*Άρθρο του Βασίλη Σμπώκου

Πριν πέντε μήνες, λίγο μετά το Πάσχα, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει έκτακτη ενίσχυση στους πληγέντες από τις μειωμένες πωλήσεις αμνοεριφίων, κτηνοτρόφους της Πατρίδας μας, ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ.

Αμέσως ξεκίνησαν οι απορίες και η παραφιλολογία. Που; Πως; Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι;

Και βέβαια όλοι οι τοπικοί Κυβερνητικοί κτηνοτρόφοι και μη -παράγοντες, ήξεραν τις λεπτομέρειες της καταβολής των χρημάτων.(Αλίμονο! Αν δεν τα ξέρεις αυτά ήντα διάολο  τόνε κάνεις τον παράγοντα;).

Στην αρχή θα δινόταν σε όσους είχαν σφάξει αρνιά το Πάσχα και αυτό αποδεικνυόταν μέσω του ΕΛΟΓΑΚ.

Μετά αντέδρασαν οι Πανελλήνιες (Ο Θεός να τις κάνει Πανελλήνιες) Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των κτηνοτρόφων. Δεν είναι δίκαιο αυτό είπαν. Τα λεφτά είναι λίγα, πρέπει να δοθούν οριζόντια σε όλους και να αυξηθεί το ποσό.

Συσκέψεις επί συσκέψεων, όπου σε μια από αυτές λέγεται ότι αναφέρθηκε από Κυβερνητικό στέλεχος, πως όπως είχε δημιουργηθεί η κατάσταση, θα είχε λιγότερο πολιτικό κόστος η Κυβέρνηση (άκουσον-άκουσον!) αν δεν έδινε τα χρήματα αυτά, παρά αν τα έδινε! Τελικά το ποσό ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται στα 31 εκατομμύρια ευρώ και θα το πάρουν όσοι έχουν παραδώσει το ελάχιστο 100 κιλά γάλα ανά εκμετάλλευση.

Κι αυτοί που δεν αρμέγουν και παράγουν μόνο κρέας; Θα το δούμε στην πορεία είπαν.

Οι εκτιμήσεις των παραγόντων “έδιναν και έπαιρναν”.

 με 7 ευρώ ανά αιγοπρόβατο έλεγαν οι πιο γαλαντόμοι. Από 5 και πάνω βέβαια όλοι. Γιατί είχε δώσει (2) δύο 5 ευρώ ανά αιγοπρόβατο deminimis (2018-2019) ο Τσίπρας με τον Αραχωβίτη και δε γινόταν να πάνε κάτω από τον Τσίπρα.

Πότε μρε θα δοθούνε τα λεφτά;

Πρώτη εκτίμηση: Τέλος του Μάη!!!

Μετά ανακοινώνουν ότι:

1.Θα είναι δικαιούχοι και οι κτηνοτρόφοι των μικρών νησιών της Χώρας που δεν είχαν τη δυνατότητα να παραδώσουν γάλα.(Για τους υπόλοιπους στην υπόλοιπη Επικράτεια που έχουν παράξει μόνο κρέας, ακόμα καμία ενημέρωση).

2.Ανά αιγοπρόβατο η αποζημίωση θα είναι 4 ευρώ.

3.Μπαίνει κόφτης. Θα αποζημιωθούν μέχρι 500 αιγοπρόβατα ανά εκμετάλλευση.

Πότε μρε θα δοθούνε τα λεφτά;

Δεύτερη εκτίμηση: “Την Παρασκευή. Τέλη του Ιούνη.”

Μετά νέα ενημέρωση: Στείλαμε το αίτημα στην Κομισιόν γιατί πρέπει να συμφωνήσουν και οι Ευρωπαίοι με το αίτημα και θέλει χρόνο.

Περνάει ένας μήνας.

Μια στιγμή στην ένδεια επιχειρημάτων και πληροφοριών των παραγόντων, μπαίνει και η κρίση στο Αιγαίο στη μέση: “Δε θωρρείτε μρε τον Τούρκο ήντα κάνει, μόνο έχετε τον καημό τσι τσέπης σας;” έλεγαν κάποιοι.

Έρχεται επιτέλους η θετική Ευρωπαϊκή απάντηση. Πότε μρε υπολογίζεται για πληρωμή;

Τρίτη εκτίμηση: “Πάμε για την τελευταία Παρασκευή του Αυγούστου.”

ΣΤΑΘΕΙΤΕ!!!

Πρέπει να δώσει το ok ο Σκυλακάκης από το γενικό λογιστήριο του Κράτους.

Υπογράφει και ο Σκυλακάκης.

Νέα ανακοίνωση: 3,8 ευρώ κλείδωσε η τελική τιμή ανά αιγοπρόβατο. Ο κόφτης των 500 οζών δεν υφίσταται σύμφωνα με τα λεγόμενα των Κρητικών παραγόντων (αυτό αλήθεια μόνο οι Κρητικοί το λένε. Ίδωμεν).Εδά; Έχουμε πράμα νέο;

Τέταρτη εκτίμηση: “Την τρίτη Παρασκευή του Σεπτέμβρη”

ΩΠΑ! ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΠΑΛΙ!!!

Θα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων!!! Αυτά μέχρι σήμερα.

Σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο τσι πλατφόρμας.Και με τσι παράγοντες να έχουν βγει όλοι νοκ-ντάουν! Ποια είναι τα επόμενα στάδια;

Κι εδώ έρχομαι στο πεδίο των εκτιμήσεων μου από εδώ και μετά.

1.Ένας μήνας ανοιχτή η πλατφόρμα να δέχεται αιτήσεις.

2.Όσο θέλετε βάλετε τη διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων, την ταυτοποίηση των δικαιούχων και τη διαδικασία πληρωμής που ακολουθείται από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με τις συστημικές Τράπεζες.

3.Είμαι σίγουρος ότι εκεί που έχει φτάσει η όλη κατάσταση, κάτι θα δώσουν εντός του 2020 και μακάρι να είναι Παρασκευή, να πετύχουν σκιάς την ημέρα οι Κρητικοί Κυβερνητικοί κτηνοτρόφοι παράγοντες.

 

Επ ουδενί δεν υιοθετώ και θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό, τις εκτιμήσεις πολλών συναδέλφων μου κτηνοτρόφων, που εκφράζουν δημόσια -εδώ που φτάσαμε λέγονται κι αυτά- “Τρία θα νείναι αυτά αλλά δεν κατέχουμε αν είναι ευρώ!!”

Συμπέρασμα;

Βγάλτε το εσείς που θα διαβάσετε τα γραπτά μου, γιατί εγώ ως αντιπολιτευόμενος στους Κυβερνητικούς χειρισμούς, θα κατηγορηθώ ως μη αμερόληπτος.

Καλή δύναμη και καλή υπομονή σε όλους μας και… “Με το καλό να ‘ρθεί κι ο Γιάννης μας!!”

 *Ο Βασίλης Σμπώκος είναι κτηνοτρόφος, μέλος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτροφικών συλλόγων. Είναι δημοτικός σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Ανωγείων. Πολιτευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (Κ.Ε.Α) του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->