Καθοριστική αποδείχτηκε η πρωτοβουλία της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, σε συνεργασία με τον διακεκριμένο ουρολόγο Γιώργο Παρανυχιανάκη  και την συνεργασία της Φαρμακευτικής εταιρείας PIERRE-FABRE μέσω του επιστημονικού της συνεργάτη κ. Νίκου Κάγκουρα να πραγματοποιηθούν δωρεάν εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων προστάτη, κύστης, νεφρών και γεννητικών οργάνων.

Ο κ. Παρανυχιανάκης μιλώντας στην ”Α” επιβεβαίωσε το γεγονός ότι  εφτά συγχωριανοί μας σώθηκαν χάριν σε αυτές τις εξετάσεις καθώς εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα υγείας ευτυχώς όμως σε αρχικό, άρα και άμεσα αντιμετωπίσιμο στάδιο. Ο γιατρός θα επισκέπτεται τα Ανώγεια και στο μέλλον ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού με τους ασθενείς τα προβλήματα που προέκυψαν, αλλά και για να εξετάσει περισσότερους κατοίκους.

Ο κ. Παρανυχιανάκης μας μίλησε αρχικά για το πως προέκυψε και βρέθηκε στα Ανώγεια για αυτές τις δωρεάν εξετάσεις και τόνισε: ”Ήταν μια πρωτοβουλία του π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη. Με κάλεσε εδώ ζητώντας μου να εξετάσω τους Ανωγειανούς και αυτό συνέβη. Έγινε υπέρηχος σε 40 άνδρες, νεφρών, κύστεως ,προστάτη και γεννητικών οργάνων. Φυσική εξέταση και ιστορικό. Από την εξέταση προέκυψαν κάποια παθολογικά ευρήματα σε πρώιμη διάγνωση. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το προ- λαμβάνειν από το θεραπεύειν. Αυτό έγινε σήμερα. Το ότι θα σωθούν επτά ζωές είναι πολύ σημαντικό. Εκτός των ανδρών εξετάστηκαν και γυναίκες με προβλήματα ακράτειας, το οποίο αποτελεί ταμπού για την κοινωνία μας, με προβλήματα λοιμώξεων κτλ. Δόθηκαν οδηγίες και θεωρώ ότι η προσφορά μας ήταν ουσιαστική. Εξετάστηκαν συνολικά 48 άνθρωποι και σε συνεργασία με τον διευθυντή εδώ τον κ. Τσαφαντάκη θα επανέρχομαι για έλεγχο, ώστε αυτό που κάνουμε να είναι ουσιαστικό κι όχι κάτι μόνο για να γίνει ”κατέληξε ο γιατρός.

Ο κ. Παρανυχιανάκης μας μίλησε στη συνέχεια για τις μελλοντικές επισκέψεις του για τον ίδιο σκοπό στα Ανώγεια, αναφέροντας: ”Την επόμενη φορά πιστεύω η προσέλευση του κόσμου να είναι μεγαλύτερη, αν χρειαστεί να μείνω και μια μέρα παραπάνω. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε 4-5 φορές τον χρόνο και προσφέρομαι για αυτό. Να εξετάζουμε και αν εμφανίζονται προβλήματα να δίνουμε κατευθύνσεις στους ασθενείς για την επίλυσή τους. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Πρέπει ότι γίνεται να είναι με σοβαρότητα και συστηματικά, όχι σαν ελεημοσύνη και αυτό κάνουμε εδώ. Το σύστημα υγείας στην αρχαία Ελλάδα προέβλεπε την προσφορά του γιατρού και την αμοιβή του,  αλλά δεν έπαυε ποτέ να έχει την Ασκληπιάδα  ιδέα. Ορμώμενος από αυτά ήρθα εδώ και πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοι, όχι μόνο εδώ αλλά και σε άλλα χωριά. Αποτελεί μέρος των πιστεύω μου, όντας για αρκετά χρόνια μέλος των Γιατρών του κόσμου”. Ολοκληρώνοντας την συζήτηση μας ο γιατρός μίλησε για τους Ανωγειανούς τονίζοντας: ”Έρχομαι πρώτη φορά σε επαφή με τους Ανωγειανούς για εξετάσεις. Είναι ευπρεπείς, αξιοπρεπείς και με τον ανάλογο σεβασμό προς την ιατρική και αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα”.

Στην ”Α” μίλησε και ο κ. Κάγκουρας υπεύθυνος της Φαρμακευτικής εταιρείας ο οποίος δήλωσε: ”Μετά την προτροπή του π. Ανδρέα αποφασίσαμε να κάνουμε μια εκδήλωση γύρω από την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Εμείς θέσαμε το επιστημονικό κομμάτι και σε συνεργασία με τον γιατρό τον κ. Παρανυχιανάκη κάνουμε αυτή την εξέταση. Ελπίζω να βάλαμε ένα αρχικό λιθαράκι και στο μέλλον ο κόσμος να συμμετέχει ακόμα περισσότερο ”.

Εξετάσεις λοιπόν που σώζουν ζωές, με γιατρούς που υπάρχουν και κρατούν ψηλά την σημαία του λειτουργήματος τους. Οι Ανωγειανοί που επιθυμούν να εξεταστούν στις μελλοντικές επισκέψεις του κ. Παρανυχιανάκη να το δηλώνουν είτε στο Κ.Υ Ανωγείων είτε να απευθύνονται στον π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη. Ήδη επτά συγχωριανοί μας γνώρισαν από πρώτο χέρι τη σημασία της πρόληψης της ασθένειας. Ευχόμαστε να σωθούν και άλλοι στο μέλλον που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα χωρίς να το γνωρίζουν.

ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΠΑΓΚΕΡΗΣ

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->