Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε την Δευτέρα 3 Αυγούστου στο  Ηράκλειο το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” παρουσία τόσο του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη αλλά και σχεδόν του συνόλου των δημάρχων της Κρήτης και άλλων φορέων της Αυτοδιοίκησης, ανάμεσα τους και του δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη που είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής ορεινών περιοχών της ΚΕΔΕ.

Αμέσως μετά την παρουσίαση του προγράμματος που αφορά σε χρηματοδοτήσεις έργων αλλά και μελετών ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης για πρώτη φορά δημόσια μίλησε για τον στόχο της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία ενός νέου Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων σε ένα καινούριο χώρο, πιο λειτουργικό και σύγχρονο για τις νέες ανάγκες της εκπαίδευσης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” θα χρηματοδοτήσει ένα ποσό 500 χιλιάδων ευρώ σε κάθε δήμο για μελέτες έργων και όπως ανέφερε ο ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης σε δηλώσεις του στο kedenews.gr και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Κουφαλιτάκη:”Το κυριότερο έργο που θέλουμε να εντάξουμε είναι ένα νέο σχολείο, ένα νέο γυμνάσιο-λύκειο”.

Σε παλαιότερες συζητήσεις της ΑΝΩΓΗ με τον δήμαρχο Ανωγείων μας είχε αναφέρει την πρόθεση του αυτή, η οποία όμως παρέμενε μόνο ως σκέψη και δεν αναφερόταν επίσημα καθώς απαιτούνταν η κατοχύρωση χρηματικών πόρων για μελέτες κτλ, αλλά και κονδυλίων καθώς θα απαιτηθούν πολλά εκατομμύρια ευρώ.Σύμφωνα με αυτές τις παλαιότερες μας συζητήσεις πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα νέο σύγχρονο Γυμνάσιο και Λύκειο που θα αποτελέσει την εξέλιξη του “Σταυράκειου” που θεμελιώθηκε το 1954 από τη μεγάλη προσφορά του ευεργέτη των Ανωγείων Μιχάλη Σταυράκακη και της συζύγου του Λετίτσιας. Το νέο εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν θα βρίσκεται στον ίδιο χώρο του σημερινού Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά σε άλλον και πιθανότερα σε μια εκ των δυο εισόδων του χωριού, δηλαδή είτε σε μια θέση στο Μετόχι, είτε στο Περαχώρι.

Φυσικά ακόμα και μετά από αυτή τη δήλωση, η συζήτηση βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, πάντως όπως δείχνουν στις προθέσεις του Σωκράτη Κεφαλογιάννη είναι η μελέτη των 500 χιλιάδων ευρώ να αφορά σχεδόν αποκλειστικά τη δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού ιδρύματος στα Ανώγεια.

Δείτε αναλυτικά όλη τη δήλωση του στον Μιχάλη Κουφαλιτάκη και το kedenews.gr:

“Ως πρόεδρος της επιτροπής ορεινών περιοχών της ΚΕΔΕ, όπου έχω την τιμή να ηγούμαι, το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και οι πρόνοιες που έχει βάλει είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για εμάς τους μικρούς, ορεινούς Δήμους. Το πρόγραμμα έρχεται να χρηματοδοτήσει, όχι μόνο τα έργα αλλά και τις μελέτες. Επιπλέον θα χρηματοδοτήσει την επίβλεψη των έργων αυτών με 1,5 τοις εκατό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα εμείς οι μικροί δήμοι να τύχουμε σημαντικών παρεμβάσεων αλλά και κυρίως το παραγόμενο έργο να είναι ποιοτικά πολύ καλό αφού θα έχει τη χρηματοδότηση με την επίβλεψη του. Η δυνατότητα για να κατατεθούν προτάσεις υπάρχει και βάσει της τεχνικής στήριξης η οποία παρέχεται από τους μηχανικούς, από το μητρώο της ΕΕΤΑΔ, το οποίο θα πληρώσει το ίδιο το Υπουργείο και μέσω της χρηματοδότησης μελετών ύψους 500 χιλιάδων ευρώ για κάθε Δήμο. Το κυριότερο έργο που θέλουμε να εντάξουμε είναι ένα νέο σχολείο, ένα νέο γυμνάσιο-λύκειο.” 

 

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->