Τελευταία Νέα

Μαθητές των Ανωγείων συμμετείχαν χθες Πέμπτη 21 Ιανουαρίου σε δράση ενάντια στην Τράπεζα θεμάτων και του νομοσχεδίου της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως συμπορευόμενοι με την ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής μαθητών Ρεθύμνου. Το πανό που αναρτήθηκε στο Σταυράκειο Γυμνάσιο και Λύκειο ανέφερε τα εξής:

“Οι μαθητές έχουν δύναμη!

Όχι στην τράπεζα θεμάτων. Χρειαζόμαστε σχολείο, όχι εξεταστικό κέντρο.

Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως.”

Παράλληλα οι μαθητές απευθύνουν κάλεσμα σε όλους, και ειδικά σε αυτούς που φοιτούν στην Τρίτη Λυκείου, ώστε τις επόμενες μέρες να κλιμακώσουν τις δράσεις τους. Να τονίσουμε ότι η αντίθεση των μαθητών έρχεται ενώ σήμερα η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων την 1η Φεβρουαρίου, ενώ οι μαθητές που υπογράφουν το ψήφισμα διατείνονται ότι θα συνεχίσουν τις δράσεις τους, είτε με ανοιχτά είτε με κλειστά σχολέια.

Παραθέτουμε παρακάτω το ψήφισμα της συντονιστικής επιτροπής των μαθητών του Ρεθύμνου:

“Είμαστε πιο δυνατοί. Εκατοντάδες μαθητικά συμβούλια, δεκάδες Συντονιστικές Επιτροπές σε όλη τη χώρα θα κινηθούμε ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ. Έτσι όπως έχουμε κάνει από την αρχή της χρονιάς. Ήδη έγινε ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ:

Διαβάστε την συνέχεια... »

” Άνθος λεμονιάς, τα χείλη μου ακράγγιξε, κι έγινα ήλιος…”

Εξήντα πέντε λεμονιές της ποικιλίας “Nouvel Athos” προμηθεύτηκε ο Δήμος Ανωγείων και εδώ και μερικές εβδομάδες τοποθετούνται σταδιακά σε σημεία του χωριού, με την ελπίδα να καρποφορήσουν στο ψυχρό κλίμα των Ανωγείων. Ήδη σε πρώτη φάση έχουν τοποθετηθεί οι πρώτες 49 ενώ σε δεύτερη θα ολοκληρωθεί η φύτευση άλλων 16.

Πρόκειται για μια ποικιλία που εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1977, από την  Απχαζία της Κριμαίας της τότε Σοβιετικής Ένωσης και τον γεωπόνο Θωμά Σαμολαδά που ήταν πολιτικός πρόσφυγας εκεί. Η ποικιλία είχε δοκιμαστεί και είχε ευδοκιμήσει στα σημεία της Κριμαίας με ηπιότερο κλίμα.

Για τα Ανώγεια, την έρευνα έκανε ο γεωπόνος Νίκος Σαρχιανάκης, συνεργάτης του ΑΚΟΜΜ και θεωρείται ότι με την κατάλληλη φροντίδα που πρέπει να έχουν τα δέντρα, μπορούν να ευδοκιμήσουν και στο κλίμα των Ανωγείων.

Οι λεμονιές έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία, όπως στον Παιδικό σταθμό, δίπλα και πίσω από το Αρχαιολογικό κέντρο Πληροφόρησης, στα χαμηλά σημεία του Περιφερειακού δρόμου Ανωγείων και αλλού. Κάποιες θα τοποθετηθούν και στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Υγείας, όπως και σε διάφορα σημεία ολόκληρου του κεντρικού δρόμου όπου υπάρχουν ελεύθερα παρτέρια.

Η “Nouvel Athos”  ανήκει στις προωθούμενες ποικιλίες λεμονιάς σε περιοχές που υπάρχει κίνδυνος παγετού ή χαμηλών θερμοκρασιών ενώ παράλληλα είναι μια ποικιλία πολύφορη και πολύ παραγωγική, με πολύ λίγους σπόρους στους καρπούς.

Σε περίπτωση που η πρώτη αυτή παρτίδα των 65 δέντρων ευδοκιμήσει, τότε στις προθέσεις είναι η αγορά ακόμα περισσότερων λεμονιών, που θα αλλάξουν όψη και θα δώσουν άλλη ομορφιά σε σημεία ανάπλασης του χωριού, όπως και στον κεντρικό του δρόμο. Σίγουρα σε αυτή την προσπάθεια των ανθρώπων του δήμου, καλό θα είναι να βοηθήσουν και οι δημότες με φροντίδα στα δέντρα που θα βρίσκονται κοντά στα σπίτια τους, ώστε το χωριό μας να αποκτήσει μια ακόμα ομορφότερη εικόνα.

Σε πρώτη φάση με την αγορά των 65 λεμονιών, το κόστος τους ανήλθε στα 22 περίπου ευρώ το δέντρο.

Την ανάγκη δημιουργίας μιας Περιφερειακής Στρατηγικής ειδικά για τις ορεινές περιοχές επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου EUROMONTANA Γιώργος Αλεξάκης,  στην εισαγωγική του ομιλία κατά την  ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης για τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης των ορεινών περιοχών του νησιού.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, ἀνακοινώνει ὅτι θά πραγματοποιηθοῦν Ἐπετειακές Ἐκδηλώσεις σέ ὁλόκληρη τή Μεγαλόνησο Κρήτη, ἐντός τοῦ ἔτους 2021, μέ ἀφορμή τή συμπλήρωση διακοσίων ἐτῶν ἀπό τήν Ἐθνική Παλιγγενεσία καί τήν ἵδρυση τοῦ Ἑλληνικοῦ Κράτους.

Συγκεκριμένα, ἔχουν ἀποφασισθεῖ ὁμόφωνα τά παρακάτω:

  1. Κατά τήν 25η Μαρτίου 2021 θά πραγματοποιηθοῦν Ἱερά Μνημόσυνα σέ ὅλους τούς Ἱερούς Ἐνοριακούς Ναούς καί σέ ὅλες τίς Ἱερές Μονές τῆς Μεγαλονήσου, (τηρουμένων τῶν μέτρων γιά τήν ἀποφυγή τῆς διασπορᾶς τοῦ κορωνοϊοῦ), καθώς καί Ἐπιμνημόσυνες δεήσεις στά κατά Τόπους Μνημεῖα Πεσόντων, «ὑπέρ μακαρίας μνήμης καί αἰωνίου ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν πάντων τῶν ὑπέρ πίστεως καί πατρίδος ἡρωϊκῶς ἀγωνισαμένων καί εὐκλεῶς πεσόντων ἐν τοῖς ἱεροῖς τοῦ ἔθνους ἡμῶν ἀγῶσι πάλαι τε καί ἐπ᾽ ἐσχάτων». 

Ἐπίσης, τήν ἴδια ἡμέρα θά ἀναγνωσθεῖ σέ ὅλους τούς Ἱερούς Ναούς τῆς Μεγαλονήσου Συνοδική Ἐγκύκλιος, γιά τήν Ἐπέτειο τῆς Ἐθνικῆς μας Παλιγγενεσίας.

  1. Κατά τήν 11η Νοεμβρίου 2021, ἑορτή τοῦ Ἁγ. Μεγαλομάρτυρος Μηνᾶ, Προστάτου καί Πολιούχου τῆς πόλεως τοῦ Ἡρακλείου, θά τελεσθεῖ στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Μηνᾶ Ἡρακλείου, Συνοδική Θεία Λειτουργία, κατά τήν ὁποία θά ὁμιλήσει ἐπίκαιρα Συνοδικός Ἀρχιερέας.
  2. Κατά τό διήμερο 11 καί 12 Νοεμβρίου 2021, θά πραγματοποιηθεῖ στούς χώρους τῆς Πατριαρχικῆς Ἀνωτάτης Ἐκκλησιαστικῆς Ἀκαδημίας Ἡρακλείου Κρήτης, Ἐπιστημονικό Συνέδριο, μέ τή συμμετοχή διαφόρων Προσωπικοτήτων. Ἐάν οἱ συνθῆκες δέν ἐπιτρέψουν αὐτοπρόσωπη συμμετοχή ἀκροατηρίου, τό Συνέδριο θά πραγματοποιηθεῖ καί θά μεταδοθεῖ διαδικτυακά.
  3. Στήν Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή Κρήτης καί στίς Ἱερές Μητροπόλεις τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, θά πραγματοποιηθοῦν, μέ εὐθύνη τῶν οἰκείων Σεβ. Ἀρχιερέων, παράλληλες Ἐπετειακές Ἐκδηλώσεις, οἱ ὁποῖες θά ἀνακοινώνονται ἐγκαίρως καί θά μεταδίδονται, ὅπου εἶναι ἐφικτό, διαδικτυακά.

 

Πέθανε στα 93 της χρόνια η Μαρία Δραμουντάνη ή “Μαυριάδενα”. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 11 π.μ από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Ελιά Πεδιάδος. Η κηδεία της θα γίνει σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19. Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.

Εντυπωσιακές εικόνες από τον κατάλευκο Ψηλορείτη, με συνεργεία του δήμου να βρίσκονται εκεί από νωρίς ώστε να ξεχιονίσουν και να διευκολύνουν τους κτηνοτρόφους μέχρι τη διασταύρωση του Αγίου Υακίνθου.

Στα Ανώγεια δεν έπεσε χιόνι, μόνο λίγο χιονόνερο, ενώ η θερμοκρασία είναι σταθερά στους μηδέν βαθμούς. Αρκετό κρύο αλλά και “ζεστασιά” στο μάτι όταν ατενίζει το αιώνιο βουνό.

Δείτε και στην επίσημη σελίδα της ΑΝΩΓΗ στο Facebook ένα βίντεο από το εκχιονιστικό του δήμου που επιχειρεί λίγο πάνω από την εκκλησία της Αγίας Άννας.

https://www.facebook.com/groups/123315727769926

Για τις φωτό και το βίντεο ευχαριστούμε τον καλό μας φίλο Γιώργο Νταγιαντά.

-->