σε βρω λουλούδι της αγάπης σε ποιο βουνό να γίνω στρατηλάτης Ν’ αγωνιστώ σαν ήρωας γενναίος να κάμω για χατήρι σου το χρέος Να πολεμήσω με στοιχειά και με αγρίμια και του χιονιού την παγωμένη γύμνια Να φεύγει ο χρόνος μ’ ένα μαύρο καράβι και εγώ να πλέκω του ερχομού σου το στεφάνι Και μιαν αυγή το σύννεφο τ’ Απρίλη να ΄ρθει ντυμένο με του έρωντα το δείλι Και στη βροχή που θα λουστεί η φύση μπροστά μου την εικόνα σου θ’ αφήσει.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Λύρα: Λευτέρης Καλλέργης Λαούτο: Μανούσος Καλλέργης Μαντολίνο, λαούτο στεριανό, λύρες στα τραγούδια 2 και 8: Πάρις Περυσινάκης Νέυ, φλογέρα: Νίκος Παραουλάκης Σαντούρι: Παναγιώτης Βέργος Κιθάρες: Γιώργος Χατζόπουλος Κοντραμπάσο: Μίμης Ντούτσουλης Κρουστά: Νίκος Μερετάκης Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Studio Sierra το Νοέμβρη του 2019 από τον Παναγιώτη Πετρονικολό. Συμπληρωματικές ηχογραφήσεις έγιναν στο Studio Subway Vangelis Sapounas Μίξεις: Γιάννης Παξεβάνης – Studio Pytzamax Mastering: Πάρις Περυσινάκης Ενορχήστρωση: Πάρις Περυσινάκης Επιμέλεια παραγωγής: Ανδρέας Αεράκης Βίντεο – μοντάζ: Γιώργος Χασουράκης Παραγωγή: Αεράκης – Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον

Του Στέλιου Σταυρακάκη-Δημοτικός σύμβουλος Ανωγείων με την “Λαϊκή Συσπείρωση”

 

“Επείγοντα μέτρα Προστασίας και στήριξης του λαού μας από την πανδημία του κορονοΪού”

Η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα είναι πρωτόγνωρη και ορισμένες φορές τραγική. Είναι επιτακτική ανάγκη το Δημοτικό συμβούλιο του Δημου μας να εξετάσει συλλογικά και σοβαρά τα θέματα αυτά. Με τις δια περιφοράς «συνεδριάσεις» μόνο συνεδρίαση και ανταλλαγή απόψεων δεν γίνεται όπως στις 31/03/2020 όπου το μόνο μέλημα ήταν να εγκριθεί το ΜΠΔΣ 2020-2024 λες και δεν είχαμε άλλα σοβαρότερα και επείγοντα θέματα να ασχοληθούμε . Το ΔΣ πρέπει και επιβάλλεται να  συζητήσει τα θέματα που έχουν προκύψει σχετικά με την κατάσταση της αυτή της επιδημίας, καθώς και όσα προβλήματα και αλλαγές έχουν αυτά επιφέρει στην ζωή των δημοτών .

Ζητάμε άμεσα το ΔΣ να συνεδριάσει με τα θέματα αυτά. 

Να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, Περιφέρειες και κάποιους Δήμους. Άλλωστε προβλέπονται από την ΠΝΠ και τη εγκύκλιο του ΥΠΕΣ. Είναι ευθύνη του Υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στους Δήμους για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων, παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Οι συνεδριάσεις δια περιφοράς να περιοριστούν σε προφανώς επείγοντα ζητήματα και όχι « ε δα που βρήκαμε τον παπά να θάψομε και την παπαδιά».

Καταθέτουμε λοιπόν από σήμερα τους δικούς μας άξονες για συζήτηση σε μία τέτοια συνεδρίαση τηλεδιάσκεψη που πρέπει να γίνει πολύ σύντομα με θέμα:

Άμεσα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού

Α  Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας του λαού μας.

H ατομική ευθύνη- που είναι δεδομένη- δεν μπορεί να υποκαθιστά την κρατική ευθύνη για αποφασιστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας ώστε να ανταποκριθεί όχι μόνο στις σημερινές αλλά και σε συνθήκες  μεγαλύτερης έξαρσης των κρουσμάτων, που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Οι τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, δημιουργούν πραγματικό κίνδυνο, ο οποίος δεν προέκυψε ξαφνικά, ούτε είναι αντικειμενικός. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος, ΥΠΟχρηματοδότηση, υποστελέχωση και εμπορευματοποίηση της υγείας για να γίνεται αντικείμενο μεγάλης κερδοφορίας από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Συμφέροντα που ακόμη και σε αυτή την κρίση δεν διστάζουν μα εκμεταλλεύονται τις τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος και αισχροκερδούν στην αγωνία του λαού μας να προστατεύσει την ίδια του τη ζωή.  Την ίδια πολιτική στήριξε και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αρχών.

Διαβάστε την συνέχεια... »


Ενεργοποίηση και μεταβιβάσεις δικαιωμάτων μόνο τηλεφωνικά στον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ανωγείων

Η ενεργοποίηση δικαιωμάτων καθώς και οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων έχουν ξεκινήσει. Παρακαλούνται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να επικοινωνήσουν  με τα γραφεία μας. Ο Κτηνοτροφικός συνεταιρισμός Ανωγείων εξυπηρετεί αποκλειστικά τηλεφωνικά λόγω των μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. 

Τηλέφωνα: 28340-31266 και 6972539194

Τα μαθήματα της σύγχρονης εκπαίδευσης από απόσταση , έχουν ήδη ξεκινήσει σε Γυμνάσιο και Λύκειο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών να συμμετέχουν  σε αυτά και να ανακτούν την επαφή τους με το σχολείο ένα και πλέον μήνα μετά το κλείσιμο τους λόγω των μέτρων καταπολέμησης της διασποράς του κορονοϊού. Μια από τις μεγάλες ανησυχίες τόσο του Δήμου Ανωγείων, όσο και των διευθυντών των σχολείων μας, υπήρξε αρχικά το κατά πόσο έχουν στα Ανώγεια αλλά και στα γειτονικά χωριά που υπάρχουν μαθητές του Σταυράκειου ΓΕΛ , όλοι πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε υπολογιστή ή tablet.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετές οικογένειες που δεν έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα, ο Δήμος Ανωγείων σε συνεργασία με το ΓΕΛ εξέδωσαν ανακοίνωση και μέσω της ΑΝΩΓΗ, ώστε να καταγραφεί ο αριθμός των οικογενειών που δεν έχει πρόσβαση σε διαδίκτυο και υπολογιστή. Παράλληλα καθώς δεν υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο αναζητήθηκαν με συντονισμένες δράσεις  δωρητές να καλύψουν τις ανάγκες που θα δηλωθούν.

22 οικογένειες δήλωσαν με τηλεφώνημα τους ότι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και 20 ότι δεν διαθέτουν υπολογιστή ή tablet και έτσι δεν έχουν τη δυνατότητα τα παιδιά τους να συμμετέχουν στις “ψηφιακές” τάξεις! Να αναφέρουμε φυσικά ξανά, ότι δεν πρόκειται μόνο για παιδιά που ζουν στα Ανώγεια, αλλά και στα γειτονικά χωριά, όπως Αξό, Λιβάδια, Ζωνιανά, Καμαριώτη και άλλα, που έχουν μαθητές που φοιτούν στο ΓΕΛ Ανωγείων.

 ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΔΩΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ- Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Η TABLET

Ο Δήμος Ανωγείων παρέλαβε ήδη τα 22 router όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, ενώ θα παρέχει δωρεάν σύνδεση ίντερνετ στις 22 οικογένειες για ένα τρίμηνο, μέχρι ουσιαστικά τη λήξη της σχολικής χρονιάς.Αυτό θα γίνει με την οικονομική δωρεά πέντε ανώνυμων Ανωγειανών δωρητών που θέλησαν εξαρχής να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια και τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Του Μαθηματικού, Μανόλη Φασουλά
 
Καθισμένος στο καναπέ με τη κυρά Μαρία,φάτσα κάρτα με τη τηλεόραση για την καθημερινή μας ενημέρωση.Επί μια συνεχή ώρα οι  αριθμοί και το θεριό της σύγχρονης εποχής (κορωνοιός) έχουν τη τιμητική τους.Ακούς 1755 τα κρούσματα συνολικά,73 οι νεκροί,62 τα νέα κρούσματα ,για Ελλάδα μέχρι σήμερα.Πάμε Ιταλία (γειτονικά) 6479 νέα κρούσματα ,1236 θάνατοι  το τελευταίο 24ωρο. Πάμε Ισπανία ακόμη χειρότερα  8456 νεα κρούσματα και 1358 νεκροί …..και ανάμεσα  στις παραπάνω προτάσεις να παρεμβάλλεται  η λέξη κορωνοιός, κορωνοιός…
 
“Σκοτεινή  και παράξενη τούτη η εποχή
Σιωπηλή μουσική,ηχηρή μοναξιά
Κάτι ακούγεται εδώ,κάτι ακούγεται εκεί
Που με παίρνει που με πάει και δε με βγάνει πουθενά
Όχι όχι δε βρίσκω άλλες λέξεις 
Ετσι ωραία να ζωγραφίζουν την πολυσύχναστη ερημιά
Ωχ αμάν ,αμάν
Κι ως πότε τούτη η άμυνα 
Κι ως που θα μας βγάλει
Ακούω μόνο γουόκμαν….”
 
Έτσι με νανούρισε ο Δήμος Μούτσης ,ώσπου με πήρε ο …ύπνος του καναπέ και άρχισε ο εφιάλτης του ονείρου.
Στη βουλή μέσα λέει ρητορεύουν ο Μητσοτάκης με το Τσίπρα…διασταυρώνοντας τα ξίφη τους.Ο ένας να κοκορεύεται ότι παίρνει σε παγκόσμια κλίμακα επαίνους για την αντιμετώπιση του κορωνοιού και ο άλλος να του υπενθυμίζει  ότι του παρέδωσε μαξιλαράκι ασφαλείας 35 δις ευρώ,,ώσπου σκάει λέει μύτη ..ένας διάολος που συστήνεται ως κορωνοιός,αλλά μια τονε θώριες και στο λεφτό εξεφανίζουντονε. Το ακόμη καλύτερο του ονείρου,ε το κερατά που τα  παρουσιάζει όμως,στα έδρανα λέει δεν εκάθονταν  βουλευτές,αλλά Ανωγειανοί,από όλες τσι πάντες,μέσα και η αφεντιά μου.Οι άλλοι εδιεσταυρωναν τα ξίφη τους και  οι ανωγειανοί εκάνανε το κουμάντο του κορωνοιού,πως να τονε ξεβγάλουνε ,να κουστει λέει σε όλη την οικουμένη!!
 
Να λοιπόν το συμπέθερο το Πανιά και σέρνει το μαχαίρι του κορωνοιού,αλλά μέχρι να τόνε ιδει τον έχασε. Να το σύντεκνο το Σωμαρολευτέρη και του τραβά το μπιστόλι,μα που να προλάβει να παίξει,αφού στο λεπτό εξαφανίζουντονε  ο κορωνοιός. Δηλαδή τό πάιζε παπατζής ο κορωνοιός: Εδώ παπάς εκεί παπάς ,που ναι ο κορωνοιός και τονε φώνιαζε: 
 
Θα σασε κάμω και θα μπείτε στο ατρύπητο φλασκί,αλλά όπου κι αν πάτε θα σασε βρω. Γιωργαρά και Σωμαρά ρίξετε τάρματα δεν είναι έπά τ’Ανώγεια,μονό ναι του κορωνοιού,που δε φοβάται πράμα. 
 
Ιντα μρε διάολος έναι έτοσες που εμπλέξαμε,έλεγε ο γεις ταλλού. Φάτετονε μρε γιατί θα μασε φάει όλους….Ντα θωρείτονε μρε κιανείς;
Μια στιγμή εγροικούντονε μόνο η φωνή ντου σε ρυθμό απαγγελίας και έλεγε:
 
Σαν τα ξετρουμισμένα ζα και τα ξεγριγεμένα
που τάχουνε πνιγάρηδες σκύλοι φοβερισμένα
κι είναι στη κόγχη ταμαθιού η έγνοια φωλεμένη
κι η αναπνιάντως στη φωθιά του φόβου πυρωμένη,
έτσα λογιώς μου φαίνονται πολλές φορές οι ανθρώποι,
αγκουσεμένοι δυστυχείς κι άβουλοι στρατοκόποι,
καθώς με πλείσσαν εχταγή  και βιάση πορπατούνε
και προσπερνούν τσι δίπλας ντως δίχως να τσι θωρούνε
Δίχως να νοιάζονται για που,μουδε και πως και γιάιντα,
ξετρέχουνε τη μια στιγμή και χάνουνε το πάντα.
 
Γυρίζει ο Περβολιός και κάνει του Μπαντουβά:
Ανάθεμάτονε κουνιάδο μα καλά τα λέει….
Συνεχίζει την απαγγελία ο κορωνοίος:
 
Ποια πεθυμιά να τσι λαλεί ,ποια μολεμένη σκέψη,
κι ίντα στοιχειό τη σκέψη ντως την έχει μπροσταρέψει
και δε μπορουν ομπρότωνε  μιαν ασκελιά να ιδούνε
καιτε πασκίζουνε να μπουν εκειά που δε χωρούνε
και φθείρουνε τη ζήση ντως ,ξοδιάζουν το καιρό ντως
κι άραγε ποιο ΄ν΄το χάκι ντως και ποιο το διάφορο ντως
Γιάιντα  με δίχως φρόνεψη ,γιάιντα με  δίχως κρίση,
κάνουνε τα γλυκιά ξυνά και δύσκολη τη ζήση;
γιάιντα το κόσμο τση καρδιάς  δε στρέφουνται να ιδούνε,
μονο κλεισμένη σε κελιά βαθιά τηνε κρατούνε
γιάιντα δε σεργιανίζουνε στο κήπο των ονείρω,
δρόσος τσ΄αγάπης να γευτούν και τση χαράς το μύρο
μα βιάζουνται  και σαν τα ζα μπωθουν ο γεις τον άλλο 
κι οθεν τα χείλι του γκρεμού πηαίνουνε ζάλο – ζάλο;
 
Eτονε που εκούσετε ,τόχει γράψει ο Μπακαλογιώργης ,ο Γιώργης ο Καράτζης,εδά  και πολύ καιρό,αλλά εσείς το αγνοείτε με τα καμώματά σας. 
Σας δίνω μια ευκαιρία να το ξανασκεφθείτε,σε τι κόσμο θέτε να ζήσετε και θα μου πείτε τση οκτωβριάδες που θα σας ξαναεπισκεφτώ…Εκούσετε;
Νάτονε και ξαναπαρουσιάζεται ωσάν τη νυχτερίδα και εποχαιρέτανε ερχόμενος κατά πάνω μου και σηκώνω τη χέρα μου να του παίξω μια γροθιά ….και έχω παίξει ένα γροθίδι τση γυναίκας μου δίπλα στο καναπέ,που όλο απορία μου λέει:
 
-Mα γιάιντα Μανόλη μου τόκαμες έτονα;
Που να κάθομαι να σου εξηγώ….βρε γυναίκα,άσε με στο ζόρε μου…
 
 
-->