Θερμοκρασία pt>
Άνεμος
Βαρόμετρο cript>
Υγρασία /sc
Βροχόπτωση Μήνα
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Δημοτικά Νέα

Ρεπορτάζ: Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες: Μανόλης Σαμόλης

 

Στην αίθουσα “Γιώργος Κλάδος” της αναπτυξιακής εταιρίας ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας παρουσία πολλών επισήμων, οι οποίοι με αφορμή την εκδήλωση υπέγραψαν το καταστατικό της σύστασης δικτύου δήμων του Ψηλορείτη, με την επωνυμία “Δίκτυο Ιδαίων”. Στην εκδήλωση βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος καθώς και Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι όλων των δήμων που υπέγραψαν το καταστατικό.

Η έδρα του “Δικτύου Δήμων του Ψηλορείτη” θα είναι στα Ανώγεια στο Κέντρο Ενημέρωσης του Φυσικού Πάρκου του Ψηλορείτη. Στο καταστατικό υπάρχει η υπογραφή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη, του Δημάρχου Μυλοποτάμου Δημήτρη Κόκκινου, του Δημάρχου Αμαρίου Παντελή Μουρτζανού, του Δημάρχου Γόρτυνας Νικόλαου Σχοιναράκη, του Δημάρχου Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, του Δημάρχου Ρεθύμνου Γεωργίου Μαρινάκη και του Δημάρχου Φαιστού Γεωργίου Αρμουτάκη.

Σκοπός της σύστασης του Δικτύου Δήμων είναι η από κοινού  εθελοντική και στενή συνεργασία των Δήμων της περιοχής του Ψηλορείτη καθώς και της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα που έχουν σχέση με την γεωγραφική ιδιαιτερότητα του συνόλου ή τμήματος της έκτασης τους και η από κοινού διεκδίκηση λύσεων για τα πραγματικά τους προβλήματα που αφορούν γενικότερα την πολιτισμική, περιβαλλοντική και εν γένει αναπτυξιακή τους πορεία, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη τους. Παράλληλα στόχος είναι η προώθηση και εφαρμογή μέτρων για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος του Ψηλορείτη.

Να αναφέρουμε ότι μετά την κοπή της πίτας ο Δήμος Ανωγείων παρέθεσε τραπέζι στην παραδοσιακή ταβέρνα “Αροδαμός” όπου όλοι απόλαυσαν τα αυθεντικά ανωγειανά εδέσματα και την περιποίηση του ιδιοκτήτη της Αλέκου Νταγιαντά και των γιων του Γιώργου και Αντώνη.Στο τραπέζι συζητήθηκαν τα θέματα του ΑΚΟΜΜ αλλά και της νέας πλέον εταιρείας του δικτύου των δήμων και τις μελλοντικές ενέργειες της. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο τυχερός της βραδιάς ήταν ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Κοκολάκης, ο οποίος κέρδισε το φλουρί που συνοδευόταν από ένα tablet ως δώρο!

Για την σημασία της υπογραφής του καταστατικού του Δικτύου Ιδαίων, αλλά και το σπουδαίο έργο που γίνεται στην αναπτυξιακή ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης, μίλησαν σε δηλώσεις τους στην “Α” ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ανωγείων Δημήτρης Κόκκινος και ο πρόεδρος του ΑΚΟΜΜ Δημήτρης Παττακός. Αναλυτικά τα όσα ανέφεραν:

Μανόλης Καλλέργης, δήμαρχος Ανωγείων

“Τους ευχαριστώ θερμά όλους για την παρουσία τους εδώ σήμερα, τόσο τον Περιφερειάρχη και την Αντιπεριφερειάρχη όσο και τους δημάρχους και τους εκπροσώπους τους. Τους ευχαριστούμε για την παρουσία και την στήριξη τους στο ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης, σε μια περίοδο που έχουμε πολλά πράγματα και στόχους στο μυαλό μας για την περαιτέρω ανάπτυξη των περιοχών μας.Σε αυτό το πλαίσιο υπογράψαμε τη σύσταση του καταστατικού του δικτύου δήμων του Ψηλορείτη, ενώ στο ίδιο πλαίσιο συζητούμε και για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε) οι οποίες ήδη δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν προοπτική και στη δική μας περιοχή και στις υπόλοιπες. Θέλαμε η εκδήλωση της κοπής της πίτας να συνδυαστεί με την υπογραφή του καταστατικού ώστε να ευχαριστήσουμε και από κόντά το Σταύρο Αρναουτάκη για τη μεγάλη συμβολή του σε όλες μας αυτές τις προσπάθειες.

Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους του ΑΚΟΜΜ για την προσπάθεια που καταβάλλουν όλα αυτά τα χρόνια. Πάντα θα έχουν τη δική μας στήριξη σε οτιδήποτε μας ζητηθεί και μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Τους εύχομαι δύναμη να συνεχίσουν να προσφέρουν στον τόπο μας..”

Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

“Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ σήμερα και ειδικά σε αυτή την αίθουσα που την έχετε ονομάσει “Γιώργος Κλάδος”, του οραματιστή δημάρχου της περιοχής και προέδρου του ΑΚΟΜΜ.. Είχα συνεργαστεί μαζί του για πολλά χρόνια, εγώ ως πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου. Όλοι εσείς εδώ συνεχίζετε ένα σημαντικό έργο και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί μπορούμε να δίνουμε και εμείς τη βοήθεια μας για να διατηρούνται αυτές οι εταιρείες και εδώ και στο Ηράκλειο και στο Λασίθι.Είμαι βέβαιος ότι χωρίς τη στήριξη της Περιφέρειας αυτές οι εταιρείες θα είχαν σοβαρά προβλήματα, όμως εμείς βλέπουμε την ανάγκη να υπάρχουν ώστε να υπάρχει και ανάπτυξη στην ενδοχώρα και στηρίζουμε μέσα από τα έργα και τα Leader. Δεν είναι τυχαίο ότι δώσαμε και τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις ώστε όλες οι περιοχές της Κρήτης να μην παρουσιάζουν ελλείψεις πάνω στα αναπτυξιακά έργα που εμείς έχουμε βάλει στο δικό μας πρόγραμμα..”

 Δημήτρης Παττακός, διευθυντής αναπτυξιακής εταιρείας ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης

“Το ΑΚΟΜΜ αποφάσισε φέτος να κόψει την πίτα του μετά από αρκετά χρόνια που έχει να το κάνει, γιατί θέλαμε να δώσουμε κάποιους συμβολισμούς. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, όπου υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα, πάρα πολλές προκλήσεις. Με την ευκαιρία σήμερα κάναμε και μια μικρή ενημέρωση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση των περιοχών UNESCO στην Κρήτη, αλλά και για να υπογραφεί το καταστατικό του Δικτύου Δήμων του Ψηλορείτη.

Εκτός τις αστικές, ουσιαστικά είναι τρεις Ο.Χ.Ε που αφορούν αγροτικές περιοχές, μια είναι στο Ρέθυμνο και Άγιο Βασίλειο, η άλλη είναι στο Λασίθι σε Άγιο Νικόλαο Ιεράπετρα και Οροπέδιο και τρίτον οι 14 δήμοι μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι δήμοι του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη καθώς και ο Δήμος Ηρακλείου και Ρεθύμνου και δήμοι των Χανίων. Οι Ο.Χ.Ε έχουν έργα που έχουν να κάνουν με τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, με κάποιες υποδομές και επίσης με ένα μεγάλο οριζόντιο θα έλεγα έργο ενός εκατομμυρίου που αφορά την κοινή προβολή αυτών των περιοχών προς τα έξω. Ο στόχος είναι να δομηθεί ένα εναλλακτικό προϊόν τουριστικό που θα λέγεται περιοχές UNESCO της Κρήτης. Καταλαβαίνεται ότι είναι μια σημαντική προστιθέμενη αξία για την περιοχή.

Για το δίκτυο των Ιδαίων τώρα, είναι κάτι το οποίο έγινε για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι να μπορεί να δίνεται τεχνική στήριξη στους δήμους της περιοχής, γιατί όσο και να ακούγεται παράξενο το ΑΚΟΜΜ αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να το κάνει αυτό με βάση το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει.Ο δεύτερος λόγος είναι  να στηρίξει περισσότερο τη λειτουργία του Γεωπάρκου γιατί και εδώ υπάρχει δυσκολία στη χρηματοδότηση του από το ΑΚΟΜΜ. Είναι πιο εύκολο να χρηματοδοτηθεί το Γεωπάρκο μέσα από τους Δήμους μέσα από αυτή την αστική εταιρία την οποία τη προβλέπει ο Καλλικράτης με το άρθρο 101.

Όλοι οι δήμοι συμφώνησαν, υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση για τυπικούς λόγους καθαρά και σήμερα υπογράφτηκε το καταστατικό σε μια πανηγυρική ας πούμε εκδήλωση με την κοπή της πίτας..”

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ  ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ή ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Ανοίγει δρόμους για να φορτώσουν στους δημότες και τις δαπάνες της πυρόσβεσης.

Όλοι θυμούνται βέβαια τις αντιμνημονιακές διακηρύξεις του κ Καλλέργη, ότι θα αντιπαλέψει τα μνημόνια, ότι θα διεκδικήσει πόρους και χρηματοδότηση για το δήμο, ότι θα σταματήσει την φοροεισπρακτική πολιτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Τις καταγγελίες του για τις αρμοδιότητες, που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φόρτωσαν στους δήμους αλλά έκοψαν τους πόρους, υπακούοντας σε τρόικα και Μέρκελ και φόρτωσαν τα βάρη στους δημότες.

Αφού κορόιδεψε και πήρε την ψήφο των Ανωγειανων  έγινε ίδιος με τον κ Κεφαλογιάννη, που με χαρά τον καλωσόρισε όπως είπε «στο κλαμπ των μνημονιακών» χωρίς να βγάλουν τσιμουδιά  . Άλλωστε τι να πουν !!!.

Τώρα όμως ο μαθητής ξεπέρασε το δάσκαλο. Μετά τα κατασχετήρια, που μαζικά πρόσφατα  έστειλε στους δημότες, μετά το φόρτωμα στους δημότες και στους άνεργους των δαπανών λειτουργίας των υποδομών, που φόρτωσε στην ΚΟΙΝΣΕΠ, τώρα πρωτοστατούν  φορτώνοντάς τους και δαπάνες της πολιτικής προστασίας και της πυρόσβεσης. Αλήθεια για να έχουμε καλό ρώτημα, με ποια απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου αναλάβετε τέτοια δέσμευση ? Η νομίζεται ότι μια συζήτηση σε επίπεδο ενημέρωσης στο ΔΣ  και στην οποία θέσαμε το ζήτημα της δαπάνης, το εκλάβετε εσείς ως συμφωνία και κάνατε ότι κάνατε?

Για να μην παρεξηγούμαστε όμως . Χρόνια τώρα ο δήμος, οι δημότες και η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ μαζί, διεκδικούμε την δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στα Ανώγεια. Η μεγάλη σε έκταση εδαφική περιοχή του δήμου που είναι ορεινή, απαιτεί την προστασία από πυρκαγιές. Αλλά και μέσα στο χωριό ,δεν είναι  λίγα τα παραδείγματα πυρκαγιών που συνέβησαν στα οποία  η πυροσβεστική υπηρεσία έπρεπε να έρθει είτε από Ρεθυμνο είτε από τα Μουρτζανα . Διεκδικούσαμε και διεκδικούμε  να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική, να αυξηθούν οι πετσοκομμένοι και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πόροι του κρατικού προϋπολογισμού για την πολιτική προστασία και την πυρόσβεση, τα μέτρα πρόληψης για να μην θρηνούμε θύματα όπως στην Μάνδρα, στο Μάτι κλπ

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο κωφεύουν στα αιτήματα αυτά ,αλλά επιχειρούν ταυτόχρονα μια ακόμη μνημονιακή αναδιάρθρωση, έστω και στην εποχή των «μεταμνημονιακών μνημονίων» .

Η πολιτική προστασία, όπως και άλλοι τομείς να ξεφορτωθούν απ’ τις υποχρεώσεις του κράτους και η χρηματοδότησή τους σιγά- σιγά να φορτωθεί κι αυτή στους δημότες όπως έγινε με τα σχολεία, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τους παιδικούς κλπ.  Όσο περισσότερες  υπηρεσίες μας φορτώσουν τόσο περισσότερα συχαρίκια θα πάρουν απ’ την Μέρκελ, τον Μακρόν, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοκαρχαρίες!!! Γιατί βέβαια όσο φορτώνουν στο λαό τέτοιες δαπάνες τόσο περισσότερα μένουν στον κρατικό προϋπολογισμό για να γίνονται φοροαπαλλαγές και κίνητρα για το κεφάλαιο, πλεονάσματα για να είναι ήσυχοι οι υποτιθέμενοι δανειστές, ΝΑΤΟΙκές δαπάνες για να συγχαίρει τον Τσίπρα ο «διαβολικά καλός Τράμπ».

Ακριβώς με αυτούς τους όρους ο κ Καλλέργης και ο αντιδήμαρχός του έστησαν το πυροσβεστικό κλιμάκιο στα Ανώγεια. Η κυβέρνηση κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα αφού το ΦΕΚ το λέει πεντακάθαρα: «…από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη στον Π/Υ εξόδων…».    Και τα σκυλιά δεμένα λοιπόν.

Τίνος είναι τα κόλλυβα; Μα για άλλη μια φορά των δημοτών και μάλιστα πολλαπλά. Αφού, μάλλον επί τούτου, έκλεισαν άρον- άρον το πολύ χρήσιμο κέντρο ζωονόσων, που φρόντισαν μεθοδικά όλοι τους να μην λειτουργήσει ποτέ .Τώρα παραχωρούν τα κτίρια αυτά για τη στέγαση του πυροσβεστικού κλιμακίου αλλά δεν έφτανε αυτό. Φόρτωσαν, πρώτη φορά στα χρονικά και σε πανελλήνια μνημονιακή πρωτοτυπία, στον βαριά φορολογούμενο λαό και τα έξοδα διαμόρφωσης του κτιρίου. Ακόμα και οι πυροσβέστες, που θα τοποθετηθούν δεν θα ‘ναι καινούργιες προσλήψεις αλλά αποσπάσεις από την επίσης υποστελεχωμένη υπηρεσία του Ρεθύμνου. Τέτοιους σταθμούς «με ξένα κόλλυβα» σου φτιάχνω εγω 100 την ώρα. Τους φέρνουν και παράδειγμα στους ελέγχους «των θεσμών», για την ικανότητά τους με τη βοήθεια των δημάρχων τους, να προωθούν τις μνημονιακές τους αναδιαρθρώσεις. Από τα συχαρίκια της Μέρκελ, των θεσμών ,θάχει σίγουρα μερτικό και ο κ Καλλέργης και ο αντιδήμαρχός του.  Απ’ τους δημότες όμως, που δεν καταπίνουν αμάσητο ότι τους σερβίρουν άλλη «πληρωμή» θα έχουν.

Κι ενώ διάβηκαν ορθάνοιχτες μνημονιακές αντιλαικές πόρτες ,πανηγυρίζουν κι από πάνω λες και νίκησαν στη μάχη των Γαυγαμήλων.  Θράσος απύθμενο ή μωραίνει κύριος….

 

ΡΟΥΛΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ με την

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

 

Με απόφαση της δημοτικής αρχής και των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα σχολεία των Ανωγείων θα ανοίξουν αύριο Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, αλλά από την δεύτερη ώρα λόγω του φόβου του πρωινού παγετού. Τόνοι από αλάτι έχουν ριχτεί αυτό το διήμερο αλλά το πρωί είναι έντονος ο παγετός και ο κίνδυνος ατυχήματος, ειδικά για τα μικρά παιδιά. Έτσι οι μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου θα προσέλθουν στις αίθουσες με το πρώτο κουδούνι να χτυπάει στις 9 π.μ

Τα σχολεία των Ανωγείων θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Πέμπτη 17 Ιανουαρίου μετά από απόφαση της δημοτικής αρχής σε συνεννόηση με τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο πρωινός παγετός και ο φόβος ατυχημάτων έπαιξε ξανά καθοριστικό ρόλο στην απόφαση.
Το Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο καθώς και ο Παιδικός Σταθμός με το Νηπιαγωγείο θα ανοίξουν την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου.

 

Πρεμιέρα αύριο Πέμπτη 9 Ιανουαρίου για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για το έτος 2019, με το πρώτο κουδούνι στα Ανώγεια για τους μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου,Λυκείου καθώς και τα μικρά παιδιά του Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου, να χτυπάει στις 9 π.μ. Η καθυστέρηση αυτή είναι κοινή απόφαση της Δημοτικής αρχής και των διευθυντών του σχολείου, καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος του πρωινού παγετού που ενέχει μεγάλο κίνδυνο ατυχημάτων. Ο παγετός υπήρξε έντονος στα Ανώγεια και το πρωινό της Τετάρτης καθώς τα Ανώγεια “ξύπνησαν” με το θερμόμετρο στους -3 βαθμούς, χωρίς όμως να δημιουργηθούν προβλήματα ή ατυχήματα. Μετά το μεσημέρι πάντως η θερμοκρασία έκανε άλμα τουλάχιστον 10 βαθμών και βρίσκεται πλέον σταθερή στους 8 βαθμούς Κελσίου. Παρά τον παγετό δεν υπήρξε πρόβλημα στην ύδρευση του χωριού ενώ και οι υποδομές του δήμου λειτουργούν κανονικά, στο διυλιστήριο και διοχετεύει κανονικά το νερό στο χωριό.

10 συνολικά τόνοι αλατιού χρησιμοποιήθηκαν από τα μηχανήματα του Δήμου για τους δρόμους και τα σοκάκια, νούμερο που μεγάλωσε ιδιαίτερα υπό τον φόβο του παγετού. Οι οκτώ τόνοι έχουν ήδη ριχτεί ενώ περίπου δυο θα χρησιμοποιηθούν απόψε Τετάρτη με τη δύση του ήλιου σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο των Ανωγείων και των μικρών στενών.Η μεγαλύτερη ποσότητα θα ριχτεί στην είσοδο του χωριού στο “Φαραγγούλι” που υπάρχει ανάγκη καθώς το πρωί συγκεντρώνει πάγο.. Τέσσερις ακόμα τόνοι βρίσκονται αποθηκευμένοι στις αποθήκες του Δήμου.Οι δρόμοι προς Ηράκλειο και Ρέθυμνο είναι ανοιχτοί και χωρίς να απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Δυο κτηνοτρόφοι, πατέρας και γιος έμειναν σε όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας στον Ψηλορείτη και την περιοχή “Στρογγυλός Αρόλιθος” σε υψόμετρο 1100 μέτρων για να προστατεύσουν από κοντά το κοπάδι τους. Οι δυο άντρες που βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με τα Ανώγεια και το κέντρο επιχειρήσεων του δήμου, κατεβαίνουν απόψε από το βουνό μετά από δυο δύσκολες για αυτούς ημέρες, χωρίς να έχουν αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, καθώς σήμερα τα μηχανήματα έφτασαν  μέχρι το ποιμνιοστάσιο τους.

Η επιχείρηση που ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί και αύριο γίνεται κυρίως προς τον Ψηλορείτη, ώστε ο δρόμος να είναι ανοιχτός και εύκολα προσπελάσιμος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο όπου αναμένεται και πάλι πλήθος κόσμου να επισκεφθεί τα Ανώγεια για να απολαύσει από κοντά το χιόνι και την φιλοξενία των Ανωγειανών. Ήδη ο δρόμος προς το βουνό είναι ανοιχτός και θα γίνουν προσπάθειες μέχρι το Σάββατο να ανοίξει όσο γίνεται περισσότερο κοντύτερα στον κάμπο της Νίδας και κυρίως μέχρι τα “Πετραδολάκια” σε απόσταση 18 χιλιομέτρων.

Ο Βασίλης Σμπώκος, Αντιδήμαρχος Ανωγείων που βρίσκεται για τρίτη ημέρα στους δρόμους ως συντονιστής της επιχείρησης σε συνεργασία πάντα με τον δήμαρχο Ανωγείων αναφέρει τα εξής για την προσπάθεια που γίνεται:”Με την πάροδο των ημερών και μέχρι το Σαββατοκύριακο θα επιχειρούμε στο αόρη για να ανοίξουμε τον δρόμο μέχρι όσο μακρύτερα μπορούμε.Ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους πολλοί επισκέπτες που θέλουν να δουν τα χιονισμένα Ανώγεια και εμείς από τη μεριά μας κάνουμε ότι μπορούμε για να έχουν πρόσβαση όπου επιθυμούν πάνω στο βουνό.

Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τους δυο τεχνικούς διευθυντές της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου την Ελένη Ρανουτσάκη και τον Γιάννη Τζανοκωστάκη όπως και την Αντιπεριφερειάρχη Μαίρη  Λιονή για τη βοήθεια τους στο κομμάτι προς Ρέθυμνο, όπως και τους Αντιδημάρχους Μαλεβιζίου Άρη Σαλούστρο και Θανάση Κύρκο για την βοήθεια τους στο τμήμα Ανώγεια-Ηράκλειο.Η αλατιέρα του δήμου μας έφτασε σήμερα μέχρι το 18ο χιλιόμετρο Ανωγείων-Ηρακλείου και την περιοχή “Σκλαβόκαμπος” και  απεκατέστησε πρόβλημα που παρουσιάστηκε εκεί με πάγο και “δίπλωναν” τα αυτοκίνητα. Συνεχίζουμε δυναμικά με όλο το προσωπικό του δήμου που αυτές τις ημέρες έδωσε και συνεχίζει να δίνει και πάλι τον καλύτερο του εαυτό για την εξυπηρέτηση των δημοτών και των επισκεπτών του τόπου μας..”ολοκληρώνει ο κ.Σμπώκος.

Ρεπορτάζ: ΑΝΩΓΗ

Φωτογραφίες:Τζούλια Νταγιαντά

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία των Ανωγείων και αύριο Τετάρτη 9 Ιανουαρίου μετά από απόφαση του Δημάρχου Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργη.

Το πρόβλημα του πρωινού παγετού και του κινδύνου ατυχήματος για μαθητές και εκπαιδευτικούς έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη απόφαση και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ακόμα και αν σταματήσει σήμερα η χιονόπτωση.

Έτσι κλειδωμένα  θα παραμείνουν ο Παιδικός Σταθμός, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ανωγείων, με την επίσημη πρεμιέρα της μαθητικής χρονιάς για το 2019 να μετατίθεται για την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου.

-->