Πλήθος κόσμου συνόδευσε το απόγευμα της Δευτέρας τον Λευτέρη  Αεράκη ή  Νταρολευτέρη  στην τελευταία του κατοικία στο κοιμητήριο των Ανωγείων, στον τόπο που γεννήθηκε, έζησε και τίμησε όσο λίγοι με την οικογένεια του και την μεγάλη αντιστασιακή του δράση στα χρόνια της κατοχής.

Ο Νταρολευτέρης ”έφυγε” ήσυχα  και πλήρης ημερών χθες το βράδυ ένα μήνα μετά το θάνατο του Χαράλαμπου Φρυσάλη, όντας οι δυο τελευταίοι εναπομείναντες της ιστορικής Μάχης στο Σφακάκι, αφήνοντας τα Ανώγεια φτωχότερα αλλά παράλληλα και με μια μεγάλη παρακαταθήκη και κληρονομιά αξιών, ιδεών,ηθικής και δράσης για τις επόμενες γενιές.

Το παρών στην εξόδιο ακολουθία έδωσε ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης και σύσσωμο το Δημοτικό συμβούλιο. Ακόμα παρόντες ήταν οι πρώην Δήμαρχοι Ανωγείων Νίκος Ξυλούρης και Γιώργος Σμπώκος, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης Μιχάλης Αεράκης, ο ποιητής Μήτσος Σταυρακάκης, ο τραγουδιστής Βασίλης Σταυρακάκης και ο δημοσιογράφος Κώστας Μπογδανίδης.

Τους επικήδειους λόγους υμνώντας τη ζωή και τη δράση του εκλιπόντος εκφώνησε ο Μιχάλης Αεράκης,ο πρόεδρος της τοπικής ΠΕΑΕΑ  Τηλέμαχος Σταυρακάκης και ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης.

Ο Λευτέρης Αεράκης μετείχε στη Μάχη στο Σφακάκι όπου ο εφεδρικός ΕΛΑΣ απελευθέρωσε 90 γυναικόπαιδα χωρίς να τραυματιστεί κανείς από τους αιχμαλώτους και τους αντάρτες. Ηταν  μια από τις σημαντικές επιχειρήσεις στην διάρκεια της Κατοχής και είναι ένα από τα πέντε «επειδή» που αναγράφεται στην απόφαση του Γερμανού Διοικητή Κρήτης για την ισοπέδωση των Ανωγείων:

”Επειδή η πόλις των Ανωγείων είναι κέντρο της αγγλικής κατασκοπείας εν Κρήτη και επειδή οι ανωγειανοί εξετέλεσαν τον φόνο του λοχίου φρουράρχου Γενί-Γκαβέ και της υπ’ αυτών φρουράς και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το σαμποτάζ της Δαμάστας, επειδή εις Ανώγεια ευρίσκουν άσυλον και προστασίαν οι αντάρται των διαφόρων ομάδων αντιστάσεως και επειδή εκ των Ανωγείων διήλθον και οι απαγωγείς με τον Στρατηγόν Φον Κράιπερ χρησιμοποιήσαντες ως σταθμόν διαμετακομιδής τα Ανώγεια, διατάσσωμεν την ΙΣΟΠΕΔΩΣΙΝ τούτων και την εκτέλεσιν παντός άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου…”

Με την αναγγελία του θανάτου του ο Δήμος Ανωγείων εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ύστερα από την αναγγελία του θανάτου του Αεράκη  Ελευθερίου του Εμμανουήλ, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανωγείων συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου  2013 και ώρα 10.00 το πρωί,

και αφού έλαβε υπόψη :

Τη δράση του καθ’ όλη τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, με τη συμμετοχή του στην οργάνωση του Ε.Α.Μ.-Ε.Λ.Α.Σ. με κορυφαίο γεγονός την συμμετοχή του στη Μάχη στο Σφακάκι και

Το γεγονός ότι με τη παρουσία του τίμησε την Ανωγειανή κοινωνία, με τον ήπιο και ταπεινό χαρακτήρα του

 Α π ο φ ά σ ι σ ε

Να εκφράσει τα συλλυπητήρια του στους οικείους του εκλιπόντος.

Να παραστεί ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο  στην κηδεία του.

Να κατατεθεί στη μνήμη του εκλιπόντος αντί στεφάνου το ποσό  στο  ΚΑΠΗ Δήμου Ανωγείων.

Το ψήφισμα, να δοθεί στους οικείους του και να δημοσιευτεί στον τύπο.

Για το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ανωγείων

Η Πρόεδρος

Εύη Βρέντζου

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->