Παρακολουθήστε το Μεγάλο Σάββατο και ώρα 17:00 στην ΕΡΤ1 το αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη με τίτλο «Η Αθάνατη Παθιά του Νίκου Ξυλούρη».

Τι είναι άραγε αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να μένει αθάνατος; Είναι ο τρόπος που έζησε; Η πατημασιά που άφησε σε αυτόν τον κόσμο; Η στόφα με την οποία έκανε το κάθε τι; Ή η τραγικότητα ενός πρόωρου θανάτου; Όπως και να απαντήσει κανείς, ένα είναι σίγουρο για τον Νίκο Ξυλούρη: Έχει κερδίσει μια θέση στο πάνθεον των αθανάτων. Το καντήλι του καίει ακόμα. Αυτό καταλάβαμε στα Ανώγεια, στα χώματα του Αρχαγγέλου της Κρήτης. Εδώ που συναντήσαμε τους συγγενείς του, και νιώσαμε την αύρα του, τη δύναμη και την αγάπη που έκρυβε η ψυχή του. Ο Ψαρογιάννης μας τα είπε όλα με ένα τραγούδι και ξανάζησε νοερά μαζί μας, παρέα με το λαούτο του, τα όμορφα χρόνια δίπλα στον αδελφό του, που γύρισαν μαζί τα πέρατα του κόσμου. Η αδελφή του Ευρυδίκη, στα 90 της πλέον, ήταν γεμάτη ιστορίες, μαντινάδες και αγάπη για όλους. Μια γυναίκα “παλικαρού” που κρατάει το καντήλι αναμμένο, τιμώντας καθημερινά όλους όσοι έφυγαν. Και η Ελευθερία, η ανιψιά του, η κόρη του Ψαρογιάννη και η μικρότερη από τα ξαδέλφια, έχει κι εκείνη τις δικές της μαυροντυμένες αναμνήσεις, αλλά τη συντροφεύει πάντα το γονίδιο της καλλιτεχνίας που έχει κληρονομήσει από αυτή τη θρυλική οικογένεια. Και μετά συναντήσαμε την Ειρήνη, τη Ρηνιώ, τη Ρενάτα όπως τη φώναζε ο μπαμπάς της αλλά και όλοι στα Ανώγεια. Την αγαπημένη του κόρη, αυτή την υπέροχη, περήφανη και δυνατή γυναίκα που μιλάει σπάνια δημοσίως για τον πατέρα της.

Η κουβέντα μαζί της, μέσα στην άδεια εκκλησία, έμοιαζε με εξομολόγηση. Μια βουτιά στην ψυχή της Ελλάδας, στις ψυχές των ανθρώπων ήταν αυτό το ταξίδι, με μουσική υπόκρουση τη συνταρακτική φωνή του Νίκου Ξυλούρη, που έχει χαμηλές εις το βυθό της θάλασσας και ψηλές πάνω στο σύμπαν.

Αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης

Δημοσιογραφική έρευνα – επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Βάιος Μπάστος

Μοντάζ: Γιώργος Παπαϊωάννου

Μουσική επιμέλεια: Ίνα Ταράντου, Φίλιππος Μάνεσης

Οργάνωση – Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Κωνσταντινίδης

Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Βοηθός παραγωγής: Βαγγέλης Βροχίδης, Στελίνα Γκαβανοπούλου

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης

Styling: Ειρήνη Βάσσου

Σήμα αρχής: Πάρης Γρηγοράκης

Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->