Τελευταία Νέα

Βγήκαν στ’Ανώγεια Γερμανοί, χιλιάδες και χαλούν τα.

Καιν’ και κουρσεύουν το χωριό, το διαλεχτό της Κρήτης.

Κλαίνε τριγύρω τα βουνά, κλαίει κι ο Ψηλορείτης,

γιατί κουρσεύτηκε κι αυτός, του πήραν τα κοπάδια,

κι έμεινε μόνος κι έρημος.

Πάλι το χτίσαν το χωριό και κάμαν τα κοπάδια

και στολιστήκαν τα βουνά, δεν είναι πια ρημάδια. (Ιωάννης Φασουλάς-Νταμπακογιάννης)

Ήταν Κυριακή πρωί, ένα ζεστό πρωινό, στις 13 Αυγούστου του 1944 την ώρα που οι εκκλησίες λειτουργούσαν, όταν 3.000 Γερμανοί στρατιώτες με την ενίσχυση πυροβολικού και αεροπορίας και κατευθυνόμενοι από 4 σημεία, κυκλώνουν τα Ανώγεια.76 χρόνια πέρασαν, αλλά αυτή η ημέρα προκαλούσε και θα συνεχίσει να προκαλεί έναν αρχικό κόμπο στο στομάχι του κάθε Ανωγειανού όπου γης. Μια επέτειος που θα τιμάται αιώνια στον ιερό αυτό τόπο. Ο αρχικός κόμπος σύντομα μετατρέπεται σε φούσκωμα στο στήθος, ένα φούσκωμα περηφάνιας για την καταγωγή και τους προγόνους μας, που θυσίασαν τα πάντα για την Ελευθερία, αντιτάχθηκαν σθεναρά σε κάθε μορφή φασισμού και ναζισμού  και πότισαν το βωμό της με αίμα, δάκρυα, ξεριζωμό, προσφυγιά και αποκαΐδια, τα οποία όμως η μαχητική τους ψυχή γρήγορα μετέτρεψε σε αναγέννηση, στο στήσιμο ξανά του χωριού, στην επιστροφή του χαμόγελου και της ελπίδας, στα Ανώγεια που γνωρίζουμε σήμερα. Άλλωστε η μαντινάδα του Γιαλάφτη, διαχρονική, δίνει το στίγμα των Ανωγειανών που επέστρεφαν πάντα στον τόπο τους μετά τα τρία Ολοκαυτώματα της Ιστορίας τους, δυο από τους Τούρκους και ένα από τους Γερμανούς και μετέτρεπαν ακούραστοι και πείσμωνες την στάχτη σε λάσπη και πέτρα, τον θρήνο σε τραγούδι ελεύθερο.

 Την Ιστορία του χωριού θα πω με λίγα λόγια..

Ότι το κάψαν τρεις φορές και πάλι είναι Ανώγεια..(Αριστείδης Χαιρέτης)

Οι Γερμανοί κατακτητές, λίγους μήνες πριν την οριστική τους αποχώρηση από την Κρήτη και την Ελλάδα, μια ανάσα πριν την οριστική κατάρρευση του Τρίτου Ράιχ, που σκόρπισε τον θάνατο και τον όλεθρο σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα θελήσουν να εκδικηθούν τα σημαντικότερα κέντρα αντίστασης του νησιού, μια τελευταία αναλαμπή μίσους και απανθρωπιάς, στοιχεία που αποτελούσαν το κύριο γνώρισμα των ναζί κατακτητών. Ένα από αυτά τα κέντρα αναμφισβήτητα υπήρξαν τα Ανώγεια. Δεν είχε περάσει ούτε μια εβδομάδα, από τις τελευταίες “δράσεις” των Ανωγειανών ανταρτών, της Μάχης στο Σφακάκι στις 7 Αυγούστου και του Σαμποτάζ της Δαμάστας στις 8 του μήνα, που εξευτέλισαν την υποτιθέμενη ανίκητη γερμανική μηχανή, και ο Γερμανός Διοικητής Κρήτης Χ.Μίλλερ συντάσσει στο..πόδι της διαταγή της ισοπέδωσης των Ανωγείων, στην μάταιη προσπάθεια τους να υποτάξουν το ηθικό των ανταρτών των Ανωγείων.

Διαβάστε την συνέχεια... »

«Ένα ποτήρι δροσερό νερό είναι η ζωή». Με αυτή τη ρήση του Καζαντζάκη που συμπυκνώνει στωϊκά το μεγαλείο, αλλά και την τραγικότητα της ανθρώπινης ζωής,  αγαπημένε εξάδελφε, Κώστα, μας υποδεχόσουν τις πρώτες μέρες στο κρεβάτι του πόνου.

Διαβάστε την συνέχεια... »

ellinika

ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ PDF (ellinika), στην πάνω γραμμή, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ!

13 Αυγούστου 1944. Ώρα 6 το πρωί, και οι Γερμανοί με μια κυκλωτική κίνηση ξεκινούν την επιχείρηση “Βροντή” για την ισοπέδωση των Ανωγείων. “Η τοποθεσία Ανώγεια περικυκλώνεται από 4 πλευρές σε ομόκεντρη επίθεση και έως ότου ολοκληρωθεί η δράση περιφρουρείται  εξωτερικά από τον εχθρό επαρκώς…” αναφέρει σε μια αποστροφή του,  το έγγραφο τριών σελίδων του γερμανικού συντάγματος πεζικού 733 που βρέθηκε σε γερμανικό ημερολόγιο και παραδόθηκε από τον ιστορικό ερευνητή Βύρωνα Τεζαψίδη στον π.Αντιδήμαρχο Βασίλη Σμπώκο και κατ’επέκτασιν σε όλους τους  Ανωγειανούς.

76 χρόνια μετά η ΑΝΩΓΗ φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο, που μόνο συγκίνηση μπορεί να προκαλέσει στους Ανωγειανούς όπου γης. Αναλύει όλο το επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης “Βροντή” τις μονάδες του γερμανικού στρατού που πήραν μέρος καθώς και τα οχήματα, τα όπλα και το σχέδιο που ακολουθήθηκε ώστε απερίσπαστοι οι Ναζί να καταστρέφουν το χωριό επί σχεδόν 22 ημέρες (σ.σ το Ολοκαύτωμα ολοκληρώθηκε αρχές Σεπτεμβρίου 1944). Παράλληλα αναφέρονται όλα τα σχέδια των Ναζί που οδήγησαν στην προσφυγιά περισσότερα από 2.000 γυναικόπαιδα, καθώς και τις αρπαγές των ζώων και κάθε πολύτιμου αντικειμένου κάθε σπιτιού, πριν το ανατινάξουν.Ληστείες, καταστροφές και δολοφονίες γερόντων και ανάπηρων κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους, ήταν μερικά από τα έργα των βαρβάρων κατακτητών.

Η “Βροντή” συντάραξε τα θεμέλια των Ανωγείων, δεν άφησε πέτρα πάνω στην πέτρα, αλλά δεν έκαμψε το φρόνημα των αδούλωτων κατοίκων του, που συνέχισαν τους αγώνες μέχρι την απελευθέρωση από τους Ναζί, αλλά και στη συνέχεια στην πλήρη ανοικοδόμηση του χωριού, στο οποίο με περηφάνια πατάμε οι νεότερες γενιές.

—–Διαβάστε σε μετάφραση από τα Γερμανικά τις 3 σελίδες του Γερμανικού ημερολογίου και του 733 συντάγματος πεζικού για την επιχείρηση “Βροντή” που σήμανε την έναρξη για το  Ολοκαύτωμα των Ανωγείων και την ολοκληρωτική ισοπέδωση του χωριού μας στις 13 Αυγούστου 1944.

Μετάφραση από την Γερμανική γλώσσα από τον δικηγόρο Γεώργιο Χριστόδουλου Σμπώκο. Σε 14 λέξεις υπάρχει αστερίσκος (*) με την υποσημείωση να γίνεται στο τέλος του κειμένου.

 

 

 

 

Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΩΝ 3 ΣΕΛΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 733 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ:

ΙΙΙ./Σύνταγμα πεζικού* (σημείωση 1)  733

Τοπικό κατάλυμα*(σημείωση 2) την 12.8.1944

 Συνημμένο έγγραφο Αρ.8 στο ημερολόγιο πολέμου Αρ.3  ΙΙΙ,/Σύνταγμα πεζικού 733

 Εντολή προς το τάγμα για την επιχείρηση

 “ΒΡΟΝΤΗ”

 1)ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

 Λοχαγός*(σημείωση 3) Χόχγκεζάνγκ

 2)ΣΤΟΧΟΣ

  Η τοποθεσία Ανώγεια είναι κομμουνιστικό κέντρο συμμοριτών από το οποίο αποδεδειγμένα συντονίζονται αντάρτικες κινήσεις*(σημείωση 4) και επιδρομές στο υποτμήμα του Ρεθύμνου. Η τελευταία επιδρομή έγινε σε μια ομάδα χωροφυλακής της οποίας πυροβολήθηκαν 9 άνδρες.

 Στο πλαίσιο επιβολής τιμωρητικών μέτρων, θα καταστραφεί η τοποθεσία Ανώγεια και οι γύρω αγροικίες.Όλοι οι άρρενες κάτοικοι πρέπει να συλληφθούν και να παραδοθούν στη μυστική αστυνομία αγρών*(σημείωση 5). Στην επιχείρηση εμπλέκονται η μυστική αστυνομία αγρών*(σημείωση 6) και η χωροφυλακή. Οι γυναίκες και τα παιδιά θα εκκενωθούν και θα μεταφερθούν από τις περιφερειακές διευθύνσεις του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου. Όλα τα βοοειδή, που ανήκουν στην τοποθεσία Ανώγεια και το σύνολο των αποθεμάτων θα επιταχθούν και θα συγκεντρωθούν μεταξύ των Ανωγείων και των Σισσάρχων. Από εκεί θα μεταφερθούν στις Γωνιές.

 3)ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ:

 Στην επιχείρηση λαμβάνουν μέρος:

 4 ομάδες του συντάγματος πεζικού 733, επιπλέον ΙΙ.

σύνταγμα πεζικού 65

11η πυροβολαρχία*(σημείωση 7) 22.Διαίρεση πεζικού*(σημείωση 8)

1 βαρειά πυροβολαρχία  ΗΚΑ (χειρογράφως) Α 1021

1/.πρωτοπόρο θωρακισμένο*(σημείωση 9) 22

 Τμήματα της μυστικής αστυνομίας αγρών και της χωροφυλακής.

25 μηχανικοί στρατού, αξιωματικός των μηχανικών-Επιτελείο

 Βόρεια δύναμη κρούσης

 a)1η ομάδα 14/733   50 άνδρες  Επικεφαλής:Υπολοχαγός Μπρομπαχ

Ομάδα επιχείρησης  25 άνδρες  Επιπλέον:Υπολοχαγός Λεμ

 b)2η ομάδα 13/733   40 άνδρες  Επικεφαλής:Υπολοχαγός Μπέτχερ

Ομάδα επιχείρησης  10 άνδρες  Επιπλέον: Υπολοχαγός Κέλερ,13.

Ομάδα

10/733  25 άνδρες

 Δυτική δύναμη κρούσης

 c)3η ομάδα 10./733   25 άνδρες   Επικεφαλής:Υπολοχαγός Ρούμελ

12./733     50 άνδρες

 d)4η ομάδα 8./733   50  άνδρες  Επικεφαλής:Λοχαγός Βίνκλερ

5./733    13 άνδρες

6./733    12 άνδρες   Επιπλέον:Υπολοχαγός Πίχελ

 Ανατολική δύναμη κρούσης ΙΙ./Σύνταγμα πεζικού 65

  4) ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 a) Η τοποθεσία Ανώγεια περικυκλώνεται από 4 πλευρές σε ομόκεντρη επίθεση και έως ότου ολοκληρωθεί η δράση περιφρουρείται  εξωτερικά από τον εχθρό επαρκώς. Η 1η, η 2η και η 3η  ομάδα και τα επιπλέον μέρη τους βρίσκονται στις 16.00 η ώρα μπροστά στο δίχαλο της Γεωργιούπολης και καταφθάνουν με μια ενδιάμεση σύντομη στάση στην Επισκοπή (επιβιβάζεται ο γιατρός) στις 18.15 στο Ρέθυμνο. Εκεί ενώνονται με την 4η ομάδα. Στις 18.30 συνεχίζεται η πορεία των συστοιχιών προς τους χώρους παράταξης, βλέπε σχέδιο-στάσης.

 b) Το ΙΙ./σύνταγμα πεζικού 65 προελαύνει εγκαίρως προκειμένου σύμφωνα με το σχέδιο στάσης να καταφτάσει στην γραμμή περιφρούρησης έως την 13.08.44 στις 05.00 η ώρα.

 c)Το πυροβολικό προωθείται στη θέση του σύμφωνα με τις οδηγίες του επικεφαλής του πυροβολικού προκειμένου να μπορεί να επιχειρήσει στις 13.08.44 στις 05.00 η ώρα στα Ανώγεια.

 d) Η 1η πυροβολαρχία 22. καταφθάνει έως τις 20.00 η ώρα στη Θεοδώρα.Εκεί αναφέρεται στο λοχαγό Χόχγκεζάνγκ

 e)Χτύπημα στα Ανώγεια.

Την 13.08.44 στις 06.00 η ώρα επιτίθενται στα περίχωρα των Ανωγείων,

συμπεριλαμβανομένου του Μετοχιού, αφήνοντας περιφρούρηση στα μετόπισθεν:

 25 άνδρες  3.Ομάδα από νοτιοδυτικά

50 άνδρες  1.Ομάδα από Βόρεια

40 άνδρες  2.Ομάδα από Βόρεια

60 άνδρες. ΙΙ./σύνταγμα πεζικού από ανατολικά και νοτιοανατολικά, σύμφωνα με το σχέδιο στάσης, μέχρι τα περίχωρα των Ανωγείων συμπεριλαμβανομένου του Μετοχίου.

Ο δακτύλιος γύρω από τα Ανώγεια και το Μετόχι πρέπει μέχρι τις 08.00 να έχει κλείσει.

Πρέπει να δημιουργηθεί σύνδεση μεταξύ των ομάδων.

Στις 08.30 η ώρα ξεκινά η αιχμαλωσία όλων των ανδρών από τη χωροφυλακή και τη μυστική αστυνομία αγρών.

 f)Ο χρόνος εκκένωσης και μεταφοράς καθορίζεται επί τόπου με τον εντεταλμένο της στρατιωτικής διοίκησης.

 g)Η καταστροφή της τοποθεσίας και (σ.μ: η σχετική) απόφαση εντέλλονται εγκαίρως από το πυροβολικό.

 5.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ:

 1 συσκευή 30 Watt και 2 g-συσκευές για το επιχειρησιακό επιτελείο (ειδήσεις(*σημείωση 10) 133 και σύνταγμα πεζικού 733)

1 ασύρματη συσκευή  3η ομάδα (ΙΙΙ./733)

1 ασύρματη συσκευή  4η ομάδα (ΙΙΙ./733)

 Επικεφαλής επικοινωνίας λοχίας Ταμ, επιχειρησιακή ομάδα συντάγματος πεζικού 733

Οι συσκευές επικοινωνίας του πυροβολικού διατίθενται (σ.μ:όπως προβλέπουν οι δημοσιευμένες οδηγίες*(σημείωση 11)

 6.ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

 a)Επικοινωνία Βλέπε σχέδιο επικοινωνίας

b)Στις 13.8.44   05.00 η ώρα 1η αναφορά για ανάληψη θέσης ετοιμότητας.

Οι λοιπές αναφορές γίνονται σύμφωνα με το σχέδιο επικοινωνίας.

 c) Η γραμμή επίθεσης είναι η γραμμή πλέγματος 30. Το σημείο μηδέν είναι το σημείο διασταύρωσης της γραμμής πλέγματος 30 με τη γραμμή πλέγματος 96.

Οι αναφορές γίνονται εκ δεξιών και με μέγιστες τιμές σε χιλιοστά.

 7)ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

 λευκό  = είμαστε εδώ

κόκκινο =επαφή με τον εχθρό

επαναλαμβανόμενο κόκκινο =είμαστε σε κίνδυνο

πράσινο  =πρόωθηση πυροβολικού

 8)ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

 5 ημέρες επαρκή ροφήματα.

 9)ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ

ανά πολυβόλο*(σημείωση 12)    600 φυσίγγια για τις ομάδες.

ανά πολυβόλο   900 φυσίγγια απόθεμα υπόλοιπο στο φορτηγό.

 10)ΓΙΑΤΡΟΣ

 Για την επιχειρησιακή ομάδα:

Βοηθός επιμελητή ιατρός Χάκε, 9 Ομάδα, επιβιβάζεται 16.45 η ώρα στην Επισκοπή.

 11)ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ

 Χώνος, αργότερα δίχαλο οδού 500 μ με βορειοανατολική κατεύθυνση προς τα Ανώγεια.

 12)ΦΟΡΤΗΓΑ

Τα φορτηγά μετά την εκφόρτωση επιστρέφουν και συγκεντρώνονται στο 44ο χλμ Νότια της Θεοδώρας. Σε κάθε φορτηγό εκτός του οδηγού  και του συνοδηγού (σ.μ θα επιβαίνουν) 2 άνδρες για περιφρούρηση.

Ο επικεφαλής, 1 λοχίας της 4. ομάδας χτίζει ολόπλευρη άμυνα.

 13)ΟΠΙΣΘΟΠΟΡΕΙΑ

 Το χρονικό σημείο της ολοκλήρωσης της επιχείρησης διατάσσεται.

Η βόρεια δύναμη κρούσης (σ.μ οπισθοπορεί) από το δρόμο που προέλασε, η δυτική δύναμη κρούσης (σ.μ οπισθοπορεί)σε γενικές γραμμές μέσα από τη Λιβάδα – Ασσιροτή προς το 44ο χλμ νότια της Θεοδώρας, η ανατολική δύναμη κρούσης καθορίζει το δρόμο προέλασης αυτόνομα.

 Για την ακρίβεια του αντιγράφου*(σημείωση 13)

(υπογραφή δυσανάγνωστη)

Υπολοχαγός και υπασπιστής τάγματος

 υπογράφων*(σημείωση 14) 

Χοχγκεζάνγκ

 Το παρόν είναι πιστή μετάφραση από αντίγραφο εγγράφου  στη Γερμανική γλώσσα όπως μου επιδείχθηκε. Βεβαιώνω ότι έχω επαρκή γνώση της γλώσσας από και προς την οποία μεταφράζω κατ’άρθρο  36 Ν.4194/2013 (Κώδικας περί Δικηγόρων). Η παρούσα μετάφραση είναι μια παροχή χωρίς αντάλλαγμα προς τον Δήμο Ανωγείων, για την οποία δεν καταρτίστηκε έγγραφο.

Ηράκλειο 25/05/2020

Ο δικηγόρος που μετέφρασε

Γιώργος Χριστόδουλου Σμπώκος

 Οι 14 σημειώσεις του μεταφραστή.

 *Σημείωση 1: Ακρωνύμιο στο πρωτότυπο κείμενο: Gren.Regt. Ερμηνεία μεταφραστή:Grenadier Regiment.

 *Σημείωση 2: Ακρωνύμιο στο πρωτότυπο κείμενο: O.U. Ερμηνεία μεταφραστή: Ortsunterkunft.

 *Σημείωση 3: Στρατιωτικός βαθμός στο πρωτότυπο κείμενο:Hauptmann

 *Σημείωση 4: Στο πρωτότυπο κείμενο: Bandenbewegungen (άτακτος στρατός, αντάρτικο).

 *Σημείωση 5: Ακρωνύμιο στο πρωτότυπο κείμενο: G.F.P. Ερμηνεία μεταφραστή: Geheime Feldpolizei

 *Σημείωση 6: Σ.μ:Η μυστική αστυνομία αγρών (GFP,Geheime Feldpolizei) φέρεται να αντιστοιχεί στην μυστική αστυνομία πόλεων (GeStaPo,Geheime Stadtspolizei) με αρμοδιότητα εκτός πόλεως.

 *Σημείωση 7:Ακρωνύμιο στο πρωτότυπο κείμενο:Battr. Ερμηνεία μεταφραστή Batterie.

 *Σημείωση 8:Ακρωνύμιο στο πρωτότυπο κείμενο:I.D.Ερμηνεία μεταφραστή:Infanteriedivision.

 *Σημείωση 9: Ακρωνύμιο στο πρωτότυπο κείμενο:Pi. Ερμηνεία μεταφραστή: Pionier

 *Σημείωση 10:Ακρωνύμιο στο πρωτότυπο κείμενο:Ν.Α :Ερμηνεία μεταφραστή: Nachrichten.

 *Σημείωση 11: Ακρωνύμιο στο πρωτότυπο κείμενο: V.B. Ερμηνεία μεταφραστή: Verordnungsblatt.

 

*Σημείωση 12:Ακρωνύμιο στο πρωτότυπο κείμενο:M.G. Ερμηνεία μεταφραστή: Maschinengewehr.

 Σημείωση 13: Ακρωνύμιο στο πρωτότυπο κείμενο:F.d.R.d.A.:Ερμηνεία μεταφραστή: Fur die Richtigkeit der Abschrift.

 Σημείωση 14: Ακρωνύμιο στο πρωτότυπο κείμενο: gez. Ερμηνεία μεταφραστή:gezeichnet.

 

 

 

 

-Παράκληση από το Δήμο, οι πολίτες να προσέλθουν με μάσκα στο Αρμί

Στην Πλατεία θα υπάρχουν μάσκες – για όσους δεν διαθέτουν- και αντισηπτικά

Να μην υπάρξει συγχρωτισμός αλλά ταυτόχρονα να αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές στο ιστορικό γεγονός του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων, είναι ο στόχος του δήμου, που εργάζεται πάνω στο πως θα εορταστεί η επέτειος την Πέμπτη 13 Αυγούστου, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 
Η εκδήλωση θα ξεκινήσεις στις 10.30 π.μ με το εκκλησιαστικό κομμάτι της να αποφασίζεται να μην γίνει εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου, αλλά εκτός, είτε στον προαύλιο χώρο είτε στην πλατεία δίπλα στον χώρο του Ηρώου, κάτι που θα αποφασίσει και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιος.

Ο φόβος του συγχρωτισμού θα φέρει καρέκλες σε όλη την πλατεία Αρμί με όλες τις προβλεπόμενες αποστάσεις και ο δήμος καλεί όλους τους δημότες να σεβαστούν τα μέτρα και την χωροθέτηση  και να προασπίσουν την υγεία τη δική τους αλλά και των συγχωριανών τους.

Ο Δήμος καλεί επίσης όλους τους δημότες να έρθουν με τις μάσκες τους, ενώ για όσους δεν έχουν, θα υπάρχουν  μάσκες και αντισηπτικά θα υπάρχουν από νωρίς σε όλο τον χώρο στο Αρμί.

Τραπέζι θα γίνει για τους επίσημους καλεσμένους, όπου και εκεί θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας ως προς τον αριθμό των συνδαιτημόνων και τις αποστάσεις. Στα Ανώγεια για την 76η επέτειο του Ολοκαυτώματος αναμένεται να βρεθεί εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ο Βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, εκ μέρους του ΜΕΡΑ 25 ο βουλευτής Ηρακλείου Γιώργος Λογιάδης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και άλλοι που δεν έχουν ακόμα απαντήσει επίσημα καθώς και αρκετοί δήμαρχοι της Κρήτης.

Να αναφέρουμε ότι δεν θα υπάρξουν μπάντες και αγήματα, αλλά μόνο μια τιμητική πενταμελής στρατιωτική ομάδα που θα αποδώσει τιμές. Επίσης δεν θα γίνει διέλευση στρατιωτικών αεροσκαφών.

Το τραγούδι “Ω,Παναγιά μου Ανωγειανή θα αποδώσουν οι καλλιτέχνες Στέφανος Χαιρέτης, Βασίλης Δραμουντάνης και Βασίλης Χαιρέτης. Μετά την εκδήλωση θα μοιραστεί η παραγωγή του δήμου Ανωγείων που επιμελήθηκε ο Στέφανος Χαιρέτης με τίτλο “Η ιστορία γράφεται ότι καιρό κι αν κάνει…”.

Τα Ανώγεια παρά τις δύσκολες εποχές οφείλουν και θα τιμήσουν τους ήρωες τους όπως τους αρμόζει. Αλλά και όλοι μας οφείλουμε με το σεβασμό και τη συμπεριφορά μας προς το διπλανό μας να τιμήσουμε τη μεγάλη αυτή ημέρα χωρίς να κινδυνεύσουμε.

 

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Κωνσταντίνος Σπαχής, συνταξιούχος δικηγόρος. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Πέμπτη 13 Αυγούστου στις 5 μ.μ από τον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο. Η σορός του θα βρίσκεται στον Ναό από τις 4 μ.μ. Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής στα Ανώγεια.

Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που θα τον σκεπάσει.

Η προτεινόμενη παρέμβαση αφορά την ανάπτυξη του κέντρου εναλλακτικών αθλητικών τουριστικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων του Δήμου Ανωγείων. Οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι ήπιες από περιβαλλοντικής άποψης.

Διαβάστε την συνέχεια... »

-->