Συνέντευξη στην ΑΝΩΓΗ και τον Γιώργη Μπαγκέρη

Από το χορτάρι και τις επιτυχίες ως ποδοσφαιριστής, σε μια σπουδαία πορεία 20 ετών, ο Ανωγειανός Χρήστος Καλομοίρης, περνάει στους πάγκους και ξεκινά μια  νέα και πολύ ελπιδοφόρα καριέρα ως προπονητής, Η μοίρα το έφερε έτσι ώστε αυτή η νέα πορεία να ξεκινάει από τα Ανώγεια, με τον Χρήστο να φαίνεται πιο έτοιμος από ποτέ να κερδίσει την πρόκληση του να βρίσκεται στον πάγκο του Αετού. Μιας ομάδας που τίμησε πολλές φορές φορώντας τη φανέλα της. Τίμησε όμως παράλληλα και την Ανωγειανή καταγωγή του, όντας ένα από τα καλύτερα παιδιά του ποδοσφαίρου στο Ηράκλειο αυτές τις δυο δεκαετίες.

Ο 34 ετών, νέος προπονητής του Αετού δίνει και την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη στην ΑΝΩΓΗ, ξετυλίγοντας το κουβάρι αυτών των τελευταίων είκοσι χρόνων του στον αθλητισμό και τα όνειρα του για το μέλλον, που είναι συνυφασμένα με τον τόπο καταγωγής του. Παράλληλα μας αναφέρει τις καλύτερες αλλά και τις χειρότερες στιγμές που έζησε στο ποδόσφαιρο, κλείνοντας με ένα μήνυμα προς τον κόσμο των Ανωγείων, αλλά και το βλέμμα προς την νεολαία του τόπου μας που πρέπει να στραφεί στον αθλητισμό οποιασδήποτε μορφής.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Χρήστο, πως αποφάσισες να σταματήσεις το ποδόσφαιρο φέτος και να αναλάβεις το πόστο του προπονητή στον Αετό;

Κοίταξε να δεις, πιστεύω ότι είχα ακόμα δυο με τρία χρόνια καλού ποδοσφαίρου. Φάνηκε αυτό και την περασμένη χρονιά που φορούσα την φανέλα του Αετού. Ήταν πραγματικά μια πολύ δύσκολη απόφαση, την οποία σκέφτηκα πολύ καλά. Ήταν κάτι που θα γινόταν είτε φέτος, είτε σε ένα με δυο χρόνια. Έτσι κι αλλιώς ήθελα να ασχοληθώ με την προπονητική όταν θα σταματούσα το ποδόσφαιρο. Για αυτό είχα αποκτήσει και το δίπλωμα της UEFA C. Θα είχα και το UEFA B αλλά λόγω της πανδημίας όλη αυτή η διαδικασία μας πήγε πίσω.

Ήρθε λοιπόν πριν λίγο διάστημα η πρόταση του Αετού την οποία αποδέχτηκες.

Ναι αποδέχτηκα την πρόταση. Ήταν μια πολύ τιμητική για μένα πρόταση που προήλθε από το συμβούλιο του Αετού. Με τιμούσε και ως άνθρωπο, καθώς είναι μια πολύ σοβαρή διοίκηση και το έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια και αποτελείται από εξαιρετικούς ανθρώπους του τόπου μας. Θεώρησα ότι αφού ήθελα πραγματικά να ασχοληθώ με την προπονητική δεν θα υπήρχε καλύτερο και πιο ιδανικό ξεκίνημα για μένα, αυτή η αρχή να γίνει από το χωριό μου. Τον τόπο που αγαπώ και είχα υπηρετήσει και τόσες φορές ως ποδοσφαιριστής. Πάντα ήθελα να βοηθώ τα Ανώγεια όσο μπορώ και αφού μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία με μια καινούρια θέση, την αποδέχτηκα με πολύ χαρά αλλά και με μεγάλο το αίσθημα της ευθύνης. Ελπίζω να τα καταφέρω και να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης αυτής.

Ως Ανωγειανός, θα θελήσεις να διατηρήσεις ή και να αυξήσεις το ντόπιο στοιχείο στην ομάδα, κάτι που άλλωστε αποτελεί και πάγια τακτική της διοίκησης την τελευταία τριετία;

Φυσικά. Το Ανωγειανό στοιχείο θα διατηρηθεί και θα αυξηθεί. Ευελπιστώ παράλληλα και τα επόμενα χρόνια, να έχουμε και παραγωγή ακόμα περισσότερων ταλέντων από τις Ακαδημίες της ομάδας μας, που δουλεύουν σε μια σταθερή βάση τα τελευταία χρόνια, αν εξαιρέσουμε τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Παλιότερα, είχες αναλάβει και για ένα μικρό διάστημα τις Ακαδημίες. Πως θα λειτουργήσει τώρα; Θα έχεις κάποιους συνεργάτες, κάποιους ποδοσφαιριστές ντόπιους ίσως που θα αναλάβουν τα μικρά παιδιά;

Είχα πρόταση και τώρα να αναλάβω και τις Ακαδημίες, αλλά δεν είχα τον απαιτούμενο χρόνο λόγω της εργασίας μου. Αλλά θα είναι εκεί παιδιά που τα γνωρίζω, καθώς και ποδοσφαιριστές της ομάδας. Θα τους βοηθήσω όσο μπορώ. Θα παρακολουθώ από πολύ κοντά την εξέλιξη των μικρών Αετών και ειδικά από την ηλικία των 15 και άνω θα προωθούμε παιδιά στη μεγάλη ομάδα. Να κάνουν προπονήσεις και να τους δίνουμε κίνητρα να συνεχίσουν σε αυτή την κομβική ηλικία των 15 έως 18 που βλέπουμε ότι τα παιδιά στο χωριό αρχίζουν να εγκαταλείπουν το ποδόσφαιρο. Εκεί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να κρατήσουμε αυτό το πολύ ζωντανό κομμάτι που θα δώσει άλλη ώθηση στο μέλλον του Αετού Ανωγείων.

Γνωρίζεις καλά το ρόστερ της ομάδας καθώς ήσουν μέλος της. Τι προσθαφαιρέσεις θα γίνουν στο υπάρχον έμψυχο υλικό;

Στόχος της διοίκησης αλλά και δικός μου, είναι να παραμείνουν όλοι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας. Μερικοί μπορεί να έχουν για παράδειγμα άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις και να μην μπορούν να συνεχίσουν. Αυτό θα το δούμε. Αλλά στόχος είναι να μείνουν όλοι καθώς και η διοίκηση είναι ευχαριστημένη με αυτό το ρόστερ αλλά και εγώ που ήμουν συμπαίχτης με όλα τα παιδιά που είναι και καλοί ποδοσφαιριστές, αλλά και χαρακτήρες. Πιστεύω όλα θα πάνε όπως τα ευχόμαστε και το συντριπτικό ποσοστό του ρόστερ να παραμείνει και τη νέα χρονιά. Όσον αφορά τις προσθήκες, επιθυμία μου είναι να επιστρέψουν παιδιά Ανωγειανοί που είχαν αποχωρήσει από την ομάδα.

Πρόσφατα είδαμε την επιστροφή του Βασίλη Αεράκη. Για ποιους άλλους Ανωγειανούς θα ήθελες το ίδιο;

Ναι ήρθε πίσω ο Βασίλης ένα παιδί από τα σπλάχνα της ομάδας. Επιθυμία μου είναι και η επιστροφή του Μανόλη Σπαχή. Θα του κάνω και προσωπική κουβέντα, είναι ένας παίχτης που θέλω πολύ να επιστρέψει στον Αετό. Θέλουμε να διευρύνουμε αυτή την παρέα που είμαστε, με παίχτες δικούς μας και ο Μανόλης αποτελεί μεγάλη υπόθεση για τον Αετό. Ελπίζω να καταφέρουμε να τον πείσουμε και να φορέσει ξανά τη φανέλα μας.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η ομάδα αγωνιστεί φέτος στο Α1 ή το Α2 τοπικό Ηρακλείου. Ποιοι θα είναι οι στόχοι της; Με ποια κριτήρια θα χτιστεί;

Εμείς θα φτιάξουμε την ομάδα για να πρωταγωνιστήσουμε και να κάνουμε πρωταθλητισμό στο Α2 τοπικό Ηρακλείου. Όντως δεν έχουμε ακόμα ενημέρωση για το που θα αγωνιστούμε, κάτι έχει ακουστεί ότι ίσως πάμε και στο Α1, το οποίο αν συμβεί είναι θέμα της διοίκησης να πει αν δεχτεί να πάει εκεί ή όχι. Προσωπικά βλέπω ότι η διοίκηση είναι θετική να αγωνιστούμε στην πρώτη κατηγορία.

Με το υπάρχον ρόστερ μπορεί η ομάδα να σταθεί στο Α1 τοπικό;

Ναι το πιστεύω. Με κάποιες μικρές προσθήκες όπως του Σπαχή και μερικών άλλων και το υπάρχον υλικό μπορεί να σταθεί. Κοίτα Γιώργη, το πρωτάθλημα της Α2 δεν είναι εύκολο, Είναι δύσκολο. Κι όταν φτιάχνεις ομάδα για να πρωταγωνιστείς σε αυτό τότε έχεις θέση και στην παραπάνω κατηγορία. Απλά θα χρειαστούν μια δυο απαραίτητες προσθήκες, ώστε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στη νέα αυτή πρόκληση και να τιμήσουμε και την ιστορία του χωριού και της φανέλας του Αετού.

Υπάρχει προγραμματισμός, πότε θα ξεκινήσει η προετοιμασία και πότε οι επίσημοι αγώνες;

Είναι λίγο νωρίς. Δεν ξέρει ούτε η ίδια η ΕΠΣΗ ακόμα. Αν το πρωτάθλημα πάντως ξεκινήσει μετά τις 15 Σεπτέμβρη, εμείς τέλη Ιουλίου θα ξεκινήσουμε και την προετοιμασία μας. Πιστεύω μέχρι τότε να έχουν ξεκαθαρίσει και τα περισσότερα πράγματα για το έμψυχο υλικό, ώστε από την πρώτη μέρα να είναι όλοι παρόντες και να δουλέψουμε όπως πρέπει.

Ως Ανωγειανός και μέλος του Αετού γνωρίζεις και για την κατάσταση του γηπέδου και κάποια έργα που ίσως γίνουν και αναγκάσουν την ομάδα να αγωνιστεί κάπου αλλού για ένα μικρό διάστημα. Θες να μας πεις για αυτό;

Ξέρω ότι θα γίνουν πράγματα. Φαντάζομαι ότι όταν αντικατασταθεί ο χλοοτάπητας θα απαιτηθεί να λείπουμε για ένα διάστημα από την φυσική μας έδρα. Νομίζω πάνω από όλα είναι να γίνει αυτό το έργο, να δημιουργηθεί ένα πιο σύγχρονο και ασφαλές γήπεδο τόσο για την αντρική ομάδα όσο και για τις Ακαδημίες αλλά και τους εκατοντάδες Ανωγειανούς που αθλούνται εκεί καθημερινά. Θα είναι ένα πρόβλημα να μεταφερθούμε για ένα διάστημα αλλού, αλλά θεωρώ ότι πάνω από όλα πρέπει να βάζουμε το καλό του χωριού και να ευχόμαστε να γίνουν τα έργα που περιμένουμε όλη αυτή την τελευταία πενταετία.

 Μαζί με σένα, υπέγραψε και στον Αετό ένας ακόμα εξαιρετικός Ανωγειανός και γνώστης του ποδοσφαίρου, ο Νίκος Μανιώρος ως τεχνικός διευθυντής. Πες μας πως βλέπεις την μελλοντική συνεργασία σας. 

Ναι. Ο Νίκος είναι ένας αδαμάντινος χαρακτήρας και εξαιρετικός όπως είπες γνώστης του ποδοσφαίρου. Μπορεί να δώσει πάρα πολλά στην ομάδα και για αυτό άλλωστε έγινε αυτή η επιλογή. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε άψογη συνεργασία και θα βοηθήσει στο μέγιστο να γίνουν πραγματικότητα όλοι οι στόχοι που θα θέσουμε.

 Ένα δικό σου μήνυμα προς τον φίλαθλο κόσμο των Ανωγείων, που πρέπει να αγκαλιάσει θεωρώ περισσότερο την προσπάθεια των τελευταίων ετών.

Η ομάδα σε συνέχεια της περσινής αήττητης σαιζόν που διακόπηκε άδοξα λόγω πανδημίας, χρειάζεται πάντα τον κόσμο δίπλα της. Ελπίζω η πανδημία να μη μας πλήξει άλλο και ο κόσμος να είναι ξανά στις κερκίδες. Προσωπικά θέλω όλοι να βλέπουμε το ποδόσφαιρο ως διασκέδαση αλλά και ευκαιρία να κάνουμε καλύτερους ανθρώπους, να μεγαλώσουμε στα γήπεδα καλούς Ανωγειανούς. Είτε χάνουμε είτε κερδίζουμε, τα παιδιά χρειάζονται τον κόσμο να επικροτεί την προσπάθεια τους.

Τι ανάμνηση σου αφήνει αυτή η μεγάλη και εικοσαετής διαδρομή σου στο χώρο ως ποδοσφαιριστής;

Σίγουρα το πρώτο διάστημα θα ζηλεύω λίγο από την άκρη του πάγκου τα παιδιά που αγωνίζονται μέσα στο χορτάρι. Η ανάμνηση που μου αφήνει είναι μόνο με θετικά στοιχεία. Φυσικά υπήρξαν και δύσκολες στιγμές, απογοήτευσης και θλίψης, στεναχώριες και άλλα. Όμως αυτό που κρατάω είναι οι χαρές που δόξα τον Θεό ήταν πάρα πολλές. Ο Θεός με ευλόγησε να ζήσω δυνατές στιγμές, να γνωρίσω πολλούς ανθρώπους και να κάνω σχέσεις με σημαντικούς ανθρώπους που τους κρατάω ως φίλους μέχρι σήμερα. Εντάξει, ένας κύκλος κλείνει, είναι σκληρό, αλλά έτσι είναι η ζωή και πάντα πρέπει να προχωράμε παρακάτω.

Αν σου ζητούσα να μου πεις την καλύτερη αλλά και αντίστοιχα τη χειρότερη στιγμή σου στα γήπεδα, τι θα μου απαντούσες;

Οι καλές στιγμές ήταν πολλές. Ειλικρινά θεωρώ ότι η καλύτερη στιγμή ήταν όταν πήραμε το πρωτάθλημα και το κύπελλο με τον Αετό στο τοπικό Ρεθύμνου. Νιώσαμε τόση αγάπη τότε από τον κόσμο αλλά και τόση ευχαρίστηση που προσφέραμε κάτι όμορφο στο χωριό μας που το θεωρώ κορυφαίο συναίσθημα. Αλλά θέλω να γράψεις και μια δεύτερη πολύ σημαντική και καλή στιγμή, που ήταν η παρέα που είχαμε στον Ζαρό το 2017 που κατακτήσαμε το πρωτάθλημα στο Ηράκλειο και πραγματικά είμασταν όλοι τη χρονιά δεμένοι σαν μια οικογένεια.

Όσον αφορά τη χειρότερη στιγμή είναι εκείνη η χρονιά πάλι με τον Ζαρό. Παρά το ότι κατακτήσαμε το πρωτάθλημα έπρεπε να παίξουμε αγώνες μπαράζ για την άνοδο σε όμιλο και την τελευταία αγωνιστική χάσαμε εκείνη την άνοδο από τον Πόρο. Θεωρώ ότι δεν άξιζε να υπάρχει αυτή η κατάληξη οπότε είναι ίσως και η χειρότερη στιγμή μου στο ποδόσφαιρο.

Σε ευχαριστώ πολύ Χρήστο για τη συζήτηση μας. Καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα.

Και εγώ ευχαριστώ. Θέλω να κλείσω λέγοντας ότι όλοι στον Αετό έχουμε ως στόχο να προάγουμε τον αθλητισμό στο χωριό. Τα παιδιά να στραφούν στον αθλητισμό, είτε ποδόσφαιρο λέγεται αυτό είτε μπάσκετ, είτε σκάκι είτε οτιδήποτε άλλο. Να δείξουμε ότι με βάση το Ανωγειανό στοιχείο μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και να είμαστε πάντα περήφανοι που καταγόμαστε από αυτόν τον τόπο.

*Ο Χρήστος Καλομοίρης γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1987. Μέχρι τα 13 του ήταν στις Ακαδημίες του ΛΙΝΤΟ. Αργότερα και μέχρι τα 17 του βρέθηκε στον ΠΟΑ. Έπειτα αγωνίστηκε κατά σειρά στον ΕΓΟΗ, δυο χρόνια στον ΠΟΑ, στον Αετό Ανωγείων επίσης δυο χρόνια (κατέκτησε το νταμπλ στο Α’ Τοπικό Ρεθύμνου και αγωνίστηκε την επόμενη στο Περιφερειακό). Μετά τον Αετό αγωνίστηκε στο τοπικό Κοζάνης, με την ομάδα του Εθνικού Βατερού όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα. Επέστρεψε στην Κρήτη και πάλι με τη φανέλα του Αετού Ανωγείων το 2008 και αγωνίστηκε με τον Αετό στο Περιφερειακό πρωτάθλημα.

 

Το 2009 αγωνίστηκε στην Γ’ Εθνική με την Χερσόνησο. Αργότερα έπαιξε στο Περιφερειακό με τον Γιούχτα και έπειτα στον Ερμή Ζωνιανών όπου κέρδισε την άνοδο στο Περιφερειακό πρωτάθλημα. Έπειτα ξανά στον ΠΟΑ και την Γ’ Εθνική για να επιστρέψει στον Ερμή Ζωνιανών όπου βγήκαν πρώτοι στην Κρήτη εκείνη τη χρονιά. Φόρεσε αργότερα και τη φανέλα της Δόξας Γαλιάς στο Περιφερειακό, μετά στη Χερσόνησο, τον Ζαρό, τη Γόρτυνα, τον ΠΑΟΚ Κρουσώνα και ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του πορεία στον Αετό Ανωγείων τα τελευταία δυο χρόνια.

Από τον Ιούνιο του 2021 είναι και επίσημα ο νέος προπονητής του Αετού Ανωγείων, μετά την αποχώρηση του Μανόλη Γιακουμάκη.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->