Άρθρο του Δημήτρη Σαλούστρου  του “Ζαϊμη”
Emailsaloudim@hotmail.com

Ντζαμί, λοιπόν, η Αγία Σοφία, σε αλλαγή χρήσης σαν να ήταν μικρομάγαζο σε συνοικιακό δρόμο. Ντζαμί ξανά ύστερα από 86 χρόνια εκκοσμίκευσης της Ισλάμικής Τουρκίας. Τι τα θες ο πολιτισμός είναι ζόρικη υπόθεση. Πίσω λοιπόν ολοταχώς στο «Έτσι θέλω» και τις Νεοοθωμανικές ονειρώξεις. Και όλα αυτά ατυχώς μας αφορούν και μας πονάνε καθώς που για ακόμη μια φορά γελαστήκαμε και πιστέψαμε πως ο κακός γείτονας  περνά σαν τον κακό χειμώνα.

Όσο κι αν για τους υποψιασμένους αυτό ήταν αναμενόμενο, το πολιτισμικό σοκ είναι τεράστιο και ο Ελληνισμός Εθνικός και Οικουμενικός ανά τον κόσμο ανασυντάσσεται.

Στο πλαίσιο αυτό τα κείμενα, που ακολουθούν γραμμένα από τρεις διαφορετικούς ανθρώπους σε πεζό και σε στίχο ιστορούν τη νέα αγωνία και καλούν σε επαγρύπνηση.

   Έλα να γίνουμε σπάνιοι.

Έλα να γίνουμε σπάνιοι, σου είχα πει,

πάω παντού, Κωνσταντινούπολη δεν πάω,

μέχρι να πάρουν τους μιναρέδες, που φύτεψαν

πάνω  στο στήθος της Αγίας του Θεού Σοφίας,

τα δειλινά θα προσκυνώ τον ουρανό,

μονάχα στα Ελληνικά που ο ήλιος «βασιλεύει». 

Πάω παντού, Κωνσταντινούπολη δεν πάω. 

Δύο θεούς εγώ δεν προσκυνώ.

Θυμήσου δώδεκα θεούς χρειάστηκε να θρηνήσουμε,

για να μη γίνουμε θεομείκτες.

Έλα να γίνουμε σπάνιοι, να μη μας πτοούν πια τα δάκρυα

Εκεί που από λευκούς άμβωνες, χωρίς σέβας,  

χωρίς δέος, κηρύσσουν το αίμα, μην περιμένεις έλεος.

Αυτοί δεν το βλέπεις, σε οίκους αλλόθρησκων στεγάζουν το θεό       τους,  μόλις 86 χρόνια προσποιούμενοι τους πολιτισμένους.

Έλα, η ψυχή του ανθρώπου είναι το καταφύγι του θεού

κι ύστερα υπάρχουν τόσα ξωκλήσια ν’ ανάψουμε κερί, 

να περπατήσουμε κάτω από ολόκληρα φεγγάρια,

αυτοί, δεν το βλέπεις, μισερεμένο  σε κόκκινο πανί  κάρφωσαν

το φεγγάρι, γειρτό, να τους θυμίζει γιαταγάνι.

Έλα να πάμε σε δικό μας προσκύνημα, τι κι αν περάσουμε μια Μαύρη θάλασσα, 

εκεί μας περιμένουν μνήμες δροσερές, πόντιοι άνεμοι εκεί μας ταξιδεύουν: 

Αμάσεια, Κερασούντα, Τοκάτη, Τραπεζούντα, Τεκνετσούκ, 

ξέρεις που βρίσκεται το Τεκνετσούκ; 

Πριν γίνουμε σαν τους πολλούς, έλα να πάμε!

Το κείμενο επεξεργασμένο κάπως αποτελεί αναδημοσίευση του προλόγου από την παρουσίαση, (Καλοκαίρι του ’18) στο Σινε-Ρεξ στα Ανώγεια του βιβλίου της πρωτοξαδέρφηςΜαργαρίτας Μυλωνάκη (του Ζαφειρογιώργη) με τίτλο «Σωπάστε ν’ ακούσω» και θέμα τις μνήμες της γιαγιάς της από τον ξεριζωμό των Ποντίων

Η αδιαντροπιά της «ναζιστικής»  αυθαιρεσίας στο  χαλιφάτο «Ερντογάν»  και οι  χλιαρές αντιδράσεις των Δυτικών «…. για τα μάτια του κόσμου» .

    Το ποιοι  ήταν οι Τούρκοι ίσως δεν είναι γνωστό σε όλους . Τα Τούρκικα φύλα ξεκίνησαν την «μετακίνηση» – «επέκτασή» τους από τον 10ο περίπου αιώνα και έχουν τις ρίζες τους στα βάθη της Ασίας ( Ογούζοι , Ούνοι , Σαβίροι , Χάζαροι , Πετσενέγγοι , Κομάνοι , Σελτζούκοι , Τουρκομάνοι , Γκαφκαούζοι , Μογγόλοι ,  Μαμελούκοι  και πολλά άλλα ) . Το Τουρκικό  έθνος  προήλθε κυρίως από τις πιο κάτω φυλετικές και εθνικές οντότητες ( όπως Βυζαντινοί , Αρμένιοι , Ιρανοί , Τουρανοί , καθώς και μισθοφόροι ( Κούρδοι , Βέρβεροι , Άραβες  κλπ) , αλλά και εξισλαμισμένοι ( Βούλγαροι , Σκοπιανοί , Βλάχοι , Αλβανοί , Πομάκοι , Σέρβοι , Βόσνιοι  ,Κροάτες κλπ)  και εκτουρκισμένοι ( Αθίγγανοι , Κούρδοι , Άραβες κλπ ) , αλλά και πολλοί  αιχμάλωτοι και δούλοι ( Γεωργιανοί , Ρώσοι , Ουκρανοί   , μαύροι Αφρικανοί κλπ  )   , καθώς και Τάταροι ,  Γκαγκαούζοι   πολλοί πρόσφυγες επίσης από Συρία , Αίγυπτο , Ιράν , Σουδάν κλπ . Το συνονθύλευμα αυτό ονομάζονται σήμερα «Τούρκοι».

   Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γιατί η κυβέρνηση του Ερντογάν επιδιώκει να εδραιώσει το μουσουλμανικό εθνικισμό ως τον πυρήνα της τουρκικής ταυτότητας . Σε ένα συνονθύλευμα εθνοτήτων όπως στην Τουρκία ο κύριος συνδετικός κρίκος πρέπει να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από την καταγωγή . Μήπως κάτι ανάλογο  δεν έκαναν και οι Σκοπιανοί ? Το ετερόκλητο πλήθος όμως των κατοίκων της περιοχής της FYROM μπορούσε μόνο κλέβοντας και παραποιώντας  το ένδοξο ιστορικό παρελθόν του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Μακεδόνων , να συσπειρωθούν και να μην διαλυθούν σε χίλια κομμάτια .  Έτσι και  η μετατροπή της  Αγίας Σοφίας σε τζαμί στοχεύει στη θρησκευτική συσπείρωση και αποτελεί  ζωτικής σημασίας μονόδρομο για την ύπαρξη του εθνικιστική Χαλίφη Ερντογάν . Ας μη ξεχνάμε ότι η  οικονομία του βρίσκεται σε κρίση και ύφεση , οι παράλογες προτροπές του ίδιου για τις κολόνιες «λεμονάκι», που θα καταπολεμούσαν την εξάπλωση του κορωνοϊού  απέτυχαν, τα ανοικτά πολεμικά μέτωπα σε Συρία και Λιβύη δε βρίσκονται στον καλύτερο δρόμο ,  οι φαντασιώσεις του για εσωτερικούς εχθρούς  – Γκιουλενιστές- (αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό των δικτατόρων να δίνουν δηλ.  τεράστιες διαστάσεις σε όσους νομίζουν ότι τους απειλούν ) τον οδηγούν σε φυλακίσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που υποτίθεται θα τον ανέτρεπαν .   Μπροστά στην προσωπική επιβίωση   του είναι παντελώς  αδιάφορη η διεθνής κατακραυγή , η UNESCO , o OHE η Διεθνής Αμνηστία , τα Ανθρώπινα δικαιώματα   κλπ ..

   Η τακτική της Τουρκίας ήταν πάντα η ίδια . Το προσωπικό συμφέρον  προέχει κάθε νόμιμης , δίκαιης και  ανθρωπιστικής   ιδεολογίας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα , η ανεξιθρησκία  , οι  οικολογικές ευαισθησίες όπως και το διεθνές δίκαιο και διεθνείς συμφωνίες είναι  άχρηστα και συχνά «βλαπτικά» πράγματα  . Το χρήμα , η κυριαρχία , ο επεκτατισμός  και η συνεργασία με τον οιονδήποτε ακόμα και εχθρό , είναι ο κανόνας  της ιστορικής διαδρομής της . Δεν είχαν καμία ντροπή να συνεργαστούν με τους Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο (ήταν οι κύριοι τροφοδότες  μεταλλευμάτων προς την Ναζιστική Γερμανία  για την κατασκευή όπλων και  οι Γερμανοί τα πλήρωναν στην Τουρκία με χρυσό, που έκλεβαν από τις κατακτημένες χώρες . Ένα μέρος δε του χρυσού αυτού προερχόταν από τα θύματα , κυρίως Εβραίους ­ της ναζιστικής βαρβαρότητας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης  ) . Δεν έχουν καμιά ντροπή να συνεργάζονται με Ρώσους (αγορά πυραύλων S400 ), όταν είναι κύριοι σύμμαχοι των Αμερικάνων , δεν  διστάζουν να συνεργαστούν με τους Άγγλους τώρα που βγήκαν από την Ευρ. Ενωση ,  δεν έχουν αναστολές προκειμένου να δημιουργήσουν τα εξόφθαλμα παράνομα και παρανοϊκά «κοινά σύνορα»  με την Λιβύη , και φυσικά με τον ίδιο τον διάβολο θα «συμμαχούσαν» και  θα«συνεργάζονταν» αρκεί να πετύχουν στην επεκτατική πολιτική τους και να ικανοποιήσουν τα στενά πολιτικά τους συμφέροντα .

            Το αστείο είναι ότι εμείς τώρα ξυπνήσαμε και φωνάζουμε. Τώρα?  Τώρα μετατράπηκε σε τζαμί η Αγία Σοφία ?  Μόνο για ένα διάλειμμα μερικών δεκαετιών (από το 1934) ο Κεμάλ την είχε μετατρέψει σε  μουσείο!!!  Μουσείο ήταν μόνο τα τελευταία 86 χρόνια  !!!  Τζαμί έγινε  από τότε που απέκτησε μιναρέδες .  Από τότε που βεβηλώθηκε η Αγία Τράπεζά της και πετάχτηκε στον Μαρμαρά.  . Από τότε που σοβαντίστηκαν οι αγιογραφίες της και γέμισαν οι τοίχοι της με ρητά από το κοράνι . Από τότε που ο Σταυρός του τρούλου της αντικαταστάθηκε από την ημισέληνο . Από τότε που ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη το 1453, και την πρώτη Παρασκευή μετά την άλωση προσευχήθηκε στην Αγία Σοφία, μετατρέποντάς την μετά από 916 χρόνια σε τζαμί .

Πολλοί κάνουν λόγο για την  κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή σε όσους προσπαθήσουν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε κάτι άλλο εκτός από τέμενος.  «Όσοι προσπαθήσουν να μετατρέψουν το τζαμί μου σε κάτι διαφορετικό, θα έχουν την κατάρα του Αλλάχ , των αγγέλων και όλων των μουσουλμάνων» . Και τώρα ο Ερντογάν μετατρέπεται σε απελευθερωτή από την κατάρα.

Φτάσανε στο σημείο να θεωρούν ότι ο  «πολιτικός πατέρας» τους,  ο  Κεμάλ  Ατατούρκ   τους είχε «φυλακίσει»  μετατρέποντας  σε μουσείο την Αγία Σοφία , και τώρα αυτοί  έδιωξαν την   «κατάρα»  κάνοντας την πάλι τζαμί  και γκρεμίζοντας το όραμα του  για τον  εκσυγχρονισμό και εκκοσμίκευση  της Τουρκίας ( δύο πυλώνες πάνω στους οποίους χτίστηκε η εικόνα της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας σε αντίθεση με το οθωμανικό παρελθόν ) .

Σήμερα ο Ερντογάν αμφισβητεί την κληρονομιά του Κεμάλ, αλλά και των προγόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας, των οποίων οι στόχοι ήταν ο σεβασμός , η ειρήνη και η συμμετοχή σε διεθνείς προσπάθειες για τη διατήρηση της παγκόσμιας αξίας των ιστορικών μνημείων. Με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί  ο Ερντογάν  υπογραμμίζει τη δέσμευση του για την πρωτοκαθεδρία της θρησκείας, για να εισάγει τη συντηρητική εκδοχή του Ισλάμ στο δημόσιο χώρο, την εκπαίδευση και να δείξει την αρχηγική του διάθεση σε όλους τους μουσουλμάνους και  παράλληλα θέλει να συμβολίσει ότι είναι εκείνος που θα επαναφέρει την Τουρκία στην πρώην οθωμανική δόξα της . Χρησιμοποιεί την θρησκεία για να εξάπτει εθνικιστικούς , πολιτικούς και ιδιοτελείς σκοπούς .

            Το χειρότερο  από όλα είναι η διεθνής υποκρισία . Ο «ορθόδοξος» Πούτιν κρύβεται και υπερασπίζεται το δικαίωμα του  Ερντογάν να κάνει ότι θέλει με την Αγία Σοφία  , οι ξένοι όλοι μένουν σε χλιαρές ανακοινώσεις  και φανφάρες χωρίς ουσία και πρακτικό περιεχόμενο μπροστά στις επεκτατικές βλέψεις του Σουλτάνου . Ο Τραμπ άφησε αχαλίνωτο τον Ερντογάν να εισβάλει στη Συρία ο οποίος με τη σειρά του έχει πια αποθρασυνθεί και δείχνει να μην υπολογίζει κανέναν. .     

Τα  οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των Ευρωπαίων , Ρώσων και Αμερικάνων προέχουν , η Unesco  σφυρίζει αδιάφορα , οι Άγγλοι προχωρούν σε οικονομικές συνεργασίες με τους Τούρκους τώρα που βγαίνουν από την Ευρ. Ένωση  . Οι Γερμανοί έχουν ήδη πολλές βιομηχανίες στην Τουρκία και δεν θέλουν να κακοκαρδίσουν τα εκατομμύρια Τούρκων που ζουν στην Γερμανία. Ακόμα και η Ιταλία, που παίζει στο ταμπλό της Λιβύης των πετρελαίων και των μεταναστών κάνει τα στραβά μάτια . Μόνο η Γαλλία δείχνει ένα πιο ζωηρό ενδιαφέρον και στηρίζει την Ελλάδα , χωρίς να είναι βέβαιο αν θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον , όταν τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο βρουν κοινή  συμπόρευση με τους Τούρκους . Και βέβαια οι Τούρκοι αξιωματούχοι δράττονται κάθε ευκαιρίας, ακόμη και σε διεθνή  fora  , για να χρησιμοποιούν την αυταρχική και συχνά απειλητική ρητορική  τους . Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ που τροφοδοτούν με όπλα , στρατό κάθε γειτονική περιοχή από την οποία μπορούν να αποκομίσουν οφέλη  ( Τζιχαντιστές  του Isis , αντάρτες στη Συρία ,   Λιβύη , και άλλες Αραβικές χώρες , κλπ ) . Το θράσος και η αλαζονεία τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο . «Στην ανατολική Μεσόγειο εμείς σκίζουμε και πετάμε τους χάρτες, που σχεδιάστηκαν για να μας φυλακίσουν στην ηπειρωτική χώρα»  δηλώνει σε  παραλήρημα του ο  αντιπροέδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ,  δείχνοντας με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν υπολογίζουν καμία συμφωνία ειρήνης  ακόμα και αυτές  που οι ίδιοι υπέγραψαν στο παρελθόν .   Το λοιπόν η  Τουρκία είναι γα λόγους αρχής ένα  «αποσταθεροποιητικό»  κράτος,   αφού  σύμφωνα και με το λεξικό Collins, αποσταθεροποιητικό  αποκαλείται ένα “κράτος που διαχειρίζεται την πολιτική του με έναν επικίνδυνα απρόβλεπτο τρόπο, αγνοώντας το διεθνές δίκαιο ή τη διπλωματία” . Αυτοί ήταν και θα είναι πάντα οι Τούρκοι .

                                                                       Πολύκαρπος Τουάρντιτς.

 

Ο Πωλ  είναι  κλασικός φιλόλογος, συμφοιτητής, συνομιλητής και φίλος

  Σοφία η Αγία

   567 χρόνια από την Άλωση

και συμπεριφέρεσαι ακόμη ως κατακτητής.

Πότε θ’ αγαπήσεις τη χώρα σου, να τη νιώσεις πατρίδα σου

να μην ξοδεύεις το κόκκινο στα μπαλκόνια και στους δρόμους σου;

Σήμερα λογαριάζεις για κουρελόχαρτα

τις συνθήκες που υπέγραψε ο πατέρας σου·

μη βαυκαλίζεσαι πως αύριο θα βρεις τη μεγαλοψυχία

να γίνουν σεβαστά τα φιρμάνια τού σουλτάνου σου.

Σιώπησα καιρό, νόμιζα ό,τι είχα να πω, αδερφέ μου Τούρκε,

σου το είπα στο Κουσάντασι το 2016.

Αλλά σήμερα με σύρεις να προσθέσω με πολύ πόνο

γιατί αγκαλιαστήκαμε τότε

γιατί τραγουδήσαμε μαζί στη γλώσσα μου και χορέψαμε

και είπαμε ιστορίες της πατρίδας μου και τους καημούς – θυμάσαι;

με αγάπη και σπαραγμό, αδερφέ μου,

αναγκάζομαι σε τούτο, έτσι όπως ωμά το λέει ο λαός

γιατί στην καμπούρα του ξεσπάει το τέλος των τυράννων:

Γάμα την ειρήνη και θα σε γαμήσει ο πόλεμος.

 

Λουκάς Δ. Παπαδάκης, 10 Ιούλη 2020

Συμπατριώτης ο Λουκάς από την Ιεράπετρα, είναι οδοντίατρος, ιστορικός μελετητής και ποιητής σκάλες ανώτερος από πολλούς της σειράς.

ΥΓ.

Του Βυζαντίου Ελένη,

δεν τον αντέχουν τον πολιτισμό οι Οθωμάνοι,

βλέπεις δεν εξηγούνται όλα με το μίσος,

θλίβου, λοιπόν και πένθησε

 και μην ελπίσεις πως θα δεις εικόνες να δακρύζουν

-εσύ καλύτερα το ξέρεις-

απ’ όταν στέκει κόσμος,

με αδιαφανείς γεωπολιτικές κουρτίνες

δεν τα σκεπάζαν οι αθεόφοβοι τα δάκρυα?

 

 

                                                                         

 

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->