” Άνθος λεμονιάς, τα χείλη μου ακράγγιξε, κι έγινα ήλιος…”

Εξήντα πέντε λεμονιές της ποικιλίας “Nouvel Athos” προμηθεύτηκε ο Δήμος Ανωγείων και εδώ και μερικές εβδομάδες τοποθετούνται σταδιακά σε σημεία του χωριού, με την ελπίδα να καρποφορήσουν στο ψυχρό κλίμα των Ανωγείων. Ήδη σε πρώτη φάση έχουν τοποθετηθεί οι πρώτες 49 ενώ σε δεύτερη θα ολοκληρωθεί η φύτευση άλλων 16.

Πρόκειται για μια ποικιλία που εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1977, από την  Απχαζία της Κριμαίας της τότε Σοβιετικής Ένωσης και τον γεωπόνο Θωμά Σαμολαδά που ήταν πολιτικός πρόσφυγας εκεί. Η ποικιλία είχε δοκιμαστεί και είχε ευδοκιμήσει στα σημεία της Κριμαίας με ηπιότερο κλίμα.

Για τα Ανώγεια, την έρευνα έκανε ο γεωπόνος Νίκος Σαρχιανάκης, συνεργάτης του ΑΚΟΜΜ και θεωρείται ότι με την κατάλληλη φροντίδα που πρέπει να έχουν τα δέντρα, μπορούν να ευδοκιμήσουν και στο κλίμα των Ανωγείων.

Οι λεμονιές έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία, όπως στον Παιδικό σταθμό, δίπλα και πίσω από το Αρχαιολογικό κέντρο Πληροφόρησης, στα χαμηλά σημεία του Περιφερειακού δρόμου Ανωγείων και αλλού. Κάποιες θα τοποθετηθούν και στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Υγείας, όπως και σε διάφορα σημεία ολόκληρου του κεντρικού δρόμου όπου υπάρχουν ελεύθερα παρτέρια.

Η “Nouvel Athos”  ανήκει στις προωθούμενες ποικιλίες λεμονιάς σε περιοχές που υπάρχει κίνδυνος παγετού ή χαμηλών θερμοκρασιών ενώ παράλληλα είναι μια ποικιλία πολύφορη και πολύ παραγωγική, με πολύ λίγους σπόρους στους καρπούς.

Σε περίπτωση που η πρώτη αυτή παρτίδα των 65 δέντρων ευδοκιμήσει, τότε στις προθέσεις είναι η αγορά ακόμα περισσότερων λεμονιών, που θα αλλάξουν όψη και θα δώσουν άλλη ομορφιά σε σημεία ανάπλασης του χωριού, όπως και στον κεντρικό του δρόμο. Σίγουρα σε αυτή την προσπάθεια των ανθρώπων του δήμου, καλό θα είναι να βοηθήσουν και οι δημότες με φροντίδα στα δέντρα που θα βρίσκονται κοντά στα σπίτια τους, ώστε το χωριό μας να αποκτήσει μια ακόμα ομορφότερη εικόνα.

Σε πρώτη φάση με την αγορά των 65 λεμονιών, το κόστος τους ανήλθε στα 22 περίπου ευρώ το δέντρο.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->