Κομβικός ο ρόλος του πρώην αντιδημάρχου Ανωγείων Βασίλη Σμπώκου για  τον εντοπισμό των γερμανικών εγγράφων, τα οποία κατείχε ο Μακεδόνας ιστορικός και ερευνητής Βύρωνας Τεζαψίδης

Το συγκλονιστικό ντοκουμέντο του εγγράφου της  Επιχείρησης “Βροντή”, του γερμανικού σχεδίου, που περιγράφει σε τρεις σελίδες, όλη την επιχείρηση για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων στις 13 Αυγούστου 1944, θα φέρει ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στο φως της δημοσιότητας ( την ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, παραμονή της επετείου) η ΑΝΩΓΗ σε συνεργασία με τον πρώην αντιδήμαρχο Ανωγείων  Βασίλη Σμπώκο και τον συνταξιούχο πολιτικό μηχανικό και ιστορικό ερευνητή Βύρωνα Τεζαψίδη από τη Θεσσαλονίκη που ήταν αυτός που βρήκε τα έγγραφα και τα προσέφερε στους Ανωγειανούς.

Ρόλο “συνδέσμου” μεταξύ του Βύρωνα Τεζαψίδη και του πρώην αντιδημάρχου Ανωγείων έπαιξε ο κρητικός δημοσιογράφος Γιώργος Λαμπράκης. Ο Μακεδόνας ιστορικός ερευνητής έστειλε στον Βασίλη μετά τις εγκάρδιες συνομιλίες τους τόσο τον χάρτη της επιχείρησης που είχαμε δημοσιεύσει στις 22 του περασμένου Απριλίου, όσο και τις τρεις σελίδες του εγγράφου του γερμανικού τάγματος 733 που εκτέλεσε την επιχείρηση!

Ο Βασίλης Σμπώκος έκανε έντονες προσπάθειες να έρθει ο ίδιος ο Βύρωνας Τεζαψίδης στα Ανώγεια, σε συνεργασία με το Δήμο Ανωγείων και να παρουσιάσει ο ίδιος τα στοιχεία αυτά στην πλατεία Αρμί στις εκδηλώσεις ή σε κάποιο δημοτικό συμβούλιο. Δυστυχώς λόγοι υγείας δεν επέτρεψαν στον κ.Τεζαψίδη να βρίσκεται στα Ανώγεια.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Βασίλης Σμπώκος έχοντας κοινοποιήσει όλα τα στοιχεία εξαρχής στο Δήμο Ανωγείων και προσωπικά στον Σωκράτη Κεφαλογιάννη αλλά και στην ΑΝΩΓΗ, θα φέρει μέσω της εφημερίδας των Ανωγειανών όπου γης τα στοιχεία στο φως ώστε να γίνουν κοινωνοί ενός μοναδικού ντοκουμέντου για τον τόπο μας, οι Ανωγειανοί όπου γης.Ο χάρτης και οι τρεις σελίδες της επιχείρησης που θα πρέπει να έχουν περίοπτη θέση σε μια μελλοντική δημιουργία ενός μουσείου Ολοκαυτώματος στα Ανώγεια.

Το έγγραφο μετέφρασε από τα Γερμανικά στα Ελληνικά ο Ανωγειανός δικηγόρος Γιώργος Χριστόδουλου Σμπώκος και αξίζουν και σε αυτόν τα εύσημα για τη σημαντική δουλειά που έκανε καθώς απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις στη μετάφραση ενός στρατιωτικού εγγράφου (σ.σ και όχι μόνο η γνώση της γλώσσας).

Να αναφέρουμε ότι η ΑΝΩΓΗ ως όφειλε, επικοινώνησε με τον Βύρωνα Τεζαψίδη στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε μια εγκάρδια συνομιλία, την οποία επίσης θα δημοσιεύσουμε σε λίγες ημέρες. Ο ίδιος εκφράζει πάντως τη λύπη του που λόγοι υγείας δεν του επιτρέπουν να γνωρίσει τον τόπο μας από κοντά, καθώς θα ήταν η πρώτη φορά που θα ερχόταν και απευθύνει τις θερμότερες ευχές του σε όλους τους Ανωγειανούς.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Βασίλη Σμπώκο, για όλη τη συνεργασία μας για την δημοσίευση των εγγράφων αλλά και για την βοήθεια του στην επικοινωνία μας με τον Βύρωνα Τεζαψίδη. Ευχαριστούμε και τον Δήμο Ανωγείων που επιθυμεί επίσης την δημοσίευση του θέματος από την ΑΝΩΓΗ.

 Τι αναφέρει το έγγραφο

Αναλύει το επιχειρησιακό σχέδιο για την εισβολή των Γερμανών το πρωινό της 13ης Αυγούστου στα Ανώγεια, με την υπογραφή του επικεφαλής του 733 συντάγματος πεζικού λοχαγού Χόχγκεζάνγκ. Αναφέρει αρχικά τον στόχο και την αφορμή της επιχείρησης στην οποία όλοι οι άντρες πρέπει να συλληφθούν και ο άμαχος πληθυσμός να απομακρυνθεί. Περιγράφει το σχέδιο για το που θα πάνε τα ζώα που κατέχουν οι Ανωγειανοί.. Κάνει λόγο για τις ομάδες κρούσεις, οι άνδρες και οι επικεφαλής κάθε ομάδας αλλά και το πλήρες σχέδιο κύκλωσης του χωριού, αλλά και της κάλυψης στα νώτα για πιθανή επίθεση ανταρτών.

Επιπλέον αναφέρονται και τα διαθέσιμα πυρομαχικά, οι συσκευές επικοινωνίας μεταξύ των ομάδων κρούσης, τα οχήματα και οι περιοχές που θα πάνε οι άντρες μετά τα πρώτα χτυπήματα στα Ανώγεια.  Περισσότερες λεπτομέρειες στις 12 Αυγούστου….

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->