Θερμοκρασία 10.1°
Άνεμος 4.8 ΝΔ
Βαρόμετρο 1016.0
Υγρασία 84%
Βροχόπτωση Μήνα 95.2 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Δημοτικά Νέα

–Συνέντευξη στην ΑΝΩΓΗ και τον Γιώργη Μπαγκέρη

Την απόφαση του να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Ανωγείων, γνωστοποιεί μέσω της Ανωγής, ο νυν δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης. Με αφορμή αυτή του την απόφαση, συνομιλήσαμε μαζί του στο γραφείο του, όπου ο ίδιος αναφέρεται στα πεπραγμένα του ως δήμαρχος Ανωγείων από τον Σεπτέμβριο του 2014 και τις άμεσες προτεραιότητες του για το 2019 , αλλά και για την επόμενη πενταετία εφόσον εκλεγεί. Παράλληλα ο κ.Καλλέργης δε διστάζει να μιλήσει για πράγματα που ήθελε να κάνει αλλά έμειναν πίσω και τη θέληση του να πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα. Αναφέρεται επίσης στις σκέψεις του για ενιαίο  ψηφοδέλτιο αλλά  μιλάει επίσης για τους συνυποψήφιους του εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό, τονίζοντας ότι στα Ανώγεια πάντα μόλις κλείνει η κάλπη ξεκινά η περίοδος της συνεργασίας, ανεξαρτήτως θέσεως.

Τέλος ο Εμμανουήλ Καλλέργης απευθύνει μήνυμα στους Ανωγειανούς όπου γης για τα Ανώγεια, την ιστορία και τον πολιτισμό που πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε προσφέροντας παράλληλα λύσεις και διεξόδους στη νέα γενιά και στο παραγωγικό τμήμα του τόπου, των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη του Εμμανουήλ Καλλέργη στην ΑΝΩΓΗ:

Για την υποψηφιότητα του στις δημοτικές εκλογές του 2019:

Η επιλογή μου να είμαι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος Ανωγείων θα έλεγα ότι έχει ωριμάσει στο μυαλό μου κυρίως κατά τον τελευταίο χρόνο. Θεωρώ ότι είναι μια λογική απόφαση, διότι όταν κάνεις μια προσπάθεια, όταν μπαίνεις στα βαθιά της διοίκησης του Δήμου και του προγραμματισμού, νομίζω ότι ο κάθε άνθρωπος δε μπορεί σε μια πενταετία να δράσει και να προσφέρει αυτό που μπορεί να προσφέρει στον μέγιστο βαθμό. Νομίζω ο κάθε δήμαρχος δικαιούται άλλη μια θητεία , για να ολοκληρώσει το όραμα του να βάλει μια βάση ολοκλήρωσης στην προσπάθεια του. Θεωρώ  ότι και στον Δήμο Ανωγείων εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια συνέχεια, από δήμαρχο σε δήμαρχο όλοι είχαν να προσφέρουν κάτι, από παλιότερα και την εποχή δημαρχίας Κλάδου που θυμόμαστε εμείς. Υπάρχει μια ενιαία αντίληψη και μια ενιαία στρατηγική για την ανάπτυξη των Ανωγείων, οπότε και ο καθένας προσθέτει το λιθαράκι του και τις προσωπικές πινελιές του, ανάλογα και με τις συγκυρίες.

Εμείς ξεκινήσαμε με τους συνεργάτες μου από την πρώτη μέρα μια προσπάθεια, πάντα σε συνεργασία και με τις άλλες παρατάξεις και με όλο το δημοτικό συμβούλιο, καθώς σχεδόν πάντα οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε ενημέρωση όλων των παρατάξεων  και είχαμε κοινή στρατηγική για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Οι τρεις βασικοί άξονες ανάπτυξης των Ανωγείων:

Από την αρχή θέσαμε τρεις βασικούς άξονες για την ανάπτυξη των Ανωγείων. Ο πρώτος άξονας και ο πιο σπουδαίος για μένα είναι ότι συνεχίσαμε και εντείνουμε τις προσπάθειες μας για τον δρόμο Ηράκλειο-Ανώγεια. Αυτή την τετραετία πήραμε το 80% των υπογραφών του κόσμου και πιέζουμε ακόμα σε αυτό το σημείο, για απαλλοτριώσεις χωρίς αποζημίωση. Κατορθώσαμε πέρσι να μπει σε κωδικό του Υπουργείου Μεταφορών, το τμήμα Κυλιστός-Ανώγεια. Πιέζουμε για να μεταφερθούν τα χρήματα, οι ενδείξεις και οι εξαγγελίες δείχνουν ότι αυτό θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και ευελπιστώ ότι με τις αρχές του νέου έτους θα μπουν αυτά τα 5 εκ ευρώ από τη γενική γραμματεία Υποδομών και Μεταφορών. Αυτές είναι οι πληροφορίες που έχουμε για το πιο βασικό και αναπτυξιακό έργο των Ανωγείων.

Ο δεύτερος άξονας είναι η ανάπτυξη προς τον Ψηλορείτη και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπου κατορθώσαμε αρκετά πράγματα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Με το περίπτερο της Νίδας, έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες για να συνεχίσουμε κάποια πράγματα, όπως το παλιό Χιονοδρομικό όπου περιμένουμε να ανοίξουν κάποια προγράμματα. Έχουμε ένα στόχο για την ανάπτυξη του χιονοδρομικού για τον οποίο είμαστε σε διαπραγματεύσεις

Ένας τρίτος άξονας στον οποίο μας βοήθησε πολύ το πρόγραμμα “Φιλόδημος” είναι η αντικατάσταση των υποδομών, ένα έργο πνοής για τα Ανώγεια. Δηλαδή ο εξορθολογισμός και του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και η βοήθεια προς τον Ψηλορείτη με δρόμους που ανοίγονται εκεί και για τους βοσκούς αλλά και για τον τουρισμό. Πιστεύω ότι άμεσα θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση καθώς έχουμε κάνει όλη την προεργασία για να απορροφηθούν. Έχουμε δουλέψει αρκετά τον τελευταίο καιρό σε αυτή τη κατεύθυνση για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο των Ανωγείων.

Η βοήθεια της Πολιτείας και της Περιφέρειας Κρήτης και οι προτεραιότητες για το 2019:

Στην ουσία ο κρατικός μηχανισμό πηγαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς. Δεν υπήρχαν χρήματα όλο αυτό το διάστημα, αλλά ευτυχώς για μας τους ορεινούς δήμους υπήρξε μια στήριξη με επιπλέον χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να μπορέσουν να γίνουν κάποια πράγματα.

Η βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης υπήρξε πάντα απλόχερη. Είχαμε και έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον Σταύρο Αρναουτάκη Ότι μπορούσαμε να ωριμάσουμε και να πάρουμε νομίζω ότι μας δόθηκε για αυτό κάναμε αρκετά έργα αλλά και έχουμε και πολλές μελέτες έτοιμες για την προετοιμασία νέων έργων.Πρόσφατα καταφέραμε να πάρουμε για παράδειγμα τα χρήματα για τη μελέτη του φράγματος του Βαρσαμά, στο οποίο έργο όμως συναντούμε κάποια εμπόδια και δεν έχει προχωρήσει, αλλά ελπίζω ότι αυτό το διάστημα θα καταφέρουμε να το επανεκινήσουμε και αυτό. Όπως επίσης και ένας μεγάλος στόχος που έχουμε θέσει και κοιτάζουμε τη νομική πλευρά του θέματος είναι να έρθουν οι εναπομείναντες “Πυρήνες” στα χέρια του Δήμου.

Ένας άλλος στόχος είναι να λειτουργήσουν κάποιες υποδομές που είναι στο χωριό από ντόπιους, και θέλουμε να τις λειτουργήσουμε ως δήμος όπως για παράδειγμα τον ‘Τόπο του βοσκού”, ή το Ψηφιακό μουσείο κάτι που το κατορθώσαμε και είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης.

Νομίζω όλα αυτά δείχνουν ένα δρόμο και των προθέσεων μας και στο τι μπορούμε να κάνουμε για το χωριό μας. Πιστεύω όλα αυτά θα πάνε καλά όπως και η πρόθεση μας να στηρίξουμε υποδομές μέσα στο χωριό.

Κατορθώσαμε και πήραμε το κέντρο ενημέρωσης και βιοποικιλότητας κτηνοτροφίας ένα έργο ενός εκατομμυρίου ευρώ  το οποίο έχουμε βγάλει και μέσα στο 2019 θα ξεκινήσει αυτό. Επίσης βάλαμε στο LEADER και θεωρώ ότι θα εγκριθεί, η επέκταση του μουσείου του Γρυλιού . Άρα στοχεύουμε δυναμικά στις υποδομές μέσα στο χωριό και για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας στον τόπο.

Παράλληλα φτιάξαμε πλατείες και στενά στο χωριό πιστεύω οι παρεμβάσεις αυτές αναδεικνύουν περισσότερο την ομορφιά των Ανωγείων. Καθημερινά βρισκόμαστε έξω και παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε και σε ζητήματα της καθημερινότητας των δημοτών. Φτιάξαμε το έργο της ανακύκλωσης με μια απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχουν ακόμα αδυναμίες σε επίπεδο καθαριότητας, αλλά τα βασικά τα βλέπουμε και παρεμβαίνουμε άμεσα.

Δώσαμε επίσης και πάντα θα δίνουμε έμφαση στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το χωριό μπορεί να μην πάσχει από πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά πάντα θα δίνουμε έμφαση σε αυτές που θα τονίζουν και θα αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό των Ανωγείων.

Τέλος ξεκινάμε κάποια συνέδρια, εμείς επιθυμούμε να κάνουμε τα Ανώγεια τόπο συνεδρίων. Τον Φεβρουάριο για παράδειγμα έχουμε ένα πολύ μεγάλο ιατρικό συνέδριο με συμμετοχή 150 ατόμων.

Παράλληλα στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους Πολιτιστικούς συλλόγους όπως και τους αθλητικούς. Τον Πολιτιστικό σύλλογο Ανωγείων, τον Όμιλο του Σκακιού που κάνουν σημαντικά πράγματα, αλλά και τον Αετό Ανωγείων που στεκόμαστε στο πλευρό του σε αυτή τη καινούρια προσπάθεια που κάνει στο Ηράκλειο. Μέσω της βοήθειας μας σε όλους τους συλλόγους πιστεύω βοηθάμε τη νεολαία μας που πρέπει να βρίσκει διεξόδους σε θετικές κατευθύνσεις στα Ανώγεια.

Τα οικονομικά του Δήμου και κατά πόσο αυτά του δίνουν ελευθερία κινήσεων για να κάνει αυτά που επιθυμεί για τα Ανώγεια:

Ο δήμος Ανωγείων δεν είχε ποτέ άνεση στα οικονομικά του, είναι ένας μικρός δήμος που παλεύει να σταθεί όρθιος καθημερινά. Υπάρχουν προβλήματα στη διοίκηση. Είμαστε ένας δήμος που δεν έχει πολύ προσωπικό, λειτουργεί με συμβούλους, ενώ δεν έχουμε επάρκεια στην τεχνική υπηρεσία καθώς έχουμε μόνο ένα μηχανικό που μπορεί να βάλει υπογραφή. Προσπαθούμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα. Θεωρώ ότι για την ερχόμενη πενταετία είναι ένα σημαντικό ζήτημα, ίσως και το πρωτεύον, το θέμα της διοίκησης και ο τρόπος λειτουργίας του δήμου. Θεωρώ ότι με την έξοδο από τα μνημόνια που έχουμε τώρα θα έχουμε αυτή την ευκαιρία και με το ζήτημα των προσλήψεων του ένα προς ένα ή του επιστημονικού προσωπικού.Θα κατευθυνθούμε εκεί όπως και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια που μπορέσαμε και πήραμε όλους τους υπαλλήλους που ήταν μέσω ΑΣΕΠ, τον μηχανικό, ένα στην πληροφορική και ένα εργάτη, εννοώ μόνιμο προσωπικό, και θα συνεχίσουμε εντατικά αυτή την προσπάθεια στελέχωσης του δήμου Ανωγείων. Οι ελλείψεις μας είναι τεράστιες σε θέματα προσωπικού, ιδιαίτερα σε επιστημονικό επίπεδο. Τώρα θα βγουν κάποιες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού και ευελπιστώ να είμαστε μέσα σε αυτές. Δυστυχώς τα οικονομικά του δήμου δεν επιτρέπουν ανοίγματα τέτοιου είδους και πρέπει να περιμένουμε αυτό που είπε η Κυβέρνηση για την ανακατανομή των πόρων.

Ως οικονομικά είμαστε σε θέματα προϋπολογισμού στο σημείο που δεν κάνουμε αυξήσεις ούτε σε τέλη ούτε σε άλλες επιβαρύνσεις των δημοτών. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να κάνουμε μειώσεις. Ο προϋπολογισμός μας βγαίνει θετικός, όπως και φέτος θα είναι με θετικό πρόσημο. Υπάρχουν ζητήματα στα έσοδα του δήμου από τους δημότες, και υπάρχει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε εξέλιξη για τον εξορθολογισμό των χρεών με βάση τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες για να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις τους. Υπάρχει υστέρηση στα έσοδα, αυτό πρέπει να το πούμε και ορισμένες φορές βγαίνουμε σε αναγκαστικά μέτρα, με την ευαισθησία βέβαια πάντα που διακρίνει τον καθένα μας στο να εξυπηρετήσουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκες, ή είναι άρρωστοι ή οτιδήποτε άλλο πρόβλημα προκύπτει. Το κοινωνικό ζήτημα το έχουμε πάντα ψηλά υπόψιν μας.

Αν επανεκλέγει, πως θα θέλει να τον θυμούνται οι Ανωγειανοί μετά από δέκα χρόνια δημαρχίας

Εγώ θέλω να έχω ήσυχη τη συνείδηση μου. Ότι έκανα αυτό που μπορούσα να κάνω. Όλοι κάνουμε την προσπάθεια μας με τις δυνάμεις που έχει ο καθένας. Το βασικό για μένα είναι να έχω ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έκανα τα πάντα προς την κατεύθυνση της προόδου του τόπου μας. Και βασικά δεν θέλω να αλλάξω και σαν χαρακτήρας, όπως νομίζω κάνω και μέχρι σήμερα όπου λειτουργώ συλλογικά. Προσπαθώ να βοηθήσω όλους τους ανθρώπους χωρίς κανένα διαχωρισμό αρκεί να πειστώ ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Κανένας διαχωρισμός ούτε κοινωνικός ούτε κομματικός δεν ήταν ποτέ στη φύση μου.Νομίζω όλη η ομάδα του δήμου Ανωγείων έχει αποδείξει τα παραπάνω που είπα αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Βλέπετε και εσείς και γνωρίζετε ότι υπάρχει και μια άριστη συνεργασία με όλη την αντιπολίτευση του δήμου Ανωγείων.

Αν έχει μετανιώσει για πράγματα που έκανε από τον Μάιο του 2014 μέχρι σήμερα, ή αν σε κάποια ζητήματα θα έπραττε διαφορετικά αν γύριζε πίσω τον χρόνο;

Όχι, όχι. Πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και τις συγκυρίες στις οποίες συμβαίνει μια κατάσταση. Έχω ένα ζήτημα ότι ίσως δεν ήμουνα καλός στην επικοινωνία. Δεν εννοώ την καθημερινότητα. Εννοώ και τα Μ.Μ.Ε αλλά και κάποια πράγματα που είχα πει το 2014 για περισσότερη συμμετοχή του κόσμου και συνελεύσεις τα οποία δεν κατόρθωσα να κάνω. Και αυτό είναι δικό μου πρόβλημα, προσωπικό. Με το ζήτημα επικοινωνίας που τόνισα παραπάνω. Ο κόσμος είχε πάντα άποψη βέβαια στο οτιδήποτε προσπαθούσαμε να κάνουμε, πάντα ρωτάμε τον κόσμο γιατί ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλύτερα τα προβλήματα του από εμάς. Επειδή όμως μας κυνήγησε πολύ ο χρόνος σου απαντώ στο ερώτημα σου ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάποιες ανοιχτές συνελεύσεις που από δική μου ολιγωρία δεν έγιναν. Αυτό είναι μια αδυναμία που θέλω και πιστεύω ότι θα διορθώσω.

Για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου του και το ποσοστό ανανέωσης που αυτό θα έχει.

Η λειτουργία της ομάδας μας αυτά τα τέσσερα χρόνια ήταν πολύ καλή.Με τακτικές συνεδριάσεις και συναντήσεις γεγονός που έφερε ένα αποτέλεσμα συλλογικής δράσης σε όλα τα ζητήματα. Με τις απόψεις, τις ιδιαιτερότητες και την δυναμική του καθενός.Αν και είναι νωρίς και θα προτιμούσα όλα αυτά να τα πούμε μετά τις γιορτές μπορώ να πω ότι θα συνεχίσουμε σε αυτή τη βάση. Σε όλους τους οργανισμούς βέβαια υπάρχουν ζητήματα ανανέωσης κάτι που και εμείς θα πράξουμε σε ένα λογικό ποσοστό.

Η πρόθεση μας είναι να συνεχίσουμε μαζί και την ερχόμενη πενταετία. Για μένα θα είναι αυτή η πενταετία ακόμα και μετά τέλος! Θέλω μετά τα τελευταία μου χρόνια να γυρίσω ξανά στο σχολείο (σ.σ είναι καθηγητής Μαθηματικών).Θέλω να κλείσω εκεί μαζί με τα παιδιά. Νομίζω ότι ένας δήμαρχος  με δυο θητείες δίδει ότι είχε να δώσει από τον εαυτό και την ψυχή του. Αυτή είναι η απόφαση μου και δεν θα αλλάξει για κανένα λόγο. Να δώσω τη ψυχή μου για άλλα πέντε χρόνια και μετά να δώσω χώρο για ανανέωση και νέα δυναμική πορεία στο δήμο Ανωγείων.

Ενιαίο ψηφοδέλτιο στο Δήμο Ανωγείων. Μια συζήτηση 20 ετών που δεν έχει ευδοκιμήσει. Πόσο πιθανό είναι να γίνει τώρα;

Αυτό δεν μπορεί να το καθορίσει ο κάθε δήμαρχος πέρα από τις προθέσεις του. Όλοι έχουμε πρόθεση στην ουσία να αξιοποιήσουμε όλο το δυναμικό του χωριού.Μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να δώσει και μια άλλη πνοή στα Ανώγεια.Πάνω από 20 χρόνια υπάρχουν αυτές οι προθέσεις για ενιαίο ψηφοδέλτιο και δεν έχει γίνει ποτέ. Αυτό που μπορώ όμως να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει ένας εκλογικός νόμος καινούριος, ο “Κλεισθένης” ο οποίος στην ουσία βοηθάει στην κατεύθυνση των συνεργασιών. Υπάρχει και στο δήμο Ανωγείων αυτή η λογική . Μετά τις εκλογές όλοι συνεργαζόμαστε ούτως ή άλλως. Θα δούμε κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος στη σημερινή συγκυρία για ενιαίο ψηφοδέλτιο. Άποψη μου είναι ότι δεν περισσεύει κανείς στα Ανώγεια και το δείχνουμε αυτό καθημερινά. Εάν σαν κοινωνία το κατορθώσουμε αυτό το ζήτημα νομίζω θα είναι πολύ καλό από όλες τις απόψεις.

Αν δεν έχουμε ενιαίο ψηφοδέλτιο κατά πόσο τον απασχολεί ποιοι θα βρεθούν απέναντι του στις εκλογές ως υποψήφιοι δήμαρχοι;

Όχι δεν έχω τέτοιες σκέψεις ούτε με απασχολεί. Δεν είναι ζήτημα προσωπικό.Εμάς η πρόθεση μας είναι να κατέβουμε ξανά στις εκλογές και να συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε χαράξει. Τώρα το τι θα προκύψει ή ποιος θα είναι αντίπαλος δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Ο καθένας θα κάνει τον αγώνα του και είμαι βέβαιος ότι θα κρατήσουμε το επίπεδο που έχουν οι εκλογές στα Ανώγεια εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν μια παράδοση τα Ανώγεια σε αυτό το επίπεδο. Θυμίζω και τον συνυποψήφιο μου Σωκράτη Κεφαλογιάννη που δεν έκανε ένσταση όταν εκλέχθηκα δήμαρχος με διαφορά μιας ψήφου. Και εγώ και ο Σωκράτης και ο Αντώνης Ρούλιος είχαμε κρατήσει ψηλά το επίπεδο των Ανωγείων καθ’όλη την προεκλογική προηγούμενη περίοδο και το ίδιο θα γίνει και τώρα όποιος και να είναι υποψήφιος. Στα Ανώγεια ανέκαθεν, την ώρα που έκλεινε η κάλπη τελείωνε η περίοδος των εκλογών και ξεκινούσε αμέσως η περίοδος των συνεργασιών και αυτό θα το διαφυλάξουμε και τώρα. Πανελλαδικά έχουν να το λένε αυτό και είναι η αλήθεια για τα Ανώγεια.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει σε όλους τους Ανωγειανούς όπου γης με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του:

Υπάρχει μια ιστορία και μια υποδομή πίσω μας. Υπάρχει ένα βαρύ όνομα, τα Ανώγεια και ο δήμος Ανωγείων που πρέπει να το κρατήσουμε ψηλά εκεί που του αξίζει. Αυτό πρέπει ο κάθε Ανωγειανός να διαφυλάττει καθώς και την προοπτική ανάπτυξης αυτού του τόπου. Την αλλαγή νοοτροπιών προς το καλύτερο και τη διέξοδο που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερα στη νέα γενιά σε αυτά τα ζητήματα.Με σωστά βήματα να δράσουμε για τους νέους και για την παραγωγική ανασυγκρότηση, κρατώντας πάντα το όνομα στο σημείο που πρέπει να είναι.

Οι Ανωγειανοί πρέπει να κρίνουν το έργο μας. Κυρίως να κρίνουν αν προσπαθήσαμε και δώσαμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας για αυτούς, κάτι που θεωρώ ότι το κάναμε. Πιστεύω ότι κρατήσαμε αυτό το brand name που λέγεται Ανώγεια στο επίπεδο που του αξίζει και που πρέπει να βρίσκεται και καθημερινά μοχθούμε για την άνοδο του ακόμα περισσότερο.

-Ο Μανόλης Καλλέργης του Νικολή και της Ελευθερίας, γεννήθηκε το 1960 και μεγάλωσε στα Ανώγεια. Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος από το 1993 με την Ελένη Ξυλούρη του Επαμεινώνδα, δασκάλα και έχουν τρία παιδιά, τον Νίκο, την Όλγα και την Ελευθερία-Μαρία.

Διετέλεσε υπεύθυνος λειτουργίας του Πολύκεντρου του δήμου Ανωγείων από το 1987 έως το 1990 και δημοτικός σύμβουλος από το 1990 έως το 1994. Από φοιτητής συμμετείχε στους κοινωνικούς αγώνες της Αριστεράς, είτε ως μέλος, είτε ως υπεύθυνος οργανώσεων του Συνασπισμού και του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ

Εργάστηκε για 16 χρόνια στον ιδιωτικό χώρο της Εκπαίδευσης και από το 2006 έως το 2014 ως μόνιμος καθηγητής Μαθηματικών στο γυμνάσιο Ανωγείων. Τον Μάιο του 2014 εκλέχτηκε δήμαρχος Ανωγείων, επικρατώντας με μια ψήφο διαφορά του Σωκράτη Κεφαλογιάννη (1038 ψήφοι έναντι 1037). 

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανωγείων στη συνεδρίαση του  την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, αποφάσισε τη διεύρυνση της Ειδικής Επιτροπής Ιστορικού Αρχείου  η οποία σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του συνιστάται για την μελέτη και την εισήγηση συγκεκριμένων θεμάτων και κατόπιν να καταθέσει γνωμοδοτική έκθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η συγκρότηση αυτή έχει να κάνει με την έκφραση γνώμης για την αρχιτεκτονική μελέτη και τη μελέτη διαχείρισης στο   Άλσος Ψαρολογάκη -«Πάρκο Ηρώων» πριν έλθουν για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο σαν πρώτο και καθοριστικό βήμα για την περαιτέρω ενημέρωση του κόσμου και όσων ενδιαφέρονται στην κατεύθυνση υλοποίησης των αποφάσεων του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε κάθε Δημότη των Ανωγείων αλλά και σε όποιον πιστεύει ότι τον ενδιαφέρει το θέμα και έχει άποψη και γνώμη επ’αυτού, να επικοινωνήσει με τη γραμματεία του Δήμου στο τηλέφωνο 28340 32500 και να δηλώσει την συμμετοχή του στην Ειδική Επιτροπή Ιστορικού Αρχείου.

Παρακαλούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι που πραγματοποιούν κουρές αιγοπροβάτων, να συγκεντρώνουν τα μαλλιά των ζώων τους και να προχωρούν προσεχτικά στην καύση αυτών σε χώρο που διατηρούν κοντά στο ποιμνιοστάσιο τους.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Ανωγείων, το φαινόμενο  που παρατηρείται με την μεταφορά ψόφιων ζώων  στους κάδους απορριμμάτων κυρίως στις εισόδους του χωριού αλλά και  με τα τσουβάλια που περιέχουν τα μαλλιά των ζώων, σε κάδους οι οποίοι κυρίως χρησιμοποιούνται για την συγκομιδή των σκουπιδιών των νοικοκυριών, αφενός υποβαθμίζει την εικόνα του χωριού, αφετέρου λόγω και των καιρικών συνθηκών (καύσωνας), η δυσοσμία απειλεί την δημόσια υγεία και υγιεινή όλων μας.

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους κτηνοτρόφους  να κατανοήσουν το πρόβλημα και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα  ώστε να εξαλειφθεί το άσχημο αυτό φαινόμενο και ευελπιστούμε στην γενικότερη συνειδητοποίηση της κατάστασης και της συμμόρφωσης όλων που διατηρούν ζώα

Το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ ως Ομάδα Τοπικής Δράσης δημοσιοποίησε την 1η Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων στο πλαίσιο του υπομέτρου 19.2 και ειδικότερα για τις υποδράσεις του που αφορούν παρεμβάσεις Δημόσιου Χαρακτήρα. Ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στο ποσό των 1.572.200 €. Δικαιούχοι της πρόσκλησης είναι ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, Φορείς του Δημοσίου Τομέα, καθώς και Φορείς που δεν ανήκουν στον Δημόσιο τομέα αλλά μπορούν σύμφωνα με το καταστατικό τους να υλοποιούν έργα συμβατά με το περιεχόμενο της πρόσκλησης.  Το διάστημα για την κατάθεση των προτάσεων ορίζεται από την 23η Απριλίου 2018έως την 9η Ιουλίου 2018.  Διευκρινίζεται ότι οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στο ΟΠΣΑΑ και στην συνέχεια θα υποβάλλουν τον σχετικό φάκελο και στην εταιρία μας.

Το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ για την ενημέρωση – πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων διοργανώνει τις εξής ενημερωτικές εκδηλώσεις στην έδρα της εταιρίας στα Ανώγεια (αίθουσα εκδηλώσεων «Γεώργιος Ι. Κλάδος»)

 

Παρασκευή 4 Μαΐου, ώρα 12.00 : Απευθύνεται στους Δυνητικούς Δικαιούχους της πρόσκλησης
Δευτέρα 7Μαΐου, ώρα 12.00 : Απευθύνεται σε μελετητές και σε στελέχη των δυνητικών δικαιούχων που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν πρόταση.

Το υλικό της πρόσκλησης είναι αναρτημένο στην Ιστοσελίδα : www.leader-clld.akomm.gr

Πληροφορίες καθημερινά από 9.00 έως 15.30, κα Βρέντζου Εύη, κος Νίκος Σαρχιανάκης.

Στοιχεία επικοινωνίας : τηλ : 2834031402, 2834031793, email: leader@akοmm.gr

Για το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ

Εμμανουήλ Καλλέργης

Πρόεδρος της ΕΔΠ του Τοπικού Προγράμματος

 

Κάδοι ανακύκλωσης παρελήφθησαν από τον Δήμο Ανωγείων οι οποίοι κηρύσσουν και την έναρξη της συνεργασίας του με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα τριάντα δυο μπλε και δέκα κίτρινοι κάδοι έφτασαν στον Δήμο μας και θα τοποθετηθούν μέσα στον Μάιο, αφού πρώτα προηγηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις στα σχολεία αλλά και στο χωριό, σε συνεργασία και με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ώστε νέοι αλλά και μεγαλύτεροι να εντρυφήσουν στην κουλτούρα της ανακύκλωσης και του σεβασμού στο περιβάλλον και να εντάξουν αυτές τις δράσεις ως μέρος της καθημερινότητας τους.

Οι μπλε κάδοι που θα τοποθετηθούν θα είναι για ανακύκλωση χαρτιών, αλουμινίου, πλαστικών και λευκοσιδήρου, ενώ οι κίτρινοι για ανακύκλωση γυαλιού. Ο Δήμος Ανωγείων προσπαθεί με τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα διοργανώσει στο χωριό και στο Δημοτικό σχολείο να προσκαλέσει διακεκριμένες προσωπικότητες που θα μιλήσουν στους νέους και τους μεγαλύτερους για την σημασία της ανακύκλωσης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο δράσεων θα έχουμε και διανομή πληροφοριακού έντυπου υλικού σε κάθε πόρτα των Ανωγείων, ώστε ο καθένας μας να ενημερωθεί για την χρήση των κάδων ανακύκλωσης, αλλά και το πως χρησιμοποιούνται μετέπειτα τα υλικά που βάζουμε εκεί βοηθώντας σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη σωτηρία των δασών και στην περιβαλλοντική ανάπτυξη.

Aρχίζει από το σχολικό έτος 2018-2019 σε 184 δήμους της χώρας η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων που θα συμπληρώσουν την 31η Δεκεμβρίου του 2018 την ηλικία των 4 ετών. Ανάμεσα στους 184 δήμους βρίσκεται και ο Δήμος Ανωγείων.

Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα γίνει, σε βάθος τριετίας, υποχρεωτική σε όλους τους δήμους και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των γονέων.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, μετά από ομόφωνη θετική εισήγηση των Τριμερών Επιτροπών και των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης σε εφαρμογή  του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018.

Σύμφωνα με τον νόμο, η φοίτηση των νηπίων, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των 4 ετών, γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το ερχόμενο σχολικό έτος και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με  κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η σχετική εισήγηση διατυπώνεται μετά από γνώμη της τριμερούς Επιτροπής. Η Τριμερής  Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων χαιρετίζει τη συνεργασία των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης με τους δημάρχους, τους  διευθυντές Εκπαίδευσης και τους εκπροσώπους των Συλλόγων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης  στη χώρα μας.

-->