Τελευταία Νέα

“Έχω καρδιά απού πονεί, μα πόνο δεν κρατήζει,// κι ότι κι αν έχω το ξεχνά, κι όπου βρεθεί γλεντίζει…”(Γιάννης Αεράκης-Πολογιάννης)

Μερικές φορές στη ζωή μας ο χρόνος νιώθουμε ότι περνάει γοργά, σαν μια ανάσα φεύγουν και πάνε τα χρόνια, άλλοτε πάλι σταματάνε βασανιστικά ή σέρνουν αργά τα βήματα τους  στην άμμο του χρόνου και νιώθεις ακίνητος και αιώνια κολλημένος σε μια εποχή, σε μια γειτονιά, σε κάποια πρόσωπα.Εκεί στη γειτονιά του παππού, πρόσωπα που “έφυγαν” αλλά άφησαν ανεξίτηλο σημάδι και βαθύ αποτύπωμα  σε αυτή την άμμο του χρόνου, σαν ένα παπούτσι που χτύπησε δυνατά προσοχή με σεβασμό στις μορφές αυτές. Στο σπίτι του στραβού και τη λυράρενα, δίπλα στη ξεχωριστή Αντρονίκη, τον σεβάσμιο εκατοχρονίτη το θείο Χρόνη με την Κονιδοχρόνενα, τους Ταγιάρηδες και λίγο πιο πέρα στο θείο το Μπαγκεροβαγγέλη και την αγαπημένη θεία Ζουμπουλιά.

Ο Ευάγγελος Μπαγκέρης, γεννημένος το 1928, “έφυγε” εκείνο τον Μάιο του 1999, δώδεκα χρόνια πριν, το 1987, το μεγάλο ταξίδι έκανε η σύντροφος της ζωής του η Ζουμπουλιά. Μα πότε πέρασαν αυτές οι δεκαετίες θα αναρωτηθεί κάποιος, αφού τους θυμάμαι σαν χθες; Οι γιοι τους Τάσος και Μανόλης έκαναν  το καθιερωμένο τρισάγιο μαζί με τον παπά Ανδρέα εκεί στο μνήμα των γονιών τους, που σκεπάζει η πλάκα αλλά δεν μπορεί να θάψει τις αναμνήσεις. Ούτε τη σκέψη.

Ο Ευάγγελος Μπαγκέρης και η Ζουμπουλιά Αεράκη, ένωσαν τις ζωές τους, έχοντας περάσει και οι δυο ως νέοι μέσα από φωτιά και σίδερο, στο Ολοκαύτωμα των Ανωγείων, με ξεριζωμούς, με φτώχεια, με δυστυχία, αλλά και με δυο μεγάλες και ανυπόταχτες καρδιές. Ο Μπαγκεροβαγγέλης δοκίμασε και την ξενιτιά ζώντας και δουλεύοντας στη Γερμανία το 1962-64 με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής, θα περιπλανηθεί αργότερα αρχικά ως κτηνοτρόφος στα Ανώγεια και αργότερα ως έμπορος Κρητικών προϊόντων μεταξύ Αθηνών και Ρόδου, για να φτάσει στην Αθήνα όπου σε ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι στου Ζωγράφου θα ζήσουν από το 1968 μέχρι το 1985. “Η κυρία των Ανωγείων” θα είναι το προσωνύμιο της Ζουμπουλιάς από τους Αθηναίους γείτονες της, που την έβλεπαν συχνά πυκνά να φιλοξενεί στο σπίτι της Ανωγειανούς ασθενείς, καθώς η οικία της ήταν στη μέση ενός “τριγώνου” στην πρωτεύουσα με τρία νοσοκομεία δίπλα τους, το Λαϊκό, το Πάιδων και το Ιπποκράτειο . Παράλληλα ο Μπαγκεροβαγγέλης θα δουλέψει αρχικά στο τμήμα διανομής της μπύρας “Άλφα” και αργότερα στην αποθήκη του Λαϊκού Νοσοκομείου από όπου πήρε σύνταξη λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Είχε μια μεγάλη καρδιά που χωρούσε πολύ αγάπη. Και είχε επιβαρυνθεί η υγεία του πολύ.Το 1982 θα τον βρει στο Λονδίνο, όπου ο καρδιοχειρουργός Ρος θα κάνει μια από τις μεγαλύτερες επεμβάσεις για εκείνη την εποχή στον 54 χρόνο Ανωγειανό που “διψούσε” για ζωή. Εκεί στην “Hanley Street” θα γίνει το επιτυχημένο πενταπλό μπάι-πας που θα του δώσει κόντρα σε όλους τους νόμους, 17 χρόνια ποιοτικής και δυναμικής ζωής.

Η επιστροφή στα Ανώγεια στα μέσα της δεκαετίας του ’80 θα του δώσει πνοή και θα ζήσει εκεί ως το τέλος, τον Μάη του ’99 έχοντας δυστυχώς την απώλεια της Ζουμπουλιάς από το 1987. Είδε τα παιδιά του Μανόλη και Ανάστο να προκόβουν, έζησε εγγόνια και χαρές και “έφυγε” ευτυχισμένος, έχοντας νικήσει το θάνατο! Με μια καρδιά μεγάλη.

Από το 2017 στην είσοδο του χωριού από το Ηράκλειο μια μεγάλη πλάκα του Ψηλορείτη, η αγαπημένη του πέτρα που είχε βρει σε μια από τις πολλές του βόλτες στο βουνό, θα γράφει πάνω “Ανώγεια” και θα καλωσορίζει τους επισκέπτες του τόπου μας. Ήταν μια επιθυμία του που έγινε πράξη 18 χρόνια μετά το θάνατο του. Παράλληλα τα παιδιά του διαχρονικά με υλικό και χρήματα ενισχύουν τις προσπάθειες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, στη μνήμη των αγαπημένων τους γονιών. Του Ευάγγελου και της Ζουμπουλιάς, με τις δυο μεγάλες καρδιές.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που τους σκεπάζει μαζί αιώνια.

 

Γ.Μπ

 

Ένα ανέκδοτο ποίημα του που έστειλε στην ΑΝΩΓΗ ο καλλιτέχνης Χάρης Φασουλάς, εμπνευσμένο από τις δύσκολες ημέρες που πέρασαν τα Ανώγεια στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων:

 Θλιμμένη Άνοιξη

  Θλιμμένη φέτος πρόβαλες, Άνοιξη κι ίντα τρέχει

κι η σκολιανή σου φορεσιά, χρώματα γκρίζα έχει.

===========================================

Κάθε ηλιοβασίλεμα, νέφαλο το σκεπάζει

και την αυγή η ανατολή καμίνι απού βράζει.

============================================

Λουλούδια που φυτρώνουνε, μυρίζουν μόνο μόνο

και των πουλιών κελαηδισμός ήχος γεμάτος πόνο.

===========================================

Μα κι η παντέρμη θάλασσα, κι αυτή ‘ναι μανισμένη

κι η ελπίδα κάθε ταξιδιού μοιάζει ναυαγισμένη.

===========================================

Τα όρη, οι ψηλές κορφές , οι κάμποι χιονισμένοι

Άνοιξη κι ίντα σου ‘λαχε κι είσαι τραυματισμένη

===========================================

Δίωξε τον πόνο Άνοιξη, πιασ΄ τη χαρά απ΄το χέρι

να φύγει η μαύρη χειμωνιά, να ρθει το καλοκαίρι.

 

Μια σημαντική προσφορά 500 υφασμάτινων μασκών έκανε προς τον Δήμο Ανωγείων ο Ανωγειανός Θέμης Μέμμος, σε μια κίνηση άξιας συγχαρητηρίων που αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της προσφοράς συγχωριανών μας προς τον τόπο.Το υλικό θα κατανεμηθεί σε δομές και υπηρεσίες του δήμου μας σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που υπάρχουν.

Η Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Ανωγείων σε ευχαριστήριο της προς τον κ.Μέμμο αναφέρει σχετικά:”Ιδιαίτερα  ευχαριστούμε τον κ.Θέμη  Μέμμο για τη δωρεά  500 υφασμάτινων μασκών στο Δήμο Ανωγείων. Το συγκεκριμένο υλικό θα διανεμηθεί  σε διάφορες υπηρεσίες και δομές που τις έχουν ανάγκη και λειτουργούν εντός του Δήμου.Τέτοιες ενέργειες  από συγχωριανούς μας και όχι μόνο ,συνδράμουν σημαντικά στο έργο μας είναι παράδειγμα και μας κάνουν να μη χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στον άνθρωπο και  τη δύναμη της αγάπης και αλληλεγγύης”.

Παράλληλα μετά από προμήθεια της ΚΕΔΕ η ΠΕΔ Κρήτης παρέλαβε 29.500 μάσκες και ίδιο αριθμό σε ζευγάρια γάντια τα οποία θα κατανεμηθούν σε όλους τους δήμους της Κρήτης. Έτσι και ο δήμος Ανωγείων θα παραλάβει  μάσκες και γάντια στο ποσοστό που του αναλογεί βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων. 

 

Ο Δήμος Ανωγείων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, προκηρύσσει ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό κάτω των ορίων για την  «Προμήθεια εξοπλισμού για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Τόπου του Βοσκού», προϋπολογισμού  83.500,00 € με το Φ.Π.Α. Το κριτήριο κατακύρωσης του διαγωνισμού θα είναι  η πλέον συμφέρουσα προσφορά, η οποία προσδιορίζεται βάσει τιμής (δηλαδή το έως σήμερα ισχύον κριτήριο της χαμηλότερης τιμής).

  1. Αναθέτουσα Αρχή – Στοιχεία επικοινωνίας: Αναθέτουσα αρχή: Δήμος Ανωγείων, Δ/νση: Ανώγεια Κρήτης, Ταχ.Κωδ.:74051, Τηλ.: 2834032500,Φαξ: 2834032519, E-mail:[email protected]
  2. Πρόσβαση στα έγγραφα: Άμεση και δωρεάν πρόσβαση στα έγγραφα της σύμβασης στη διεύθυνση διαδικτύου http://www.anogeia.gr. Επίσης από το ΚΗΜΔΗΣ,  το ΕΣΗΔΗΣ και τον ιστότοπο ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
  3. Κωδικοί CPV: 39300000-5, 39312200-4, 39520000-3, 32342410-9, 30230000-0, 39100000-3.
  4. Περιγραφή δημόσιας σύμβασης: «Προμήθεια εξοπλισμού για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Τόπου του Βοσκού» είναι Συνολικού Προϋπολογισμού :  67.338,71 €,  Φ.Π.Α. 24%:   16.161,29  €,  Συνολικής Δαπάνης:  83.500,00€
  5. Πλατφόρμα διαγωνισμού: Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Συμπληρώθηκαν αυτές τις ημέρες 20 χρόνια από το θάνατο ενός αξέχαστου, δραστήριου και δυναμικού Ανωγειανού, του Βασίλη Βρέντζου του Ιωάννου (Αντωνογιάννου), του “καφετζή” όπως  αγάπησαν να τον αναφέρουν οι συγχωριανοί του, καθώς για δεκαετίες διατηρούσε το μικρό και φιλόξενο καφενείο του σε κεντρικό σημείο του χωριού. Ένα καφενείο που για δεκαετίες αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους φίλους και συντοπίτες του αλλά κυρίως για την οικογένεια του.

Ο Βασίλης Βρέντζος, γεννήθηκε το 1929 στα Ανώγεια και έζησε ως έφηβος 15 ετών την ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού από τους γερμανούς κατακτητές και στη συνέχεια τον  ξεριζωμό και την προσφυγιά. Η οικογένεια του και ο ίδιος επέστρεψαν αργότερα και έχτισαν πάνω στις στάχτες τα νέα τους σπιτικά, με τον νεαρό Βασίλη να ασχολείται με την κτηνοτροφία όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Ανωγειανών τότε.Το ανήσυχο πνεύμα του αργότερα θα τον οδηγήσει σε ένα δεύτερο “ξεριζωμό” όπου ως μετανάστης στη Γερμανία έζησε εκεί για πολλά χρόνια και δούλεψε σκληρά για μια καλύτερη ζωή.

Ο νόστος για την οικογένεια και τα αγαπημένα του Ανώγεια θα τον οδηγήσουν στην επιστροφή στα πάτρια εδάφη, όπου άνοιξε αμέσως το καφενείο του που έγινε σήμα κατατεθέν για γενιές Ανωγειανών. Το καφενείο θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του και το προσωνύμιο “ο καφετζής” θα τον εκφράζει απόλυτα καθώς οι χώροι αυτοί στο χωριό μας πέραν από μέρη ψυχαγωγίας είναι σημεία συναντήσεων, ανταλλαγής απόψεων, προβληματισμών και εξεύρεσης λύσεων σε σημαντικά ζητήματα.

Ο Βασίλης Βρέντζος το 1967 παντρεύτηκε την Ελευθερία Δακανάλη του Ιωάννου, μοδίστρα στο επάγγελμα. Μαζί δημιούργησαν μια όμορφη οικογένεια και απέκτησαν τρία παιδιά, την Εύη, τον Γιάννη και την Ελένη. Ο Βασίλης “έφυγε” από τη ζωή στις 17 Μαΐου του 2000 σε ηλικία μόλις 71 ετών. Πριν από επτά χρόνια, το 2013, τον ακολούθησε στο αιώνιο ταξίδι αλλά και στο  αέναο σμίξιμο η αγαπημένη του σύντροφος, η “κυρία Ελευθερία” όπως την αποκαλούσαν όλοι.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που τους σκεπάζει αιώνια.

-Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατο του Βασιλείου Βρέντζου τα παιδιά του προσέφεραν στην “Α” το ποσό των 150 ευρώ για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Τους ευχαριστούμε θερμά για την στήριξη τους. 

 

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ του Δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη  Κεφαλογιάννη και της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφίας Ζαχαράκη. Συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας, όπως η επαναλειτουργία των σχολείων και η εν εξέλιξη, νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου, αλλά και ζητήματα όπως είναι η σχολική διαρροή και η στελέχωση των εκπαιδευτικών δομών με ειδικούς επιστήμονες ανθρωπιστικών σπουδών.  

Συγκεκριμένη αναφορά έγινε στην τροποποίηση του νόμου αναφορικά με την μοριοδότηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που σε συνδυασμό, με την προ διετίας, χαρακτηρισμό των σχολικών μας δομών ως δυσπρόσιτα μας δίνει την ελπίδα ότι τα όποια κενά θα καλυφθούν άμεσα. Επίσης αναφέρθηκε ότι η προκήρυξη για τους αναπληρωτές θα γίνει νωρίτερα την νέα σχολική χρονιά.  

Συζητήθηκε επιστάμενα η αναγκαιότητα ίδρυσης εσπερινού Λυκείου, αναφέρθηκαν οι όροι και προϋποθέσεις για μια τέτοια εξέλιξη ενώ έγινε ανάλυση των διαδικασιών για την ίδρυση πειραματικού και πρότυπου σχολείου. Αναφορικά με αυτό το θέμα, το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί ανοικτή διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου μας ώστε να δούμε τους όρους , τις προϋποθέσεις και την ωφέλεια μιας τέτοιας εξέλιξης. 

Τέλος, έγινε αναφορά για τις σχολικές υποδομές του Δήμου μας. Επειδή αποτελεί συναρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Εσωτερικών και τις Κτιριακές Υποδομές, συμφωνήθηκε το αμέσως επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Αθήνα.  

 

-->