Ιδιαίτερα ξεχωριστή και απόλυτα επιτυχημένη η χθεσινή ημερίδα που διοργανώθηκε από το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Ανωγείων  στον χώρο εκδηλώσεων της Αγροτικής Τράπεζας, για την γνωριμία με τους Ανωγειανούς συγγραφείς.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε τόσο στην πρωινή όσο και στην απογευματινή συνεδρία και παρακολούθησε την εκδήλωση που μας μύησε στον υπέροχο κόσμο της ανωγειανής μαντινάδας αλλά και του ανωγειανού πεζού λόγου, μέσα από εμπεριστατωμένες και δυνατές παρουσιάσεις από ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων.

Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας δημιουργήθηκε το 1998 και σκοπός του είναι να κάνει μια προσπάθεια συλλογής  του έργου των Κρητών λογοτεχνών σε μια διαχρονική προοπτική.

Παρόντες ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης ,ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιώργος Σμπώκος, ο ποιητής Γιώργης Καράτζης, ο Ορέστης Μανούσος, η Μαργαρίτα Μυλωνάκη-Κοντογιάννη όπως και οι περισσότεροι από τους ανωγειανούς συγγραφείς που τιμήθηκαν για το έργο τους την χθεσινή βραδιά.

Στην «ΑνωΓη» μίλησε ο κ. Κωστής Ψυχογιός γραμματέας του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας ο οποίος τόνισε για την ημερίδα :

” Η ημερίδα αυτή είναι μια συνέχεια της καλής συνεργασίας που έχουμε τα τελευταία τρία χρόνια με τον Δήμο Ανωγείων, ήταν αναμενόμενη αυτή η εξέλιξη να προσπαθήσει να γνωρίσει ο ένας τον άλλο. Εμείς δεν θέλαμε να φέρουμε ανθρώπους κατευθυνόμενους να προβάλλουν το έργο τους, αλλά θέλαμε να γνωρίσουμε τους ντόπιους συγγραφείς γιατί είχαμε την πεποίθηση ότι η καταγραφή δεν ήταν πλήρης ή ικανοποιητική. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι τοπικές κοινωνίες κρύβουν πολλές εκπλήξεις και για αυτό θεωρήσαμε υποχρέωση μας να κάνουμε αυτή την προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί φυσικά και σε άλλα μέρη της Κρήτης ” και πρόσθεσε:

”Οι Ανωγειανοί είναι ξεχωριστή περίπτωση αυτό αναγνωρίζεται από πολλούς, είναι πολύ ενδιαφέροντες άνθρωποι και ατομικά και συνολικά ως κοινωνία για αυτό έχουμε μια ιδιαίτερη έγνοια να μπορέσουμε και εμείς να καταγράψουμε  και να γίνει μια σωστή προσέγγιση στο έργο πολλών ανθρώπων. Ένα σύγχρονο φαινόμενο είναι η παρεξήγηση και παρερμηνεία πολλών πραγμάτων   όπως η κακή χρήση της μαντινάδας, οι υπερβολές. Η γνήσια παράδοση ενός τόπου σαν τα Ανώγεια είναι κάτι το ξεχωριστό. Αν προλάβουμε εμείς να διασώσουμε κάποια πράγματα,  δημοσιεύοντας τα σε βιβλία ή μεταφέροντας τα σε φίλους και γνωστούς, θα διαδώσουμε κάτι προς τα έξω πριν να χαθεί και παρερμηνευτεί εντελώς ” κατέληξε ο κ.Ψυχογιός.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, σκηνοθέτης κ. Λευτέρης Χαρωνίτης δήλωσε στην «ΑνωΓη» :

”Η ημερίδα αυτή νομίζω ήταν πάρα πολύ σημαντική και αυτό το έδειξε και η παρουσία του κόσμου. Είναι πολύ δύσκολο σε τέτοιες παρουσιάσεις να υπάρχει τόσος πολύς κόσμος και ήταν ωφέλιμη αυτή η ημερίδα γιατί δίνει την δυνατότητα να παρουσιάζονται συνολικά ένας μεγάλος αριθμός έργων Ανωγειανών συγγραφέων. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν κι άλλοι και είναι μια αφορμή αυτή να το μάθουν και άλλοι συγγραφείς ανωγειανής καταγωγής που γράφουν σε οποιοδήποτε τομέα του λόγου, ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια τράπεζα, ένα αρχείο δηλαδή που θα συγκεντρωθούν όλα αυτά τα έργα που θα είναι για χρήση. Για αυτούς που θέλουν να επικοινωνήσουν με αυτά τα έργα, για τους μελετητές, τους ερευνητές, γιατί είναι πολύ σημαντικό το φαινόμενο που παρατηρείτε στα Ανώγεια .Ένα χωριό αυτού του πληθυσμού να έχει τόσους πολλούς συγγραφείς και καλλιτέχνες.”

Εκ μέρους της Πολιτιστικής επιτροπής η κ. Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη  δήλωσε στην «Ανωγη»:

”Θεωρώ ότι ήταν μια καλή ευκαιρία αυτή η ημερίδα για να έρθουμε όλοι σε επαφή με τους συγγραφείς των Ανωγείων. Σίγουρα θα υπήρχαν και παραλείψεις αλλά ήταν μια πρώτη προσέγγιση και πιστεύω ότι και εμείς ακόμα που ζούμε στα Ανώγεια μάθαμε για συγγραφείς που δεν ξέραμε και διαπίστωσα και προσωπικά πόσο πολυγραφότατοι είμαστε εδώ οι Ανωγειανοί. Όλα αυτά θα καταγραφούν δεσμεύτηκε και ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας ότι θα μαζευτούν ηλεκτρονικά οι παρουσιάσεις και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου. Εύχομαι να επαναληφθούν και στο μέλλον τέτοιες ημερίδες που προβάλλουν τον πολιτισμό μας”.

Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους για τις εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις και ευελπιστούμε να συνεχιστούν οι δράσεις για την ανάδειξη του πλούτου του ανωγειανού πολιτισμού γενικότερα.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->