Εγκρίθηκαν με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Θανάση Μωραΐτη, ο εκσυγχρονισμός και η κτιριακή επέκταση της υφιστάμενης τυροκομικής μονάδας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Μυλοποτάμου, στον Νομό Ρεθύμνου.

Πρόκειται για την υπαγωγή της Ένωσης στις διατάξεις του Ν.3299/2004 του Επενδυτικού Σχεδίου συνολικής δαπάνης 4.150.000 ευρώ, η οποία θα επιχορηγηθεί με 34% επί του κόστους της, ποσό που ανέρχεται σε 1.411.000 ευρώ.

Με την απόφαση αυτή, η ΕΑΣ Μυλοποτάμου επεκτείνει τις κτιριακές της εγκαταστάσεις στη θέση ΠΩΡΟΥ ΑΛΩΝΙ στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μελιδονίου του δήμου Μυλοποτάμου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΑΣ Μυλοποτάμου, Δημήτρη Κονιό, η επένδυση θα βοηθήσει την Ένωση σε περίοδο μάλιστα, κατά την οποία «η κρίση, που περνάει η χώρα, έχει επηρεάσει και την ΕΑΣ που σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τους υπολογισμούς, ο τζίρος της έχει πέσει περίπου κατά 20%».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κονιός σημείωσε πως «είναι ενδεικτικό της κατάστασης το ότι μόνο τις πρώτες μέρες του μήνα υπάρχει κίνηση και αμέσως μετά πέφτει. Ο αγροτοκτηνοτροφικός πληθυσμός του Μυλοποτάμου έχει επηρεασθεί σε σημαντικό βαθμό από την οικονομική κρίση. Το εισόδημά του έχει μειωθεί αισθητά, ενώ οι προκαταβολές από τις επιδοτήσεις δίνονται σε δύο δόσεις που όμως συμψηφίζονται αμέσως με τα δάνεια που έχουν λάβει αγρότες και κτηνοτρόφοι».

Η Ένωση, που για οκτώ μήνες τον χρόνο, παράγει κατά μέσο όρο 10 τόνους ημερησίως τυροκομικά προϊόντα, ανησυχεί για τους νέους αγρότες και παραγωγούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης δεδομένου, ότι ενώ έχουν πάρει δάνεια από τις τράπεζες για τις εγκαταστάσεις τους, ακόμα δεν τους έχουν γίνει καταβολές από το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης για τα σχέδια βελτίωσης και τις επενδύσεις τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κονιό, τα ποσά που διατίθενται, ώστε να ασχοληθεί ένας νέος με την αγροτική ζωή, είναι πολύ μικρά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική βοήθεια για ξεκίνημα. «Με τα μέτρα αυτά, που ισχύουν σήμερα, δεν μπορεί να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας», τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Δημήτρης Κονιός.

Η Ένωση στον Μυλοπόταμου διατηρεί, μεταξύ άλλων, συσκευαστήριο τυποποιητήριο γεωργικών προϊόντων, πρατήρια αγροτικών εφοδίων και ζωοτροφών καθώς επίσης και σούπερ μάρκετ. Απασχολεί, δε, 40 άτομα ως μόνιμο προσωπικό. 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->