Τις τελευταίες δυο εβδομάδες δεχτήκαμε δεκάδες ερωτήματα από αναγνώστες της ΑΝΩΓΗ μετά τα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν και στα Ανώγεια, αλλά και για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον κορονοιό, Τα ερωτήματα απευθύνθηκαν στα mail της εφημερίδας μας, αλλά και στην επίσημη σελίδα μας σε Facebook και Instangram. Προχωρήσαμε σε μια σύμπτυξη όλων αυτών των ερωτημάτων ώστε να καλύψουμε όλες τις απορίες και τα θέσαμε στον καθ’ ύλιν αρμόδιο να απαντήσει, τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Νίκο Αντωνάκη.

Ο Νίκος Αντωνάκης απαντάει σε όλα με σαφήνεια και αξίζει να διαβαστούν ώστε και οι πολίτες των Ανωγείων να γνωρίζουν τι πρέπει να πράξουν σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα ή έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα, τι γίνεται με τα τεστ στο Κ.Υ και πως προχωρά η ενημέρωση μετά τη λήψη τους αλλά και σε γενικότερες  ερωτήσεις για την πανδημία. Τέλος αναφέρεται στην εξέλιξη του εμβολιασμού για την γρίπη στον πληθυσμό των Ανωγείων.

Αναλυτικά:

Κύριε Αντωνάκη οι πολίτες των Ανωγείων έχουν πολλές απορίες για τα τεστ του κορωναϊού που γίνονται αυτό τον καιρό στο Κέντρο Υγείας και σας παρακαλούμε να διευκρινίσετε κάποια πράγματα. Πρώτα θα θέλαμε να μας πείτε πως θα ενημερωνόμαστε για τα αποτελέσματα των τεστ.

Τα αποτελέσματα χρειάζονται λίγα 24ωρα να βγουν. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ενημερώνονται τηλεφωνικά μόνο οι ασθενείς που έχουν θετικό τεστ.

Γιατί τα τεστ δεν έγιναν όλα από το προσωπικό του Κέντρου Υγείας, αλλά κάποια έγιναν από ειδικό συνεργείο του ΕΟΔΥ.

Το Κέντρο Υγείας έχει τη δυνατότητα να κάνει λίγα τεστ κάθε μέρα, μόνο για τους ασθενείς που το επισκέπτονται και οι γιατροί κρίνουν ότι πρέπει να κάνουν έλεγχο για τον κορωναϊό. Τα ειδικά συνεργεία του ΕΟΔΥ (Κ.ΟΜ.Υ: Κινητές Ομάδες Υγείας) έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν μέχρι και 40 τεστ κάθε ημέρα. Πηγαίνουν, συνήθως, εκεί που πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών θετικών κρουσμάτων.

Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά του Κέντρου Υγείας με τις Κ.ΟΜ.Υ στις δυνατότητες που έχουν;

Οι Κ.ΟΜ.Υ. χρησιμοποιούν άλλη μεθοδολογία για την λήψη του τεστ, έχουν άλλο πρωτόκολλο, άλλη εκπαίδευση και άλλον εξοπλισμό. Μπορούν να παίρνουν ένα τεστ σε 3-4 λεπτά. Το Κέντρο Υγείας εφαρμόζει διαφορετικό πρωτόκολλο που απαιτεί τουλάχιστον 20 λεπτά για τη λήψη ενός τεστ.

Τα τεστ που παίρνουν οι Κ.ΟΜ.Υ. είναι τα ίδια με αυτό που παίρνει το Κέντρο Υγείας;

Ναι, είναι ακριβώς τα ίδια. Η μεθοδολογία της λήψης του δείγματος διαφέρει.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη τεστ, πείτε μας για αυτό.

Ναι. Υπάρχουν, βασικά, δύο είδη τεστ για τον κορωναϊό. Τα μοριακά τεστ που γίνονται με τη μέθοδο PCR (Polymerase Chain Reaction) και είναι μεγαλύτερης ακριβείας, αλλά είναι ακριβά και το αποτέλεσμα βγαίνει μετά από 1-3 μέρες συνήθως. Παράλληλα υπάρχουν και τα λεγόμενα Rapid tests, που δίνουν το αποτέλεσμα σε 15-20 λεπτά, αλλά η αξιοπιστία τους είναι μικρότερη. Τα Rapid tests χωρίζονται σε αυτά που ανιχνεύουν το αντιγόνο και σε αυτά που ανιχνεύουν αντίσωμα του ιού.

Σε ποια κατηγορία ανήκουν τα τεστ που έγιναν μέχρι τώρα στα Ανώγεια.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, όλα ανήκουν στην κατηγορία των μοριακών τεστ (PCR).

 Διαθέτει τΚέντρο Υγείας Rapid tests και αν ναι, γιατί δεν χρησιμοποιούνται;

Το Κέντρο Υγείας διαθέτει αρκετά Rapid tests αντιγόνου. Τα τεστ αυτά χρησιμοποιούνται μόνο όταν δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης του μοριακού τεστ ή ο χρόνος που μεσολαβεί για την λήψη των αποτελεσμάτων είναι μεγάλος. Χρησιμοποιούνται και για την παρακολούθηση του υγειονομικού προσωπικού σε περιόδους έξαρσης των κρουσμάτων.

Αν ένας υγιής έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα πρέπει να κάνει το τεστ;

Ο υγιής που έρχεται σε επαφή με θετικό κρούσμα πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό του. Συνήθως παραμένει σε καραντίνα 14 μέρες και αν παρουσιάσει κάποια συμπτώματα κάνει το τεστ. Αν το τεστ γίνει αμέσως μετά την επαφή θα βγει αρνητικό, ο ασθενής θα ξενοιάσει και θα θετικοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Το τεστ πρέπει να γίνεται 4-5 μέρες μετά την επαφή. Σε μερικές περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά, ανάλογα με την περίπτωση. Αυτές είναι οι τρέχουσες οδηγίες που μπορεί να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή.

Μπορεί ο ασθενής να αγοράσει το Rapid test από το φαρμακείο και να το κάνει μόνος του στο σπίτι;

Όχι. Το τεστ αυτό γίνεται μόνο από γιατρούς και δεν είναι κατάλληλο για αυτοδιάγνωση.

 Μπορεί ή λήψη του δείγματος για μοριακό τεστ να γίνει στο σπίτι του ασθενή, σε περιπτώσεις που αυτός δεν είναι εύκολο να μετακινηθεί στο Κέντρο Υγείας;

Το Κέντρο Υγείας δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει δείγμα από το σπίτι του ασθενή. Ορισμένα συνεργεία του ΕΟΔΥ έχουν αυτή τη δυνατότητα, με ειδικό εξοπλισμό και πρωτόκολλο.

Μπορεί ο ασθενής να ζητήσει από το γιατρό του να του συνταγογραφήση το τεστ και να το πάρει από το φαρμακείο;

Όχι. Το τεστ δεν συνταγογραφείται.

Μπορεί ο ασθενής να έρθει στο Κέντρο Υγείας και να ζητήσει να κάνει το τεστ, για να δει αν έχει μολυνθεί από τον ιό;

Όχι. Το τεστ γίνεται μόνο σε ασθενείς που επιλέγει ο γιατρός με ειδικά κριτήρια του ΕΟΔΥ. Το Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να πάρει πάνω από 30 τεστ τη βδομάδα συνολικά.

Το τεστ γίνεται στο Κέντρο Υγείας με παραπεμπτικό από το Νοσοκομείο ή από ιδιώτη γιατρό;

Υπάρχει ρητή εντολή να μην γίνεται αυτό. Οι λόγοι είναι πολλοί, με κυριότερο την αδυναμία άμεσης μεταφοράς του δείγματος από το Κέντρο Υγείας στο εργαστήριο. Η μεταφορά αυτή γίνεται μόνο τρεις φορές την εβδομάδα.

Πως εξελίσσεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός;

Η συνταγογράφηση των εμβολίων έχει σχεδόν τελειώσει. Ο εμβολιασμός έχει και αυτός προχωρήσει αρκετά και σύντομα θα ολοκληρωθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν κάποιος, που έχει ένδειξη να εμβολιαστεί, δεν μπορεί να το κάνει τους επόμενους μήνες. Πρέπει να το συζητήσει με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας. Αν και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς πόσοι έχουν κάνει το τεστ στην περιοχή των Ανωγείων, ο αριθμός είναι ικανοποιητικός.

Ευχαριστώ πολύ.

Και εγώ ευχαριστώ.

-Να αναφέρουμε ότι μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις σας στην ΑΝΩΓΗ που ίσως παραλείψαμε στο σημερινό άρθρο, με τον Νίκο Αντωνάκη να δηλώνει πρόθυμος να επανέλθει με απαντήσεις σε κάθε απορία των ανθρώπων της περιοχής.

Οι ερωτήσεις σας μπορούν να σταλούν παρακάτω.

Στα mail:

[email protected]

Στο Facebook:https://www.facebook.com/groups/123315727769926

Στο Instangram:https://www.instagram.com/anogi.gr/

Θυμίζουμε ότι το τηλέφωνο στο Κ.Υ Ανωγείων είναι το 2834 34 0200.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->