Θερμοκρασία 11.9°
Άνεμος 1.6 Α
Βαρόμετρο 1013.1
Υγρασία 62%
Βροχόπτωση Μήνα 264.4 
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Τελευταία Νέα

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ  ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ή ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Ανοίγει δρόμους για να φορτώσουν στους δημότες και τις δαπάνες της πυρόσβεσης.

Όλοι θυμούνται βέβαια τις αντιμνημονιακές διακηρύξεις του κ Καλλέργη, ότι θα αντιπαλέψει τα μνημόνια, ότι θα διεκδικήσει πόρους και χρηματοδότηση για το δήμο, ότι θα σταματήσει την φοροεισπρακτική πολιτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Τις καταγγελίες του για τις αρμοδιότητες, που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φόρτωσαν στους δήμους αλλά έκοψαν τους πόρους, υπακούοντας σε τρόικα και Μέρκελ και φόρτωσαν τα βάρη στους δημότες.

Αφού κορόιδεψε και πήρε την ψήφο των Ανωγειανων  έγινε ίδιος με τον κ Κεφαλογιάννη, που με χαρά τον καλωσόρισε όπως είπε «στο κλαμπ των μνημονιακών» χωρίς να βγάλουν τσιμουδιά  . Άλλωστε τι να πουν !!!.

Τώρα όμως ο μαθητής ξεπέρασε το δάσκαλο. Μετά τα κατασχετήρια, που μαζικά πρόσφατα  έστειλε στους δημότες, μετά το φόρτωμα στους δημότες και στους άνεργους των δαπανών λειτουργίας των υποδομών, που φόρτωσε στην ΚΟΙΝΣΕΠ, τώρα πρωτοστατούν  φορτώνοντάς τους και δαπάνες της πολιτικής προστασίας και της πυρόσβεσης. Αλήθεια για να έχουμε καλό ρώτημα, με ποια απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου αναλάβετε τέτοια δέσμευση ? Η νομίζεται ότι μια συζήτηση σε επίπεδο ενημέρωσης στο ΔΣ  και στην οποία θέσαμε το ζήτημα της δαπάνης, το εκλάβετε εσείς ως συμφωνία και κάνατε ότι κάνατε?

Για να μην παρεξηγούμαστε όμως . Χρόνια τώρα ο δήμος, οι δημότες και η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ μαζί, διεκδικούμε την δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στα Ανώγεια. Η μεγάλη σε έκταση εδαφική περιοχή του δήμου που είναι ορεινή, απαιτεί την προστασία από πυρκαγιές. Αλλά και μέσα στο χωριό ,δεν είναι  λίγα τα παραδείγματα πυρκαγιών που συνέβησαν στα οποία  η πυροσβεστική υπηρεσία έπρεπε να έρθει είτε από Ρεθυμνο είτε από τα Μουρτζανα . Διεκδικούσαμε και διεκδικούμε  να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική, να αυξηθούν οι πετσοκομμένοι και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πόροι του κρατικού προϋπολογισμού για την πολιτική προστασία και την πυρόσβεση, τα μέτρα πρόληψης για να μην θρηνούμε θύματα όπως στην Μάνδρα, στο Μάτι κλπ

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο κωφεύουν στα αιτήματα αυτά ,αλλά επιχειρούν ταυτόχρονα μια ακόμη μνημονιακή αναδιάρθρωση, έστω και στην εποχή των «μεταμνημονιακών μνημονίων» .

Η πολιτική προστασία, όπως και άλλοι τομείς να ξεφορτωθούν απ’ τις υποχρεώσεις του κράτους και η χρηματοδότησή τους σιγά- σιγά να φορτωθεί κι αυτή στους δημότες όπως έγινε με τα σχολεία, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τους παιδικούς κλπ.  Όσο περισσότερες  υπηρεσίες μας φορτώσουν τόσο περισσότερα συχαρίκια θα πάρουν απ’ την Μέρκελ, τον Μακρόν, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοκαρχαρίες!!! Γιατί βέβαια όσο φορτώνουν στο λαό τέτοιες δαπάνες τόσο περισσότερα μένουν στον κρατικό προϋπολογισμό για να γίνονται φοροαπαλλαγές και κίνητρα για το κεφάλαιο, πλεονάσματα για να είναι ήσυχοι οι υποτιθέμενοι δανειστές, ΝΑΤΟΙκές δαπάνες για να συγχαίρει τον Τσίπρα ο «διαβολικά καλός Τράμπ».

Ακριβώς με αυτούς τους όρους ο κ Καλλέργης και ο αντιδήμαρχός του έστησαν το πυροσβεστικό κλιμάκιο στα Ανώγεια. Η κυβέρνηση κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα αφού το ΦΕΚ το λέει πεντακάθαρα: «…από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη στον Π/Υ εξόδων…».    Και τα σκυλιά δεμένα λοιπόν.

Τίνος είναι τα κόλλυβα; Μα για άλλη μια φορά των δημοτών και μάλιστα πολλαπλά. Αφού, μάλλον επί τούτου, έκλεισαν άρον- άρον το πολύ χρήσιμο κέντρο ζωονόσων, που φρόντισαν μεθοδικά όλοι τους να μην λειτουργήσει ποτέ .Τώρα παραχωρούν τα κτίρια αυτά για τη στέγαση του πυροσβεστικού κλιμακίου αλλά δεν έφτανε αυτό. Φόρτωσαν, πρώτη φορά στα χρονικά και σε πανελλήνια μνημονιακή πρωτοτυπία, στον βαριά φορολογούμενο λαό και τα έξοδα διαμόρφωσης του κτιρίου. Ακόμα και οι πυροσβέστες, που θα τοποθετηθούν δεν θα ‘ναι καινούργιες προσλήψεις αλλά αποσπάσεις από την επίσης υποστελεχωμένη υπηρεσία του Ρεθύμνου. Τέτοιους σταθμούς «με ξένα κόλλυβα» σου φτιάχνω εγω 100 την ώρα. Τους φέρνουν και παράδειγμα στους ελέγχους «των θεσμών», για την ικανότητά τους με τη βοήθεια των δημάρχων τους, να προωθούν τις μνημονιακές τους αναδιαρθρώσεις. Από τα συχαρίκια της Μέρκελ, των θεσμών ,θάχει σίγουρα μερτικό και ο κ Καλλέργης και ο αντιδήμαρχός του.  Απ’ τους δημότες όμως, που δεν καταπίνουν αμάσητο ότι τους σερβίρουν άλλη «πληρωμή» θα έχουν.

Κι ενώ διάβηκαν ορθάνοιχτες μνημονιακές αντιλαικές πόρτες ,πανηγυρίζουν κι από πάνω λες και νίκησαν στη μάχη των Γαυγαμήλων.  Θράσος απύθμενο ή μωραίνει κύριος….

 

ΡΟΥΛΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ με την

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

 

Με τον τίτλο “Γεωμετρικές Ενότητες: Γεωμετρία Α’Λυκείου”, κυκλοφορεί εδώ και μερικές εβδομάδες η νέα συγγραφική εργασία του Ανωγειανού Μαθηματικού, Μανόλη Φασουλά, του “Πατριάρχη”, από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για τη δέκατη συγγραφική δουλειά του ίδιου με θέμα τα Μαθηματικά, 41 χρόνια μετά το πρώτο του βιβλίο το οποίο κυκλοφόρησε ενώ ήταν ήδη δευτεροετής φοιτητής στο Μαθηματικό Αθήνας.Άνθρωπος με μεγάλη αγάπη για τα Μαθηματικά, προσπαθεί με πάθος να μεταλαμπαδεύσει αυτό τον έρωτα και στα νέα παιδιά των Ανωγείων, σε μια δύσκολη εποχή που όπως αναφέρει στην ΑΝΩΓΗ “Όλο και περισσότερο οι ιθύνοντες υποβαθμίζουν τη Γεωμετρία..”. Το πάθος του αυτό βρήκε σπόρο αρχικά και μέσα στο ίδιο του το σπίτι, καθώς δυο από τα παιδιά του, οι γιοι του σπούδασαν στο Μαθηματικό Ηρακλέιου, ο Χάρης γνωστός καλλιτέχνης της κρητικής μουσικής και ο Αλέξης.

Άλλωστε ο Μανόλης Φασουλάς, ήταν αυτός που εμπνεύστηκε και μαζί με τον παιδικό του φίλο, τον επίσης Μαθηματικό  Μανόλη Καλλέργη, τον δήμαρχο Ανωγείων, διοργάνωσαν στα Ανώγεια τη μεγάλη και επιτυχημένη διημερίδα Μαθηματικών τον Απρίλιο του 2015 με τίτλο «Μηδείς Αγεωμέτρητος Εισίτω» που είχε ως στόχο  την αναβάθμιση του μαθήματος της Ευκλείδειας Γεωμετρίας στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα μέσω της επιμόρφωσης δασκάλων και καθηγητών της χώρας.Δραστήριος, με κοφτερό μυαλό και φλόγα για τη νέα γενιά, ο Μανόλης Φασουλάς μιλάει στην ΑΝΩΓΗ για το νέο του βιβλίο το οποίο αφιερώνει σε αγαπημένους του καθηγητές από το Πανεπιστήμιο, αλλά και σε ένα ξεχωριστό και απλό άνθρωπο των Ανωγείων, το Δημήτρη Φασουλά ή Μητσοφλά, δείχνοντας πως τα Μαθηματικά μέσα από την πολυπλοκότητα της σκέψεως οδηγούν το μυαλό στις πιο απλές λύσεις!

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΤΟΥΝ…

“Verba volant,scripta manent..” αναφέρει αρχικά στην δήλωση του στην ΑΝΩΓΗ ο Μανόλης Φασουλάς, δηλαδή “Τα λόγια πετούν, χάνονται. τα γραπτά μένουν..” και συνεχίζει τονίζοντας:”Μάλλον πρέπει να ήμουν τυχερός που είχα καθηγητές μου δυο τεράστιες προσωπικότητες στο χώρο των Μαθηματικών, τον Άγγελο Κούρκουλο και το Μανόλη Μαραγκάκη, τη δεκαετία του ’70. Τότε τα παιδιά αγαπούσαν τη Γεωμετρία, η ώρα της Γεωμετρίας ήταν ιεροτελεστία. Το πως θα ανακαλύψεις ότι πρέπει να φέρεις μια βοηθητική ευθεία για τη λύση του προβλήματος, σου έδινε τόση χαρά και ώθηση για συνέχεια, που δεν περιγράφεται. Σήμερα λυπάμαι που το λέω, αλλά όλο και περισσότερο υποβαθμίζουν τη Γεωμετρία οι ιθύνοντες και αγνοούν τα λόγια του Πλάτωνα που έλεγε ότι στην ιδανική σου Πολιτεία αλίμονο σου αν αγνοήσεις τη Γεωμετρία..” και ολοκληρώνει αναφέροντας:

“Το βιβλίο όπως αναγράφεται και στον πρόλογο του είναι αφιερωμένο σε τρεις μεγάλους δασκάλους μου:

-Τον Δημήτρη Φασουλά, ράφτη, που με δίδαξε:

Στο μετερίζι τσι ανθρωπιάς και στσι τιμής το χρέος,έκεια θα στέκω να παντώ κι ας είμαι ο τελευταίος..

-Στον Άγγελο Κούρκουλο που με δίδαξε ότι η μέθοδος αποτελεί το τόξο που στοχεύει στη λύση του προβλήματος.

-Στον Μανόλη Μαραγκάκη που μου έμαθε ότι η γεωμετρική γνώση δεν κερδίζεται μια για πάντα, για να την βάλει κανείς ύστερα προσκέφαλο να κοιμηθεί ξέγνοιαστος ή και να την χαρίσει στον πλαϊνό του έτοιμη..” ολοκληρώνει.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο Μανόλης Φασουλάς είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού Αθήνας. Εδώ και 35 περίπου χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση, διατηρώντας ιδιόκτητο φροντιστήριο στα Ανώγεια.Το βιβλίο του “Γεωμετρικές Ενότητες: Γεωμετρία Α’Λυκείου”είναι η δέκατη συγγραφική του παρουσία,αφού έχουν προηγηθεί άλλες 9 με εκδοτικούς οίκους το ΔΩΡΙΚΟ ,το GUTENBERG,τον ΠΑΤΑΚΗ και αυτοεκδόσεις. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Παπαδιού και έχουν τρία παιδιά, τον Χάρη και τον Αλέξη, Μαθηματικούς και την Νατάσα που είναι δασκάλα.Είναι επίσης από τα ιδρυτικά μέλη του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων τη δεκαετία του ’80 και συμπαραστάτης της νέας μεγάλης προσπάθειας για το σκάκι στα Ανώγεια που ξεκίνησε ο Σκακιστικός Όμιλος με την επανίδρυση του το 2011.

Το βιβλίο  “Γεωμετρικές Ενότητες: Γεωμετρία Α’Λυκείου” αποτελείται από 3 μέρη.

Στο Α μέρος, όπου γίνεται το βασικό στάδιο προετοιμασίας,αναπτύσσεται η θεωρία συνοπτικά,με επισημάνσεις – μεθοδολογίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αναφέρονται στη συγκεκριμένη ενότητα,πολλά λυμένα παραδείγματα-εφαρμογές και προτεινόμενα θέματα για την εμπέδωση της ύλης και την απόκτηση εμπειριών.

Στο Β Μέρος στοχεύουμε σε κάτι παραπάνω από την εμπέδωση εννοιών και θεωρημάτων .Γίνεται μια προσπάθεια συστηματοποίησης της γνώσης,με την παρουσίαση 9 ΟΜΑΔΩΝ θεμάτων από όλη συνολικά την ύλη,με σκοπό τη βελτίωση της τεχνικής,κάθε μελετητή που θέλει να ασχοληθεί σοβαρότερα με τη Γεωμετρία.

Στο Γ Μέρος υπάρχουν θέματα εξετάσεων που μπορούν να αποτελέσουν 3ο -4ο θέμα εξετάσεων,καθώς και 9 διαγωνίσματα για αυτοέλεγχο κάθε μαθητή.

Τα προηγούμενα βιβλία του είναι αναλυτικά:

-“Η μέθοδος στη Γεωμετρία”, Αθήνα 1978 ως δευτεροετής φοιτητής.

-“Παράγωγοι-Ολοκληρώματα”, εκδόσεις Δωρικός, Αθήνα 1989.

-“Γεωμετρικές Ενότητες”, εκδόσεις Δωρικός, Αθήνα 1990.

-“Άλγεβρα Α’ Λυκείου,τεύχος Α” εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 1993.

-“Άλγεβρα Α’ Λυκείου, τεύχος Β”, εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 1993.

-“Άλγεβρα Β’Λυκείου”, εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 1993.

-“Θέματα Πανελληνίων Εξετάσεων 4ης Δέσμης”, αυτοέκδοση.

-“Τεστ Κοπώσεως” στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης Γ’Λυκείου, αυτοέκδοση.

-“Μαθηματικές Ενότητες Γ’Λυκείου”, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2010.

 

Θέμα:Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες:Ολυμπία Σφυρή-Μπαγκέρη

Φωτογραφίες:Αγγέλα Σκουλά

Βίντεο: Μανόλης Σαμόλης

Ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης

Θερμής υποδοχής από τους κατοίκους των Ανωγείων, έτυχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης που επέλεξε το χωριό μας ως τον τελευταίο σταθμό της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη. Οι Ανωγειανοί προσέφεραν δώρα, εδέσματα και..μαντινάδες στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δήλωσε ενθουσιασμένος από τη φιλοξενία και τη ζεστασιά των κατοίκων.

Παρά το τσουχτερό κρύο δεκάδες κάτοικοι περίμεναν τον Κυριάκο Μητσοτάκη έξω από το Δημαρχείο Ανωγείων όπου έφτασε στις 9 μ.μ και στην είσοδο τον περίμενε ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Καλλέργης που τον υποδέχτηκε θερμά. Δίπλα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο γραμματέας του κόμματος και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Ρεθύμνου Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης. Πέραν του δημάρχου Μανόλη Καλλέργη στην υποδοχή βρέθηκαν ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Βασίλης Κόκκινος, ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ Χαράλαμπος Χαιρέτης, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Στέφανος Χαιρέτης, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Ανωγείων καθώς και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Νίκος Βρέντζος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτησε έναν-έναν τους παρευρισκόμενους καθώς και τους υπαλλήλους του δήμου Ανωγείων πριν βρεθεί στο γραφείο του δημάρχου για μια περίπου ημίωρη συζήτηση με βάση τα προβλήματα του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη. Ο Μανόλης Καλλέργης προσέφερε δώρα στον αρχηγό της Ν.Δ με εκδόσεις του δήμου καθώς και μια παράσταση των Κουρητών με τον Δία και ένα λευκό μαντήλι.

ΤΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Εμμανουήλ Καλλέργης, δήμαρχος Ανωγείων:”Μεγάλο ζήτημα για την κοινωνία μας που είναι κατ’εξοχήν κτηνοτροφική, είναι η στήριξη του πρωτογενή τομέα, η επαναλειτουργία του Συνεταιρισμού μας και η στήριξη ιδιαίτερα της νέας γενιάς, ώστε να μείνει και να δημιουργεί στον τόπο μας..”

“Κύριε πρόεδρε, καλωσορίσατε στα Ανώγεια της Ιστορίας, της παράδοσης, του πολιτισμού, της προκοπής. Είμαστε ένας ιστορικός δήμος, ένας ορεινός δήμος με προβλήματα αλλά και προοπτικές. Η μεγαλύτερη προοπτική που έχει ο τόπος μας είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του ποιοτικού εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή του Ψηλορείτη. Ενός τουρισμού που θα διαρκεί όλο το χρόνο, χειμώνα καλοκαίρι και θα στηρίζεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, στο φυσικό περιβάλλον, στο πολιτισμικό και πολιτιστικό υπόβαθρο που έχουμε, στα προϊόντα μας, στην παράδοση και τον άυλο πολιτισμό μας, στις αρχαιότητες Ιδαίο Άντρο και Ζώμινθο. Ξέρετε ότι ο Ψηλορείτης έχει χαρακτηριστεί γεωπάρκο της UNESCO.Ο σχεδιασμός μας είναι προς αυτή τη κατεύθυνση. Στην περιοχή μας δραστηριοποιείτε και το ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης Α.Ε που με τα ευρωπαϊκά προγράμματα που αξιοποιεί βοηθά προς αυτή τη κατεύθυνση και δρα σε όλη τη περιοχή γύρω από τον Ψηλορείτη.

Μεγάλο αναπτυξιακό έργο που έχει πάει πίσω είναι και ο νέος δρόμος Ηράκλειο-Ανώγεια-Πέραμα καθώς και η ανάπτυξη και αξιοποίηση των υποδομών που διαθέτουμε. Ένα άλλο ζήτημα για την κοινωνία μας που είναι κατ’εξοχήν κτηνοτροφική, είναι η στήριξη του πρωτογενή τομέα, η επαναλειτουργία του Συνεταιρισμού μας και η στήριξη ιδιαίτερα της νέας γενιάς, ώστε να μείνει και να δημιουργεί στον τόπο μας. Σαν Δήμος έχουμε μεγάλα προβλήματα υπό-στελέχωσης. Δεν έχουμε επάρκεια στην τεχνική μας υπηρεσία, το Κ.Ε.Π δεν λειτουργεί, αλλά και προβλήματα οικονομικής αυτοτέλειας. Μας χαρακτηρίζει όμως ένας ιδιαίτερος πολιτικός πολιτισμός και πιστεύουμε ότι ενωμένοι κάνουμε όλοι ότι μπορούμε για να λύνουμε τα προβλήματα προς όφελος της κοινωνίας μας.

Και πάλι σας καλωσορίζω και σας εύχομαι την ευόδωση των στόχων σας, τόσο εσάς όσο και των συνεργατών σας, προς όφελος της Πατρίδας μας. Εξάλλου είναι γνωστή η προσφορά της Ανωγειανής οικογένειας Κεφαλογιάννη στον τόπο. Τέλος με αφορμή την επίσκεψη σας θέλω να σας προσφέρω ένα ξεχωριστό δώρο για να θυμάστε τα Ανώγεια όπως και κάποιες εκδόσεις του δήμου μας που αφορούν αυτά που ανέφερα παραπάνω..”

 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 12 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ»

Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος Ν.Δ:”Χαίρομαι που υπάρχει εδώ στα Ανώγεια μια ενότητα και μια κοινή αντίληψη για τον στόχο που έχετε θέσει.Πιστεύω ότι και για τον τόπο σας εδώ μπορούμε να κάνουμε θετικά πράγματα..”

Κύριε δήμαρχε, σε ευχαριστώ πολύ για αυτή τη θερμή υποδοχή. Χαίρομαι ιδιαίτερα που για άλλη μια φορά επισκέπτομαι τα Ανώγεια, αυτή τη φορά με μια άλλη ιδιότητα, του προέδρου της Ν.Δ. Ξέρεις ότι τον τόπο αυτό τον αγαπώ ιδιαίτερα και συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη σου για την ανάγκη να προστατευτεί και να αναδειχθεί ο ορεινός όγκος του Ψηλορείτη, ως ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο.Να μπορέσει να φέρει κόσμο 12 μήνες το χρόνο, ποιοτικό τουρισμό που θα απολαμβάνει όχι μόνο την ομορφιά της φύσης άλλα και τον πολιτισμό και τη πλούσια ιστορία αυτού του πολύ ιδιαίτερου μέρους.

Αύριο θα έχω την ευκαιρία λίγο πιο ιδιωτικά να εκπληρώσω ένα προσωπικό τάμα. Μια απόπειρα να ανέβω πάνω στην κορυφή του Ψηλορείτη, ήταν κάτι που είχα υποσχεθεί στον πατέρα μου ότι θα το κάνω και ήθελα να γίνει πριν τις επόμενες εκλογές. Εύχομαι να μας βοηθήσει ο καιρός και να ανέβουμε στο βουνό και να μπορέσω να απολαύσω για άλλη μια φορά αυτή την ιδιαίτερη μαγεία και την μοναδική ενέργεια που αποπνέετε σε αυτό τον τόπο.

Νομίζω ότι έχουμε ξύσει μόνο την επιφάνεια των ευκαιριών που ο τόπος αυτός παρουσιάζει και όσο το τουριστικό προϊόν πηγαίνει περισσότερο προς την έννοια της μοναδικής εμπειρίας, η συνολική εμπειρία που μπορεί κάποιος να αποκομίσει επισκεπτόμενος τα μέρη αυτά είναι εμπειρία μοναδική. Διότι συνδέει την επαφή με μια φύση ιδιαίτερης ομορφιάς, με την επαφή με τους ανθρώπους. Την ιστορία, τις μουσικές, τις γεύσεις αυτού του τόπου.Τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα που πρέπει και αυτά να συνδεθούν με το τουριστικό μας προϊόν. Να τυποποιηθούν, να προστατευθούν, να αναδειχθούν, να πάρουν καλύτερες τιμές.Οι ευκαιρίες λοιπόν είναι μπροστά μας. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, κι εγώ ελπίζω με άλλη ιδιότητα μετά τις εκλογές, είναι να συνεργαστούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, ανεξάρτητα από κομματικές ταμπέλες. Εγώ χαίρομαι που υπάρχει εδώ στα Ανώγεια μια ενότητα και μια κοινή αντίληψη για τον στόχο που έχετε θέσει.Πιστεύω ότι και για τον τόπο σας εδώ μπορούμε να κάνουμε θετικά πράγματα.Ειδικά για την ορεινή Ελλάδα, έχω πει και θα το επαναλάβω, ότι όπως η χώρα πρέπει να έχει μια νησιωτική πολιτική που δυστυχώς δεν έχει, πρέπει να έχει μια αντίστοιχη πολιτική για τους ορεινούς όγκους και τους ορεινούς οικισμούς. Γνωρίζω ότι υπάρχει ένα δίκτυο ορεινών δήμων, με το οποίο συνεργάζομαι και το οποίο πρέπει να υποστηριχθεί ακριβώς γιατί τα ορεινά χωριά και δήμοι έχουν ιδιαιτερότητες που απαιτούν ειδικές πολιτικές.Αν θέλουμε όμως να μιλάμε για την Ελλάδα 12 μήνες το χρόνο δε γίνεται να μας απασχολεί μόνο η θάλασσα και τα νησιά. Εξίσου θα πρέπει να μας απασχολεί και η φροντίδα μιας σοβαρής ορεινής πολιτικής, που θα συνδυάζει την τόνωση της παραδοσιακής τοπικής οικονομίας που έχει σχέση με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, με τις νέες προκλήσεις μιας οικονομίας που συνεχώς θα αλλάζει και θα πηγαίνει πολύ περισσότερο προς τον ποιοτικό τουρισμό.

«ΟΧΙ ΣΕ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΚΙ»

Με ρώτησαν σε προηγούμενη στάση, αν θα κάνουμε χιονοδρομικό κέντρο στον Ψηλορείτη.Η απάντηση μου ήταν κατηγορηματικά όχι. Διότι ο Ψηλορείτης, σε πέντε χρόνια από τώρα και θυμηθείτε το, θα είναι ένας καταπληκτικός προορισμός για ορειβατικό σκι, το οποίο είναι και το μέλλον του σκι. Ο κόσμος του σκι θέλει να περπατάει πολύ περισσότερο στο βουνό, χωρίς να έχει την ανάγκη να ανεβοκατεβαίνει γρήγορα.Θέλει να απολαμβάνει την ομορφιά της φύσης και πραγματικά τα χωριά του Μυλοποτάμου και τα Ανώγεια, μπορούν να γίνουν ένα κέντρο το οποίο θα μπορεί να υποδέχεται επισκέπτες και το χειμώνα στο βουνό. Διότι τα βουνά εδώ στην περιοχή, είναι πολύ ιδιαίτερα και όσοι έρχονται από το εξωτερικό και τα επισκέπτονται τα ερωτεύονται και εκφράζουν την επιθυμία να έρθουν και να ξανάρθουν. Για αυτό το λόγο όλοι μαζί πρέπει, την ευκαιρία αυτή, να την αξιοποιήσουμε. Δήμαρχε σε ευχαριστώ ξανά για αυτή σου την υποδοχή, ευχαριστώ και όλους τους Ανωγειανούς..”

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Πάντα δίπλα στον πρόεδρο της Ν.Δ ο βουλευτής Ρεθύμνου του κόμματος Ιωάννης Κεφαλογιάννης φρόντισε τα πάντα για την υποδοχή του στο χωριό της καταγωγής του. Σε δήλωση του στην ΑΝΩΓΗ ο κ.Κεφαλογιάννης ανέφερε:”Είναι μια μεγάλη τιμή για την παράταξη αλλά και για μένα προσωπικά, ότι ήρθε σήμερα στα Ανώγεια ο μελλοντικός πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης. Είχαμε μια εποικοδομητική κουβέντα και με τους φορείς αλλά και με τους κατοίκους των Ανωγείων. Νομίζω ότι μετά από αυτή την επίσκεψη και με τις εξελίξεις που θα έρθουν μετά τις επερχόμενες εκλογές, ανοίγονται μεγάλες προοπτικές για τον τόπο. Θεωρώ ότι επειδή ο πρόεδρος είναι ένας άνθρωπος που λέει λίγα λόγια αλλά κάνει πολλές πράξεις το χωριό μας θα το δει αυτό τα επόμενα χρόνια και σίγουρα θα είναι κάτι πολύ ευνοϊκό για όλη την περιοχή.

Εκτίμηση μου είναι ότι τον Μάιο θα είναι όλες μαζί οι εκλογές γιατί η συγκεκριμένη Κυβέρνηση είναι μια “κουτσουρεμένη” μειοψηφία, μια “κουρελού” Κυβέρνηση και εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να μακροημερεύσει. Άρα η εκτίμηση του επιτελείου μας είναι ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις” κατέληξε ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

Τα Παραλειπόμενα της  επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ανώγεια

-“Ο καλύτερος Συριζαίος Δήμαρχος” ανέφερε ο βουλευτής της Ν.Δ Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη στιγμή της χειραψίας του με τον δήμαρχο Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργη! “Φυσικά υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι και ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εμείς ως Κυβέρνηση δεν θα αποκλείσουμε κανέναν με βάση το τι κόμμα στηρίζει” ήταν η άμεση απάντηση του προέδρου της Ν.Δ

-Με χαμόγελο και χιούμορ και απευθυνόμενος στον δήμαρχο Ανωγείων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του και σε μια αποστροφή της ανέφερε: «Ως ένας άνθρωπος του βουνού και το εννοώ αυτό, να ξέρετε ότι θα είμαι αρωγός σε όλες τις προσπάθειες σας από εδώ και πέρα, για αυτό ζητώ και τη στήριξη σας. Και τη δική σου στήριξη δήμαρχε γιατί πως θα γίνουν αυτά αν δεν κερδίσουμε τις εκλογές;” “Ας περάσουμε στη διπλανή αίθουσα που έχουμε ετοιμάσει τοπικά εδέσματα” ήταν η απάντηση του Μανόλη Καλλέργη με όλους τους παρευρισκόμενους να χαμογελούν για αυτό το χιουμοριστικό πείραγμα του προέδρου της Ν.Δ.!

-Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αγώνες “Pierra Creta” που διοργανώνονται κάθε Μάρτιο στον Ψηλορείτη από τα Ανώγεια, τα Ζωνιανά και τα Λιβάδια, έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δήλωσε ότι επιθυμία του είναι να καθιερωθεί συγκρίνοντας τον με παρόμοιους αγώνες που γίνονται στα Ζαγοροχώρια το καλοκαίρι οι οποίοι συγκεντρώνουν 3.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο.”Το ορειβατικό σκι είναι τώρα λίγο άγνωστο αλλά θυμηθείτε με σε 5 με 10 χρόνια ότι το μέρος εδώ θα γίνει παγκόσμιος προορισμός για το ορειβατικό σκι..”τόνισε

ΣΤΟΝ ΑΙ ΓΙΩΡΓΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΕΡΙ- ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ  ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1821

Μια μικρή στάση στην πλατεία Μεϊντάνι πριν φτάσει στο Δημαρχείο έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με προτροπή και του βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη, για ένα μικρός προσκύνημα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης τον υποδέχτηκε μέσα στην εκκλησία με τον αρχηγό της Ν.Δ να δηλώνει ενθουσιασμένος που είδε από κοντά τις Αγιογραφίες των Ηρώων του 1821 μέσα στην εκκλησία., ενώ παράλληλα έκανε ερωτήσεις για το πότε χτίστηκε ο Ναός. “Έχουμε τρία κοινά..” του τόνισε ο παπά Ανδρέας και ανέφερε:”Την Κρήτη, την αγάπη για την Ελλάδα μας και την Ορθοδοξία και του ευχήθηκε τα καλύτερα για την συνέχεια..”.

«ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ»

-Με σηκωμένα τα χέρια και ένα πλατύ χαμόγελο εισήλθε αργότερα στο παραδοσιακό καφενείο του “Κακοπάντηδου” στο Αρμί, αναφωνώντας “μπήκα στο γαλάζιο καφενείο!”. Ο πρόεδρος της Ν.Δ χαιρέτησε θερμά τον ιδιοκτήτη του Βασίλη Δραμουντάνη αλλά και με χειραψία έναν-έναν τους θαμώνες του, τους οποίους άκουσε για λίγα λεπτά δοκιμάζοντας παράλληλα τοπικά εδέσματα σε μπουφέ που είχαν στήσει οι ιδιοκτήτες.

 ΔΩΡΟ ΕΝΑ ΜΑΝΤΗΛΕ

-“Είσαι ο αυριανός πρωθυπουργός, ξάνοιξε να κάμεις στο τόπο μόνο καλό..” του είπε μια ηλικιωμένη Ανωγειανή που τον περίμενε καρτερικά στον δρόμο και του φόρεσε ένα λευκό μαντηλέ. Με εμφανή συγκίνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ασπάστηκε θερμά και της κούνησε καταφατικά το κεφάλι του ως απάντηση.

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΓΕΙΑΝΟ ΟΦΤΟ

-Ενθουσιασμένος και από το..Ανωγειανό οφτό και όλες τις Ανωγειανές γεύσεις δήλωσε ο αρχηγός της Ν.Δ μετά το πλούσιο τραπέζι που παρατέθηκε στην παραδοσιακή ταβέρνα “Τα Σκαλώματα”.Ο ιδιοκτήτης της Βασίλης Κεφαλογιάννης (Μπασάκος) έβαλε όλη του την τέχνη στο οφτό όπως και η σύζυγος του Μαρίκα στα μακαρόνια με ανθότυρο και το καπνιστό απάκι, ενώ η περιποίηση ήταν άψογη από τους δυο γιους της οικογένειας Γιάννη και Μπάμπη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ τους συνεχάρη θερμά όλους για την ποιότητα των γεύσεων και την αισθητική του χώρου.

 ΕΛΑΦΡΥ ΠΡΩΙΝΟ

-Ένα ελαφρύ πρωινό ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου “Ντελίνα” για τις 7 το πρωί της Κυριακής. Στην συνέχεια και για την εκπλήρωση του τάματος προς τον αείμνηστο πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Ν.Δ μακριά από κάμερες και δημοσιογράφους θα επιχειρούσε την ανάβαση στη κορυφή του Ψηλορείτη με snow-mobile με σημείο έναρξης τον “Λάκκο του Μυγερού’ στο Λιβαδιώτικο άορη. Μάλιστα συνεργεία του δήμου Ανωγείων επιθεώρησαν τόσο τα δυο οχήματα snow mobile που θα χρησιμοποιούσε, ενώ από το απόγευμα του Σαββάτου έριξαν αλάτι σε επικίνδυνα σημεία στο βουνό για να κάνουν την πρόσβαση στην κορυφή ευκολότερη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Η αναχώρηση του από τα Ανώγεια  ορίστηκε για το μεσημέρι, με την πτήση του για Αθήνα να φεύγει από το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης στις 2.30 μ.μ

 ΟΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ 

-Ανώγεια με επίσκεψη πολιτικού αρχηγού δεν γίνεται χωρίς μαντινάδες! Εξαιρετικές μαντινάδες στον Κυριάκο Μητσοτάκη αφιέρωσαν ο Γιώργης Μπέρκης (Κατσούγκρης) καθώς και ο γιος του Λευτέρης.Ο ίδιος στάθηκε μπροστά τους, άκουσε με συγκίνηση τις μαντινάδες και τους ευχαρίστησε θερμά.

Οι μαντινάδες του Γιώργη και του Λευτέρη Μπέρκη:

Αφού ήρθες και ανάπνευσες Ανωγειανό αέρα,

να γίνεις και πρωθυπουργός, κοντοσιμώνει η μέρα..

——————————————————————–

Τετραετίες όσες θες μπορείς να κυβερνήσεις,

απ’τις αρχές του επίτιμου, αν δεν παραστρατήσεις..

————————————————————————

Μια συμβουλή σου δίνουνε οι Ανωγειανοί, στα Ανώγεια,

να κυβερνήσεις πρόεδρε, με έργα κι όχι λόγια..

——————————————————————-

Οι μαντινάδες του Λευτέρη Μπέρκη:

 

Ώρα καλή πρωθυπουργέ, στα ξακουσμένα Ανώγεια,

που ‘θένε πάντα ξάστερα και καθαρά τα λόγια..

——————————————————————

Τα λάθη που εκάματε τα πλήρωσε ο τόπος,

έχεις την ευκαιρία σου, πρωθυπουργός οφέτος..

————————————————————————–

Τ’ όνομα που ‘χουν χώματα, που Αλεξάνδρους βγάνουν,

Σε άλλους να μην το δώσετε και ότι θένε ας κάνουν..

————————————————————————–

Σε ένα λαό που όνομα ψάχνει για να υπάρχει,

Μακεδονία όποιος πεις άσκημο τέλος θα ‘χει..

————————————————————————

Εύχομαι να ‘σαι δυνατός και στην πρωθυπουργία,

όπως και ο πατέρας σου, να γράψεις ιστορία..

—————————————————————————

Δείτε στο παρακάτω βίντεο του Μανόλη Σαμόλη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο γραφείο του δημάρχου Ανωγείων:

Eπίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ανώγεια Σάββατο 19/01/19

 

Να διατηρηθεί στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της Γ’ΕΠΣΗ έχει στόχο ο Αετός που υποδέχεται την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 3 μ.μ στο Δημοτικό στάδιο Ανωγείων την ομάδα του Κοροίβου. Παράλληλα οι Ανωγειανοί θέλουν να διατηρήσουν το απόλυτο στην έδρα τους όπου έχουν ήδη έξι νίκες σε έξι παιχνίδια μια αγωνιστική πριν το φινάλε του πρώτου γύρου.

Μετ’εμποδίων έγινε πάντως η προετοιμασία της ομάδας για το αυριανό παιχνίδι, καθώς οι χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών δεν επέτρεψαν να γίνει προπόνηση στα Ανώγεια, με δυο προπονήσεις να γίνονται στο γειτονικό γήπεδο της Τυλίσσου. Παρά τις δύσκολες συνθήκες ο Αετός των 27 βαθμών δε μπορεί να σκέφτεται άλλο αποτέλεσμα πέραν της νίκης, απέναντι στον Κόροιβο των 7 βαθμών στις πρώτες 11 αγωνιστικές. Η διοίκηση απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο των Ανωγείων, να βρεθεί στο γήπεδο και να στηρίξει την ομάδα σε ένα ακόμη βήμα πριν την άνοδο στην Β’ΕΠΣΗ.

Στα Ανώγεια θα βρεθεί  το Σάββατο 19 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για επίσκεψη στο χωριό μας, συνομιλία με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα θα διανυκτερεύσει στα Ανώγεια και θα αναχωρήσει την Κυριακή το μεσημέρι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φτάσει στο χωριό στις 8.30 μ.μ στην πλατεία Αρμί από όπου θα επισκεφθεί το δημαρχείο Ανωγείων και τον Ε.Καλλέργη και στη συνέχεια θα κάνει μια βόλτα με τα πόδια σε καφενεία και πλατείες για να συνομιλήσει με τον κόσμο. Ο κ.Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από τον Βουλευτή Ρεθύμνου Ιωάννη Κεφαλογιάννη και θα δοκιμάσει σε παραδοσιακή ταβέρνα τα Ανωγειανά εδέσματα πριν καταλήξει σε ξενοδοχείο των Ανωγείων για τη διανυκτέρευση του.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Σαββάτου:

Σάββατο 19 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις ξεκινώντας από το εργοτάξιο του δρόμου Ηράκλειο – Μεσαρά στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας, στο χωριό Άγιοι Δέκα του Δήμου Γόρτυνας στις 9:40π.μ., καθώς και στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσκεψη στα γραφεία της ΔΗΜ.Τ.Ο. Φαιστού στις 11:00π.μ. και βόλτα στο κέντρο της πόλης των Μοιρών.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας τους θα είναι η Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής κι αμέσως μετά, στη 1:30μ.μ. το Τυμπάκι, όπου ο Κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη με εκπροσώπους Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης, το Προεδρείο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης και Εκπροσώπους των ΤΟΕΒ Μεσσαράς στην αίθουσα του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, στο πρώην Δημαρχείο Τυμπακίου.

Η περιοδεία στον νομό Ηρακλείου θα ολοκληρωθεί με επισκέψεις στα χωριά Ασήμι στις 3:00 μ.μ. και Πύργος στις 4:00μ.μ., όπου θα τον υποδεχθούν κάτοικοι της περιοχής. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου θα επισκεφθεί το Πέραμα στις 6:30μ.μ. και τα Ανώγεια του νομού Ρεθύμνου στις 8:30μ.μ.

 

Ιστορική στιγμή για την Πολιτική Προστασία των Ανωγείων αποτελεί η υπογραφή στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως από την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για την δημιουργία Πυροσβεστικού κλιμακίου με έδρα τα Ανώγεια! Αποτελεί ουσιαστικά το επιστέγασμα της μεγάλης προσπάθειας της δημοτικής αρχής που το οραματίστηκε και πλέον παίρνει σάρκα και οστά με την υπογραφή στο ΦΕΚ με ημερομηνία την 17η Ιανουαρίου 2019, μετά από διαβουλεύσεις και εργασίες μηνών και μπροστάρη στις συναντήσεις και τις προεργασίες του Αντιδημάρχου Ανωγείων Βασίλη Σμπώκου.

Το αίτημα αυτό είχε διατυπωθεί σε συνάντηση του Αντιδημάρχου Ανωγείων Βασίλη Σμπώκου μαζί με τον πρόεδρο των Εργαζομένων του Πυροσβεστικού σώματος στη Κρήτη του Ανωγειανού Βασίλη Ανδρεαδάκη που είχε και αυτός μεγάλη συνεισφορά στην απόφαση, σε ραντεβού που έγινε πριν δυο μήνες με την ίδια την υπουργό Όλγα Γεροβασίλη και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού σώματος Βασίλη  Ματθαιόπουλο. Το αίτημα υποστηριζόταν από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Λεονταράκη καθώς και από τον Δήμο Μαλεβιζίου και τους δυο αντιδημάρχους Σαλούστρο και Κύρκο.

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ:”Στο Δήμο Ανωγείων ιδρύεται Πυροσβεστικό κλιμάκιο με έδρα τα Ανώγεια της Περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου και το οποίο υπάγεται διοικητικά και επιχειρησιακά στην Πυροσβεστική υπηρεσία Ρεθύμνου. Οι θέσεις πυροσβεστικών υπαλλήλων στο Πυροσβεστικό κλιμάκιο καλύπτονται εκ της υπάρχουσας οργανικής δύναμης του Πυροσβεστικού σώματος και η στελέχωση του γίνεται από την υπηρετούσα δύναμη. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως..”

Το Υπουργείο κατανόησε την αναγκαιότητα της δημιουργίας  Πυροσβεστικού κλιμακίου το οποίο θα επιχειρεί εντός του δήμου Ανωγείων, αλλά και όλου του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη, καθώς και το Δυτικό τμήμα του Δήμου Μαλεβιζίου. Ο Δήμος Ανωγείων δεσμεύτηκε να παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις του στο φυλάκιο, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού από Ηράκλειο για την δημιουργία του κλιμακίου της Πυροσβεστικής. Ο χώρος εκεί στα “Κυπαρισσάκια” στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί και στόχος είναι να προλάβει να είναι έτοιμος πριν  την φετινή αντιπυρική περίοδο.

Ο Βασίλης Σμπώκος, αντιδήμαρχος Ανωγείων, ιδιαίτερα χαρούμενος μετά από αυτή την ιστορική στιγμή για την πολιτική προστασία του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, αναφέρει στην ΑΝΩΓΗ τα εξής:” Είναι μια δικαίωση κοπιωδών προσπαθειών μηνών, η απόφαση και η υπογραφή της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη για την δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στα Ανώγεια.Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή την εξέλιξη. Ξεκινάμε άμεσα τις εργασίες στο φυλάκιο ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος και να προλάβουμε τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Τεχνικοί σύμβουλοι του Πυροσβεστικού σώματος  θα έρθουν το επόμενο διάστημα στα Ανώγεια για να μας αναφέρουν πως πρέπει να διαμορφωθεί ο χώρος που θα φιλοξενήσει το κλιμάκιο. Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση σε όλους μας στη δημοτική αρχή.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Όλγα Γεροβασίλη και τον Γιώργο Χουλιαράκη για την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος μας Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιάννη Λεονταράκη τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής προστασίας, τους Αντιδημάρχους Μαλεβιζίου, το χωριανό μας Άρη Σαλούστρο και τον Θανάση Κύρκο, και τέλος τον ταξίαρχο Γιάννη Μαραγκάκη, Περιφερειακό Διευθυντή Πυροσβεστικής Κρήτης και τον πύραρχο Νίκο Λαγουδάκη πρώην διοικητή πυροσβεστικής ρεθύμνου για την θερμή συμβολή τους στο αίτημα μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής προστασίας.Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στον συγχωριανό μας Βασίλη Ανδρεαδάκη τον πρόεδρο των εργαζομένων της πυροσβεστικής ανατολικής Κρήτης για την μεγάλη προσπάθεια που κάναμε μαζί και την επιτυχή κατάληξη της.

Στόχος μας ανέκαθεν ήταν στους κατοίκους των Ανωγείων να παρέχονται οι καλύτερες υπηρεσίες και να υπάρχει το αίσθημα της ασφάλειας και  η δημιουργία του κλιμακίου θα κάνει πιο δυνατό αυτό το αίσθημα. Θα συνεχίσουμε στο ίδιο μήκος κύματος με γνώμονα πάντα το συμφέρον των δημοτών μας..” ολοκληρώνει.

Να αναφέρουμε ότι η Υπουργός Όλγα Γεροβασίλη έχει δεσμευτεί προσωπικά στον Βασίλη Σμπώκο την παρουσία της στα εγκαίνια του Πυροσβεστικού κλιμακίου στα Ανώγεια που αν όλα πάνε βάσει προγράμματος υπολογίζεται να γίνουν στα τέλη Απριλίου.Τα Ανώγεια ενισχύονται με πυροσβεστικό κλιμάκιο μετά και το κλιμάκιο του ΕΚΑΒ και δίνουν μια άλλη πνοή στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη με τις υποδομές που υπάρχουν όσον αφορά την προστασία του πολίτη. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους και ευελπιστούμε τα εγκαίνια του να γίνουν το συντομότερο δυνατό ώστε να προλάβουμε την αντιπυρική περίοδο στις αρχές του καλοκαιριού.

 

-->