Μια πολύ σημαντική στιγμή και ένα σχέδιο του δήμου Ανωγείων για τη δημιουργία ενός μεγάλου χώρου που θα λειτουργεί ως “Πολιτιστικό Πάρκο”, αρχίζει να παίρνει “σάρκα και οστά” μετά την πολυπόθητη υπογραφή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη παρουσία του δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη για την χρηματοδότηση του έργου ύψους 4.045.000€. Η τοποθεσία θα είναι η παλιά παιδική χαρά στο Μετόχι και φιλοδοξεί  να αποτελέσει χώρο ιστορικής γνώσης και τεκμηρίωσης, ένα μέρος ιστορικής μνήμης καθώς εκεί θα προβάλλονται τα γεγονότα των τριών Ολοκαυτωμάτων του χωριού, αλλά και μια αναδρομή από τη Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα, παράλληλα με σημαντικά γεγονότα του πολιτισμού των Ανωγείων.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του δήμου Ανωγείων:

“Η διατήρηση, η προστασία και η προβολή της ιστορικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ανωγείων αποτελεί βασική προτεραιότητα του Δήμου. Προς στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος και οι υπηρεσίες του εργάζονται συστηματικά και επενδύουν στο σχεδιασμό έργων πολιτιστικής εξωστρέφειας.

Με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ύψους 4.045.000€, εντάσσεται στο πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας Κρήτης το έργο με τίτλο «Δημιουργία Πολιτιστικού Πάρκου», στη θέση Μετόχι, που φιλοδοξεί να αποτελέσει χώρο ιστορικής γνώσης και τεκμηρίωσης. . Την σχετική απόφαση υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία του δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη.

Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση όλων των απαραίτητων εργασιών για τη δημιουργία ενός πολυχώρου, που θα αποτελείται από χώρους διαδραστικών εκθέσεων (μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις), χώρους τέχνης, ψυχαγωγίας και βιβλιοθήκης/αναγνωστηρίου, χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων, χώρο παραδοσιακού καφενείου,χώρο εκθετηρίου/πωλητηρίου.

Στο Πολιτιστικό Πάρκο αναμένεται να  φιλοξενηθούν σημαντικές λειτουργίες του πολιτισμού, της ιστορίας και της εκπαίδευσης του Δήμου, ενώ στο μουσειακό του χώρο θα «αφηγούνται» και θα προβάλλονται τα γεγονότα της ιστορίας των Ανωγείων, από τη Μινωική περίοδο μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Ιδιαίτερη έμφασηθα δοθεί στα τρία Ολοκαυτώματα που υπέστη ο τόπος και που τον εντάσσουν στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών: «Ελληνικά Ολοκαυτώματα».

Η επένδυση σε έργα πολιτισμού συμβάλλει στην εξωστρέφεια του Δήμου και παράλληλα δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού αποθέματος, την προσέλκυση επισκεπτών και την αύξηση της επισκεψιμότητας μιας ευρύτερης γεωγραφικά περιοχής.”

 Στην δήλωση του ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Σ.Κεφαλογιάννης αναφέρει τα εξής:

” Δεν είναι τυχαίο ίσως ότι η συγκεκριμένη ένταξη του οραματικού αυτού έργου, έρχεται λίγες ημέρες πριν την επέτειο απο το 3ο Ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τους Ναζί.

Ο Χώρος αυτός φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα χώρο Ιστορικής Μνήμης αλλά και Πολιτιστικής Δημιουργίας.

Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού πάρκου που θα φιλοξενήσει σημαντικές λειτουργίες πολιτισμού, ιστορίας και εκπαίδευσης του δήμου και θα «εξιστορεί» στον μουσειακό του χώρο τα γεγονότα της ιστορίας των Ανωγείων από τη Μινωική περίοδο μέχρι τη σύγχρονη εποχή και με ιδιαίτερη αναφορά στα τρία Ολοκαυτώματα που υπέστη ο τόπος, ώστε να διασωθεί η ιστορία του τόπου. Η διατήρηση, προστασία και προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Ανωγείων αποτελεί πρωτεύον στόχο του έργου.

Το πολιτιστικό πάρκο θα εξυπηρετεί επίσης τις πολιτιστικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού αλλά και θα αποτελεί πόλο έλξης τουριστών ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού επισκεπτών της περιοχής και θα συντελέσει στην προβολή του πολιτιστικού, ιστορικού αλλά και λαογραφικού πλούτου των Ανωγείων και την ποιοτική αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών τους, με αποτέλεσμα την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο από τις γειτνιάζουσες περιοχές αλλά και από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, γεγονός που θα επιφέρει τόνωση του τοπικού εισοδήματος. Συνακόλουθα αναμένεται να ενισχυθεί ανάλογα και ο αριθμός των επισκεπτών που θα διανυκτερεύουν στην Περιοχή.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την υποβολή και την ένταξη αυτού του έργου. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως πέρα απο τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνη Γεωργιάδη και την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη  τον Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σκάλκο αλλά και ιδιαίτερες ευχαριστίες  προς την Όλγα Κεφαλογιάννη τον Ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον Υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη που από την πρώτη στιγμή κατάλαβαν την σπουδαιότητα του έργου και συνέβαλλαν στην εξέλιξη αυτή.”

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->