Θερμοκρασία 11.0°
Άνεμος 6.4
Βαρόμετρο 1019.3
Υγρασία 49%
Βροχόπτωση Μήνα 76.0 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Δημοτικά Νέα

Ηλιόλουστη ημέρα η πρώτη του 2018 για το Ρέθυμνο με τους κατοίκους και τους επισκέπτες να έχουν κατακλύσει τόσο τα στενά της παλιάς Πόλης όσο και τα χωριά της ενδοχώρας όπου πολιτιστικά δρώμενα και εορταστικές εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη σε συνάρτηση με τις οικογενειακές γιορτές και τα τραπέζια που σε κάθε σπίτι έχουν στηθεί. Και όπως αναφέρει και μία από τις μαντινάδες για τον ερχομό του νέου έτους: Κάμε παρέα που μπορεί στο χρόνο να αντέξει κρατώντας απ΄ τη χέρα σου όσα ο ήλιος φέξει. Στείλε σε όλους τα πουλιά με ευχές αντίς φτερούγες να απλωθούν όπου κι αν είναι γης μ΄ ανθρώπους π΄ αγαπούνε.

Από τα χιονισμένα Ανώγεια, ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στέλνει προς όλους Έλληνες μήνυμα ομόνοιας και υπομονής για να μπορέσουμε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες οι οποίες «δεν πρέπει να μας πτοήσουν, δεν πρέπει να μας κάνουν να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας ο ένας άνθρωπος προς τον άλλον».

«Και ως εκπαιδευτικός θα ήθελα να προτείνω σε όλους τους γονείς να έρθουν όσο γίνεται πιο κοντά στα παιδιά και τα παιδιά όσο γίνεται πιο κοντά στους δασκάλους. Αυτή είναι μία πολύ γερή αλυσίδα που θα μας κρατήσει και στο μέλλον ως χώρα και ως τοπικές κοινωνίες δεμένους με την αντιμετώπιση της καθημερινότητας αλλά και όλων όσων το μέλλον επιφυλάσσει», προέθεσε ο κ. Καλλέργης, τονίζοντας ότι μέσα σε όλα που συνοδεύουν την πορεία μας καλό θα ήταν να εντάξουμε και την κατανόηση η οποία βοηθάει στο να μην υπάρχουν συγκρούσεις και ανυπομονησία.

«Πιστεύω ότι αν οργανωθούμε, συνεργαστούμε και δεν μας εγκαταλείψει η υπομονή μπορούμε, με αφετηρία το νέο έτος, να διορθώσουμε, αλλά και να πάμε μπροστά σε πολλούς τομείς» σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Μιχάλης Λαμπαθάκης- Ρέθυμνο)

 

Από το Δήμο Ανωγείων ανακοινώνεται ότι:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52  Ν. 4483/2017 (ΦΕΚ 107/31-07-2017 τεύχος Α΄) παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών που έχουν βεβαιωθεί έως και δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του Νόμου δηλαδή μέχρι 30-9-2017.

Η ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία  του Δήμου το αργότερο εντόςτεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του Νόμου δηλαδή μέχρι 30-11-2017 και οι οφειλές καταβάλλονται εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις  με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν, ως εξής:

  • Εφάπαξ με απαλλαγή 100%
  • Σε 2 έως 24 δόσεις με απαλλαγή 80%
  • Σε 25 έως 48 δόσεις με απαλλαγή 70%
  • Σε 49 έως 72 δόσεις με απαλλαγή 60%
  • Σε 73 έως 100 δόσεις με απαλλαγή 50%

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι και μικρότερη των υπολοίπων και καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο των είκοσι (20) €.

Καλούνται οι οφειλέτες να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής τους στην παραπάνω ευνοϊκή ρύθμιση, σε διαφορετική περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι  και θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να προχωρήσουμε σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία .

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τις εργάσιμες μέρες και ώρες στον Ταμία του Δήμου Κο. Τζαγκαράκη Μπάμπη και στα τηλέφωνα 28340-32531 & 28340-32500.

 

H  Επιτροπή παιδείας του Δήμου Ανωγείων  σας προσκαλεί  την Δευτέρα  21/08/2017 και ώρα 14:00 στην αίθουσα  του Δημοτικού Συμβουλίου  για την απονομή των υποτροφιών στους Ανωγειανούς μαθητές-τριες του Σταυράκειου  Γενικού Λυκείου Ανωγείων που   πρώτευσαν στις πανελλαδικές  εξετάσεις στην κάθε ομάδα προσανατολισμού. Την υποτροφία  που δίνεται για τρίτη  συνεχή χρονιά , στην μνήμη  του Βασίλη  Δακανάλη ή «Βασσώ» , από τον εγγονό του Βασίλη Δακανάλη του Ιωάννη, φέτος θα λάβουν  η Νταγιαντά Θηρεσία του Ιωάννη η Ανδριαδάκη Ασημένια του Αιμίλιου και ο Βρέντζος Ιωάννης του Ανδρέα

Η παρουσία σας  θα είναι τιμή για μας!

Ο Δήμαρχος                                              H  πρόεδρος της  Επιτροπής

Μανώλης Καλλέργης                        Μαίρη Μπαγκέρη-Σταυρακάκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΠΑΓΚΕΡΗΣ

ΦΩΤΟ: ΑΓΓΕΛΑ ΣΚΟΥΛΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έφτασε στα Ανώγεια στις 10.30 π.μ για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για την 73η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων. Ήταν η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμά με την παρουσία του τα Ανώγεια και το τρίτο Ολοκαύτωμα της  μακραίωνης ιστορίας τους. Τον Πρόεδρο υποδέχτηκε ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης ενώ στρατιωτικά αγήματα απέδιδαν τιμές, μέχρι να φτάσει στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου στο Αρμί για να παραστεί στην επίσημη δοξολογία στην οποία χοροστάτησαν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ Ειρηναίος και ο  Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνου κ.κ Ευγένιος, οι οποίοι και τέλεσαν και το μνημόσυνο αργότερα στην πλατεία Αρμί μαζί με τους ιερωμένους των Ανωγείων για τους πεσόντες του Ολοκαυτώματος και της περιόδου της Γερμανικής Κατοχής. Η πλατεία μπροστά στο άγαλμα του Ανωγειανού αγωνιστή ήταν κατάμεστη από κόσμο, ενώ πέραν της παρουσίας του αξιότιμου Προέδρου της Δημοκρατίας, στα Ανώγεια βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ Μανόλης Κεφαλογιάννης, η βουλευτής της Ν.Δ Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο βουλευτής της Ν.Δ Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς,ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης τεχνικών έργων και π.δήμαρχος Ανωγείων Νίκος Ξυλούρης και οι πρώην δήμαρχοι Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης και Γεώργιος Σμπώκος.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΑΝ Η ΜΑΡΙΝΑ ΔΑΚΑΝΑΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Μετά το μνημόσυνο ακολούθησε η συγκλονιστική α κάπελα ερμηνεία της Μαρίνας Δακανάλη στο ποίημα της Ειρήνης Αναγνωστάκη “Ω!Παναγιά μου Ανωγειανή”, ενώ στο τέλος τα μέλη του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων χόρεψαν τον Ανωγειανό πυρρίχειο πηδηχτό και καθήλωσαν το κοινό, αλλά και τον ίδιο τον Προκόπη Παυλόπουλο που στο τέλος χαιρέτησε δια χειραψίας την τραγουδίστρια και τους χορευτές.

Το ιστορικό της ημέρας ανέπτυξε με μια υπέροχη ομιλία του ο φιλόλογος Δημήτρης Σαλούστρος (ΖαΪμης). Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Προκόπη Παυλόπουλο στο άγαλμα του Ανωγειανού αγωνιστή, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ αγήματα του πεζικού και του Ναυτικού απέδιδαν τιμές.

Στην συνέχεια όλοι βρέθηκαν στην αίθουσα των δημοτικών συμβουλίων όπου ο δήμαρχος Ανωγείων  Μανόλης Καλλέργης δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα αντίγραφο της ασπίδας των Κουρητών, ενώ στη συνέχεια τον ανακήρυξε ως επίτιμο δημότη Ανωγείων, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ανωγείων.Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ανωγείων μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:”Η παρουσία σας εδώ σήμερα αποτελεί ύψιστη τιμή για τον τόπο μας, αφού για πρώτη φορά ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της χώρας μας παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που οργανώνει ο δήμος μας, για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων.

Τα τρία Ολοκαυτώματα των Ανωγείων, το 1822, το 1867 και το 1944, ίσως είναι αρκετά να περιγράψουν την ιστορία αυτού του τόπου και αυτού του λαού, που είχε και έχει το ανάστημα να αντιστέκεται σε κάθε λογής κατακτητές και να υπερασπίζεται με κάθε κόστος, τα ιδανικά της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της Ελευθερίας, αλλά και να αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του και να γίνεται σύμβολο πολιτισμού και γνώσης. Τόπος που γέννησε ανθρώπους, της πολιτικής, της επιστήμης, της μουσικής, του πνεύματος και της προόδου” τόνισε αρχικά και κατέληξε αναφέροντας: “Το δημοτικό μας συμβούλιο με αφορμή τη σημερινή σας επίσκεψη έλαβε ομόφωνα την απόφαση να σας ανακηρύξει επίτιμο δημότη Ανωγείων ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της συνεισφοράς σας στον κοινό μας αγώνα για αποκατάσταση και δικαιοσύνη, στο θέμα των Γερμανικών επανορθώσεων. Αναγνωρίζοντας τη συμβολή σας στην προσπάθεια που κάνει η Πατρίδα μας να προχωρήσει ενωμένη μπροστά, να ξεπεράσει τη κρίση και να βαδίσει στο δρόμο της Ανεξαρτησίας και της προόδου.

Τη σθεναρή από μέρους σας προάσπιση των εθνικών μας δικαίων και την προσφορά σας στην επιστήμη και την πνευματική ζωή της χώρας μας.” κατέληξε ο Μανόλης Καλλέργης. Στην συνέχεια η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ανωγείων Μαίρη Σταυρακάκη-Μπαγκέρη διάβασε το απόσπασμα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την ανακήρυξη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ως επίτιμου δημότη Ανωγείων.

ΜΕ ΘΕΡΜΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΟΙ ΑΝΩΓΕΙΑΝΟΙ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διέσχισε πεζός τον κεντρικό δρόμο του χωριού με προορισμό το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης, ενώ μέχρι να φτάσει εκεί χαιρέτησε δια χειραψίας πολύ κόσμο που τον υποδέχτηκε με ιδιαίτερη θέρμη στα Ανώγεια. Στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης τον ξενάγησε στα εκθέματα του η αρχαιολόγος Έφη Σαπουνά Σακελλαράκη, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να δηλώνει εντυπωσιασμένος από τον χώρο και να κάνει αρκετές ερωτήσεις για την ιστορία της Ζωμίνθου και του Ιδαίου Άντρου. Φεύγοντας από το Κέντρο ο Προκόπης Παυλόπουλος έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών το εξής μήνυμα: “Προσκύνημα σ’αυτό το κόσμημα του Πολιτισμού μας το Μουσείο Ζωμίνθου, μικρό μα πολύτιμο όπως ο τόπος μας. Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές του..”.

Ο Δήμος Ανωγείων τέλος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του στο κέντρο “Ντελίνα” με όλα τα παραδοσιακά Ανωγειανά εδέσματα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Κύριε Δήμαρχε,

Σας ευχαριστώ θερμώς για την μεγάλη τιμή την οποία σήμερα μου περιποιείτε, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, απονέμοντάς μου τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη Ανωγείων. Ενός ηρωικού, με όλη τη σημασία της λέξης, Τόπου, του οποίου η συνεχής παρουσία στους μεγάλους υπέρ του Έθνους αγώνες, καθώς και οι μοναδικές θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν οι κάτοικοί του κατά την διάρκεια αυτών των αγώνων, προσέδωσαν απολύτως δικαίως στα Ανώγεια μιαν άκρως ξεχωριστή θέση στην Ιστορία μας.

Ι. Επιτρέψατέ μου, λοιπόν, ν’ αναφερθώ, έστω και δι’ ολίγων, σε ορισμένες κρίσιμες περιόδους της λαμπρής Ιστορίας του Τόπου σας:

Α. Τα Ανώγεια κατοικήθηκαν για πρώτη φορά πριν από το 1182, οπόταν η Κρήτη μοιράστηκε στα δώδεκα αρχοντόπουλα του Βυζαντίου και παραχωρήθηκαν στην οικογένεια των Φωκάδων, αργότερα Καλλέργηδων. Τότε απέκτησαν και την ονομασία “Βασιλικά Ανώγεια”, καθώς ανήκαν στους βασιλικούς άρχοντες.

Β. Το 1648 ήλθε η τουρκική κατάκτηση, έγιναν βακουφικό (μοναστηριακό) χωριό και, παράλληλα, αναδείχθηκαν σε σπουδαίο επαναστατικό κέντρο, αφού οι Ανωγειανοί ουδέποτε υποτάχθηκαν κατ’ ουσίαν. Μάλιστα, τον Μάιο του 1822, στη θέση Σκλαβόκαμπος Μαλεβιζίου, οι πρόγονοί σας Ανωγειανοί νίκησαν τους Τούρκους, έχοντας ως αρχηγό τους τον Βασίλη Σμπώκο. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή ώστε, στις 14 Ιουλίου του 1822, ο Σερίφ Πασάς να λεηλατήσει και να πυρπολήσει το χωριό των Ανωγείων, καθώς το βρήκε ερημωμένο, με τους κατοίκους του να πολεμούν στη Μεσσαρά.

Γ. Λίγο πριν από την επανάσταση του 1866, έλαβε χώρα στα Ανώγεια η Συνέλευση για την εκλογή αντιπροσώπων των οπλαρχηγών της Ανατολικής Κρήτης. Η θυσία του ιδεαλιστή Γαριβαλδινού επαναστάτη, Εμμανουήλ Σκουλά, μιας από τις αγνότερες και γι’ αυτό ωραιότερες μορφές του Κρητικού Αγώνα, στο Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, το ίδιο έτος, προσθέτει μιαν ακόμη ένδοξη σελίδα στην λαμπρή Ιστορία σας. Το 1867 ο Ομέρ πασάς κατέλαβε τα Ανώγεια και το Νοέμβριο του ίδιου έτους ο Ρεσίζ πασάς προέβη στην πυρπόλησή τους, δεύτερη φορά στην ιστορία των Ανωγείων και 45 μόλις χρόνια μετά την προαναφερθείσα, πρώτη πυρπόλησή τους.

Δ. Οι κάτοικοι των Ανωγείων έλαβαν μέρος στην επανάσταση του 1897 καθώς και στους υπόλοιπους απελευθερωτικούς αγώνες. Θα μπορούσε, λοιπόν, κανείς να υποστηρίξει ότι ο Κρητικός 19ος αιώνας -με τα Κινήματα και τις Επαναστάσεις, ειδικότερα την εθελοθυσία του Αρκαδίου και τα Ολοκαυτώματα των Ανωγείων το 1822 και το 1867- αποτέλεσε μόνιμη πηγή έμπνευσης για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, όπως αυτές εκδηλώθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Και τούτο διότι μαχητές και επαναστάτες απ’ όλη την Κρήτη θα συναντηθούν με τους Ηπειρώτες και τους Μακεδόνες στα μέτωπα των Βαλκανικών Πολέμων και του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, στα οποία πολλοί εξ αυτών θα πέσουν ηρωϊκώς μαχόμενοι «υπέρ Πατρίδος».

ΙΙ. Η κορύφωση, όμως, της προσφοράς των Ανωγειανών στην Πατρίδα πραγματοποιείται κατά την Μάχη της Κρήτης και την Εθνική Αντίσταση.

Α. Όλα ξεκίνησαν όταν, το 1941, ιδρύθηκε στα Ανώγεια η Επιτροπή Απελευθερωτικής Δράσης. Τα Ανώγεια υπήρξαν ένας από τους πυρήνες της Αντίστασης στην Κρήτη, και κατά την απαγωγή του στρατηγού Κράιπε αποτέλεσαν σταθμό στην διαδρομή που αποφασίσθηκε από τους Κρήτες αντιστασιακούς και τους Άγγλους συμμάχους ότι πρέπει ν’ ακολουθηθεί για την φυγάδευσή του στην Αφρική. Είναι άκρως αποκαλυπτικά της δράσης των Ανωγειανών κατά των Ναζί κατακτητών τα όσα αναφέρει ο Γενικός Διοικητής Κρήτης, Μανούσος Βολουδάκης, στην από 9 Μαρτίου του 1945 αποσταλείσα «Έκθεσή» του (αριθ. πρωτ. 3523) προς τα Υπουργεία Συγκοινωνιών, Οικονομικών, Γεωργίας και Πρόνοιας στην Αθήνα. Με την οποία ζητεί την εκ μέρους τους υποστήριξη της ανάπτυξης των Ανωγείων, αίτημα το οποίο στηρίζει στην μακραίωνη προσφορά των Ανωγείων στην Πατρίδα μας, καθώς και στις ανάγκες τις οποίες ο Τόπος σας την εποχή εκείνη έπρεπε επειγόντως να καλύψει. Τονίζεται, λοιπόν, μεταξύ άλλων, στην εν λόγω έκθεση ότι: «Αμέσως μετά την κατάληψιν της Κρήτης σχηματίζουν οι Ανωγειανοί οργάνωσιν Απελευθερωτικού Αγώνος εις την οποίαν ορκίζονται την 15ην Αυγούστου 1941 και λαμβάνονται αι πρώται φροντίδες της περισυλλογής, περιθάλψεως και αποστολής εις Αφρικήν των Συμμάχων. Οργανώνεται η συμμαχική κατασκοπεία και εγκαθίσταται μόνιμος σταθμός ασυρμάτου υπό τον Γενικόν Αρχηγόν Αντισυνταγματάρχη Τόνη της Αγγλικής κατασκοπείας». Τοιουτοτρόπως, η κωμόπολη των Ανωγείων κατέστη «κέντρον προστασίας και φιλοξενίας παντός καταδιωκομένου υπό των Γερμανών και της μεταφοράς τούτων εις Αφρικήν ως και τόπος αποκρύψεως του απαχθέντος Γερμανού Στρατηγού Κράιπε». Αξίζει, μάλιστα, να τονισθεί ότι η υπόθεση της απαγωγής του στρατηγού Κράιπε μπροστά στα μάτια των Γερμανών στρατιωτών του, ιστορία μοναδικού θάρρους, που αποτέλεσε το προϊόν σύμπραξης ομάδας Κρητών αντιστασιακών, με επικεφαλής τους Μανώλη Πατεράκη και Γιώργο Τυράκη (στους οποίους αργότερα προστέθηκαν οι Αντώνης Ζωιδάκης, Αντώνης Παπαλεωνίδας, Στρατής Σαβιολάκης, Ηλίας Αθανασάκης, Νίκος Κόμης και άλλοι), αλλά και των Άγγλων σαμποτέρ, Πάτρικ Λη Φέρμορ και Γουίλιαμ Στάνλεϊ Μος, θεωρήθηκε σύμβολο της Κρητικής αντίστασης και παράδειγμα ως προς το πώς πολεμούν οι Κρήτες αλλά, και γενικώτερα, οι Έλληνες, όταν η ανάγκη το απαιτεί.

Β. Η εν λόγω αντιστασιακή δράση των ηρωικών Προγόνων σας, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή τους στην «υπόθεση Κράιπε», έδωσαν την αφορμή στον Διοικητή του Φρουρίου Κρήτης, Στρατηγό Χ. Μίλλερ, προκειμένου αυτός να διατάξει την ισοπέδωση των Ανωγείων και την εκτέλεση κάθε άρρενος Ανωγειανού που θα βρισκόταν σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από τα Ανώγεια. Το απόγευμα της 12ης Αυγούστου οι άνδρες των Ανωγείων, αφού ειδοποιήθηκαν ότι έρχονται πολλοί Γερμανοί, έφυγαν από τα Ανώγεια, κι έτσι αποφεύχθηκαν περισσότερες εκτελέσεις. Την επόμενη ημέρα, στις 13 Αυγούστου, οι Γερμανοί, αφού πρώτα περικύκλωσαν το χωριό, διέταξαν τους κατοίκους που είχαν μείνει σ’ αυτό –περίπου 1500- ν’ αναχωρήσουν μέσα σε μισή ώρα προς την κατεύθυνση του Γενή Κααβέ και να διασκορπισθούν σε διάφορα χωριά της Ρεθύμνης. Ακολούθως, προέβησαν σε γενική λεηλασία του χωριού. Στην συνέχεια, έκαιγαν κάθε οικία χωριστά και μετά την ανατίναζαν με δυναμίτιδα. Κάθε νύχτα, οι Γερμανοί αποσύρονταν στα Σείσαρχα και το πρωΐ επέστρεφαν στ’ Ανώγεια, για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο. Το μέγεθος της λεηλασίας θα το κατανοήσει κανείς, όταν λάβει υπ’ όψιν ότι αυτή διήρκησε από τις 13 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 1944. Κατά την διάρκεια της διαρπαγής, οι Γερμανοί δολοφόνησαν ουσιαστικώς εντός της κωμόπολης των Ανωγείων τον Γ. Σπιθούρη, τους παράλυτους εξαδέλφους Κωνσταντίνο και Ιωάννη Ξυλούρη (ή Κίτρη), τον υπέργηρο Νικόλαο Αεράκη, τον νοητικώς πάσχοντα (λόγω τραύματος της κεφαλής) Εμμανουήλ Ι. Σαλούστρο, ενώ πολλοί άνδρες επίσης δολοφονήθηκαν στα πέριξ. Από τις γυναίκες, δύο αδελφές, η χήρα Εμμ. Καλλέργη και η χήρα Εμμ. Καβλέντε, καθώς και η χωλή Ειρήνη Καραΐσκου και η Ευαγγελία Ιω. Παπασπαράκη, αρνήθηκαν ν’ αποχωρήσουν, οπότε κάηκαν μέσα στις οικίες τους και καταπλακώθηκαν από τα ερείπια των οικιών τους, που ακολούθως ανατινάχθηκαν. Από τις 940 οικίες των Ανωγείων, δεν απέμεινε ούτε μία.

Γ. Συνολικά, από το 1941 έως και το 1944, στην περίοδο της Κατοχής και του αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών, εκτελέσθηκαν απ’ αυτούς 117 Ανωγειανοί. Εις αναγνώριση της μεγάλης αυτής θυσίας των Ανωγειανών, το 1946 η Πολιτεία κήρυξε τα Ανώγεια Ιστορικό Δήμο και τα τίμησε με την απονομή του πολεμικού Σταυρού Α’ Τάξεως.

III. Στο σημείο αυτό ας μου επιτραπεί, επιπροσθέτως, να επαναλάβω την πάγια άποψή μου για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικώς ότι οι απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται από την Ελλάδα μόνο για οικονομικούς λόγους. Είναι αυτονόητη θέση για να μην σβήσουν οι μνήμες. Το έχω τονίσει πάντοτε: Την εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση. Αυτό το δικαίωμά μας, της προσφυγής στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, δεν μπορεί να μας το στερήσει κανένας.

ΙV. Τιμώντας σήμερα την 73η επέτειο μνήμης του τρίτου εκ των τριών Ολοκαυτωμάτων που βίωσαν στη μακραίωνη Ιστορία τους τα ηρωϊκά Ανώγεια, διαπιστώνουμε, για πολλοστή φορά, ότι για εμάς, τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και άρα τρόπο ζωής. Όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, γινόμαστε «και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες», κατά τον Θουκυδίδη. Αυτήν την αλήθεια οφείλουν να την γνωρίζουν εχθροί και φίλοι. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Συμπεριφέρεται στη διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους. Είναι δηλαδή δύναμη που εργάζεται για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί χθες η καγκελάριος Μέρκελ ξεκινώντας την προεκλογική της εκστρατεία από το Ντόρμοντ αναγνώρισε ότι η Ευρώπη πρέπει να τιμά τον αγώνα και τις θυσίες των Ελλήνων για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Έλληνες με πολλές θυσίες, για λάθη που δεν ήταν δικά τους, πάλεψαν για να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Αυτά που επεσήμανε χθες η καγκελάριος αποτελούν μια αναγνώριση των αγώνων των Ελλήνων. Θέλω όμως να επισημάνω ότι αποτελούν και αναγνώριση ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με όρους θεσμικούς στην ολοκλήρωσή της. Δεν υποτιμούμε την οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης, πρέπει όμως να προχωρήσει και στην θεσμική της ολοκλήρωση με σημαία τις αξίες της Ελευθερίας, του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.

Κύριε Δήμαρχε,

Αναχωρώντας από τα Ιστορικά και πανέμορφα Ανώγεια, με τον άκρως τιμητικό τίτλο του Επίτιμου Δημότη της πόλης σας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όσα εξέθεσα θα αποτελέσουν καθοριστικής σημασίας δείκτη πορείας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου. Επιπλέον, παίρνω μαζί μου, στις νοερές αποσκευές μου, τις καλύτερες αναμνήσεις της έξοχης φιλοξενίας που μου επιφυλάξατε, για την οποία και πάλι ειλικρινώς σας ευχαριστώ.

 

Επίτιμος δημότης των Ανωγείων θα είναι από τις 13 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε προσωπικά ο δήμαρχος Ανωγείων, αλλά και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ κατά την επίσκεψή του στο ορεινό χωριό του Ψηλορείτη για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη, θα παραστεί και στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων.

Τα Ανώγεια αναγνωρίζουν στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας τη συνολική του στάση σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και τη διάθεσή του «να δείχνει συνεχώς το δρόμο στους νέους ώστε να ασχοληθούν με την ιστορία του τόπου και η νέα γενιά να προετοιμασθεί ώστε να αναλάβει τα ηνία της χώρας, δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στην πνευματική, πολιτιστική και επιστημονική οντότητα της χώρας μας» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων, Μανόλης Καλλέργης και πρόσθεσε: «Άλλωστε, όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος μας τονίζει συνεχώς, μέσα από την ιστορία μπορεί ο πολίτης, αλλά κυρίως οι νέοι, να βρουν την πηγή αυτογνωσίας και της προόδου».

Οι Ανωγειανοί δείχνουν μεγάλο σεβασμό στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεδομένου μάλιστα και της φωνής που έχει, όπως ανέφερε ο κ. Καλλέργης, σχετικά με την ανάγκη ομόνοιας, ομοψυχίας και αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών αυτής της χώρας: «Είναι μία ήρεμη προσωπικότητα, με κύρος και σεβασμό, που υψώνει τη φωνή του για να κρατήσει ενωμένους τους Έλληνες κυρίως στις δύσκολες αυτές περιόδους που περνάμε».

 ΑΠΕ-ΜΠΕ του Μ. Λαμπαθάκη

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες:Γιώργης Μπαγκέρης

Ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, έφτασε στα Ανώγεια στις 9  το πρωί της Τετάρτης , μαζί με τον Βουλευτή Λακωνίας Σταύρο Αραχωβίτη και τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη και κατευθύνθηκαν αρχικά στο Δημαρχείο όπου τους υποδέχτηκε θερμά ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης, ο Αντιδήμαρχος Ζαχαρίας Σουλτάτος και οι εργαζόμενοι του δήμου με τους οποίους είχε μικρή συνομιλία. Στο γραφείο του δημάρχου Ανωγείων υπήρξε μια ολιγόλεπτη συζήτηση  μεταξύ των δυο ανδρών στην οποία ο Μανόλης Καλλέργης έθεσε στον υπουργό αίτημα επιχορήγησης για την εκπόνηση της μελέτης αξιοποίησης επιφανειακών απορροών με την κατασκευή φράγματος στην τοποθεσία “Βάρσαμος’ ύψους 200.000 ευρώ. Όπως ανέφερε σχετικά ο Μανόλης Καλλέργης “Ζητάμε αυτή την επιχορήγηση ως δήμος Ανωγείων ώστε να εκπονήσουμε την μελέτη και στη συνέχεια να ωριμάσουμε το παραπάνω έργο που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας”. Ο κ.Τσιρώνης εμφανίστηκε θετικός ως προς αυτό το αίτημα στο οποίο αναμένονται άμεσα εξελίξεις. Ως δώρο δόθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό, μια παραδοσιακή βούργια γεμάτη με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ- ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΚΟΜΜ

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Ανωγείων ξενάγησε τον Υπουργό και τη συνοδεία του με μια μικρή βόλτα στο χωριό, με μικρές συζητήσεις στο ενδιάμεσο με τους θαμώνες των καφενείων, με όλους να καταλήγουν στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης “Γιάννης και Έφη Σακελλαράκη”, χώρος που εντυπωσίασε τον κ.Τσιρώνη που εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για αυτόν στο βιβλίο επισκεπτών του κέντρου. Στις 11 π.μ όλοι ανηφόρισαν στο Μετόχι, στον χώρο του ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης όπου θα λάμβανε χώρα η εκδήλωση με θέμα τον πρωτογενή τομέα, τα προβλήματα και τις προοπτικές του, στην οποία βασικός ομιλητής υπήρξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης.

Εκεί έδωσαν το παρόν μεταξύ άλλων ο διευθυντής  του ΑΚΟΜΜ Δημήτρης Παττακός ο οποίος προσέφερε και μια τσάντα με δώρα του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτης στον Υπουργό, , ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Μανόλης Χνάρης, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ανωγείων Στεφανής Χαιρέτης, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνης Γιάννης Πάτενας, ο διευθυντής της ένωσης Περάματος και δημοτικός σύμβουλος Ανωγείων Δημήτρης Κονιός, ενώ η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής που συμμετείχαν ενεργά στην συζήτηση θέτοντας τα δικά τους ερωτήματα και προτείνοντας λύσεις, τοποθετήσεις που άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή ο Αναπληρωτής Υπουργός σε μια εκδήλωση που κράτησε πέραν των τεσσάρων ωρών και τέθηκαν εκεί τα σημαντικότερα θέματα, όπως το θέμα του διαδημοτικού σφαγείου που κρίνεται απαραίτητο για την ευρύτερη περιοχή, τα κόκκινα δάνεια, την φορολόγηση των παραγωγών, η επιχειρηματικότητα μέσω του συνεταιριστικού κινήματος, το κόστος παραγωγής και πως αυτό μπορεί να μειωθεί και άλλα.

 Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ…

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο δήμος Ανωγείων παρέθεσε τραπέζι με αυθεντικά Ανωγειανά εδέσματα στην παραδοσιακή ταβέρνα “Αροδαμός” στον Γιάννη Τσιρώνη και τη συνοδεία του, ενώ η επίσκεψη στα Ανώγεια μετά από παράκληση του Υπουργού ολοκληρώθηκε με μια επίσκεψη στο χώρο του Γυμνασίου Ανωγείων, όπου ο ίδιος θυμήθηκε την πρώτη του επίσκεψη στα Ανώγεια, κατά την διάρκεια του Μουσικού Αυγούστου του 1979, στις εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει ο σπουδαίος Μάνος Χατζιδάκις στα Ανώγεια τότε, με τον κ. Τσιρώνη φοιτητή τότε, να κάνει ελεύθερο κάμπινγκ τότε στον χώρο για να τις παρακολουθήσει παρέα με φοιτητές πρόσφυγες από το Ιράν που ζούσαν στην Γερμανία εξόριστοι από τον Σάχη, όπως δήλωσε στη συνέχεια και στην Ανωγή!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «Α» –

Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης

“Ευχαριστώ θερμά τους παραγωγούς μας που ήρθαν εδώ σήμερα και μας βοήθησαν να καταλάβουμε τα προβλήματα τους. Όπως έχω πει επανειλημμένα, η δημοκρατία απαιτεί διάλογο και είδατε ότι στον διάλογο σήμερα ακούστηκαν θαυμάσιες ιδέες και προτάσεις, Τα περισσότερα από αυτά που μου είπαν οι αγρότες, τα κράτησα, κάποια πράγματα μπορούμε να τα λύσουμε γρήγορα, κάποια άλλα πράγματα αφορούν τα μνημόνια οπότε δεν είναι τόσο εύκολο να τα περάσουμε στους θεσμούς, όσο μπορούμε όμως θα προσπαθήσουμε και εκεί πέρα, με πίεση όπως κάναμε και για το ΦΠΑ των εισροών που φτάσαμε από το 24% στο 13% . Αυτό το πετύχαμε πάλι από την πίεση των παραγωγών και τους διαλόγους μας στους οποίους μας απέδειξαν ότι με αυτό το καθεστώς η Πολιτεία δεν κερδίζει τίποτα, έτσι και οι θεσμοί μας άκουσαν με τη σειρά τους, ακούσαμε αυτή την αγωνία των παραγωγών και το αλλάξαμε. Άρα τέτοιες εκδηλώσεις βοηθούν πολύ και εμάς να καταλαβαίνουμε, να μαθαίνουμε και να αποφασίζουμε, αλλά και τους παραγωγούς για να ενημερώνονται και εκείνοι σωστά, γιατί παίρνουμε πολλές φορές κάποια απόφαση που μπορεί να είναι και δύσκολη.

Το πλάνο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των Οικολόγων Πράσινων στους οποίους ανήκω και εγώ, είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί ζωντανεύει ξανά τον Αγροτικό χώρο που τον θεωρεί πυλώνα. Από εκεί και πέρα βέβαια πάρα πολλά κομμάτια της τωρινής πολιτικής δεν είναι το δικό μας πρόγραμμα αληθινά, αλλά είναι “μπαλώματα” επείγοντα που αφορούν αμαρτίες του παρελθόντος, όπως λέγαμε προηγουμένως για τον ΕΛΓΑ, που τον παραλάβαμε με μερικά δισεκατομμύρια χρέος. Αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε σωστή πολιτική, ο ΕΛΓΑ πρέπει να πατάει στα πόδια του και μπορεί να πατάει στα πόδια του αν δεν υπάρχει διαφθορά και διασπάθιση χρήματος. Άρα πρώτα καθαρίζουμε τα προβλήματα του παρελθόντος και μετά όταν το καράβι γίνει αξιόπλοο μπορούμε να ακολουθήσουμε και τη ρώτα που εμείς επιθυμούμε.

Το χωριό σας το λατρεύω, είχα την ευκαιρία να έρθω εδώ ως φοιτητής τον Αύγουστο του 1979 και μας υπέδειξαν τότε οι φιλόξενοι κάτοικοι το σχολείο εκείνη την εποχή που ήταν γεμάτο με υπέροχα μεγάλα δέντρα για να κατασκηνώσουμε, γιατί δεν είχαμε τότε τα χρήματα να μείνουμε σε ξενοδοχείο. Θυμάμαι τις γυναίκες που μας έφερναν κάθε πρωί γάλα. Δεν νομίζω να υπάρχει τόπος με τόσο φιλόξενους ανθρώπους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνες τις ημέρες στα Ανώγεια , είχαμε μαζί μας κάποιους Πέρσες, πρόσφυγες στη Γερμανία και είχε γίνει και ένα αστείο περιστατικό. Οι Πέρσες είχαν ένα μουσικό όργανο σαν μικρό μπαγλαμαδάκι, το οποίο “χάθηκε” από τη σκηνή. Ήταν φανερό ότι κάποιο παιδάκι το ζήλεψε, καθώς δεν μας πήραν χρήματα που είχαμε μέσα αλλά μόνο αυτό το μπαγλαμαδάκι των Περσών. Εκείνο που πραγματικά θαυμάσαμε τότε ήταν ότι μέσα σε 10 ώρες που το έμαθαν οι Ανωγειανοί κατάφεραν και βρήκαν το χαμένο μπαγλαμαδάκι και το είχαν γυρίσει πίσω στον κάτοχο του, δεν ξέρω καν πως το κατάφεραν αυτό! Κινητοποιήθηκε όλο το χωριό για να βρει κάτι που είχε συναισθηματική και μόνο αξία για τους Πέρσες που είχαν έρθει ως επισκέπτες στα Ανώγεια..” ολοκλήρωσε ο κ.Τσιρώνης.

 

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής Λακωνίας

“Καταρχήν ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Ανωγείων και το ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης για την πρόσκληση και φυσικά όλους όσοι βρέθηκαν σήμερα εδώ, τους κτηνοτρόφους και τους φορείς των Ανωγείων και της ευρύτερης περιοχής. Είναι χαρά μας αλλά και υποχρέωση μας η άμεση επικοινωνία μας με τους παραγωγούς, προκειμένου να λυθούν απορίες και να κοινωνηθούν πράγματα που συμβαίνουν, και που δεν έχουμε άλλο τρόπο να το κάνουμε, καθώς δυστυχώς στα μεγάλα Μ.Μ.Ε δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή να περάσουν τα θετικά μηνύματα, ή να λυθούν ζητήματα επικοινωνίας με τους παραγωγούς. Νομίζω ήταν μια πολύ καλή ημερίδα, τέθηκαν πραγματικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και ελπίζω να απαντήσαμε στα περισσότερα από αυτά. Τουλάχιστον ότι δεν μπόρεσε να απαντηθεί, είναι τροφή για προβληματισμό, για σκέψη και για λειτουργία από εδώ και πέρα.

Πιστεύω ότι στο δημοσιονομικό πλαίσιο που βρισκόμαστε, λύνουμε στον βαθμό που μπορούμε και με την ταχύτητα που μας επιτρέπεται, ένα ένα τα ζητήματα. Ένα από τα βασικά ζητήματα μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής είναι και η χρηματοδότηση στον πρωτογενή τομέα. Σε αυτόν τον τομέα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα προς όφελος των παραγωγών και όχι άλλων συμφερόντων το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και όχι όπως γινόταν στο παρελθόν. Προσπαθούμε να πάνε όλα τα χρήματα εκεί που πρέπει να πάνε για να πιάσουν τόπο και να είναι προς όφελος και ανάπτυξη των αγροτών. Από την άλλη δημιουργούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλύψουμε το κενό που άφησε η Αγροτική τράπεζα στην χρηματοδότηση των αγροτών.

Έχω ξανάρθει στα Ανώγεια, δεν έχω καταφέρει όμως να πάω ακόμα στο Ιδαίον Άντρο. Πήγαμε σήμερα στο Κέντρο Πληροφόρησης το οποίο ήταν εκπληκτικό, πραγματικά εκπληκτικό και ως προς το στήσιμο του μουσείο αλλά και με τα ευρήματα που υπάρχουν! Το χωριό σας είναι πολύ γραφικό, πανέμορφο και φιλόξενο και έχει πρώτα από όλα ζεστούς ανθρώπους. Είναι πάντα χαρά μου να βρίσκομαι στα Ανώγεια..”

 Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης

” Η εκδήλωση που συν-διοργανώσαμε με το ΑΚΟΜΜ, για την ενημέρωση των φορέων και των παραγωγών για τον πρωτογενή τομέα, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, θεωρώ ότι ήταν επιτυχημένη και έθεσε τα ζητήματα για το τοπίο σήμερα στον Αγροτικό κόσμο, τα προβλήματα τους, αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται. Σαν δημοτική αρχή πιστεύουμε ότι πέρα από τις υποδομές και τις υπηρεσίες, ο μεγαλύτερος πυλώνας για την ανάπτυξη του δήμου μας είναι η κτηνοτροφία και η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα και αυτό διότι σε αυτόν τον τομέα απασχολείται η πλειοψηφία των κατοίκων του δήμου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι που έχουν και τη μεγαλύτερη δυναμική. Πιστεύω ότι και σαν χώρα η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις για να ξεφύγει από αυτή την οικονομική κρίση. Έτσι και εμείς ως δήμος έχουμε ως προτεραιότητα για την αναπτυξιακή μας πολιτική την δημιουργία υποδομών για ήπιες μορφές τουρισμού μέσα από το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη με τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, έχοντας πάντα σε αυτή την προσπάθεια την ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον, για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.” ολοκλήρωσε.

 

 

-->