Στην εκδήλωση για τα 76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων, ο δήμος Ανωγείων μοίρασε στους παρευρισκόμενους μια εξαιρετική παραγωγή του σε συνεργασία με τον λυράρη Στέφανο Χαιρέτη και τίτλο “Η ιστορία γράφεται κι ότι καιρό κι αν κάνει”. Σε μια παραγωγή που συμμετέχει και η “Παραδοσιακή Χορωδία Ανωγείων” με το Θάνο Γιακουμάκη, ο Ψαραντώνης, ο Αριστείδης Χαιρέτης και το Μουσικό Εργαστήρι Αεράκης.

 Ο λυράρης Στέφανος Χαιρέτης αναφέρει σχετικά:

“Αγαπητοί συγχωριανοί, συγχωριανές, φίλοι κ φίλες, Η ανάγκη μου να δηλώσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και τον μεγάλο μου θαυμασμό σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, δίνοντας ακόμη και την ίδια τους τη ζωή για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι και περήφανοι σ ‘αυτόν τον ευλογημένο, αγαπημένο και όμορφο τόπο, τα Ανώγεια, αποτέλεσε το κίνητρο να εκφραστώ προσωπικά, με το μεράκι μου, τη μουσική. Ταυτόχρονα, οι στίχοι – μαντινάδες αποτυπώνουν με λίγα λόγια ουσίας και βάθους τις μνήμες, τον πόνο, τα βάσανα, την ιστορία και τα κεκτημένα του Ανωγειανού λαού. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς στο πρόσωπο του Δημάρχου κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη, το σύνολο του Δήμου Ανωγείων για την ένθερμη υποστήριξή του στην πραγματοποίηση αυτού του μουσικού έργου. Τέλος, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συντελεστές (μουσικούς, Παραδοσιακή Χορωδία Ανωγείων και τον διδάσκαλό της, στιχουργό – μαντιναδολόγο Αριστείδη Χαιρέτη – Γιαλαύτη, τραγουδιστή – μουσικό Αντώνη Ξυλούρη – Ψαραντώνη και τις μουσικές εκδόσεις Σείστρον-Αεράκης) που με πολλή αγάπη συμμετείχαν και αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή. Καλή σας ακρόαση . . . “

Ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης στο σημείωμα του τονίζει: “Φέτος συμπληρώνονται 76 χρόνια από το θλιβερό εκείνο πρωινό της 13ης Αυγούστου 1944 που οι Ναζί κατακτητές μπήκαν στα Ανώγεια. Αφού συγκέντρωσαν πάνω από 2.000 γυναικόπαιδα και τα οδήγησαν στην προσφυγιά, άρχισαν ένα ολέθριο και καταστροφικό έργο. Για περισσότερες από 20 ημέρες, λεηλατούσαν τον πλούτο των σπιτιών και ύστερα τους έβαζαν φωτιά και τα ανατίναζαν. Όλο το χωριό μεταβλήθηκε σε ένα σωρό ερειπίων. Ήταν η τρίτη δραματική κατάληξη της αντιστασιακής δράσης των Ανωγειανών, η τρίτη καταστροφή, το 3ο Ολοκαύτωμα της σύγχρονης Ιστορίας τους. Το ιστορικό αυτό ορόσημο θυμόμαστε κάθε χρόνο, για να μην ξεχνάμε ότι τα Ανώγεια ήταν πάντα ένας κρίκος της μεγάλης αλυσίδας των Ελληνικών αντιστασιακών παραδόσεων και αγώνων για την εθνική ανεξαρτησία και προκοπή.

Στον φετινό εορτασμό της επετείου, είναι αφιερωμένη και η μεγάλη μουσική συναυλία “Η Ιστορία γράφεται κι ό,τι καιρό κι αν κάνει…” την οποία επιμελήθηκε ο μουσικός – συνθέτης Στέφανος Χαιρέτης. Ο Δήμος Ανωγείων με την Μουσική αυτή έκδοση, συνεχίζει την παράδοση των καλλιτεχνικών παραγωγών που αποτυπώνουν, αναδεικνύουν και συντηρούν διαχρονικά τις ιστορικές και πολιτισμικές παραδόσεις μας. Οφείλουμε γι’ αυτό το έργο να ευχαριστήσουμε όλους τους σημαντικούς καλλιτέχνες που συμμετείχαν καθώς και την Δημοτική Χορωδία Ανωγείων με τον μαέστρο της Θάνο Γιακουμάκη που συνέβαλαν στην δημιουργία του.”

ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ – ΓΙΑΛΑΥΤΗΣ – ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΝΩΓΕΙΩΝ – ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->