Θερμοκρασία 7.8°C
Άνεμος 3.2
Βαρόμετρο 1010.7
Υγρασία 62%
Βροχόπτωση Μήνα 6.0 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Δημοτικά Νέα

Ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης- Φωτογραφίες:Μανόλης Σαμόλης

Σε μια σεμνή εκδήλωση σήμερα Κυριακή 18 Μαρτίου στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων, έγινε η τελετή παράδοσης παραλαβής του ασθενοφόρου 4χ4  που θα εξυπηρετεί τα Ανώγεια και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και θα δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στις  δύσκολες καιρικές  συνθήκες του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη. Παράλληλα το ΕΚΑΒ Ανωγείων στελεχώνεται με δυο επιπλέον οδηγούς που αναλαμβάνουν καθήκοντα από την πρώτη Απριλίου, ενώ τα Ανώγεια και το Κέντρο Υγείας αποκτούν οδοντιατρική τράπεζα  που θα βοηθήσει στο έργο της οδοντιάτρου που εργάζεται εδώ. Παράλληλα οι δυο Υπουργοί έκαναν εκτενής αναφορές για δυο νέα Νοσοκομεία που θα ανεγερθούν με κόστος 250 εκατομμυρίων ευρώ, αυτό της Κομοτηνής και του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης!

Τα Ανώγεια υποδέχθηκαν με θέρμη τόσο τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό όσο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, καθώς και τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” που έκανε την χρηματική δωρεά για όλα τα ασθενοφόρα  Ιωάννη Ζερβάκη  και τέλος τον Αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ Μιλτιάδη Μυλωνά. Και στους τέσσερις επίσημους προσκεκλημένους δόθηκαν παραδοσιακά μαντήλια, ενώ δυο ανθοδέσμες δόθηκαν στους υπουργούς από μικρά παιδιά που φορούσαν παραδοσιακές στολές, με τον Αριστείδη Χαιρέτη ή Γιαλάφτη να τους καλωσορίζει με μια μαντινάδα:

“Να είστε ηπερήφανοι η στση ζωής τον τόπο,

γιατί κι οι δυο αλλάξατε τη μοίρα των ανθρώπω…”

Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν ο Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης, η υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Γιακουμάκη, ο Υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ Ιωάννης Φανουργιάκης, οι πρώην δήμαρχοι Ανωγείων Γεώργιος Σμπώκος και Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο διευθυντής του Κ.Υ Ανωγείων Νίκος Αντωνάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος και Γιάννης Αεράκης η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Κρήτης Μάγδα Ζεάκη και πλήθος απλού κόσμου που θέλησε να δει από κοντά το νέο ασθενοφόρο της περιοχής. Μετά την εκδήλωση στο Κέντρο Υγείας με τα πόδια όλοι διέσχισαν τον κεντρικό δρόμο των Ανωγείων, συνομίλησαν με κατοίκους της περιοχής και δέχτηκαν κεράσματα, ενώ έκαναν μια στάση στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Αρχαιολόγος Γιώργος Καλομοίρης που τους έκανε μια εμπεριστατωμένη ξενάγηση στον χώρο, στα εκθέματα του και στην ιστορία της Ζωμίνθου και του Ιδαίου Άντρου με τους δυο Υπουργούς να εντυπωσιάζονται από το Μουσείο και να κάνουν ερωτήσεις δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ στο τέλος υπέγραψαν στο βιβλίο που βρίσκεται στην είσοδο.Στη συνέχεια έγινε μια μικρή στάση στο Δημαρχείο Ανωγείων όπου χαιρέτησαν το προσωπικό του Δήμου, ήπιαν μια ρακί και έφαγαν παραδοσιακές πίτες, συνομιλώντας σε χαλαρό ύφος για τρέχοντα ζητήματα της περιοχής.Σε όλους προσφέρθηκαν επίσης δώρα από τον Δήμο Ανωγείων Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στην παραδοσιακή ταβέρνα “Μούγερης” όπου όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι από την ποιότητα και την ποικιλία όλων των ντόπιων ανωγειανών εδεσμάτων!

Οι ομιλίες στο Κέντρο Υγείας:

 Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός: “Το ασθενοφόρο εδώ, ειδικό για τις συνθήκες της ευρύτερης περιοχής νομίζω ότι πραγματικά ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των ανθρώπων και την πεποίθηση ότι γίνονται προσπάθειες σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από τους πόρους που έχει η Χώρα μας..” Η τοπική κοινωνία και οι εκπρόσωποι της αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι στην περίοδο της κρίσης να γίνονται μετρήσιμα βήματα στήριξης και αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας. η ενίσχυση και η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το ασθενοφόρο εδώ, ειδικό για τις συνθήκες της ευρύτερης περιοχής νομίζω ότι πραγματικά ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των ανθρώπων και την πεποίθηση ότι γίνονται προσπάθειες σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από τους πόρους που έχει η Χώρα μας. Το σύστημα Υγείας παρά το ότι έχει ακόμα ανοιχτές πληγές είναι σε μια περίοδο γρήγορης επούλωσης των πληγών του, έχει μια αναγνωρίσιμη και από πολίτες και από εργαζόμενους ευστάθεια και αναβαθμίζει καθημερινά τις υποδομές, την στελέχωση  και τον εξοπλισμό του. Κι αυτό είναι μια εικόνα που αφορά σε ολόκληρη τη Χώρα και όχι προφανώς μόνο στα Ανώγεια. Έχουμε λοιπόν εδώ ένα Κέντρο Υγείας αξιόπιστο που έχει μεν τα προβλήματα του, αλλά τώρα έχει μια επιπλέον δυνατότητα να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια τα περιστατικά τα οποία χρειάζονται περαιτέρω φροντίδας. Ενισχύουμε όλο το φάσμα από την επείγουσα προ-νοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι την αναδιοργάνωση των ΤΕΔ που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στα Νοσοκομεία. Μέχρι την φροντίδα μέσα στα Νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τα ειδικά κέντρα, τις εξετάσεις που αφορούν τους καρδιοπαθείς. Μονάδες δηλαδή πολύ κρίσιμες για την ποιότητα του συστήματος Υγείας. Είμαστε σε φάση ενίσχυσης και ανάπτυξης όλου αυτού του φάσματος των υπηρεσιών. Είμαστε ευγνώμονες για τέτοιου είδους δωρεές και μάλιστα όταν προέρχονται από Ιδρύματα τα οποία έρχονται να υποστηρίξουν ένα πολιτικό σχεδιασμό που εκπορεύεται από το Υπουργείο και που δεν έχει αποσπασματικό χαρακτήρα. Με όλη αυτή τη συνέργεια πόρων διασφαλίζουμε σιγά σιγά ότι μπορούμε να καλύψουμε με αξιοπρέπεια, περισσότερες ανάγκες. Αυτή είναι μια μεγάλη επένδυση κυρίως για την αξιοπρέπεια των πολιτών, για την κοινωνική συνοχή και την αξιοπιστία των θεσμών και της Δημοκρατίας.

 Παύλος Πολάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας:“Δεν έχει καμία σχέση αυτό που σήμερα υπάρχει, με την “κακομοιριά” που αντιμετωπίσαμε τον Οκτώβριο του 2015 που καθήσαμε σε αυτές τις καρέκλες..” Με τον Ανδρέα Ξανθό τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει έναν πολύ μεγάλο αγώνα. Το σύστημα έχει ισορροπήσει, δεν έχει καμία σχέση αυτό που σήμερα υπάρχει, με την “κακομοιριά” που αντιμετωπίσαμε τον Οκτώβριο του 2015 που καθήσαμε σε αυτές τις καρέκλες.Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα είναι προφανές,αλλά έχει αναστραφεί το κλίμα, και από πλευράς χρηματοδότησης.Τα Νοσοκομεία φέτος έχουν καταλήξει να έχουν θετικό πλεόνασμα 370 εκατομμύρια ευρώ όταν τα παραλάβαμε με 740 εκατομμύρια ευρώ χρέος. 13.000 κόσμος περίπου έχει μπει στο σύστημα υγείας. Έχουν αναπτυχθεί τμήματα και έχουμε βάλει μπροστά και μια σειρά από έργα όπως την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και πολλά άλλα. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που γίνεται σήμερα και ολοκληρώνεται εδώ στα Ανώγεια, μιας συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα σε μια πολιτική ηγεσία που βάζει προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων και σε ένα Ίδρυμα με κάποιους εκπροσώπους της αστικής τάξης της χώρας μας οι οποίοι επιλέγουν να μοιράσουν ένα μέρος των κερδών τους στην κοινωνία μέσα από αυτές τις δωρεές. Κι αυτό το κάνουνε σε συνεργασία με την Πολιτεία και είναι αξιέπαινοι για αυτό. Μακάρι να υπάρξουν κι άλλοι μιμητές της δράσης του Ιδρύματος Νιάρχος. Η Κρήτη μετά από το ξεμπλοκάρισμα του διαγωνισμού που από το 2007 μέχρι το 2015 δεν τελείωνε απέκτησε 25 ολοκαίνουρια ασθενοφόρα και θεωρώ καλύπτεται για την επόμενη δεκαετία. Αυτό το θέμα το λύσαμε. Τέλος! Και πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω όπως και εδώ με προσωπικό όπου χρειάζεται. Ο επόμενος στόχος για την Κρήτη αν γίνεται και φέτος, είναι να αποκτήσει πτητικό μέσο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά στα Σαββατοκύριακα. Κάνουμε μια προσπάθεια αυτό να λυθεί άμεσα όπως έγινε στην Χαλκιδική με τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής τα οποία παίζουν διπλό ρόλο στελεχωμένα και με πληρώματα του ΕΚΑΒ.

Ζερβάκης Γιάννης, εκπρόσωπος Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: “Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να δείξουμε με αυτόν τον συμβολικό τρόπο, ότι όλοι οι Έλληνες αξίζουν ίσης μεταχείρισης και ίδιες υπηρεσίες υγείας..” Θα ήθελα πραγματικά να σας ευχαριστήσω για την σημερινή πολύ θερμή υποδοχή. Η δωρεά αυτή του Ιδρύματος μας περιλαμβάνει 143 ασθενοφόρα. Εδώ παραδίδουμε ένα από αυτά. Δεν επιλέξαμε να είμαστε σε κάποιες άλλες περιοχές αλλά επιλέξαμε να είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στην ίση μεταχείριση όλων των συνανθρώπων μας. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να δείξουμε με αυτόν τον συμβολικό τρόπο, ότι όλοι οι Έλληνες αξίζουν ίσης μεταχείρισης και ίδιες υπηρεσίες υγείας και θέλουμε να το αποδεικνύουμε με κάθε τρόπο από εδώ και στο εξής.Την δωρεά αυτή την ανακοίνωσε ο πρόεδρος μας πέρσι τον Φεβρουάριο, τον Απρίλιο του 2017 ανακοινώσαμε τις λεπτομέρειες, τον Ιούνιο υπογράψαμε συμβόλαιο και σήμερα παραδίδουμε τα τελευταία ασθενοφόρα.

Ο Οργανισμός ο δικός μας έτυχε να έχει χρήματα και να προχωρά σε όλες αυτές τις προσφορές. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι μεγαλύτερη σημασία για εμάς έχετε εσείς. Γιατί χωρίς τον άνθρωπο τα χρήματα δεν έχουν καμία αξία. Να είστε πάντα όλοι καλά, σας ευχαριστούμε για την σημερινή ημέρα.

Μιλτιάδης Μυλωνάς, Αντιπρόεδρος ΕΚΑΒ:.  «Το αίτημα σας λοιπόν ήταν δίκαιο. Κι ως αίτημα δίκαιο είχαμε υποχρέωση πραγματικά να λύσουμε το πρόβλημα..”

Σας ευχαριστούμε όλους για την εξαιρετική υποδοχή που για εμάς που δεν είμαστε από αυτά τα μέρη είναι πρωτόγνωρη και εξαιρετικά όμορφη. Όταν ήρθα πρώτη φορά στην περιοχή σας πριν 3 χρόνια μου είπαν κάτι που το θεώρησα πρωτοφανές, ότι δηλαδή δεν είχε έρθει ποτέ κανείς προκάτοχος μου εδώ. Δεν γνωρίζανε το οδικό δίκτυο, δεν γνωρίζανε τις αποστάσεις και κυρίως δεν ήξεραν ότι όταν χιόνιζε το αυτοκίνητο δεν μπορούσε να φτάσει μέχρι τη βάση του ΕΚΑΒ  για να μπορέσουν να κάνουν οι διασώστες την δουλειά τους και να σώσουν πολίτες από κίνδυνο.Το αίτημα σας λοιπόν ήταν δίκαιο. Κι ως αίτημα δίκαιο είχαμε υποχρέωση πραγματικά να λύσουμε το πρόβλημα.Η μοναδική μας προτεραιότητα είναι η κάλυψη των αναγκών των πολιτών χωρίς καμιά πολιτική σκοπιμότητα. Σας ευχαριστώ θερμά.»

Παπά-Ανδρέας: “Οι εργαζόμενοι εδώ, οι γιατροί και το προσωπικό γνωρίζουν πολύ καλά ότι η τοπική κοινωνία, οι φορείς και η εκκλησία στέκονται αρωγοί δίπλα τους σε ότι χρειαστεί..”

Αρχικά τελέστηκε αγιασμός εντός του Κέντρου Υγείας από τους ιερωμένους του χωριού. Όταν ολοκληρώθηκε ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης ανέφερε τα εξής: “Σας καλωσορίζουμε στα ηρωικά και ιστορικά Ανώγεια. Ευχαριστούμε για την παρουσία σας και την προσφορά σας και ιδιαίτερα το Ίδρυμα Νιάρχος και τον εκπρόσωπο του Γιάννη Ζερβάκη. Ευχόμαστε στην πατρίδα μας να μην υπάρχουν τραυματίες ούτε σε κοινωνικό ούτε σε μορφωτικό ούτε σε εθνικό επίπεδο. Ευχόμαστε το ασθενοφόρο αυτό να μην χρειαστεί ποτέ να μεταφέρει πολίτη. Οι εργαζόμενοι εδώ, οι γιατροί και το προσωπικό γνωρίζουν πολύ καλά ότι η τοπική κοινωνία, οι φορείς και η εκκλησία στέκονται αρωγοί δίπλα τους σε ότι χρειαστεί. Σας ευχαριστούμε όλους για την προσφορά σας σήμερα..”

Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης:”Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλους τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας,  που έχετε πετύχει, ενισχύουν την άποψη ότι η υγεία και η παιδεία είναι δημόσια αγαθά που πρέπει να παρέχονται από την πολιτεία ισότιμα σε όλους τους ανθρώπους..”

Η ενίσχυση του τομέα Ανωγείων του ΕΚΑΒ με το νέο 4×4 ασθενοφόρο και η συμπλήρωση του προσωπικού που υπηρετεί μέχρι τώρα με δύο νέα άτομα, αποδεικνύει το ενδιαφέρον σας στη πράξη για την εύρυθμη λειτουργία των δομών Υγείας στις απομακρυσμένες και άγονες  περιοχές της χώρας.

Δείχνει ότι κάνετε πράξη  το ότι η σωστή και ουσιαστική λειτουργία των τομέων του ΕΚΑΒ αφορά την υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει σε όλους τους πολίτες ισότιμη , υψηλού επιπέδου και άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Η οποία είναι ζωτικής σημασίας υπόθεση για τις ορεινές περιοχές, όπως η δική μας, ιδιαίτερα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ικανοποιεί το αίσθημα της ασφάλειας σε όλο το Μυλοπόταμο και το Ορεινό Μαλεβύζι . Με τους κατοίκους να νιώθουν ότι η πολιτεία βρίσκετε κοντά τους και βοηθάει σήμερα όσο μπορεί . Έτσι, νιώθουν ότι οι παρεχόμενες σε αυτούς υπηρεσίες δεν υπολείπονται από τα αστικά κέντρα.

Με τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ να είναι δίπλα  στον πολίτη , στον ενισχυμένο ρόλο τους για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στην ύπαιθρο.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν δραστηριότητες ενημέρωσης των μαθητών στα σχολεία μας με θέματα για τις εξαρτήσεις, τη διατροφή, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την οδική συμπεριφορά και ασφάλεια με ενεργό ρόλο των κέντρων πρόληψης και του Κέντρου Υγείας Ανωγείων .

Η σύνδεση αυτή της γνώσης με την πρόληψη, όπως και η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλους τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας,  που έχετε πετύχει, ενισχύουν την άποψη ότι η υγεία και η παιδεία είναι δημόσια αγαθά που πρέπει να παρέχονται από την πολιτεία ισότιμα σε όλους τους ανθρώπους .

Τέλος, γνωρίζοντας ότι και τα άλλα θέματα που αφορούν το κέντρο υγειάς όπως τα συζητήσαμε τον περασμένο  Αύγουστο έχουν δρομολογηθεί από την ΔΥΠΕ. δεν έχω παρά να ευχαριστήσω θερμά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη δωρεά του 4×4 ασθενοφόρου, το Υπουργείο Υγείας και τις Υπηρεσίες του για έμπρακτη στήριξη στην περιοχή και τη διεύθυνση και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ανωγείων και του τομέα του ΕΚΑΒ για την μέχρι τώρα άψογη λειτουργία  και  συνεργασία μας. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας .

 

 

 

Δυο κόκκινους θαλάμους τοποθέτησαν σήμερα υπάλληλοι του Δήμου Ανωγείων οι οποίοι θα βοηθούν στην καθημερινή και εικοσιτετράωρη ενημέρωση κυρίως των επισκεπτών των Ανωγείων, για τις τοποθεσίες, τα αξιοθέατα και την ιστορία του χωριού. Οι θάλαμοι  βρίσκονται ο πρώτος έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο και ο δεύτερος στην πλατεία Περαχώρι (έξω από το καφενείο του Μίχαλου). Η τοποθέτηση τους έγινε , αλλά απαιτούνται κάποιες παρεμβάσεις ακόμα, οπότε κανένας από τους δυο θαλάμους δεν είναι σε λειτουργία, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο δεκαήμερο.

Κάθε ένας θα έχει μέσα δυο οθόνες όπου θα παίζουν εναλλάξ βίντεο που έχουν επιλεγεί με αξιοθέατα από το βουνό και το χωριό. Με επιλογή τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα ο επισκέπτης θα μπορεί να πατάει αυτό που θέλει να δει και να διαβάζει ταυτόχρονα στην οθόνη την ιστορία των Ανωγείων, της Ζωμίνθου, του Ιδαίου Άντρου, των Ολοκαυτωμάτων του τόπου και αρκετές άλλες πληροφορίες για τα Ανώγεια και τον Ψηλορείτη. Οι δυο θάλαμοι θα είναι σαν ένα είδος και ‘hot spot” καθώς θα διαθέτουν ίντερνετ για τους επισκέπτες που θα θελήσουν να το χρησιμοποιήσουν μέσω των δικών τους τηλεφώνων.

Το έργο ήταν ιδέα και ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ολοκληρώνεται τώρα προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στον επισκέπτη του χωριού ενόψει του καλοκαιριού  και έρχεται να προστεθεί και στις δεκάδες ταμπέλες και πινακίδες σήμανσης και πληροφόρησης που ήδη έχουν τοποθετηθεί το τελευταίο διάστημα.

Φωτογραφίες:Μανόλης Σαμόλης

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις του άρθρου 206 του Ν. 3584/2007 ‘όπως ισχύει.
 2. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87 Α), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.
 3. Τις διαταξεις του άρθρου 94 του Ν4483/2017..
 4. Τις διατάξεις του άρθρου ένατου του Ν. 4057/2012 «Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» (ΦΕΚ 54 Α).
 5. Την υπ΄ αριθμ. 19/2018 απόφαση Δ.Σ. του Δήμου Ανωγείων.
 6. Την με αριθ. πρωτ.293/9-03-2018 Απόφαση της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης .
 7. Τo υπ΄αριθμ. ΦΕΚ 875/τ.Β΄/17-5-2011 περί κατάργησης Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ανωγείων και μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στο Δήμο Ανωγείων.
 8. Τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΦΕΚ1988/τ.Β/7-9-2011)
 9. Την υπ ΄άριθμό  πρωτοκόλλου 506/22-02-2018 βεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας περί ύπαρξης πιστώσεων για την κάλυψη της δαπάνης  μισθοδοσίας του υπό πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου της εν λόγο ανακοίνωσης.

 Ανακοινώνει

Την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά  ενός  (..1….) ατόμου  για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών  αναγκών απουσίας τακτικού μοναδικού στον κλάδο του υπαλλήλου ΠΕ Νηπιαγωγών αντίστοιχης ειδικότητας του Δήμου Ανωγείων (για τον  Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Ανωγείων) , που εδρεύει στα Ανώγεια , και συγκεκριμένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων , με τα αντίστοιχα απαιτούμενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα) προσόντα .

ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ:

Α. Πτυχίο ή δίπλωμα  Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών ή Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία ή Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ή Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία ή Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική  Ηλικία ή Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών ή Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού ή  Παιδαγωγού Προσχολικής Εκπαίδευσης  ή Ειδικής Αγωγής με κατευθύνσεις α) Νηπιαγωγού είτε β) Παιδαγωγού Προσχολικής Εκπαίδευσης ΑΕΙ ή  το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.)  ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.)  ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής , αντίστοιχης ειδικότητας*.

Β. Γνώση Χειρισμού Η/Υ ,στα αντικείμενα α) επεξεργασίας κειμένων β)υπολογιστικών  φύλλων και  γ) υπηρεσιών διαδικτύου

–  Γίνονται επίσης δεκτοί με τα παραπάνω υπόλοιπα τυπικά προσόντα :

α)  κάτοχοι πτυχίων ή διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν αποκτηθεί σε Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους έχει χορηγηθεί πράξη αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας από το Συμβούλιο του άρθρου 10 του π.δ. 165/2000 (ΦΕΚ 149 Α΄), όπως ισχύει κάθε φορά και

β) κάτοχοι τίτλων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν αποκτηθεί σε Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους έχει αναγνωρισθεί το δικαίωμα άσκησης νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος, σύμφωνα με σχετική απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής εκπαίδευσης που χορηγείται από την αρμόδια αρχή του άρθρου 13 του π.δ. 231/1998 (ΦΕΚ 178 Α΄).Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 65 ετών.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Οι υποψήφιοι για την απόδειξη των ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Β), των λοιπών ιδιοτήτων τους και της εμπειρίας τους οφείλουν να προσκομίσουν όλα τα  απαιτούμενα από την παρούσα ανακοίνωση και το «Παράρτημα ανακοινώσεων Συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) με σήμανση έκδοσης «06.03.2017 » δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ενότητα «ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ» του Κεφαλαίου ΙΙ του  ανωτέρω Παραρτήματος.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: Δημοσίευση της ανακοίνωσης

Περίληψη της παρούσας ανακοίνωσης, να δημοσιευθεί σε δύο (2) ημερήσιες ή εβδομαδιαίες τοπικές εφημερίδες του νομού, εφόσον εκδίδονται. Σε περίπτωση που εκδίδεται μία εφημερίδα (ημερήσια ή εβδομαδιαία) η δημοσίευση θα γίνει στην εφημερίδα αυτή δύο (2) φορές.

Ανάρτηση ολόκληρης της ανακοίνωσης να γίνει στο κατάστημα της υπηρεσίας μας και στο χώρο των ανακοινώσεων του δημοτικού καταστήματος του Δήμου Ανωγείων στον οποίο εδρεύει η υπηρεσία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβαλλουν  αίτηση στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση: Δήμος Ανωγείων, Τ.Κ. 74051 Ανώγεια Μυλοποτάμου, Ρέθυμνο Ν. Κρήτης, απευθύνοντάς την στην Γραμματεία του Δήμου , υπ’ όψιν  κας Κουνάλης Χρυσής  , (τηλ. επικοινωνίας: 28340-32500).

είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή. Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες (υπολογιζόμενες ημερολογιακά) και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης της παρούσας σε τοπικές εφημερίδες ή της ανάρτησής της στο χώρο ανακοινώσεων του δημοτικού καταστήματος του Δήμου Ανωγείων, εφόσον η ανάρτηση είναι τυχόν μεταγενέστερη της δημοσίευσης στις εφημερίδες. Η ανωτέρω προθεσμία λήγει με την παρέλευση ολόκληρης της τελευταίας ημέρας και  εάν αυτή είναι, κατά νόμο, εξαιρετέα  (δημόσια αργία) ή μη εργάσιμη,  τότε η λήξη της προθεσμίας μετατίθεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν τα έντυπα των αιτήσεων: στο Δήμο Ανωγείων η ακόμα και να καταθέσουν  συμπληρωμένη  δικής του αίτηση κατάθεσης δικαιολογητικών προσλήψεις προς τον Δήμο Ανωγείων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ:  Κατάταξη υποψηφίων

Αφού η υπηρεσία μας επεξεργαστεί τις αιτήσεις των υποψηφίων, τους κατατάσσει βάσει των κριτηρίων του νόμου.  Η κατάταξη των υποψηφίων, βάσει της οποίας θα γίνει η τελική επιλογή για την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, πραγματοποιείται ως εξής:

 1. Προηγούνται στην κατάταξη οι υποψήφιοι που διαθέτουν τα κύρια προσόντα της ειδικότητας και ακολουθούν οι έχοντες τα επικουρικά(Α΄, Β΄ επικουρίας κ.ο.κ.).
 2. Η κατάταξη μεταξύ των υποψηφίων που έχουν τα ίδια προσόντα (κύρια ή επικουρικά) γίνεται κατά φθίνουσα σειρά με βάση τησυνολική βαθμολογία που συγκεντρώνουν από τα βαθμολογούμενα κριτήρια κατάταξης (χρόνος ανεργίας, πολυτεκνική ιδιότητα, τριτεκνική ιδιότητα, αριθμός ανήλικων τέκνων, μονογονεϊκή ιδιότητα, βαθμός τίτλου σπουδών, εμπειρία, αναπηρία υποψηφίου, αναπηρία συγγενικού ατόμου).
 3. Στην περίπτωση ισοβαθμίας υποψηφίων στη συνολική βαθμολογία προηγείται αυτός που έχει τις περισσότερες μονάδες στο πρώτο βαθμολογούμενο κριτήριο (χρόνος ανεργίας) και, αν αυτές συμπίπτουν, αυτός που έχει τις περισσότερες μονάδες στο δεύτερο κριτήριο(αριθμός τέκνων πολύτεκνης οικογένειας) και ούτω καθεξής. Αν εξαντληθούν όλα τα κριτήρια, η σειρά μεταξύ των υποψηφίων καθορίζεται με δημόσια κλήρωση.

Μετά την κατάρτιση των πινάκων, η υπηρεσία μας θα αναρτήσει, το αργότερο μέσα σε δέκα  (10) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής, τους πίνακες κατάταξης των υποψηφίων στο κατάστημα των γραφείων μας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ: Πρόσληψη

Η υπηρεσία προσλαμβάνει το προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου αμέσως μετά την κατάρτιση των πινάκων κατάταξης των υποψηφίων. Υποψήφιοι που επιλέγονται για πρόσληψη, προκειμένου να ελεγχθεί, εκ νέου, το κώλυμα της οκτάμηνης απασχόλησης,  πρέπει κατά την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους να υποβάλουν στο φορέα υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 του ν.1599/1986 στην οποία να δηλώνουν ότιαπό την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στη διαδικασία έως και την ημερομηνία πρόσληψης δεν έχουν απασχοληθεί ή έχουν απασχοληθεί(δηλώνεται το χρονικό διάστημα και ο φορέας απασχόλησης) με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση εποχιακών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών σε φορέα του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα του άρθρου 1 παρ. 1 του ν.3812/2009. Σε περίπτωση μη υποβολής της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης, η σχετική απόφαση πρόσληψης ανακαλείται. Εάν η δήλωση είναι ψευδής ή ανακριβής, η σύμβαση εργασίας είναι αυτοδικαίως άκυρη και η πρόσληψη ανακαλείται υποχρεωτικά. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, οι επιλεγέντες ή προσληφθέντες υποψήφιοι αντικαθίστανται με άλλους από τους εγγεγραμμένους και διαθέσιμους στον πίνακα της οικείας ειδικότητας, κατά τη σειρά εγγραφής τους σε αυτόν.

 

Αριστερά ο Βασίλης Σμπώκος, δεξιά ο Γιάννης Αεράκης και στο κέντρο ο δημοτικός σύμβουλος Γιάγκος Σκουλάς

Εμπειρία, αλλά και νέο αίμα, επέλεξαν ομόφωνα οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης υπό τον δήμαρχο Μανόλη Καλλέργη, για τον ορισμό των δυο νέων Αντιδημάρχων του Δήμου Ανωγείων. Έτσι αναλαμβάνουν άμεσα τα καθήκοντα τους ως Αντιδήμαρχοι οι Βασίλης Σμπώκος και Γιάννης Αεράκης στις θέσεις των απερχόμενων Ζαχαρία Σουλτάτου και Δημήτρη Πασπαράκη. Η θητεία τους ξεκινάει από την 1η Μαρτίου 2018  και ολοκληρώνεται με την λήξη της πενταετίας της δημαρχίας του Εμμ.Καλλέργη στις 31 Αυγούστου 2019. Η εμπειρία στο πρόσωπο του Βασίλη Σμπώκου που αναλαμβάνει για δεύτερη φορά Αντιδήμαρχος, αυτή τη φορά με διαφορετικές αρμοδιότητες κυρίως όσον αφορά στα οικονομικά θέματα του Δήμου, θα συνδυαστεί με το νεανικό ενθουσιασμό και διάθεσης για προσφορά του Γιάννη Αεράκη που θα επωμιστεί κυρίως τα άμεσα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών και της Πολιτικής προστασίας.

Αναλυτικά η απόφαση όπως αυτή εκδόθηκε σήμερα αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ: “Ορισμός Αντιδημάρχων στο Δήμο Ανωγείων για την περίοδο 1-03-2018 έως 31-08-2019”.

Ο Δήμαρχος Ανωγείων Eμμανουήλ Ν.Καλλέργης έχοντας υπόψη:

1)    Τις διατάξεις των άρθρων 59 και 282 παρ. 16 του Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης» όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν σήμερα.

2)    Τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.4051/2012 παρ. 3ε και παρ 3στ «Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημονίου Συνεργασίας του Ν.4046/2012» με τις οποίες καθορίζεται ο αριθμός των αντιδημάρχων που δικαιούνται αντιμισθία.

3)    Τα επίσημα πληθυσμιακά δεδομένα της τελευταίας απογραφής έτους 2011 της Ε.Σ.Υ.Ε. (αποφ. 11247-ΦΕΚ 3465/28.12.2012 τεύχος Β’) για τον Δήμο Ανωγείων, σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 2.379 κατοίκους.

4)    Τις υπηρεσιακές ανάγκες που επιβάλλουν την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων του Δημάρχου, για την καλύτερη, ταχύτερη και ουσιαστικότερη αντιμετώπιση των πολλών και ποικίλων θεμάτων που ανάγονται στις  αρμοδιότητες του Δήμου μας.

5)    Tην με αριθ.πρωτ.572/28-02-2018 αίτηση παραίτησης του  Σουλτάτου Ζαχαρία του Κωνσταντίνου    από την θέση του αντιδημάρχου

6)    Tην με αριθ.πρωτ.573/28-02-2018 αίτηση παραίτησης του Πασπαρακη Δημήτρη του Νικολάου  από την θέση του αντιδημάρχου

 ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

 Α. Ορίζει τους κατωτέρω Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας ως αντιδημάρχους του Δήμου Ανωγείων , εντός της τρέχουσας δημοτικής περιόδου και συγκεκριμένα  με θητεία από 1-03-2018 μέχρι 31-08-2019 και τους μεταβιβάζει αρμοδιότητες ως ακολούθως.

 1. Στον κ. Αεράκη Ιωάννη του Γεωργίου , Δημοτικό Σύμβουλο του επιτυχόντος συνδυασμού «Δημοτική Προοδευτική Κίνηση, Ανώγεια Μπροστά» στον οποίο θα παρέχεται αντιμισθία .

–      Την παρακολούθηση της ωρίμανσης και εκτέλεσης   των Τεχνικών Έργων και τη σωστή λειτουργία των εν γένει   Υποδομών του Δήμου.

–      Την εποπτεία και τον συντονισμό θεμάτων ,που αφορούν την καθαριότητα, την ανακύκλωση και το περιβάλλον γενικά, προτείνοντας τη ρύθμιση θεμάτων περιβαλλοντικής προστασίας.

–      Την παρακολούθηση για λύση θεμάτων ύδρευσης- άρδευσης, αποχέτευσης και της ποιότητας των υδάτινων ,πηγών και όλων των φυσικών πόρων.

–      Την διαχείριση και την εποπτεία συντήρησης και επισκευής των οχημάτων και των μηχανημάτων του Δήμου, καθώς και των εγκαταστάσεων του Βιολογικού και αυτών του Ταχυδιυλιστηρίου.

–      Την μέριμνα και τον συντονισμό του έργου της πολιτικής προστασίας για την πρόσληψη ,ετοιμότητα αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών προλαμβάνουν χώρα ,διατυπώνοντας εισηγήσεις για το σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας της περιοχής του Δήμου, στο πλαίσιο του ετήσιου Εθνικού σχεδιασμού.

–      Την εποπτεία για τον καθαρισμό και την λήψη μέτρων για την προστασία και την αναβάθμιση της αισθητικής των χώρων των Δημοτικών κοιμητηρίων.

–      Συγκεντρώνει και ενημερώνει τον Δήμαρχο για θέματα καθημερινότητας του Πολίτη.

–       Την προώθηση , τον συντονισμό και την εποπτεία θεμάτων που αφορούν την αγροτική και κτηνοτροφική οδοποιία, εισηγούμενος μέτρα και δράσεις σχετικά με την βελτίωση της βατότητας από και προς τις εκμεταλλεύσεις.

–         Την μέριμνα και των συντονισμών θεμάτων που αφορούν την κατασκευή ή την επισκευή και συντήρησης των λιμνοδεξαμενών μικρής κλίμακας και των ομβροδεξαμενών ύδρευσης ζωών , εισηγούμενος την εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής ,τοπικής σημασίας που αφορούν την κτηνοτροφία.

 1. Στον  κ. Σμπώκο Βασίλειο του Μιχαήλ  , Δημοτικό Σύμβουλο του επιτυχόντος συνδυασμού «Δημοτική Προοδευτική Κίνηση, Ανώγεια Μπροστά» στον οποίο  θα  παρέχεται αντιμισθία.

–  Την εποπτεία για την τήρηση του συστήματος κατάρτισης του προϋπολογισμού του Δήμου, καθώς και την εκτέλεση του, επισημαίνοντας τις αποκλίσεις μεταξύ απολογιστικών και προϋπολογιστικών μεγεθών.

–  Την μέριμνα για την τήρηση των διαδικασιών αμφίδρομης ενημέρωσης και ροής των οικονομικών πληροφοριών που σχετίζονται με την εκτέλεση και την αναθεώρηση των προϋπολογισμών κάθε υπηρεσίας.

– Την εποπτεία της τήρησης του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος , της λογιστικής συμφωνίας των δοσοληπτικών λογαριασμών με τράπεζες , προμηθευτές και τους λοιπούς συναλλασσόμενους με τον Δήμο, παρέχοντας  κάθε είδους πληροφόρηση προς τα αρμόδια όργανα του Δήμου.

– Την μέριμνα για την έγκαιρη σύνταξη και οριστικοποίηση των βεβαιωτικών καταλόγων ,τελών, δικαιωμάτων ,εισφορών καθώς επίσης την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών των τυχόν προσφυγών, των υπόχρεων όταν αμφισβητούν το ύψος των οφειλόμενων.

– Την εποπτεία της συγκέντρωσης στοιχείων για την εξακρίβωση των υπόχρεων και του ύψους των χρηματικών υποχρεώσεων προς το Δήμο των φυσικών και νομικών προσώπων για φόρους , τέλη , δικαιώματα που περιοδικά πρέπει να καταβάλλονται στο Δήμο εισηγούμενος στα αρμόδια όργανα τρόπους είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

– Την παρακολούθηση την εφαρμογή και τoν έλεγχο του συστήματος αναγνώρισης και       καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου του Δήμου, στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

–      Την εποπτεία σε θέματα προμηθειών μηχανολογικού εξοπλισμού των εν γένει εξαρτημάτων ,υλικών και την εύρυθμη λειτουργία των αποθηκών του Δήμου.

– Την εποπτεία της λειτουργίας της υπηρεσίας Κοινωνικής  προστασίας , για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής εισηγούμενος μέτρα και  δράσεις  σχεδιασμού , έρευνας εθελοντισμού κοινωνικής αλληλεγγύης ,και αντιμετώπισης της παραβατικότητας.

-Την εποπτεία σε θέματα Κοινωνικής προστασίας ,παιδείας , πολιτισμού και αθλητισμού και σε θέματα προστασίας και προαγωγής της δημόσια υγείας.

– Την εποπτεία για την αναμόρφωση και επικαιροποίηση της ισχύς και εφαρμογής των Κανονισμών λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Ανωγείων.

–      Τέλος αναθέτει στον αντιδήμαρχο την υπογραφή των πάσης φύσεως εγγράφων που σχετίζονται με τις παραπάνω αρμοδιότητες καθώς επίσης και την ανάληψη από μέρους του κάθε σχετικής πρωτοβουλίας με ταυτόχρονη ενημέρωση του Δημάρχου. Παράλληλα αναθέτει στον αντιδήμαρχο την πλήρη αναπλήρωση του Δημάρχου στα καθήκοντά του κατά την διάρκεια της απουσίας του. Σε περίπτωση απουσίας και του αντιδημάρχου η αναπλήρωση θα γίνεται από τον άλλο αντιδήμαρχο κ. Αεράκη  Ιωάννη του Γεωργίου.

 –Σε περιπτώσεις απουσίας του αντιδημάρχου τις προαναφερόμενες αρμοδιότητες ασκεί ο Δήμαρχος. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευτεί σε μία τουλάχιστον ημερήσια εφημερίδα του νομού και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα και στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Ανωγείων

Εμμανουήλ Ν. Καλλέργης

 

Σε όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 30 Ιανουαρίου, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Ανωγείων, παρουσία όλων των δημοτικών συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης καθώς και των εργαζομένων. Ως ένδειξη σεβασμού, τιμής και μνήμης κρατήθηκε αρχικά ενός λεπτού σιγή για τον εμβληματικό άνθρωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Γεώργιο Κλάδο, που έφυγε από τη ζωή στις 21 του περασμένου Δεκεμβρίου. Τυχερός της βραδιάς, ο δημοτικός σύμβουλος και π.Αντιδήμαρχος Βασίλης Σμπώκος που κέρδισε το φλουρί, που συνοδευόταν από ένα μικρό δώρο από τον Δήμο, δημιουργία του TARRHA GLASS του Μάριου Χαλκιαδάκη. Μετά την εκδήλωση ακολούθησε η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για λήψη αποφάσεων σε θέματα ημερήσιας διάταξης.

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κα Μαίρη Σταυρακάκη-Μπαγκέρη που έκοψε την πίτα, μιλώντας στην “Α” τόνισε:” Πριν την κοπή της πίτας τιμήσαμε τη μνήμη του Γεωργίου Κλάδου, ενός οραματιστή δημάρχου που αποτελεί τον οδηγό μας σε ότι και να κάνουμε.Ευχόμαστε μια δημιουργική και αποτελεσματική χρονιά για εμάς και τους δημότες μας, με υγεία πάνω από όλα και αισιοδοξία..”

Φωτογραφίες:Γιώργος Νταγιαντάς

Ηλιόλουστη ημέρα η πρώτη του 2018 για το Ρέθυμνο με τους κατοίκους και τους επισκέπτες να έχουν κατακλύσει τόσο τα στενά της παλιάς Πόλης όσο και τα χωριά της ενδοχώρας όπου πολιτιστικά δρώμενα και εορταστικές εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη σε συνάρτηση με τις οικογενειακές γιορτές και τα τραπέζια που σε κάθε σπίτι έχουν στηθεί. Και όπως αναφέρει και μία από τις μαντινάδες για τον ερχομό του νέου έτους: Κάμε παρέα που μπορεί στο χρόνο να αντέξει κρατώντας απ΄ τη χέρα σου όσα ο ήλιος φέξει. Στείλε σε όλους τα πουλιά με ευχές αντίς φτερούγες να απλωθούν όπου κι αν είναι γης μ΄ ανθρώπους π΄ αγαπούνε.

Από τα χιονισμένα Ανώγεια, ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στέλνει προς όλους Έλληνες μήνυμα ομόνοιας και υπομονής για να μπορέσουμε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες οι οποίες «δεν πρέπει να μας πτοήσουν, δεν πρέπει να μας κάνουν να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας ο ένας άνθρωπος προς τον άλλον».

«Και ως εκπαιδευτικός θα ήθελα να προτείνω σε όλους τους γονείς να έρθουν όσο γίνεται πιο κοντά στα παιδιά και τα παιδιά όσο γίνεται πιο κοντά στους δασκάλους. Αυτή είναι μία πολύ γερή αλυσίδα που θα μας κρατήσει και στο μέλλον ως χώρα και ως τοπικές κοινωνίες δεμένους με την αντιμετώπιση της καθημερινότητας αλλά και όλων όσων το μέλλον επιφυλάσσει», προέθεσε ο κ. Καλλέργης, τονίζοντας ότι μέσα σε όλα που συνοδεύουν την πορεία μας καλό θα ήταν να εντάξουμε και την κατανόηση η οποία βοηθάει στο να μην υπάρχουν συγκρούσεις και ανυπομονησία.

«Πιστεύω ότι αν οργανωθούμε, συνεργαστούμε και δεν μας εγκαταλείψει η υπομονή μπορούμε, με αφετηρία το νέο έτος, να διορθώσουμε, αλλά και να πάμε μπροστά σε πολλούς τομείς» σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Μιχάλης Λαμπαθάκης- Ρέθυμνο)

 

-->