Παλιέ μου χρόνε μίσεψε, δε σου παραπονούμε,

αλλά δεν έχω και καλό, ‘πο σένα να θυμούμε.

============================================

Καινούριε χρόνε και να ‘ρθεις, πράμα δε σου γυρεύω,

μόνο μη ‘φήσεις του παλιού, τσι πόνους να παλεύω.

Ήταν δυο μαντινάδες που μερικά χρόνια πριν, κάποια παραμονή πρωτοχρονιάς, είχε γράψει η Αγγέλα Αεράκη, στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου όπου έδινε μια γιγάντια μάχη για την υγεία της, έχοντας πάντα δίπλα στο πλευρό της, πιστούς  βράχους και στήριγματα, τον πατέρα της Διομήδη και την μητέρα της Ειρήνη. Μερικά χρόνια αργότερα, και την παραμονή της  φετινής Πρωτοχρονιάς του 2021, ο πατέρας της θα έφευγε για το μεγάλο ταξίδι, στα 86 του χρόνια, βυθίζοντας στη θλίψη όλη την οικογένεια των Αεράκηδων, των Ανωγειανών και φίλων και ιδιαίτερα σε όλους εμάς που ζήσαμε την ζεστή και στιβαρή παρουσία του στην αγαπημένη του πλατεία Μεϊντάνι.

Ο Διομήδης Αεράκης του “Κατρινομανώλη” ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση Ανωγειανού, που δούλεψε σκληρά στο εξωτερικό, όπου και δημιούργησε και ανέθρεψε μια υπέροχη οικογένεια με μοναδικό του όνειρο ζωής την επιστροφή του στα Ανώγεια και το Μεϊντάνι όπως ανέφερε τότε. Όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του, προσφέροντας σε όλους εμάς που τον γνωρίσαμε την ζεστασιά του, την απλοχεριά, την πάντα δυνατή και στεντόρεια φωνή του με τον καθαρό λόγο και την αξιοπρέπεια του.

Γεννημένος το 1934, μεγαλωμένος στις φλόγες του πολέμου και της ισοπέδωσης των Ανωγείων, έχοντας ένα μυαλό με ανοιχτούς ορίζοντες, ο Διομήδης, ήθελε πάντα να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη σε ένα άλλο μέρος. Στα τριάντα του χρόνια, το 1964 θα έκανε το μεγάλο βήμα, της μετανάστευσης στην Γερμανία, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που αναζητούσαν το όνειρο τους. Για 35 χρόνια, θα εργαστεί σκληρά ως εργάτης για όλη αυτή την περίοδο, σε εργοστάσιο με υαλοβάμβακα. Ακούραστος και επίμονος, μέχρι να πετύχει τον τελικό στόχο της επιστροφής στα Ανώγεια.

Εκεί στην Γερμανία, το 1968, μέσα από μια φωτογραφία, θα αγαπήσει την Ειρήνη Σαρρή και θα την ζητήσει σε γάμο. Ο Διομήδης, ήταν καλός φίλος εκεί με έναν πρώτο ξάδερφο της γυναίκας του, την είδε σε μια φωτογραφία και δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Η αγάπη θα γεμίσει την ζωή του και μαζί θα αποκτήσουν τρία παιδιά, τον Μανόλη, την Αγγέλα και τον Μπάμπη, και αργότερα αρκετά εγγόνια που θα τον έκαναν ευτυχισμένο παππού.

Το 1999, μετά από κόπο, αίμα, ιδρώτα, αγωνίες και 35 χρόνια προσμονής, θα επιστρέψει για μόνιμη εγκατάσταση στα Ανώγεια. Το Μεϊντάνι θα γίνει το δεύτερο σπίτι του, και η αγαπημένη του ασχολία θα ήταν να παίζει χαρτιά με τους φίλους του και να συζητάει για τα θέματα του τόπου. Θα λείψει σε όλους μας.

Ο αδερφός του Λεωνίδας Αεράκης, εκ μέρους όλης της οικογένειας απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο που με μηνύματα αγάπης και σεβασμού προς τον εκλιπόντα, συμπαραστάθηκε στο βαρύ τους πένθος.

Η ΑΝΩΓΗ δέχτηκε πολλά μηνύματα και προσφορές στη μνήμη του Διομήδη Αεράκη. Χρήματα που κατατέθηκαν για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης καθώς και του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και των δωρεάν φροντιστηρίων που γίνονται στον χώρο. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Ας είναι ελαφρύ το αγαπημένο του  χώμα των Ανωγείων που τον σκέπασε. Θερμά συλλυπητήρια και δύναμη στους οικείους του.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ:

-Η οικογένεια του, η σύζυγος και τα παιδιά του προσέφεραν το ποσό των 200 ευρώ.

-Ο αδερφός του Λεωνίδας Αεράκης προσέφερε 100 ευρώ.

-Ο Νίκος Αεράκης (Νταρονίκος) 50 ευρώ.

-Ο Αναστάσιος Χαχλιούτης 50 ευρώ.

-Ο Τάσος Μπαγκέρης του Ευάγγελου, 50 ευρώ.

-Ο Νίκος Κεφαλογιάννης (Γερονίκος) 50 ευρώ.

– Η Ευαγγελία Νταγιαντά 50 ευρώ.

-Ο Γεώργιος Σαρρής 50 ευρώ.

-Ο Δημήτριος Σαρρής 50 ευρώ.

-Η Καλλιόπη Σαρρή 50 ευρώ.

-Η Μαρία Σαρρή 50 ευρώ.

-Η Ελένη Σαρρή 50 ευρώ.

-Ο Χαράλαμπος Παραγιουδάκης 50 ευρώ.

-Ο ΜΙχάλης Αεράκης (τυροκόμος) 50 ευρώ.

-Ο Μανόλης Βροντάκης 50 ευρώ.

– Η Κυριακούλα Λιγνού 50 ευρώ.

*Στην μια φωτογραφία, ο Διομήδης Αεράκης παρέα με τους φίλους του και συνομήλικους, Γιάννη Καλομοίρη (Τσίκης) και Αναστάσιο Πασπαράκη (Στυρούλης). Και οι τρεις έφυγαν από τη ζωή σε διάστημα ενός έτους.

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->