Θερμοκρασία 22.0°
Άνεμος 4.8 Δ
Βαρόμετρο 1008.5
Υγρασία 47%
Βροχόπτωση Μήνα 12.0 mm
Στοιχεία από τον σταθμό του ΕΑΑ στα Ανώγεια

Δημοτικά Νέα

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες:Γιώργης Μπαγκέρης

Ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, έφτασε στα Ανώγεια στις 9  το πρωί της Τετάρτης , μαζί με τον Βουλευτή Λακωνίας Σταύρο Αραχωβίτη και τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη και κατευθύνθηκαν αρχικά στο Δημαρχείο όπου τους υποδέχτηκε θερμά ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης, ο Αντιδήμαρχος Ζαχαρίας Σουλτάτος και οι εργαζόμενοι του δήμου με τους οποίους είχε μικρή συνομιλία. Στο γραφείο του δημάρχου Ανωγείων υπήρξε μια ολιγόλεπτη συζήτηση  μεταξύ των δυο ανδρών στην οποία ο Μανόλης Καλλέργης έθεσε στον υπουργό αίτημα επιχορήγησης για την εκπόνηση της μελέτης αξιοποίησης επιφανειακών απορροών με την κατασκευή φράγματος στην τοποθεσία “Βάρσαμος’ ύψους 200.000 ευρώ. Όπως ανέφερε σχετικά ο Μανόλης Καλλέργης “Ζητάμε αυτή την επιχορήγηση ως δήμος Ανωγείων ώστε να εκπονήσουμε την μελέτη και στη συνέχεια να ωριμάσουμε το παραπάνω έργο που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας”. Ο κ.Τσιρώνης εμφανίστηκε θετικός ως προς αυτό το αίτημα στο οποίο αναμένονται άμεσα εξελίξεις. Ως δώρο δόθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό, μια παραδοσιακή βούργια γεμάτη με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ- ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΚΟΜΜ

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Ανωγείων ξενάγησε τον Υπουργό και τη συνοδεία του με μια μικρή βόλτα στο χωριό, με μικρές συζητήσεις στο ενδιάμεσο με τους θαμώνες των καφενείων, με όλους να καταλήγουν στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης “Γιάννης και Έφη Σακελλαράκη”, χώρος που εντυπωσίασε τον κ.Τσιρώνη που εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για αυτόν στο βιβλίο επισκεπτών του κέντρου. Στις 11 π.μ όλοι ανηφόρισαν στο Μετόχι, στον χώρο του ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης όπου θα λάμβανε χώρα η εκδήλωση με θέμα τον πρωτογενή τομέα, τα προβλήματα και τις προοπτικές του, στην οποία βασικός ομιλητής υπήρξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης.

Εκεί έδωσαν το παρόν μεταξύ άλλων ο διευθυντής  του ΑΚΟΜΜ Δημήτρης Παττακός ο οποίος προσέφερε και μια τσάντα με δώρα του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτης στον Υπουργό, , ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Μανόλης Χνάρης, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ανωγείων Στεφανής Χαιρέτης, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνης Γιάννης Πάτενας, ο διευθυντής της ένωσης Περάματος και δημοτικός σύμβουλος Ανωγείων Δημήτρης Κονιός, ενώ η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής που συμμετείχαν ενεργά στην συζήτηση θέτοντας τα δικά τους ερωτήματα και προτείνοντας λύσεις, τοποθετήσεις που άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή ο Αναπληρωτής Υπουργός σε μια εκδήλωση που κράτησε πέραν των τεσσάρων ωρών και τέθηκαν εκεί τα σημαντικότερα θέματα, όπως το θέμα του διαδημοτικού σφαγείου που κρίνεται απαραίτητο για την ευρύτερη περιοχή, τα κόκκινα δάνεια, την φορολόγηση των παραγωγών, η επιχειρηματικότητα μέσω του συνεταιριστικού κινήματος, το κόστος παραγωγής και πως αυτό μπορεί να μειωθεί και άλλα.

 Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ…

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο δήμος Ανωγείων παρέθεσε τραπέζι με αυθεντικά Ανωγειανά εδέσματα στην παραδοσιακή ταβέρνα “Αροδαμός” στον Γιάννη Τσιρώνη και τη συνοδεία του, ενώ η επίσκεψη στα Ανώγεια μετά από παράκληση του Υπουργού ολοκληρώθηκε με μια επίσκεψη στο χώρο του Γυμνασίου Ανωγείων, όπου ο ίδιος θυμήθηκε την πρώτη του επίσκεψη στα Ανώγεια, κατά την διάρκεια του Μουσικού Αυγούστου του 1979, στις εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει ο σπουδαίος Μάνος Χατζιδάκις στα Ανώγεια τότε, με τον κ. Τσιρώνη φοιτητή τότε, να κάνει ελεύθερο κάμπινγκ τότε στον χώρο για να τις παρακολουθήσει παρέα με φοιτητές πρόσφυγες από το Ιράν που ζούσαν στην Γερμανία εξόριστοι από τον Σάχη, όπως δήλωσε στη συνέχεια και στην Ανωγή!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «Α» –

Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης

“Ευχαριστώ θερμά τους παραγωγούς μας που ήρθαν εδώ σήμερα και μας βοήθησαν να καταλάβουμε τα προβλήματα τους. Όπως έχω πει επανειλημμένα, η δημοκρατία απαιτεί διάλογο και είδατε ότι στον διάλογο σήμερα ακούστηκαν θαυμάσιες ιδέες και προτάσεις, Τα περισσότερα από αυτά που μου είπαν οι αγρότες, τα κράτησα, κάποια πράγματα μπορούμε να τα λύσουμε γρήγορα, κάποια άλλα πράγματα αφορούν τα μνημόνια οπότε δεν είναι τόσο εύκολο να τα περάσουμε στους θεσμούς, όσο μπορούμε όμως θα προσπαθήσουμε και εκεί πέρα, με πίεση όπως κάναμε και για το ΦΠΑ των εισροών που φτάσαμε από το 24% στο 13% . Αυτό το πετύχαμε πάλι από την πίεση των παραγωγών και τους διαλόγους μας στους οποίους μας απέδειξαν ότι με αυτό το καθεστώς η Πολιτεία δεν κερδίζει τίποτα, έτσι και οι θεσμοί μας άκουσαν με τη σειρά τους, ακούσαμε αυτή την αγωνία των παραγωγών και το αλλάξαμε. Άρα τέτοιες εκδηλώσεις βοηθούν πολύ και εμάς να καταλαβαίνουμε, να μαθαίνουμε και να αποφασίζουμε, αλλά και τους παραγωγούς για να ενημερώνονται και εκείνοι σωστά, γιατί παίρνουμε πολλές φορές κάποια απόφαση που μπορεί να είναι και δύσκολη.

Το πλάνο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των Οικολόγων Πράσινων στους οποίους ανήκω και εγώ, είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί ζωντανεύει ξανά τον Αγροτικό χώρο που τον θεωρεί πυλώνα. Από εκεί και πέρα βέβαια πάρα πολλά κομμάτια της τωρινής πολιτικής δεν είναι το δικό μας πρόγραμμα αληθινά, αλλά είναι “μπαλώματα” επείγοντα που αφορούν αμαρτίες του παρελθόντος, όπως λέγαμε προηγουμένως για τον ΕΛΓΑ, που τον παραλάβαμε με μερικά δισεκατομμύρια χρέος. Αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε σωστή πολιτική, ο ΕΛΓΑ πρέπει να πατάει στα πόδια του και μπορεί να πατάει στα πόδια του αν δεν υπάρχει διαφθορά και διασπάθιση χρήματος. Άρα πρώτα καθαρίζουμε τα προβλήματα του παρελθόντος και μετά όταν το καράβι γίνει αξιόπλοο μπορούμε να ακολουθήσουμε και τη ρώτα που εμείς επιθυμούμε.

Το χωριό σας το λατρεύω, είχα την ευκαιρία να έρθω εδώ ως φοιτητής τον Αύγουστο του 1979 και μας υπέδειξαν τότε οι φιλόξενοι κάτοικοι το σχολείο εκείνη την εποχή που ήταν γεμάτο με υπέροχα μεγάλα δέντρα για να κατασκηνώσουμε, γιατί δεν είχαμε τότε τα χρήματα να μείνουμε σε ξενοδοχείο. Θυμάμαι τις γυναίκες που μας έφερναν κάθε πρωί γάλα. Δεν νομίζω να υπάρχει τόπος με τόσο φιλόξενους ανθρώπους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνες τις ημέρες στα Ανώγεια , είχαμε μαζί μας κάποιους Πέρσες, πρόσφυγες στη Γερμανία και είχε γίνει και ένα αστείο περιστατικό. Οι Πέρσες είχαν ένα μουσικό όργανο σαν μικρό μπαγλαμαδάκι, το οποίο “χάθηκε” από τη σκηνή. Ήταν φανερό ότι κάποιο παιδάκι το ζήλεψε, καθώς δεν μας πήραν χρήματα που είχαμε μέσα αλλά μόνο αυτό το μπαγλαμαδάκι των Περσών. Εκείνο που πραγματικά θαυμάσαμε τότε ήταν ότι μέσα σε 10 ώρες που το έμαθαν οι Ανωγειανοί κατάφεραν και βρήκαν το χαμένο μπαγλαμαδάκι και το είχαν γυρίσει πίσω στον κάτοχο του, δεν ξέρω καν πως το κατάφεραν αυτό! Κινητοποιήθηκε όλο το χωριό για να βρει κάτι που είχε συναισθηματική και μόνο αξία για τους Πέρσες που είχαν έρθει ως επισκέπτες στα Ανώγεια..” ολοκλήρωσε ο κ.Τσιρώνης.

 

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής Λακωνίας

“Καταρχήν ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Ανωγείων και το ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης για την πρόσκληση και φυσικά όλους όσοι βρέθηκαν σήμερα εδώ, τους κτηνοτρόφους και τους φορείς των Ανωγείων και της ευρύτερης περιοχής. Είναι χαρά μας αλλά και υποχρέωση μας η άμεση επικοινωνία μας με τους παραγωγούς, προκειμένου να λυθούν απορίες και να κοινωνηθούν πράγματα που συμβαίνουν, και που δεν έχουμε άλλο τρόπο να το κάνουμε, καθώς δυστυχώς στα μεγάλα Μ.Μ.Ε δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή να περάσουν τα θετικά μηνύματα, ή να λυθούν ζητήματα επικοινωνίας με τους παραγωγούς. Νομίζω ήταν μια πολύ καλή ημερίδα, τέθηκαν πραγματικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και ελπίζω να απαντήσαμε στα περισσότερα από αυτά. Τουλάχιστον ότι δεν μπόρεσε να απαντηθεί, είναι τροφή για προβληματισμό, για σκέψη και για λειτουργία από εδώ και πέρα.

Πιστεύω ότι στο δημοσιονομικό πλαίσιο που βρισκόμαστε, λύνουμε στον βαθμό που μπορούμε και με την ταχύτητα που μας επιτρέπεται, ένα ένα τα ζητήματα. Ένα από τα βασικά ζητήματα μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής είναι και η χρηματοδότηση στον πρωτογενή τομέα. Σε αυτόν τον τομέα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα προς όφελος των παραγωγών και όχι άλλων συμφερόντων το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και όχι όπως γινόταν στο παρελθόν. Προσπαθούμε να πάνε όλα τα χρήματα εκεί που πρέπει να πάνε για να πιάσουν τόπο και να είναι προς όφελος και ανάπτυξη των αγροτών. Από την άλλη δημιουργούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλύψουμε το κενό που άφησε η Αγροτική τράπεζα στην χρηματοδότηση των αγροτών.

Έχω ξανάρθει στα Ανώγεια, δεν έχω καταφέρει όμως να πάω ακόμα στο Ιδαίον Άντρο. Πήγαμε σήμερα στο Κέντρο Πληροφόρησης το οποίο ήταν εκπληκτικό, πραγματικά εκπληκτικό και ως προς το στήσιμο του μουσείο αλλά και με τα ευρήματα που υπάρχουν! Το χωριό σας είναι πολύ γραφικό, πανέμορφο και φιλόξενο και έχει πρώτα από όλα ζεστούς ανθρώπους. Είναι πάντα χαρά μου να βρίσκομαι στα Ανώγεια..”

 Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης

” Η εκδήλωση που συν-διοργανώσαμε με το ΑΚΟΜΜ, για την ενημέρωση των φορέων και των παραγωγών για τον πρωτογενή τομέα, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, θεωρώ ότι ήταν επιτυχημένη και έθεσε τα ζητήματα για το τοπίο σήμερα στον Αγροτικό κόσμο, τα προβλήματα τους, αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται. Σαν δημοτική αρχή πιστεύουμε ότι πέρα από τις υποδομές και τις υπηρεσίες, ο μεγαλύτερος πυλώνας για την ανάπτυξη του δήμου μας είναι η κτηνοτροφία και η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα και αυτό διότι σε αυτόν τον τομέα απασχολείται η πλειοψηφία των κατοίκων του δήμου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι που έχουν και τη μεγαλύτερη δυναμική. Πιστεύω ότι και σαν χώρα η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις για να ξεφύγει από αυτή την οικονομική κρίση. Έτσι και εμείς ως δήμος έχουμε ως προτεραιότητα για την αναπτυξιακή μας πολιτική την δημιουργία υποδομών για ήπιες μορφές τουρισμού μέσα από το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη με τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, έχοντας πάντα σε αυτή την προσπάθεια την ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον, για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.” ολοκλήρωσε.

 

 

Ο Δήμος Ανωγείων ενημερώνει τους δημότες του ότι εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης συνολικά 240.000,00€ πίστωση που έχει διατεθεί στον Δήμο Ανωγείων για την κάλυψη των παρακάτω αναγκών :

  • Την κατασκευή Χώρου Υγιεινής επισκεπτών στην περιοχή της Ζωμίνθου , ένα έργο που προτάθηκε με αφορμή την προσπάθεια της κ. Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου Ζωμίνθου στην UNESCO
  • Την τοποθέτηση αντικεραυνικής προστασίας στα Δημοτικά Κτήρια
  • Την επισκευή και συντήρηση του δικτύου  ύδρευσης και αποχέτευσης
  • Μικρές επεμβάσεις αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης κοινοχρήστων χώρων
  • Εκπόνηση μελετών

“Τα παραπάνω έργα θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση βασικών υποδομών του Δήμου μας και στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σε αυτή την προσπάθεια μας έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του κ. Περιφερειάρχη κ.Σταυρο Αρναουτάκη τον οποίο και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. .” αναφέρει σε δελτίο τύπου ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης.

 

Μπροστά σε ένα αντιαισθητικό θέαμα, βρέθηκαν οι κάτοικοι του χωριού, που είδαν άναυδοι να τοποθετούνται ζαρντινιέρες – «σύνορα» στην πιο δημοφιλή πλατεία των Ανωγείων, στο Μεϊντάνι, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Ως Ανωγή δεν μπαίνουμε στη λογική μιας …οικοπεδικής διαμάχης σε ποιον ανήκει ή όχι ο χώρος, καθώς θεωρούμε ότι η πλατεία ανήκει σε όλους ντόπιους και  επισκέπτες και δεν είναι κτήμα κανενός. Και ως απάντηση στο επιχείρημα ότι… «εμείς πληρώνουμε δημοτικά τέλη», η απάντηση είναι ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τα ισοπεδώσουμε όλα!!!

Εντούτοις θα σταθούμε στο θέμα της αισθητικής, σε μια πλατεία η οποία αποτελεί κόσμημα για τα Ανώγεια και η οποία δέχεται μια … αντιαισθητική επίθεση με  τη συγκεκριμένη τοποθέτηση των ζαρντινιέρων.

Υποβαθμίζεται βάναυσα η ομορφιά αλλά και η παραδοσιακή όψη της που θα έπρεπε όλοι να σεβόμαστε και που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς του χωριού κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι κοινός τόπος στα Ανώγεια ότι πρόκειται για μια κακόγουστη παρέμβαση στο Μεϊντάνι, κάτω από τον γέρο-Πλάτανο, που τόσο έχει τραγουδηθεί σε μαντινάδες, τόσες παρέες και καντάδες έχει σκεπάσει και ακούσει κάτω από τα φύλλα του και που αν είχε φωνή θα εξέφραζε τις έντονες αντιρρήσεις του για τις ζαρντινιέρες που…στολίζουν τα «πόδια» του!

ΑΝΩΓΗ

Μετά το τέλος της πολύ επιτυχημένης εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν σ αυτή την πολύ όμορφη εκδήλωση που περιείχε τα πάντα. Πλούσιο τραπέζι με καλό φαγητό , μουσική και χιουμοριστικά σκετσάκια από το Ρολιό και την παρέα του με το δικό τους μοναδικό τρόπο που ενθουσίασαν όλους τους παρευρισκόμενους και τους έκαναν να ξεχάσουν για λίγο τα προβλήματα και να διασκεδάσουν σε μια εποχή που δεν είναι εύκολο αυτό.

Η εκδήλωση βέβαια σ αυτό τον πολύ όμορφο χώρο προσφοράς στην Τρίτη ηλικία δεν περιείχε μόνο διασκέδαση .Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ήταν η προβολή ενός μικρού δείγματος του τεράστιου έργου που έχει να επιδείξει το ΚΑΠΗ στα 34 χρόνια λειτουργίας του μέσα από εικόνες με πρόσωπα ,εκδηλώσεις, ομάδες ,εκδρομές εκδόσεις .Μέσα απ αυτή την προβολή φάνηκε πόσο η προσπάθεια του προσωπικού να δώσει μια διαφορετική ποιότητα ζωής στους ηλικιωμένους και να κάνει ένα βήμα πέρα από τις τυπικές υπηρεσίες, προχωρώντας παραπέρα το θεσμό πέτυχε καθιερώνοντας τη δυναμική παρουσία της τρίτης ηλικίας στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και κάνοντας το ΚΑΠΗ ένα ζωντανό κύτταρο της κοινότητας

Στιγμές γεμάτες συγκίνηση και νοσταλγία έζησαν οι παρευρισκόμενοι παρακολουθώντας πως μέσα από το ΚΑΠΗ οι ηλικιωμένοι μας δραστηριοποιήθηκαν ,δούλεψαν ομαδικά, ταξίδεψαν ,έγιναν δάσκαλοι αλλά και μαθητές – συνεργάστηκαν με όλες τις ηλικίες -δίνοντας την πείρα τους και παίρνοντας από την φρεσκάδα των νεότερων .Πάντα με σεβασμό της πολύτιμης τοπικής μας παράδοσης ,μεταλαμπάδευσαν τον πολιτισμό αυτού του τόπου ,έγιναν παιδιά διασκέδασαν και έκαναν πράγματα που ούτε οι ίδιοι φανταζόταν ότι μπορούσαν να κάνουν…πράγματα που τους έδιναν ζωή αποκαλύπτοντας μας τα νιάτα που κρύβουν μέσα τους .

Αλλά εκτός απ τα παραπάνω ένα σημαντικό κομμάτι της εκδήλωσης που συγκίνησε ήταν οι ευχαριστίες και η απόδοση τιμής στην Νίτσα τη Χαιρέτη την οικογενειακή βοηθό του ΚΑΠΗ που έχει συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια . Έναν άνθρωπο που ήταν απ τους πρώτους που έστησαν και δούλεψαν για το θεσμό και που ποτέ δε σταμάτησε στα στενά όρια των υποχρεώσεών της σαν οικογενειακή βοηθός αλλά είχε πάντα κάτι να προτείνει σε όλες τις δραστηριότητες ιδιαίτερα αυτές που είχαν να κάνουν με την παράδοση με διάθεση δημιουργικότητα και μεράκι .Επίσης για πρώτη φορά μαζί με τους ηλικιωμένους έκοψαν τη πίτα τους και οι υπάλληλοι του Δήμου κάτι που έδωσε ευχαρίστηση σε όλους αφού έφερε πιο κοντά τους εργαζόμενους με τους δημότες .

Για άλλη μια φορά λοιπόν ευχαριστούμε όλους που συνέβαλαν σ αυτό το αποτέλεσμα :Τους χορηγούς μας: το Γιάννη το Φασουλά (ΚΡΙΒΕΚ ) ,την οικογένεια του Γιώργη Μανουρά –Καγιαμπή, και τον Αριστείδη Μανουρά για την προσφορά του κρέατος της εκδήλωσηςΤο Δήμο Ανωγείων για την οικονομική και γενικότερη στήριξηΤους χωριανούς μας επαγγελματίες για την προσφορά των δώρων της κλήρωσης και συγκεκριμένα :τα Super Market του Δραμουντάνη Χαράλαμπου- και Νταγιαντά Μιχάλη , το Σαλούστρο το Βασίλη- ΜΑΝΤΗ ,το Σπαχή το Γεώργιο ,το Κρεοπωλείο του Λυκούργου Μπαγκέρη το Ανθοπωλείο της Σταυρακάκης Άννας και τα Φαρμακεία του Παντερή Γεώργιου και Ξυλούρη Ιωάννη .
Από καρδιάς ευχαριστούμε το δικός μας Ρολιό έναν άνθρωπο που έχει το χάρισμα να μοιράζει απλόχερα το γέλιο που μας έχει χαρίσει απίστευτες στιγμές γέλιου στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του ΚΑΠΗ μαζί με το Γιάννη Σαμόλη που έδωσε το δικό του τόνο και τους μουσικούς τον Αντώνη τον Κοντόκαλο στη λύρα το Βασίλη το Δραμουντάνη στο μαντολίνο και το Στέλιο το Λουλουδάκη στο λαγούτο .Την Αγγέλα τη Σκουλά για όλη τη βοήθεια και την κάλυψη της εκδήλωσης καθώς και το Μανώλη Σαμόλη

Όλους τους συναδέλφους που βοήθησαν αποδεικνύοντας ότι με την ομαδική δουλειά μπορούν να γίνουν υπέροχα πράγματα .Εκτός από τους συναδέλφους της Κοινωνικής Υπηρεσίας θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τα κορίτσια του ΚΗΦΗ Ζαφειρούλα Χαιρέτη, Πόπη Ξυλούρη και Καίτη Δραμουντάνη που επιμελήθηκαν το χώρο και τα φαγητά και τον οδηγό το Γιάννη το Δραμουντάνη το μάγειρα του παιδικού το Γιάννη το Σαλούστρο καθώς και το Γιάννη τον Καλλέργη που είναι πάντα δίπλα μας με το Σωκράτη τον Κουτάντο αλλά και το Γιώργη το Νταγιαντά που είχε την επιμέλεια του οπτικοακουστικού υλικού .Θερμές ευχαριστίες και στις γυναίκες της ομάδας προσωπικής Ανάπτυξης που συμμετέχουν ενεργά σε όλα και που με διάθεση και μεράκι έφτιαξαν τις σαρικόπιτες και ντολμάδες της εκδήλωσης.

Να είμαστε όλοι καλά να ξανακάνουμε τέτοιες όμορφες εκδηλώσεις που έχουμε όλοι ανάγκη .

Μια πολύ σημαντική συνάντηση είχε σήμερα Πέμπτη, στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανόλης Καλλέργης, με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών , Μεταφορών και δικτύων κ.Γιώργο Δέδε, στην διάρκεια της οποίας ο δήμος Ανωγείων πήρε την αρχική έγκριση για την ολοκλήρωση του δρόμου Ηράκλειο Ανώγεια, με 14 εκατομμύρια ευρώ που τα μισά από αυτά αφορούν το τμήμα του δρόμου από τον Κυλιστό μέχρι τα Δανούζα. Από αυτά τα επτά εκατομμύρια θα δοθούν το 2017 και τα υπόλοιπα επτά το 2018. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Σταύρος Αρναουτάκης, αλλά και ο κ.Γιάννης Χαρωνίτης, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης

Η συνάντηση αυτή ήταν επακόλουθο μιας σύσκεψης που είχε στο Ηράκλειο την περασμένη εβδομάδα ο κ.Καλλέργης  με τον Περιφερειάρχη Κρήτης στην οποία είχαν παρευρεθεί και οι δυο πρώην δήμαρχοι Ανωγείων κ.Ξυλούρης και κ.Κεφαλογιάννης. Εκεί πάρθηκε η απόφαση για συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών κ.Σπίρτζη. Τελικά πάρθηκε η απόφαση σήμερα για την χρηματοδότηση του ώριμου τμήματος του δρόμου κάτι που πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξη των Ανωγείων, μέσω του δρόμου που θα οδηγεί στο Ηράκλειο.

Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά εγκρίθηκε το έργο και θα μπει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου. Μέσα στον Μάρτιο η Περιφέρεια Κρήτης αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την σημερινή απόφαση και άμεσα να γίνει η δημοπράτηση του έργου. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, εντός του Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν και τα έργα που αφορούν στην περιοχή Δανούζα-Κυλιστός.

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ «Α»

Έντονη ικανοποίηση ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα του δημάρχου Ανωγείων κ.Καλλέργη για τις σημερινές εξελίξεις. Σε επικοινωνία που είχε η Ανωγή μαζί του και ενώ βρίσκεται ακόμα στην Αθήνα μας τόνισε τα εξής:

“Για πρώτη φορά πήραμε την υπόσχεση από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών κ.Δέδε, ότι θα χρηματοδοτηθεί με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου και της Περιφέρειας το μεγάλο αυτό έργο. Στην ουσία μπαίνουμε στην τελική φάση και σιγά σιγά μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το έργο πνοής. Ότι ζητήσαμε σήμερα μαζί με τον κ.Αρναουτάκη και την βοήθεια του κ.Χαρωνίτη πρόεδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το πήραμε στο ακέραιο.Τώρα αυτό που μένει είναι να γίνει αίτημα από την Περιφέρεια, να ανακοινωθεί και μέσα στο Μάρτιο να γίνει και η δημοπράτηση. Πιστεύουμε φέτος να τελειώσει όλη η διαδικασία και περίπου τον Οκτώβριο να έχει ξεκινήσει το έργο που αφορά το κομμάτι αυτό.Εμάς το αίτημα μας ήταν για όλο τον δρόμο, όχι μόνο για το κομμάτι των Ανωγείων. Το κομμάτι των Ανωγείων αφορά τα μισά χρήματα, τα επτά εκατομμύρια. Εμείς ζητήσαμε και τελικά πήραμε 15 εκατομμύρια. Ο διευθυντής πλέον των τεχνικών έργων της Περιφέρειας κ.Γιώργος Παπαδάκης θα μας πει πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν τα έργα.

Ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη για μας. Το έργο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αυτή πλέον είναι η θρυαλλίδα που θα σπρώξει μπροστά το έργο.Για τον τόπο μας είναι μια πολύ σημαντική μέρα η σημερινή..” ολοκλήρωσε ο κ.Καλλέργης.

Να αναφέρουμε τέλος ότι ο κ.Καλλέργης είχε συναντήσεις και στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και για άλλα θέματα και μελέτες που αφορούν τον δήμο Ανωγείων. Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα η ικανοποίηση και η χαρά είναι έκδηλη σε όλους τους ανθρώπους του δήμου. Πράγματι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα καθώς και εμείς θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση του δρόμου Ανώγεια-Ηράκλειο θα δώσει τη σημαντικότερη αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους για τις επίμονες και άοκνες προσπάθειες τους για να γίνει το έργο αυτό επιτέλους πραγματικότητα.

Με ψήφισμα του ο Δήμος Ανωγείων, εκφράζοντας ταυτόχρονα  και το λαϊκό αίσθημα των δημοτών του, στέκεται στο πλευρό του δήμαρχου Πάτρας Κώστα Πελετίδη, που διώκεται από το ναζιστικό μόρφωμα της χρυσής αυγής, μετά από μήνυση του βουλευτή της Μ.Αρβανίτη. “Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανωγείων πιστεύει ότι η αντιφασιστική πάλη είναι συλλογική υπόθεση όλων των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας μας..” τονίζεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα ενώ αναφέρει επίσης ότι “Ο εγκληματικός χαρακτήρας της χρυσής αυγής  απορρέει από την ίδια τη ναζιστική θεωρία την οποία πιστεύει.Απορρέει από τη δολοφονική δράση των ταγμάτων εφόδου της εναντίον μεταναστών, αντιφασιστών, μελών του εργατικού κινήματος..”.

 

Να τονίσουμε ότι η δίκη διεκόπη για τις 23 Φεβρουαρίου. Αναλυτικά το ψήφισμα έχει ως εξής:

 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ΑΝΩΓΕΙΩΝ καταδικάζει τη συνεχιζόμενη δίωξη του δημάρχου της Πάτρας κ. Κώστα Πελετίδη, επειδή δεν διευκόλυνε την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής να προπαγανδίσει τις φασιστικές της αντιλήψεις, δίνοντάς της χώρο μπροστά στις βουλευτικές εκλογές το 2015. Καθώς και γιατί αρνήθηκε να παραδώσει στους χρυσαυγίτες στοιχεία με τα πόσα παιδιά μεταναστών φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου.

Ο Δήμαρχος Πάτρας κ. Κώστας Πελετίδης στέλνεται σε δίκη στις 13 Φλεβάρη από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Γι’ αυτούς φαίνεται θεωρείται παράβαση καθήκοντος το να μην αφήνεις το φασιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής να εμποτίζει το λαό και κυρίως τη νεολαία της χώρας μας, να αποκαλύπτεις τον πραγματικό της ρόλο ως απόγονοι των ναζί, να αναδεικνύεις την εγκληματική της δράση απέναντι σε μετανάστες και ανθρώπους του λαϊκού κινήματος.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνες γιατί δεν έχει νομοθετήσει ακόμα το σταμάτημα των διώξεων δημάρχων που υπερασπίζονται τα λαϊκά δικαιώματα και τις δημοκρατικές λαϊκές ελευθερίες και την καλούμε να το κάνει τώρα.

Η απόφαση αυτή του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης προκαλεί, ιδιαίτερα τώρα, που συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους χρυσαυγίτες, τα δολοφονικά χτυπήματα στα μέλη του ΠΑΜΕ, στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τα γεγονότα στο σχολείου του Νέου Ικονίου και τα πολλά ακόμα στοιχεία για την εγκληματική της δράση που καθημερινά βγαίνουν στο φως. Ο εγκληματικός της χαρακτήρας απορρέει από την ίδια τη ναζιστική θεωρία την οποία πιστεύει.

Απορρέει από τη δολοφονική δράση των ταγμάτων εφόδου της εναντίον μεταναστών, αντιφασιστών, μελών του εργατικού κινήματος.

Ο λαός των ΑΝΩΓΕΙΩΝ όπως και ολόκληρος ο λαός της Ελλάδας έχει μνήμη. Οι θηριωδίες των ναζί μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους, τα ολοκαυτώματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπως και του χωριού μας στις 13 Αυγούστου του 1944, μας θυμίζουν την αντίσταση του λαού μας απέναντι στο τέρας του φασισμού, μας εμπνέουν για τους αγώνες του σήμερα. Οι Ανωγειανοί επειδή ακριβώς δεν ξεχνούν αυτές τις θηριωδίες του φασισμού που υπέστησαν από τους προγόνους της ΧΑ, δεν έδωσαν και δεν πρόκειται να δώσουν καμιά ανοχή για την δράση της . Τρανό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι, σε όλες τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις η ΧΑ δεν πήρε καμιά ψήφο στο Δήμο Ανωγείων και αυτό αποτελεί απόδειξη για την στάση των Ανωγειανών απέναντι στους σημερινούς θιασώτες του Ναζισμού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανωγείων πιστεύει ότι η αντιφασιστική πάλη είναι συλλογική υπόθεση όλων των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας μας.

Η αλληλεγγύη μας σήμερα στο Δήμαρχο Πάτρας κ. Κώστα Πελετίδη και σε κάθε αγωνιστή κατά του φασισμού είναι δεδομένη αφού η ιστορική μνήμη του τόπου μας επιτάσσει τον συνεχή και αταλάντευτο αγώνα μας ενάντια του φασισμού μέχρι την εξάλειψη του.

-->