Στην τελευταία του κατοικία οδηγείται σήμερα ο επί σχεδόν μισό αιώνα βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ο βετεράνος της πολιτικής άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της περασμένης Παρασκευής από ανακοπή σε ηλικία 79 ετών στο σπίτι του και ο θάνατος του σκόρπισε θλίψη όχι μόνο στη γενέτειρα του, τα Ανώγεια, και το Ρέθυμνο, αλλά και σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο. Η κηδεία του Γιάννη Κεφαλογιάννη θα γίνει σήμερα στις 2 το μεσημέρι στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου αναμένονται εκατοντάδες φίλοι του πολιτικού να του πουν το τελευταίο αντίο.

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Ρεθύμνου, Μανώλης Όθωνας δήλωσε: «Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης με την πολυκύμαντη και πολύχρονη πολιτική του παρουσία συνδέθηκε με τη δημόσια ζωή της χώρας και ιδιαίτερα του Ρεθύμνου για περισσότερο από μισό αιώνα. Ανεξάρτητα με τις γνωστές, διαφορετικές πολιτικές μας απόψεις, συμμερίζομαι τη δύσκολη ανθρώπινη στιγμή που βιώνουν οι δικοί του άνθρωποι και κυρίως η οικογένειά του. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μου».

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργης Περάκης, εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος: «Συνεπής μέχρι τέλους στα ιδεολογικά του πιστεύω, στυλοβάτης της παράταξής του, έφυγε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. Τα ειλικρινή θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και το κόμμα του».

Για τον άνθρωπο και πολιτικό Γιάννη Κεφαλογιάννη μίλησε ο δικηγόρος, Γιάννης Φουρφουλάκης, ο οποίος υπήρξε επί 35 και πλέον χρόνια στενός φίλος του αείμνηστου πολιτικού. «Ήταν ένας άνθρωπος όμορφος στην ψυχή και στο σώμα. Όλοι μπορούν να πουν ό,τι θέλουν για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, όμως δεν μπορούν να πουν ότι δεν υπήρξε εντιμότατος πολιτικός, άδολος. Δεν ωφελήθηκε από την πολιτική, είχε ένα διαυγή και κρυστάλλινο βίο και προσέφερε ό,τι μπορούσε στον δημόσιο βίο».

Δήλωση για το θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη έκανε και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Σμπώκος: «Η πολιτική διαδρομή του Γιάννη Κεφαλογιάννη, μακρά και πολυκύμαντη, συναντήθηκε με όλες τις έντονες στιγμές των τελευταίων εβδομήντα χρόνων.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ήταν παρών στην Εθνική Αντίσταση και αργότερα στην αντιδικτατορική πάλη. Υπηρέτησε με επιτυχία την επιστήμη, την κοινωνία και την πολιτική. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης υπήρξε επί δεκαετίες αφοσιωμένος εκπρόσωπος του Ρεθύμνου στο Κοινοβούλιο και στέλεχος πανελλαδικής εμβέλειας της παράταξής του, που υπηρέτησε πιστά.

Τολμηρός και αποφασιστικός δεν υπολόγιζε το πολιτικό κόστος. Στάθηκε ανυποχώρητος στις ιδέες, στις απόψεις και στις εκτιμήσεις του.

Υπήρξαμε πολιτικά διαφορετικοί και αντίπαλοι. Οι συγκρούσεις μας ήταν διαχρονικά πολύ σφοδρές αλλά πάντα βαθειά πολιτικές. Ουδέποτε προσωποποιήθηκαν, πάντα κρατήθηκαν στο επίπεδο αρχών και ιδεών για τα θέματα του Ρεθύμνου και της χώρας γενικότερα.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης γνώριζε σε βάθος τη ψυχή και την ταυτότητα των Κρητικών. Πίστευε στις μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές του Ρεθύμνου και του νησιού μας.

Χωρίς καμία αμφιβολία η απώλεια του Γιάννη Κεφαλογιάννη αποτελεί απώλεια για το Ρέθυμνο, για την Κρήτη, αλλά και για την πολιτική ζωή της χώρας.

Τα ειλικρινή θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και την παράταξή του».

Ψηφίσματα για το θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη εξέδωσαν τα δημοτικά συμβούλια Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Ανωγείων, καθώς το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, ο Ιατρικός Σύλλογος και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου.

ΟΝΝΕΔ: “Aξιοσημείωτη απώλεια για το πολιτικό σύστημα”

Ως μία σημαντική απώλεια για το πολιτικό σύστημα χαρακτηρίζει το θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη η ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου. Σε δήλωσή τους, τα μέλη της αναφέρουν: «Ο αιφνίδιος θάνατος του Ιωάννη Κεφαλογιάννη αποτελεί για όλους μας ιδιαίτερα λυπηρό γεγονός. Ταυτόχρονα αποτελεί μια αξιοσημείωτη απώλεια για το πολιτικό σύστημα της χώρας καθώς οι παρεμβάσεις του ακόμα και μετά την απομάκρυνσή του  από την ενεργό πολιτική σκηνή χαρακτηρίζονταν από δυναμισμό και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον τόπο πέρα και πάνω από πολιτικές σκοπιμότητες. Είχε ιδιαίτερη αγάπη για το Ρέθυμνο και τους ανθρώπους του, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κράτησε ισχυρούς φιλικούς δεσμούς  με τους ίδιους ανθρώπους που τον στήριξαν από τα πρώτα χρονιά της πορείας του.

Ως προς την πολιτική του σταδιοδρομία μπορούμε να αναφέρουμε συνοπτικά ότι ήταν μέλος μερικών εκ των σημαντικότερων κυβερνήσεων της χωράς με αξιόλογο έργο στα υπουργεία που ανέλαβε, κερδίζοντας επάξια την εμπιστοσύνη κορυφαίων ηγετών όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η δημόσια διαδρομή του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους αγώνες και τις αγωνίες του τόπου μας.

Όλα τα στελέχη και τα μέλη της ΟΝΝΕΔ ΡΕΘΥΜΝΟΥ θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του εκλιπόντος.

Κλείνοντας θα θέλαμε να μεταφέρουμε τα λόγια του από την τελευταία συνάντηση του με μέλη της ΟΝΝΕΔ: «Η νεολαία ήταν πάντα το πιο δραστήριο και ενεργό κομμάτι της κοινωνίας. Έχετε όλη τη δύναμη να τα αλλάξετε όλα και κυρίως τα δικά μας λάθη. Και είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε».

Το σίγουρο είναι ότι ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές απόψεις του καθενός ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης υπήρξε ένα από σημαντικότερα πολιτικά κεφάλαια της Κρήτης και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα αξιοπρεπούς βίου και πολιτικής σταδιοδρομίας»

Aπό το Goodnet.gr

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->