Θερμοκρασία
Άνεμος
Βαρόμετρο cript>
Υγρασία /sc
Βροχόπτωση Μήνα
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Δημοτικά Νέα

Συνέντευξη στον Γιώργη Μπαγκέρη

Συναντηθήκαμε με τον Σωκράτη Κεφαλογιάννη λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση μέσω της Ανωγής, της υποψηφιότητας του για τον Δήμο Ανωγείων, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Βρεθήκαμε στον υπέροχο χώρο του καφενείου της “Ντελίνας” όπου μας υποδέχθηκε ο σπουδαίος μας καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς, μας κέρασε και μας άφησε μόνους να μιλήσουμε για το αγαπημένο θέμα όλων μας: Τα Ανώγεια! Ο Σωκράτης μας ανέλυσε όλες τις παραμέτρους που τον οδήγησαν να είναι εκ νέου υποψήφιος στα Ανώγεια, μας ανέπτυξε το σχέδιο και το πλάνο του για την τετραετία 2019-23, τονίζοντας ότι σήμερα έχει γίνει σοφότερος και πιο ώριμος από ποτέ για να υπηρετήσει τη μεγάλη Ανωγειανή κοινωνία. Παράλληλα μας μίλησε για τις εκλογές του 2014 και το γεγονός ότι δεν ζήτησε επανακαταμέτρηση παρότι έχασε με μόλις μια ψήφο διαφορά ενώ τέλος έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω της εφημερίδας μας στους Ανωγειανούς όπου γης.

Αναλυτικά η συνέντευξη Σωκράτη Κεφαλογιάννη στην ΑΝΩΓΗ:

 Ανακοίνωση υποψηφιότητας και η Υποδοχή της. Πως έλαβες την τελική σου απόφαση;

Καταρχήν να σε ευχαριστήσω για την ερώτηση γιατί μου δίνεις τη δυνατότητα να ξεδιπλώσω τις σκέψεις μου και να κάνω γνωστές στους συνδημότες μου τους λόγους γι’ αυτή μου την απόφαση.

Είναι μια απόφαση που πήρα μετά από ώριμη σκέψη που πηγάζει από την αγάπη μου και το ενδιαφέρον μου, ως Ανωγειανός, για το χωριό μου. Το πάθος και η αέναη διάθεση προσφοράς ως υπηρέτης, για τα κοινά του χωριού σε συνδυασμό με την προηγούμενη εμπειρία πιστεύω δημιουργούν ένα κράμα δυνατό για να υπηρετήσω το τόπο μας, φέρνοντας απτά αποτέλεσμα για την ανάπτυξη του. Δεν σας κρύβω ότι, μεγάλη συμβολή στην απόφασή μου αυτή, είχαν και οι κάτοικοι των Ανωγείων με τα μηνύματα που έπαιρνα και συνεχίζω να παίρνω τα οποία εκφράζουν την ανάγκη ο τόπος μας να ανοίξει τους ορίζοντες του για το μέλλον. Νιώθω ότι είμαι έτοιμος και πιο ώριμος από ποτέ, για να υπηρετήσω την μεγάλη Ανωγειανή κοινωνία. Η αγάπη του κόσμου στο πρόσωπο μου με γεμίζει ευθύνες για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους, να υπηρετήσω το όνειρο όλων των Ανωγειανών για να ανεβάσουμε τα Ανώγεια ακόμα ψηλότερα.

Τι καινούριο κομίζει ο Σωκράτης στα Ανώγεια. Το γενικότερο όραμα σου  για τον τόπο μας;

Σήμερα όλοι πιστεύουμε ότι ο Δήμος Ανωγείων πρέπει να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, διεκδίκησης και πρωτοπορίας. Οι εμπειρίες μου αλλά και το καταστάλαγμα των προηγούμενων χρόνων, κυρίως όμως, οι δυνατότητες του τόπου μας αποτελούν την καλύτερη προϋπόθεση για να αλλάξουμε την προοπτική των Ανωγείων και κυρίως για τους νέους μας. Πιστεύω στη δύναμη και θέληση του Ανωγειανού να παλέψουμε για το κοινό όραμα μας μέσα από την ενεργοποίηση τους, μέσα από ομάδες εργασίας. Αυτή ήταν βασική μου επιδίωξη πάντα, αυτή είναι και τώρα με μεγαλύτερη εμπειρία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Βασικές προτεραιότητες ανάπτυξης. Δρόμος-Ψηλορείτης-Τουρισμός-Κτηνοτροφία. Που αλλού θα κινηθείς για την ανάπτυξη των Ανωγείων;

Ανέφερες βασικούς άξονες, πυλώνες για την ανάπτυξη των Ανωγείων. Τα προηγούμενα χρόνια εργαστήκαμε συστηματικά προς αναπτυξιακές κατευθύνσεις και υποδομές. Ενδεικτικά αναφέρω,

-Τον τόπο του Βοσκού,

-το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης,

-το Κέντρο Πληροφόρησης του Φυσικού Πάρκου,

-την Μουσική Ακαδημία,

-το περίπτερο στην Νίδα, την αξιοποίηση του Ιδαίου Άντρου.

Παρεμβάσεις για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού των Ανωγείων.

Επίσης ολοκληρώσαμε βασικές υποδομές για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, όπως η αποχέτευση, το δίκτυο ύδρευσης,

-την υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ,

-την αποκατάσταση των χωματερών,

– τις διανοίξεις νέων δρόμων,

-τις αναπλάσεις κεντρικών αρτηριών και όλων των πλατειών από το Περαχώρι ως τα Σίσαρχα,

-διαπλατύνσεις δρόμων με σημαντικότερη παρέμβαση τον περιφερειακό δρόμο,

-την αγορά ακινήτων για την δημιουργία χώρων στάθμευσης,

-την ανακαίνιση κτηρίων όπως της Μαθητικής Εστίας, της πρώην Αγροτικής Τράπεζας,

-κάναμε παρεμβάσεις αναβάθμισης όλων των σχολικών μονάδων,

-κάναμε εκτεταμένες αναπλάσεις μέσα στο συνεκτικό τμήμα χωριού, στον Λαγγό και στο συνοικισμό στο Μετόχι,

-εγκαταστήσαμε εκ νέου 3 παιδικές χαρές,

-κατασκευάσαμε 5 ομβροδεξαμενές για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων και εκτελέσαμε εκτεταμένες παρεμβάσεις στους δρόμους του βουνού και στην γεωργική ζώνη

και πολλές άλλες υποδομές που υλοποιήσαμε με αυτές τις στοχεύσεις.

-Στηρίξαμε όλες τις κοινωνικές, αθλητικές και πολιτιστικές δομές των Ανωγείων,

-την ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας,

-εγκαταστήσαμε Τομέα ΕΚΑΒ στα Ανώγεια με την συμβολή σπουδαίων Ανωγειανών.

Η νέα Δημοτική αρχή παρέλαβε από εμάς μία σειρά από μελέτες ζωτικών έργων προς αξιοποίηση.

Είχαμε δρομολογήσει με τις σχετικές μελέτες και την ωρίμανση αυτών των έργων ενώ άλλοτε είχαμε εξασφαλίσει και την σχετική  χρηματοδότηση,

-για την ολοκλήρωση του Χιονοδρομικού,

-της Σχολής Υφαντικής Τέχνης στο παλιό Περαχωριανό Σχολειό όπου στον περιβάλλον χώρο θα κατασκευαζόταν το παλιό Ανωγειανό Σπίτι του π. Δήμαρχου Γ. Σμπώκου όπως είχαμε μελετήσει,

-το Αστεροσχολείο στο Σκίνακα,

-το Πολιτιστικό Πάρκο στο Μετόχι,

-την αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στην περιοχή Κούκος στην Καβαλαριά

και πολλές άλλες μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις που τα τελευταία χρόνια δυστυχώς δεν έγινε ένα βήμα προς τα εμπρός.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αναπτύξουμε σε όλους τους Ανωγειανούς το ρεαλιστικό μας πρόγραμμα και σχέδιο που με την εμπιστοσύνη που θα μας δείξει στις εκλογές θα υλοποιήσουμε.

Ένα βασικό θέμα που αφορά όλους μας είναι ο δρόμος και θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά. Εγώ θα το δεχτώ ακόμα και αν το τελευταίο τμήμα , Κυλιστός-Ανώγεια εξαγγελθεί την παραμονή των εκλογών. Το έχει ανάγκη το χωριό, είναι πολύ σημαντικό αυτό το έργο για την ανάπτυξη του χωριού.

Αν ανατρέξεις σε δημοσίευμα της Ανωγής, ακριβώς πριν δυο χρόνια, το 2017, θα διαβάσουμε ξανά ότι «ναι θα ενταχθεί το έργο και εντός του 2017 θα ξεκινήσουν οι εργασίες». Δεν τα έλεγα εγώ αυτά Γιώργο. Ωστόσο και την παραμονή των εκλογών εγώ θα δεχτώ την υπογραφή του Υπουργού για το τελευταίο αυτό τμήμα. Είναι πολύ σημαντικό έργο για τα Ανώγεια, δεν είναι όμως το μόνο που μπορεί να δώσει την προοπτική στο χωριό μας. Διότι όπως ξέρουμε ένας δρόμος έχει δυο κατευθύνσεις. Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε την κατεύθυνση της αύξησης του δημογραφικού στα Ανώγεια.

Να αλλάξει η δυναμική των Ανωγείων. Άρα οι πολιτικές μας πρέπει να αφορούν τις δομές, τις υποδομές και τις υπηρεσίες του Δήμου προς τον Δημότη. Είναι βασική στόχευση μας ο τρόπος συν-λειτουργίας  των δημοτών με τον δήμο. Δεν είναι ξεκομμένα, είναι ένα και το αυτό.

Η διαβούλευση και οι δράσεις ελάφρυνσης των δημοτών είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας.

Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής καινοτομίας είναι στους άμεσους σχεδιασμούς.

Η παραγωγή νέου πλούτου από την αξιοποίηση του πολιτιστικού, γεωφυσικού και παραγωγικού δυναμικού της περιοχής θα αποτελέσει τον πυλώνα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για τους νέους μας.

Μίλησες για ελάφρυνση των δημοτών, εμμέσως αναφέρεσαι στην απόφαση του δήμου να μπει σε λογαριασμούς δημοτών για να εισπράξει κάποια έσοδα;

Γιώργο, γνωρίζουμε όλοι ότι στις εκλογές του 2014 όλη η προεκλογική περίοδος και όλη η επίθεση που είχαμε δεχτεί είχε βασιστεί στο θέμα αυτό. Αμέσως μετά η νέα Δημοτική αρχή έπραξε αυτό που η νομοθεσία ορίζει και όχι κάτι διαφορετικό. Γνωρίζετε ότι οι αρχές που πρεσβεύω, οι οποίες είναι σύμφυτες του χαρακτήρα μου, δεν μου επέτρεψαν να μετέλθω ίδιες πρακτικές. Εγώ ποτέ δεν χλεύασα, ποτέ δεν κατηγόρησα, αν και θα μπορούσα.

Δεν το έκανα συνειδητά, διότι σαφώς θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι υποχρεώσεις αφορούν τόσο το Δήμο προς τον Δημότη, αλλά και του Δημότη προς τον Δήμο. Ωστόσο αυτό το οποίο λέω έχει να κάνει με το ότι το κόστος διαβίωσης του Ανωγειανού στα Ανώγεια είναι πολύ υψηλότερο από ότι για κάποιον που ζει σε μια μεγάλη πόλη.

Αυτό το κόστος τα χρόνια της βαθιάς κρίσης το είχαμε μειώσει ως Δημοτική Αρχή και οφείλουμε να μειωθεί περεταίρω.

Με κάποιο τρόπο όμως ο Δήμος πρέπει να έχει έσοδα. Πως θα εξασφαλίσεις έσοδα χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις των δημοτών;

Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Το ένα έχει να κάνει με την επιβάρυνση των δημοτών με τα δημοτικά τέλη και όλα τα παρεμφερή, όπου εκεί θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και αφετέρου είναι ότι στις υποχρεώσεις πρέπει να είμαστε συνεπείς. Συνεπείς, σαφώς με τις ιδιαιτερότητες του καθενός. Έχω ζητήσει επανειλημμένα να καταγράφουν ποιοι Ανωγειανοί με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια αδυνατούν να πληρώσουν. Είναι γνωστό σε όλους μας, είμαστε μια μικρή κοινωνία, ξέρουμε τι γίνεται. Αυτοί οι άνθρωποι γιατί να χρεώνονται ακόμα και σήμερα; Μια οφειλή την οποία μετά δεν μπορούν να διαγράψουν.Εμείς προτάσσουμε ότι όλα τα έργα και δράσεις να έχουν κοινωνικό πρόσημο και να ελαφρύνουν το οικονομικό βάρος των δημοτών.

Μίλησες για απαγκίστρωση από κομματικές αγκυλώσεις. Πόσο εφικτό είναι σε μια κοινωνία όπως των Ανωγείων;

Το έχω μετουσιώσει στο ψηφοδέλτιο μου, αλλά κυρίως Γιώργο το έκανα πράξη τα χρόνια που ήμουν δήμαρχος και το υπηρέτησα πιστά και τα τελευταία πέντε χρόνια από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι αποφάσεις μου είχαν ως γνώμονα μονάχα το χωριό. Και η στάση μου στα Συμβούλια είχαν ως γνώμονα μονάχα το συμφέρον του χωριού. Θεωρώ ότι είμαστε μια μεγάλη κοινωνία, η οποία όμως πρέπει να πορεύεται ενωμένα και για αυτό και το 2014 κατέθεσα την πρόταση για το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Και ακόμα επειδή τότε είχα το πρώτο λόγο, ανέφερα για ενιαίο ψηφοδέλτιο και ας μην ήμουν εγώ ο επικεφαλής.

Είναι εφικτό σήμερα το ενιαίο ψηφοδέλτιο;

Κάθε φορά τον πρώτο λόγο τον έχει η εκάστοτε Δημοτική αρχή. Είναι ένας από τους στόχους μου στην επόμενη δημοτική περίοδο.

Εσένα πόσο σε απασχολεί ποια Κυβέρνηση θα εκλεγεί στις επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές εντός του 2019, σε περίπτωση που είσαι και εσύ δήμαρχος Ανωγείων;

Σε μια προ εξαμήνου συνέντευξη μου σε ραδιόφωνο στο Ρέθυμνο, με ρώτησαν πως μου φαίνεται η δημοτική αρχή. Και επειδή επέμεναν στην ερώτηση αν και τους είπα ότι θα απαντηθεί όταν έρθει ο καιρός, τους είπα ότι αν συνέχιζα το 2014 θα είχα κάνει ακόμα μεγαλύτερο έργο από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Με κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Σημασία για μένα έχει τι όραμα έχεις, πόσο το παλεύεις και με πιο τρόπο το διεκδικείς ανεξάρτητα με το ποια Κυβέρνηση ηγείται της Ελλάδας. Είχα την τύχη να υπηρετήσω τον Δήμο με Κυβέρνηση Ν.Δ, με Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ , με συγκυβέρνηση, σε δύσκολα χρόνια και οι διεκδικήσεις και η αποτελεσματικότητα μας, ήταν πάντα σε κορυφαίο επίπεδο. Δεν μας ένοιαζε ποιος είναι ο Πρωθυπουργός όταν διεκδικούσαμε για τον Δήμο Ανωγείων και για την Αυτοδιοίκηση.

Ποτέ μου δεν κόντυνα το ψήφισμα του δήμου Ανωγείων γιατί μπορεί να είχα συμπάθεια προς ένα κόμμα ή έναν Πρωθυπουργό. Πάντα ήμασταν  καίριοι στα ψηφίσματα μας και στις διεκδικήσεις μας. Κάτι το οποίο έλειψε τα τελευταία πέντε χρόνια. Συμμετέχω στην επιτροπή πολιτισμού και αθλητισμού της ΚΕΔΕ αυτή την περίοδο και ενώ δεν είμαι καν μέλος της Γενικής Συνέλευσης. Κράτησα επαφή με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, παρακολούθησα αρκετές συνεδριάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης. Συνομιλούσα συνεχώς με Δημάρχους. η σημαία των διεκδικήσεων Γιώργο, δεν πρέπει να έχει χρώμα. Υπηρετούμε ένα πολύ σημαντικό βαθμό, την Αυτοδιοίκηση όπου ζούμε με τους πολίτες που μας έχουν εκλέξει. Σε αυτούς μόνο δίνουμε αναφορά.

Εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο ακούγαμε φήμες για το πρόσωπο σου, που άλλοτε σε έβρισκαν υποψήφιο Βουλευτή, δήμαρχο σε άλλη πόλη της Κρήτης, υποψήφιο στην Περιφέρεια Κρήτης. Τι από όλα αυτά είχε βάση τελικά και πότε ξεκαθάρισες την απόφαση στο μυαλό σου να είσαι υποψήφιος ξανά στα Ανώγεια;

Η αλήθεια είναι ότι το προηγούμενο διάστημα, αν και υπήρχαν πολλές αναφορές γύρω από αυτά τα θέματα τα οποία ανέφερες, δεν τοποθετήθηκα ποτέ. Όλα είχαν τη βάση τους, αλλά για μένα άλλη ήταν η ουσία. Η ουσία  είναι ότι αυτό το οποίο κάναμε για οκτώ χρόνια εδώ στα Ανώγεια, τελικά ήταν πολύ σημαντικό και νοιώθω ακόμα και σήμερα ότι είναι ανολοκλήρωτο.

Το να προτείνουν αν θέλεις τον Σωκράτη, τον πρώην Δήμαρχο Ανωγείων να ηγηθεί ψηφοδελτίου σε μεγάλους Δήμους ή για την Περιφέρεια Κρήτης ήταν τιμητικό για τ’ Ανώγεια πρώτα απ’ όλα και για μένα τον ίδιο.

Γιατί μέσα από αυτές τις προτάσεις αναγνωρίστηκε το μεγάλο έργο που κάναμε και τις αλλαγές που φέραμε στα Ανώγεια και γενικά στην Αυτοδιοίκηση μαζί με την προηγούμενη δημοτική ομάδα με την οποία δουλέψαμε με μόχθο.

Επιθυμία μου και μέλημά μου είναι, να δω τον τόπο μου και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους του, να προοδεύουν και κυρίως να μπορέσουμε να χτίσουμε και να δημιουργήσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον .

Προφανώς για να είσαι υποψήφιος δήμαρχος θεωρείς ότι τα Ανώγεια χρειάζονται αλλαγή στη δημοτική αρχή. Μίλησε μας για την πενταετία Καλλέργη στο δήμο. Θα έβαζες θετικό ή αρνητικό πρόσημο; Ποιες ευκαιρίες χάθηκαν ή αντίστοιχα ποιες κέρδισε το χωριό μας;

Τεσσεράμισι χρόνια τώρα οι αρχές μας, μας επέβαλλαν να επιλέξουμε δημιουργική αντιπολίτευση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από την πρώτη μέρα βοηθήσαμε τον νέο Δήμαρχο με τις εμπειρίες, τις γνώσεις μας και το δίκτυο επαφών του Δήμου. Λειτουργήσαμε συνθετικά σε πολλά θέματα με προτάσεις και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις. Αυτό μας επιτάσσει το συμφέρον του Δήμου, το καλό των συγχωριανών μας και η ιστορική εμπειρία.

Οι προσδοκίες μεγάλες, μιας και το έργο που παραδώσαμε την περίοδο 2007-2014, είχε όλες τις προοπτικές, για να μπορέσει να οδηγήσει τον Δήμο μας στην νέα εποχή.

Δυστυχώς η νέα Δημοτική αρχή ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί μία εσωστρεφή πολιτική, αναδιπλώθηκε πλήρως από τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Χωρίς πρόσημο… Γιώργο. Αρνητικό πρόσημο δεν έχω να βάλω. Αρνητικό πρόσημο δεν υπάρχει στον Ανωγειανό άρχοντα. Δεν είχε κακία ο Δήμαρχος Ανωγείων. Θεωρώ όμως ότι δεν προσέθεσε τίποτα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου παράλληλα υπήρχε ας το πούμε μια φίλα προσκείμενη Κυβέρνηση. Βλέποντας και τι συμβαίνει με άλλους Δήμους θεωρώ ότι δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες. Πάντα το επεσήμανα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο δρόμος έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει Γιώργο, και το τελευταίο τμήμα του. Και επί θητείας Νίκου Ξυλούρη και στα οκτώ χρόνια που είχαμε τη τιμή να είμαστε στο τιμόνι του Δήμου Ανωγείων, η Περιφέρεια κατόπιν πιέσεων μας έκανε δυο δημοπρατήσεις, δυο τμημάτων. Πότε; Όταν ήμασταν στον πυρήνα της οικονομικής κρίσης. Κατασκευάστηκε το τμήμα για να ανέβουμε στο Στρούμπουλα και έγινε η δημοπράτηση και υπογράφτηκε η σύμβαση Στρούμπουλα-Αστυράκι. Οι Ανωγειανοί έδωσαν πριν τρία χρόνια δωρεάν τα χωράφια τους, σε μια κίνηση μεγάλη αξίας η οποία έπρεπε να ανταμειφτεί με την ένταξη του δρόμου σε Ευρωπαικό Πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ όπως του είχαμε πει. Θεωρώ ότι σε ένα ασφαλές πολιτικό περιβάλλον τα Ανώγεια δεν μπόρεσαν να καρπωθούν τα μέγιστα.

Προσπαθώντας να φέρω στη μνήμη μου λίγο και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Μανόλη Καλλέργη, να αφαιρέσω αυτές που είχαν οικονομικό κόστος, εξάλλου είχαμε παραδώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενταγμένων έργων για υλοποίηση, που ορισμένα από αυτά δεν κατάφερε  τελικά η σημερινή Δημοτική αρχή να τα υλοποιήσει.

Υπήρχαν πράγματα τα οποία δεν είχαν οικονομικό κόστος, όπως η διαβούλευση με τον κόσμο, η συμμετοχή του κόσμου στα πράγματα του δήμου, ο ετήσιος απολογισμός….

Θυμάμαι ότι είχα στείλει μια επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο και επί τρεις μήνες δεν είχε απαντηθεί από κανένα. Η επιστολή αφορούσε την ενημέρωση που ζητούσα για τα έργα που είχαμε αφήσει στο Δήμο Ανωγείων και την πορεία αυτών των έργων. Την έστειλα και στην «Ανωγή» αργότερα αυτή την επιστολή. Μόλις η Ανωγή το δημοσιοποίησε, πρώτα υπήρξε απάντηση από τον Δήμαρχο στην Ανωγή και μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν δεις εκείνη την απάντηση, ανέφερε ότι αυτή η επιστολή είναι μια αφορμή να γίνει ένας απολογισμός. Δεν έγινε ποτέ! Και δεν σημαίνει αυτό ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην καθαρότητα της Δημοτικής αρχής. Αλίμονο! Αλλά αν δεν κάνεις διαβούλευση και απολογισμό, κρατάς ένα Δήμο κλειστό στους τοίχους του Δημαρχείου. Τα τελευταία χρόνια δεν είδαμε καμιά παρέμβαση για τον Συνεταιρισμό, για την Μαθητική Εστία, καμιά εξέλιξη στο θέμα του Σχεδίου Πόλης και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου,  και κυρίως καμιά ουσιαστική παρέμβαση που να αφορά το μέλλον των Νέων ανθρώπων.

Ας πάμε πιο προσωπικά, θα ήθελα την άποψη σου για τους δυο “αντιπάλους” σου για τον Δήμο. Τον Εμμανουήλ Καλλέργη και τον Στέλιο Σταυρακάκη. Η προσωπική σου άποψη για τους δυο άντρες και ποια περιθώρια υπάρχουν συνεργασίας μετά τις εκλογές εφόσον εσύ εκλεγείς δήμαρχος;

Θα απαντήσω ανάποδα. Τα πέντε τελευταία χρόνια, όποτε μου ζητήθηκε η παρουσία μου για οτιδήποτε αφορούσε το Δήμο, ήμουν παρών! Ποτέ δεν αρνήθηκα να συμμετάσχω σε συζήτηση για την πρόοδο και ανάπτυξη των Ανωγείων και πάντα το έκανα με θετικό πρόσημο. Ποτέ δεν σκέφτηκα υστερόβουλα, μην πω ή μην κάνω κάτι ωφέλιμο για τον Δήμο για να δικαιώνομαι εκ των υστέρων. Χαρακτηριστικά θυμάμαι σε μια υποβολή ενός προγράμματος για «αγροτική οδοποιία», στο οποίο η πρόσκληση έλεγε ότι θα έπρεπε να είναι κατ’ελάχιστον 300.000 ευρώ ο προϋπολογισμός και η μελέτη είχε εκπονηθεί για 287.000 ευρώ. Θα μπορούσα να μην το πω, ώστε να πάει να κατατεθεί και να μην εγκριθεί, αλλά εμείς το επεσήμανα και είπαμε τρέξτε να το διορθώσετε για να μην χαθεί και εκείνο το πρόγραμμα.

Σαν άνθρωποι, όπως με ρώτησες σέβομαι απόλυτα και τον Μανόλη Καλλέργη και τον Στέλιο Σταυρακάκη. Είναι και οι δυο άνθρωποι έντιμοι και αξιοπρεπείς όπως και όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι των Ανωγείων.

 

Υπάρχει κάποια προϋπόθεση την οποία δεν πληρούν;

Ναι, η απουσία οράματος, σχεδίου και ο τρόπος υλοποίησης του. Η απλή διαχείριση δεν αρκεί. Στην Αυτοδιοίκηση, Γιώργο, όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα και όχι από τα λόγια.

Να μιλήσουμε και για το δικό σου ψηφοδέλτιο που είσαι σχεδόν έτοιμος να ανακοινώσεις. Θα έχεις τους ανθρώπους που χρειάζεσαι για την τετραετία 2019-23 και τις προκλήσεις του μέλλοντος για την δημοτική αρχή;

Γιώργο γίναμε σοφότεροι. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την στελέχωση του ψηφοδελτίου μου. Βέβαια ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος το ίδιο θα πει για το ψηφοδέλτιο του. Όμως, υπάρχει μια ανανέωση και υπάρχει μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων όσο και έμπειρων.

Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μου, να ενώσουμε τις πνευματικές και φυσικές μας δυνάμεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες, τις ιδέες και τις προτάσεις μας σε μία μεγάλη ενωτική δύναμη που θα πολλαπλασιάζει την αποτελεσματικότητα και θα δίνει μεγαλύτερο κύρος στη Νέα Δημοτική αρχή.

Σκοπός μας να συνθέσουμε μια ομάδα δυναμική, ένα σύνολο αποτελεσματικό και λειτουργικό, που θα εργάζεται μαζί με τους δημότες, προγραμματισμένα και συντονισμένα για την επίτευξη των κοινών στόχων. Μόνη τους φιλοδοξία το καλό των πολιτών της κοινωνίας μας.   Πάθος τους, να προσφέρουν στον τόπο τους.

Ωστόσο όπως σου είπα και πριν, το μοντέλο λειτουργίας του Δήμου θα διαφοροποιηθεί. Κοιτάζω να επενδύσω στο κομμάτι της συμμετοχικής δημοκρατίας. Θα επενδύσω στην συμμετοχή όλων Ανωγειανών, κυρίως της νεολαίας, όσο και του μεγάλου και πλούσιου προσωπικού, που διαθέτει το χωριό μας, έξω από τα Ανώγεια. Θα αναλάβω πρωτοβουλίες και δράσεις όλα αυτά τα άτομα να δουν “ζεστά” το χωριό τους. Να συμμετέχουν. Κι αυτό θα το υπηρετήσω απόλυτα. Θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος που θα έχει το χωριό αν το πετύχουμε αυτό και είμαι βέβαιος ότι με τον αγώνα που θα κάνουμε θα το πετύχουμε.

Η συμμετοχή και η στήριξη ευρύτερων δυνάμεων θα εμπλουτίσει τον προγραμματικό μας λόγο και θα επιβεβαιώσει ότι για να πάμε μπροστά χρειάζεται όραμα σχέδιο σύνθεση και υπερβάσεις ξεπερασμένων αντιλήψεων

Αν και είσαι μόλις 43 ετών έχεις ήδη 13 χρόνια Αυτοδιοικητικής πείρας. Τι έχει αλλάξει στις δομές τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 2006 που ξεκίνησες; Έχουν ελευθερία κινήσεων οι δήμαρχοι ή εξαρτώνται από τις διαθέσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης;

Η κατάσταση είναι θλιβερή, σε αυτό το κομμάτι. Διότι η εκάστοτε Κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τους ΟΤΑ πλήρως εξαρτημένους από την κεντρική διοίκηση. Οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες, τις οποίες έχουν επωμιστεί οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια, είναι πολύ μεγάλες χωρίς να υπάρχουν και οι αντίστοιχοι πόροι. Αλλά στην Δημοκρατία δεν είναι μόνο θέμα πόρων και αρμοδιοτήτων. Είναι θέμα πραγματικά ελεύθερης έκφρασης και κίνησης της κάθε τοπικής κοινωνίας. Συνεχώς οδηγούμαστε σε μια συρρίκνωση, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια, όπου οι τύχες ακόμα και των τοπικών  κοινωνιών καθορίζονται από την γενικότερη κατεύθυνση η οποία δίνεται. Θεωρώ ότι και η τελευταία μεταρρύθμιση, ο “Κλεισθένης” δεν πρόσφερε τίποτα, δεν έκανε τομές στην Αυτοδιοίκηση. Πήγε στην περπατημένη. Ακόμα και η μεγάλη θεσμική αλλαγή την οποία ανέφερα συνεχώς από το 2010, αυτή της απλής αναλογικής και αυτό ακόμα έγινε “κουτσό”. Δεν έγινε για να υπηρετήσει τη συλλογικότητα των αποφάσεων και την Αυτοδιοίκηση, έγινε με σκοπό να υπηρετήσει άλλα πράγματα. Χρειάζεται η απλή αναλογική, δεν το συζητάω, αλλά χρειάζεται ένα άλλο σύστημα διακυβέρνησης των δήμων.

Για να καταλάβεις το παράδοξο. Λέει ο “Κλεισθένης” ότι αν για οποιοδήποτε λόγο προκύψει παραίτηση Δημάρχου, τότε Δήμαρχος μπορεί να εκλεγεί ο υποψήφιος της δεύτερης παράταξης! Ας πάμε στα αποτελέσματα του 2014. Αν για οποιοδήποτε λόγο ο Μανόλης Καλλέργης έλεγε παραιτούμε δεν θα γινόταν το φυσιολογικό να γίνει δήμαρχος αυτός που θα αποφάσιζε η δημοτική παράταξη του Καλλέργη, αλλά κάτω από περίεργες συνδιαλλαγές μου δίνει τη δυνατότητα να είμαι εγώ δήμαρχος. Κάτι δηλαδή που έρχεται σε αντίθεση με τη δημοκρατική απόφαση των πολιτών. Εντελώς παράδοξο, το οποίο δεν διορθώθηκε και όχι μόνο αυτό. Πολλά! Για αυτό λέω ότι δεν εξυπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε αυτός ο “Κλεισθένης”

 

Να γυρίσουμε στις εκλογές του 2014. Τι πιστεύεις ότι έφταιξε για την ήττα μετά από οκτώ χρόνια δημαρχίας; Πες μας για την απόφαση σου να μην γίνει επανακαταμέτρηση με διαφορά μόλις μιας ψήφου. Το μετάνιωσες ποτέ:΄

Ίσως ο κόσμος επιζητούσε μια αλλαγή σε όλα τα επίπεδα. Διερωτώμαι αν αυτή η αλλαγή ήρθε. Αν ανατρέξουμε και δούμε το περιβάλλον του 2014 ήταν περίεργο σε όλη την Ελλάδα. Σίγουρα όμως για την ήττα φταίω εγώ! Αλλά πιστεύω παράλληλα ότι ο λαός είναι σοφός.

Έδωσε αυτό το αποτέλεσμα, ώστε να αναδείξει αυτό που πολλές φορές το λέμε αλλά λίγες το υπηρετούμε, ένα διαφορετικό, ιδιότυπο, πολιτικό πολιτισμό, ο οποίος έχει και αυτός έδρα του στα Ανώγεια!

Και είναι τιμή μου, που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία, να είμαι εγώ και η Δημοτική μου ομάδα αυτοί που θα ταυτίσουμε το όνομα μας με αυτή την περίπτωση που συνέβη. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω την κάθε μια υποψήφια και τον καθένα υποψήφιο σύμβουλο μου για την κίνηση μας αυτή. Ήταν συλλογική απόφαση Γιώργο. Εύχομαι να υπάρξουν αντίστοιχοι μιμητές στο μέλλον, θεωρώ ότι και αυτό ανέδειξε μια ιδιαίτερη πτυχή των Ανωγείων.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Τα ονόματα των υποψηφίων του συνδυασμού του “Δημοτική Προοδευτική Κίνηση-Ανώγεια μπροστά” ανακοινώνει ο νυν δήμαρχος Ανωγείων και υποψήφιος στις εκλογές, της 26ης Μαϊου, Εμμανουήλ Καλλέργης.

“Διεκδικούμε για τα Ανώγεια, γιατί είναι χρέος μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας τη σκυτάλη ενός καλύτερου τόπου από αυτόν που βρήκαμε…” σημειώνει  χαρακτηριστικά ο κ. Καλλέργης ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στον Δήμο Ανωγείων για την τετραετία 2019-23.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της “Δημοτικής Προοδευτικής Κίνησης-Ανώγεια μπροστά” έχει ως εξής:

“Αγαπητές Συνδημότισσες,

Αγαπητοι Συνδημότες,

 Η πενταετία στην οποία βρισκόμαστε ως Δημοτική Προοδευτική Κίνηση- Ανώγεια Μπροστά στην διοίκηση του Δήμου Ανωγείων, ολοκληρώνεται και αφήνει πίσω της την παρακαταθήκη σκληρής δουλειάς, σημαντικών αποφάσεων και αναπτυξιακών κατακτήσεων.

Αναλάβαμε σε μια περίοδο κατά την οποία οι Δήμοι είχαν ήδη επιβαρυνθεί από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τους μνημονιακούς νόμους που είχαν υπογράψει οι διαδοχικές κυβερνήσεις. Παρά τις συνεχιζόμενες δυσκολίες και το στενό οικονομικό πλαίσιο που εξακολουθεί να υπάρχει, διεκδικήσαμε και διεκδικούμε αύξηση και ορθότερη κατανομή πόρων καθώς και περισσότερη ανεξαρτησία και αυτοτέλεια για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αγωνιστήκαμε  για να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα του τόπου και τις προκλήσεις που προέκυψαν, με κοινωνική ευαισθησία, συλλογική ευθύνη και αποτελεσματικότητα.

Αναπτύξαμε συνεργασίες και δίκτυα στην περιοχή μας και σε όλη την Ελλάδα, ώστε να συγκροτήσουμε ένα Δήμο ακόμα περισσότερο ανοιχτό, φιλικό και εξωστρεφή ο οποίος με  γνώμονα την ωφέλεια του Δημότη συνεχίζει να πρωτοπορεί αξιοποιώντας τον ανθρώπινο, τον φυσικό και πολιτισμικό του πλούτο. Αυτό το τρίπτυχο αποτελεί για μας σήμερα το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της κοινωνίας μας στη νέα εποχή που μας προλαμβάνει με ραγδαίους ρυθμούς.

Υλοποιήσαμε σε αρχικό στάδιο όλα τα έργα που είχαν δρομολογηθεί, εκμεταλλευτήκαμε όλες τις διαθέσιμες  πηγές και πόρους προγραμμάτων, εντάσσοντας τον Δήμο σε ένα πλήρες αναπτυξιακό πλαίσιο άντλησης πόρων, κατασκευής νέων έργων και εκσυγχρονισμού των δομών του. Δημιουργήσαμε βάσεις για την ανάπτυξη και την λειτουργία  υποδομών του Δήμου, με στόχο και όραμα τον εκσυγχρονισμό, την καινοτομία και τη διαφοροποίηση. Η ανάπτυξη για μας καθορίζεται από το ανθρώπινο συμφέρον το οποίο πρέπει να κυριαρχεί στα τεχνικά έργα οριοθετώντας τη βιωσιμότητα, τη χρησιμότητα και τη λειτουργία τους.

Θωρακίσαμε την κοινωνική συνοχή σε όλες τις λειτουργίες μας με γενικούς κανόνες, χωρίς εξαιρέσεις, για το καλό όλων μας. Με λογισμό και όραμα, ισχυρή θέληση, υγιές πείσμα  και ικανότητες, έφτασε η ώρα να πραγματοποιήσουμε αλλαγές μεγάλης κλίμακας στην ίδια τη δομή της καθημερινότητας μας.

Στηρίζουμε ένα συμμετοχικό μοντέλο διοίκησης που αποτελεί μέρος ενός μόνιμου και διαχρονικού αγώνα στο οποίο παρά τις παραλείψεις που έγιναν, δεν πάψαμε στιγμή να προσβλέπουμε,  να πιστεύουμε και να χτίζουμε.

Δώσαμε χώρο και υποστήριξη  σε πρωτοβουλίες κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων  από νέους και συλλογικότητες, να εκφραστούν και να δώσουν νέα πνοή, νέα στοιχεία, νέα ερεθίσματα, προβληματισμούς αλλά και αμφισβήτηση για την εξέλιξη όλων μας.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε την πολυφωνία και τη διαφορετικότητα γιατί ξέρουμε ότι αυτόν τον τόπο τον πάει μπροστά η κάθε φωνή που σέβεται τον άνθρωπο, με τον τόπο μας να είναι το διαχρονικό καταφύγιο ιδεών και ελεύθερης βούλησης.

Επενδύσαμε σε συνέδρια, στην παιδεία, στην επιστήμη, στην έρευνα και με κύριο μοχλό τον πολιτισμό επιχειρήσαμε να συμβάλουμε στην καθιέρωση μιας αναβαθμισμένης καθημερινότητας  για την κοινωνία μας στις προκλήσεις του καιρού μας.

Στοχοπροσήλωση μας είναι να αναβαθμίσουμε το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό μοντέλο του τόπου μας μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις που επιδιώκουν να εμπλέκουν το ανθρώπινο δυναμικό των Ανωγείων.

Συνεχίζοντας την πορεία μας και έχοντας βάση τον πυρήνα της ομάδας που διαχειριστήκαμε αυτά τα πέντε χρόνια με επιτυχίες τα κοινά του δήμου μας και νιώθοντας την ευθύνη που έχουμε απέναντι σας, συνεχίζουμε  εμπλουτίζοντας το ψηφοδέλτιο μας με νέους ανθρώπους, με τους ίδιους στόχους και οράματα, για ένα καλύτερο και πιο δημιουργικό αποτέλεσμα στο μέλλον.

 Οι Υποψήφιοι της Δημοτικής μας παράταξης μέχρι τώρα είναι οι:

     

 1. Αεράκης Ελευθέριος του Γεωργίου-Ελεύθερος Επαγγελματίας
 2. Βρέντζος Ιωάννης του Νικολάου-Ελεύθερος Επαγγελματίας
 3. Δραμουντάνη Μαρία του Αντωνίου-Ιδιωτική Υπάλληλος
 4. Καλομοίρης Ιωάννης του Νικολάου (Γκρανιός)-Κτηνοτρόφος
 1. Καψάλη – Ξυλούρη Κλειώτου Εμμανουήλ-Φοιτήτρια ΤΕΙ Λογιστικής
 2. Κονιός Δημήτρης του Χαραλάμπους-Γεωπόνος, Δ/ντής Α.Σ. Μυλοποτάμου
 1. Μανουράς Βασίλης του Γεωργίου-Κτηνοτρόφος, Επιχειρηματίας
 2. Μπαγκέρη-Σταυρακάκη Μαίρη του Βασιλείου.-Μαθηματικός-Δ/ντρια  Λυκείου
 3. Νταγιαντά-Κακαζιάνη Νεράτζω (Τζούλια) του Παναγιώτου-Απόφοιτος Λογιστικής
 1. Ξυλούρης Γιώργος (Καψής) του Πολυδώρου-Κτηνοτρόφος
 2. Πασπαράκης Δημήτρης του Νικολάου-Επιχειρηματίας
 3. Πλουσή – Κονιού Ιφιγένεια του Στεφάνου-Οικειακά
 4. Σαμόλη – Ρούλιου Πόπη του Ιωάννου-Αγρότισσα
 5. Σαλούστρος Γεώργιος του Νεοκλή-Χημικός Μηχανικός
 6. Σκουλάς Γιαγκος του Γεωργίου-Λογιστής Τ.Ε.
 7. Σμπώκος Βασίλης του Μιχαήλ-Κτηνοτρόφος
 8. Σταματούλη – Κουτάντου Γαρυφαλλιά του Γεωργίου-Ιδιωτική Υπάλληλος
 9. Σουλτάτος Ζαχαρίαςτου Κων/νου-Συνεταιριστικός Υπάλληλος
 10. Σπαχής Γιώργης του Ιωάννου-Επιχειρηματίας
 11. Σπιθούρη-Καλλέργη Θεονύμφητου Εμμανουήλ-Συνεταιριστικός Υπάλληλος
 12. Χαιρέτης Κώστας του Αναστασίου-Συνταξιούχος Κτηνοτρόφος

 Επιμένουμε στα Ανώγεια για την αξία να ζεις και να πρωτοπορείς στον τόπο σου με ανιδιοτέλεια και αίσθηση καθήκοντος. Διεκδικούμε για τα Ανώγεια, γιατί είναι χρέος μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας τη σκυτάλη ενός καλύτερου τόπου από αυτόν που βρήκαμε.

Συνεχίζουμε και απευθυνόμαστε σε σας, γιατί  θέλουμε τον τόπο μας τον συλλογικό πρωταγωνιστή,  που γεφυρώνει,  σμίγει και να ανοίγει τους ορίζοντες του.

 Για να πάμε τα Ανώγεια ακόμα πιο Μπροστά!

Με εκτίμηση, για την Δημοτική Προοδευτική Κίνηση – Ανώγεια Μπροστά,

ο Δήμαρχος

Μανόλης Καλλέργης.”

 

Ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες:Μανόλης Σαμόλης, Αγγέλα Σκουλά

 

Θερμότατης υποδοχής στα Ανώγεια, με μαντινάδες και ανωγειανά δώρα, έτυχε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, που εγκαινίασε σήμερα Σάββατο 13 Απριλίου, ένα έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη, του πυροσβεστικού κλιμακίου που ξεκινάει τη λειτουργία του στο χωριό μας, επανδρωμένου με 11 πυροσβέστες υπό τις οδηγίες του ανθυποπυραγού Λάζαρου Λαζαρίδη.

Σε έναν υπέροχο χώρο στο φυλάκιο στο Μετόχι, στεγάστηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Ολγας Γεροβασίλη με το Δήμο Ανωγείων και  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το πυροσβεστικό κλιμάκιο. Ο χώρος είναι συνολικής έκτασης 974 τετραγωνικών μέτρων με δυο κτίρια, ένα των 94 τ.μ και ένα των 30 τ.μ

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε η Υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, μαζί με τον Δήμαρχο Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργη και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο. Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιος.

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος έστειλε χαιρετισμό στην εκδήλωση. Μεταξύ άλλων στα Ανώγεια βρέθηκαν σήμερα οι αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης, ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης Κώστας Λαγουδάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, το μέλος της επιτροπής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ στο Ρέθυμνο Μανόλης Αυγενάκης, ο Αντιστράτηγος της Αστυνομίας Ανδρέας Δασκαλάκης, ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Γεώργιος Σμπώκος, ο υποψήφιος δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης και άλλοι.

ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Η Όλγα Γεροβασίλη έφτασε μισή ώρα πριν το καθορισμένο ραντεβού στα Ανώγεια καθώς επιθυμούσε να κάνει και μια μικρή βόλτα στο χωριό πριν την τελετή των εγκαινίων. Προσγειώθηκε με ελικόπτερο στην “Ντελίνα” στις 10.20 π.μ και έφτασε με τη συνοδεία της στο Δημαρχείο όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, οι εργαζόμενοι αλλά και απλοί πολίτες που ήθελαν να την χαιρετήσουν από κοντά. Στη συνέχεια κάθισε στην καρέκλα του δημάρχου Ανωγείων και  της προσφέρθηκαν τα καθιερωμένα δώρα, με εκδόσεις του δήμου, μουσικά cd, αλλά και ένα σετ για ρακί από φυσητό γυαλί του Μάριου Χαλκιαδάκη. Ο δήμαρχος Ανωγείων της πέρασε στο λαιμό ένα λευκό μαντιλέ και την υποδέχθηκε με θερμά λόγια ευχαριστώντας την για την άμεση ανταπόκριση της σε ένα δίκαιο αίτημα της περιοχής.

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: «ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ»

Η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε χαρακτηριστικά από το δημαρχείο Ανωγείων: « Είναι μεγάλη μου η χαρά που έχουμε την επίσημη έναρξη ενός δίκαιου αιτήματος σας. Αλλά κυρίως χαίρομαι γιατί είμαι εδώ γιατί ήταν μεγάλη η επιθυμία μου να βρεθώ στα Ανώγεια.Για λόγους που έχουν να κάνουν με την φήμη του τόπου σας που προηγείται και από εσάς. Τα Ανώγεια είναι ένας τόπος που έχει εκπέμψει πολλά σήματα και Πανελλαδικά αλλά και διεθνώς. Ήρθα με μεγάλο ενδιαφέρον εδώ για να κάνουμε τα εγκαίνια αλλά και να σας δω όλους από κοντά και εσένα αγαπητέ δήμαρχε και τον Βασίλη το Σμπώκο και όλο το δυναμικό επιτελείο σας..»

ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Μετά από ένα μικρό κέρασμα στο Δημαρχείο, η κα Γεροβασίλη κατευθύνθηκε προς το Ηρώο του Ανωγειανού αγωνιστή στο Αρμί, όπου θέλησε να καταθέσει ως ελάχιστο φόρο τιμής μια μικρή ανθοδέσμη με λουλούδια, πλάι στα ονόματα όλων των Ανωγειανών που χάθηκαν στους εθνικο-απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας.. “Είμαστε όπως ξέρετε και ένα αντιφασιστικό χωριό με μηδενική ανοχή και ψήφους προς την Χρυσή Αυγή” της ανέφερε ο Εμμανουήλ Καλλέργης για να απαντήσει η Όλγα Γεροβασίλη ότι είναι “τιμή μου που το επισκέπτομαι και για αυτόν τον λόγο που αναφέρετε. Οι νεότεροι στηρίζονται πάνω σε αυτές τις πλάκες με τα ονόματα των νεκρών ηρώων σας και προχωρούν τους αγώνες τους ένα βήμα παραπάνω με αυτές τις σταθερές βάσεις..”  τόνισε.

 

ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ

Στη συνέχεια η Όλγα Γεροβασίλη περπάτησε στον κεντρικό δρόμο σε μια ηλιόλουστη ημέρα στα Ανώγεια, επισκέφθηκε το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης και κάθισε στην πλατεία Μεϊντάνι για ένα τοπικό γαλακτομπούρεκο, ενώ χαιρέτησε όλο τον κόσμο στα καφενεία του Αγίου Γεωργίου. Χαμογέλασε όταν Ανωγειανός της ανέφερε με χιούμορ “Όποιος έρχεται στα Ανώγεια γίνεται πρωθυπουργός! Όλοι περνούν πρώτα από εδώ και παίρνουν την άδεια και γίνονται πρωθυπουργοί!”.

Στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ξενάγηση του μέλους της ΚΟΙΝΣΕΠ Νιδαίας Συνεργασίας Μαρίας Ανδριαδάκη, φόρεσε τρισδιάστατα γυαλιά και ενημερώθηκε για την ιστορία της Ζωμίνθου και του Ιδαίου Άντρου.

Στη συνέχεια υπέγραψε στο βιβλίο της εισόδου του Μουσείου γράφοντας χαρακτηριστικά: “Θεϊκός τόπος. Ιστορία, Πολιτισμός, δύναμη, αντοχή…μέλλον!”.

ΣΤΟΝ ΑΙ ΓΙΩΡΓΗ

Στην πλατεία Μεϊντάνι ο Αντιδήμαρχος Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος,την οδήγησε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τις έδειξε τις Αγιογραφίες με τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.. “Πραγματικά μοναδικό, δεν το έχω συναντήσει πουθενά στην Ελλάδα..” ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη ενώ θυμήθηκε με χαμόγελο το περιστατικό “απαγωγής” του Αλέξη Τσίπρα από τον π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη, όταν ο ιερωμένος του Ναού είχε “κλειδώσει” μέσα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στα Ανώγεια και συνομίλησαν ιδιωτικά για 10 λεπτά!

 

ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ

Στο Μεϊντάνι την υποδέχθηκε και ο γνωστός Ανωγειανός μαντιναδολόγος Αριστείδης Χαιρέτης ή Γιαλάφτης που την γοήτευσε με την μαντινάδα του, την οποία η Υπουργός τον έβαλε να τη γράψει σε χαρτί για να την κρατήσει ως ενθύμιο:

 “Δυο Άνοιξες έχει η ζωή, η μια είναι τον Απρίλη,

κι η άλλη ένε ολοχρονίς Όλγα Γεροβασίλη”

Αμεση η  απάντηση της Ολγας Γεροβασίλη στο Γιαλιάφτη όπως βλέπετε και στο σημείωμα που ακολουθεί:

Σε μια δεύτερη μαντινάδα του Γιώργη Μπέρκη ή Κατσούγκρη η Όλγα Γεροβασίλη, σήκωσε το “γάντι” και απάντησε μέσω της ομιλίας της στην τελετή των εγκαινίων. Συγκεκριμένα ο Γιώργης Μπέρκης ανέφερε:

“Τα Ανώγεια μια παραγγελιά σου κάνουνε μεγάλη,

Όλγα μετά τις εκλογές να μας θυμάσαι πάλι”

Η Υπουργός στο κλείσιμο της ομιλίας της ανέφερε ως απάντηση: “Εγώ πάντως θα είμαι εδώ και μετά τις εκλογές όπως πράττω πάντα..”.

 ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

Οι ομιλίες στην τελετή των εγκαινίων:

Η μπάντα της Πυροσβεστικής παιάνισε τον εθνικό μας Ύμνο. Στη συνέχεια είχαμε τις ομιλίες των επισήμων και ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων του πυροσβεστικού κλιμακίου στα Ανώγεια. Αναλυτικά όλες οι ομιλίες έχουν ως εξής:

 

Όλγα Γεροβασίλη, Υπουργός Πολιτικής Προστασίας:

«Κυρίες και κύριοι Χαίρομαι ειλικρινά που είμαι σήμερα εδώ στο τόπο σας, τα Ανώγεια.

Ένα τόπο συνδεδεμένο με τους πιο δυνατούς δημοκρατικούς συμβολισμούς όχι μόνο στη Κρήτη και όλη την Ελλάδα αλλά – θα έλεγα – κι απανταχού στον κόσμο. Χαίρομαι που είμαι εδώ μαζί σας, με ανθρώπους που αγωνίζονται και τιμούν τον τόπο τους και την ιστορία του.

Είναι βεβαίως μια δύσκολη στιγμή καθώς η Κρήτη δοκιμάστηκε σκληρά την τελευταία περίοδο από φυσικές καταστροφές, έντονες βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις. Όμως το νησί και οι κάτοικοι διακρίνονται από το σθένος να ξεπερνάνε τις δυσκολίες. Και δεν θα είστε μόνοι σας. Η συνδρομή της κυβέρνησης θα είναι ολιστική και σε όλα τα επίπεδα. Εξάλλου ο λόγος της σημερινής μας συνάντησης είναι ακριβώς για να παραδώσουμε σε χρήση μια σημαντική υποδομή αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, ένα νέο σύγχρονο πυροσβεστικό κλιμάκιο.

Φίλες και φίλοι

Οι κλιματολογικές αλλαγές δεν ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, στο μυαλό κάποιων κουζουλών επιστημόνων ή τις υπερβολές κάποιων οικολόγων θεωρητικών. Οι κλιματολογικές αλλαγές είναι εδώ και αφήνουν πλέον έντονα το αποτύπωμά τους.

Οι δικές σας εμπειρίες και βεβαίως οι εμπειρίες των πρόσφατων ετών με τις πλημμύρες, τους σεισμούς και τις πυρκαγιές, που έπληξαν τόσο τη χώρα μας όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη, το αποδεικνύουν με τον πιο σαφή τόπο.

Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε οικονομικούς πόρους ήταν τεράστιες κι αυτό δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνεχίσει.

Έδειξαν ότι για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών χρειάζεται συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός του ευρωπαϊκού χώρου. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να ετοιμάσουν το εθνικό τους σχέδιο. Εμείς έχουμε ήδη επεξεργαστεί το συγκεκριμένο σχέδιο για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας όπως την ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Αυτό σημαίνει ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, στα πρότυπα των πλέον προηγμένων χωρών. Θα ξεκινάει από την φάση της πρόληψης ως την φάση της αποκατάστασης, ενιαία, για όλες τις κατηγορίες κινδύνων και ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ένταση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνουμε το θεσμικό πλαίσιο.

Το πυροσβεστικό κλιμάκιο που εγκαινιάζουμε σήμερα βρίσκεται σε στρατηγική θέση. Παρέχει άμεση επιχειρησιακή ανταπόκριση, τόσο ανατολικά του Ρεθύμνου όσο και δυτικά του Ηρακλείου. Σε τομείς ευθύνης οι οποίοι αφενός είναι δυσπρόσιτοι και απαιτούν χρόνο προσέγγισης και αφετέρου απέχουν σημαντική απόσταση από τις κοντινότερες Πυροσβεστικές Δυνάμεις.

Θα καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή ευθύνης με έντονη γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα και συνεχή τουριστική επισκεψιμότητα σε όλη τη διάρκεια του έτους. Οι λόγοι είναι:

-Τα χιλιάδες στρέμματα αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

-Το παγκοσμίως αναγνωρισμένο από την UNESCO «Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη»

-Τα τουριστικά αξιοθέατα, όπως ο μινωικής εποχής αρχαιολογικός χώρος στη Ζώμυνθο και το σπήλαιο «Ιδαίον Άντρο»

-Τους πολιτισμικούς και επιστημονικούς χώρους όπως τα Υακίνθεια και το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα

Θα στελεχωθεί σε πρώτη φάση με δώδεκα πυροσβεστικούς υπάλληλους και θα εξοπλιστεί με τρία υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα με τον εξοπλισμό τους.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόμουν στην αρχιτεκτονική του λειτουργικότητα καθώς και στην αισθητική του που σέβεται απόλυτα το φυσικό τοπίο.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ανωγείων έχει λοιπόν να επιτελέσει ένα σημαντικό έργο πρόληψης και καταστολής, ως προς τους κινδύνους δασικής ή αστικής πυρκαγιάς, αλλά και ως προς άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως χιονοπτώσεις, κατολισθήσεις, διασώσεις περιπατητών στον Ψηλορείτη, παροχές βοηθείας στους κατοίκους και γενικότερα σε ότι έχει να κάνει με τον ρόλο και την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εύχομαι καλή δύναμη στους πυροσβέστες που θα αναλάβουν το επιχειρησιακό πεδίο του κλιμακίου με την διαβεβαίωση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής ότι στο εξής μπορούν να αισθάνονται πιο ασφαλείς.

Ευχαριστώ και να είστε όλοι καλά.»

 

Εμμανουήλ Καλλέργης, δήμαρχος Ανωγείων

«Σας καλωσορίζουμε σήμερα στα Ανώγεια, στον ορεινό και ιστορικό Δήμο μας και σας ευχαριστούμε πολύ που δεχτήκατε την πρόσκληση και είστε μαζί μας εδώ.

Σήμερα εγκαινιάζεται μια νέα υπηρεσία στην περιοχή μας, το  Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ανωγείων.

Για εμας, το αίτημα για την δημιουργία του, που υποβάλαμε από την αρχή της θητείας μας, έχει να κάνει με το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, ένα αίτημα άρρηκτα συνδεδεμένο με  τις βασικές αρχές λειτουργίας της  Πυροσβεστικής υπηρεσίας,

Η υπηρεσία αυτή,  πραγματοποιεί  σημαντικό έργο πρόληψης και καταστολής ως προς τους κινδύνους πυρκαγιών αλλά και άλλων καταστάσεων  έκτακτης ανάγκης και θα αποτελέσει βασικό πυλώνα για την πυροπροστασία ολόκληρης της περιοχής του Ψηλορείτη, για ακραία καιρικά φαινόμενα, για την ασφάλεια επισκεπτών και κατοίκων τον χειμώνα στην ορεινή ζώνη του Ψηλορείτη  καθώς και για τις ανάγκες του εναλλακτικού τουρισμού που εξελίσσεται στο φυσικό πάρκο της περιοχής.

Ένα αίσθημα ασφάλειας που ενισχύεται στην περιοχή μας, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών που πετύχαμε, όπως το ΕΚΑΒ, το κέντρο Υγείας και το Αστυνομικό τμήμα Ανωγείων.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω ιδιαίτερα την υπουργό κυρία Όλγα Γεροβασίλη, όλο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως και τους διοικητές της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην Κρήτη και τον τεως κύριο Μαραγκάκη, αλλά και τον υπάρχοντα σήμερα κύριο Λαγουδάκη Νίκο.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω σήμερα εδώ, για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη στο δήμο μας, τον περιφερειάρχη Κρήτης κύριο Σταύρο Αρναουτάκη, που και σε αυτή την ανάγκη μας, για την επισκευή και διαμόρφωση του όμορφου ετούτου χώρου, υπήρξε αρωγός και συμπαραστάτης μας, από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω, όλους τους εργαζόμενους και εργολάβους που μέσα σε ένα μήνα, έφεραν εις πέρας τις εργασίες επισκευής, συντήρησης και εξοπλισμού του χώρου.

Καλως ορίσατε και πάλι!

Εύχομαι καλή υπηρεσία και καλή αρχή!

Νίκος Λαγουδάκης,Περιφερειακός διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης

Με την ευλογία της εκκλησίας και την τιμητική παρουσία της Υπουργού Πολιτικής Προστασίας εγκαινιάζετε σήμερα το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Ανωγείων, η 29η πυροσβεστική υπηρεσία της Κρήτης. Ο ορεινός όγκος του Ψηλορείτη απασχολεί διαχρονικά την υπηρεσία μας.Αγνοούμενοι περιπατητές στα ορεινά μονοπάτια του Ψηλορείτη, τροχαία ατυχήματα, αποκλεισμένοι κτηνοτρόφοι το χειμώνα, παροχές βοήθειας, πυρκαγιές, υψηλά ποσοστά χιονοπτώσεων και άλλα συμβάντα που καθιστούσαν αναγκαία την παρουσία της υπηρεσίας μας στον Δήμο Ανωγείων. Με την απόφαση σας κυρία Υπουργέ να ικανοποιήσετε το αίτημα του δημάρχου Ανωγείων και να λειτουργήσει από σήμερα το πυροσβεστικό κλιμάκιο, εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή και επιχειρησιακά η υπηρεσία μας γίνεται πιο αποτελεσματική.

Το πυροσβεστικό κλιμάκιο Ανωγείων είναι παραχώρηση του δήμου προς το Πυροσβεστικό σώμα. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός, οι επισκευές που έγιναν, επιβάρυναν το δήμο Ανωγείων και την Περιφέρεια Κρήτης. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το δήμαρχο Ανωγείων κ. Καλλέργη, τον Αντιδήμαρχο κ.Σμπώκο για όλη αυτή την υπερπροσπάθεια που έκαναν και κατάφεραν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να εγκαινιάσουμε το κλιμάκιο αυτό, όπως φυσικά και τον Σταύρο Αρναουτάκη για τη μεγάλη διαχρονική προσφορά του στο πυροσβεστικό σώμα Κρήτης.

Βασίλης Ματθαιόπουλος, αρχηγός Πυροσβεστικού σώματος

Πριν από το δικό μου λόγο, η εικόνα, η ομορφιά, ο Ψηλορείτης, τα λέει όλα. Το πυροσβεστικό κλιμάκιο Ανωγείων, από σήμερα θα ενισχύσει την επιχειρησιακή δύναμη του σώματος στο Νομό Ρεθύμνου, αλλά και στη Κρήτη γενικότερα. Στόχος όλων μας είναι η γρήγορη και αποτελεσματική επέμβαση σε κάθε συμβάν πυρκαγιάς και διάσωσης.

Το πυροσβεστικό κλιμάκιο που εγκαινιάζουμε σήμερα δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας για τον τόπο αυτό.Θα ήθελα από το βήμα αυτό να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Δήμο Ανωγείων, στον δήμαρχο προσωπικά κ.Καλλέργη αλλά και στον Αντιδήμαρχο Βασίλη Σμπώκο για την αμέριστη συμπαράσταση και για τη δημιουργία αυτού του κλιμακίου, αλλά και για την παραχώρηση του χώρου στέγασης.

Στους υπαλλήλους που θα το στελεχώσουν, εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο τους και είμαι σίγουρος ότι θα επιτελέσουν στο ακέραιο το καθήκον τους με γενναιότητα και με ασφάλεια, συνεχίζοντας την παράδοση του Έλληνα. Κυρίες και κύριοι δείξτε την εμπιστοσύνη και την αγάπη σας προς το πυροσβεστικό σώμα και ενθαρρύνεται αυτούς τους πυροσβέστες στο δύσκολο και επικίνδυνο έργο που επιτελούν.

-Μετά τα εγκαίνια δόθηκε τιμητική πλακέτα από τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο στον δήμαρχο Ανωγείων Ε.Καλλέργη και στον Αντιδήμαρχο Β.Σμπώκο, για την πολύτιμη προσφορά τους.  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα τραπέζι που παρέθεσε ο Δήμος Ανωγείων προς όλους τους επίσημους προσκεκλημένους, στην παραδοσιακή ταβέρνα “Αμάλθεια” με όλες τις αυθεντικές Ανωγειανές γεύσεις.

 

Το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 88 μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας, για το 2019, με συνολικό ποσό ύψους 20.597.000,00 ευρώ.

Αντιλαμβανόμενο τις επιπρόσθετες δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι Δήμοι αυτών των κατηγοριών, το Υπουργείο Εσωτερικών ενισχύει εκτάκτως αυτούς τους δήμους για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Γι´ αυτό και τα κριτήρια κατανομής της ενίσχυσης καθορίζονται βάσει γεωμορφολογικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών, συνδεόμενων με τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα και τον πραγματικό πληθυσμό, όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, εκτός από την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, υλοποίησε και τη θέσπιση νέων κριτηρίων για την πιο δίκαιη και ορθολογική κατανομή αυτών των πόρων. Εκτός από τον πληθυσμό, πλέον θα λαμβάνονται υπόψη και μια σειρά άλλοι παράμετροι όπως η ορεινότητα, η νησιωτικότητα, καθώς και τα επίπεδα της ανεργίας και της φτώχειας.

Οι εν λόγω ενισχύσεις διατίθενται στους δικαιούχους Δήμους για την κάλυψη είτε λειτουργικών τους δαπανών, είτε για επενδυτικές τους δραστηριότητες και έργα και θα αποδοθούν με χρηματικές εντολές του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ακολουθεί ο Πίνακας κατανομής των ποσών στους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. Η Απόφαση Κατανομής του ποσού.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη θα επισκεφθεί τα Ανώγεια το Σάββατο το πρωϊ με πρώτο σταθμό (11 π.μ.) το Δημαρχείο Ανωγείων, όπου θα την υποδεχθεί ο δήμαρχος Εμμανουήλ Καλλέργης με μέλη του δημοτικού συμβουλίου καθώς και τους εργαζομένους του δήμου μας, με αφορμή τα εγκαίνια του Πυροσβεστικού Κλιμακίου.

Η κ. Γεροβασίλη θα συνοδεύεται από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλη και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο.

 Η κα Γεροβασίλη θα συζητήσει με τον Δήμαρχο Ανωγείων τόσο για το πυροσβεστικό φυλάκιο, όσο και για άλλα τρέχοντα ζητήματα του Δήμου Ανωγείων σε θέματα Πολιτικής προστασίας.

Ο Μ. Καλλέργης θα επισημάνει τα προβλήματα του Δήμου και με την ευκαιρία θα  προσφέρει στην υπουργό τα καθιερωμένα Ανωγειανά δώρα, πριν αναχωρήσουν για το πυροσβεστικό φυλάκιο στο Μετόχι.

ΔΗΛΩΣΗ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Το πυροσβεστικό κλιμάκιο στα Ανώγεια έρχεται να καλύψει ένα έλλειμμα που υπήρχε στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου σε θέματα πολιτικής προστασίας και θα βοηθήσει αποτελεσματικά όπως ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση της στην “Α” η Όλγα Γεροβασίλη, επισημαίνοντας ότι: « η ίδρυση του κλιμακίου έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη δημιουργίας καλύτερων υποδομών για τη θωράκιση απέναντι στις συνέπειες από την εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή. Τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Κρήτη και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε υποδομές, επιτείνουν αυτή την ανάγκη».

Τον Αγιασμό θα τελέσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιος. Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση είναι οι βουλευτές Ρεθύμνου, οι δήμαρχοι της περιοχής, ενώ ομιλίες  πέραν του δημάρχου Ανωγείων και της Υπουργού, θα πραγματοποιήσουν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Διοικητής του Πυροσβεστικού σώματος Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης. Μετά την εκδήλωση θα παρατεθεί γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους στην παραδοσιακή ταβέρνα “Αμάλθεια”.

Στον χώρο του φυλακίου πραγματοποίησε αυτοψία ο Εμμανουήλ Καλλέργης, με τα πάντα να είναι έτοιμα για την τελετή των εγκαινίων. Διοικητής του πυροσβεστικού κλιμακίου Ανωγείων θα είναι ο ανθυποπυραγός Λάζαρος Λαζαρίδης ο οποίος θα έχει υπό τις εντολές του 11 πυροσβέστες.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε βλέπουμε τον δήμαρχο Ανωγείων που επιθεώρησε την Παρασκευή τον χώρο μαζί με τον διοικητή του φυλακίου και μέρους των πυροσβεστών, που προσθέτουν τις τελευταίες “πινελιές” για να είναι όλα έτοιμα αύριο το μεσημέρι ώστε να ξεκινήσει την λειτουργία του αμέσως μετά τα εγκαίνια.

 

 

 

 

 

Εγκρίθηκε από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, πρόσκληση IV, «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων» η χρηματοδότηση της  πράξης με τίτλο «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ & ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΘΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΠΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΡΗΤΗΣ»  την οποία υπέβαλλε ο Δήμος Ανωγείων μετά από μελέτη που συνέταξε και υπέβαλε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ανωγείων.Το εγκεκριμένο ποσό είναι 600.000,00 €, πλέον ΦΠΑ, συνολικά δηλαδή 744.000,00 €.

Διαβάστε την συνέχεια... »

-->