Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων, συναντήθηκαν  την Τρίτη 31 Ιουλίου στις 10:00 π.μ. με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο παρουσία του Βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη .

Κύριο θέμα της συνάντηση ήταν η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης 2011 και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την οριστικοποίηση των διοικητικών ελέγχων (2009 -2010), από το σύστημα καταβολής που αφορά τα έτη αυτά.

 

Παράλληλα επιδόθηκε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυταρή Αθανάσιο, υπόμνημα υπογεγραμμένο από τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους Κρήτης όπου αποτυπώνεται η εικόνα των προβλημάτων της κτηνοτροφίας στην Κρήτη.

  ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

κ. ΤΣΑΥΤΑΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟ

 

Κύριε   Υπουργέ,

 

Η κτηνοτροφία της Κρήτης βιώνει τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων 30 ετών. Η αλματώδης αύξηση του κόστους παραγωγής και η κατακόρυφη πτώση των τιμών διάθεσης των κτηνοτροφικών προϊόντων από τον παραγωγό, σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική κρίση που βιώνει η κοινωνία μας, έχει δημιουργήσει μια αποπνικτική κατάσταση με το πρόβλημα επιβίωσης τόσο των κτηνοτροφών και των οικογενειών τους όσο και των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων, να είναι πιο έντονο από ποτέ άλλοτε.

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης, μέσω της σημερινής μας συνάντησης, θέλουμε για άλλη μια φόρα να αναδείξουμε τα προβλήματα του κλάδου μας, αναζητώντας άμεσες λύσεις οπού αυτό είναι εφικτό.

Κυρίαρχα ζητήματα που βάζουμε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι η ενίσχυση της οικονομικής ρευστότητας των κτηνοτροφικών νοικοκυριών, καθώς και οι αποφάσεις-πράξεις που πρέπει να παρθούν και να γίνουν από πλευράς κεντρικού κράτους, στη λογική στήριξης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, δίνοντας τους τη δυνατότητα να παράξουν προϊόντα με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.

Η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης (2011) και η εκκαθάριση των προηγούμενων ετών (2009-2010) καθώς και η λύση προβλημάτων που έχουν ανακύψει από το σύστημα καταβολής της, σε χιλιάδες παραγώγους και ιδιαίτερα της Κρήτης. Η καταβολή του κόστους αγροτοκτηνοτροφικού  πετρελαίου ανά εκμετάλλευση και η επιστροφή του ΦΠΑ (11%) οπού αυτό δεν έχει γίνει, είναι ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και δίνουν πρόσκαιρες ανάσες στους κτηνοτρόφους του νησιού μας.

Η διασφάλιση της τιμής πώλησης των προϊόντων και η μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στην αγορά κτηνοτροφικών εφοδίων στο 6,5%, η επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτρόφων και για το νησί μας, η άτοκη χρηματοδότηση μέσω των ΕΑΣ των κτηνοτροφών βάσει του μητρώου εκμετάλλευσης τους για τη προμήθεια ζωοτροφών με άτοκη αναστολή όλων των κτηνοτροφικών δάνειων για 3 χρόνια σε όλες τις τράπεζες και η αποπληρωμή σε 10 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο με την κάλυψη του ελληνικού δημόσιου, δίνουν τη δυνατότητα μείωσης του κόστους παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων.

Μαζί με όλα αυτά βέβαια και τα θεσμικά ζητήματα για τα οποία αγωνιζόμαστε διαχρονικά (έλεγχος της αγοράς με αυστηρή εφαρμογή ισοζυγίου γάλακτος και κρέατος, απλοποίηση των διαδικασιών δανειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων, εθνικό πρόγραμμα εξηλεκτρισμού κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, έλεγχος στις εγκαταστάσεις ΑΠΕ στα βουνά του  νησιού κ.α.), τα οποία έχουμε κατά καιρούς  υποβάλει σε συναντήσεις μας με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υ.Α.Α.&Τ.

Κύριε Υπουργέ

Οι κατά καιρούς εξαγγελίες της εκάστωτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω της παραγωγικής διαδικασίας του πρωτογενούς τομέα,θα πρέπει επιτέλους να πάρουν <<σάρκα και οστά>>.Με τις γνώσεις, που είμαστε σίγουροι οτι έχετε για το αντικείμενο και με την ευαισθησία που σας διακρίνει, περιμένουμε έμπρακτα πλέον την υλοποίηση των εξαγγελιών αυτών,η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την λύση των αιτημάτων μας.

 

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΧΑΝΙΩΝ, ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΑΝΩΓΕΙΩΝ, ΑΜΑΡΙΟΥ

 

Κοινοποίηση: Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο

Βουλευτές Περιφέρειας Κρήτης

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->