Τελευταία Νέα

“Δάκρυ που δεν σκουπίζεται και το στεγνώνει ο αέρας,

είναι η απουσία σου, κάθε στιγμή τσι μέρας.”

(Πόπη Νικηφόρου)

Σαράντα ημέρες συμπληρώνονται ήδη, από τον πρόωρο χαμό της Ελένης Ξυλούρη, που “έφυγε” στα 64 της χρόνια στις 14 του περασμένου Αυγούστου, σκορπίζοντας τη θλίψη στην οικογένεια της και σε όλους όσοι τη γνώρισαν και εκτίμησαν το ήθος και τον χαρακτήρα της. Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, ένα κερί για την Ελένη, στο σαρανταήμερο μνημόσυνο της, που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι, στην εκκλησία που κόσμησε με την προσφορά και παρουσία της. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.

Η Ελένη Ξυλούρη- Σκοπελίτη, όπως ήταν το πατρικό της, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Παντρεύτηκε έναν άξιο και δραστήριο Ανωγειανό, τον Σοφοκλή Ξυλούρη, έζησε στα Ανώγεια, όπου μετέπειτα φαινόταν σαν γέννημα-θρέμμα του τόπου μας. Αγάπησε το χωριό, αφομοίωσε τα ήθη και τα έθιμα του, κι έδωσε τις δικές τις ξεχωριστές πινελιές με σεβασμό και αγάπη. Μια σεμνή και όμορφη γυναίκα που πάλεψε γενναία με την ασθένεια της και έφυγε αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην κοινωνία του Περαχωριού και των Ανωγείων γενικότερα.

Με τον σύζυγο της Σοφοκλή, ευτύχησαν να δουν την μοναχοκόρη τους, Ζαφειρένια, να διαπρέπει τα τελευταία χρόνια ως γιατρός στην Αγγλία. “Έφυγε” περήφανη και χωρίς ούτε λεπτό να λυγίσει, παρά την άνιση μάχη που έδινε για μεγάλο διάστημα, δείχνοντας σε όλους μας, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε δυσκολία της ζωής.

 Στην μνήμη της και για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης, κατέθεσαν χρηματικά ποσά οι κάτωθι:

Ο Χαράλαμπος Τζαγκαράκης το ποσό των 50 ευρώ.

-Ο Μιχάλης και η Ειρήνη Μανουρά,  το ποσό των 50 ευρώ.

-Ο Βασίλης και η Σταυρούλα Σωπασή, το ποσό των 50 ευρώ.

-Ο Μπάμπης και η Γιάννα Κεφαλογιάννη, το ποσό των 50 ευρώ.

-Η Μέλπω Νικηφοράκη,  το ποσό των 50 ευρώ.

-Η Ελευθερία Χιωτάκη, το ποσό των 50 ευρώ.

-Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης του Χαρ.  το ποσό των 50 ευρώ.

-Ο Λάμπης Καλομοίρης, το ποσό των 50 ευρώ.

-Ο Γιώργης Καλομοίρης (Λεμονά), το ποσό των 50 ευρώ.

-Ο Χαραλιός Σκουλάς, το ποσό των 50 ευρώ.

-Η Ελένη Πετράκη, το ποσό των 50 ευρώ.

 Τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και των δωρεάν φροντιστηρίων που γίνονται στον χώρο. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την στήριξη τους. 

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που την σκεπάζει.

 

 

 

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου θα μας επισκεφθούν ο Μενέλαος & Γιώργης Νταγιαντάς. Μία ζυγιά που θα μας ταξιδέψει στα καθαρόαιμα ανωγειανά ηχοχρώματα καθώς και μελωδίες απ’ όλη την Κρήτη.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2810225758 – 2834020339

*Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα κατά του covid-19

Ώρα 21:00 – 02:30

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μετόχι, το σαρανταήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του Νικηφόρου Σουλτάτου “Γιαννακό”, που “έφυγε” από τη ζωή στις 18 του περασμένου Αυγούστου, στα 85 του χρόνια. Ένας άξιος Ανωγειανός, σεβαστός, με αρχές, ήθος και αξιοπρέπεια που άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στην κοινωνία μας. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.

Η οικογένεια του, έστειλε στην ΑΝΩΓΗ, το παρακάτω κείμενο αποχαιρετισμού:

” Σαράντα μέρες μακριά μας .Αγαπημένε μας πατέρα δεν είσαι πια κοντά μας αλλά θα είσαι για πάντα στην καρδιά μας.

Έρχεσαι μέσα από τα όνειρα μας. Η απουσία σου αφήνει μεγάλο κενό στην οικογένεια μας. Τώρα θα ζούμε με τις αναμνήσεις αυτές τις υπέροχες στιγμές που περάσαμε σε όλο το διάβα της ζωης.

Ήσουν ο βράχος της οικογένειας Τα κατάφερες πατέρα!! Μπορεί να έφυγες μακριά αλλά οι καρδιές μας ακόμη σε ζητάνε Μερικές φορές η καρδιά χρειάζεται περισσότερο να αποδεχτεί αυτό που ήδη γνωρίζει το μυαλό. Έφυγες δεν πέθανες. Η Αγάπη , η μνήμη δεν πεθαίνει ζει για πάντα μέσα στην καρδιά μας. “Μακριά ,η κοντά Στη γη η στον ουρανό. Ο,τι Αγαπάς βρίσκεται μέσα σου ¨.

Καλό παράδεισο Πατέρα θα είσαι για πάντα κοντά μας…


==============================================

“Έλα πατέρα στο όνειρο την συντροφιά σου να ‘χω,

και πες μου μην ανησυχείς εγώ παιδί μου υπάρχω”

==============================================

-Στη μνήμη του Νικηφόρου Σουλτάτου, η οικογένεια του προσέφερε στην ΑΝΩΓΗ, το ποσό των 50 ευρώ.

-Η Φωφώ Σαλούστρου (Κόρκολου) προσέφερε επίσης το ποσό των 50 ευρώ.

Τους ευχαριστούμε θερμά. Τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και των δωρεάν φροντιστηρίων που γίνονται στο χώρο.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που τον σκεπάζει.

 

Από σήμερα και μέχρι τις 6 Οκτωβρίου ο κεντρικός Σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα της Αθήνας θα φιλοξενεί μια φωτογραφική έκθεση για το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη, ενώ ταυτόχρονα οι Συρμοί του Μετρό και του Τράμ θα αναμεταδίδουν ένα σποτάκι μισού λεπτού για το Γεωπάρκο.

Η προβολή του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO του Ψηλορείτη γίνεται με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων λειτουργίας του γεωπάρκου, με την ευγενική χορηγία της  ΣΤΑΣΥ και με την βοήθεια του π. Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη. 

 Από το 2001 με την ίδρυσή του, στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη στοχεύουμε στην ανάδειξη και προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας.

20 χρόνια στήριξης και ενίσχυσης της βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας των κατοίκων της περιοχής του μέσω του γεωτουρισμού και του εναλλακτικού τουρισμού και συνεργασίας με τοπικούς παραγωγούς και επιχειρηματίες.

 20 χρόνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την ιστορία και τις παραδόσεις του.

 Η έκθεση αυτή θα συμπέσει με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας τουρισμού τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 και αποτελεί την καλύτερη ίσως δυνατή προβολή του Γεωπάρκου με δεδομένο ότι η μέση ημερήσια κίνηση στο Μετρό της Αθήνας είναι 614.000 επισκέπτες.

 Η προβολή συνδιοργανώθηκε από τους Δήμους της περιοχής του Γεωπάρκου, το Δίκτυο Ιδαίων και την ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης ΑΕ με τη στήριξη του έργου RURITAGE.

 Από το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε το δικό σας μονοπάτι του μύθου του.

European Geoparks Network Global Geoparks Network Ruritage

 

“Έφυγε” από τη ζωή  σε ηλικία 62 ετών, η Σπυριδούλα Σαλούστρου- Κλαδιωτάκη. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, στις 2 μ.μ στο Γάζι Μαλεβιζίου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στα Λινοπεράματα. Η κηδεία της θα γίνει σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας του Covid-19.

Στον σύζυγο της Βασίλη Σαλούστρο (Κεχρής) και σε όλους τους υπόλοιπους οικείους της, η ΑΝΩΓΗ απευθύνει τα θερμά της συλλυπητήρια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.

Στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κρήτης για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, δρομολογείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα ψεκασμού.

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου θα γίνει ψεκασμός στις παρακάτω περιοχές:

ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ: ΠΕΡΑΜΑ, ΡΟΥΜΕΛΗ

ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ: ΑΝΩΓΕΙΑ, ΣΙΣΑΡΧΑ

ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ: ΛΙΒΑΔΙΑ, ΖΩΝΙΑΝΑ, ΚΡΑΝΑ, ΑΞΟΣ, ΚΑΛΥΒΟΣ

 *Το προβλεπόμενο πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και υπάρχει δυνατότητα αλλαγών ανάλογα με την εξέλιξη του έργου και τις καιρικές συνθήκες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις παρακάτω ενέργειες για την αποφυγή τσιμπήματος από κουνούπια:

Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες).

Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ)

Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα),πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.

Σίτες που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια.

Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων π.χ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών.

Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ή της βεράντας, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ακόμα ότι το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών

Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής ) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.

Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Λειτουργεί η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας 8001124424 από σταθερό τηλέφωνο στην οποία μπορεί να απευθύνεται κάθε πολίτης χωρίς χρέωση κατά τις ώρες  09:00-16:00. Επίσης μπορεί να απευθύνεται στο 2310 678900 και στα τηλέφωνα της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ρεθύμνης : 2831343318, 2831343316, 2831343317.

 

 

 

-->