Δημοτικά Νέα

Συνάντηση εργασίας είχε ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης Κώστα Δέρβο και τον Νομικό Σύμβουλο κ. Θοδωρή Καραγιάννη. Θέμα της συνάντησης ήταν η επαναλειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Ανήλικων Προσφύγων στον Ξενώνα της Μαθητικής Εστίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στα Ανώγεια, το οποίο υπάρχει και δραστηριοποιείται από το 2000.

Συζητήθηκαν όλα εκείνα τα βήματα ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από το ΑΜΙΦ και να γίνει ένα νέο ξεκίνημα.

Τέθηκαν τα χρονοδιαγράμματα καθώς και όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να μπορέσει η χρηματοδότηση να τρέξει χωρίς προβλήματα.

Συζητήθηκαν και ορίστηκαν επίσης τα βήματα ώστε να γίνει η ανακαίνιση του ξενώνα πάνω από την Μουσική Σχολή, καθώς και ο προγραμματισμός για την εκπόνηση μελέτης για την τακτοποίηση, ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση της Μαθητικής Εστίας.

Τέλος συζητήθηκαν και από την σκοπιά του ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης Α.Ε. όλα εκείνα τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να μπορεί να προχωρήσει ομαλά και αποδοτικά το πρόγραμμα της φιλοξενίας για τους ανήλικους πρόσφυγες. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν όλες εκείνες οι συναντήσεις που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των δυσκολιών και θα οδηγήσουν στην βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δομών.

 

Στην χρηματοδότηση για την προμήθεια απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού άξονα 3 προτεραιότητας «Τοπική ανάπτυξη και προστασία περιβάλλοντος» του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών με δικαιούχους της επιχορήγησης να είναι οι Δήμοι με μόνιμο πληθυσμό έως 50.000 κατοίκους.

Έτσι ο Δήμος Ανωγείων έλαβε το αντίστοιχο ποσό των 150.000€ για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

Εντυπωσιακή και δυναμική παρουσία κατέγραψε ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, στις χθεσινές εκλογές της ΚΕΔΕ, όπου κατήλθε με το ψηφοδέλτιο του τελικού νικητή της διαδικασίας δήμαρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου. Με 81 ψήφους και την 18η θέση ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης αν και δεν πέτυχε την εκλογή του, έδειξε την δυναμική των Ανωγείων και του ίδιου, ενώ η παράταξη που συμμετείχε ήταν και ο τελικός νικητής σε μια σημαντική εκλογική διαδικασία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 47 ψήφους στο ίδιο ψηφοδέλτιο κατέγραψε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου Εμμανουήλ Χαιρέτης πήρε 36 ψήφους.. Ο μοναδικός Κρητικός που εκλεχτηκε στο εποπτικό συμβούλιο είναι ο δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου Νίκος Γυαλιτάκης που συγκέντρωσε 106 ψήφους.Από την παράταξη του Δημήτρη Παπαστεργίου εκλέχτηκαν στο νέο Δ.Σ οι 13 πρώτοι δήμαρχοι του ψηφοδελτίου του και έξι δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» του Δημήτρη Παπαστεργίου έλαβαν 325 ψήφους και 19 έδρες στο Δ.Σ., έναντι 91 που έλαβε η δεύτερη σε ψήφους παράταξη του ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τον Παύλο Γερουλάνο «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» που κερδίζει 9 έδρες.Στην τρίτη θέση βρίσκεται η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» με επικεφαλής τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, που έλαβε 45 ψήφους και 3 έδρες.Η «Νέα Αυτοδιοίκηση» με αιρετούς από τον χώρο της κεντροαριστεράς και επικεφαλής τον δήμαρχο Νίκαιας -Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης έλαβε 33 ψήφους και 2 έδρες. Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ, που έλαβε 10 ψήφους και ο «Συντονισμός Αιρετών» που έλαβε 6 ψήφους μένουν χωρίς έδρα.Από τους συνολικά 528 εκλέκτορες ψήφισαν οι 511, δηλαδή το 97% των εγγεγραμένων.

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΓΗ

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον Σωκράτη Κεφαλογιάννη που βρίσκεται ακόμα στην Αθήνα, ο ίδιος μας μίλησε για τον φίλο του και νικητή των εκλογών Δημήτρη Παπαστεργίου, ενώ τόνισε ότι ο Δήμος Ανωγείων θα δηλώνει πάντα το παρόν στα κέντρα συζητήσεων και λήψης αποφάσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αναλυτικά η δήλωση του:

“Επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι τα Ανώγεια πρέπει να έχουν συμμετοχή και λόγο στο κέντρο των εξελίξεων και των αποφάσεων, επέλεξα να διεκδικήσω μια θέση στο νέο Δ.Σ της ΚΕΔΕ. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν πολλές συζητήσεις γύρω από το νέο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε αυτό τον διάλογο δεν θα μπορούσαμε να είμαστε απόντες. Συμμετείχα λοιπόν με τον συνδυασμό που πέτυχε μια σαρωτική νίκη στις χθεσινές εκλογές. Η μικρή βάση που ξεκινούσαμε από την Κρήτη δεν έφτασε ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο να είμαστε στο Δ.Σ, ωστόσο θεωρώ ότι η παρουσία μας ως Ανώγεια ήταν πάρα πολύ καλή. Με 81 ψήφους τους οποίους τους ευχαριστώ θερμά γιατί πέρα από το πρόσωπο μου τιμούν και το χωριό μας. Ούτως ή άλλως θα είμαστε παρών μέσα από τα θεσμικά όργανα που θα οριστούν, τις επιτροπές, ώστε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε σε αυτό τον δημιουργικό διάλογο που πιστεύω θα ανοίξει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι φίλος, τον είχαμε φιλοξενήσει πρόσφατα στα Ανώγεια όπου είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση τότε για τα θέματα της Αυτοδιοίκησης. Είμαστε ηλικιακά κοντά, προέρχεται από ένα δήμο που πρωτοπορεί σε θέματα νέων τεχνολογιών. Πιστεύω ότι υπάρχει χημεία και ο Δημήτρης ήταν επίσης ένας λόγος που με έκανε να ενδιαφερθώ για μια κοινή προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση θα είμαι εκεί δημιουργικά και κριτικά όποτε χρειάζεται για θέματα τόσο του οίκου μας δηλαδή μικρών ορεινών δήμων, όσο και για γενικότερα θέματα Αυτοδιοίκησης. Θέματα που θα θέτουμε από τη πλευρά της Αυτοδιοίκησης και όχι από αυτήν της εκάστοτε Κυβέρνησης. Εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο Δ.Σ της ΚΕΔΕ”

Ο Δήμος Ανωγείων εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου», Άξονας Προτεραιότητας ι  «Αστική Αναζωογόνηση 2018» για Δήμους οι οποίοι δεν περιλαμβάνουν οικισμούς με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων με το έργο με τίτλο «Ανάπλαση Οδών Ήπιας Κυκλοφορίας Δήμου Ανωγείων»  για τον εξωραϊσμό  των σχετικών οδών α) «οδός Πάνω Λαγκού προς Σαμολιανά», β) «οδός μεταξύ Πάνω Λαγκού και κεντρικής οδού», γ) «οδός μεταξύ Κατσαμπά και παιδικής χαράς Περαχωριού» με το ποσό των 112.000 € με ένα έργο συνολικού κόστους 160.000 € με το ποσοστό της έκπτωσης να είναι υπέρ του ποσού χρηματοδότησης του Δήμου. To σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί το Μάιο του 2019.

Σχετικά αναφέρεται ότι:

  1. Το πρόβλημα που εξαλείφεται μπορεί να χαρακτηριστεί ως αισθητικό ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται πλημυρικά φαινόμενα με την τοποθέτηση σχαρών υδροσυλλογής και σύνδεσης αυτών με το δίκτυο απορροής ομβρίων που υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή. Τέλος προβλήματα που συνδέονται με την κατακρήμνιση χωμάτων από την ύπαρξη υψομετρικών διαφορών στις περιοχές παρέμβασης θα αντιμετωπιστούν με τη συντήρηση και εκ νέου κατασκευή τοιχείων από τοπικές λίθους.
  2. H πρόταση περιλαμβάνει 4 σημειακές παρεμβάσεις ανάπλασης στο ΔΔ Ανωγείων του Δήμου Ανωγείων. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την επίστρωση με τοπικές λίθους, την τσιμεντόστρωση με σκυρόδεμα c20/25, τη δημιουργία βιομηχανικού πατώματος με ραβδώσεις όπου υπάρχουν έντονες κλίσεις, τη δημιουργία και συντήρηση αρμολογημένων τοιχείων από πέτρα, την τοποθέτηση όδευσης τυφλών, την εκσκαφή και τοποθέτηση σπιράλ φωτισμού μετά των καλωδίων, γειώσεων και των αντίστοιχων φωτιστικών, την τοποθέτηση σχαρών υδροσυλλογής.

iii. Στα οφέλη συγκαταλέγονται η εξάλειψη των ως άνω αναφερόμενων προβλημάτων αλλά και η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του συνόλου του Δημοτικού Διαμερίσματος των Ανωγείων του Δήμου Ανωγείων του οποίου η οικονομία βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στους επισκέπτες της.

  1. Ως ωφελούμενος πληθυσμός μπορεί να θεωρηθεί το σύνολο των κατοίκων του Δήμου αλλά και οι επισκέπτες αυτού.

Κάθε Πέμπτη από τις 6 μ.μ έως τις 8 μ.μ θα είναι ανοιχτή η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ανωγείων, στον ισόγειο χώρο του Δημαρχείου, ώστε να μπορούν οι δημότες να επιστρέφουν και να δανείζονται νέα βιβλία. Πρόκειται για μια εθελοντική προσφορά δυο γυναικών, της Κυριακής Αντωνοπούλου και της Ειρήνης Μπέρκη που έρχεται για να καλύψει ένα κενό που προήλθε από την ολοκλήρωση του Κοινωφελούς  προγράμματος, και αναμένεται να καλυφθεί με τις νέες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν για τους Δήμους στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Με την εθελοντική προσφορά της Κυριακής και της Ειρήνης, λύνεται προσωρινά το θέμα αυτό καθώς η δημοτική βιβλιοθήκη, που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2018 με τη μεγάλη προσφορά της οικογένειας του αείμνηστου Ευάγγελου Κεφαλογιάννη “Κουντοβαγγέλη” αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή μας που πρέπει να προσεχθεί ακόμα περισσότερο. Μέλημα της δημοτικής αρχής είναι η κάλυψη των κενών εκεί με τις νέες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν ελπίζουμε το συντομότερο δυνατόν.

Στα Ανώγεια βρέθηκε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κρήτη, όπου σε ειδική εκδήλωση στο Ηράκλειο βράβευσε τον συλλέκτη έργων τέχνης Ζαχαρία Πορταλάκη με το “βραβείο ηθικής τάξεως”.Τον συνόδευσε στα αξιοθέατα και τις ομορφιές του τόπου ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ενώ στην παρέα βρέθηκαν και άλλοι δυο δήμαρχοι, ο Δημήτρης Καρναβός της Καλλιθέας και ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων.  Άλλωστε και ο ίδιος ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης υπήρξε επί σειρά ετών δήμαρχος, αρχικά στο Δήμο Δάφνης και εν συνεχεία στο Δήμο Δάφνης Υμηττού, από το 2002 έως το 2019!

Η συζήτηση όπως είναι φυσικό επικεντρώθηκε σε θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των Δήμων, καθώς και στα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και τις προοπτικές του μέλλοντος! Επίσης συζητήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση για το νέο Δ.Σ της ΚΕΔΕ που αναμένεται να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πέραν των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης φυσικά, στο τέλος υπήρξε εκτενής σχολιασμός των…εδεσμάτων από τους τρεις φιλοξενούμενους του δημάρχου Ανωγείων, που ενθουσιάστηκαν από τις Ανωγειανές γεύσεις, την φιλοξενία και την θέα στην παραδοσιακή ταβέρνα “Σκαλώματα” όπου γευμάτισαν πριν αναχωρήσουν από τα Ανώγεια!

-->